Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.986 Posts
Pagina: «« 1 ... 1879 1880 1881 1882 1883 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2023 17:25
    quote:

    gokker schreef op 21 januari 2023 12:56:

    [...]
    Ik slik al sinds vele jaren een bloeddruk verlager plus iets tegen hartritme onregelmatigheden.
    Ik voel me prima verder maar dat zegt weinig. Volgens mijn echtgenote hebben de nieren er ook iets mee te maken en daar bestaan ook verdenkingen (rugklachten, miserabele urinewaarden).
    Nou, sterkte ermee.
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2023 17:51
    quote:

    gokker schreef op 21 januari 2023 10:27:

    [...]
    Heb nog even nagekeken waar ik het getal voor de energie uit kosmische straling vandaan heb. Het citaat stond nog in de browser geschiedenis:
    arxiv.org/pdf/0908.4156.pdf

    Het wordt direct in de inleiding genoemd, en weliswaar met de energiedrempel.
    ...
    Gek dat ze het steeds hebben over een factor miljard tussen de energieflux van de zon (ter hoogte van de aarde) en die van de kosmische straling. Als je naar hun getallen lijkt zou ik het hebben over "ruim 100 miljoen".
  3. [verwijderd] 22 januari 2023 18:22
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 22 januari 2023 17:51:

    [...]
    Gek dat ze het steeds hebben over een factor miljard tussen de energieflux van de zon (ter hoogte van de aarde) en die van de kosmische straling. Als je naar hun getallen lijkt zou ik het hebben over "ruim 100 miljoen".
    Die "miljard" komt van mij. Slordigheidje...
    Giga is miljard maal, maar bij gigantisch neemt men het niet zo precies.
  4. forum rang 10 voda 23 januari 2023 11:07
    Warmer en droger: experts waarschuwen voor toename grote natuurbranden
    Artikel van RTL Nieuws • 4 uur geleden

    Door hogere temperaturen en droogte zal Nederland steeds vaker te maken krijgen met onbeheersbare natuurbranden. Experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra waarschuwen daarvoor in een gezamenlijk rapport. Aan het rapport werkten ook Wageningen University & Research (WUR), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Deltares mee.

    Onwerkelijke beelden: enorme vuurzee in veengebied de Peel.
    © ANP

    "Natuurbranden zullen zich vaker ontwikkelen tot branden die niet meer geblust kunnen worden, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is", schrijven de onderzoekers. Die brandstof bestaat bijvoorbeeld uit bomen en planten. De deskundigen voorzien een 'grote impact op gezondheid, welzijn, natuur en economie'.

    Brandweer moet zich aanpassen
    Het brandweersysteem, dat nu nog vooral is ingericht om te reageren op gebouwbranden, moet wat de experts betreft op de toenemende natuurbranden worden aangepast. Veranderingen zijn volgens hen zowel in de opleidingen nodig als bijvoorbeeld in brandveiligheidsregels voor bedrijven die actief zijn bij natuurgebieden. Liefst zien ze een 'nationaal actieplan' om hier beter op voorbereid te zijn.

    Afgelopen jaar nog woedde er een grote brand in natuurgebied De Peel. De beelden zie je hieronder:

    Doordat Nederland tegelijkertijd steeds voller wordt gebouwd, dreigt ook een grotere impact van natuurbranden. "Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade ontstaan, uitval zijn van vitale infrastructuur en onherstelbare schade aan flora en fauna", sommen de onderzoekers hun verwachtingen op. "De menselijke gezondheid zal daarnaast vaker bedreigd worden."

    Neerslagtekort
    Natuurbranden komen nu al geregeld voor in Nederland. Zeker in drogere jaren: zo ging het aantal meldingen in het zeer droge 2018 richting de duizend. Meestal kunnen die branden nog wel in de kiem worden gesmoord, maar door de stijgende temperaturen en het eveneens stijgende neerslagtekort nemen de risico’s toe.

    Al met al betekent dit dat de weersomstandigheden gemiddeld genomen leiden tot meer risico op natuurbranden. Doordat alles in de natuur droger wordt, vat het ook makkelijker vlam, stelt het rapport.

    Meeste risico in oosten
    Omdat klimaatverandering doorgaat, gaan de kennisinstituten die bij het onderzoek betrokken zijn ervan uit dat de natuur vaker zal branden. In het oosten van het land stijgt de brandgevoeligheid van de natuur sneller dan in het westen, schrijven ze. Dat komt doordat nabijheid van de zee een matigend effect heeft op de maximale temperatuur.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/w...
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 januari 2023 08:26
    Bill Gates investeert in start-up die methaanuitstoot van de koe wil verminderen

    Van onze redacteur

    Microsoft-oprichter Bill Gates investeert in een Australische start-up die de methaanuitstoot in de veehouderij wil verminderen met een in het laboratorium gekweekt voedingssupplement. Via zijn investeringsmaatschappij Breakthrough Energy Ventures neemt hij deel aan een financieringsronde van $12 mln voor Rumin8 Pty.

    Dit in Perth gevestigde bedrijf ontwikkelt een supplement dat is gemaakt van bromoform, een ingrediënt dat voorkomt in rode zeewier. Volgens een onderzoek kan het geven van zeewier aan koeien 98% van hun methaanuitstoot verminderen.

    Vee is verantwoordelijk voor bijna een derde van de uitstoot van methaan, dat na koolstofdioxide de grootste veroorzaker is van de opwarming van de aarde. Methaan ontstaat tijdens het verteringsproces van gras in de pens van de koe. Koeien stoten dit gas uit via hun mest en door het laten van boeren en scheten.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1465688/bill-gate...
  6. [verwijderd] 24 januari 2023 12:05
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 24 januari 2023 08:26:

    Volgens een onderzoek kan het geven van zeewier aan koeien 98% van hun methaanuitstoot verminderen.
    Dat lijkt me wat overdreven. Het bedrijf zegt zelf: "Ongoing trials are consistently demonstrating >85% methane reduction. That equates to two tonnes of carbon emissions removed from the air, per cow, per year".

    rumin8.com/how/
  7. forum rang 10 voda 25 januari 2023 08:29
    Een enorme ijsberg is afgebroken op Antarctica, ter grootte van Groot-Londen
    Artikel van urban-life.it • Gisteren om 12:00

    We zijn in Antarctica
    Automatische rotatie uit
    Volledig scherm
    1 van 5 foto's in galerij©photo British Antarctic Survey (Bas)

    We zijn in Antarctica
    Op zondag 22 januari, tussen 19.00 en 20.00 uur lokale tijd, brak een enorme ijsberg (1550 km²), bijna even groot als Groot-Londen (1.569 km²), los van de ijsplaat Brunt van 150 m dik.

    Voor meer, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/een-e...
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2023 07:34
    quote:

    josti5 schreef op 25 januari 2023 17:27:

    Over wetenschap en wetenschappers, vanaf ca. minuut 45:

    www.youtube.com/watch?v=EBzO6M9AgFw&a...
    Bedankt voor de link. Het is een lange, ik heb het niet helemaal uitgezeten, maar op een bepaald moment heeft de spreker het over de totalitaire tijdgeest. Dat herken ik, het totalitaire van woke.

    - Onderwijzers die het op bepaalde scholen nauwelijks meer over de holocaust kunnen hebben.

    - 'Zielige' vluchtelingen die in Ter Apel even in tenten moeten slapen. Sorry hoor, meer dan de helft bestaat uit (jonge) mannen die echt niet allemaal uit hun huizen gebombardeerd zijn. Sterker nog, de meesten zijn egoïstische gelukszoekers die de echte zwakken in hun land achter lieten, i.p.v. hun land (weer) mee te helpen opbouwen.

    - Geldt zeker voor gevluchte Afghanen. Waar blijft hun regering in ballingschap, hun guerrillastrijd tegen de Taliban? Ik weet zeker dat ze vanuit het westen wapens zouden kunnen krijgen.

    - Zwarte Piet mag niet meer, om redenen die ook volgens Maarten van Rossem totaal niet kloppen

    - Gemeenten die verse statushouders bij woningtoewijzing voorrang geven boven eigen inwoners die al vele jaren op de wachtlijst staan zijn zonder meer discriminerend bezig. Discriminatie is grondwettelijk verboden, maar discriminatie van eigen autochtone mensen mag van 'woke' kennelijk wel.

    - Als je niet meedoet word je gecancelled. Ene Marcel Crok ontkent het broeikaseffect niet, maar stelt vragen. De Gerrit Hiemstra's van deze wereld negeren hem.

    - Ik weet waar ik het over heb. Bij mijn eigen vroegere (turbulentie-)onderzoek had ik het meest aan het werk van Tennekes, de meest dwarse en minst woke KNMI directeur ooit.

    - Ik heb meer aan het het smelten van de Noordpool gerekend dan wie hier op iex dan ook. De afsmelt op Groenland is minder dan 0,01% per jaar, en de laatste jaren eerder afnemend dan toenemend. De afsmelt van het landijs op Antarctica is in absolute zin nog minder, laat staan relatief t.o.v. alle landijs daar.

    - Maar woke komt het liefst met zielige ijsberen en woeste rivieren van smeltwater op Groenland, en praat ons zo een schuldgevoel aan. In plaats van de bijna ongeremde bevolkingsgroei in Afrika en India te noemen, en de nieuwe kolencentrales in India en China.

    - De extinction rebellion protesteerders zouden zich beter kunnen vastklinken aan de hekken van de Chinese, Indiase en diverse Afrikaanse ambassades in Den Haag.
  9. [verwijderd] 31 januari 2023 13:46
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 31 januari 2023 13:19:

    [...]

    Hoe kan BDB dan vertellen dat het ijs op Groenland bijna niet smelt....???
    Goeie vraag. Ik snap dat ook niet, maar wie ben ik ?
    Ik heb hem deze satellieten metingen al vaker getoond (ook van Antarctica).

    Gletsjers kunnen bij aardopwarming zelfs groeien. Ze nemen natuurlijk af in de zomer, maar de toename in de winter wordt primair door de hoeveelheid neerslag bepaald en die kan alle kanten op gaan.

    Het beste signaal is de thermische energie van de oceanen. Dat gaat met duizenden meetboeien. Zou Dijkwacht eigenlijk moeten weten...

    De afgelopen twintig jaar zetten wetenschappers uit meer dan 25 landen meer dan 17.000 meetboeien overboord, waarvan op dit moment nog 4.000 boeien actief zijn, die volautomatisch en tot grote diepte metingen uitvoeren, ongeacht het weer en ongeacht de scheepvaartroutes. Dit leverde een schat aan meetgegevens op waardoor we nu beter begrijpen hoe de oceanen het klimaat beïnvloeden en we betere prognoses kunnen opstellen over hoe dit in de toekomst gaat veranderen. En daar blijft het niet bij: een nieuwe generatie meetboeien kan drie keer zo diep afdalen (tot 6000 meter) en meet naast temperatuur, zoutgehalte en waterdruk ook biogeochemische grootheden, zoals zuurstof, chlorofyl, pH en nitraat. Zo vergroten we onze kennis over het transport van warmte, het leven onder water en de wereldwijde koolstofkringloop.

    magazines.rijksoverheid.nl/knmi/knmis...
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2023 16:20
    quote:

    gokker schreef op 31 januari 2023 09:40:

    Since 2002, sea levels have risen by about 2.5 inches, or 63 millimeters.
    Het ijs op Groenland smelt als sneeuw voor de zon

    sealevel.nasa.gov
    Ja, maar 's winters valt er weer veel sneeuw bij. De netto jaarlijkse afname sinds ca 2000 (te zien in de bijlage die je hierboven zelf plaatste) is gemiddeld ietsje minder dan 0,01% van de totale landijsmassa op Groenland.
    Die totale massa is te vinden op o.a. de site van DMI, en ook zelf heel ruw te schatten uit de hoogte (dikte) en het oppervlak van de ijslaag.

    Bij Antarctica hebben we het over 0,001% per jaar.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2023 16:34
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 31 januari 2023 13:19:

    [...]
    Hoe kan BDB dan vertellen dat het ijs op Groenland bijna niet smelt....???
    Omdat in het huidige tempo de afsmelt van het landijs op Groenland slechts 1% per 100 jaar is. En dat is pas zo'n 20-25 jaar aan de gang. Niemand weet of het deze eeuw zo door blijft gaan.

    Verwar dit niet met het smelten en minder worden van het zee-ijs in de Noordelijke IJszee (gemiddeld over de seizoenen). Dat gaat de laatste 25 jaar wel snel.
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 januari 2023 16:51
    quote:

    gokker schreef op 31 januari 2023 13:46:

    [...]
    Goeie vraag. Ik snap dat ook niet, maar wie ben ik ?
    Ik heb hem deze satellieten metingen al vaker getoond (ook van Antarctica).

    Gletsjers kunnen bij aardopwarming zelfs groeien. Ze nemen natuurlijk af in de zomer, maar de toename in de winter wordt primair door de hoeveelheid neerslag bepaald en die kan alle kanten op gaan.

    Het beste signaal is de thermische energie van de oceanen. Dat gaat met duizenden meetboeien. Zou Dijkwacht eigenlijk moeten weten...

    De afgelopen twintig jaar zetten wetenschappers uit meer dan 25 landen meer dan 17.000 meetboeien overboord, waarvan op dit moment nog 4.000 boeien actief zijn, die volautomatisch en tot grote diepte metingen uitvoeren, ongeacht het weer en ongeacht de scheepvaartroutes. Dit leverde een schat aan meetgegevens op waardoor we nu beter begrijpen hoe de oceanen het klimaat beïnvloeden en we betere prognoses kunnen opstellen over hoe dit in de toekomst gaat veranderen. En daar blijft het niet bij: een nieuwe generatie meetboeien kan drie keer zo diep afdalen (tot 6000 meter) en meet naast temperatuur, zoutgehalte en waterdruk ook biogeochemische grootheden, zoals zuurstof, chlorofyl, pH en nitraat. Zo vergroten we onze kennis over het transport van warmte, het leven onder water en de wereldwijde koolstofkringloop.

    magazines.rijksoverheid.nl/knmi/knmis...
    De onzekerheid m.b.t. de gletsjers geldt analoog ook voor de ijsplaat op Groenland.

    Het verhaal over de meetboeien en meetsondes is me bekend, de toename van de thermische energie der oceanen ook.
    Zoals jij zult weten wordt de stijging van de zeespiegel de laatste tientallen jaren meer veroorzaakt door thermische expansie (als gevolg van dat warmer worden) van het zeewater dan door het smelten van landijs.
  13. forum rang 6 Ronald Engels 31 januari 2023 17:19
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 31 januari 2023 07:34:

    [...]
    Bedankt voor de link. Het is een lange, ik heb het niet helemaal uitgezeten, maar op een bepaald moment heeft de spreker het over de totalitaire tijdgeest. Dat herken ik, het totalitaire van woke.

    - Onderwijzers die het op bepaalde scholen nauwelijks meer over de holocaust kunnen hebben.

    - 'Zielige' vluchtelingen die in Ter Apel even in tenten moeten slapen. Sorry hoor, meer dan de helft bestaat uit (jonge) mannen die echt niet allemaal uit hun huizen gebombardeerd zijn. Sterker nog, de meesten zijn egoïstische gelukszoekers die de echte zwakken in hun land achter lieten, i.p.v. hun land (weer) mee te helpen opbouwen.

    - Geldt zeker voor gevluchte Afghanen. Waar blijft hun regering in ballingschap, hun guerrillastrijd tegen de Taliban? Ik weet zeker dat ze vanuit het westen wapens zouden kunnen krijgen.

    - Zwarte Piet mag niet meer, om redenen die ook volgens Maarten van Rossem totaal niet kloppen

    - Gemeenten die verse statushouders bij woningtoewijzing voorrang geven boven eigen inwoners die al vele jaren op de wachtlijst staan zijn zonder meer discriminerend bezig. Discriminatie is grondwettelijk verboden, maar discriminatie van eigen autochtone mensen mag van 'woke' kennelijk wel.

    - Als je niet meedoet word je gecancelled. Ene Marcel Crok ontkent het broeikaseffect niet, maar stelt vragen. De Gerrit Hiemstra's van deze wereld negeren hem.

    - Ik weet waar ik het over heb. Bij mijn eigen vroegere (turbulentie-)onderzoek had ik het meest aan het werk van Tennekes, de meest dwarse en minst woke KNMI directeur ooit.

    - Ik heb meer aan het het smelten van de Noordpool gerekend dan wie hier op iex dan ook. De afsmelt op Groenland is minder dan 0,01% per jaar, en de laatste jaren eerder afnemend dan toenemend. De afsmelt van het landijs op Antarctica is in absolute zin nog minder, laat staan relatief t.o.v. alle landijs daar.

    - Maar woke komt het liefst met zielige ijsberen en woeste rivieren van smeltwater op Groenland, en praat ons zo een schuldgevoel aan. In plaats van de bijna ongeremde bevolkingsgroei in Afrika en India te noemen, en de nieuwe kolencentrales in India en China.

    - De extinction rebellion protesteerders zouden zich beter kunnen vastklinken aan de hekken van de Chinese, Indiase en diverse Afrikaanse ambassades in Den Haag.
    ==========================

    BdB,

    Het is correct wat je vertelt, de rest klets de gebruikelijk IPCC/Groenen en verdwaasde verpolitiekte wetenschappers onzin / hysterie!.

    En mijn mening is met grote zekerheid, dat het vanaf het warmte hoogtepunt van het 11-jarige zonneactiviteit maximum in 2025 / 2026 van Cyclus 25, Planeet Aarde zal afkoelen met minus -0.8 à -1.0 graad Celcius tot minimaal 2053 en daarna de komende 200 jaar verder afkoelt voor vele duizenden jaren.

    Niemand gaat onze Almachtige Zon en Galactic Cosmique Rays Nucleï Cloud Seeding Bombardementen variaties en Aardmagnetisme en Zonnemagnetisme verzwakkingen kunnen stoppen, zelfs niet als we naar het produceren van NUL CO2 uitstoot gaan, wat betekent dat alle levende mensen en dieren op Planeet Aarde ook geen CO2 meer uitademen, dus wij allen ophouden te bestaan.

    Het wordt kouder de komende jaren, eeuwen en duizenden jaren en uiteindelijk zelfs weer Glaciaal koud en onze Groenen/IPCC/Politici/Wetenschappers gaan dit niet kunnen stoppen, dank zij onze Almachtige Zon.

    God-Zij-Dank onze Almachtige Zon, zonder hem hadden wij al lang opgehouden te bestaan!

    M.v.g. Ronald.
38.986 Posts
Pagina: «« 1 ... 1879 1880 1881 1882 1883 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 880,31 +0,63%
EUR/USD 1,0688 -0,13%
FTSE 100 8.083,05 +0,48%
Germany40^ 18.198,80 +0,34%
Gold spot 2.316,56 -0,24%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+24,86%
ASMI
+9,89%
RANDST...
+4,18%
NX FIL...
+4,01%
BESI
+3,67%

Dalers

ALLFUN...
-9,00%
ING
-5,31%
Avantium
-2,56%
AZERION
-2,35%
DSM FI...
-1,60%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links