Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland

63.436 Posts
Pagina: «« 1 ... 1581 1582 1583 1584 1585 ... 3172 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Succes 3 december 2022 15:12
    NASA-satellieten zien Rusland voor miljard dollar tarwe oogsten in Oekraïne

    Oekraïne is minstens 1 miljard dollar (zo'n 950 miljoen euro) aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat komt naar voren uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

    Een speciaal NASA-programma dat gericht is op voedselzekerheid en landbouw gebruikt een techniek die veranderingen in textuur en kleur detecteert op satellietbeelden om in kaart te brengen waar gewassen zijn geoogst en waar niet.

    Volgens NASA Harvest is bijna 6 miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 procent van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd geoogst. Vooral in de frontlinie bleef graan op de velden staan.

    Het onderzoek roept de vraag op wat er met die gewassen gebeurt. Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Het is evenwel moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat, doordat de herkomst van de ladingen niet duidelijk is. Rusland heeft ontkend graan te hebben gestolen.
    Verkoop van geroofde tarwe kan oorlogsmisdaad zijn

    Oekraïne is een belangrijke exporteur van tarwe. De blokkade van zijn havens na de Russische invasie leidde tot hogere prijzen. Daardoor werd het smokkelen van graan mogelijk winstgevender. Door een overeenkomst die ervoor zorgde dat Oekraïne de export kon hervatten, zijn de graanprijzen wel gedaald. Toch blijven de prijzen hoog.

    Bijna een kwart van de Oekraïense tarwe wordt verbouwd op land dat Rusland zegt te hebben ingenomen. Een deel van dat gebied wordt nog door Oekraïne gecontroleerd. De schattingen van NASA Harvest gaan alleen over tarwe en tot dusver niet over andere gewassen of levensmiddelen. NASA kan niet zien wat er met de gewassen is gebeurd nadat ze waren geoogst.

    De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, wees er eerder op dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn. De grote Oekraïense teler HarvEast zei eerder dat alle wintergewassen die op zijn land in de regio Donetsk zijn geplant afgelopen zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald.

    www.nu.nl/spanningen-oekraine/6240061...
  2. forum rang 8 het zwaard 3 december 2022 15:22
    Estland, buurland van Rusland, investeert in Amerikaanse HIMARS-raketlanceerders

    Estland heeft een contract ondertekend voor de aankoop van Amerikaanse HIMARS-raketlanceersystemen, ter waarde van 200 miljoen dollar. Dat heeft het Estse centrum voor defensie-investeringen (ECDI) vandaag bekendgemaakt.

    De directeur van het centrum, Magnus-Valdemar Saar, kwam vrijdag tot een akkoord met het Defense Security Cooperation Agency (DSCA), een agentschap van het Amerikaanse Defensieministerie. De HIMARS-artilleriesystemen worden in Oekraïne gebruikt in de oorlog tegen Rusland.

    Sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari, heeft Estland, een buurland van Rusland, zijn uitgaven op defensievlak sterk verhoogd. Ook de andere Baltische landen en Polen volgden dezelfde trend.

    Lees ook. De artillerie van Oekraïne verslijt in hoog tempo - en dat wordt ook voor het Pentagon een probleem
  3. forum rang 7 Succes 3 december 2022 15:42
    Lithuania sends two more repaired howitzers to Ukraine

    Lithuania has returned to Ukraine two more repaired Panzerhaubitze 2000 self-propelled artillery systems, the Minister of Defense of Lithuania Arvydas Anušauskas announced on Twitter on Dec. 3.

    "Two more PzH2000 howitzers were repaired and delivered to Ukraine. Along with ammunition," he wrote.

    english.nv.ua/nation/lithuania-sends-...
  4. [verwijderd] 3 december 2022 15:54
    Vladimir Putin is fighting cancer and Parkinson's disease, according to leaked emails

    There is also a viral video of a shaking Vladimir Putin that supports these leaked emails

    For months now, rumors of President Vladimir Putin's health have been circulating but a new email leak may have just confirmed it. The Sun just uncovered a number of leaked emails that allegedly came from The Kremlin. After confirmation from a source that is close to the Kremlin's security service, they could confirm that the emails are real and Vladimir Putin is definitely ill.

    twitter.com/nypost/status/15878474537...
  5. forum rang 8 GakGak 3 december 2022 16:02
    www.nu.nl/spanningen-oekraine/6239955...

    De jacht op het jacht is nu open.
    Al die geconfiskeerde sloepen en ander waardevol speelgoed definitief onteigenen (de nederlandse overheid oefent al met boerderijen en daar wordt de grond tzt per m2 verkocht als (huizen)bouwgrond tegen een prijs die vele malen
    over de kop gaat).

    Het overgrote deel van de verkoop vd superjachten moet uiteraard richting Oekraine.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 december 2022 17:49
    'Poetin van plan om Donbas te bezoeken'

    De Russische president zou van plan zijn om de bezette Donbas-regio te bezoeken. Dat meldt de Kyiv Independent op basis van Russische media. Het is nog onduidelijk waar en wanneer precies Poetin een bezoek zal brengen aan de regio.
    De Donbas-regio neemt sinds 2014 een centrale plek in bij de strijd tussen Rusland en Oekraïne. Sinds dat jaar bezetten pro-Russische separatisten het gebied. Begin 2022 erkende Rusland de de oblasten Donetsk en Luhansk - de twee delen van de Donbas - als onafhankelijk, enkele maanden later werden zij geannexeerd en de facto onderdeel van de Russische Federatie. Ondanks de Russische acties en verklaringen is de strijd om en in het gebied nog steeds gaande.
  7. forum rang 9 josti5 3 december 2022 18:07
    quote:

    josti5 schreef op 2 december 2022 20:15:

    [...]
    Onzin.
    Je hebt zelf ooit geschreven, dat je een vrouw van 78 bent.
    Als ik weer thuis ben (ben nu onderweg naar huis, in Bordeaux), wil ik jouw eigen post wel proberen op te halen.
    Je kunt natuurlijk beter zelf even teughalen, wat je over jezelf hebt geschreven: een vrouw van 78, en de post waarop ik reageer, zelf coorigeren.
    Dat is namelijk veel beter voor je geloofwaardigheid, dat dat ik dat moet doen.
  8. forum rang 9 josti5 3 december 2022 21:19
    quote:

    matad schreef op 3 december 2022 18:48:

    Lukt je nooit Jostov om de bal naar mij toe te spelen. Die blijft gewoon bij jou liggen.
    Overigens heeft aan mijn geloofwaardigheid nog nooit iemand getwijfeld en dat is eerlijk geschreven ook niet nodig.
    Doe niet zo flauw.
    Je hoeft alleen maar te bevestigen dat je op dit forum hebt meegedeeld, een vrouw van 78 te zijn.
    Dat staat in mijn geheugen gegrift.
    Met een eenvoudige bevestiging dat je dat hebt geschreven, bespaar je mij een heleboel onnodig zoekwerk, en bevestig je jjouw geloofwaardigheid.
    Zo niet, dan ga ik bij thuiskomst aan de slag, en zal ik je om de oren slaan met je eigen post.
  9. forum rang 6 benbelegger 3 december 2022 21:34
    Uit het ND (artikel ingekort): Een opiniestuk.

    De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

    Een analyse van de export van met name graan laat zien dat niet zozeer de voedselonzekeren in de wereld van de graandeal profiteren, maar vooral westerse vee- en grote voedselbedrijven en Turkije. Ook kunnen we niet direct concluderen dat de deal tot lagere prijzen op de wereldmarkt van voedsel heeft geleid. De deal maakt wel duidelijk dat de geliberaliseerde wereldhandel in voedsel alleen werkt voor partijen met voldoende koopkracht.

    Onder leiding van de Wereldhandelsorganisatie werd in de jaren zeventig en tachtig van de afgelopen eeuw de wereldhandel verregaand geliberaliseerd. De Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds oefenden druk uit op landen om de bescherming van hun landbouwsector op te heffen.

    Landen moesten liberaliseren om in aanmerking te komen voor leningen. Landbouweconomen beargumenteerden dat vrije handel goed zou zijn voor meer efficiënte productie en distributie van voedsel. Zo kon het voedsel worden geproduceerd op plekken waar dit het goedkoopst is. Via vrije handel zou het voedsel vervolgens bij de consumenten komen die het nodig hebben. Een win-winsituatie, zo leek het. Echter, voor kleine boeren was deze ontwikkeling funest en met name landen in het Midden-Oosten en Afrika kwamen aan het voedselinfuus te liggen.

    Tegen deze achtergrond van liberalisering van de voedselproductie ontwikkelde Oekraïne zich tot een voorname producent van goedkope tarwe, maïs en koolzaad. Maar de oorlog in dat land laat pijnlijk zien waar de voedselafhankelijkheid toe leidt. Binnen luttele weken na het uitbreken van de oorlog verdubbelden de prijzen voor graan op de internationale markten. De president van het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwde voor een wereldwijde voedselcrisis. Hij kreeg ten dele gelijk.

    Het vee in landen als Spanje en Nederland wordt beter gevoed dan armlastige consumenten in delen van Afrika en Azië.
    Het brood in Nederland werd een paar dubbeltjes duurder, en dat is voor het merendeel van de Nederlandse consumenten een overkomelijk probleem. Maar de consumenten in Afrika, die veelal meer dan de helft van hun te besteden inkomen aan voedsel uitgeven, werden hard geraakt door de prijsstijgingen.

    In eerste instantie leek de graandeal veelbelovend, maar het heeft de verwachtingen niet waargemaakt. Onderzoek van Wageningen Universiteit laat duidelijk zien dat arme landen nauwelijks baat hebben gehad bij de deal. Van de in totaal 2.674.156 ton tarwe die sinds de oorlog tot nu toe uit Oekraïne is geëxporteerd, werd slechts 150.800 ton door het WFP gekocht en verscheept naar de Hoorn van Afrika. Dat is 5 procent van de totale hoeveelheid. De rest ging naar landen als Turkije, Italië, Spanje en Nederland.

    Nog opvallender is dat de graandeal vooral succesvol was voor de export van maïs als veevoer naar landen met een intensieve vee-industrie, zoals Spanje en Nederland. Deze maïsexport bedroeg sinds de oorlog 4.001.897 ton. Daarvan kwam 9 procent in Nederland terecht.

    De graandeal maakt pijnlijk duidelijk dat de mondiale handel in voedsel wordt geregeerd door de basisprincipes van vraag en aanbod, waarbij koopkracht de meest bepalende factor is. Meer dan 70 procent van de wereldhandel in granen wordt gedomineerd door vier bedrijven, de zogenaamde ABCD: de voedselgiganten ADM, Bunge, Cargill en Dreyfus. Maar naast deze multinationale tussenhandelaren opereren steeds meer financiële instellingen en investeerders die de bedrijven van lucratief handelskapitaal voorzien of speculeren met zogenaamde futures.

    Deze betrokkenheid voegt geen waarde toe aan het product, maar drijft de prijs wel op én garandeert de koopkracht van de grote voedselhandelaren en bedrijven. Daardoor is een situatie ontstaan waarbij er wereldwijd genoeg voedsel is, maar consumenten er alleen bij kunnen komen als ze er de koopkracht voor hebben. Zo wordt het vee in landen als Spanje en Nederland dus beter gevoed dan armlastige consumenten in delen van Afrika en Azië.

    Het wereldwijde handelsmodel is daarmee aan diepgaande herziening toe. Voedsel moet meer als een essentiële basisvoorziening worden behandeld, en niet als een handelswaar. Dat vraagt om meer regulering van de wereldhandel, inclusief het terugdringen van speculatie en het toestaan van beschermende maatregelen. Maatregelen, zoals de Afrikaanse Unie terecht argumenteert, om lokaal weer meer en beter te kunnen produceren.

    De graandeal met Oekraïne, Rusland en Turkije zou de voedselnood in Afrika moeten lenigen, maar is gebruikt voor politieke belangen van de betrokken landen en commerciële belangen van de Westerse agro-industrie. Voedselzekerheid is pas echt gebaat bij het vervangen van het neoliberale handelsbeleid.
    .
  10. forum rang 6 Fender bass 3 december 2022 21:45
    quote:

    josti5 schreef op 3 december 2022 21:19:

    [...]

    Doe niet zo flauw.
    Je hoeft alleen maar te bevestigen dat je op dit forum hebt meegedeeld, een vrouw van 78 te zijn.
    Dat staat in mijn geheugen gegrift.
    Met een eenvoudige bevestiging dat je dat hebt geschreven, bespaar je mij een heleboel onnodig zoekwerk, en bevestig je jjouw geloofwaardigheid.
    Zo niet, dan ga ik bij thuiskomst aan de slag, en zal ik je om de oren slaan met je eigen post.
    Zo boeiend, dit! Ik kan niet wachten hoe het afloopt.
    Geweldig, deze suspense tussen de nieuwsberichten over Rusland.Want laten we eerlijk zijn, dat is wel een beetje saaie materie.
  11. forum rang 9 josti5 3 december 2022 22:17
    quote:

    Fender bass schreef op 3 december 2022 21:45:

    [...]

    Zo boeiend, dit! Ik kan niet wachten hoe het afloopt.
    Geweldig, deze suspense tussen de nieuwsberichten over Rusland.Want laten we eerlijk zijn, dat is wel een beetje saaie materie.
    Haha, ja: feitelijk niet ter zake doende.
    Echter: het gedraai van matad en het weer misbruiken van mijn naam sckhoot mij in het verkeerde keelgat, vandaar deze principekwestie, temeer ook, daar het matad hier blijkbaar vrij staat, om mij ‘jostov de leugenaar’ te noemen.
    Ergo is mijn boodscap aan matad: verbeter de wereld, en begin bij jezelf.
    Daar heeft zij blijkbaar moeite mee.
    Verder verspil ik nauwelijks nog energie op deze uitermate eenzijdige draad, waar een heel klein clubje het blijkbaar voor het zeggen mag hebben, en iedere poging tot info-uitwisseling gedoemd is, te mislukken.
    Maar ik laat mijn naam hier niet misbruiken, vandaar..
  12. [verwijderd] 4 december 2022 09:12
    Graafwerken en mysterieuze vluchten: hoe Poetin zich wel degelijk voorbereidt op een nucleair conflict

    Vladimir Poetin bereidde zich wel degelijk voor op een nucleair conflict. Zo is er maandenlang gewerkt op een afgelegen site in het Oeralgebergte waar een presidentiële atoomschuilkelder zou liggen. En wat met de mysterieuze reeks vluchten van Poetins vloot?

    www.hln.be/buitenland/graafwerken-en-...
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 december 2022 09:17
    één dag geleden
    Europese landen trainen 1100 Oekraïense militairen

    In de EU zijn tot dusver 1100 Oekraïense militairen opgenomen in trainingsmissies bestemd voor de Oekraïense strijdkrachten. Buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, zei dat vrijdag bij een bezoek aan een trainingskamp in Polen.  
    Half november is de trainingsmissie in het leven geroepen. Het zijn niet de enige Oekraïense militairen die in EU-landen worden opgeleid. Op basis van aparte afspraken tussen lidstaten en Kiev worden ook Oekraïense militairen opgeleid. De Europese missie beoogt 15.000 militairen op te leiden.  
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 december 2022 09:18
    Ophef rondom uitzonderlijke video: verlaten deze Russen massaal een militaire basis?

    Er zijn beelden verschenen van gemobiliseerde Russische soldaten die naar verluidt aan het muiten zijn en uit protest een militaire basis verlaten in de Russische stad Kazan. 

    De video werd gedeeld op sociale media door het tijdschrift Business Ukraine, een onafhankelijk blad.

    Het zou gaan om een massale opstand van gemobiliseerde Russen die de slechte voorbereiding op de oorlog niet langer accepteerden. Ze zouden slechte uitrusting hebben, slechte training en slechte leefomstandigheden.

    Op de beelden is te zien hoe een groep mannen in uniform naar een bewaakte poort marcheren en eisen om doorgelaten te worden.

    De wantoestanden aan het front werden al eerder onthuld door Russische gemobiliseerden. Soldaat Aleksei Agafonov vertelde begin vorige maan in een interview met de Britse krant The Guardian hoe mannen voor zijn ogen uiteengerukt werden en het leger amper nog amper over munitie beschikt.

    Dat laatste werd vrijdag ook genoemd door het Britse ministerie van Defensie. Zij meldden dat het Russische leger door het enorme tekort voorlopig niet verder kan met aanvallen uitvoeren op Oekraïne. "Het Russische tekort aan munitie is waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren die momenteel het vermogen van Rusland om effectieve, grootschalige offensieve operaties op de grond te hervatten, beperken", aldus het ministerie. 

    ?Oekraïne heeft de Russische invasie tot een halt gebracht en dringt het Russische leger al maanden stapje voor stapje terug. Maar met de eerste sneeuw vallen al weken ook honderden raketten en richten kamikazedrones grote verwoestingen aan. Vooral de infrastructuur heeft het te verduren, zodat Oekraïners om de haverklap zonder elektriciteit, verwarming en water zitten.

    Telegraaf

    twitter.com/i/status/1598934963558436865
63.436 Posts
Pagina: «« 1 ... 1581 1582 1583 1584 1585 ... 3172 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,23 +0,25%
EUR/USD 1,0726 +0,27%
FTSE 100 8.086,48 +0,57%
Germany40^ 17.975,40 -0,63%
Gold spot 2.325,21 +0,39%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,74%
Flow T...
+5,28%
NX FIL...
+4,32%
Fugro
+2,27%
JUST E...
+2,16%

Dalers

ADYEN NV
-11,21%
WDP
-4,46%
BAM
-1,29%
AZERION
-1,18%
Galapagos
-1,11%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links