Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welke aandelen heeft u in uw portefeuille?

223 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 11 januari 2023 12:46
    quote:

    Geldzaken schreef op 11 januari 2023 12:21:

    [...]

    Kan de koers niet herstellen??
    Jawel, het bedrijf verdient normaliter het dividend gedurende het jaar (soms per kwartaal o.a. inde V.S), waardoor de koers oploopt en de uitkering zelf zou een non-event moeten zijn. Bij 3 euro dividend gaat er 3 euro van de koers.
  2. forum rang 6 'belegger'' 11 januari 2023 13:30
    quote:

    objectief schreef op 11 januari 2023 12:12:

    ... enkel een evt. kapitaalteruggave kan mijn aankoop nog goedmaken, want de dividenduitkering verlaagt de koers.
    Kapitaalteruggave werkt op "ex-datum" hetzelfde als dividend, met dien verstande dat er bij uitkering geen dividendbelasting wordt ingehouden. Zie bijvoorbeeld laatst bij Van Lanschot. Ik zie niet hoe een kapitaalteruggave je aankoop bij OCI ineens zou goedmaken.
  3. forum rang 6 'belegger'' 11 januari 2023 13:43
    quote:

    objectief schreef op 11 januari 2023 12:46:

    [...]

    Jawel, het bedrijf verdient normaliter het dividend gedurende het jaar (soms per kwartaal o.a. inde V.S), waardoor de koers oploopt en de uitkering zelf zou een non-event moeten zijn. Bij 3 euro dividend gaat er 3 euro van de koers.
    Als momentopname klopt het wat je zegt. Daarbij ga je voorbij aan zaken als allocatie, discipline en efficiënt gebruik van kapitaal. Dividend staat dan ook in relatie tot de groeifase van een onderneming.
  4. forum rang 9 objectief 11 januari 2023 13:44
    quote:

    'belegger'' schreef op 11 januari 2023 13:30:

    [...]
    Kapitaalteruggave werkt op "ex-datum" hetzelfde als dividend, met dien verstande dat er bij uitkering geen dividendbelasting wordt ingehouden. Zie bijvoorbeeld laatst bij Van Lanschot. Ik zie niet hoe een kapitaalteruggave je aankoop bij OCI ineens zou goedmaken.
    Klopt, maar de aankondiging zorgt meestal voor euforie onder de beleggers met als gevolg een (forse) opleving van de koers.
  5. Value-eter 11 januari 2023 23:21
    Opzich klopt het dat divi vd koers gaat. Maar bij VLS zit koers nu alweer boven de ex divi van 20 december. Zegt niks dat snap ik, maar kan redelijk snel herstellen.

    Gasprijsontwikkeling als koud wordt kan voor herstel zorgen bij OCI ook.

    Vandaag klein plukje gekocht, na gedeeltelijke afbouw ASMi vanwege te groot aandeel Semiconductors in porto. BESi ook onlangs verkocht om die reden. In december voor handel deel gekocht. Rest voor long.

    Nu meer spreiden bij het herbeleggen.
  6. forum rang 4 VforVermogen 15 januari 2023 20:49
    quote:

    Geldzaken schreef op 15 januari 2023 10:02:

    ABN Amro
    Aegon
    Diversified Energy Company PLC
    Heijmans
    ING Groep
    NN Group
    Koninklijke Ahold Delhaize
    PostNL
    Randstad
    SHELL PLC
    Signify
    Unilever PLC
    Van Lanschot
    Zal allemaal wel. Elke dag weer een andere strategie en ander rijtje met aandelen.
  7. [verwijderd] 15 januari 2023 20:59
    quote:

    VforVermogen schreef op 15 januari 2023 20:49:

    [...]

    Zal allemaal wel. Elke dag weer een andere strategie en ander rijtje met aandelen.
    Klopt, de laatste tijd wel veel wijzigingen doorgevoerd idd, maar dit
    lijstje blijft staan. En is vrijwel weer hetzelfde als eind vorig jaar (2022).
    Of u dat gelooft of niet is aan uzelf. Heeft u zelf ook aandelen en
    zo ja welke bedrijven?
  8. Levanthus 18 januari 2023 14:26
    Had al eerder vermeld dat ik een positie heb genomen in East West Bancorp (EWBC) maar dacht, misschien wel leuk om te laten zien welke cijfers ik heb gebruikt, zie afbeeldingen hieronder. Wel even belangrijk, dividend payout ratio is 22%, dit heeft dus nog enorm veel groeipotentie, daarnaast is dit uiteraard geen financieel advies. Ik ben ZEER conservatief geweest in de berekening (vind ik zelf).

    Q4/FY22 cijfers staan gepland op 26 januari.
  9. Alanine 21 januari 2023 14:26
    ETFs:
    MSCI World ETF (52%)
    MSCI Emerging Markets ETF (7%)

    Holdings:
    D’ieteren (6%)
    GBL (5%)
    Sofina (3%)

    Individuele aandelen:
    Apple (9%)
    V (5%)
    ASML (4%)
    AMZN (4%)
    MSFT (4%)
    FTK (1%)

    (Ik ben me bewust van de overlap tussen de big tech aandelen en de ETFs, maar die heb ik al in portefeuille van voor ik in ETFs belegde. Ze zullen op termijn worden afgebouwd.)
  10. forum rang 6 'belegger'' 21 januari 2023 19:03
    Bij mij werkt de overlap tussen ETF's en losse aandelen juist andersom. Bij VanEck heb ik een ETF gericht op dividend en eentje die is gelijk gewogen (en duurzaam). Deze twee fondsen beleggen wereldwijd, maar big tech is onderwogen net als Amerika. Voor Amerika heb ik ook Berkshire en dat bestaat voor ongeveer 20% uit Apple. Verder heb ik Microsoft. Plus nog een paar aandelen, voornamelijk Nederlands. Zo legt iedereen zijn of haar eigen puzzel.

    Het gelijk gewogen ETF vind ik een mooie neutrale basis waar je zelf accenten aan toe kunt voegen met andere posities. Die neutraliteit komt allereerst door de gelijke weging. Een 40% cap per regio zorgt voor onderweging in Amerika. De keerzijde is dat er voor 15% Japanse aandelen in zitten, dat lijkt dan weer niet zo neutraal. Japanse aandelen hebben al jaren een vriendelijke waardering, de vraag is of en wanneer dat eruit komt. Na screening selecteert de index de 250 grootste posities, dat zijn dus large en mega caps. Eerst vond ik dat daarmee de size factor (mid en small cap) van equal weight niet goed werd benut. Nu zie ik het fonds meer als een neutrale basis. En deze twee ETF's hebben (in principe) geen last van dividendlekkage.

    Mijn posities in de ETF's zijn nu nog klein en ik zit vrij veel in cash. Een flink deel daarvan wil ik in stapjes in de ETF's stoppen. Het idee is dat Berkshire en de ETF's dan mijn grootste posities worden. Berkshire is dat al. Met individuele aandelen zit ik nu in ASML, Besi, Microsoft, Aalberts, Van Lanschot, Stellantis, Shell, Acomo, Roche en Enphase. Roche staat op mijn lijstje om te verkopen en de opbrengst elders bij te stoppen. Mijn streven is om niet teveel te handelen.
  11. Hallo! 22 januari 2023 12:14
    quote:

    'belegger'' schreef op 21 januari 2023 19:03:

    Het gelijk gewogen ETF vind ik een mooie neutrale basis waar je zelf accenten aan toe kunt voegen met andere posities. Die neutraliteit komt allereerst door de gelijke weging. Een 40% cap per regio zorgt voor onderweging in Amerika. De keerzijde is dat er voor 15% Japanse aandelen in zitten, dat lijkt dan weer niet zo neutraal.
    Anno 2023 is dit geen gekke gedachtengang. De wereldindex bestaat nu grofweg voor 70% uit Amerika, 20% Europa en 10% Azië. Maar dat is ook anders geweest. In de periode 2003-2007 deed Amerika het slecht vanwege de stijging van de euro t.o.v. de dollar. De ETF markt was in ontwikkeling en er werden diverse indices ontwikkeld met een cap per regio. De EM en Azië, evenals Europa deden het goed. De iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF deed het (kortststondig tot 2008) prima met een 40-30-30 cap verdeling. Maar Amerika (lees: FAANG) werd steeds dominanter en EM (lees: BRIC) raakte steeds meer op de achtergrond. Maar maakt Amerika alleen gelukkig?

    Gemiddeld rendement van 31 maart 2020 t/m 31 december 2022 (met tussen haakjes het percentage dat in Amerika is belegd):

    VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF +23,0% (29,37)
    SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF +21,2% (100)
    Kempen Global High Dividend Fund +21,0% (37,31)

    iShares MSCI World +14,9% (69,99)

    Rendement/stijging YTD:

    iShares MSCI Emerging Markets +8,6%
    iShares MSCI Europe +6,3%
    iShares MSCI World +3,1%
    iShares S&P 500 +1,6%
    Euro/dollar +1,4%

    Het jaar 2023 is 3 weken oud en dit is slechts een momentopname. Blijft Amerika dominant? Worden andere regio's aantrekkelijker? Zullen andere stijlen terugkomen van weggeweest? De tijd zal het leren.
  12. forum rang 6 'belegger'' 22 januari 2023 15:50
    Een aantal maanden geleden werd door velen in Europa een recessie verwacht maar niet in Amerika. Nu doen Europese aandelen het even beter en verwacht men juist in Amerika een recessie. Dan lijkt het of er links en rechts achter de koersen aan wordt geredeneerd. Voor de langere termijn zie ik wel iets in een neutrale basis met o.a. een mix van waarde en groei.

    Of en in hoeverre big tech de komende jaren een must have is, vind ik ook een lastige.
  13. Hallo! 22 januari 2023 17:04
    quote:

    'belegger'' schreef op 22 januari 2023 15:50:

    Voor de langere termijn zie ik wel iets in een neutrale basis met o.a. een mix van waarde en groei.

    Of en in hoeverre big tech de komende jaren een must have is, vind ik ook een lastige.
    Dit weekend heb ik gebruikt om e.e.a. op een rijtje te zetten en diverse fondsen/ETF's bekeken: dividendfondsen, duurzame fondsen, regiofondsen, sectorfondsen, factorfondsen, groei, waarde, cyclisch, defensief, etc. Het beginpunt was 31 maart 2020 omdat er na een crash vaak een verandering in beleggingsvoorkeur ontstaat. Dat is nu ook het geval.

    De positieve verrassing was de SPDR MSCI World Materials ETF met een gemiddeld rendement vanaf 31 maart 2020 van +21,6% en de negatieve verrassing was de SPDR MSCI World Communication Services ETF met een rendement van + 2,8%. Sommige sectoren zijn beduidend goedkoper geworden, b.v. communicatie (met 40% Alphabet en Meta Platforms). Technologie blijft een dure sector met een k/w verhouding van boven de 20.

    Sectorfondsen beleg ik voorlopig niet weer in. De volatiliteit is te hoog. In een bullmarkt kunnen sectorfondsen een aanwinst zijn, maar nu even niet. De risico's zijn groter dan de kansen. Er zijn ook mogelijkheden om te schuiven tussen waarde-, neutrale en offensieve fondsen die breder gespreid zijn.
  14. forum rang 6 'belegger'' 22 januari 2023 18:38
    Sectorfondsen zijn bij uitstek instrumenten om in te spelen op de economische cyclus. Timing is daarbij van belang.

    In hun Q1 2023 sector compass geeft SPDR als sector picks:
    -> Healthcare (World, US, Europe)
    -> Energy (World, US, Europe)
    -> Financials (World, US, Europe)

    www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...

    Voor factor strategieën hebben ze hun Q1 2023 rapport nog niet uitgebracht.
  15. Hallo! 22 januari 2023 19:18
    quote:

    'belegger'' schreef op 22 januari 2023 18:38:

    Sectorfondsen zijn bij uitstek instrumenten om in te spelen op de economische cyclus. Timing is daarbij van belang.

    In hun Q1 2023 sector compass geeft SPDR als sector picks:
    -> Healthcare (World, US, Europe)
    -> Energy (World, US, Europe)
    -> Financials (World, US, Europe)

    www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...

    Voor factor strategieën hebben ze hun Q1 2023 rapport nog niet uitgebracht.
    Doe altijd zelf je huiswerk en ga niet blindelings af op rapporten, suggesties, etc. Daar leer je het meeste van. Waarom zat ik fout in het verleden? Hoe kan ik dat voorkomen?

    Een voorbeeld:

    Rendement + track record = SPDR Dividend Aristocrats
    Bedrijven die consistent een hoger dividend uitkeren beschikken doorgaans over een sterke fundamentele basis, bijvoorbeeld vanwege een lagere schuldpositie en een stabiele winstgevendheid. In de zoektocht naar een dividendrendement zijn dit belangrijke kenmerken, omdat ze een bedrijf kunnen beschermen tegen een plotseling neergaande markt.


    www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...

    Klopt dit?

    Gemiddeld rendement 31 maart 2020 t/m 31 december 2022:

    SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats +8,1%
    iShares MSCI Europe +13,8%
    Vaneck AEX UCITS ETF +16,2%
    VanEck AMX UCITS ETF +16,1%

    Rendement 2022:

    SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats -11,2%
    iShares MSCI Europe -10,5%
    Vaneck AEX UCITS ETF -12,0%
    VanEck AMX UCITS ETF -10,5%

    Hoezo bescherming tegen een plotseling neergaande markt?
  16. Hallo! 22 januari 2023 19:46
    quote:

    'belegger'' schreef op 22 januari 2023 15:50:

    Of en in hoeverre big tech de komende jaren een must have is, vind ik ook een lastige.
    Valuations for tech and megacap companies have moderated after last year's selloff, though they still stand above those of the broader market. The S&P 500 tech sector still trades at a roughly 19% premium to the broader index, above its 7% average of the past 10 years, according to Refinitiv Datastream.

    eresearch.fidelity.com/eresearch/mark...
223 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,21 +1,00%
EUR/USD 1,0659 +0,06%
FTSE 100 8.063,73 +0,50%
Germany40^ 18.049,60 +1,06%
Gold spot 2.301,86 -1,09%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+29,82%
ALLFUN...
+4,05%
PROSUS
+4,04%
JUST E...
+3,54%
Philip...
+2,56%

Dalers

RANDST...
-6,06%
Akzo N...
-5,02%
NSI
-3,67%
FASTNED
-1,99%
Arcelo...
-1,70%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links