Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

8 vragen die u zichzelf moet stellen voordat u in crypto's gaat beleggen

Beleggen in cryptomunten: 8 zaken om op te letten
Beeld: iStock

Wie geluk heeft kan veel geld verdienen met crypto’s, maar er kleven ook grote risico’s aan. Acht vragen die u zichzelf moet stellen voordat u in bitcoin, ether of andere crypto’s gaat handelen.

Afgelopen jaar hebben we gezien hoe grillig de cryptomarkt kan zijn. In twaalf maanden tijd is de totale wereldwijde marktkapitalisatie (aantal munten in omloop vermenigvuldigd met de koers) gekelderd van meer dan $3000 miljard tot minder dan $800 miljard. Daarmee is ruim twee biljoen dollar in rook opgegaan.

Dat het nu tegenzit, wil niet zeggen dat er met crypto’s geen mooie winsten zijn te behalen. Wel is het belangrijk om goed te weten wat u doet en welke risico’s u loopt.

1. Wat zijn de risico's?

De koersgrafieken van veel cryptomunten tonen een grote gelijkenis met het seismogram van een aardbeving: hoge pieken en diepe dalen zijn niet ongewoon.

Een van de redenen hiervoor is dat de cryptomarkt nog in de kinderschoenen staat. Blockchaintechnologie is nog relatief nieuw. Er zijn duizenden verschillende munten in omloop, de concurrentie is moordend en het is maar de vraag welke munten levensvatbaar blijken. Dat maakt het lastiger om een munt op waarde te schatten dan een aandeel in een volwassen markt.

Daarnaast handelen veel cryptobeleggers uit emotie. Ze worden bevangen door Fear of Missing Out (angst om de boot te missen) of hoogtevrees. Dat leidt tot grillige koersbewegingen.

Ook dat de cryptomarkt ongereguleerd is, brengt een risico met zich mee. Zo moet u uitkijken voor zogeheten pump & dump-praktijken waarbij grote beleggers proberen een munt te hypen, om vervolgens met een royale winst op zak weer uit te stappen. U zult niet de eerste zijn die vlak voor de top instapt en daarna een enorme val maakt.

Verder moet u er rekening mee houden dat overheden beperkingen kunnen opleggen aan cryptomunten, omdat ze bang zijn om hun monopolie in het in omloop brengen van geld kwijt te raken.

Bedenk of u deze risico's kunt en wilt nemen, beleg uitsluitend met geld dat u kunt missen en houd een eventuele blootstelling aan crypto's sowieso beperkt.

2. Welke munten ga ik kopen?

Heeft u besloten in crypto's te handelen, dan moet u een keuze maken uit circa 10.000 verschillende munten. Elke munt heeft eigen karakteristieken. Zo kan de bitcoin dienen als waardeopslag, omdat het aantal munten dat in omloop kan worden gebracht is begrensd. Ethereum is voornamelijk opgezet als een netwerk waarop applicaties kunnen worden gebouwd en transacties in geld of documenten kunnen plaatsvinden; het is dus een soort infrastructuurmunt.

Daarnaast zijn er crypto's die zich toeleggen op het zo snel en veilig mogelijk doen van transacties, op het mogelijk maken van uitwisseling van documenten, faciliteren van internationale betalingen, in kaart brengen van de productieketen, enzovoort.

Uiteraard hoeft u niet alle ins en outs te weten, maar zorg er wel voor dat u globaal weet wat de onderliggende technologie is, welke toepassingen er zijn en welk team erachter zit. De cryptomarkt is al speculatief van aard, als u de basis niet begrijpt wordt het echt puur gokken.

3. Gewone munten of stablecoins?

Een aparte categorie cryptovaluta wordt gevormd door stablecoins: munten waarvan de waarde gelijk is aan die van een andere munt, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Denk bijvoorbeeld aan Tether (USDT) en USD Coin (USDC).

Die koppeling zou moeten leiden tot minder heftige koersschommelingen dan bij andere cryptovaluta. Maar een zekerheid is dit niet, zoals de koersimplosie van platform Terra met de daaraan gekoppelde munt luna afgelopen zomer illustreerde. Houd daarom ook bij stablecoins de blootstelling beperkt.

Overweegt u deze te kopen, kijk dan naar de dekking (het onderpand), die houders van deze munt de garantie moeten geven dat ze de munt kunnen omwisselen voor de dollar, euro of andere munt waaraan de coin is gekoppeld. Zijn er voldoende reserves? En in welke activa worden die reserves aangehouden? Als dat dollars of Amerikaanse staatsobligaties zijn, zorgt dat voor meer stabiliteit dan wanneer het om cryptomunten gaat.

4. Hoeveel verschillende munten voeg ik toe aan mijn portefeuille?

Spreiden is risico mijden, zo luidt een bekende beurswijsheid. Om uw portefeuille niet te kwetsbaar te maken voor koersdalingen, is het verstandig om uw vermogen te verdelen over verschillende beleggingscategorieën.

Daarnaast is aan te raden om ook binnen elke beleggingscategorie spreiding aan te brengen. Anders loopt u het risico om bij één verkeerde gok uw inleg (grotendeels) kwijt te raken. Koop dus waar mogelijk cryptomunten met verschillende toepassingen en eventueel ook variërend in marktkapitalisatie.

5. Opslag: hot of cold?

Not your keys, not your coins, is een gevleugelde uitspraak onder cryptobeleggers. Veel cryptobeleggers bewaren hun munten op een platform. Dat is riskant, omdat u het beheer overdraagt aan een andere partij. Mocht de crypto exchange failliet gaan, dan kun je alles kwijt zijn als er verder geen waarborgen zijn. Ook kan een handelsplatform bijvoorbeeld tegoeden bevriezen, de verkoop van munten aan banden leggen of kosten in mindering brengen op uw tegoed.

Wilt u de touwtjes in handen houden, kies dan voor een zogeheten wallet: een soort digitale portemonnee. Hierin zitten niet de munten zelf opgeslagen (die bevinden zich immers op de blockchain), maar de digitale sleutel die toegang geeft tot uw munten.

Hiervan bestaan twee varianten:

  • een online wallet
  • een offline wallet

Een online wallet (ook wel hot wallet genoemd) is een virtuele portemonnee. Dit kan via een online aanbieder of door sortware te installeren op uw computer of telefoon. Dit levert gebruiksgemak op, want u heeft eenvoudig toegang tot uw munten, overal waar een internetverbinding is. Maar het maakt u ook kwetsbaar. Bij een beveiligingslek kunnen criminelen er met uw cryptomunten vandoor gaan. Ook kunnen malafide partijen tegoeden wegsluizen.

Wilt u meer zekerheid, kies dan voor een offline wallet (ook wel cold wallet genoemd). Dit kan via een apparaatje die u op uw computer aansluit en waarmee u zonder internetverbinding bij uw bitcointegoed kunt komen. Deze methode is een stuk omslachtiger, want u heeft een lang wachtwoord nodig om te kunnen inloggen. Maar zolang uw computer offline is, is de wallet niet te hacken. En mocht de wallet gestolen worden of kwijtraken, dan kan een ander daar niets mee, zolang hij of zij uw wachtwoord niet weet.

6. ... of via een ETN?

Er is nóg een manier om in crypto's te handelen: via een ETN (Exchange Traded Note). Dat is een beleggingsproduct dat de waardeontwikkeling van één cryptomunt of een mandje van cryptovaluta volgt; vergelijkbaar met een ETF. De onderliggende munten worden offline bewaard.

Anders dan bij een gewone belegging hoeft u de munten niet zelf te kopen en een cryptowallet aan te maken. U handelt erin via een broker. Het gemak heeft wel een prijs: u betaalt beheerkosten.

7. Welke cryptobeurs?

Wilt u rechtstreeks handelen in crypto's en niet via een ETN, kijk dan bij welke crypto exchange uw beleggingen volgens u in de beste handen zijn. Welke kosten worden in rekening gebracht? Hoe transparant is de aanbieder daar over? Hoe eenvoudig is het om cryptovaluta te kopen en te verkopen? Is de app gebruiksvriendelijk? Is de exchange goed bereikbaar voor vragen? Is er de mogelijkheid tot staken (zie punt 8)? Hoe is de beveiliging?

Kijk ook naar het aanbod: in welke munten kunt u handelen? Bedenk dat meer niet per definitie beter is. Een aanbieder kan ook vage munten in omloop brengen. Het kan fijn zijn als de exchange alvast een voorselectie maakt. Anderzijds vallen op nieuwe munten soms duizelingwekkende koerswinsten te behalen (maar ook even zo forse verliezen).

Een handig hulpmiddel bij de selectie van een crypto exchange is de uitslag van een groot beleggingsonderzoek dat IEX onlangs heeft uitgevoerd.

8. Ga ik ook staken?

Behalve middels eventuele koerswinst is er nóg een manier om rendement te behalen met een belegging in cryptovaluta. Bij veel crypto exchanges kunt u voor sommige valuta kiezen voor staken. Dit lijkt een beetje op een termijndeposito. U zet uw tegoeden tijdelijk vast, waarna uw coins worden ingezet om transacties op de blockchain te valideren en het netwerk te beveiligen. In ruil hiervoor ontvangt u een vergoeding die vergelijkbaar is met rente op een spaarrekening.

Op sommige munten kunt u zelfs dubbelcijferige rendementen behalen. Staar u hier echter niet blind op, want ook aan deze constructie kleven risico's. Zo kunt u uw cryptotegoed niet zomaar verkopen. Mocht de koers tussentijds fors stijgen, dan kunt u niet uitstappen, waardoor u veel rendement kunt mislopen. Als een exchange zeer hoge stakingsvergoedingen aanbiedt, kan dat bovendien een teken zijn van liquiditeitsproblemen.


Welke crypto-exchanges zijn favoriet onder beleggers?

IEX voerde onlangs een uitgebreid onderzoek uit onder meer dan 5.300 beleggers en vroeg daarbij ook naar ervaringen met crypto-exchanges.

Op basis van diverse criteria, zoals gebruiksvriendelijkheid van het platform, service/helpdesk, informatievoorziening en de verhouding prijs/kwaliteit, maakten we een lijst van de tien best beoordeelde crypto-exchanges. Zij mogen zich IEX Beste Keuze noemen en maken kans op de titel Crypto exchange van het Jaar 2022.

Benieuwd welke dat zijn? Dat kunt u hier lezen

Zie ook de nominaties in andere categorieën:

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 18 apr AEX maakt zich op voor licht herstel, goud heeft het op de heupen
  2. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  3. 17 apr Lijdt u aan FOMO of juist aan OMO? 2

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Instapmoment 1 december 2022 09:42
    Ik vind dit een uiterst misleidend artikel. Enkel de positieve punten worden uitgelicht, terwijl van alle crypto-instappers in de afgelopen twee jaar 90% op verlies staat.

    Bijvoorbeeld het punt over staken: "Op sommige munten kunt u zelfs dubbelcijferige rendementen behalen. Staar u hier echter niet blind op, want ook aan deze constructie kleven risico's. Zo kunt u uw cryptotegoed niet zomaar verkopen. Mocht de koers tussentijds fors stijgen, dan kunt u niet uitstappen, waardoor u veel rendement kunt mislopen."

    Het risico van staken is juist dat door de constante dalingen van munten een rendement behalen nagenoeg onmogelijk is. Je krijgt misschien 10% uitgekeerd op je geïnvesteerde vermogen, terwijl de munt inmiddels 25% aan waarde heeft verloren.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 1 december 2022 10:40
    Zoals altijd met beleggen is een index kopen in een sector waar je vast op bent het veiligst. Het is helaas nog niet zo makkelijk om een redelijke index te vinden. Bovendien zit je weer met het derde partij risico als plotseling blijkt dat je bij het neefje van Sam Bankman-Fried gekocht hebt. Je kunt daarom beter zelf een index maken. Neem de top 10, top 20 of top 30 coins naar marketcap en stop overal hetzelfde bedrag in. Als je ingewikkelder wilt doen kun je kopen evenredig aan het percentage wat de coin van de marketcap van de top10, top20 of top30 uitmaakt. Tegelijkertijd aftoppen op maximaal 10% of 15% omdat je anders alleen bitcoin en ethereum koopt. Elk kwartaal de portefeuille balanceren. Eventueel kun je elke maand of elk kwartaal wat bijkopen. Anderhalf jaar voor de bitcoin halvering beginnen met instappen en een jaar na de bitcoin halvering beginnen met uitstappen.

    Als je een echte enthousiasteling bent kun je meerdere indices maken: een metaverse index, een web3 index, een gaming index, een L1/L2 index, een DeFi index, etc.

    Als je crypto niks vind of als je de volatiliteit eng vind, moet je er niks mee doen.
  3. Geldaap 1 december 2022 10:43
    Vraag 1: wil ik beleggen of speculeren?

    Crypto is geen belegging, maar een speculatie. Het is een sum-zero game waarbij de winst voor de één het verlies van de ander is. En waarbij door de verspilling van resources veel welvaart verloren gaat.

    Een gezond bedrijf maakt winst, keert dividend uit en /of investeert in groei.
    Een failliet bedrijf zonder doorstart maakt geen winst, investeert niet meer en keert geen dividend uit.

    Een bitcoin kunnen we dan ook vergelijken met een aandeel van een failliet bedrijf. Er is geen winst of dividend, maar je kunt altijd proberen het te verhandelen. Misschien vind je wel iemand die er meer voor wil betalen dan jij. Misschien ook niet...
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 1 december 2022 11:01
    Met betrekking tot 'staken'. Ik 'stake' mijn atom munten van het cosmos netwerk direct vanuit mijn Exodus wallet voor ca 18% per jaar. Als ik wil 'unstaken' duurt het een maand voordat de munten vrijgegeven worden. Dit omdat je 'staked' om het PoS netwerk te beveiligen en het is niet de bedoeling dat je daarmee gaat jojo-en. Bij ethereum duurt het 'unstaken' zelfs een half jaar meen ik. Dan loont het nauwelijks om te 'unstaken'. Echter, ik kan ook atom 'staken' bij Kraken of Bitpanda en dan kan ik ze direct 'unstaken'. Het rendement is dan wel een aantal procenten lager.

    Een belangrijk voordeel van 'staken' is dat er elke week kleine hoeveelheden van dezelfde munt wordt bijgeschreven die je onmiddellijk opnieuw kunt 'staken' om zo een rente op rente effect te creëren. Een variant op DCA.
  5. tomansky 1 december 2022 11:38
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 1 december 2022 11:01:

    Met betrekking tot 'staken'. Ik 'stake' mijn atom munten van het cosmos netwerk direct vanuit mijn Exodus wallet voor ca 18% per jaar. Als ik wil 'unstaken' duurt het een maand voordat de munten vrijgegeven worden. Dit omdat je 'staked' om het PoS netwerk te beveiligen en het is niet de bedoeling dat je daarmee gaat jojo-en. Bij ethereum duurt het 'unstaken' zelfs een half jaar meen ik. Dan loont het nauwelijks om te 'unstaken'. Echter, ik kan ook atom 'staken' bij Kraken of Bitpanda en dan kan ik ze direct 'unstaken'. Het rendement is dan wel een aantal procenten lager.

    Een belangrijk voordeel van 'staken' is dat er elke week kleine hoeveelheden van dezelfde munt wordt bijgeschreven die je onmiddellijk opnieuw kunt 'staken' om zo een rente op rente effect te creëren. Een variant op DCA.
    Dit is gewoon een definitie van een piramide spel.... Als je werkelijk denkt dat dit houdbaar is dan vedien je het ook om je geld kwijt te raken.
  6. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 1 december 2022 12:10
    quote:

    tomansky schreef op 1 december 2022 11:38:

    [...]
    Dit is gewoon een definitie van een piramide spel.... Als je werkelijk denkt dat dit houdbaar is dan vedien je het ook om je geld kwijt te raken.
    Nee, want het zijn nieuwe coins die op deze manier in circulatie worden gebracht. Net als bij bitcoin waar nu elke 10 minuten 6,25 BTC wordt uitgekeerd aan degene die als eerste een blok goedkeurt. Bij de meeste netwerken daalt de hoeveelheid coins die in circulatie worden gebracht over tijd zodat de miners of stakers op enig moment enkel transactiekosten krijgen uitgekeerd.

    "How Many Cosmos (ATOM) Coins Are There in Circulation?
    ATOM has a very specific total supply — 260,906,513 to be exact. Of these, at the time of writing, about 203,121,910 were in circulation. It is worth noting that these cryptocurrencies aren’t mined — instead, they are earned through staking."

    Bij een piramidespel wordt de inleg van de een uitgekeerd als winst aan een ander. Daarvan is geen sprake bij crypto netwerken.
  7. Vizsla 1 december 2022 12:44
    Schandalig artikel. Alleen al de opening:
    ‘Wie geluk heeft kan veel geld verdienen met crypto’s.” Dit vat de crux van de kwetsbaarheid van de crypto Annie goed samen: - je hebt geluk of je hebt pech. Dat is dus niet beleggen maar gokken.

    Voort’s over zgn ‘veilige ‘ stable coins. Heeft de auteur het nieuws wel gevolgd ? Om te zwijgen over de platforms. FTX bijvoorbeeld?

    En dan de veilige’ koude wallet. ‘Als je die kwijt bent kan de dief er niets een want hij /zij heeft de sleutelen niet’ , Neen - maar je bent je crypto’s wel voorgoed kwijt. (Niet te traceren namelijk).

    Schandelijk staaltje misleiding die de leugens van SBF niet onder zou doen. Ik verbaas me dat IEX dergelijke gevaarlijke onzin publiceert.

    Ik raad aan om DIT ARTIKEL ZSM OFF-LINE TGE HALEN WEGENS ERNSTIGE MISLEIDING
  8. Twan68 1 december 2022 13:11
    Vraag 1: Wil ik mijn geld weggeven aan een goed doel of aan criminelen zoals Sam Bankman-Fried?

    Zie de eerste 10 minuten van deze video: www.youtube.com/watch?v=IyoGdwVIwWw
    "Sam Bankman-Fried Interviewed Live About the Collapse of FTX"
    Ik sluit mij aan bij Vizsla:
    "Ik raad IEX aan om DIT ARTIKEL ZSM OFF-LINE TGE HALEN WEGENS ERNSTIGE MISLEIDING"
  9. NeoflexNL 2 december 2022 11:47
    ‘Wie geluk heeft kan veel geld verdienen met crypto’s.” Dit vat de crux van de kwetsbaarheid van de crypto Annie goed samen: - je hebt geluk of je hebt pech. Dat is dus niet beleggen maar gokken.

    Prijsvorming ontstaat door vraag en aanbod, gevoed door nieuwsupdates en geruchten. Net als uw traditionele aandelen.

    Voort’s over zgn ‘veilige ‘ stable coins. Heeft de auteur het nieuws wel gevolgd ? Om te zwijgen over de platforms. FTX bijvoorbeeld?

    Volgens mij bestaat driekwart van deze paragraaf uit een disclaimer, en wordt er wel degelijk gewezen op de risico's. Ook Terra USD wordt aangehaald.

    En dan de veilige’ koude wallet. ‘Als je die kwijt bent kan de dief er niets een want hij /zij heeft de sleutelen niet’ , Neen - maar je bent je crypto’s wel voorgoed kwijt. (Niet te traceren namelijk).

    Onjuist. Men kan gewoon de funds restoren met de recovery phrase. De tokens staan immers 'gewoon' op de blockchain, en niet op het apparaat zelf. Die phrase moet je wel goed bewaren, maar wie eigen bank wil spelen, moet wat verantwoordelijkheid nemen.
  10. tomansky 2 december 2022 12:59
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 1 december 2022 12:10:

    [...]

    Nee, want het zijn nieuwe coins die op deze manier in circulatie worden gebracht. Net als bij bitcoin waar nu elke 10 minuten 6,25 BTC wordt uitgekeerd aan degene die als eerste een blok goedkeurt. Bij de meeste netwerken daalt de hoeveelheid coins die in circulatie worden gebracht over tijd zodat de miners of stakers op enig moment enkel transactiekosten krijgen uitgekeerd.

    "How Many Cosmos (ATOM) Coins Are There in Circulation?
    ATOM has a very specific total supply — 260,906,513 to be exact. Of these, at the time of writing, about 203,121,910 were in circulation. It is worth noting that these cryptocurrencies aren’t mined — instead, they are earned through staking."

    Bij een piramidespel wordt de inleg van de een uitgekeerd als winst aan een ander. Daarvan is geen sprake bij crypto netwerken.
    leuk verhaal, maar bij Bitcion is dit idd ook, maar dat is exponentioneel aflopende grafiek, dat betekend minder aanbod. Als cosmos 18% uitkeerd is het exponetieel oplopend en per definietie alleen houdbaar als de waarde exponentieel afloopt. Is in feite gezelfde als euro's en dollars bijdrukken... inflatie is het gevolg.
  11. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 december 2022 13:16
    quote:

    tomansky schreef op 2 december 2022 12:59:

    [...]
    leuk verhaal, maar bij Bitcion is dit idd ook, maar dat is exponentioneel aflopende grafiek, dat betekend minder aanbod. Als cosmos 18% uitkeerd is het exponetieel oplopend en per definietie alleen houdbaar als de waarde exponentieel afloopt. Is in feite gezelfde als euro's en dollars bijdrukken... inflatie is het gevolg.
    Momenteel 18%.
    Dat blijft niet zo natuurlijk. Het percentage zal lager worden. Veel lager.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links