Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ervaringen met energieleveranciers

1.000 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 november 2022 15:32
    Angst op energiemarkt: 'Gaat nog twee à drie jaar duren'
    Video15:02

    Het is stilte voor de storm op de energiemarkt. De prijzen zijn gestabiliseerd maar nog steeds veel hoger dan twee jaar geleden. Zodra buiten de temperatuur gaat dalen kan de prijs zomaar weer exploderen. Hans van Cleef, energie-analist van ABN AMRO, over onzekere maanden die voor ons liggen.

    www.telegraaf.nl/video/1929958558/ang...
  2. Joost_K 14 november 2022 15:34
    quote:

    Hallo! schreef op 14 november 2022 13:44:

    [...]

    Ondanks het aangetoonde failliet van de marktwerking, meent de politiek alsnog succes te moeten nastreven door nóg meer marktwerking.

    Het is een bekend probleem in politiek Den Haag: de kloof tussen beleid en uitvoering. De wetgever zet mooie politieke beloften aan de burger om in regelgeving, en vervolgens moeten uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst en Rijkswaterstaat hier handen en voeten aan geven. Deze laatste partijen constateren echter niet zelden dat het beleid niet goed uitvoerbaar is of zelfs fraudegevoelig, waarna de wetgever de boel met een woud aan aanvullende regels dicht timmert. Bureaucratie noemen we dit.

    www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kloof-p...
    "Bewijs"?
    De ACM had becijferd dat de liberalisering van de energiemarkt uiteindelijk tot een flinke besparing heeft geleid voor consumenten sinds de invoering rond 2012-2013.

    Enige punt is dat de uitzonderlijke situatie die nu bestaat al die 'winst' heeft doen verdampen. De vraag is of dat bij een overheids-energiebedrijf niet ook het geval zou zijn geweest.

  3. forum rang 10 voda 18 november 2022 11:08
    Energieleveranciers bieden nog geen vaste contracten aan begin 2023: hier moet je op letten bij keuze voor stroom en gas
    Business Insider Nederland - Gisteren om 12:01

    Klanten met vaste energiecontracten waarbij de prijs van gas en stroom bijvoorbeeld 1 jaar vastligt, hebben momenteel geen keuze meer als het vaste contract afloopt: energieleveranciers zijn massaal gestopt met het aanbieden van nieuwe vaste contracten, waardoor steeds meer huishoudens met een variabel contract te maken krijgen.

    Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie wil daar iets aan doen, maar dat gaat niet heel soepel.

    Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat energieleveranciers er nog niet klaar voor zijn om vanaf januari 2023 weer vaste contracten aan te bieden. Essent geeft tegen het FD aan dat dit per 1 januari 2023 niet haalbaar is. Eneco pleit voor uitstel tot april 2023 en Vattenfall wil dat er concrete regels komen voor overstappers, als het aanbieden van vaste contracten wordt verplicht.

    Punt is namelijk dat markttoezichthouder ACM moet aangeven wat er gebeurt, als klanten met een vast contract tussentijds willen overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier. Er moet dan een 'opzegvergoeding' komen om de aanbieder van het vaste contract schadeloos te stellen. Hoe zo'n opzegvergoeding er precies uit komt te zien, is volgens energieleveranciers echter nog niet duidelijk.

    Prijsplafond energie en vaste contracten in 2023
    Voor consumenten moet vanaf 1 januari 2023 sowieso het prijsplafond van kracht worden, waarbij je maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom betaalt bij een jaarverbruik tot respectievelijk 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.

    De vraag is in hoeverre het dan überhaupt interessant is om vaste contracten af te sluiten. Dit zal mede afhangen van de marktprijzen in 2023.

    Als de marktprijzen voor stroom en gas bijvoorbeeld dalen tot onder het niveau van het prijsplafond en een huishouden verwacht meer dan 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom te verbruiken, kan het interessant zijn om prijzen wat langer vast te zetten. Dan dek je je voor het verbruik boven het prijsplafond in tegen extreme stijgingen van de energieprijs.

    Maar er zijn ook andere strategieën mogelijk met bijvoorbeeld de variabele contracten. Bij de huidige variabele contracten passen energieleveranciers de prijzen doorgaans om de paar maanden aan, en soms zelfs elke maand. De prijsontwikkeling is dan gebaseerd op de inkoopprijzen gedurende één of enkele maanden eerder.

    Hierdoor gaan bijvoorbeeld de variabele tarieven voor bestaande klanten bij Vattenfall per 1 januari 2023 omhoog, omdat deze energieleverancier in augustus en september 2022 nog tegen relatief hoge kosten energie heeft ingekocht.

    Klanten merken daar in eerste instantie echter niet heel veel van, want er wordt vanaf januari in eerste instantie afgerekend tegen de maximumtarieven van het prijsplafond, te weten 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.

    Zolang marktprijzen boven het niveau van het prijsplafond liggen en je niet méér dan de volumelimieten van het prijsplafond verbruikt, is een variabel contract niet per se onvoordelig. De leveringskosten van energie zijn immers afgedekt door de maximumtarieven van het prijsplafond. Het geeft ook flexibiliteit als de prijzen van stroom en gas weer dalen.

    Een verhaal apart zijn de contracten met zogenoemde 'dynamische tarieven'. Daarbij wordt de prijs voor de klant direct gekoppeld aan de groothandelsprijzen op dagbasis. De groothandelsprijzen zijn sinds oktober fors gedaald en leveren momenteel tarieven op voor consumenten die onder de maxima van het prijsplafond liggen.

    Met een dynamisch energiecontract profiteer je dus direct van prijsdaling op de groothandelsmarkt, maar het omgekeerde geldt ook als prijzen in 2023 weer fors zouden stijgen.

    LEES OOK: 4 scenario’s voor de energierekening in 2023: dit betaal je als prijzen gas en stroom onder of juist boven prijsplafond komen

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/en...
  4. forum rang 8 Leefloon 21 november 2022 13:02
    Essent. Met wat dubieuze teksten waaronder een langere looptijd dan de kleine 2 maanden van nu, zodat ze langzamer inspelen op de prijsdalingen:

    Vanaf januari 2023 stijgen onze variabele tarieven. Dit komt doordat de inkoopprijzen zijn gestegen en de belastingen omhooggaan. Heb je een variabel contract, dan ontvang je hierover uiterlijk 2 december een e-mail of brief. Je nieuwe tarieven gelden voor 3 maanden, zodat we sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt.
  5. [verwijderd] 21 november 2022 22:15
    Vattenfall gaat me boven het energieplafond van 2900kWh a €0,40/kWh en 1200 m3 a €1,45/m3 per 1-1-2023 de volgende tarieven berekenen: €0,87/kWh-hoog of €0,66/kWh-laag, en gas €3,22/m3
    Netbeheerskosten 'weten ze nog niet': liggend streepje alsof die afgeschaft worden.

    Enexis heeft voorgesteld aan ACM:
    Het voorgestelde tarief voor bijvoorbeeld een standaard huisaansluiting wordt per maand met € 6,25 inclusief btw verhoogd. Met een standaardhuisaansluiting bedoelen wij een elektriciteitsaansluiting t/m 3x25 ampère en een gasaansluiting t/m G6. Het merendeel van onze klanten heeft deze aansluiting.
    In 2022 rekent Enexis voor netbeheer per maand voor gas €14 en voor stroom €20,09, samen: €34,09.
    Op 1-1-2023 zou daar dan €6,25/mnd bij komen, een verhoging van 18,3%.

    De vermindering energiebelasting gaat terug van €742,98 naar €596,86; kost je dus €146,12 als je meer dan een beetje verbruikt.

    Wie het niet lukt om onder het prijsplafondverbruik te blijven is bij Vattenfall flink het haasje!
    De steunmaatregelen zijn voor mij (<120% minimum en energiebespaarder) effectief, ik denk dat ik er tov voorgaande jaarafrekening zelfs nog iets aan overhoud.
  6. forum rang 8 Leefloon 22 november 2022 11:40
    quote:

    Bowski schreef op 21 november 2022 22:15:

    De steunmaatregelen zijn voor mij (<120% minimum en energiebespaarder) effectief, ik denk dat ik er tov voorgaande jaarafrekening zelfs nog iets aan overhoud.
    De telkens tijdelijke € 1.300 "energietoeslag" zal ook bedoeld zijn voor de opvang van alle tijdelijk door energiekosten gestegen prijzen. Op de energierekening kan men er met een beetje levensgeluk iets aan overhouden, maar volgend jaar stijgen uitkeringen en het minimumloon met 10,15% minder dan de tijdelijk hoge inflatie van momenteel 14,3% (CPI CBS). De tijdelijke toeslag vult dat tijdelijke gat gedeeltelijk, als we een eventueel verliesje van wooncomfort niet in geld uitdrukken. Een soort bonus voor minima, zonder dat minima structureel nog eens 4,15% per jaar meer betaald moeten krijgen om hun gemiddelde koopkrachtverlies op 0% te krijgen.

    Wie er iets aan verdient ten opzichte van de energierekening, die hoeft zich niet te gaan schamen en kan het winstje maar beter zelf houden voor duurdere boodschappen en andere inkopen.
  7. forum rang 6 Rowi62 22 november 2022 14:06
    Ik heb nu twee maal 800 eur terug gekregen van Greenchoice voor de kwartaalafrekeningen. (Apr-jun en jul-sept)
    Dus eerst zetten ze (terecht) mijn maand termijn op 400 per maand passen bij mijn geschat jaarverbruik en een 3 mnds contract waarvoor ik koos begin 2022. Dan verbruik ik dus weinig in dat kwartaal en dan krijg je zo weer 800 terug gestort.
    Ik ga mogelijk zo 800 per maand verbruiken en moet dan dus 1200 bijbetalen. Ik vind het heel onhandig zo.

    En hoe wordt mijn plafond dan berekend? Delen ze de jaar maxima dan door 12 of zo? Of door 4 ?

    Zo maar wat vragen ter lering ende vermaak. Antwoorden niet nodig....
  8. Joost_K 22 november 2022 17:05
    Ten eerste is een kwartaalafrekening foutief indien er sprake is van saldering of teruglevering waarover saldering moet worden berekend. Dit moet worden verrekend per jaar.

    Voor een contract wat een deel in 2023 zit wordt het recht op een % van het plafond berekend d.m.v. het genormaliseerde verbruiksprofiel (E1B voor elektriciteit, G1A met referentietemperatuur=behaalde temperatuur voor gas).
    Daarnaast wordt er bij afwijkende prijzen over de contractperiode gerekend met de gewogen gemiddelde prijzen. (dus ([verbruik x prijs] per periode) / totaal verbruik over het contract in 2023)
  9. forum rang 10 voda 23 november 2022 06:26
    Deze 3 energieleveranciers hebben zeer zwakke financiële buffers, waardoor ze makkelijker kunnen omvallen
    Artikel van ANP • Gisteren om 16:35

    Drie energieleveranciers in Nederland staan er financieel zeer matig voor, meldt de Vastelastenbond na onderzoek. Zij hebben nauwelijks financiële buffers om tegenslagen op te vangen.

    De consumentenorganisatie deed onderzoek naar de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven.

    De bedrijven die er volgens de onderzoekers het slechtst voor staan zijn DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie. Bij deze bedrijven was dinsdagochtend vooralsnog niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

    Solvabiliteit van energieleveranciers op basis van jaarcijfers 2021, tenzij anders vermeldt. Bron: Vastelastenbond

    De consumentenorganisatie onderzocht de zogeheten solvabiliteit van de bedrijven op basis van de resultaten van vorig jaar. Dat is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf. De solvabiliteit geeft aan hoe hoog het eigen vermogen is als percentage van het balanstotaal. Een lage solvabiliteit betekent dat een bedrijf zwaar leent op financiering met schulden.

    De drie bedrijven die er het slechtst voor staan hebben volgens het onderzoek een negatieve solvabiliteit. Dat houdt in dat ze weinig financiële klappen kunnen opvangen, omdat het eigen vermogen dus negatief is. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen. "Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat", stelt de Vastelastenbond.

    Eigen vermogen bedrijf zegt niet alles
    De Autoriteit Consument & Markt maakt als kanttekening dat de solvabiliteit op basis van openbare cijfers niet alles zegt. Volgens een woordvoerder werkt de ACM aan een breder en groter onderzoek dan wat Vastelastenbond nu heeft gedaan. "We kijken bijvoorbeeld naar hoe een bedrijf in elkaar zit, hoe risico's zijn afgedekt en naar wat voor energiecontracten ze hebben afgesloten."

    De ACM wijst erop dat er vorige maand aangescherpte regels zijn ingegaan voor energieleveranciers. Daarvoor moesten de bedrijven informatie aanleveren over hoe ze er financieel voor staan en of ze voldoen aan de aangescherpte eisen. "Dat zijn we nu aan het beoordelen", aldus de woordvoerder.

    Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft wel de garantie bestaan dat er energie geleverd wordt. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voor stonden qua solvabiliteit.

    Uit het onderzoek blijkt verder dat zes energieleveranciers een positieve, maar lage solvabiliteit hebben. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent.

    LEES OOK: Energieleveranciers bieden nog geen vaste contracten aan begin 2023: hier moet je op letten bij keuze voor stroom en gas

    Voor infograph, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/de...
  10. forum rang 10 voda 23 november 2022 07:05
    VEH maakt berekening
    ’Energierekening wordt 2500 euro duurder zodra prijsplafond eindigt’
    Door BERNARD VOGELSANG

    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De energienota gaat extreem stijgen zodra het prijsplafond eindigt. Ieder huishouden betaalt vanaf 2024 weer de volledige stookkosten en wordt dan ook nog eens keihard geraakt door fors hogere energiebelastingen, waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemiddelde gas- en stroomrekening wordt in 2024 liefst 2500 euro duurder, verwacht VEH.

    „Wij roepen het kabinet op om met aanvullend beleid te voorkomen dat de energienota voor veel huishoudens na volgend jaar onbetaalbaar wordt”, zegt VEH-directeur Cindy Kremer. Zij zou graag zien dat de belasting op gas en stroom minder hard omhoog gaat.

    Ook roept Kremer op om zoveel mogelijk woningen te isoleren voor 2024. „Slecht geïsoleerde woningen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Anders lopen bewoners het risico na volgend jaar alsnog hard te worden getroffen door hoge energietarieven en belastingen.”

    Waarschuwing
    VEH trekt nu alvast aan de bel, omdat mensen wellicht denken dat de pijn in de portemonnee gaat meevallen door een pakket verzachtende maatregelen van de overheid. Zo ontvangen veel huishoudens in de laatste twee maanden van dit jaar in totaal 380 euro compensatie voor de hoge energielasten. Ook is de btw op gas en stroom in dit halfjaar tijdelijk verlaagd van 21 naar 9 procent. Bovendien geldt er in 2023 een prijsplafond voor energie, waardoor de nota dan minder hoog uitvalt.

    Maar VEH waarschuwt dat zowel huiseigenaren als huurders een dubbele financiële dreun te wachten staat in 2024. Woningbezitters met een gemiddeld energieverbruik betalen dan €528 meer aan belastingen dan in 2022, zo heeft de vereniging becijferd. Kremer gaat ook uit van aanhoudend hoge energieprijzen, waardoor de doorsnee gas- en stroomnota na 2023 in één klap met €2500 omhoog dreigt te gaan.

    Huishoudens die tijdig energiebesparende maatregelen hebben genomen en zonnepanelen op hun dak hebben, kunnen die stijging voor een groot deel voorkomen, denkt de VEH-directeur. „Maar mensen die dergelijke besparingen in hun huis niet hebben kunnen realiseren, staat een enorme lastenverhoging te wachten.”

    Btw op gas en stroom
    Energie-expert Ben Woldring stelt dat VEH zeker een punt heeft met deze waarschuwing. „Voor de meeste consumenten is 2024 nog ver weg. Maar voor de beleidsvorming in Den Haag kan het goed zijn om dit alvast naar voren te brengen”, benadrukt de oprichter van vergelijkingssite Gaslicht.com.

    Om de pijn in de portemonnee van veel mensen te voorkomen, vindt Woldring het zelf een goed idee als het kabinet de btw op gas en stroom zou handhaven op 9 procent. Volgens de huidige plannen valt energie vanaf 1 januari weer onder het hoge btw-tarief van 21 procent.

    Maar volgens Woldring is dat niet nodig. „Bij de huidige hoge energietarieven haalt de overheid met 9 procent btw minstens zoveel op als voorheen bij de lagere prijzen tegen 21 procent btw.”

    www.telegraaf.nl/financieel/122051287...
  11. Joost_K 23 november 2022 09:39
    quote:

    voda schreef op 23 november 2022 06:26:

    Deze 3 energieleveranciers hebben zeer zwakke financiële buffers, waardoor ze makkelijker kunnen omvallen
    Artikel van ANP • Gisteren om 16:35

    Drie energieleveranciers in Nederland staan er financieel zeer matig voor, meldt de Vastelastenbond na onderzoek. Zij hebben nauwelijks financiële buffers om tegenslagen op te vangen.

    De consumentenorganisatie deed onderzoek naar de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven.

    De bedrijven die er volgens de onderzoekers het slechtst voor staan zijn DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie. Bij deze bedrijven was dinsdagochtend vooralsnog niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

    Solvabiliteit van energieleveranciers op basis van jaarcijfers 2021, tenzij anders vermeldt. Bron: Vastelastenbond

    De consumentenorganisatie onderzocht de zogeheten solvabiliteit van de bedrijven op basis van de resultaten van vorig jaar. Dat is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf. De solvabiliteit geeft aan hoe hoog het eigen vermogen is als percentage van het balanstotaal. Een lage solvabiliteit betekent dat een bedrijf zwaar leent op financiering met schulden.

    De drie bedrijven die er het slechtst voor staan hebben volgens het onderzoek een negatieve solvabiliteit. Dat houdt in dat ze weinig financiële klappen kunnen opvangen, omdat het eigen vermogen dus negatief is. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen. "Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat", stelt de Vastelastenbond.

    Eigen vermogen bedrijf zegt niet alles
    De Autoriteit Consument & Markt maakt als kanttekening dat de solvabiliteit op basis van openbare cijfers niet alles zegt. Volgens een woordvoerder werkt de ACM aan een breder en groter onderzoek dan wat Vastelastenbond nu heeft gedaan. "We kijken bijvoorbeeld naar hoe een bedrijf in elkaar zit, hoe risico's zijn afgedekt en naar wat voor energiecontracten ze hebben afgesloten."

    De ACM wijst erop dat er vorige maand aangescherpte regels zijn ingegaan voor energieleveranciers. Daarvoor moesten de bedrijven informatie aanleveren over hoe ze er financieel voor staan en of ze voldoen aan de aangescherpte eisen. "Dat zijn we nu aan het beoordelen", aldus de woordvoerder.

    Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft wel de garantie bestaan dat er energie geleverd wordt. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voor stonden qua solvabiliteit.

    Uit het onderzoek blijkt verder dat zes energieleveranciers een positieve, maar lage solvabiliteit hebben. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent.

    LEES OOK: Energieleveranciers bieden nog geen vaste contracten aan begin 2023: hier moet je op letten bij keuze voor stroom en gas

    Voor infograph, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/de...
    Let op, het originele onderzoek is op basis van de jaarverslagen van 2021. Ik hoef niemand te vertellen dat 2021 een geheel ander jaar was voor energieleveranciers dan 2022 met de gigantische prijsverhogingen door de oorlog.

    Neem de resultaten dus met een korreltje zout, goede kans dat bepaalde partijen er onderhand anders voorstaan.
  12. forum rang 10 voda 24 november 2022 08:10
    ‘Energiemarkt heeft zwaarder toezicht en nieuwe regels nodig’

    De Nederlandse energiemarkt heeft net zulke strenge regels en toezicht nodig als de Nederlandse banken. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet dit voorkomen dat energieaanbieders volgend jaar geen misbruik maken van het prijsplafond.

    Economieredactie 24-11-22, 07:31

    Dat zegt bestuurder Martijn Snoep van ACM vandaag in de Volkskrant. Volgens Snoep maken de recente ontwikkelingen duidelijk dat consumenten nu meer baat hebben bij betrouwbare en meer zekere energiecontracten. Snoep wil daarom dat energiebedrijven verplicht worden om jaarlijks op een vast moment een standaard vast contract voor een langere periode aan te bieden. ,,Vergelijkbaar met het basiscontract voor zorgverzekeringen. Dat bijvoorbeeld elk jaar per 1 januari wordt afgesloten.”

    Lees ook
    Wat gebeurt er met onze rekening als het prijsplafond eindigt? En vier andere vragen
    Waarom gaan de energietarieven bij sommige leveranciers omhoog als de prijs daalt?

    De wet- en regelgeving voor energie is in Nederland sterk verouderd en gaat er bijvoorbeeld nog vanuit dat er zekerheid is op goedkoop gas uit eigen grond. En ook met zonnepanelen is nog geen rekening gehouden. Het ligt dan ook voor de hand om energiebedrijven een zwaarder toezichtregime op te leggen. De ACM heeft daar meer personeel voor nodig dan de honderd man die nu de energiemarkt controleren, maar ook voor energiebedrijven zal dat extra administratieve last betekenen.

    Intussen doet de ACM er alles aan om volgend jaar zo scherp mogelijk toe te zien op de energiebedrijven. ,,We zullen scherp kijken naar de standaardtarieven die energiebedrijven op hun website adverteren. Ook gaan we in de boeken kijken bij bedrijven als we vermoeden dat tarieven niet redelijk zijn", aldus Snoep tegen de Volkskrant.

    Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:

    www.ad.nl/economie/energiemarkt-heeft...
  13. forum rang 10 voda 29 november 2022 17:25
    Vattenfall verdubbelt tarief voor stadswarmte per 1 januari – prijsplafond biedt deels bescherming
    Artikel van ANP • 1 uur geleden

    Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

    EPA / Christian Charisius
    © 507

    Het tarief voor warmtenetten stijgt bij Vattenfall tot 76,45 euro per gigajoule, 94 procent meer ten opzichte van de huidige prijs. Door het prijsplafond waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, blijft bij gemiddeld verbruik de prijs voor een gigajoule stadswarmte beperkt tot 47,28 euro, 20 procent meer dan het huidige tarief.

    Het prijsplafond gaat gelden tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens Vattenfall verbruikt een klant gemiddeld iets minder dan 28 gigajoule.

    Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfpanden. Klanten met zo'n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.

    Vattenfall publiceert de nieuwe tarieven vooruitlopend op de bekendmaking van de ACM, maar verwacht onder het wettelijke maximum te blijven. De warmtetarieven zijn altijd gekoppeld aan de gasprijs, maar klanten van een warmtenet mogen nooit meer betalen dan klanten met een gasaansluiting.

    Volgens de van oorsprong Zweedse energieleverancier betaalden de ongeveer 150.000 klanten met een aansluiting op het warmtenet afgelopen jaar ruim 500 euro minder dan gasklanten van Vattenfall. De gasprijs bij Vattenfall is in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden.

    De prijs voor warmte die Vattenfall inkoopt, stijgt ook door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, legt een woordvoerster uit. "Als je bijvoorbeeld naar een afvalenergiecentrale kijkt waar wij warmte inkopen, dan zie je dat die ook elektriciteit levert. Die is veel meer waard geworden, waardoor ook warmte in prijs stijgt."

    LEES OOK: Prijzen stroom en gas dalen op groothandelsmarkt, maar Vattenfall verhoogt variabele tarieven per 1 januari 2023

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/va...
  14. forum rang 10 voda 20 december 2022 09:04
    Energiebedrijf Engie waarschuwt voor impact prijsplafond

    Impact op bedrijfsresultaat.

    (ABM FN-Dow Jones) Engie verwacht dat de resultaten flink geraakt worden door het instellen van een Europees prijsplafond op energie. Dit maakte het Franse energiebedrijf dinsdagochtend bekend.

    Engie verwacht een impact op de EBIT in 2022 van 700 tot 900 miljoen euro. De eerder afgegeven outlook voor dit jaar blijft evenwel gehandhaafd.

    In 2023 zal de impact naar verwachting oplopen naar een bandbreedte van 1,2 miljard tot 1,5 miljard euro.

    Engie is vooral in België, Frankrijk en Italië actief.

    Op 6 oktober dit jaar besloot de Europese Unie een prijsplafond voor energieprijzen in te stellen, afdwingbaar door alle lidstaten vanaf 1 december 2022 tot en met 30 juni 2023, met een mogelijke verlenging.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. Joost_K 20 december 2022 17:40
    Ergens logisch dat de tarieven stijgen. Ik heb altijd geleerd dat
    - Vaste tarieven een look-ahead is die zo snel mogelijk wordt ingekocht/gehedged
    - Variabele tarieven een look-back naar de kosten over de laatste (variabele) periode. Daar wordt ook continu op ingekocht omdat de instroom langer loopt dus er is meer risico en variabiliteit in te prijzen.

    Dus zelfs met dalende prijzen kan het prima zo zijn dat het vorige halfjaar dermate duur was dat dat nu in de variabele tarieven meegenomen is.

    Jammer dat de ACM niet van de pot komt met de eerlijke opzegvergoeding voor consumentencontracten, de spread tussen vaste contractprijzen en variabele prijzen zou denk ik flink uitmaken (ik denk dat vaste contracten met directe inkoop/hedge echt wel flink goedkoper zouden zijn. Nu betaal je met variabel dus voor het risico op marktprijswijzigingen)
  16. forum rang 8 Leefloon 20 december 2022 18:18
    quote:

    Joost_K schreef op 20 december 2022 17:40:

    Nu betaal je met variabel dus voor het risico op marktprijswijzigingen
    Met vast ook. Daar zit dat risico altijd in toekomstige tarieven, en koop je er altijd een financieel product bij. Er zijn periodes waarin dat goedkoper kan blijken te zijn, maar met vast betaal je gemiddeld meer voor het risico dat bij variabel een probleem zou zijn. Het risico is dus niet het beste algemene argument om voor vast te kiezen, want dan verliest vast het.
  17. forum rang 4 vreemdvermogen 23 december 2022 09:37
    Energieleveranciers moeten per 1 januari de meterstanden van klanten op gaan vragen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit geldt voor alle mensen met een domme meter of slimme meter die geen meterstanden doorgeven. Alleen dan kun je het prijsplafond controleren en worden klanten afgerekend op het daadwerkelijke energieverbruik.

    www.rtlnieuws.nl/economie/life/artike...
  18. Joost_K 23 december 2022 09:44
    quote:

    Leefloon schreef op 20 december 2022 18:18:

    [...]
    Met vast ook. Daar zit dat risico altijd in toekomstige tarieven, en koop je er altijd een financieel product bij. Er zijn periodes waarin dat goedkoper kan blijken te zijn, maar met vast betaal je gemiddeld meer voor het risico dat bij variabel een probleem zou zijn. Het risico is dus niet het beste algemene argument om voor vast te kiezen, want dan verliest vast het.
    Het voordeel van vast is dat je wel sneller kunt inkopen. D.w.z. dat je een prijs een maand laat openstaan en daarna sluit en inkoopt t.o.v. een variabel tarief wat (meestal) een half jaar beschikbaar moet zijn voor instromers vanwege het modelcontract.
  19. forum rang 8 Leefloon 23 december 2022 11:41
    quote:

    Joost_K schreef op 23 december 2022 09:44:

    Het voordeel van vast is dat je wel sneller kunt inkopen.
    De kosten (iets) verhogende financiële component van "vast" geeft de handelende energie-inkoper inderdaad allerlei mogelijkheden om de marge (of, secundair, prijzen) te verbeteren, onder normale marktomstandigheden. Iets soortgelijks o.a. bij hypotheken, met de zekerheid van jarenlang duurder vast tegenover gemiddeld goedkoper maar riskanter flex.
  20. forum rang 10 voda 23 december 2022 12:59
    Zo werkt het prijsplafond als je (nog) geen slimme meter hebt

    Nog een week en het prijsplafond voor energie en gas gaat in. Je betaalt dan tot een bepaald verbruik een vast bedrag. Maar hoe werkt dit precies als je geen slimme meter hebt, en je energieleverancier dus niet automatisch je verbruik bijhoudt?

    Terence Garnier 22-12-22, 08:00 Laatste update: 22-12-22, 11:53
    47 REACTIES

    Met het prijsplafond betaal je maximaal 40 cent per kWh aan stroom en voor gas 1,45 euro per kubieke meter. Dat gaat tot een verbruik van 2900 kWh en 1200 kuub gas. Wie meer verbruikt moet dat afrekenen tegen de marktprijs in het energiecontract.

    Lees ook
    Huilende, schreeuwende en smekende klanten: undercover bij klantenservice energiereus
    De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom

    Goed om te weten is dat het prijsplafond feitelijk in twee delen is gehakt: een deel van voor de jaarafrekening en een deel van na die afrekening. Sommige contracten lopen bijvoorbeeld in april af. In principe krijg je jaarlijks een afrekening, en die krijg je sowieso als je overstapt naar een andere leverancier.

    Om tot een gemiddeld verbruik per dag te komen, heeft het ministerie van Economische Zaken de 1200 kuub gas en de 2900 kWh stroom in 365 stukjes gehakt. Zo heeft elke dag een richtverbruik. Op 5 februari mag er bijvoorbeeld 6,5 kuub gas en 11,5 kWh elektriciteit worden verbruikt tegen de plafondprijs, en op bijvoorbeeld 5 augustus 0,5 kuub gas en 5,6 kWh stroom.

    Hoe werkt het prijsplafond als je geen slimme meter hebt?
    Weten of je je een beetje aan dat richtverbruik houdt, gaat een stuk makkelijker als je een slimme meter hebt: je ziet dan per dag wat je verbruikt. Wat moet je doen met een ouderwetse, traditionele meter, waar naar schatting een miljoen huishoudens nog in het bezit van zijn?

    Let op: elke leveran­cier gaat hier anders mee om. Ze zijn niet verplicht om jouw ingestuur­de gegevens direct te verwerken

    Joris Kerkhof
    Het is niet nodig om elke dag naar de meterstand te kijken, zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Bij de jaarafrekening geven huishoudens zonder slimme meter de meterstanden door. Deze worden dan vergeleken met het deel dat voor die periode onder het prijsplafond is ‘gereserveerd’.”

    Inschatten van verbruik
    Energieleveranciers kijken, wanneer ze niet weten hoe hoog jouw verbruik is, naar een schatting op basis van historisch verbruik. ,,Vaak zit dat redelijk in de buurt met wat jouw verbruik daadwerkelijk is, maar natuurlijk kan het afwijken”, zegt energie-expert Joris Kerkhof, verbonden aan Independer.

    Als je wilt dat die schatting niet afwijkt, kun je proberen alsnog een slimme meter aan te schaffen. Dat doe je via je netbeheerder. Er is echter een schaarste aan personeel en aan (materialen voor) slimme meters. Het kan dus zijn dat je moet wachten.

    Je kunt de kans dat je onder het prijsplafond blijft vergroten door energie te besparen. Dat kan bijvoorbeeld met een elektrische warmtedeken. Hoe dat precies werkt, legt vtwonen uit.

    Verbruik accurater doorgegeven aan energieleverancier
    ,,Je kunt bij een analoge meter ook een foto van je verbruik per maand sturen aan je leverancier, zodat de energiemaatschappij daar het voorschot op aan kan passen. Maar let op: elke leverancier gaat hier anders mee om. Ze zijn niet verplicht om jouw ingestuurde gegevens direct te verwerken.” Kerkhof adviseert om hierover contact met je energiebedrijf op te nemen.

    Neem bijvoorbeeld Vattenfall. Die leverancier vraagt mensen met een ouderwetse meter vóór 31 december de meterstanden door te geven. Zo weten zij de beginstand voor het prijsplafond, dat een dag later ingaat. Voor je dan de jaarafrekening krijgt, vraagt Vattenfall opnieuw de meterstanden door te geven om zo te checken of je boven of onder het plafond bent gebleven. Geef je niets door, dan schat Vattenfall je gebruik.

    www.ad.nl/wonen/zo-werkt-het-prijspla...
1.000 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links