Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,520 23 apr 2024 17:35
  • +0,060 (+1,10%) Dagrange 5,450 - 5,585
  • 546.527 Gem. (3M) 313,7K

TomTom december 2022

1.147 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 58 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 14:44
    Volgens de heer Goddijn heeft TT geen mogelijkheden in China. Maar heeft TT wel belang bij de komst van Chinese auto's naar Europa?

    Chinese automerken kopen eigen schepen om export naar Europa te garanderen

    De Chinese auto-industrie is niet meer te stuiten en dat laat zich ook merken in exportcijfers. Om die export naar andere continenten te garanderen hebben zowel BYD als SAIC eigen vrachtschepen besteld. Een miljardeninvestering die boekdelen spreekt.

    Een aardverschuiving van wereldniveau: want hoewel Japan en Duitsland jarenlang de twee grootste exportlanden waren in de autosector, heeft China in 2022 officieel Duitsland voorbij gestoken. Of anders gezegd: China is stilaan op weg om het grootste exportland van auto's te worden. Niet gek als je weet dat merken zoals Polestar, Tesla, BYD, MG, BMW en Volvo en masse auto's produceren in China. Hoewel er duidelijk geen productieproblemen zijn in China, zijn er wel transportproblemen. Waardoor twee Chinese giganten het hef in eigen handen nemen.

    Een handvol boten graag
    Volgens Automotive News Europa hebben zowel BYD als SAIC (het moederbedrijf van onder andere MG) afzonderlijk grote orders gemaakt voor de productie van een roedel gigantische transpotboten. BYD zou alvast 6 nieuwe boten hebben besteld met een draagcapaciteit van 7.700 auto's per boot, terwijl SAIC een order uit heeft staan voor 7 boten met een cappaciteit van 8.900 auto's.

    bron:
    autofans.be/nieuws/officieel/51087-ch...
  2. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 14:46
    Volgens de kenners sorteerde TT voor op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

    'Apple-auto uitgesteld tot 2026, toch niet volledig zelfrijdend'

    Apple zou de plannen voor een eigen zelfrijdende auto minder ambitieus hebben gemaakt. Een volledig zelfrijdende auto is niet meer het doel, en de wagen zou zijn uitgesteld tot 2026.

    Er gaan al jaren geruchten over de komst van een Apple Car, en Apple kent ook een vrij hoge doorloop van bekende bestuurders uit de auto-industrie. Nu zou Apple hebben geconstateerd dat een volledig zelfrijdende auto "met de huidige technologie" nog niet haalbaar is, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

    bron:
    www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5351773...
  3. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 14:47
    Volgens de kenners sorteerde TT voor op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

    Waarom ook Audi niet meer in zelfrijdende auto’s gelooft
    De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s heeft al 100 miljard dollar gekost en levert nog steeds weinig op. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in en ook de techbedrijven zelf komen ervan terug. Audi ziet het bijvoorbeeld ook niet meer zitten.

    Diverse media, waaronder de Duitse krant Handelsblatt en persbureau Reuters, melden dat het Artemis-project op het hakblok ligt. Het prestigeproject werd in 2020 aangekondigd en zou moeten uitmonden in een elektrische, grotendeels autonome luxelimousine voor Audi, Porsche en Bentley. Het eerste Artemis-model had in 2024 op de markt moeten verschijnen.

    Porsche moest Audi 100 miljoen betalen
    Begin dit jaar begonnen er echter scheurtjes te ontstaan in het prestigeproject van de Volkswagen Group. Porsche kondigde aan uit de samenwerking te stappen en moest daarvoor naar verluidt 100 miljoen euro aan Audi betalen ter compensatie. De fabrikant liet weten zijn eigen weg te willen kiezen op elektrogebied.

    Zelfrijdende auto’s op Level 4 komen er niet
    Het Artemis-project moest geavanceerde elektrische auto’s met Level 4-autonomiteit opleveren. Het is de ontwikkelaars echter niet gelukt om op dat laatste gebied vooruitgang te boeken. Daarom is de verwachting dat Volkswagen-topman Oliver Blume een streep door het project zet.

    www.autovisie.nl/nieuws/waarom-ook-au...
  4. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 14:50
    Europa heeft een dergelijke 'vangst' nog niet rond.

    Grootste chipmaker ter wereld investeert 40 miljard dollar in VS

    De Taiwanese chipmaker TSMC gaat twee fabrieken bouwen in de Verenigde Staten. Met de komst van de fabrieken is 40 miljard dollar (38 miljard euro) gemoeid - een van de grootste buitenlandse investeringen in de Amerikaanse geschiedenis. Het nieuws komt op een moment dat er wereldwijd hard wordt gestreden om chips.

    De twee fabrieken moeten in de staat Arizona komen. De eerste opent naar verwachting in 2024, twee jaar later moet de tweede fabriek opengaan. Volgens het Taiwanese bedrijf zorgt de investering voor 10.000 nieuwe banen, waarvan 4.500 bij TSMC zelf en de overige bij toeleveranciers. De Amerikaanse president Joe Biden zei erg blij te zijn met de investering.

    TSMC is, gemeten naar beurswaarde, wereldwijd de grootste producent van chips. De nieuwe investering zal met interesse worden gevolgd door de Nederlandse chipmachineproducent ASML. Het bedrijf uit Eindhoven is een belangrijke leverancier voor TSMC.

    Wereldwijd wordt flink gestreden om chips. Tijdens de coronapandemie ontstond er een groot tekort, wat gevolgen had voor onder meer de auto-industrie. De VS en ook Europa willen de chipproductie in hun eigen regio opschroeven en hebben daar veel geld voor uitgetrokken.

    bron:
    www.nu.nl/economie/6240842/grootste-c...
  5. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 14:54
    TomTom is ook op de CES aanwezig. Mooi Nederlands paar.

    Nederlandse Lightyear 2-auto wordt vijfzits, tijdens CES te zien

    Ook de nieuwe productie-auto van het Nederlandse Lightyear wordt een vijfzits-model. De eerste beelden van het ontwerp worden begin volgend jaar getoond tijdens techbeurs CES.

    Dat zegt Annemiek Koers, hoofd aerodynamica bij de Lightyear in de Bright Podcast.
    Lightyear ontstond uit een auto die een groep Eindhovense studenten maakte voor de World Solar Challenge. De Lightyear 0 is 's werelds meest aerodynamische productieauto, en is daarom én dankzij zonnepanelen op het dak goed voor een veel groter bereik dan auto's van een vergelijkbaar formaat.

    De nieuwe auto van Lightyear, de Lightyear 2, moet in 2025 verschijnen. Volgens Koers is het doel om de auto minstens zo aerodynamisch te maken als de Lightyear 0. Ook wordt de auto opnieuw een vijfzitter: het type auto waar nu het meeste vraag naar is.

    Van het ontwerp van de Lightyear 2 licht het bedrijf binnenkort het eerste tipje van de sluier op. Lightyear is aanwezig op 's werelds grootste techbeurs CES, van 5 tot 8 januari in Las Vegas. Bright is ook aanwezig op die beurs, en zal begin volgend jaar verslag doen van alle nieuwe ontwikkelingen die daar worden onthuld.

    bron:
    www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5351803...
  6. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 15:01
    Wat Renault (oud partner klant van TT) doet kan inspirerend zijn voor andere oems.

    Waze wordt rechtstreeks in auto’s geïntegreerd

    De navigatieapp Waze wordt meer in auto's geïntegreerd, enerzijds door het platform Android Automotive en anderzijds door automaker Renault.

    De populaire navigatieapp Waze krijgt meer te zeggen in de multimediasystemen van auto’s. Om te beginnen heeft Google een Waze-app speciaal voor Android Automotive gelanceerd. Android Automotive is niet hetzelfde als Android Auto: Automotive is een versie van Android bedoeld voor multimediasystemen in auto’s, terwijl Android Auto een app is om een reeds bestaand multimediasysteem op Android-wijze te besturen. Android Automotive ondersteunt apps die voor zowel Android als Android Auto gebouwd zijn, maar Android Auto ondersteunt enkel apps die gemaakt zijn voor gebruik in een voertuig.

    Voor Android Automotive en auto’s die er gebruik van maken, is er dus nu een geïntegreerde Waze-app. Google Maps had al een app voor Automotive, maar Waze-gebruikers moesten het al sinds juli 2017 met de Android Auto-versie stellen. De app voor Android Automotive zal breed uitrollen in 2023, maar begint nu met enkele selecte wagens waar Google ingebouwd zit.

    Samenwerking met Renault
    Enter Renault. De Franse autoproducent werkt samen met Google om Waze naar een aantal van hun wagens te brengen. De app zal als eerste beschikbaar worden bij de Renault Astral en Mégane E-Tech Electric. De voorwaarde is wel dat de specifieke wagen uitgerust is met het OpenR-scherm en het multimediasysteem OpenR Link met Google. Het installeren van de navigatieapp verloopt dan gewoon via de Play Store op het scherm in je auto. Daarna heb je toegang tot alle functies van de app en kun je moeiteloos overschakelen naar andere functies van de auto, zonder een smartphone nodig te hebben.

    Meer details over wanneer de Waze-app voor Android Automotive naar andere wagens uitgerold zal worden, blijven tot nu toe uit. Aron Di Castro, directeur van Marketing en Partnerships bij het bedrijf, stelt in het persbericht van Renault wel dat “we ernaar uitkijken om deze gloednieuwe rijervaring vanaf 2023 wereldwijd aan te bieden aan zoveel mogelijk gebruikers”. Hopelijk zal dat voor Waze-gebruikers eerder vroeger dan later in het jaar zijn.

    bron:
    techpulse.be/nieuws/351995/waze-wordt...
  7. [verwijderd] 8 december 2022 15:02
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 8 december 2022 14:47:

    Volgens de kenners sorteerde TT voor op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

    Waarom ook Audi niet meer in zelfrijdende auto’s gelooft
    De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s heeft al 100 miljard dollar gekost en levert nog steeds weinig op. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in en ook de techbedrijven zelf komen ervan terug. Audi ziet het bijvoorbeeld ook niet meer zitten.

    Diverse media, waaronder de Duitse krant Handelsblatt en persbureau Reuters, melden dat het Artemis-project op het hakblok ligt. Het prestigeproject werd in 2020 aangekondigd en zou moeten uitmonden in een elektrische, grotendeels autonome luxelimousine voor Audi, Porsche en Bentley. Het eerste Artemis-model had in 2024 op de markt moeten verschijnen.

    Porsche moest Audi 100 miljoen betalen
    Begin dit jaar begonnen er echter scheurtjes te ontstaan in het prestigeproject van de Volkswagen Group. Porsche kondigde aan uit de samenwerking te stappen en moest daarvoor naar verluidt 100 miljoen euro aan Audi betalen ter compensatie. De fabrikant liet weten zijn eigen weg te willen kiezen op elektrogebied.

    Zelfrijdende auto’s op Level 4 komen er niet
    Het Artemis-project moest geavanceerde elektrische auto’s met Level 4-autonomiteit opleveren. Het is de ontwikkelaars echter niet gelukt om op dat laatste gebied vooruitgang te boeken. Daarom is de verwachting dat Volkswagen-topman Oliver Blume een streep door het project zet.

    www.autovisie.nl/nieuws/waarom-ook-au...
    De keuze om van pnd verkoper over te gaan naar software producent van zelfrijdende auto’s was gewoon de zoveelste inschattingsfout van Hendricus Goddijn. In een normaal beursgenoteerd bedrijf wordt de CEO al na de eerste afgerekend, maar bij TomTom heeft de CEO carte blanche om gewoon maar ergens op te gokken.
  8. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 17:07
    quote:

    Riet v. Milt schreef op 8 december 2022 15:02:

    [...]

    De keuze om van pnd verkoper over te gaan naar software producent van zelfrijdende auto’s was gewoon de zoveelste inschattingsfout van Hendricus Goddijn. In een normaal beursgenoteerd bedrijf wordt de CEO al na de eerste afgerekend, maar bij TomTom heeft de CEO carte blanche om gewoon maar ergens op te gokken.
    Ik heb hier heel wat hemelprijzende posts gezien die de beslissing van de heer Goddijn om mee te doen met de oems als volkomen logisch onderschreven. De Levels buitelden over elkaar heen.

    Maar goed; iets met achteraf, koe en kont
    Onderwijl houdt de 7 euro steunlijn het vandaag wonderwel.
    Op deze positief-nieuws-luwe dag.
  9. forum rang 8 Wereldbelegger 8 december 2022 17:58
    BYD (‘Build Your Dreams’) - zonder TT in het dashboard. Toch maar weer revolutionaire kastjes gaan verkopen?

    De Chinese fabrikant van elektrische auto’s BYD is bezig aan een onstuitbare opmars

    Volgens persbureau Bloomberg is de kans groot dat het Chinese concern zijn rivaal Tesla begin volgend jaar al inhaalt in verkoopaantallen.

    Europese autofabrikanten spreken graag van een Teslakiller als ze hun nieuwste elektrische personenwagen presenteren. Nooit hebben ze het over een BYD-killer, maar dat gaat misschien veranderen, want de Chinese autofabrikant is bezig aan een onstuitbare opmars.

    Volgend jaar komt BYD (de afkorting voor ‘Build Your Dreams’) met een SUV en een sportwagen, lucratieve segmenten van de markt die tot nu toe voorbehouden waren aan voornamelijk Europese en Amerikaanse fabrikanten.

    Het bedrijf loopt bovendien voor op veel westerse concurrenten: sinds dit jaar worden er geen personenwagens met een verbrandingsmotor verkocht. Het enige andere volledig elektrische merk is Tesla. BYD ziet de Amerikaanse pionier als zijn belangrijkste concurrent en volgens persbureau Bloomberg is de kans groot dat het Chinese concern zijn rivaal uit Californië begin volgend jaar al inhaalt in verkoopaantallen.

    In reactie op de felle concurrentie verlaagde Tesla in oktober al zijn prijzen op de Chinese markt. Chinese fabrikanten hebben op hun thuismarkt een marktaandeel van 80 procent en zijn van plan hun vleugels uit te slaan naar Europa en de Verenigde Staten.

    Anderen zien de bui hangen en trekken zich terug uit de Chinese markt. Autoconcern Stellantis, dat ontstaan is uit een fusie tussen PSA (Peugeot, Citroën en Opel) en Fiat Chrysler, overweegt te stoppen met de productie van voertuigen in China. Dat liet Stellantis-topman Carlos Tavares onlangs weten.

    Door een toename van de geopolitieke spanningen tussen China en het Westen verliezen westerse autobouwers ook marktaandeel aan Chinese concurrenten, stelt hij. Marktanalisten noemen vooral de lagere prijzen en verbeterde kwaliteit van het Chinese aanbod.

    bron:
    www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-ch...
  10. forum rang 8 Wereldbelegger 9 december 2022 08:47
    quote:

    GLMF schreef op 8 december 2022 21:08:

    Geweldige dag op het forum en we hebben onze eigen "Voda" die elk willekeurig nieuwsbericht over de chipssector, chinese/apple/NL auto's etc. aan TT weet te koppelen; knappe prestatie op zelfs een "positief-nieuws-luwe dag"
    Dank voor uw bijdrage......
  11. forum rang 8 Wereldbelegger 9 december 2022 08:53
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 8 december 2022 07:49:

    [...]

    Vierde dag op rij een daling met een hoog volume
    428.823 t.o.v daggemiddelde 352.302

    De aloude steunlijn op € 7,00 is doorbroken maar nog niet overtuigend.
    Voor de achtste keer dit jaar door de € 7,00 heen gebanjerd.
    * 7 maart 22 Yearlow op € 6,32

    Kunnen we op 6,50 bij kopen?
    Wie weet? Maar dan wordt het wel dringen.
    Er zijn al (steun)aankopen aangekondigd bij een koers net onder de 7,00
    En er is een theorietje gelanceerd dat Teslin aan zijn stutten gaat trekken.

    "zullen ze toch liever de koers weer rond de € 8,50 hebben. En dan liever voor 31/12 dan daarna."
    Lees ik hier boven.

    Een aankooporder onder de 6,50 plaatsen is een kleine moeite en dan heb je wat te hopen.........
    vijfde dag op rij met een hoger volume
    371.111 t.o.v daggemiddelde 352.296

    De steunlijn op € 7,00 is niet doorbroken .
    Terugkeer gestart naar hogere koersregionen?
  12. forum rang 7 sniklaas 9 december 2022 10:18
    quote:

    GLMF schreef op 9 december 2022 09:27:

    nieuwe feature dat iedereen, die niet onder de groep van ‘realisten’ valt, bedankt wordt voor hun bijdrages aan dit forum ?
    Een supporters reactie die kant noch wal raakt en eerder een bevestiging geeft dat andere opvattingen niet worden gepruimd..

    Dit is een forum voor beleggers waar eenieder zijn mening en verwachtingen al dan niet onderbouwd met feiten mag delen.

    Wanneer posters gedurende dit proces afhaken is dat ieders eigen keuze of de keuze van de moderator om iemand tijdelijk tegen zichzelf te beschermen.

    Net als het gegeven dat @TOM2 door de jaren heen het vertrouwen vanuit de markt volledig is kwijtgeraakt kunnen er natuurlijk ook posters zijn die het vertrouwen in zichzelf dreigen te verliezen en zijn genoodzaakt om een stap terug te zetten…
  13. forum rang 4 GLMF 9 december 2022 10:30
    quote:

    sniklaas schreef op 9 december 2022 10:18:

    [...]Een supporters reactie die kant noch wal raakt en eerder een bevestiging geeft dat andere opvattingen niet worden gepruimd..

    Dit is een forum voor beleggers waar eenieder zijn mening en verwachtingen al dan niet onderbouwd met feiten mag delen.

    Wanneer posters gedurende dit proces afhaken is dat ieders eigen keuze of de keuze van de moderator om iemand tijdelijk tegen zichzelf te beschermen.

    Net als het gegeven dat @TOM2 door de jaren heen het vertrouwen vanuit de markt volledig is kwijtgeraakt kunnen er natuurlijk ook posters zijn die het vertrouwen in zichzelf dreigen te verliezen en zijn genoodzaakt om een stap terug te zetten…
    sorry sniklaas maar ik heb het over de letterlijke reacties "dank voor uw bijdrage..." die hier regelmatig worden gepost

    voortaan eerst goed lezen, voordat je zo verongelijkt reageert
  14. forum rang 8 Wereldbelegger 9 december 2022 11:24
    Volgens onze Amerikaanse vrienden die de top25 investeerders in TT bijhouden
    heeft er een kleine verschuiving plaats gevonden afgelopen drie weken.
    Een toename van 166.828 aandelen is gemeld door één of meerdere grootinvesteerders.
    De stand is nu:
    % owners Shares
    20,2% Institutions 25.937.665
    28,1% General Public 35.988.930
    51,7% Individual Insiders 66.197.477


    *Teslin staat sinds 14 juni nog steeds op 5,18%
    Maar dat zegt niet zoveel omdat pas bij 10% weer gemeld moet worden.
  15. [verwijderd] 9 december 2022 11:52
    De neerwaartse druk op het zieltogende navigatiebedrijfje blijft ook op een groene beurs een relevante ontwikkeling. Het opstappen van de bewezen mislukte CEO zou een goede stap in de richting kunnen zijn om vertrouwen te winnen.
    Kleine kans met 51,7 Individual Insiders en het ego van Hendricus Goddijn. Die blijft gewoon zitten waar hij zit en profiteert van steeds veranderende criteria voor zijn zonderlinge bonussen.
1.147 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 58 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links