Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toekomstvoorspellingen

237 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 12 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2023 10:42
    Videobericht: beursexperts tippen ASML en Philips voor 2023
    02-01-2023 08:41 - AEX stijgt vermoedelijk met 5 procent dit jaar.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat in 2023 stijgen en ASML en Philips zijn de favoriete aandelen. Dit blijkt maandag uit de enquête die analist Corné van Zeijl afnam onder beursexperts.

    "Volgens de experts wordt 2023 een aardig jaar [...] maar we gaan eerst een dip zien in het eerste halfjaar", aldus Van Zeijl. 

    De experts verwachten verder dat de rente niet zal dalen. Ook komt er een recessie aan en zal de euro versterken ten opzichte van de dollar.

    Voor dit jaar is ASML verreweg het meest favoriete aandeel onder de beursexperts. De tweede naam is een opvallende, aldus Van Zeijl, want dat is Philips. Maar de nummer drie is dan wel weer een "oude vertrouwde", namelijk ING. En op de vierde plek staat Adyen. "Dat aandeel stond voor 2022 nog bij de floppers", merkt Van Zeijl op. En afgelopen jaar daalde het aandeel Adyen ook 45 procent. "Dat was puur een waarderingskwestie. De onderliggende winsten stegen wel met 24 procent."

    ASM International sluit de lijst met toppers af. 

    De floppers voor 2023 zijn Unibail-Rodamco-Westfield, ArcelorMittal, nieuwkomer Exor en Randstad. Daarbij valt het Van Zeijl op dat de aandelen die voor 2022 als flopper werden getipt, bijna ook allemaal weer worden getipt als flopper voor 2023.

    De experts zijn voor de AEX in 2023 redelijk positief gestemd. Zij rekenen op een slotstand aan het einde van dit jaar van 725 punten. De AEX sloot 2022 af op 689,01 punten, wat betekent dat de experts op een koersstijging van circa 5 procent rekenen.

    Verwachtingen januari

    Voor januari is ASML ook het favoriete aandeel van de experts. "Dat komt onder andere omdat beleggers verwachten dat de orders blijven binnenstromen als gevolg van het feit dat iedere regio zijn eigen chip-industrie wil opbouwen", zegt Van Zeijl. 

    ING staat nummer twee, "want die profiteert van de gestegen rente". 

    Adyen en KPN maken de topperslijst compleet. 

    De lijst met floppers voor januari bestaat uit ArcelorMittal, Besi, Exor, Randstad en Unibail-Rodamco.

    De AEX zal in januari vermoedelijk stijgen. Van de experts rekent 45,0 procent op een stijging en 31,7 procent op een daling.

    Klik hier voor: beursexperts tippen ASML en Philips voor 2023

    Door: ABM Financial News.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 januari 2023 08:37
    Beursblik: Pharming en Avantium getipt
    12-01-2023 07:55 - En ook HAL en Deutsche Telekom.

    (ABM FN-Dow Jones) Tijdens het jaarlijkse beleggersdebat van Lynx werden woensdagavond twee Nederlandse smallcaps, een ondernemende holding en een Duitse telecomreus getipt.

    Analist Nico Inberg van Deaandeelhouder tipte biotechbedrijf Pharming Group. "Dit wordt hét aandeel van het jaar", volgens Inberg.

    Op dit moment maakt Pharming een omzet van 200 miljoen dollar met één medicijn, maar een tweede medicijn, leniolisib, is in aantocht. "En dan is Pharming geen one-trick pony meer."

    Volgens de analist kan de omzet, mits de Amerikaanse FDA leniolisib goedkeurt, naar 500 miljoen dollar. En de kans op groen licht is volgens Inberg 90 procent. 

    De koers kan op termijn dan naar 3 tot 5 euro, denkt Inberg.

    Maar analist Niels Koerts van IEX is wel bevreesd voor het oordeel van de FDA, en wijst op Galapagos. "Dat zou ook wel goed komen", maar uiteindelijk kreeg Galapagos het deksel op de neus bij de FDA. 

    Gert Bakelants van het Belgische blad De Belegger adviseert beleggers dan ook voorzichtig te zijn door met een kleine inleg te werken, "want dit is speculatief."

    Edwin Wierda van Wierda Vermogensbeheer tipte smallcap Avantium, dat een duurzame oplossing voor het wereldwijde plasticprobleem biedt. 

    Bakelants ziet net als Wierda een enorm groot potentieel voor de technologie van Avantium, maar noemt het net als Pharming wel een speculatieve belegging. "Maar als het lukt, is een factor 3 of 4 wel mogelijk."

    Koerts van IEX waarschuwde beleggers wel rekening te houden met een emissie dit jaar. Maar Wierda was daar resoluut over. Dat gebeurt "absoluut niet".

    Bakelants tipte HAL, "want dat is geen holding, maar dat zijn ondernemers". Terwijl HAL, als een echte holding, wel diversificatie biedt.

    "Het is geen hip aandeel dat keer 2, keer 3 of keer 4 gaat", erkende de analist van De Belegger, maar je koopt kwaliteit, met dividend en tegen een korting.

    Wierda begrijpt de keuze, maar zou HAL niet voor 2023 in de portefeuille opnemen. Dit wordt een goed jaar op de beurs, met een lichte of zelfs helemaal geen recessie, "en dan moet je andere aandelen hebben".

    Koerts tot slot koos voor Deutsche Telekom. "De tijd van gratis geld is teneinde", hield de analist de zaal voor. En dan moet er weer worden gekeken naar de vrije kasstroom "en niet naar een mooi verhaal van de CEO, want dat levert geen geld op".

    Deutsche Telekom is volgens Koerts redelijk recessiebestendig, met een goede kasstroom en tegen een lage waardering. Wel erkende de analist dat de schuldgraad "aan de hoge kant" is.

    Bakelants merkte op dat Deutsche Telekom echter op het hoogste niveau in jaren staat, "en dus helemaal niet laag gewaardeerd is". Hij adviseerde de zaal om dan ook niet tegen deze niveaus te kopen.

    Door: ABM Financial News.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 januari 2023 11:47
    Europese smallcaps spotgoedkoop

    De koers-winstverhouding van Europese smallcaps is extreem laag. In het verleden bleken dat uitstekende momenten om in te stappen. Haast is geboden, zegt fondsmanager Rory Stokes.

    Lees meer:
    Inflatie blijft in 2023 het dominante thema

    “Europese aandelen zijn goedkoop, maar smallcaps zijn nog goedkoper”, zegt Rory Stokes in een interview met Citywire. Volgens Stokes, fondsmanager bij Janus Henderson, zitten Europese aandelen gemiddeld op een discount van 24% tegenover Amerikaanse soortgenoten. Voor smallcaps ligt dit percentage nog hoger.

    Er zijn daarnaast grote verschillen binnen Europa. Dat betekent dat er voor sommige aandelen een driedubbele discount bestaat, eerst tegenover andere smallcaps in Europa, dan tegenover de VS en een derde tegenover de historische gemiddeldes.
    Niveau op dieptepunt

    Stokes baseert zich hoofdzakelijk op de foward price-to-earnings ratio. Deze voorwaartse K/W was eind 2022 gezakt tot ongeveer 10,6. Dat is een niveau vergelijkbaar met de dieptepunten vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, de eurozonecrisis en het coronavirus. 

    Achteraf bleken dat allemaal uitstekende koopmomenten, ook al volgde daarna telkens periodes waarin omzet en winst van bedrijven onder druk kwam te staan. Dat verwacht Stokes nu weer.

    “Er komen in 2023 geheid earnings downgrades, maar dat weerhoudt mij er niet van positief te zijn. Lage waarderingen, zoals we nu zien, hielden in het verleden maar kort stand.” Beleggers moeten volgens Stokes dus snel handelen, anders is de goede gelegenheid voorbij.
    2022 was slecht 

    Europese smallcaps hebben ook een beroerd jaar achter de rug. Het Kempen Orange Fund - een van de bekendste Nederlandse smallcaps-fondsen - heeft het afgelopen jaar ongeveer 18% verloren. De iShares Europe Small 200 ETF verging het niet veel beter.

    Smallcaps-beleggers kunnen dus wel wat goed nieuws gebruiken. De eerste paar weken in 2023 waren alvast niet slecht. De iShares Europe small ETF is al meer dan 7% gestegen.

    Of die rally doorzet, hangt volgens veel analisten af van de winstcijfers de komende kwartalen en hoe hard die geraakt worden door een mogelijke recessie.

    De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 maart 2023 10:20
    Column: waarom aandelen verkopen nu onverstandig is

    Door KEN FISHER

    Updated 49 min geleden
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    Is het tijd om uw aandelen te verkopen? Nu de AEX en aandelen in de eurozone sinds het dieptepunt van afgelopen herfst flink zijn gestegen, lijkt de zwakke performance van vorige maand ons te vertellen dat het moment is aangebroken om uit de markt te stappen - voordat de aandelenmarkten nóg meer bergafwaarts gaan. Maar pas op: als de rally na oktober inderdaad het begin van een nieuwe bullmarkt markeerde (wat volgens mij ook zo was), dan is het verkopen van uw aandelen in deze fase in mijn optiek een grove vergissing. De geschiedenis leert dat het dumpen van aandelen na de initiële pieken van een nieuwe bullcyclus niet erg verstandig is - zelfs in geval van tussentijdse koersdalingen. Over het algemeen blijven de markten steeds verder stijgen. Laat me dat toelichten.

    Vandaag de dag wakkeren zorgen als inflatie, mogelijke verdere ingrijpende renteverhogingen en de problemen in de bankensector het wijdverspreide geloof aan dat de situatie alleen maar erger zal worden. Dit maakt allemaal deel uit van het ’pessimisme uit ongeloof’ dat ik hier beschreef. Dergelijke zorgen worden ingeprijsd en afgewogen tegen potentiële toekomstscenario’s en zo grotendeels gereflecteerd in de aandelenkoersen. Ze vormen als het ware de bakstenen in de ’Muur van Zorgen’ die de bullmarkt moet beklimmen naarmate de opeenstapeling van angsten overtrokken blijkt. Zelfs negatieve uitkomsten die minder pessimistisch zijn dan de zwartgallige verwachtingen stuwen de aandelenmarkten. Dat is nu aan de hand.

    Economische groei
    Kijk maar naar de inflatie. De inflatie blijft in Nederland op een hoog peil en daarnaast maken velen zich druk over de stijging van voedselprijzen in februari. Het feit dat de kerninflatie (waarbij voedsel- en energieprijzen worden uitgesloten) in de eurozone een ’recordniveau’ bereikte gooit alleen maar olie op het vuur. En toch blijkt uit de onregelmatige dalingen in de inflatie die volgden na oktober dat de bezorgdheid voor een herhaling van de jaren zeventig een overdreven reactie was. Zo bleef de economische groei van het vierde kwartaal in de eurozone nihil en kende het Nederlandse BBP een schamele groei van 0,6%. Dat waren echter voortreffelijke cijfers gezien de nijpende vrees voor een recessie die daar aan voorafging. In de rest van de wereld zagen we vergelijkbare scenario’s: het Amerikaanse BBP steeg in het vierde kwartaal met 0,7% ten opzichte van het vorige kwartaal en overtrof daarmee eerdere ramingen. Ook de stagnatie van het Britse BBP in het vierde kwartaal viel mee toen de Britse aandelenmarkt tot ongekende hoogtes steeg.

    We zien dit ook terug in de recente cijfers. En ja, de inkoopmanagersindex (Purchasing Managers’ Index, PMI) van de Nederlandse productie viel in februari inderdaad terug - niet echt positief, maar ook niet echt verrassend als we kijken naar de wereldwijde trends. De PMI van de gehele eurozone ging ook omlaag, maar in mindere mate. Daarentegen wees de PMI voor de dienstensector - waaruit de Europese economie grotendeels bestaat - op expansie waardoor de economische activiteit in de gehele eurozone het hoogste punt bereikte in acht maanden. De inkoopmanagersindexen van de VS lieten een gemengd beeld zien – niet het scenario dat de verkondigers van een recessie op grote schaal voorzagen. Zelfs de verguisde Britse economie zag weer een groei in de private sector.

    Bullmarkt
    Dergelijke positieve trends die zich traditioneel voordoen aan het begin van de marktcyclus zijn sinds het najaar de drijfveren achter de wisselende koersstijgingen op de aandelenmarkten. Hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen dat we in een nieuwe bullmarkt zitten, lijkt het wel zo. Maar als dit zo is, hebben aandelen genoeg ruimte om nog veel verder te stijgen - een groot risico voor beleggers die hun aandelen van de hand doen. Ik neem de Amerikaanse S&P 500 als voorbeeld gezien zijn lange historie. Amerikaanse bullmarkten hebben sinds 1925 een gemiddelde duur van 53 maanden, dat is bijna het drievoudige van de duur van een bearmarkt (18 maanden). De prestaties van Amerikaanse bull- en bearmarkten staan in schril contrast met respectievelijke gemiddelde winsten van 158% en dalingen van 28%. De sterke correlatie tussen de S&P 500 en de AEX van 0,78 (en de vergelijkbare correlatie van 0,80 met aandelen in de gehele eurozone) wijst erop dat die tendensen ook buiten de Amerikaanse markten zich voordoen. Een correlatie van 1,0 duidt immers op een gelijk opgaande beweging en een correlatie van -1,0 op een tegengestelde beweging.

    Hoewel deze correlatie geen voorspelling van de prestaties van de markt is, geven deze statistieken aan waarom het verkopen van aandelen op dit moment riskant is voor beleggers die op zoek zijn naar vermogensgroei. Waarom is dat zo? De magie van samengestelde rente! De AEX schoot na het dieptepunt van oktober tot aan eind februari met 20,2% omhoog. Als aandelen af en aan omhoog koersen, zoals ik verwacht, zullen die initiële winsten in de loop van de bullmarkt blijven toenemen.

    Zorgen
    Aandelen verkopen als gevolg van schommelingen in de beginfase van de bullmarkt brengt een gevaarlijke vraag naar voren: „Wanneer moeten we weer in de markt stappen?” U kunt wachten totdat u een ons weegt als u aan de zijlijn staat totdat enge verhalen niet meer de boventoon voeren. Kijk maar naar 2020. Grijze wolken hingen nog een lange tijd in de lucht na de bodem van de coronagedreven bearmarkt. De media stonden bol van de krantenkoppen over nieuwe coronabesmettingsgolven en -maatregelen, chaos in de toeleveringsketens, beladen discussies over de herstelpakketten van de EU en de toeslagenaffaire bij de Nederlandse overheid. Desondanks genereerde de aanhoudende bullmarkt winsten die ruim vijf keer zo hoog waren als de rendementen op Nederlandse aandelen tot nu toe sinds het dieptepunt van de herfst.

    Stijgende koersen ten tijde van een negatief sentiment is geen toeval, maar eerder het fundament van het beginstadium van bullmarkten. Denk maar aan de jaren na 2010. Nederlandse aandelen klommen na het dieptepunt van september 2011 tot aan 2015 met 91,4% omhoog. En dat terwijl het Nederlandse parlement hevig debatteerde over mogelijke reddingsoperaties voor de financiële crisis in Griekenland waarbij ook Spanje, Italië en Cyprus elkaar afwisselden als potentiële bedreigers die de eurozone als geheel ten val zouden brengen. Maar dat is niet gebeurd.

    Belegd blijven tijdens bearmarkten is niet riskant voor uw portefeuille - het mislopen van de sterke winsten in de beginstadia van bullmarkten is juist funest voor uw rendement. Op dit ogenblik zit de markt waarschijnlijk in haar momentum van die grote winsten - met nog veel meer in het verschiet. Blijf dus optimistisch.

    Ken Fisher is directeur van Fisher Investments Nederland. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. Lees eerdere columns:
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 april 2023 11:38
    Bijgewerkt op: gisteren om 19:49

    Hoe vergaat het de beurshandel in economisch wankele tijden? Trends polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de solide effecten die hun voorkeur wegdragen.

    Deze week is het de beurt aan financieel econoom Tom Simonts (KBC). De graag geziene Kanaal Z-gast bijt de spits af van de wekelijkse rubriek.

    Europese banken (iShares Stoxx 600 banks, DE000A0F5UJ7, koers: €14,53)

    De blijvend hoge kerninflatie ondersteunt een scenario waarin de ECB de beleidsrente verder kan verhogen. Dat moet een bodem leggen onder de langetermijnrente en tot hogere rente-inkomsten leiden voor de Europese banken. De vlotte afhandeling van de ter ziele gegane Silicon Valley Bank en het gedwongen huwelijk van Credit Suisse en UBS verlaagden het recente besmettingsrisico aanzienlijk. Sowieso blijven de Europese banken buitengewoon liquide dankzij een groot gewicht van overwegend beschermde retaildeposito’s. Net omdat de kapitaalniveaus zeer gezond zijn, blijft het scenario waarin de aandeelhouders een deel van de overtollige cash uitgekeerd krijgen een mogelijkheid. De Europese banken blijven ondergewaardeerd, omdat de winstverwachtingen tot in 2024 stijgend blijven door de hogere rente. De koers-winstverhouding voor 2024 schommelt rond ~6x, aan een koers-boekwaarde van ~0,8x. Omdat het In zo’n omgeving moeilijk is om specifieke winnaars te kiezen, opteren we voor een brede korf van banken.

    Azelis (koersdoel: €30)

    Azelis behoort tot de top vier van wereldwijde distributeurs van speciale chemicaliën. Het is actief in life sciences en industrial chemicals als tussenpersoon tussen de grote chemieleveranciers en de kmo’s, waar het zorgt voor een gestroomlijnde supply chain. De groep is actief in 57 landen met meer dan 51.000 klanten, via 2.300 leveranciers, dankzij meer dan 100 overnames in de afgelopen twee decennia. De omzet steeg in 2022 tot 4,1 miljard euro, en tot 5,6 miljard per einde 2025.

    Azelis kan bogen op een sterk prijszettingsvermogen, veerkrachtige inkomsten, margeverbeteringen en een sterk management dat zijn pluimen al verdiende. Azelis verwacht een jaarlijkse stijging van 10 tot 15 basispunten in de rebitda-marge. Dat lijkt conservatief, want dat niveau werd in het verleden aanzienlijk overtroffen. Maar het management is traditioneel conservatief ingesteld met een ‘underpromise, overdeliver’-strategie. KBC Securities verwacht tegen 2028 een rebit-marge van 12,4 procent op 7,2 miljard euro omzet, terwijl er de komende jaren nog 11 procent marge gerealiseerd moet worden.

    UCB (koersdoel: €110)

    2023 wordt een overgangsjaar, en dus een koopkans, voor het defensieve en ondergewaardeerde UCB. Diens sterproducten Vimpat en Cimzia verliezen bijna hun patentbescherming, maar de eerste Cimzia-biosimilars komen ten vroegste in 2026 op de markt. Ook zal UCB Argenx bekampen op het gMG-front, met de activa Zilucoplan en Rozanolixizumab. Voor die tweede kreeg UCB van de FDA al een prioritaire beoordeling gegund. En de recente overname van Zogenix introduceerde Fintepla in de UCB-stal voor gebruik bij de zeldzame epilepsie-indicaties Syndroom van Dravet en Lennox Gastaut. Op lange termijn moet de groep het hebben van activa die betrekking hebben op complexe ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Lupus, de ziekte van Parkinson en andere.

    Op korte termijn is het uitkijken naar de waarschijnlijke goedkeuring van bimekuzimab in de VS, al zit de procedure vast door vragen over de productie. ‘Bime’ is op weg om marktleider te worden in psoriatische artritis voor niet-TNFa-responders, met een geschatte piekverkoop van 3,2 miljard euro. Met de huidige waardering wordt het potentieel van de pijplijnactiva én de huidige activa van UCB simpelweg onvolledig weerspiegeld.

    Booking Holdings: (koersdoel: $2.500)

    Booking Holdings is ’s werelds grootste onlinereisbureau, waarlangs klanten meer dan 1 miljoen hotels, vliegtuigtickets, restaurantreservaties en auto’s kunnen reserveren. De reismarkt is structureel groeiend, mede dankzij de consumenten uit de opkomende markten. Die groei was al zichtbaar in het vierde kwartaal. De omzet steeg met 36 procent op jaarbasis tot 4,05 miljard dollar en de bedrijfskasstroom trok 31 procent hoger, dankzij een stijging van de brutoboekingen met 44 procent tot 27,3 miljard dollar. Voor 2023 wordt een omzetgroei van zo’n 15 procent verwacht, terwijl de operationele winst weer op pre-coronaniveaus moet landen. En die trend lijkt in 2024 aan te zullen houden.

    Qua waardering blijft het aandeel aantrekkelijk. De koers-winstverhouding voor 2024 bedraagt zo’n 16,5, gesteund door een structurele winstgroei (~10%), solide EBITDA-marges (~35%), een stijgend rendement op vrije kasstroom (~6,5%) en een rendement op geïnvesteerd kapitaal van 240 pocent! Die cijfers worden verklaard door een solide bedrijfsmodel: Booking ontvangt een commissie op het reserveringsbedrag, wat zorgt voor erg hoge vrije kasstromen. Het bedrijf is dan ook constant inkoper van eigen aandelen. Op langere termijn blijft zal het aandeel van onlinehotelboekingen structureel blijven stijgen, wat moet leiden tot een stijgend marktaandeel in de wereldwijde sector.

    Ontex (koersdoel: €12)

    De resultaten van de luierproducent Ontex stonden het voorbije anderhalf jaar sterk onder druk, omdat de stijgende inflatie niet snel kon worden doorgerekend aan de klanten. Boosdoener is de lange looptijd van contracten waarin de prijs werd vastgeklikt. Maar de prijsverhogingen werden recentelijk wel versneld doorgevoerd, waardoor de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) in 2022 met 31 procent steeg, dankzij een sprint met 67 procent in het vierde kwartaal. Ontex mikt op een verdere stijging van de ebitda-marge, maar ook op een consument die makkelijker gaat kiezen voor private label, in plaats van merkluiers.

    KBC Securities verwacht een verdere aanzienlijke verbetering in 2023 en 2024: de omzet moet in die periode 10,3 en 3,5 procent hoger kunnen, terwijl de winstgevendheid (ebitda) 73 en 16 procent moet aandikken. De combinatie van aanzienlijke ebitda-groei en de aanstaande afstoting van de niet-kernactiviteiten in Mexico (voor zo’n 250 miljoen euro) moet de schuldpositie snel doen verbeteren. De schuldratio moet dalen tot ongeveer 3 tegen eind 2023. Mogelijk daarom dat de in 2022 opgestarte fusiegesprekken met AIP werden stopgezet. En dat is misschien maar goed, want de intrinsieke waarde ligt ver boven de huidige koers. En een bruid dient altijd netjes opgekleed te zijn, alvorens uitgehuwelijkt te worden.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 augustus 2023 14:05
    RTL Z Huizenindex
    Hoogleraar: huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen
    10 augustus 2023 14:15
    Aangepast 10 augustus 2023 18:30

    Even leek het erop dat de huizenmarkt zou afkoelen na maanden van prijsdalingen. Maar niets is minder waar. Er wordt weer vaker overboden en de verwachting is dat de huizenprijzen volgend jaar weer volop zullen stijgen. Dat komt door onze lonen die zijn gestegen, blijkt uit de RTL Z Huizenindex.

    Na maanden van dalingen stegen de huizenprijzen in het tweede kwartaal. Dat is vaak een goed kwartaal, in de rest van dit jaar zullen de prijzen ruwweg stabiliseren, denkt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. "Maar volgend jaar zullen huizen wel weer duurder worden."
    Hogere lonen

    Dat komt voor een belangrijk deel door de loonstijgingen, aldus Boelhouwer. In veel cao's zijn flinke loonstijgingen afgesproken en als je meer verdient, dan kun je meer lenen.
    In het tweede kwartaal stegen de huizenprijzen weer licht. In het tweede kwartaal stegen de huizenprijzen weer licht.

    Verder zullen consumenten bij stijgende huizenprijzen weer vertrouwen krijgen en dus eerder geneigd zijn om te kopen, denkt hij. Als de prijzen dalen dan worden consumenten juist vaak wat terughoudender.

    De hogere lonen compenseren voor een flink deel het negatieve effect van de gestegen hypotheekrente, aldus Boelhouwer. Als je een hogere rente moet betalen, dan kun je minder geld lenen. Maar nu is de hypotheekrente alweer een tijdje stabiel.
    'Weinig nieuwbouw'

    Verder is de woningmarkt nog nooit zo krap geweest als nu, aldus Boelhouwer. "Er is een woningtekort van 390.000 woningen. Dat maakt ook dat er een enorme druk en schaarste is. Ook willen starters weer toetreden tot de woningmarkt."
    Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalt nog altijd. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalt nog altijd.
    © NVM

    De krappe woningmarkt wordt ook mede veroorzaakt doordat er weinig nieuwe huizen worden verkocht, zegt Boelhouwer.

    In de eerste vijf maanden daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen flink. De schaarste op de woningmarkt neemt daardoor nog verder toe. En de bevolking groei ook nog eens hard, veel harder dan in de prognoses van het CBS. Dat betekent nog meer druk op de markt."
    Vaker overboden

    Boelhouwer wijst erop dat er weer vaker wordt overboden en dat huizen ook minder lang te koop staan. "Dat geeft allemaal aan dat er krapte is."

    RTL Z Huizenindex

    De RTL Z Huizenindex is gebaseerd op de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt, samengesteld door het Expertisecentrum Woningwaarde, en combineert bestaande statistieken over de woningmarkt en de hypotheekmarkt.

    Deze totaalindicator geeft in één oogopslag de stemming op de huizenmarkt weer. Daarmee proberen de TU Delft en RTL Z helderheid te verschaffen voor consumenten die nu maandelijks te maken hebben met een grote hoeveelheid aan cijfers over de woningmarkt.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2023 12:30
    ’Big Short'
    Voorspeller kredietcrisis Michael Burry zet $1,6 miljard in op nieuwe beurscrash

    Redactie DFT
    Aangepast: 34 min geleden1 uur geledenin Financieel

    Michael Burry, die grote bekendheid verkreeg vanwege zijn voorspelling over het uitbreken van de kredietcrisis, ziet het weer somber in voor de aandelenmarkten. Hij verwacht net als in 2008 een beurscrash.

    Als investeerder kreeg Burry grote faam doordat hij inspeelde op de ineenstorting van de beurzen als gevolg van de verwachte malaise bij Amerikaanse banken. Er werden in de VS tot 2007 op grote schaal hypotheken verstrekt aan consumenten zonder inkomen. Na het omvallen van Lehmann Brothers in 2008 ontstond er grote paniek onder beleggers waardoor de aandelenmarkten in een duikvlucht terecht kwamen.

    Zijn verhaal is later verfilmd onder de titel ’The Big Short’. Burry verdiende veel geld door met grote bedragen via beleggingsinstrumenten te speculeren op een val van de aandelenmarkten, het zogeheten short gaan.
    Verval beurzen

    Burry houdt er rekening mee dat de beurzen opnieuw in verval gaan raken. Hij heeft een bedrag van maar liefst $1,6 miljard ingezet om te speculeren op een crash van de S&P 500 en techbeurs Nasdaq, zo meldt CNN op basis van meldingen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Via zijn investeringsfonds Scion Asset Management kocht Burry onder meer voor $739 miljoen aan zogeheten putopties Nasdaq.

    Toch verandert niet alles wat Burry aanraakt in goud. Aan het begin van het beursjaar gaf hij zijn miljoenen volgers nog het advies om aandelen van de hand te doen. Aan het einde van de handelsmaand liet Burry echter weten verkeerd te zitten nadat vooral de techaandelen hard omhoog gingen als gevolg van de AI-hype.

    Beter voor

    Philip Marey, macro-econoom bij Rabo, benadrukt dat Amerikaanse grootbanken er een stuk beter voorstaan dan tijdens de kredietcrisis. Hij wijst er echter op dat kleinere banken in de VS wel in de problemen kunnen komen vanwege de risico’s met leningen op commercieel vastgoed. Eerder dit jaar viel Silicon Valley Bank, de geldschieter van startups, nog om als gevolg van klanten die massaal wegliepen vanwege de zorgen over de impact van de hard opgelopen rente. „Kleinere banken in de VS staan ook onder minder scherp toezicht van de Federal Reserve.”

    Aan de andere kant is er volgens Marey weinig reden tot zorgen over de Amerikaanse economie. „De arbeidsmarkt in de VS draait nog steeds goed en consumenten blijven geld uitgeven. Er wordt steeds meer rekening gehouden met een softlanding, ondanks de golf aan renteverhogingen die de Fed heeft doorgevoerd.”

    Verder is er nog wel de politieke onzekerheid in de VS, stelt Marey. De reeks aan rechtszaken tegen de voormalige president Trump - nog steeds zeer geliefd bij veel Republikeinen - kan volgens hem bij een veroordeling de aanzet geven tot een escalatie van de spanningen met de Democraten.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 december 2023 12:10
    Saxo voorspelt onwaarschijnlijke scenario’s die ons keihard kunnen raken

    Wouter van Bergen
    Aangepast: 43 min geledenVandaag, 08:00in Financieel

    Amsterdam - Terwijl andere beursgoeroes in de donkere dagen voor kerst steevast komen met hun meest waarschijnlijke vooruitblik, verzint Saxo’s chief investment officer Steen Jakobsen elk jaar bizarre voorspellingen die erg onwaarschijnlijk zijn, maar grote impact zouden hebben.
    Het zijn vaak onvoorziene gebeurtenissen, zoals de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en de aanslagen op het WTC in 2001 die de zwaarste impact op de economie en de beurzen hebben.
    © ANP/HH

    Het zijn vaak onvoorziene gebeurtenissen, zoals de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en de aanslagen op het WTC in 2001 die de zwaarste impact op de economie en de beurzen hebben.

    In de wereld van waarschijnlijkheid staat zo’n voorval bekend als een ’zwarte zwaan’, naar het gelijknamige boek van de Libanees-Amerikaanse handelaar Nassim Nicholas Taleb. Daarin beschrijft hij hoe Europeanen eeuwenlang zeker wisten dat alle zwanen wit waren, tot ze in Australië zwarte exemplaren tegenkwamen. Het zijn vaak de onvoorziene gebeurtenissen, zoals de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en de aanslagen op het WTC in 2001 die de zwaarste impact hebben, is Talebs boodschap.

    „Juist particuliere beleggers gaan er vaak vanuit dat morgen ongeveer hetzelfde zal zijn als gisteren”, zegt Jakobsen, die met de jaarlijkse lijst van bizarre voorspellingen beleggers er vooral toe wil aanzetten om zo nu en dan buiten gebaande paden te denken.

    „Zwarte zwanen zijn het ergste wat je kan overkomen als je je strategie alleen bepaalt op basis van de waarschijnlijkheid dat bepaalde gebeurtenissen in de toekomst gaan plaatsvinden. Het zijn juist gebeurtenissen die zo onwaarschijnlijk zijn, dat ze eigenlijk niet zouden mogen plaatsvinden die veel impact hebben. Ik denk dat het nuttig is om je portefeuille tegen het licht te houden en je af te vragen of je ertegen bestand zou zijn als die voorspellingen uitkomen. Ik wil mensen een keer per jaar uitdagen om daarover na te denken.”
    Coronapandemie

    De vraag of de bizarre voorspelling uitkomt, is dus minder relevant, al was Jakobsen wel in zichzelf teleurgesteld dat hij nooit een pandemie als corona had opgenomen in zijn lijstjes. „Terwijl de WHO er al voor waarschuwde.”

    Volgens Jakobsen is de voorspelling die het meeste weerstand oproept, vaak degene met de grootste kans om uit te komen. „Zo heb ik ooit een halvering van de koersen van Tesla en Apple voorspeld en dat heeft heel veel haatmail opgeleverd. Dat mensen daar zo gehecht aan zijn, betekent ook dat ze op dit punt kwetsbaar zijn.”

    Machtsvertoon

    In deze editie zal de meest gehate voorspelling zijn dat Saoedi-Arabië de Champions League opkoopt. „Het gaat over het Midden-Oosten, hoge olieprijzen en de grootste sportfranchise ter wereld. En de reden om te verkopen is alleen dat het hebberige klootzakken zijn, toch? Ze halen nu ook al grote voetbalspelers uit machtsvertoon”, zegt de Deen, die wijst op de enorme investering die het land doet in een poging om de golfsport naar zich toe te trekken.

    Tussen de acht die zijn team dit jaar met zichtbaar plezier heeft verzonnen, zit een aantal frivolere voorspellingen zoals over een wereldwijde gezondheidscrisis door een gebrek aan anti-obesitaspillen, maar worden ook serieuzere thema’s aangestipt. Zo legt de oprichting van een nieuwe ’Club van Rome’ van landen met permanent tekorten op de handelsbalans zoals de VS en Italië, de vinger op de zere plek van de scheve handelsverhoudingen. „Die landen kunnen de handen ineen slaan om handelspartners met een permanent surplus, zoals China en Nederland, onder druk te zetten om de handelsvoorwaarden aan te passen. Zij zouden dan veel meer van hun opbrengsten moeten investeren in de landen waar ze exporteren, in plaats van geld naar eigen land terug te sluizen.”
    AI-crisis

    Misschien wel de belangrijkste waarschuwing voor 2024 zit in het scenario over een nationale crisis door AI. „Ik denk niet dat we een antwoord hebben, maar de komende jaren wordt het voor media, maar ook voor mensen, zelfs kinderen van levensbelang om te kunnen weten welke informatie echt is en wat is voorgebracht door AI. Ik denk dat onontkoombaar is dat AI gereguleerd gaat worden. Je moet toch kunnen weten dat een bepaald denkbeeld afkomstig is van een persoon die erover heeft nagedacht, in plaats van dat het is gegenereerd door een algoritme.”
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 december 2023 12:11
    2)

    De acht zwarte zwanen voor 2024

    1. Saoedi-Arabië koopt de Uefa Champions League nadat de olieprijs naar $150 per vat is gestegen. Prins Mohammed bin Salman verleidt de deelnemende clubs met enorme bedragen tot de vorming van een World Champions League. Een flink aantal wedstrijden zal in Ryad worden gespeeld. Gevolgen: Koers Manchester United verdubbelt, olieprijs naar $150 per vat.

    2. De wereld krijgt te maken met een gezondheidscrisis, omdat anti-obesitasmedicijnen ervoor zorgen dat mensen niet meer hoeven te bewegen of op hun eetpatroon te letten om slank te blijven. Een tekort aan dit soort medicijnen zorgt medio 2024 voor grote gezondheidsproblemen en een terugval in de productiviteit. Gevolgen: Koersen van gemaksvoerbedrijven als Coca-Cola en McDonalds stijgen 60% sneller dan de markt.

    3. Kapitalisme verdwijnt in de Verenigde Staten als de overheid zich door aanhoudende inflatie gedwongen ziet via exponentieel groeiende overheidsuitgaven de economie te stimuleren en inkomen uit staatsobligaties belastingvrij maakt. Investeerders steken hun geld massaal in schatkistpapier en laten de private sector links liggen. Gevolgen: Amerikaanse staatsobligaties schieten de lucht in, de aandelenmarkt stort in.

    4. Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) krijgt te maken met een terugslag, nadat een groep criminelen erin slaagt om met behulp van een deep fake een hooggeplaatst persoon in een ontwikkeld land staatsgeheimen te ontfutselen. Overheden komen met zware regulering voor AI, dat in de EU en de VS voortaan verplicht van het label ’made by AI’ moet worden voorzien. Gevolgen: de AI-bubble barst, traditionele mediabedrijven verdubbelen in waarde.

    5. Zes landen met permanente tekorten op de betalingsbalans, waaronder de VS, vormen een ’club van Rome’ om de internationale handelsvoorwaarden te heronderhandelen. Gevolgen: vertrouwen in het fiat-geldsysteem komt onder druk, crypto, goud en zilver stijgen in waarde. Pijnlijke aanpassingen voor surpluslanden als China, Duitsland, Nederland en Singapore.

    6. Robert F. Kennedy wint de Amerikaanse verkiezingen met een populistisch programma, waarbij hij zich onder andere afkeert van de oorlogsinspanningen van de Democraten en de macht van de grote bedrijven. Gevolgen: grote bedrijven in de sectoren defensie, zorg en farmacie kelderen in waarde en de markt wordt onzeker over internet-, en informatietechnologiebedrijven, uit angst dat ook hun monopolies worden aangepakt.

    7. De Japanse economie groeit met 7%. Japan heeft zich verlost van de langdurige deflatie en de economie maakt een sprong. De overheid hanteert een stimuleringsprogramma om de groei, inflatie en lonen op te krikken. Gevolgen: Yen wordt sterker, omdat Japanse beleggers geld terughalen naar eigen land.

    8. De EU heeft geld nodig en voert een vermogenstaks van 2% in voor de miljardairs. Gevolgen: Koers LVMH daalt 40% en ook Ferrari en Porsche worden geraakt.
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 december 2023 14:50
    Private bank InsingerGilissen adviseert vermogenden tot zomer te schuilen: ’Groei zakt in’

    Theo Besteman
    Aangepast: Vandaag, 10:02Vandaag, 06:01in Financieel

    Amsterdam - Wie als klant het sierlijke Amsterdamse pand Herengracht 537 betreedt, heeft minimaal een miljoen aan vermogen. Vermogende families en fondsbeheerders die hier via de statige hal van private bank InsingerGilissen in een fraaie kamer komen, horen van hun vermogensbeheerder dat financiële markten vanaf komende zomer pas herstellen.

    „Na een jaar met meerdere renteverhogingen en een aanhoudend hoge inflatie, zal de wereldwijde economische groei in de eerste helft van 2024 inzakken”, voorspelt de chief investment officier Daniele Antonucci van moederbedrijf Quintet in de vooruitblik voor 2024.

    Dat is het moment dat de vermogenden en gewone particulier voorzichtig moet zijn, bijvoorbeeld door meer voor staatsobligaties van de hoogste kwaliteit zoals Duitse en Nederlandse te kiezen. Die bieden nu rond 2,28% rentevergoeding. Geen toprente, maar wel veilig als bescherming voor je portefeuille, zegt Iris van de Looij, het nieuwe hoofd van Investment & Client Solutions bij InsingerGilissen en oud-directeur van Dufas, de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland.

    Ingreep centrale bank

    Rond de zomer, als de economische groei is afgekoeld en de inflatie daalt, zullen centrale banken hun kans grijpen en de rente omlaag drijven, waarop de economie in de tweede helft van 2024 en erna herstelt. „Dat zal het moment zijn om voor een deel van je portefeuille weer in de meer risicovollere beleggingen te stappen”, zegt Van de Looij van InsingerGilissen dat €25 miljard toevertrouwd vermogen beheert.

    Hier krijgen ze niet zoals bij retailbanken een standaard advies, maar voor veelal internationaal levende families op maat gesneden voorstellen die haar vermogen moeten veilig stellen en vergroten. Daarbij hoort ook advies bijvoorbeeld voor over de wereld uitgewaaide studerende kinderen.

    „Komend jaar zal onrustig zijn, met geopolitieke spanningen, er zijn in liefst 27 landen verkiezingen die van invloed zullen zijn”, zegt Van de Looij. Quintet voorziet een verdere versnippering van de wereldwijde handel, geldstromen maar ook zoiets als de toeleveringsketens. Oude patronen zijn verdwenen. „Je moet je aanpassen aan wat een onzeker klimaat lijkt te worden.”
    Versterking

    In dit Amsterdamse pand huist de beleggingstraditie van twee van de oudste financiële instellingen voor vermogende particulieren in Nederland. Deze private bank, voortgekomen uit Insinger de Beaufort (1779) en Theodoor Gilissen (1881), werd gevormd door de Zuid-Afrikanen Peter Sieradzki en Ian Kantor. Na de overname door Qatarese investeerders in 2017 wordt die sinds begin 2022 geleid door Frank Koster, afkomstig van ING. De bank versterkte zich recent intern in de slag met andere private banken die dingen naar de gunst van vermogende particulieren en fondsen.

    Klanten die te weinig hebben aan het depositogarantiestelsel dat tot een ton schade bij een faillissement afdekt, zoals ondernemers die net hun zaak hebben verkocht, zoeken bij de private bank goede spreiding om risico’s te beperken. Daar hoort een heel klein deel in goud bij.

    Het Luxemburgse moederbedrijf Quintet kondigde deze zomer de samenwerking aan met BlackRock. Daarmee krijgt de private bank tot alle diensten die ’s werelds grootste vermogensbeheerder bezit, en zet BlackRock fondsen voor InsingerGilissen-klanten op.
    Marktrente

    Quintet, dat naast InsingerGilissen nog vijf private banks telt en vorig jaar €86,7 miljard voor klanten beheerde, stelt vast dat de Europese beleidsrente in een wel heel korte periode naar 4% gestegen is. Het effect daarvan laat zich vaak anderhalf jaar later voelen, met in de eerste helft van 2024 naar verwachting een teruggang in de economische groei. „En dan is het goed om voorzichtig te zijn. Ondanks de huidige eindejaarsrally op de beurzen”, benadrukt zijn analist Jos Versteeg.

    De markt prijst de piek van de rente en een lichte stagnatie van de groei al in. „We zaten onderwogen in aandelen, dat laten we nu enigszins vieren.” Dat gebeurt selectief met Amerikaanse aandelen, uitgebreid met Europese aandelen en aandelen uit de Pacific, Japan uitgezonderd, benadrukt Versteeg. De sectoren medische zorg, technologie, robotisering en automatisering hebben de voorkeur, chipaandelen als ASML, Nvidia en AMD blijven favoriet. „Daar is nog zoveel rendement te behalen”, aldus Versteeg.

    De bank voorziet dat de Amerikaanse dollar in de loop van 2024 licht zal verzwakken, wat gunstig voor de euro kan uitpakken. „Ik zit nu 25 jaar in private banking, onze klanten zijn wereldwijd actief. Beleggen, daar gaat het maar ten dele om, dat moet gewoon goed geregeld zijn”, aldus Van de Looij. „Daarnaast is het veel meer de vraag om hoe we kunnen zorgen voor het volledige beheer van bijvoorbeeld hun huizen over de wereld, tegoeden, dat geld voor goede doelen en bijvoorbeeld kunst continu geregeld is, ook de nalatenschap. Dat is soms heel complex en per persoon of familie weer heel anders. Momenteel gaat het om hen zo goed mogelijk te begeleiden en hen met onze adviezen tegen de onrust te beschermen en daar bovenuit te stijgen.”
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 december 2023 13:22
    Voorspellingen voor 2024 zoals moord op Poetin vliegen ons weer om de oren, maar komt er ook wel eens wat uit?

    Dan Tesselaar
    Aangepast: 46 min geleden1 uur geledenin Buitenland

    Elk jaareinde kijkt iedereen weer reikhalzend uit naar de voorspellingen van allerlei zelfbenoemde helderzienden. Oorlogen, rampen en ziektes, wat gaat het komend jaar brengen? Waarzegster Baba Vanga, die onder meer de aanslagen van 11 september en de kernramp in Tsjernobyl zou hebben voorspeld, heeft ook voor het aankomende jaar in haar glazen bol gekeken en heeft weer wat verontrustende voorspellingen voor ons in petto. Maar welke voorspellingen kwamen überhaupt uit?

    De Bulgaarse Vangelia Pandeva Gushterova, beter bekend als Baba Vanga, is een bekende helderziende die naar verluidt al op extreem jonge leeftijd griezelig nauwkeurige voorspellingen wist te doen. Vanga schrijft haar ongelooflijke krachten toe aan een tornado die haar verblindde.

    Hoewel Baba al in 1996 op 85-jarige leeftijd heenging, zou ze tijdens haar leven onder meer het tragische overlijden van prinses Diana hebben voorspeld, evenals de precieze sterfdata van dictator Stalin, de Indiase premier Indira Gandhi én die van zichzelf.

    Die voorspellingen deed ze overigens wel altijd in verhullend taalgebruik. Zo zou ze de aanslagen op de Twin Towers van 11 september hebben voorspeld met de woorden: ’Horror, horror! De Amerikaanse broeders zullen instorten nadat ze zijn aangevallen door stalen vogels. De wolven zullen huilen in het bos en het bloed van onschuldigen zal vloeien.’
    Biologische wapens

    Het zelfbenoemde orakel heeft voor tot het jaar 5079 dit soort cryptische voorspellingen gedaan. Voor 2024 voorzag Baba Vanga dat de mensheid zich opnieuw schrap moet zetten voor kommer en kwel. Zo zullen er bloederige aanslagen met biologische wapens plaatsvinden, klinkt het. Op welke locatie deze aanvallen zullen worden uitgevoerd, blijft raadselachtig. Daar heeft Baba Vanga niet over uitgeweid.

    En terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, zal de Russische leider ’Vladimir’ door ’een landgenoot’ om het leven worden gebracht. Zijn dood zal de wereld in grote onzekerheid storten en leiden tot toenemende geopolitieke spanningen. Tot overmaat van ramp waarschuwt ze voor terreuraanslagen in heel Europa, een verslechterend klimaat met angstaanjagende weersomstandigheden als gevolg, cyberaanvallen en een toename van het aantal aanvallen op cruciale infrastructuur, waaronder elektriciteitsnetwerken en waterzuiveringsinstallaties.
    Nostradamus

    De Franse middeleeuwse profeet Nostradamus doet daar nog een schepje bovenop. Volgens zijn aanhangers heeft hij beide wereldoorlogen voorspeld, maar ook voorzag hij de opmars en ondergang van Napoleon, de moord op John F. Kennedy en terrorisme in Europa. Zijn roemruchte voorspellingen deed hij in elf boeken: voor 2024 verwachtte hij catastrofale gevolgen van de opwarming van de aarde, hij voorspelde dat China zich meer zal mengen in gewapende conflicten, dat er een nieuwe paus komt en dat een koning ’met geweld wordt verdreven’.

    Maar 2024 zal niet geheel de boeken in gaan als een gitzwart hoofdstuk, want door ziener Baba Vanga worden nieuwe behandelingen voor zowel Alzheimer als kanker voorspeld, evenals een grote technologische doorbraak op het gebied van computers. Voor de langere termijn gloort ook nog hoop voor de mensheid. Zo heeft de blinde dame verder voorspeld dat wereldhonger in 2028 opgelost is en dat mensen tegen 2304 kunnen tijdreizen.
    Grote korrel zout

    Het blijft elk jaar voor veel mensen weer interessant om naar dit soort voorspellingen te kijken. Maar volgens mediëvist en emeritus hoogleraar geschiedenis Dick de Boer moeten we het vooral met een hele, héle grote korrel zout nemen. „Iedereen kan met de kennis van nu teksten interpreteren die heel onduidelijk en vaag zijn geformuleerd”, zei hij eerder tegen De Telegraaf over het werk van Nostradamus.

    Dat vindt ook historicus Maarten van Rossem, vertelde hij eerder. „De teksten zijn zo enorm vaag, dat je erin kunt lezen wat je wilt. Iedereen wil graag weten wat ons volgend jaar te wachten staat. Dat een groot deel onvoorspelbaar is, willen mensen liever niet horen.”

    De Boer vindt het fascinerend dat er nog zoveel interesse is in deze voorspellingen. „Kennelijk blijft de behoefte groot om die voorspellingen min of meer serieus te nemen of in ieder geval te blijven herhalen.”
    Voorspellende gave uitgewerkt?

    Voor wie toch wat wit wegtrekt bij alle hel en verdoemenis die de bekende zieners voorspellen, Baba Vanga zat er toch ook wel heel erg vaak naast. Zo voorzag ze dat afgelopen jaar de baan van de aarde zou veranderen, wat rampzalige gevolgen zou hebben.

    Ook voorspelde ze voor 2023 een nieuw virus dat de mensheid zou teisteren. Ook de door haar voorspelde grootschalige hongersnood is niet uitgebroken, er zijn in tegenstelling tot wat zij voorzag afgelopen jaar géén buitenaardse wezens op de aarde geland en virtual reality heeft de wereld niet overgenomen.

    Zou haar voorspellende gave uitgewerkt zijn?
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 december 2023 13:55
    Terugblik webinar: Alphabet en Fugro op kooplijst voor 2024

    Redactie DFT
    24 dec. 2023in Financieel

    Nico Inberg van de Aandeelhouder ziet onder meer Alphabet, Fugro en Just Eat Takeaway als kansrijke aandelen voor volgend jaar. Dat liet hij donderdagavond weten tijdens het door DFT in samenwerking met Société Générale gehouden webinar.

    Tien tips voor 2024 In samenwerking met Société Générale

    Inberg noemde 2023 een bijzonder jaar voor de aandelenmarkten, waarbij vooral grote tech-aandelen de kar trokken. Dat is terug te zien in de plus van maar liefst 55% voor de Nasdaq-index. De AEX gaf tot dusverre dit jaar inclusief dividend een rendement van bijna 18%.

    Ook andere Europese beursgraadmeters bleven achter bij de Nasdaq-index en veelal ook bij de S&P 500. Inberg wees erop dat dit bepaald geen uitzondering is. Terwijl de Stoxx 600 in de afgelopen twintig jaar een gemiddeld jaarrendement van 7,5% liet zien, kwam de S&P 500 tot 10,5%.
    Potentieel

    „Dit komt doordat de Europese economie minder sterk is en belangrijker nog, dat we amper hele sterke techbedrijven hebben. De gemiddelde koers-winstverhouding van 13 voor Europa en 21 voor de VS biedt wel opwaarts potentieel voor Europese aandelen, mits er geen ernstige recessie komt”, aldus Inberg.

    Hij verwacht ook dat de AEX iets zal stijgen. „De vraag is wel wat de chipbedrijven, die voor bijna een kwart meewegen in de index, gaan doen. Een tegenvallende orderontvangst bij deze bedrijven zou de AEX kunnen breken.”

    Christophe Cox (Société Générale) wees op een door de bank ontwikkeld bonus certificaat, waarbij je minimaal je inleg terugkrijgt zolang de AEX de komende paar jaar boven 420 punten blijft. Daar staat wel tegenover dat je als deelnemer geen dividend krijgt.
    Kooptips

    Inberg vindt binnen de zogenoemde Magnificent 7 Aphabet aantrekkelijk. Hij wijst erop dat de moedermaatschappij van Google met het onlangs gelanceerde Gemini de strijd aankan met chatGPT. De waardering van een niet al te hoge 20 keer de winst en de kaspositie van $100 miljard noemt hij eveneens pluspunten.

    Inberg (links) ziet onder meer Alphabet, Fugro en Just Eat Takeaway als kansrijke aandelen voor volgend jaar.
    © EIGEN FOTO

    De Chinese concurrent Baidu, die een notering aan de Nasdaq heeft, noemt hij ook koopwaardig. „50% van de beurswaarde is cash en de koers-winstverhouding is slechts 10. Een alternatief is een etf op de Chinese aandelenmarkt.”

    Bij de kijkers was Just Eat Takeway het populairste aandeel in de Midkap en daar kan Inberg wel in meegaan. „Ceo Jitse Groen had onlangs best een goed verhaal in onze podcast. De overname van het Amerikaanse Grubhub is niet goed gevallen. Ze hebben last van regelgeving rond New York, maar dat gaat opgelost worden. Dan kan Just Eat Takeaway Grubhub verkopen en zal het moeten laten zien dat ze winst kunnen maken en bestaansrecht hebben.”

    Bekijk ook:
    Private bank InsingerGilissen adviseert vermogenden tot zomer te schuilen: ’Groei zakt in’

    Kooptips

    Fugro behoort ook tot de kooptips. „Het bedrijf heeft er heel lang over gedaan om de hoge schuldenlast op te lossen. Inmiddels stijgen de omzetten, de tarieven en de marges en is Fugro betrokken bij windenergie, maar ook olie en gas leeft weer.”

    Wie liever iets meer spanning wil dan puur de aandelen Fugro, kan ook kiezen voor de Factor long vaste hefboom 2 van Société Générale. De prijs van dit product stijgt of daalt twee keer harder dan het aandeel.

    Wie benieuwd is naar alle tien kooptips van Inberg, kan het webinar terugkijken.

    Tien tips voor 2024 In samenwerking met Société Générale
  13. forum rang 6 NewKidInTown 1 januari 2024 17:59
    www.iex.nl/Forum/Topic/1399563/Koffie...

    Hier kan U vanaf 2-1-2024 de AEX voorspellen.

    De Dagvoorspellers 2024
    HET REGLEMENT

    * De bedoeling is elke beursdag het verloop van de AEX-index te voorspellen.
    * Je OPGAVE bestaat uit de verwachte opening om 9:00, het daglaag, daghoog en de slotstand van 17:35, in die volgorde. Opgeven kan tot twee cijfers achter de komma.
    -- Verwachte OPENING om 9:00
    -- Verwachte DAGLAAG
    -- Verwachte DAGHOOG
    -- Verwachte SLOTSTAND om 17:35
    * Tussen de opgave staan 2 komma's. Het decimaal is een punt (vb 000.00,,)

    Post t/m 7:59 volle score herzien mogelijk t/m 7:59
    Aanpassen post mag niet en resulteert van 0
    Altijd herzien met een nieuwe post in aangegeven tijd

    Post 8.00 u je score -0,5 herzien niet mogelijk
    Aanpassen post mag niet en resulteert in een score van 0

    Post tussen 8u01-8u40 herzien mogelijk tussen 8u01 en 8u40 dagscore -2

    * Opgeven kan tot/met 8u40 . Dus 8u41 is TE LAAT.
    -- Voor het bepalen van deze tijd wordt de IEX KLOK gebruikt.
    -- Het is namelijk die tijd die bovenaan de post verschijnt en dus dient als referentie.
    -- Er kan een TIJDSVERSCHIL zijn tussen IEX klok (loopt meestal 1-2 minuten voor) en uw computerklok.
    Hou hiermee rekening!
    Indien begin of eindstand lager/hoger is dan opgegeven
    laagste/hoogste stand wordt laag of hoog aangepast
    * Opgave is te laat/geen opgave/foute opgave:
    -- Vaste deelnemer ZONDER vooraf verzoek: average (gemiddelde) - 2 ptn.
    -- Vaste deelnemer MET vooraf verzoek: average (gemiddelde) -1,5 ptn.
    ----- Met "vooraf verzoek" wordt bedoeld minstens 1 dag op voorhand.
    -- Veel voorkomende foute opgave is bvb het omwisselen van hoog/laag of slot lager dan laag of opening hoger dan hoog…
    -- Er kan een tikfout ontstaan, punt of komma's verkeerd.
    -- Kijk je opgave altijd na op juistheid en of hij werkelijk verschijnt, soms weigert hij ivm eenzelfde opgave eerder.
    ----- Bij vaste deelnemers wordt in dit geval door de spelleider een tegenvoorstel gedaan (indien mogelijk).
    - Opgaven mogen steeds HERZIEN worden zolang dit gebeurt tot/met 7:59 en in een aparte post (dus niet wijzigen)
    * DE TELLING
    - Het maximum te behalen punten is 20.
    - Voor elke afwijking van de opgave met de slotstanden van die dag worden punten afgetrokken.
    - Hier best een voorbeeld om het duidelijk te maken.
    ----- 546,,542,,550,,545 slotstanden
    ----- 545,,542,,548,,545 opgave van de deelnemer
    ----- 001 000 002 000 verschil = 3 punten
    ----- formule: (3 : 2 = 1,5) - 20 = 18,5 punten
    * Om het spel uitdagender te maken krijgen de eerste drie elke dag een BONUS.
    - Dagwinnaar: 2 ptn / tweede: 1 pt / derde: 0,5 pt.
    - Bij gelijke standen worden de bonuspunten gedeeld. Bonuspunten maximum 3,5.
    Bij gelijke stand wordt in 2024 tot 3 cijfers achter de komma gekeken

    OPMERKING
    * Vaste deelnemer MET vooraf verzoek: average (gemiddelde) -1,5 ptn.
    -- Spelleider bepaald tot hoeveel dagen dit kan, al naar gelang de reden.
    Het is iedereen vrij om te stoppen wanneer men wil. Verzoek om dit dan wel even te melden
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 februari 2024 15:31
    Must read: huidige beurs is een klassieke zeepbel

    Plus: marktstijging is wel logisch, risico's private equity niet beloond, dollar zal verzwakken, banken zijn niet zo goedkoop, en meer.

    “De huidige marktstijging is gezonder dan die van eind 2023”
    Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan AM was op Valentijnsdag even over vanuit Brussel. Rob Stallinga van IEX Profs trok hem meteen aan zijn jasje. Hoe beoordeelt hij de markten? Welk beleggingssegment is voor hem nu favoriet?

    Risico's private equity niet beloond
    Private equity moet vanwege het hogere risico eigenlijk veel meer opleveren dan beursgenoteerde aandelen. Maar beleggingsanalist Larry Swedroe ziet daar geen bewijs voor.

    Huidige beurs is een klassieke zeepbel
    Dat geldt vooral voor Amerikaanse AI-aandelen. Kansen zijn er met name in de grondstoffen- en alternatieve energiemarkt. Is getekend: waardebelegger Jeremy Grantham.

    Beursexpert Jeremy Grantham blijft stug volhouden: AI is een zeepbel die gaat barsten en de beurs omlaag zal trekken – 9 sterke uitspraken t.co/nd5OAITttI
    — Business Insider Nederland (@BINederland) February 19, 2024

    4 interessante Warren Buffett-aandelen
    Morningstar onderzoekt wat Warren Buffett afgelopen kwartaal heeft aange- en verkocht. Wat hij niet heeft gemeld, is minstens zo interessant.

    De Japanse recordstand in breder perspectief

    De Japanse beurs nadert record uit 1990 !!
    Inclusief dividend in euro's was dat record al een paar jaar geleden gebroken. Maar wat een achterstand loop je op als je op het hoogtepunt van een bubbel koopt.
    Hier ivt wereld aandelen index. pic.twitter.com/Eim9FqfJMv
    — Corné van Zeijl (@beursanalist) February 18, 2024

    Amerikaanse rentedalingen zullen dollar verzwakken
    Welke EM-munten worden daar sterker van? "A weak U.S. dollar is generally positive for emerging markets, which is often the case when the Fed cuts interest rates outside of an economic crisis." Lees het artikel van CNBC.

    Chinese stagnatie is politieke keuze
    Catharine Tai en Renee Luo voor Project Syndicate: "A mere decade ago, many observers anticipated that private businesses would soon be able to thrive in China. But that hope has been shattered, confronting the regime with a choice between abandoning its ideology-led approach and accepting a prolonged period of economic underperformance and stagnation."
237 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 12 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links