Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stikstofkwestie

1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 56 57 58 59 60 ... 84 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 8 november 2022 12:00
    quote:

    Kees1 schreef op 8 november 2022 11:50:

    [...]

    Volgens mij gaat het niet om de energietransitie. Het is een machtsstrijd tussen bepaalde groeperingen.
    De Raad van State wordt bij het wetgevingsproces nog wel gehoord, maar de adviezen worden nauwelijks gelezen, laat staan serieus genomen. Dat is al jaren zo. Tjeenk Willink heeft jarenlang in het jaarverslag verstandige dingen gezegd. Daar werd nauwelijks aandacht aan gegeven .
    Het is niet gek dat een dergelijk instituut dan terug gaat slaan en zich daar waar het kan laat horen.

    Kijk ook naar het asielbeleid.
    De gemeentes hebben jarenlang taken opgedragen gekregen van de centrale overheid en die zo goed mogelijk uitgevoerd. NU loopt het ze over de schoenen en de asielwet is de aanleiding om terug te bijten. Ook hier een machtsspel.
    Het is bedacht door Mark R. Weet het nog goed, de maand voor de COVID crisis. Speech van Rutte over stikstof. Dit is de ergste crisis ooit. We gaan moeten 100 rijden op de snelweg. Kwam door de Eu regels (gelogen). Komt hem namelijk niet slecht uit. Wie heeft het nog over de toeslagen affaire? En vooral het probleem niet oplossen met een reparatie wet. Een natuurlijk ook een beetje de schuld van d66, die geloven er echt in. Terug naar Mark R: zolang hij maar premier is: alles prima en d66 kan het nu eenmaal hard spelen. Zonder d66 geen regering. En niet regeren is voor Rutten geen optie dus die heeft geen onderhandelings positie.
  2. forum rang 9 objectief 8 november 2022 13:11
    quote:

    josti5 schreef op 8 november 2022 11:57:

    Zeker een machtsspel nu de tweedeling tussen de lokale en de landelijke poltiek steeds grotere vormen heeft gekregen: zie de grootte van de lokale partijen.
    Den Haag zal ze wel even leren, die lokalen…
    Juist de lokalen zullen inschikken, tenslotte ontvangen ze hun geld vanuit Den Haag en die weer grotendeels uit Brussel.
    Zonder Brussel gebeurt er niks van belang in dit kikkerlandje. (dat weet de Oekraine al langer)
  3. forum rang 6 leonardus65 13 november 2022 19:45
    www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221109_941...
    “Om klimaat te redden moet Europa net méér bemesten”: landbouwexpert neemt Vlaams en Europees beleid op de korrel
    Striktere stikstofregels, een strenger mestactieplan. De boeren zijn boos en ­komen in opstand. “Maar de boeren­organisaties weten al jaren dat die plannen eraan komen”, zegt professor Wannes Keulemans, een scherpe waarnemer van het landbouw­beleid. Met een al even scherpe mening over rood vlees en bioboerderijen.Begrijp plantenbiotechnicus Wannes Keulemans (KU Leuven) niet verkeerd. In zijn eigen tuin kweekt hij bio­paprika’s en komkommers. En als hij samen met zijn vrouw al eens een kippetje wil verorberen, trekt hij naar de biowinkel, waar hij twee of drie keer meer betaalt dan in de supermarkt. Maar biolandbouw zal volgens hem de wereld niet redden. Integendeel: “We laten de biolandbouw maar beter varen.” In de richtlijnen van de Europese Unie staat nochtans dat 25 procent van onze landbouw bio moet zijn. “Een utopie”, zegt Keulemans. “Want er is eenvoudigweg geen vraag naar. Maar het grootste probleem is dat er gewoon geen plaats voor is.” Een biodier vraagt dubbel zoveel oppervlakte als een ander, bij de biogewassen is dat anderhalf. “Die plaats is er niet. Of je zou natuurgebied moeten aansnijden.”Terwijl we, om het klimaat te redden, net het omgekeerde moeten doen?
    “Exact. Toen Europa met de Green Deal kwam in 2019, heb ik samen met enkele collega’s meteen becijferd wat daarin stond. Voor onze gezondheid wil Europa dat we veel minder rood vlees consumeren. Maar over minder rood vlees produceren, staat niets in de Green Deal. Nochtans zit daar voor het klimaat de grote winst. Stel dat we twintig procent minder rood vlees produceren. Dan beperk je niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar er komt ook landbouwgrond vrij, die je kan bebossen. Daarmee zou je in totaal een CO2-reductie van 250 miljoen ton per jaar bereiken. Dat is meer dan de helft van de volledige Europese broeikasgasemissie door landbouw (ongeveer 450 miljoen ton, red.).”Minder vee zou eigenlijk een no-brainer moeten zijn?
    “Ik krijg daar weinig applaus voor, maar onze veestapel moet worden afgebouwd. In Vlaanderen produceren we vlees, vooral varkens, voor grosso modo 18 miljoen mensen. Als we onze vleesconsumptie ­zouden halveren, zoals het hoort volgens Europa, dan produceren we eigenlijk voldoende vlees voor 36 miljoen mensen. Dat is absurd, want het zadelt ons op met een teveel aan stikstof, fosfor én broeikasgassen. Het kan niet anders, of er moet een uitbolmogelijkheid komen voor boeren in die sector. Want het wordt nog absurder als je weet dat een familiaal bedrijf met rundvee voor 85 procent van zijn inkomen afhankelijk is van subsidies. Vlaanderen kan dat geld gebruiken om boeren die stoppen te vergoeden en om te her­bebossen.”Heeft u eigenlijk reactie gekregen op uw berekening?
    “Ik heb ze naar driehonderd belanghebbenden gemaild. Van hen hebben er drie gereageerd: Gwendolyn Rutten (Open VLD), het kabinet van Alexander De Croo (Open VLD) en iemand van het kabinet van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ze waren geprikkeld en wilden daarover eens samenzitten. Maar daarna heb ik nooit meer iets gehoord. Wacht. (neemt zijn gsm waaraan een post-it kleeft) We hebben nog meer ­berekend. Stel, je negeert ook de EU-richtlijnen om twintig procent minder te bemesten en vijftig procent minder pesticiden te gebruiken – God mag weten waar men die cijfers heeft gehaald. Dan kan je nóg intensiever landbouw bedrijven.”
    Wacht even, u wil meer mest en meer pesticiden?
    “Niet in Vlaanderen, want hier doen we dat al te veel en moeten we dus verminderen. Maar over heel Europa bestaat nog steeds een productiekloof van veertig procent. Dat betekent dat er veertig procent meer geproduceerd zou kunnen worden op de huidige landbouwoppervlakte. Als we de extensieve landbouw in vooral Oost-Europa naar een hoger niveau tillen, zou er voor dezelfde productie ongeveer 25 miljoen hectare extra grond kunnen vrijkomen, die we opnieuw natuurgebied kunnen maken en die voor nog eens 200 miljoen ton minder CO2-uitstoot zou zorgen. Dan zou onze landbouw dus klimaatneutraal zijn.”Maar wel met rivieren, bodems en mensen vol nitraten en pesticiden?
    “Die pesticiden zijn niet bedreigend voor onze gezondheid, toch niet als we de ­Europese richtlijnen respecteren. Om toxisch te zijn voor ons lichaam, zou er honderd keer meer residu in ons lichaam moeten overblijven dan nu. Een conven­tionele appel bevat gemiddeld vijf keer meer pesticiden dan een bio-exemplaar. Maar dat is dus nog altijd twintig keer minder dan wat toxisch is.”

    Niet alleen het Vlaamse varken moet eraan geloven, ook de friet is ­bedreigd, horen we de boeren roepen.
    “De problematiek van de overbemesting is niet nieuw. Het is een voorbeeld van een non-beleid. Daardoor is de toestand vandaag erger dan tien jaar geleden. Door een te complex mestactieplan (MAP), door de uitzonderingcultuur en doordat veel boeren er zich daarom ook niets van aantrekken. Daarom is het goed dat MAP 7 eenvoudiger wordt.”

    Wie loopt te hard van stapel: minister Demir met haar plan of de boeren met hun protest?
    “Het plan is drastisch geformuleerd, maar het is wel een basis om te onderhandelen. De boerenorganisaties weten al jaren dat die plannen eraan komen. Maar ze denken altijd dat ze het beleid zullen kunnen negeren, in plaats van mee te denken in de richting waar het heen moet.”Waarom zou iemand vandaag nog boer worden?
    “Omdat het een mooie stiel blijft voor wie ervan houdt. Het beroep wordt te vaak negatief afgeschilderd. Op zich zijn er bijvoorbeeld heel weinig boeren die niet milieuvriendelijk willen produceren. Maar ze moeten wel winst kunnen maken. Een van de grootste aardappelboeren hier in de streek heeft een contract voor een vaste prijs met een Nederlands frietbedrijf. Over de jaren heen ligt die ongeveer twintig procent hoger dan de prijs die andere aardappelboeren krijgen. Waarom? Zijn kwaliteit is top. Dat is wat die afnemer wil. België moet dus niet de meeste frieten willen produceren, maar wel de beste. En daar meer winst op nemen. Idem voor de varkens: wij zijn een enorme exporteur, akkoord. Maar kent u een Vlaamse varkensspecialiteit?”
  4. forum rang 6 Ronald Engels 15 november 2022 02:27
    Forumleden, eerder geplaatst enkele maanden geleden:

    ===========================

    NH3 uitstoot van veeboeren en van andere dieren, o.a. paarden, kippen, varkens, enzv. is basisch en heeft een pH van ~11.0 en is zeer hygroscopisch en wordt zeer makkelijk geabsorbeerd in koud regen- en oppervlakte- water als anhydrous-ammonia en is dus ook zeer eenvoudig uit te wassen uit de Lucht / Ammonia uitstoot veeboerderijen van alle veeboeren in b.v. Nederland/Vlaanderen!

    De lucht/ammonia uitstoot van veeboeren is niet verzurend en verzuurt de grond van Nederland niet, integendeel, onmogelijk, de pH is ~11.0 is alkalisch / basisch, de exacte tegenpool van een zure pH van transport / industrie NOx-uitstoot = HNO3 = Salpeterzuur / Nitraatzuur met zure pH van ~2.5.

    NOx uitstoot en dus verzuring grond Nederland komt puur alleen door diesel / gasolie motoren schepen, vliegtuigen kerosine-based turbine motoren, Combined Cycle Krachtcentrales-Gasturbines, diesel motoren vrachtwagens, vervuilende Chinese / Indische /Azie / Afrika kolenkrachtcentrales, vervuilende Fluid Catalytic Cat Crackers-Olieraffinaderijen buiten Nederland en alle vele miljarden personen auto`s met vervuilende dieselmotoren zoals BMW`S, Mercedes, Audi`s, VW`s, enzv., wereldwijd.

    De grootste veroorzakers van NOx uitstoot zijn dus het verbranden van fossiele brandstoffen bij vlamtemperaturen boven de 800 graden celcius zoals kolen, olien, bio-olien, bio-gas, aardgas, LPG, LNG en H2 waterstof als brandstof.

    Dit geldt voor alle brandstoffen en ook voor waterstof, dat heeft een optimale vlamtemperatuur van 2900 graden met 100 % zuivere geproduceerde O2 = Zuurstof en van ongeveer 500 graden Celcius vlamtemperaturen bij verbranding of bij zelfontbranding met lucht ( 21 % O2, 78 % N2).

    Als je H2 verbrandt met geproduceerde pure zuivere zuurstof gaan alle theorieën op en vorm je alleen 100 % schoon water bij neerslag, maar bij H2 verbranding met lucht (78 % N2) vorm je NOx-uitstoot en dus is het dan gecondenseerde neergeslagen water zuur en vormt HNO3 salpeterzuur / nitraatzuur met pH ~2.5 bij contact met vocht in de lucht ("~gemiddeld 15.000 à 20.000 moleculen waterdamp en 420 moleculen CO2 aanwezig op 1 miljoen moleculen lucht") aanwezig in de luchtatmosfeer op 2 meter hoogte boven zee en land oppervlak in NL!

    Grijze, Blauwe en Groene H2=Waterstof verbranding met lucht is dus helemaal niet schoon echter verzuurd het land en onze natuur met NOxen, HNO3 = Salpeterzuur, pH ~2.5, afhankelijk concentratie NOx!

    De Franse scheikundige Lavoisier experimenteerde met zuivere H2 en 100 % zuivere O2 en zag dat er alleen schoon water ontstond, echter als hij de H2 verbranding met lucht (78 % N2) deed gebeurde het zelfde, maar dat water was zuur en dit was het ontstaan van HNO3 Salpeterzuur / Nitraatzuur.
    Dit is nog maar 200 jaar bekend.

    H2 kan in vele gevallen een zegen zijn, maar je moet het niet gaan verbranden en dus niet het Nederlandse Aardgasnet er op over schakelen, dit zou gigantische hoeveelheden NOx uitstoot dus HNO3 salpeterzuur neerslag vormen en dus de grond / bodem / natuur wereldwijd sterk verzuren.

    Bij brandstofcellen waar H2 direct omgezet wordt in elektriciteit gebeurd dit bij zeer veel lagere temperatuur en daar wordt dus geen NOX uitstoot gevormd.

    Ook bij de staalproductie is het een goed middel omdat de H2 gebruikt wordt om het ijzererts Fe2O3 te reduceren naar Fe = gereduceerd ijzer = puur schoon niet roestig staal, en verder het staal smelten zelf weer elektrisch gebeurt. Dus een goede schone staalproductie methode voor TATA-STEEL, Velsen-Noord, echter een zeer kostbare methode waar 70 % energie bij verspilt wordt / verloren gaat.
    Kan dus alleen economisch met enorme subsidies!

    Alle NOxen (NOx uitstoot) slaat neer als HNO3, Salpeterzuur-Nitraatzuur en heeft een pH van ~2.5, afhankelijk concentratie NOx, dus verzuurt de grond / natuur, echter de uitstoot van NH3 anhydrous-ammonia van onze veeboeren heeft een pH van ~11.0, afhankelijk concentratie NH3, en is dus sterk basisch en neutraliseert de sterk zure pH van ~2.5 van HNO3, salpeterzuur-nitraatzuur neerslag van onze transport wereld, dus het eindresultaat is een minder zure wellicht neutrale pH (pH 7.0) van onze grond en oppervlakte wateren, dit dus juist dankzij onze veeboeren en door hun goede anhydrous ammonia uitstoot met pH = ~11.0.

    Poep van dieren en mensen uitgemest op het land is zeer goede voeding / kunstmest en goede mineralen toevoeging voor alle landbouw en dus op verantwoorde wijze uitgemest is dit zeer goed voor alle landbouwgrond wereldwijd en veel goedkoper als door fabrieken geproduceerde kunstmest via aardgas, b.v. bij Yara, Sluiskil en OCI Limburg.

    Ook hier geld natuurlijk: “Alle Overdaad aan poep bemesting van landbouwgrond is schadelijk voor alle grond en wellicht voor onze natuur, onbewezen zonder metingen / data?

    Als op onze oppervlakte wateren veel zure Salpeterzuur / Nitraatzuren van NOx zouden neerslaan, dan zou door heel Nederland er enorm veel algenvorming zijn in onze oppervlakte wateren in vooral de zomerperioden en dat is absoluut zeker niet het geval in heel Nederland, wel is dit het geval in de Baltische wateren door o.a zee-“diesel motoren”-schepen, die veel NOx dus HNO3 uitstoten en neerslaan in stilstaand water in de Baltic Sea, hier is de algenvorming door NOx zeer groot en werkelijk een groot probleem.

    Kort en krachtig Nederland heeft alleen een “puur Politiek veroorzaakt zogenaamd Stikstof Probleem”, echter heeft met zekerheid geen vee boeren stikstof grond verzurings-probleem, in tegendeel de veeboeren neutraliseren lokaal onze grond en dus ook onze natuur!.

    Ga maar eens serieus de pH meten (zeer eenvoudig, wat onze NL Overheid niet heeft gedaan?) in veeteelt gebieden, daar kan de grond slechts verzuren door dieselmotoren van vrachtauto`s, dieselmotoren van miljoenen personen auto`s, diesel motoren van tienduizenden schepen en tienduizenden moderne vliegtuig kerosine turbine motoren en tienduizenden bussen voor personen transport (op H2 en / of compressed gas / LPG / diesel motoren) H2 is de ergste NOx producent bij gebruik als brandstof, is dus absoluut niet schoon en absoluut niet milieu en natuur vriendelijk!

    Overigens alle Combined Cycle Gasturbines van onze Krachtcentrales, alle moderne Kolen Krachtcentrales, alle moderne Fluid Catalytic Crackers en RFCC Crackers en alle Nederlandse Olieraffinaderijen hebben bij mijn beste weten allen reeds 15 jaar, ESP=Electrostatic Precipitator = Fijnstof verwijdering, DENOX = NOx verwijderng en via aquaious Ammonia van 25 % vol. NH3, omzetting naar schone N2 en schone H2O en DESOX-DECARB = SOx verwijdering en 30 % CO2 verwijdering => Natriumsulfaat en Natrium Carbonaat, rookgas reiniging installaties en zijn dus met grote zekerheid zeer schoon.

    Nederland heeft de “aller-schoonste krachtcentrales en Industrien van de hele wereld” en inderdaad deze stoten nog wat marginale CO2 uit en verder alleen schone waterdamp via de rookgassen, “geen probleem volgens mij, CO2 / H2O is voedsel en energie voor groene natuur en voor meer schone voedselproductie wereldwijd”!

    NOx wordt gevormd alleen in verbranding`s motoren onder druk en onder vlamtemperaturen van minimaal 800 Graden Celcius, zoals diesel motoren, kerosine turbines vliegtuigen en Combined Cycle Gasturbines Krachtcentrales en Kolenkrachtcentrales en transport bussen / vrachtauto`s / diesel auto`s / vliegtuigen.

    M.v.g. Ronald,
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 november 2022 17:17
    Ronald Engels schreef op 16 november 2022 22:36:
    Forumleden, eerder geplaatst enkele maanden geleden:

    ===========================

    NH3 uitstoot van veeboeren en van andere dieren, o.a. paarden, kippen, varkens, enzv. is basisch en heeft een pH van ~11.0 en is zeer hygroscopisch en wordt zeer makkelijk geabsorbeerd in koud regen- en oppervlakte- water als anhydrous-ammonia en is dus ook zeer eenvoudig uit te wassen uit de Lucht / Ammonia uitstoot veeboerderijen van alle veeboeren in b.v. Nederland/Vlaanderen!

    De lucht/ammonia uitstoot van veeboeren is niet verzurend en verzuurt de grond van Nederland niet, integendeel, onmogelijk, de pH is ~11.0 is alkalisch / basisch, de exacte tegenpool van een zure pH van transport / industrie NOx-uitstoot = HNO3 = Salpeterzuur / Nitraatzuur met zure pH van ~2.5.

    NOx uitstoot en dus verzuring grond Nederland komt puur alleen door diesel / gasolie motoren schepen, vliegtuigen kerosine-based turbine motoren, Combined Cycle Krachtcentrales-Gasturbines, diesel motoren vrachtwagens, vervuilende Chinese / Indische /Azie / Afrika kolenkrachtcentrales, vervuilende Fluid Catalytic Cat Crackers-Olieraffinaderijen buiten Nederland en alle vele miljarden personen auto`s met vervuilende dieselmotoren zoals BMW`S, Mercedes, Audi`s, VW`s, enzv., wereldwijd.

    De grootste veroorzakers van NOx uitstoot zijn dus het verbranden van fossiele brandstoffen bij vlamtemperaturen boven de 800 graden celcius zoals kolen, olien, bio-olien, bio-gas, aardgas, LPG, LNG en H2 waterstof als brandstof.

    Dit geldt voor alle brandstoffen en ook voor waterstof, dat heeft een optimale vlamtemperatuur van 2900 graden met 100 % zuivere geproduceerde O2 = Zuurstof en van ongeveer 500 graden Celcius vlamtemperaturen bij verbranding of bij zelfontbranding met lucht ( 21 % O2, 78 % N2).

    Als je H2 verbrandt met geproduceerde pure zuivere zuurstof gaan alle theorieën op en vorm je alleen 100 % schoon water bij neerslag, maar bij H2 verbranding met lucht (78 % N2) vorm je NOx-uitstoot en dus is het dan gecondenseerde neergeslagen water zuur en vormt HNO3 salpeterzuur / nitraatzuur met pH ~2.5 bij contact met vocht in de lucht ("~gemiddeld 15.000 à 20.000 moleculen waterdamp en 420 moleculen CO2 aanwezig op 1 miljoen moleculen lucht") aanwezig in de luchtatmosfeer op 2 meter hoogte boven zee en land oppervlak in NL!

    Grijze, Blauwe en Groene H2=Waterstof verbranding met lucht is dus helemaal niet schoon echter verzuurd het land en onze natuur met NOxen, HNO3 = Salpeterzuur, pH ~2.5, afhankelijk concentratie NOx!

    De Franse scheikundige Lavoisier experimenteerde met zuivere H2 en 100 % zuivere O2 en zag dat er alleen schoon water ontstond, echter als hij de H2 verbranding met lucht (78 % N2) deed gebeurde het zelfde, maar dat water was zuur en dit was het ontstaan van HNO3 Salpeterzuur / Nitraatzuur.
    Dit is nog maar 200 jaar bekend.

    H2 kan in vele gevallen een zegen zijn, maar je moet het niet gaan verbranden en dus niet het Nederlandse Aardgasnet er op over schakelen, dit zou gigantische hoeveelheden NOx uitstoot dus HNO3 salpeterzuur neerslag vormen en dus de grond / bodem / natuur wereldwijd sterk verzuren.

    Bij brandstofcellen waar H2 direct omgezet wordt in elektriciteit gebeurd dit bij zeer veel lagere temperatuur en daar wordt dus geen NOX uitstoot gevormd.

    Ook bij de staalproductie is het een goed middel omdat de H2 gebruikt wordt om het ijzererts Fe2O3 te reduceren naar Fe = gereduceerd ijzer = puur schoon niet roestig staal, en verder het staal smelten zelf weer elektrisch gebeurt. Dus een goede schone staalproductie methode voor TATA-STEEL, Velsen-Noord, echter een zeer kostbare methode waar 70 % energie bij verspilt wordt / verloren gaat.
    Kan dus alleen economisch met enorme subsidies!

    Alle NOxen (NOx uitstoot) slaat neer als HNO3, Salpeterzuur-Nitraatzuur en heeft een pH van ~2.5, afhankelijk concentratie NOx, dus verzuurt de grond / natuur, echter de uitstoot van NH3 anhydrous-ammonia van onze veeboeren heeft een pH van ~11.0, afhankelijk concentratie NH3, en is dus sterk basisch en neutraliseert de sterk zure pH van ~2.5 van HNO3, salpeterzuur-nitraatzuur neerslag van onze transport wereld, dus het eindresultaat is een minder zure wellicht neutrale pH (pH 7.0) van onze grond en oppervlakte wateren, dit dus juist dankzij onze veeboeren en door hun goede anhydrous ammonia uitstoot met pH = ~11.0.

    Poep van dieren en mensen uitgemest op het land is zeer goede voeding / kunstmest en goede mineralen toevoeging voor alle landbouw en dus op verantwoorde wijze uitgemest is dit zeer goed voor alle landbouwgrond wereldwijd en veel goedkoper als door fabrieken geproduceerde kunstmest via aardgas, b.v. bij Yara, Sluiskil en OCI Limburg.

    Ook hier geld natuurlijk: “Alle Overdaad aan poep bemesting van landbouwgrond is schadelijk voor alle grond en wellicht voor onze natuur, onbewezen zonder metingen / data?

    Als op onze oppervlakte wateren veel zure Salpeterzuur / Nitraatzuren van NOx zouden neerslaan, dan zou door heel Nederland er enorm veel algenvorming zijn in onze oppervlakte wateren in vooral de zomerperioden en dat is absoluut zeker niet het geval in heel Nederland, wel is dit het geval in de Baltische wateren door o.a zee-“diesel motoren”-schepen, die veel NOx dus HNO3 uitstoten en neerslaan in stilstaand water in de Baltic Sea, hier is de algenvorming door NOx zeer groot en werkelijk een groot probleem.

    Kort en krachtig Nederland heeft alleen een “puur Politiek veroorzaakt zogenaamd Stikstof Probleem”, echter heeft met zekerheid geen vee boeren stikstof grond verzurings-probleem, in tegendeel de veeboeren neutraliseren lokaal onze grond en dus ook onze natuur!.

    Ga maar eens serieus de pH meten (zeer eenvoudig, wat onze NL Overheid niet heeft gedaan?) in veeteelt gebieden, daar kan de grond slechts verzuren door dieselmotoren van vrachtauto`s, dieselmotoren van miljoenen personen auto`s, diesel motoren van tienduizenden schepen en tienduizenden moderne vliegtuig kerosine turbine motoren en tienduizenden bussen voor personen transport (op H2 en / of compressed gas / LPG / diesel motoren) H2 is de ergste NOx producent bij gebruik als brandstof, is dus absoluut niet schoon en absoluut niet milieu en natuur vriendelijk!

    Overigens alle Combined Cycle Gasturbines van onze Krachtcentrales, alle moderne Kolen Krachtcentrales, alle moderne Fluid Catalytic Crackers en RFCC Crackers en alle Nederlandse Olieraffinaderijen hebben bij mijn beste weten allen reeds 15 jaar, ESP=Electrostatic Precipitator = Fijnstof verwijdering, DENOX = NOx verwijderng en via aquaious Ammonia van 25 % vol. NH3, omzetting naar schone N2 en schone H2O en DESOX-DECARB = SOx verwijdering en 30 % CO2 verwijdering => Natriumsulfaat en Natrium Carbonaat, rookgas reiniging installaties en zijn dus met grote zekerheid zeer schoon.

    Nederland heeft de “aller-schoonste krachtcentrales en Industrien van de hele wereld” en inderdaad deze stoten nog wat marginale CO2 uit en verder alleen schone waterdamp via de rookgassen, “geen probleem volgens mij, CO2 / H2O is voedsel en energie voor groene natuur en voor meer schone voedselproductie wereldwijd”!

    NOx wordt gevormd alleen in verbranding`s motoren onder druk en onder vlamtemperaturen van minimaal 800 Graden Celcius, zoals diesel motoren, kerosine turbines vliegtuigen en Combined Cycle Gasturbines Krachtcentrales en Kolenkrachtcentrales en transport bussen / vrachtauto`s / diesel auto`s / vliegtuigen.

    M.v.g. Ronald,
  6. forum rang 6 Ronald Engels 19 november 2022 02:53
    quote:

    voda schreef op 18 november 2022 09:39:

    Het Dilemma | Bedreigt stikstofuitspraak Raad van State de energietransitie?

    De bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot is niet meer. Bedreigt dit de energietransitie? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Friso Huizinga, directeur van LC Energy. ‘Het is absoluut zorgwekkend.’

    Op 2 november deed de Raad van State uitspraak in een rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos. Die bepaalde dat de ‘bouwvrijstelling’ op het gebied van stikstof juridisch niet in overeenstemming is met natuurbeschermingswetgeving. Daarmee komt die te vervallen. Dezelfde dag luidde branchevereniging Holland Solar de noodklok: ‘Dit is een bedreiging voor de energietransitie.’

    Is dat terecht?
    ‘Het is in ieder geval een uitspraak die diep ingrijpt in de zonne-energiesector; die lopende projecten bedreigt en vertraagt en blokkades oproept voor nieuwe ontwikkelingen. Daar is de energietransitie niet mee geholpen, juist nu we alles in het werk moeten stellen om te versnellen. Daarom doen wij wat we doen, het ontwikkelen van zonnevelden.’

    Hoe staat het daarmee?
    ‘LC Energy is in 2017 opgericht als joint venture tussen QING en Low Carbon. Op dat moment stond er nog weinig, maar inmiddels zijn we met 11 mensen en de eerste 4 projecten van in totaal 50 megawattpiek zijn in 2021 gerealiseerd. Deze maand zijn we begonnen met de realisatie van 4 projecten van in totaal 60 megawattpiek en eind van het jaar willen we de financiering afronden van nog eens 4 projecten van in totaal 80 megawattpiek. Daarnaast hopen we begin 2023 SDE++ te ontvangen voor 90 megawattpiek verdeeld over 3 projecten. Op dit moment komen alle projectfases bij elkaar in ons bedrijf; ontwerp, financiering, bouw en exploitatie.’

    Wat merken jullie van de groeiende druk op het ontwikkelen van zonneparken?
    ‘Het wordt lastiger, onder andere door rentestijgingen en de toename in kosten. Zo kregen we onlangs een prijs voor het aansluiten van een park met 16 megawattpiek aan zonnepanelen. Wij houden rekening met zo’n 60.000 euro per megawattpiek, dat doet de SDE++ ook. De netbeheerder kwam echter met een offerte die 2,5 keer zo hoog ligt. Daarmee is dit project niet haalbaar. We zijn dus nog op zoek naar een alternatieve oplossing.’

    Hoe gaan jullie om met die stijgende CAPEX?
    ‘Dat is afhankelijk van de fase waarin het project zich bevindt. Als een project klaar is om gebouwd te worden, dan proberen we dat nu in de kortst mogelijke tijd te realiseren, zodat de huidige hoge energieprijs kan compenseren voor de hoge bouwkosten. Maar voor de langere termijn moet er natuurlijk wel wat gebeuren, willen we nog zonneparken bouwen. Het risico loopt op, wij moeten meer eigen vermogen inleggen, investeerders verwachten een hoger rendement en het is onduidelijk of de bouwkosten weer gaan normaliseren en op welke termijn.’

    Hoe viel de stikstofuitspraak van de Raad van State bij jullie?
    ‘Ik deel de zorgen van Holland Solar volledig. Tot kortgeleden hoefden we alleen te onderzoeken hoeveel stikstofdepositie – het aantal mol dat neerslaat per hectare Natura 2000-gebied – gepaard gaat met de exploitatie van een zonnepark. Daar mag je dan de vermeden stikstof mee verrekenen. Dat kwam waar zonneparken in de plaats komen van agrarische bedrijven natuurlijk altijd uit op 0,00. Nu moeten we dat dus ook voor de bouwfase doen en dat is een groot probleem.’

    Waarom?
    ‘Die bouwperiode is kort. Zelfs al zouden we al het vervoer en de constructie volledig elektrisch doen, als dat al kan, dan nog is het lastig om aan de stikstofnorm te voldoen waar we dicht bij kwetsbare natuur werken. Dat geldt voor iedere ontwikkelaar. Waar wij nu juist inzetten op versnelling van lopende projecten uit het oogpunt van rendabiliteit, is vertraging het laatste wat we willen. Gaat deze uitspraak een spaak in dat wiel steken, bijvoorbeeld omdat we allerhande experts moeten mobiliseren voor nieuwe berekeningen en gemeenteraden meer tijd nemen voor vergunningverlening? Komen projecten waar we al heel veel geld in geïnvesteerd hebben in gevaar? Dat zijn vragen waar wij mee zitten, en de sector als geheel.’

    De energietransitie en het herstel van biodiversiteit zijn 2 kanten van dezelfde medaille…
    ‘Dat klopt. Beide zijn enorm belangrijk. Wij nemen het toevoegen van ecologische waarde dan ook altijd mee in onze ontwikkelingen, bijvoorbeeld in het ontwerp, door verschraling van de grond, een passend maairegime en het inzaaien van inheemse kruiden. En vergeet niet dat waar een zonnepark wordt gerealiseerd doorgaans intensieve landbouw verdwijnt. We mogen dan meer stikstof uitstoten tijdens de bouw dan een agrariër in diezelfde periode doet, na enkele jaren van de exploitatie is dat al ruimschoots goedgemaakt en is er alleen maar sprake van winst.’

    Jij vindt dat het besluit van de Raad van State van tafel moet voor zonneparken?
    ‘Ik kan de gedachte die achter het besluit zit volgen. Maar juist zonneparken zijn een deel van de oplossing en niet van het probleem. Dit arrest zet een rem op vele zon-op-landprojecten en er zullen er ook heel wat geen doorgang kunnen vinden. Dat schaadt onze energietransitie en het helpt uiteindelijk ook niet bij het oplossen van het stikstofprobleem. Wellicht ligt er een kans in een andere aanpak; een stikstofnorm van nul voor de bouwperiode inclusief de eerste paar jaar van de exploitatie. Dan snijdt het mes aan 2 kanten, en het stimuleert partijen die dat nog niet doen te ontwikkelen met een scherp oog voor de natuur.’

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
    =============================

    voda,

    Helaas puur eigenbelang van LC Energy, wij de burgers van Nederland willen die foeilelijke milieu vervuilende en horizon vernietigende Zonnepanelen Parken niet in onze prachtige Landbouw gebieden.
    Wij willen Koeien en Schapen in de wei en boeren die het Landschap perfect onderhouden tot grote vreugde van de lokale Burgers en toeristen/bezoekers.

    Het is b.v. ook een publieke schande, dat het prachtige landbouw gebied de Hedwige Polder in de Gemeente Hulst aan de grens met het industrie en haven gebied van Antwerpen/Belgie is opgeofferd door onze ongelooflijke beschamende Overheid en waarom dat kan helemaal niemand fatsoenlijk uitleggen, het gaat altijd om foute duistere politieke belangen, ten koste van de normale beschaafde Burgers.

    Wat een publieke Schande is onze Overheid in Den Haag, waarom pikt de Burger dit alles????

    M.v.g. Ronald
  7. forum rang 5 DurianCS 19 november 2022 17:45
    quote:

    aexo schreef op 19 november 2022 16:51:

    je hebt als burger helemaal niks in te brengen. ik heb toch liever groene energie dan een kerncentrale, maar ik ben de enige in nederland.
    Ik denk dat veel mensen dat willen, alleen moet er wel een oplossing komen voor 's nachts en windstilte.
  8. forum rang 4 Neunelf4S 19 november 2022 17:49
    quote:

    aexo schreef op 19 november 2022 16:51:

    je hebt als burger helemaal niks in te brengen. ik heb toch liever groene energie dan een kerncentrale, maar ik ben de enige in nederland.
    Groot gelijk. Ik heb ook liever:
    * groene energie ipv grijze energie;
    * geen oorlog ipv wel een oorlog;
    * geen armoede in Nederland;
    * goed onderwijs in NL;
    * meer betaalbare huizen in NL.

    Moet ik hiervoor D66 stemmen? Zij komen vaak met onrealistische plannen, maar vraag mij af of ik bij de Sigrids Kaags van onze samenleving goed zit. Ze gaan ook behoorlijk vervelend om met vrouwen lees ik..............

    Iemand een goede tip?
  9. forum rang 7 ffff 20 november 2022 12:24
    Iemand een goede tip?

    Die tip heb ik wel, neunelf4 S:

    De verantwoordelijkheid in het leven voor zoveel mogelijk zaken bij jezelf zoeken en niet bij de Overheid.

    Nederland en nog heel wat westerse democratieën zijn de afgelopen 50 jaar verworden tot gemakszuchtige, verpamperde, overbeschermde samenlevingen waarbij er voortdurend op gerekend wordt dat de Overheid voor bijna alles moet zorgen.

    Uiteraard is zoiets alleen maar mogelijk tegen een gigantische kostprijs, waardoor de belastingen torenhoog zijn. Maar democratisch zo geregeld omdat inderdaad puur democratisch gezien er een meerderheid is die meer van deze ontwikkeling profiteert dan dat er burgers zijn die relatief veel te veel betalen aan de programma's opgesteld door sinterklaaspolitici.

    Zij worden gekozen, krijgen de macht, denken verdomd goed aan zichzelf en aan hun achterban en verzaken om hun eigen achterban te vertellen, dat hun plannen wel gruwelijk veel geld kosten. Maar die rekening is voor de ander, uiteraard niet voor hun eigen achterban.

    Geen armoede...... Als ke alleen al deze week op Nederlandse journaal hoort dat 1,2 miljoen Nederlandsers last zouden hebben van burnt-out.....DAT is dan een Journaalonderwerp.....DAT geeft toch de verpampering goed weer. Velen zijn te beroerd om zich int te spannen

    Goed onderwijs...? Tja....Als je nu eens begint met het feit dat de jongelui wat harder studeren, meer uren studeren en het onderwijzend personeel wat meer uren maakt, dan gaat helemaal vanzelf, zonder ook maar één cent kosten, het onderwijsniveau omhoog. Maar we leven in een maatschappij waarbij het onderwijs, dus de schoten wel plekken zijn geworden om de jeugd bijzonder aangenaam te entertainen, met kennismakingsreisjes in de eerste weken dat het onderwijs start en sinds kort gratis ontbijten en gratis middageten. Een doorgeslagen verpampering, waarbij ik mij afvraag: Wat was er verkeerd aan een blikken trommeltje met boterhammen zoals we dat 50 jaar geleden deden? En de vele extra uren dat we toen studeerden en op school zaten vergeleken met vandaag de dag. Wel gigantisch goedkoper: dat zeker.

    Meer betaalbare huizen? Moet je wel jezelf afvragen wat arbeid, grond en materialen tegenwoordig kosten..... De prijzen zijn een weerspiegeling daarvan en wil je meer betaalbare huizen dan moet je niet naar de Overheid als sinterklaas kijken, maar zelf harder werken en sparen.

    Gzondheidszorg is fantastisch, maar zoals ik al heel wat keren heb aangegeven: Die gezondheidszorg kan veel en veel meer, dan dat die bevolking zich financieel kan veroorloven: Dus moet je keuzes durven maken: Hier en daar snoeien en hier en daar gewoon hardop zeggen: Hier houdt het op. Naar alweer: Dat zijn vervelende boodschappen, waar sinterklaaspolitici zich snel wegstoppen.

    EIGEN verantwoordelijkheid betekent op je gezondheid letten, dus gezond leven en niet maar zuipen, vreten, spuiten, drogeren.... en dan moet de Overheid... de maatschappij dat natuuyrlijk allemaal opknappen en betalen. Men vindt dat in Nederland zo gewoon dat zelfs volslagen nieuwkomers, die ongevraagd met tientallen duizenden de grens overkomen OOK al vinden dat ze op van alles en nog wat recht hebben.

    Waarom niet de opmerking tegen de vreemdeling: Als je iets wilt: Ga er maar voor werken en als je er de centen niet voor hebt: Ga weer terug naar je moeder. Na jaaaaaren is een hoog percentage nog steeds niet aan het werk....

    EIGEN verantwoordelijkheid...Die verpampering is op tientallen gebieden toch zo doorgeslagen. En altijd is de Overheid de schuldige, terwijl ik werkelijk vind: Het is je klote eigen schuld. Had je maar harder moeten werken of verstandiger leven.

    Kortom, vraagstellen: Het is een kwestie hoe je tegen het leven aankijkt: Zelf de verantwoordelijkheid oppakken, dan wel steeds je hand ophouden bij de Overheid en naar de sinterklaaspoliticus met grote vragende smachtende ogen kijken: Kun JIJ ervoor zorgen, beste politicus: Dan stem ik op jou....

    Peter
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 november 2022 12:59
    quote:

    Ronald Engels schreef op 19 november 2022 02:53:

    [...]=============================
    voda,
    Helaas puur eigenbelang van LC Energy, wij de burgers van Nederland willen die foeilelijke milieu vervuilende en horizon vernietigende Zonnepanelen Parken niet in onze prachtige Landbouw gebieden.
    Wij willen Koeien en Schapen in de wei en boeren die het Landschap perfect onderhouden tot grote vreugde van de lokale Burgers en toeristen/bezoekers.

    Het is b.v. ook een publieke schande, dat het prachtige landbouw gebied de Hedwige Polder in de Gemeente Hulst aan de grens met het industrie en haven gebied van Antwerpen/Belgie is opgeofferd door onze ongelooflijke beschamende Overheid en waarom dat kan helemaal niemand fatsoenlijk uitleggen, het gaat altijd om foute duistere politieke belangen, ten koste van de normale beschaafde Burgers.

    Wat een publieke Schande is onze Overheid in Den Haag, waarom pikt de Burger dit alles????M.v.g. Ronald
    Dat de Hedwige Polder onder water wordt gezet is geheel te danken aan de Belgen, die dit doorgedreven hebben.
  11. forum rang 10 luchtschip 20 november 2022 14:16
    quote:

    Ronald Engels schreef op 19 november 2022 02:53:

    [...]

    =============================

    voda,

    Helaas puur eigenbelang van LC Energy, wij de burgers van Nederland willen die foeilelijke milieu vervuilende en horizon vernietigende Zonnepanelen Parken niet in onze prachtige Landbouw gebieden.
    Wij willen Koeien en Schapen in de wei en boeren die het Landschap perfect onderhouden tot grote vreugde van de lokale Burgers en toeristen/bezoekers.

    Het is b.v. ook een publieke schande, dat het prachtige landbouw gebied de Hedwige Polder in de Gemeente Hulst aan de grens met het industrie en haven gebied van Antwerpen/Belgie is opgeofferd door onze ongelooflijke beschamende Overheid en waarom dat kan helemaal niemand fatsoenlijk uitleggen, het gaat altijd om foute duistere politieke belangen, ten koste van de normale beschaafde Burgers

    Wat een publieke Schande is onze Overheid in Den Haag, waarom pikt de Burger dit alles????

    M.v.g. Ronald
    Er is helemaal niets mis mee met het onder water zetten van de Hedwige polder

    Er is een prachtig stuk natuurgebied bijgekomen voor water vogels, zee vogels, steltlopers en zout/brak water planten en waterdieren als vissen en garnalen en meer, die een hoge ecologische waarde hebben voor de Nederlandse bio diversiteit

    Platvloers de Nederlandse Overheid weg te zetten met beschamend gedrag en theatraal de handen ten hemel uitspreiden met de retorieke vraag "en waarom, dat zal niemand begrijpen ?"

    Wanneer je nu denkt dat de natuur alleen bestaat uit koeien en schapen op een groene weide, nota bene een cultuur product van de mens, dan heb je totaal geen verstand van de natuur en het belang van een grote bio diversiteit met werkelijke fauna en flora, die bij het Nederlands landschap past

    Waarom eindig je met jouw tirade dat dit een schande is van de Overheid in Den Haag en waarom begrijp je niet dat dit een waardevolle aanvulling is op onze Nederlandse natuur ?

    Geen enkele reden om hier het Rutte forum op te gaan lopen hitsen met deze onzin
  12. forum rang 6 Ronald Engels 20 november 2022 19:14
    quote:

    luchtschip schreef op 20 november 2022 14:16:

    [...]

    Er is helemaal niets mis mee met het onder water zetten van de Hedwige polder

    Er is een prachtig stuk natuurgebied bijgekomen voor water vogels, zee vogels, steltlopers en zout/brak water planten en waterdieren als vissen en garnalen en meer, die een hoge ecologische waarde hebben voor de Nederlandse bio diversiteit

    ==============================

    luchtschip,

    U klets ongelooflijke Onzin, ga maar eens kijken als U de moed hebt, wat voor schande is aangedaan aan de prachtige Hedwige Polder.

    Dit komt nooit meer goed en zal altijd een totaal troosteloos modder/kaal slik/EB-Vloed water gebied blijven.
    de komende minimaal 20 à 30 jaar.
    Zie het voorbeeld, de ook door onze Overheden ondergelopen polder bij Perkpolder/gemeente Hulst, waar bovendien nog flink vervuilde grond is gestort bij de nieuwe Dijkversterkingen en waar binnendijks in deze polder nog steeds niet gebouwd mag worden. Men doet metingen en nieuwe metingen en nieuwe metingen, Bah!

    Stop toch eens met het "betaald en fout" verdedigen van onze foute domme incompetente Overheden zonder Gezond Verstand.

    M.v.g. Ronald
  13. forum rang 6 Ronald Engels 20 november 2022 19:42
    quote:

    objectief schreef op 19 november 2022 08:27:

    [...]

    Rutte c.s. hebben ons veel welvaart gebracht, je gaat de gouden kip toch niet slachten.
    ========================

    objectief

    Dhr, Rutte en Consorten in Den Haag hebben de zeer magere op de been gehouden Gouden Kip van voor de jaren 2.000 verder geslacht ter verrijking van eigen voordelen Overheden/Ambtenaren en uit puur politiek Eigenbelang.

    Het zou desastreus voor dhr. Rutte en Consorten zijn, als zij onze Overheden in het land en onze Ambtenaren in Den Haag en in het land en de NPO Media in Hilversum zouden hebben te kort gedaan.

    Dhr. Rutte en consorten zou door ontevreden Overheden / Ambtenaren en ontevreden vol-afhankelijke Media in Hilversum politiek kapot zijn gemaakt en nooit hebben kunnen overleven, politiek gezien, en als iemand dat goed weet dan is het Dhr. Rutte en Consorten wel, houd Overheden, Ambtenaren, Media te vriend en beloon ze rijkelijk met meer geld, meer status en meer overbodige zinloze ambtenaren-bureaucratie!

    Dit alles ten Nadele van de Hardwerkende teveel belasting betalende Burgers, die verdrinken in Overheden Bureaucratie / regels / wetten / verboden onder controle van enorm veel, steeds meer, overbodige nutteloze ambtenaren - managers, enzv., enzv.!

    M.v.g. Ronald
  14. forum rang 6 Ronald Engels 20 november 2022 19:51
    quote:

    ffff schreef op 20 november 2022 12:24:

    Iemand een goede tip?

    Die tip heb ik wel, neunelf4 S:

    De verantwoordelijkheid in het leven voor zoveel mogelijk zaken bij jezelf zoeken en niet bij de Overheid.

    Nederland en nog heel wat westerse democratieën zijn de afgelopen 50 jaar verworden tot gemakszuchtige, verpamperde, overbeschermde samenlevingen waarbij er voortdurend op gerekend wordt dat de Overheid voor bijna alles moet zorgen.

    Uiteraard is zoiets alleen maar mogelijk tegen een gigantische kostprijs, waardoor de belastingen torenhoog zijn. Maar democratisch zo geregeld omdat inderdaad puur democratisch gezien er een meerderheid is die meer van deze ontwikkeling profiteert dan dat er burgers zijn die relatief veel te veel betalen aan de programma's opgesteld door sinterklaaspolitici.

    Zij worden gekozen, krijgen de macht, denken verdomd goed aan zichzelf en aan hun achterban en verzaken om hun eigen achterban te vertellen, dat hun plannen wel gruwelijk veel geld kosten. Maar die rekening is voor de ander, uiteraard niet voor hun eigen achterban.

    Geen armoede...... Als ke alleen al deze week op Nederlandse journaal hoort dat 1,2 miljoen Nederlandsers last zouden hebben van burnt-out.....DAT is dan een Journaalonderwerp.....DAT geeft toch de verpampering goed weer. Velen zijn te beroerd om zich int te spannen

    Goed onderwijs...? Tja....Als je nu eens begint met het feit dat de jongelui wat harder studeren, meer uren studeren en het onderwijzend personeel wat meer uren maakt, dan gaat helemaal vanzelf, zonder ook maar één cent kosten, het onderwijsniveau omhoog. Maar we leven in een maatschappij waarbij het onderwijs, dus de schoten wel plekken zijn geworden om de jeugd bijzonder aangenaam te entertainen, met kennismakingsreisjes in de eerste weken dat het onderwijs start en sinds kort gratis ontbijten en gratis middageten. Een doorgeslagen verpampering, waarbij ik mij afvraag: Wat was er verkeerd aan een blikken trommeltje met boterhammen zoals we dat 50 jaar geleden deden? En de vele extra uren dat we toen studeerden en op school zaten vergeleken met vandaag de dag. Wel gigantisch goedkoper: dat zeker.

    Meer betaalbare huizen? Moet je wel jezelf afvragen wat arbeid, grond en materialen tegenwoordig kosten..... De prijzen zijn een weerspiegeling daarvan en wil je meer betaalbare huizen dan moet je niet naar de Overheid als sinterklaas kijken, maar zelf harder werken en sparen.

    Gzondheidszorg is fantastisch, maar zoals ik al heel wat keren heb aangegeven: Die gezondheidszorg kan veel en veel meer, dan dat die bevolking zich financieel kan veroorloven: Dus moet je keuzes durven maken: Hier en daar snoeien en hier en daar gewoon hardop zeggen: Hier houdt het op. Naar alweer: Dat zijn vervelende boodschappen, waar sinterklaaspolitici zich snel wegstoppen.

    EIGEN verantwoordelijkheid betekent op je gezondheid letten, dus gezond leven en niet maar zuipen, vreten, spuiten, drogeren.... en dan moet de Overheid... de maatschappij dat natuuyrlijk allemaal opknappen en betalen. Men vindt dat in Nederland zo gewoon dat zelfs volslagen nieuwkomers, die ongevraagd met tientallen duizenden de grens overkomen OOK al vinden dat ze op van alles en nog wat recht hebben.

    Waarom niet de opmerking tegen de vreemdeling: Als je iets wilt: Ga er maar voor werken en als je er de centen niet voor hebt: Ga weer terug naar je moeder. Na jaaaaaren is een hoog percentage nog steeds niet aan het werk....

    EIGEN verantwoordelijkheid...Die verpampering is op tientallen gebieden toch zo doorgeslagen. En altijd is de Overheid de schuldige, terwijl ik werkelijk vind: Het is je klote eigen schuld. Had je maar harder moeten werken of verstandiger leven.

    Kortom, vraagstellen: Het is een kwestie hoe je tegen het leven aankijkt: Zelf de verantwoordelijkheid oppakken, dan wel steeds je hand ophouden bij de Overheid en naar de sinterklaaspoliticus met grote vragende smachtende ogen kijken: Kun JIJ ervoor zorgen, beste politicus: Dan stem ik op jou....

    Peter
    ============================

    ffff,

    Peter met Dank, volledig eens met je commentaren.

    M.v.g. Ronald
1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 56 57 58 59 60 ... 84 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0641 -0,28%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.379,40 +0,78%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links