Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stikstofkwestie

1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 60 61 62 63 64 ... 84 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 januari 2023 11:31
    Risicovol dat wat D'66 en Groen Links willen; de boeren pesten en het liefst een flink aantal boeren zien vertrekken naar het buitenland.
    Alleen de wolf en de asielzoekers lijken bij hen nog welkom.
    Nadat Reed Elsevier, Unilever, Shell en DSM Nederland verlieten moeten wij zuiniger zijn op de resterende producerende bedrijven. Bedrijven die zorgen voor onze veilige voedselvoorziening en die van de omringende landen. Dit naast de werkgelegenheid en handelsbalans inkomsten die zij genereren.
    En eh... zeker dat laatste dat lukt politici en ambtenaren niet.
    Hun salaris wordt betaald door producerende, exporterende en belasting betalende bedrijven.
    Welvaart en welzijn moet eerst door het bedrijfsleven verdiend en geproduceerd worden, voordat politici het kunnen uitgeven

    En eh.. minder productie bij gelijke of stijgende vraag betekent hogere prijzen.
    Een liter melk straks voor E. 2,75 ?
  2. forum rang 9 josti5 22 januari 2023 12:31
    Een liter melk voor 2,75 is nog niets, volgens mijn schoondochter, die bij FrieslandCampina werkt.
    De leveringssituatie in Nederland is volgens haar nu al zeer zorgelijk, en dat geldt niet alleen voor zuivelproducten, maar óók voor vlees.
    Trouwens: een ons rookvlees kost al ruim 3 euro...

    www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/80274ned

    www.vleesmagazine.nl/nieuws/vleesprij...
  3. forum rang 10 voda 24 januari 2023 09:56
    Nooit kregen Nederlandse melkboeren zoveel geld voor liter melk, bioboeren hebben nakijken

    REPORTAGE
    Nederlandse melkveehouders hadden vorig jaar een historisch hoog inkomen. Het rijk wil dat meer boeren biologisch gaan werken. De familie Verstraten in Westerbeek ziet nog te veel (financiële) nadelen om over te stappen.

    Jurriaan Nolles 24-01-23, 07:00 Laatste update: 09:28
    0 REACTIES

    Met in zijn kielzog de kwispelende herder Senna wandelt melkveehouder Lucas Verstraten (27) in zijn blauwe overal tussen de 140 koeien van hem en zijn vader. Hoe vaak heeft hij het afgelopen jaar hier niet tobbend rondgelopen? Stikstof, uitkoopregeling; zijn toekomst als boer die plots op het spel stond.

    Maar al die tijd was er tenminste één lichtpuntje: de melkprijs. Nooit kregen Nederlandse melkveehouders zoveel geld als in 2022 voor een liter melk: in piekmaanden meer dan 60 cent per liter, terwijl ze in voorgaande jaren slechts 30 tot 35 cent gewend waren.

    En daarbij hoorde ook een historisch hoog inkomen, dat de hoge kosten van bijvoorbeeld voer en energie (zie kader) ruimschoots compenseerde, blijkt uit cijfers van de universiteit van Wageningen: meer dan 115.000 euro voor een gemiddeld boerengezin. Dat is 70.000 meer dan in 2021, en ook tienduizenden euro’s meer dan het gemiddelde over meerdere jaren.

    Over een paar maanden pas, komt de accountant van dit bedrijf in het Westerbeek met het jaarverslag, maar de contouren daarvan zijn al duidelijk ,,We houden dit jaar een ton meer over dan we gewend zijn’', zegt vader Jos Verstraten aan de keukentafel in Brabant.

    Inkomensverschil
    Mooi nieuws voor de Nederlandse melkveehouders, en zeker voor boeren die ‘gangbare’ melk produceren, zoals de familie Verstraten doet. Ook biologische melkveehouders incasseerden het afgelopen jaar een goed inkomen, zo’n 70.000 euro.

    Maar zij lopen wel 45.000 euro achter op boeren die niet biologisch zijn. Het inkomensverschil van vorig jaar is extreem, maar in de voorbije twintig jaar was het inkomen van een biologische boer op z’n best gelijk, in elk geval niet significant hoger dan het inkomen van een gangbare melkveehouder. En dat terwijl biologische landbouw over het algemeen minder impact op het milieu heeft. Een onderzoek van de universiteit van Wageningen laat zien dat biologische melkveehouderij de stikstofcrisis kan verkleinen.

    Afdwingen
    Later dit jaar komt Piet Adema, de minister van Landbouw, met een Landbouwakkoord, waarin hij supermarkten, banken en andere partijen in de voedselketen wil afdwingen om tot de duurzame voedselvoorziening te komen, desnoods per wet. Hij denkt onder meer aan afspraken over de hoeveelheid duurzame producten die in het schap moet liggen.

    © Koen Verheijden

    Biologisch worden? Aan de keukentafel in Westerbeek is het daar nooit serieus over gegaan. Jos ziet vooral financiële bezwaren: ,,We zijn een intensief bedrijf. Als wij biologisch zouden gaan boeren, dan zijn we niet meer zelfvoorzienend voor het voer. En we moeten veel voer kopen voor onze 140 koeien. Biologisch voer is veel duurder. Of minderen in koeien, maar dat betekent dan weer minder melkopbrengsten.’'

    En ja, Verstraten wijst ook naar het verschil in inkomen. ,,Financieel is er geen prikkel. Als je biologisch wordt, heb je geen enkele garantie op eenzelfde loon. Alleen dan zouden we het overwegen.’' Volgens Alfons Beldman, onderzoeker melkveehouderij aan de universiteit van Wageningen, zijn er best boeren bereid om te veranderen door minder dieren te houden en duurzamer te worden. ,,Maar dan willen ze wel perspectief op een minimaal vergelijkbaar inkomen, ook voor de lange termijn. Dat kan niemand ze nu geven.’' Hij ziet meer problemen als te veel boeren opeens biologisch zouden worden: ,,Dan komt er binnen korte tijd veel biologische melk op de markt. En een groter aanbod leidt tot een lagere prijs.’'

    De meeste boeren nemen nu geen grote beslissin­gen, wachten met grote investerin­gen

    Alfons Beldman, Universiteit van Wageningen
    Bert Talens, melkveehouder in Almere, is in 2012 wél omgeschakeld naar een biologische boerderij. ,,Van 2015 tot 2017 had ik een goed inkomen, soms beter dan van mijn gangbare collega’s. Maar de jaren daarna was dat nooit meer het geval. Dan denk je wel eens: waar heb ik het allemaal voor gedaan?’’

    Bureaucratie
    Want zo voelt het voor Talens: financieel gaat hij er niet op vooruit, en ook de overheid werkt volgens hem niet mee. ,,Ze werken eerder tegen met hun regeltjes en bureaucratie. Als ik mest naar de akkerbouwer breng, waar ik mee samenwerk moet dat met gps en een geborgde vrachtwagen. Er wordt alleen gedacht in problemen. Ook vanuit de politiek komen er geen voordelen voor biologische boeren.’'

    De cijfers laten zien dat boeren huiverig zijn om over te schakelen. Het aandeel biologische landbouwgrond steeg afgelopen jaar wel, maar voorzichtig: van 4,3 naar 4,4 procent. Daarmee loopt Nederland achter in Europa. Want die 4,4 procent komt nog niet in de buurt van het Europese gemiddelde van 9,2 procent. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit streeft zelfs naar 15 procent in 2030.

    Verandering zal nodig zijn, aldus Beldman. ,,We zullen de emissies moeten terugbrengen. De essentie is dan wel hoe het verdienmodel van boeren eruit komt te zien. Het Landbouwakkoord kan een middel zijn. Maar hoe wil de minister de markt gaan dwingen? We moeten niet vergeten dat ook veel zuivel naar andere landen in Noord-West Europa gaat.’'

    In de boerderij in Westerbeek gaan ze voorlopig door op de ingeslagen weg. Ook de jonge Lucas Verstraten ziet voorlopig niets in biologisch boeren. Met hun 140 koeien gaat het nu goed, en meer dieren de deur uit doen? Hij ziet niet in hoe ze dan tot hetzelfde inkomen moeten komen. De prijs voor biologische melk en gangbare melk is nu bijna gelijk.

    Hij trekt een overal aan, gaat naar de koeien, en Senna gaat mee. Ze zijn trots op het bedrijf dat ze hebben. ,,Met minder dieren kan het wel, maar dan alleen met garanties voor een goede melkprijs.’' De vraag is wat ze gaan doen met de inkomsten uit hun uitzonderlijke jaar. ,,Voorlopig even niks’', zegt vader Jos. Hij wijst op de onzekere tijd, waarin de politiek nog altijd geen oplossing biedt voor het stikstofprobleem.

    Bovendien hebben ze ook te veel meegemaakt met de melkprijzen. Tussen 2015 en 2017 stonden ze nog rood bij de voerleverancier en de dierenarts. En bovendien weet niemand wat de toekomst brengt. Onderzoeker Beldman ziet hetzelfde gebeuren: ,,De meeste boeren nemen nu geen grote beslissingen, wachten met grote investeringen. Ze weten niet hoe de vele aangekondigde veranderingen concreet worden ingevuld.’’
  4. forum rang 10 voda 24 januari 2023 09:57
    Deel 2:

    Stikstofruimte
    Boer Verstraten moet wellicht investeren om meer stikstofruimte te kopen, aangezien de familie een van de zogenoemde PAS-melders is (bedrijven die geen natuurvergunning nodig hadden, maar sinds een vonnis van de rechter dat toch wel nodig bleken te hebben, waardoor ze nu in feite illegaal boeren). Met de inkoop van meer stikstofruimte zou hij wellicht geholpen zijn, of hij moet het geld gebruiken om een nieuwe vloer te kopen die uitstoot tegen zou moeten gaan. ,,Als ik er alleen voor had gestaan, was ik misschien gestopt, maar mijn zoon wil door. Daar gaan we voor. De situatie is moeilijk, maar met een gevulde portemonnee ziet het er toch iets beter uit.’’

    Minder melk, gelijke vraag: hogere prijs

    Door onder meer droogte en koude gaven koeien door heel Europa de afgelopen tijd minder melk, terwijl de vraag gelijk bleef. die combinatie zorgde voor een prijsopdrijvend effect. ,,Met name krachtvoer was heel duur, waardoor boeren hiervan weinig extra hebben gegeven om het slechtere ruwvoer te compenseren’’, aldus Alfons Beldman, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen.

    De melkprijs wordt bepaald op de wereldmarkt; een beetje minder melk kan tot grote prijsstijgingen leiden. aan de kostenkant zijn voor de boeren de prijzen ook enorm gestegen, voornamelijk voer, kunstmest, diesel en energie. Maar die hogere kosten werden ruimschoots goedgemaakt door de hogere opbrengsten.

    Volgens onderzoeker Beldman zijn de prijzen voor melk inmiddels alweer iets aan het zakken: ,,We verwachten dat de kosten op een hoog niveau blijven, en de melkprijs zal zakken. De algemene voorspelling is wel dat de melkprijs op een hoger niveau zal blijven dan de afgelopen jaren. Hoe hoog het inkomen voor de boer wordt, valt niet te voorspellen.‘’

    Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

    Bekijk onze video’s over de stikstofcrisis in onderstaande playlist:

    www.ad.nl/binnenland/nooit-kregen-ned...
  5. forum rang 10 voda 9 februari 2023 08:14
    Nieuwe stikstofdoelen uitgelekt: industrie moet 38 procent minder uitstoten, mobiliteit 25 procent

    De industrie moet 38 procent minder stikstof uitstoten in 2030. En de uitstoot in de mobiliteitssector moet 25 procent lager.

    Marcia Nieuwenhuis 08-02-23, 18:02 Laatste update: 08-02-23, 21:42
    52 REACTIES

    Dat staat in een brief die vrijdag wordt besproken in de ministerraad, zo bevestigen bronnen rond het kabinet na berichtgeving in De Telegraaf. In de zomer was al bekend dat de agrarische sector 41 procent minder stikstof moet uitstoten in 2030. ,,Dat de boeren 41 procent minder stikstof moeten uitstoten wisten we al in juni vorig jaar. De nieuwe doelen zijn die voor industrie en mobiliteit’’, verklaart een kabinetsbron aan deze nieuwssite.

    Dit raakt bijvoorbeeld bedrijven als Shell, Schiphol, Tata Steel, Chemelot en de Zeeuwse kunstmestfabriek Yara. Het is nog niet duidelijk of er voor de industrie en mobiliteit ook harde maatregelen volgen. Een aantal maatregelen zijn wel al eerder ingezet. Zo is er subsidie beschikbaar voor de verduurzaming van binnenvaartschepen en zijn er onderzoeken gaande naar het elektrisch laten taxiën van vliegtuigen.

    Wat wel in de brief staat is dat er een digitale tool komt waarmee boeren kunnen zien of zij tot de groep zogenoemde ‘piekbelasters’ behoren. Dit zijn de boeren die zorgen voor de grootste uitstoot in de buurt van beschermde natuurgebieden. Als de boeren gebruik willen maken van de door stikstofminister Christianne van der Wal zo genoemde ‘woest aantrekkelijke regeling’, dan moet de uitstoot van die bedrijven met 85 procent tot zelfs 100 procent worden teruggebracht.

    www.ad.nl/politiek/nieuwe-stikstofdoe...
  6. forum rang 10 voda 9 februari 2023 08:41
    De Nederlandse stikstofcrisis is een keuze
    Artikel van Dick Veerman • 1 uur geleden
    © 'Morning Silence Drentsche Aa', frata60

    Die stelling borrelt op naar aanleiding van het interview met de Duitse zijn Nederland werkzame jurist Omgevingsrecht Chris Backes in het blad Binnenland Bestuur.

    Binnenlands Bestuur sprak met de aan de Universiteit van Utrecht werkzame jurist Backes over de Nederlandse stikstofcrisis. Het gesprek had plaats vanuit de vraag waarom in Nederland zo'n grote bestuurlijke crisis rond stikstof is ontstaan en in andere landen niet.

    In Nederland kan niet meer worden gebouwd en zelfs meer kan worden geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Volgens de rechter kan het Rijk zelfs al verleende vergunningen intrekken. Dat komt volgens Backes omdat ons land heeft gekozen voor een de facto zowel erg eenzijdige, als in vergelijking met andere Europese landen erg hoge stikstofnorm als criterium voor natuurbescherming en -behoud.

    Opmerkelijke uitspraken van Backes in het gesprek met Binnenlands Bestuur betreffen de sterk uiteenlopende manieren van omgaan met stikstof in Duitsland, Wallonië, Vlaanderen en Nederland. In Italië - waar in de noordelijke Po-vlakte een hoge atmosferische stikstofconcentratie feitelijk is vastgesteld - is stikstofuitstoot geen officieel probleem. Niet omdat het geen ecologisch of gezondheidskundig probleem is, maar omdat niemand het als een probleem agendeert, aldus Backes. "Niemand gaat naar de rechter en zegt: dit kan niet", zegt hij. Zou dat wel gebeuren, dan zou het wel een probleem worden. Net zoals dat in Nederland is gebeurd door het thematiseren van het onderwerp.

    Tussen 21 en 0,0001 mol

    Backes zegt voorts dat na Wallonië en Italië, Duitsland en Denemarken wel aandacht hebben voor stikstofemissies maar dat de soep daar minder heet wordt gegeten dan in Nederland. Duitsland hanteert een drempelwaarde voor neerslag van stikstof die op 21 mol per hectare ligt. Minder vindt Duitsland geen probleem. In Nederland is de drempelwaarde 0,0001 mol, zegt met Backes een nadrukkelijk uitroepteken ('!').

    Backes: "Het maakt een groot verschil of je projecten met een depositie van een tiende mol toetst of alleen projecten met een depositie van 21 mol. Je kunt je hierbij afvragen: hoe kan dit nou? En een tweede vraag die je kunt stellen, is: heeft die strenge Nederlandse benadering nou positieve gevolgen? Daarvan moet je zeggen: in de toekomst wellicht wel, maar tot nu toe weinig. Tot nog toe heeft men het niet voor elkaar gekregen om die depositie omlaag te krijgen."

    Realisme

    Tot slot van het interview zegt Backes dat de Nederlandse stikstofnorm zo streng is dat Nederland niet alleen vergunningen moet intrekken maar ook het land voor een heel belangrijk deel moet ontvolken in plaats van bijbouwen. "Daar zeg ik van: dat is niet realistisch", besluit het blad het gesprek op zijn gezag.

    Wie denkt dat Backes boeren naar de mond praat, doet er goed aan een Eenvandaag uitzending uit 2019 nog eens terug te kijken. Daarin vertelt Backes hoe natuurbeleid volgens hem eerlijk en duidelijk kan worden gecommuniceerd. Ook is de Limburgse politicus Ger Koopmans (CDA) te horen; hij was samen met Diederik Samsom (PvdA, oud-minister en thans prominent in het kabinet van Eurocommissaris Frans Timmermans) verantwoordelijk voor de Programmatische Aanpak Stikstof die in mei 2019 onderuit werd gehaald door NGO MOB van stikstofstrijder Johan Vollenbroek. MOB stelde het Nederlandse stikstofbeleid tot aan het Hof in Luxemburg aan de kaak. Koopmans blijkt in de uitzending een spijtoptant. Ook volgens hem was het beleid gericht op dingen mogelijk maken in plaats van het voeren van een natuurbeleid. Dat natuurbeleid hebben we nog steeds niet, al denkt inmiddels heel Nederland dat de strijd over het stikstofdossier gaat over voor of tegen de natuur zijn.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/gezondheid/other/de...
  7. forum rang 10 voda 10 februari 2023 08:27
    Onderzoek: stikstofbesluit kost 10.000 woningen en levert veel vertraging op
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Updated Gisteren, 22:49
    Gisteren, 22:00
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Door het stikstofbesluit van de Raad van State worden 10.000 woningen minder gebouwd, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In totaal gaat een streep door €3 miljard aan investeringen. Daarnaast loopt 90% van de projecten tegen onnodige vertraging en kosten op, aldus het EIB.

    Door het stikstofbesluit ontstaat veel uitval en vertraging. FOTO ANP/HH

    Afgelopen november haalde de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling, die inhield dat geen vergunning nodig was voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat. Door het wegvallen van de bouwvrijstelling kan een project alleen nog doorgaan als vooraf wordt aangetoond dat de bouwactiviteiten geen schade in Natura2000-gebieden opleveren.

    Volgens het EIB heeft dit vooral op korte termijn gevolgen. „In 2023 en 2024 daalt de vergunningverlening met 6000 woningen in vergelijking met de situatie waarbij de vrijstelling zou zijn gehandhaafd. Over de periode tot 2028 gaat het om 10.000 vergunningen”, aldus het donderdag gepubliceerde onderzoek.

    BEKIJK OOK:
    Stikstofcrisis: kabinet in Brussel met een kluitje in het riet gestuurd

    Dat betekent een flinke klap voor de toch al in problemen verkerende woningbouw, constateert het EIB. „Maar tegelijkertijd kan worden geconstateerd dat stikstof geen groot beletsel hoeft te vormen voor het realiseren van bredere woningmarktdoelen.”

    Formaliteiten
    Gevolg van de uitspraak is wel dat nu ook voor zo’n 6000 woningbouwprojecten aanvullende stikstofberekeningen gemaakt moeten worden, hoewel volgens het EIB daarbij „vrijwel op voorhand kan worden ingeschat dat deze geen stikstofdeposities veroorzaken”. Die 6000 projecten zijn goed voor 90% van de gehele woningproductie. Die projecten krijgen volgens het EIB dus te maken met onnodige formaliteiten.

    BEKIJK OOK:
    Wilde jacht op stikstofruimte moeilijk te stoppen

    „Dit geldt voor bijna alle woningbouwprojecten die enkele kilometers verwijderd zijn van de grenzen van een Natura2000-gebied. Alleen voor grote woningbouwprojecten en projecten waar veel bijzonder zwaar materieel moet worden ingezet ligt dit anders. Het gevolg is dat duizenden projecten die geen enkele negatieve invloed hebben op de natuurgebieden, geconfronteerd worden met vertragingen en extra administratieve lasten.” Voor dit jaar schat het EIB die kosten op €100 miljoen.

    Piekbelasters
    Volgens het EIB is bovendien alleen in uitzonderingsgevallen het uitkopen van zogeheten piekbelasters nodig om de bouw doorgang te laten vinden. „De soms geponeerde stelling dat de boeren snel uitgekocht moeten worden om de woningbouw niet op slot te zetten, is niet op feiten gebaseerd. Het opkoopbeleid moet vooral worden gezien als een instrument om de door het kabinet geformuleerde algehele reducties van stikstofdeposities te realiseren.”

    www.telegraaf.nl/financieel/205823698...
  8. forum rang 10 voda 10 februari 2023 17:17
    Aanpak piekbelasters moet 'flinke deuk slaan' in stikstofuitstoot
    Artikel van ANP Producties • 1 uur geleden
    © ANP

    DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de uitstoot van stikstof sneller omlaagbrengen door middel van de aanpak van grote vervuilers. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal denkt met de regeling voor zogenoemde piekbelasters "een flink deuk te slaan" in de uitstoot. Dat moet ruimte opleveren om met name boeren te helpen die door zwalkend stikstofbeleid in de knel zijn gekomen. Van een extra, afrekenbare doelstelling is evenwel geen sprake, wel van een "inspanningsverplichting".

    Voor ondernemers, veelal boeren, dreigen boetes omdat zij zonder natuurvergunning hun bedrijf hebben op- of uitgebouwd. Dat was toegestaan onder het oude stikstofbeleid, maar daar zette de Raad van State een kleine drie jaar geleden een streep door omdat de natuur onvoldoende werd beschermd.

    Eerder werd al bekend dat het kabinet vanaf dit voorjaar zo'n 3000 bedrijven gaat benaderen die veel stikstof uitstoten met een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen. Piekbelasters die op zo'n aanbod ingaan, moeten hun stikstofuitstoot met 85 procent verlagen. "Je hebt dus altijd nog enige ruimte, of om een heel ander bedrijf te starten, of om nog wat kleinvee te houden", licht Van der Wal toe.

    Flink ingrijpen

    Hoe dan ook zullen grote vervuilers flink moeten ingrijpen om aan de voorwaarden te voldoen. Het zal "best ingewikkeld zijn" om dat doel te halen alleen door nieuwe technieken toe te passen, aldus Van der Wal. Ook omdat de juridische houdbaarheid van deze 'groene' innovaties ter discussie staat. Als deze vrijwillige aanpak niet genoeg oplevert, komt mogelijk gedwongen uitkoop in beeld.

    De aanpak van piekbelasters was een van de aanbevelingen van Johan Remkes, die vorig jaar optrad als bemiddelaar tussen de overheid en de agrarische sector. Hij werd daarvoor gevraagd nadat het kabinet veel boeren boos had gemaakt door met ingrijpende stikstofplannen te komen, zonder dat daar toekomstperspectief voor de landbouw tegenover stond.

    Ammoniak

    Kern van die stikstofplannen was dat de uitstoot van ammoniak door de landbouw met 41 procent omlaag moet. Dat doel blijft overeind. Het kabinet komt nu ook met harde doelen voor de vervoersector en de industrie. Zij moeten de uitstoot van stikstofoxiden met respectievelijk 25 procent en 38 procent omlaagbrengen. Het stak boeren dat voor deze sectoren concrete doelstellingen tot dusver ontbraken.

    Hoewel de percentages uiteenlopen, spreekt Van der Wal toch van een "evenwichtige" verdeling. Doordat ammoniak direct in de bodem terechtkomt, vormt het een grotere belasting voor de natuur dan stikstofoxiden die de lucht in worden geblazen en zich over een veel groter gebied verspreiden.

    Het is overigens de vraag of nieuwe maatregelen nodig zijn om de doelstellingen voor verkeer en industrie te halen. Die sectoren moeten al vergroenen om het klimaat te sparen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Minder uitstoot van CO2 en fijnstof gaat meestal hand in hand met minder stikstof, is de verwachting.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/a...
  9. [verwijderd] 10 februari 2023 22:23
    Ik kan wel janken. Alles opgebouwd na de oorlog, boerenbedrijven die het goed voor elkaar hebben die nu het licht niet in de ogen worden gegund. Ga maar eens een ritje maken met de auto door het hele land en kijk wat is opgebouwd? Moet dat allemaal afgebroken worden door het beleid van deze regering?
  10. forum rang 6 Ronald Engels 10 februari 2023 22:39
    quote:

    voda schreef op 10 februari 2023 17:17:

    Aanpak piekbelasters moet 'flinke deuk slaan' in stikstofuitstoot
    Artikel van ANP Producties • 1 uur geleden
    © ANP

    DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de uitstoot van stikstof sneller omlaagbrengen door middel van de aanpak van grote vervuilers. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal denkt met de regeling voor zogenoemde piekbelasters "een flink deuk te slaan" in de uitstoot. Dat moet ruimte opleveren om met name boeren te helpen die door zwalkend stikstofbeleid in de knel zijn gekomen. Van een extra, afrekenbare doelstelling is evenwel geen sprake, wel van een "inspanningsverplichting".

    Voor ondernemers, veelal boeren, dreigen boetes omdat zij zonder natuurvergunning hun bedrijf hebben op- of uitgebouwd. Dat was toegestaan onder het oude stikstofbeleid, maar daar zette de Raad van State een kleine drie jaar geleden een streep door omdat de natuur onvoldoende werd beschermd.

    Eerder werd al bekend dat het kabinet vanaf dit voorjaar zo'n 3000 bedrijven gaat benaderen die veel stikstof uitstoten met een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen. Piekbelasters die op zo'n aanbod ingaan, moeten hun stikstofuitstoot met 85 procent verlagen. "Je hebt dus altijd nog enige ruimte, of om een heel ander bedrijf te starten, of om nog wat kleinvee te houden", licht Van der Wal toe.

    Flink ingrijpen

    Hoe dan ook zullen grote vervuilers flink moeten ingrijpen om aan de voorwaarden te voldoen. Het zal "best ingewikkeld zijn" om dat doel te halen alleen door nieuwe technieken toe te passen, aldus Van der Wal. Ook omdat de juridische houdbaarheid van deze 'groene' innovaties ter discussie staat. Als deze vrijwillige aanpak niet genoeg oplevert, komt mogelijk gedwongen uitkoop in beeld.

    De aanpak van piekbelasters was een van de aanbevelingen van Johan Remkes, die vorig jaar optrad als bemiddelaar tussen de overheid en de agrarische sector. Hij werd daarvoor gevraagd nadat het kabinet veel boeren boos had gemaakt door met ingrijpende stikstofplannen te komen, zonder dat daar toekomstperspectief voor de landbouw tegenover stond.

    Ammoniak

    Kern van die stikstofplannen was dat de uitstoot van ammoniak door de landbouw met 41 procent omlaag moet. Dat doel blijft overeind. Het kabinet komt nu ook met harde doelen voor de vervoersector en de industrie. Zij moeten de uitstoot van stikstofoxiden met respectievelijk 25 procent en 38 procent omlaagbrengen. Het stak boeren dat voor deze sectoren concrete doelstellingen tot dusver ontbraken.

    Hoewel de percentages uiteenlopen, spreekt Van der Wal toch van een "evenwichtige" verdeling. Doordat ammoniak direct in de bodem terechtkomt, vormt het een grotere belasting voor de natuur dan stikstofoxiden die de lucht in worden geblazen en zich over een veel groter gebied verspreiden.

    Het is overigens de vraag of nieuwe maatregelen nodig zijn om de doelstellingen voor verkeer en industrie te halen. Die sectoren moeten al vergroenen om het klimaat te sparen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Minder uitstoot van CO2 en fijnstof gaat meestal hand in hand met minder stikstof, is de verwachting.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/a...
    ========================================

    Voda,

    Met andere woorden, Nederland moet en zal KAPOT!

    Den Haag is "Geestelijk Compleet Gestoord! en het stikstof beleid is gebaseerd op pure onzin en puur bedrog!

    M.v.g. Ronald
  11. DJ Ferry 4.0 10 februari 2023 23:51
    quote:

    objectief schreef op 21 januari 2023 10:12:

    [...]

    Dat is grote onzin; ieder ook elk huishouden (net als de Overheid) in Nederland moet regelmatig andere maatregelen nemen en zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden.
    Die veranderde omstandigheden worden 9 van de 10 keer door diezelfde overheid veroorzaakt.Gewoon criminele bende in Den Haag, ze creëren een probleem en komen dan met een oplossing.Holleeder is er niets bij.
  12. forum rang 9 objectief 11 februari 2023 08:16
    quote:

    DJ Ferry 4.0 schreef op 10 februari 2023 23:51:

    [...]
    Die veranderde omstandigheden worden 9 van de 10 keer door diezelfde overheid veroorzaakt.Gewoon criminele bende in Den Haag, ze creëren een probleem en komen dan met een oplossing.Holleeder is er niets bij.
    De criminelen zitten niet in Den Haag maar daarbuiten; drugsbendes/fraude belastingen/verzekeringen/plofkraken/overvallen, dat heb ik nog niet van de hardwerkende politici in Den Haag gehoord; die proberen van Nederland nog iets te maken.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 februari 2023 11:21
    quote:

    A Mao schreef op 11 februari 2023 10:24:

    Even door lezen en onthouden dat, 1 hondendrol is 1,4 mol.
    www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-m...
    Doe mee met de Mollentelling 2023
    AnimalsToday | 10 02 2023 0 2 min

    Wist je dat een mol eigenlijk helemaal niet blind is, maar zijn ogen alleen slecht zijn ontwikkeld? En wist je dat de mol dagelijks best veel eet? Minimaal de helft van zijn lichaamsgewicht! Maar waar leeft de mol eigenlijk? Om daar meer over te weten te komen organiseert de Zoogdiervereniging de Mollentelling 2023. Tel je ook weer mee?

    Door de jaarlijkse Mollentelling wordt informatie over de verspreiding van de mol verzameld en komen we te weten waar in Nederland de mol leeft. Hoe meer mensen meedoen aan de telling des te beter. En het is ook nog eens heel makkelijk en leuk. Ga op 11 en 12 februari lekker naar buiten en zoek in het weiland, park, bos of in je eigen tuin naar mollen en molshopen en geef die door.
  14. forum rang 6 de tuinman 11 februari 2023 11:30
    quote:

    objectief schreef op 11 februari 2023 08:16:

    [...]

    De criminelen zitten niet in Den Haag maar daarbuiten; drugsbendes/fraude belastingen/verzekeringen/plofkraken/overvallen, dat heb ik nog niet van de hardwerkende politici in Den Haag gehoord; die proberen van Nederland nog iets te maken.
    Vind je dat ook van FvD? Of D66?
  15. forum rang 6 A Mao 11 februari 2023 11:41
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 11 februari 2023 11:21:

    [...]

    Doe mee met de Mollentelling 2023
    AnimalsToday | 10 02 2023 0 2 min

    Wist je dat een mol eigenlijk helemaal niet blind is, maar zijn ogen alleen slecht zijn ontwikkeld? En wist je dat de mol dagelijks best veel eet? Minimaal de helft van zijn lichaamsgewicht! Maar waar leeft de mol eigenlijk? Om daar meer over te weten te komen organiseert de Zoogdiervereniging de Mollentelling 2023. Tel je ook weer mee?

    Door de jaarlijkse Mollentelling wordt informatie over de verspreiding van de mol verzameld en komen we te weten waar in Nederland de mol leeft. Hoe meer mensen meedoen aan de telling des te beter. En het is ook nog eens heel makkelijk en leuk. Ga op 11 en 12 februari lekker naar buiten en zoek in het weiland, park, bos of in je eigen tuin naar mollen en molshopen en geef die door.
    Mijn schoonvader vangt ze weg bij de boeren, in ruil om te mogen jagen….
    Bij de modelvliegtuig club zijn het ook geen welkom gasten, en bij de golfbaan maar helemaal niet te spreken….

    Schijnbaar niet echt populaire beestjes,
  16. Hallo! 11 februari 2023 14:25
    quote:

    objectief schreef op 11 februari 2023 08:16:

    [...]

    de hardwerkende politici in Den Haag gehoord; die proberen van Nederland nog iets te maken.
    Compliment Fred, dit heb je perfect verwoord.

    De hardwerkende politici die proberen van Nederland nog iets te maken. De plannen worden daadkrachtig gepresenteerd, maar de uitvoering is vrijwel altijd een groot fiasco en eindigt in een crisis. Vorig jaar kwam dit kabinet met de stikstof plannen, de boeren werden de gordijnen ingejaagd en Remkes mocht dit probleem oplossen omdat het kabinet dit zelf niet niet bij machte was om dit te doen. Straks zijn we een jaar verder en wat is er gebeurt:

    Er is weer vertraging in de aanpak van de stikstofcrisis. Minister Van der Wal kan pas in april duidelijkheid geven over welke bedrijven de zogenoemde piekbelasters zijn en wat het kabinet daar voor regeling voor heeft, zo schrijft zij aan de Tweede Kamer.

    "Het is ontzettend ingewikkelde materie, het duurt gewoon even", zei Van der Wal na afloop van de ministerraad.


    nos.nl/artikel/2463243-pas-in-april-d...

    Het duurt gewoon even, hoe verzint ze het. Het kabinet vertoont een groot gebrek aan kennis, deskundigheid, empathie en daadkracht, zodat het alleen bij proberen blijft. De Raad van State draait overuren om alle betrokkenen recht te doen, zoals de spaarders, asielzoekers, etc:

    Raad van State kraakt spreidingswet voor asielzoekers

    www.telegraaf.nl/nieuws/1933928911/ra...
1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 60 61 62 63 64 ... 84 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,64 +0,07%
EUR/USD 1,0727 +0,28%
FTSE 100 8.094,50 +0,67%
Germany40^ 17.968,70 -0,66%
Gold spot 2.325,22 +0,39%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

Flow T...
+5,69%
UNILEV...
+5,67%
NX FIL...
+3,70%
Fugro
+2,36%
JUST E...
+1,49%

Dalers

ADYEN NV
-12,23%
WDP
-4,38%
BESI
-1,83%
BAM
-1,64%
Alfen ...
-1,39%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links