Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel CTP AEX:CTPNV.NL, NL00150006R6

  • 15,800 18 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 15,740 - 15,860
  • 149.005 Gem. (3M) 81,8K

Forum CTP geopend

459 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Krentenmenten 11 november 2022 12:59
    quote:

    junkyard schreef op 10 november 2022 14:23:

    De 6,3% yield die ik hierboven meldde is overigens geen NIY, maar gross valuation yield. De EPRA NIY per eind juni 2022 was 5,5%.

    Hogere / stijgende markthuren (ERV) zouden een beperkte yield stijging (n.a.v. stijgende kapitaalmarktrente) richting jaareinde 2022 moeten kunnen opvangen, zodat binnen de vastgoedportefeuille geen waardedaling optreedt. Project opleveringen in het tweede halfjaar 2022 (met YoC ca. 10% ) zouden op jaareinde 2022 een positieve herwaardering moeten opleveren, wanneer dit bijvoorbeeld (verhuurd) op een NIY van 6% wordt gewaardeerd.

    CTP vertrouwt grotendeels op positieve herwaardering bij het onder controle houden van de LTV, ter compensatie voor de hogere schulden vanwege projectontwikkeling. Dat is wat risicovol bij neergaande markten, maar het is lastig de CEE marktdynamiek (en verhuurbaarheid / ERVs) van CTP vastgoed goed in te schatten.

    Beleggen in CTP blijft voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen in CTP CEO / grootaandeelhouder Remon Vos, zijn track record is goed maar het is moeilijk in te schatten of hij doorlopend (ook bij grotere CTP schaal, met bijvoorbeeld meer managementlagen) de juiste beslissingen blijft maken en in hoeverre hij evenwichtig omgaat met alle kansen en risico's die zich voordoen. Als ondernemer zal hij een aanzienlijke risicobereidheid hebben, en hij zit in een positie waarbij hij eenvoudig afwijkende meningen / visies kan negeren.
    Dat maakt t juist zo interessant en dat in combinatie met de geografische ligging van het vastgoed.
  2. Shizuka 14 november 2022 19:04
    quote:

    Medieval schreef op 14 november 2022 17:59:

    € 10,56
    Het schiet niet op maar lijkt ook wel een bodem.
    Dat is mijn gevoel ook. Veel lager lijkt het vooralsnog niet te gaan. CTP is gewoon nog een grote onbekende voor veel beleggers. De professioneel uitgevoerde Q3 earnings video heeft inmiddels liefst 220 views vergaard. Je zou hopen op wat meer animo voor dit zeer interessante bedrijf.

    Rustig de plank vol blijven leggen bij deze koersen en hopen dat Remon zijn ding blijft doen. Een keer gaan anderen wakker worden.
  3. forum rang 4 junkyard 17 november 2022 14:50
    Emissie 35% beneden boekwaarde doet pijn, VGP beurskoers had daar gisteren last van.

    Emissiegevaar is bij CTP ook aanwezig. Veel zal afhangen van de herwaardering van de opgeleverde projecten in tweede halfjaar 2022 (en de marktontwikkeling). In Q3 is 329,000 sqm opgeleverd (96% verhuurd) en in Q4 verwacht CTP 782,000 sqm (!) op te leveren (waarvan 48% voorverhuurd einde Q3 en 62% voorverhuurd excl. projecten in Polen). Bij yield on cost van ca. 10% en een NIY (in opgeleverde/verhuurde staat) van ca. 5,5% zal dit tot een mooie herwaardering moeten leiden die de verhoogde beleningen (ivm kosten afronding projecten) zal moeten neutraliseren.

    CTP opereert wel wat op het randje door de hoge LTV en doorlopende kapitaalbehoefte vanuit projecten, het emissiegevaar is niet ver weg. Probleem is vaak dat een emissie plaatsvindt wanneer problemen toenemen, en dit dan gepaard gaat met een lage beurskoers en sterke verwatering (hoge korting ivm noodzaak).

    De extra spanningen in Polen zal de CTP markt entree in Polen (met veel momenteel veel onverhuurde projecten nabij afronding) waarschijnlijk niet helpen.

    De pijplijn aan projecten zal door het hoge aandeel geplande opleveringen in Q4 2022 (782,000 sqm van 1,243,000 sqm totaal under construction) en dalen op jaareinde 2022 indien CTP in Q4 2022 voorzichtig blijft met de start van nieuwe projecten, wat de kapitaalbehoefte in 2023 wellicht doet afnemen. Tijdens Q3 startte CTP 260,000 sqm aan projecten, wat al iets minder was t.o.v. eerdere kwartalen. CTP zal de groei ambities waarschijnlijk neerwaarts bijstellen, rekening houdend met huidige kapitaalmarktomstandigheden, die gedurende Q3 verslechterd zijn.

    Project met hoogste capex is Amsterdam Logistic Cityhub (ivm aankoopsom ruim € 300 miljoen voor 120,000 sqm), oplevering is wat vertraagd en is nu einde Q1 2023 gepland. Yield on cost zal hier de 10% niet benaderen, dit zal dicht=bij de 5% liggen op basis van een huur van ca € 120 per sqm.

    Het zal CEO Vos moeite kosten om zijn groei ambities af te remmen, maar hij zal ook niet enthousiast worden van een emissie en verwatering van zijn aandelenbelang. Focus op gecontroleerde / voorzichtige groei en LTV/risicoverlaging zal nu wat meer belangrijk zijn.
  4. Shizuka 18 november 2022 16:24
    Bedankt voor de analyse junkyard. CTP heeft zonder twijfel geprofiteerd van bereidheid van de markt om obligaties met zeer lage rente te kopen. De rentelast op de bijna 4MRD aan uitstaande obligaties is nu fenomenaal laag. Ze staan er ook qua liquiditeitspositie op het eerste gezicht nog goed voor. De kosten van het onderhouden van hun nieuwe parken zijn, zoals in de cijfers te zien is, relatief laag.

    Problemen inderdaad ontstaan wanneer men op termijn al die obligaties steeds duurder moet herfinancieren. De cashflow stelt afgezet tegen de geleende bedragen dan ineens niet veel voor. Dat is trouwens eigen aan de sector. Je zou je op termijn zeker scenario’s voor kunnen stellen waarin de vraag naar logistiek vastgoed sterk inzakt, CTP te ambitieus heeft gebouwd en ze tegelijker steeds moeilijker aan (goedkoop) kapitaal kan komen. Ik ben het er trouwens helemaal mee eens dat risicobeheersing nu belangrijk is.

    @junkyard Denk je echt dat we potentieel dichtbij een emissie zitten? Ik had dit zelf dat gevoel helemaal nog niet. Dit lijkt vooralsnog zeker geen bedrijf in nood
  5. forum rang 4 junkyard 18 november 2022 18:48
    CTP is niet in nood, maar heeft continu kapitaal nodig om projecten af te bouwen. CTP zit hoog in de schuldlast met een LTV helemaal bovenin de 40-45%. De extra kapitaalbehoefte bijna volledig voldoen vanuit vreemd vermogen zonder emissie (extra eigen vermogen) is wat risicovol. CTP stelt dat waardegroei de LTV onder de 45% moet houden, maar de markt heeft twijfels of dit voldoende is. Marktbreed (EU vastgoed) wordt namelijk geanticipeerd op een waardedaling ipv stijging door toegenomen yields en extra onzekerheden.

    Veel hangt af van goede oplevering/verhuring (>waardestijging) van de vele project opleveringen in Q4.

    Als bezettingsgraad portefeuillebreed daalt en projecten/verhuringen vallen tegen, dan lijkt een emissie onvermijdelijk aangezien de portefeuille dan in waarde daalt en de LTV dan richting de 50% gaat (waarbij CTP niet meer goede toegang heeft tot vers vreemd vermogen). Een emissie zal in zo'n scenario op zeer laag koersniveau plaatsvinden, omdat de koers tikken krijgt van matige prestatie en een emissie vervolgens stevig beneden beurskoers wordt ingezet (ter zerkerstelling voldoende interesse beleggers).

    Aan CTP en CEO Vos dus van groot belang om te blijven leveren, maar hier zal CTP ook wat afhankelijk zijn van marktontwikkeling.

    CTP risico is daarmee bovengemiddeld, en omdat CTP hun markten beter kent dan analisten (oa door hoge marktaandeel) is vooral vertrouwen nodig in CEO Vos om in CTP te stappen.

    Hoger risico kan (naast emissie mogelijkheid met waardeverlies) ook leiden tot hogere koerswinsten.
459 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Geen teken van verzwakking bij CTP

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links