Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 826,900 23 apr 2024 13:22
  • +13,700 (+1,68%) Dagrange 820,600 - 830,000
  • 122.873 Gem. (3M) 589,5K

ASML 2022

9.199 Posts
Pagina: «« 1 ... 412 413 414 415 416 ... 460 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Digital 14 november 2022 18:22
    quote:

    voda schreef op 14 november 2022 16:08:

    Ik heb nog niet het gehele artikel hier gezien.

    Zelfs exportban of recessie kan orderboek niet hard raken
    ASML voert bouw van chipmachines op: ’We onderschatten groei sector voortdurend’
    Door WOUTER VAN BERGEN

    11 nov. 2022
    in FINANCIEEL

    VELDHOVEN - Economische malaise of niet: chipmachinemaker ASML zal de komende jaren groeien, en niet een klein beetje. Dat spreekt uit plannen die topman Peter Wennink en zijn cfo Roger Dassen beleggersdag vrijdag ontvouwden op hun hoofdkantoor in Veldhoven. „Elke keer dat we tot nu toe inschattingen maken over de ontwikkeling, blijkt dat we de groei van de sector hebben onderschat.”

    Klanten van ASML denken dat de recessie korter zal duren dan de levertijd van de apparaten van de chipmachineproducent.? FOTO ASML

    Want er komt de komende jaren geen apparaat meer met stekker of batterij meer op de markt, of er zitten wel chips in. En dat blijken er nu toch meer weer dan ASML eerder had gedacht. Deze vrijdag kwam het bedrijf met de uitwerking van een aankondiging in april, toen de Brabanders opnieuw een herziening hadden gepresteerd. Die kwam toen binnen een halfjaar na het vorige meerjarenplan, waarin ASML al een verdubbeling van zijn productiecapaciteit had aangekondigd.

    BEKIJK OOK:
    Analyse | ASML mag nog niet gerust zijn over Amerikaanse exportban

    EUV-machines
    Maar in plaats van uit te breiden van 40 naar 70 EUV-machines, moeten dat er nu 90 worden. Van ASML’s high-NA EUV-apparaten, de opvolgers van de EUV-machines die nu de meest ingewikkelde apparaten zijn ooit door de mens bedacht, meldde het bedrijf dat het er over vijf jaar twintig van wil bouwen. Eerder waren dat vijf stuks over drie jaar.

    Nog veel groter is de extra behoefte aan machines van de voorlaatste technologie, die ASML eerder nog niet zo hoog had ingeschat. In plaats van tussen de 187 en 267, verwacht het bedrijf daar in 2025 nu 255 tot 490 van te verkopen. De omzet komt daardoor niet uit op €24 tot €30 miljard in 2025, maar op €30 tot €40 miljard. Nieuw was ook de doorkijk naar 2030, als ASML, dat dit jaar zo’n €21 miljard omzet, op €44 to 60 miljard denkt uit te komen.

    BEKIJK OOK:
    Analyse | ASML mag nog niet gerust zijn over Amerikaanse exportban

    De groei die het bedrijf ziet wordt gedragen door een gestage toename naar de vraag naar chips met 9% per jaar, waardoor de omvang van de industrie verdubbelt van $500 miljard dit jaar, naar ruim $1,1 biljoen in 2030. Vooral voor auto’s, servers, datacentra en de industrie zal de behoefte de komende jaren hard toenemen. Ondanks haperingen door de slecht economie de komende jaren, blijft de behoefte aan chips op de langere termijn ook voor smartphones en pc’s groeien. Sinds de vorige inschatting kwam onder andere naar boven dat ook de energietransitie flink wat chips vraagt. Per megawatt opwekcapaciteit van een windmolen, is voor $3000 aan chips nodig. Zonne-energie is dat $4000.

    Een recessie zal het orderboek nauwelijks raken, denkt Wennink. „De vraag is nog steeds groter dan onze bouwcapaciteit. En onze klanten schatten in dat de huidige recessie korter is dan de levertijd van onze machines.” Klanten die toch afzien zullen achteraan moeten sluiten als ze later toch nog een bestelling willen plaatsen. „En als er klanten zijn die orders uit willen stellen, dan zijn er anderen die met plezier hun plek innemen.”

    BEKIJK OOK:
    Optimisme bij chipbedrijf ASMI: ’600 mensen erbij, en we blijven groeien’

    Ook als ASML naast een verbod op de export naar China van zijn meest geavanceerde machines ook bepaalde apparaten van de voorgaande generatie niet meer naar het land mag uitvoeren, zal dat het bedrijf niet of nauwelijks raken, denkt Wennink. „Als we niet meer kunnen groeien in China, dan blijft die vraag naar chips bestaan. Het kan een hikje opleveren, maar uiteindelijk zullen die chips toch ergens gemaakt worden, dat is een kwestie van tijd. Maar voor 2030 zal dat niet veel uitmaken.”

    www.telegraaf.nl/financieel/99826765/...


    Hoeveel betere vooruitzichten wil nog hebben om in te stappen, ik zit er voor 80% in.
  2. forum rang 10 voda 15 november 2022 08:11
    Beursblik: Deutsche Bank verhoogt koersdoel ASML

    Van 550,00 naar 650,00 euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft dinsdag het koersdoel voor ASML verhoogd met 100 euro tot 650,00 euro, en handhaaft daarbij het koopadvies op het aandeel.

    Volgens analist Robert Sanders ligt ASML op koers om in 2027 een EBIT-marge van meer dan 40 procent te realiseren. Dit vloeit volgens de analist voort uit de ambitie van ASML om in 2030 een brutomarge te realiseren van 56 tot 60 procent.

    De markt zal volgens Sanders door de recente beleggersdag gerustgesteld zijn over de winstgevendheid, en dat die ook op peil blijft als er even tegenwind is.

    De omzetdoelen van 30 tot 40 miljard euro in 2025 en 44 tot 60 miljard euro in 2030 "zijn uiteraard ook positief", aldus Sanders. Maar de bandbreedtes zijn wel wijd, voegde de analist daaraan toe.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  3. forum rang 10 voda 15 november 2022 08:18
    Sectorbericht:

    Berkshire Hathaway neemt belang in TSMC

    Maar verkleint belang in Activision Blizzard.

    (ABM FN-Dow Jones) Berkshire Hathaway heeft in het derde kwartaal een belang genomen in Taiwan Semiconductor Manufacturing. Dit bleek maandag uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder.

    Het investeringsvehikel van Warren Buffett kocht 60 miljoen aandelen van de Taiwanese chipfabrikant. Het aandeel schoot vanochtend bijna 8 procent omhoog op het nieuws.

    Verder bouwde Berkshire een positie op in Louisiana-Pacific, naast een nieuwe positie in de investeringsbank Jefferies. Ook werd de positie in Paramount Global uitgebouwd van 78 miljoen aandelen in het tweede kwartaal naar 91 miljoen aandelen in het derde kwartaal.

    Berkshire stapte uit Bank of New York Mellon. Daar had de investeerder in het tweede kwartaal nog 72 miljoen aandelen van.

    Ook bracht de investeerder zijn positie terug in Activision Blizzard, ondanks dat het aandeel nog steeds significant onder het overnamebod van Microsoft koerst. Toezichthouders hebben hun zorgen geuit dat de concurrentiepositie van andere bedrijven te veel wordt aangetast door deze overname.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 10 voda 15 november 2022 09:07
    ASML overweegt overnames - media

    Om te voldoen aan sterke vraag.

    (ABM FN-Dow Jones) ASML overweegt overnames te doen om te kunnen voldoen aan de sterke wereldwijde vraag naar halfgeleiders. Dit zou CEO Peter Wennink dinsdag gezegd hebben in een interview met persbureau Bloomberg.

    ASML blijft voorlopig een sterke vraag zien. Afgelopen week maakte het bedrijf zelf al bekend te verwachten dat de omzet ruimschoots zal verdubbelen tot 40 miljard euro in 2025, terwijl de omzet in 2030 zelfs kan verdrievoudigen tot 60 miljard euro.

    Om dit te kunnen realiseren, is er ook een grotere aanvoer vanuit de toeleveranciers nodig, zo stelt Wennink. "We zullen overnemen wat we denken dat nodig is om onze doelen te bereiken", aldus de topman tijdens een toespraak in Seoel, in aanloop naar de opening van diverse nieuwe faciliteiten in Zuid-Korea.

    "Ondanks het feit dat we aankijken tegen een recessie in 2023, blijft de vraag naar onze producten groter dan wat we kunnen maken." De topman ziet tot aan minstens het einde van volgend jaar nog geen terugval in de orderportefeuille.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 4 desjaak 15 november 2022 09:17
    quote:

    EenStukje schreef op 15 november 2022 09:06:

    [...]

    De Reality is dat je alleen maar geld verdiend hebt op het moment dat je je positie sluit. Niet op het moment dat je ze opent.
    ...én de reality is ook dat geld verdienen daarbij niet vanzelfsprekend is. Garanties uit het verleden...
  6. Chrisss 15 november 2022 10:12
    ASML Considers M&A to Meet Strong Demand for Advanced Chipmaking
    ¦Chip gear maker sees no reduction to backlog on orders
    ¦ASML boosted by global push to build chip plants at home

    (Bloomberg) -- ASML Holding NV may conduct acquisitions to meet soaring demand for advanced chips worldwide, its chief executive officer said, defying the broader sector downturn.

    The Dutch chip production gear maker continues to see strong demand for the foreseeable future, as countries race to build domestic chip plants. ASML last week said it sees sales of more than doubling to as much as €40 billion ($41 billion) by 2025 and more than tripling to as much as €60 billion by 2030.

    That scale of growth necessitates a bigger supplier base, CEO Peter Wennink said Tuesday.

    “We will acquire what we think is needed to support the road map,” he said, speaking at a news conference in Seoul a day ahead of a groundbreaking ceremony of ASML’s new facilities in South Korea.

    ASML is investing 240 billion won ($181 million) to build maintenance and training centers in South Korea by 2024, according to a statement. ASML’s investments in South Korea are “just beginning,” Wennink said. Some of its biggest customers -- South Korea’s Samsung Electronics Co. and SK Hynix Inc., as well as Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. -- are in East Asia, which is also home to fellow lithography machine makers Nikon Corp. and Canon Inc.

    ASML long played a low-profile role supplying equipment for making semiconductors, but its strategic importance has surged as the US and China clash over technology leadership. The Dutch company holds a monopoly on the type of machine commonly used to make the most powerful chips.

    ASML has been selling slightly less advanced chipmaking machines to Chinese customers. While the Biden administration’s most recent chip curbs do not directly affect the Dutch maker, they could mean an indirect hit to sales of as much as 5%, Wennink said.

    “Despite the fact that we are looking at a recessionary environment in 2023, the demand for our products is still higher than what we can make,” he said. There has been no reduction to the backlog in its shipments to the end of next year, he said.

    The company is raising output to 90 of its extreme ultraviolet lithography machines and 600 deep-ultraviolet machines by 2025 to 2026. Such machines burn patterns into materials deposited on wafers of silicon that make up the circuits that give chips their function.

    Five companies dominate the global market for the equipment needed to produce semiconductors. The others, supplying other parts and machinery for the task, are Japan’s Tokyo Electron Ltd., and three American companies, Applied Materials Inc., Lam Research Corp. and KLA Corp.
  7. forum rang 10 voda 15 november 2022 10:25
    Xi roept Rutte op ontkoppeling te voorkomen - media

    Vanwege levering chiptechnologie.

    (ABM FN-Dow Jones) De Chinese president Xi Jinping heeft er bij premier Mark Rutte op aangedrongen een 'ontkoppeling' te tussen beide landen voorkomen. Dit schreef persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een uitzending van CCTV.

    De Amerikaanse overheid oefent druk uit op Nederland om ASML niet haar laatste technologie op het gebied van EUV aan China te laten leveren. Zo willen de VS hun technologische voorsprong op China behouden.

    Xi riep Nederland op werk te blijven maken van de relatie tussen de twee landen. De Chinese president vindt dat Nederland moet waken voor een politieke invulling van de handelsrelatie.

    Op dit moment levert ASML de nieuwste technologie niet aan China.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  8. forum rang 6 effegenoeg 15 november 2022 11:10
    Xi waarschuwt Rutte voor breuk tussen Europa en China
    DENPASAR (ANP) - De Chinese president Xi Jinping heeft premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali gewaarschuwd voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa, meldt de Chinese staatszender CCTV. Europa wordt door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren. Volgens Xi is samenwerking juist belangrijk, ook op economisch gebied.

    "We moeten de politisering van economische en handelszaken bestrijden", zei Xi. De Chinese president wil dat daarmee "de stabiliteit van de wereldwijde industriële ketens en leveringsketens" wordt behouden. De opmerkingen van Xi hebben vermoedelijk grotendeels betrekking op ASML. De chipmachinemaker heeft al geen vergunning om zijn allernieuwste chipmachines aan China te leveren, maar als het aan de VS ligt komt er ook een ban op de verkoop van minder geavanceerde apparaten die nodig zijn om chips te maken.

    Rutte op zijn beurt stelde dat in het gesprek met Xi zaken als mensenrechten, klimaat en de oorlog in Oekraïne aan de orde kwamen. Xi zou zich daarbij hebben uitgesproken tegen het dreigen met kernwapens. Volgens Rutte is het "in tijden van oplopende geopolitieke spanningen" van belang in gesprek te blijven. Ook minister van Financiën Sigrid Kaag was aanwezig bij het gesprek met Xi.

    Bekijk koersdetails van ASML
  9. forum rang 10 voda 15 november 2022 12:36
    Advies van Morgan Stanley over ASML
    Beurshuis Morgan Stanley
    Aandeel ASML
    Datum 15 november 2022
    Advies Opbouwen
    Koersdoel 700,00 EUR

    Detail advies
    (Trivano.com) - Op 15 november 2022 hebben de analisten van Morgan Stanley hun beleggingsadvies voor ASML (ASML; ISIN: NL0010273215) herhaald. Het advies van Morgan Stanley voor ASML blijft "opbouwen".

    Het koersdoel wordt door de analisten verhoogd van 650,00 EUR naar 700,00 EUR.

    Op 20 april 2022 publiceerde ASML kwartaalcijfers.
  10. forum rang 7 *voetnoot 15 november 2022 13:16
    quote:

    voda schreef op 15 november 2022 12:36:

    Advies van Morgan Stanley over ASML
    Beurshuis Morgan Stanley
    Aandeel ASML
    Datum 15 november 2022
    Advies Opbouwen
    Koersdoel 700,00 EUR

    Detail advies
    (Trivano.com) - Op 15 november 2022 hebben de analisten van Morgan Stanley hun beleggingsadvies voor ASML (ASML; ISIN: NL0010273215) herhaald. Het advies van Morgan Stanley voor ASML blijft "opbouwen".

    Het koersdoel wordt door de analisten verhoogd van 650,00 EUR naar 700,00 EUR.

    Op 20 april 2022 publiceerde ASML kwartaalcijfers.
    We zijn totaal dus weer op de adviezen van voor de zomervakantie. Dip was dus door de analistenverwachtingen en hun paniekreacties. Gewoon verder waar we waren gebleven. Hebben nog wel wat in te halen.
  11. Chrisss 15 november 2022 14:32
    ASML Plays the Very Long Chip Game
    A plan to boost manufacturing capacity for cutting-edge tools comes just as chip makers are slamming the brakes on spending

    ASML says new restrictions on the sale of advanced chip-making gear to China will have minimal impact.
    PHOTO: CFOTO/ZUMA PRESS
    By Dan GallagherFollow
    Nov. 15, 2022 7:00 am ET

    ASML has one of the best spots in a temperamental industry. A lousy year or even two is no reason for the Dutch maker of chip-manufacturing equipment to shelve some ambitious expansion plans.

    Business isn’t great for semiconductor manufacturing gear right now—or at least it isn’t going to be. Chip makers are pulling back on their capital-spending plans quickly as their own businesses get hit by slumping demand in key markets such as PCs and smartphones. There is even some cooling in the once hot data-center market. Semi, the chip-tool industry’s main association, projected in late September that spending on fab equipment would total $99 billion this year—a record, but 16% below the forecast it had issued less than three months prior. For 2023, the association projects a 2% decline.

    This might seem an odd time for a company like ASML to rev up its production plans. At an analyst meeting on Friday, the company projected its own annual capital expenditures would hit €1.5 billion, equivalent to $1.55 billion, by 2025—a 50% jump from the target it gave a year ago. The spending is intended to fund a significant increase in production capacity. ASML now plans to produce about 90 units of its high-end EUV lithography tools in 2025, 50% more than it expects to produce next year.

    That EUV projection is particularly noteworthy given how difficult the machines are to make. EUV refers to the extreme ultraviolet light used to power the lasers that etch circuitry into chips. The circuitry produced by EUV machines allows chip makers to produce smaller processors that consume less energy—a key to allowing semiconductor companies to continue to advance their designs as principles such as Moore’s Law hit physical limitations. But ASML has natural limitations of its own: The lenses alone for its EUV machines come from a single supplier and can take 12 months to produce.

    NEWSLETTER SIGN-UP
    Heard on the Street
    Agenda-setting analysis and commentary on the biggest corporate and market stories.

    PREVIEW
    SUBSCRIBE
    A radical boost in production capacity, therefore, doesn’t come easily or without risk in the highly cyclical market for chipmaking gear. But ASML has some big advantages. It is the world’s only producer of EUV lithography tools, and those tools are vital for chip makers such as Taiwan Semiconductor Manufacturing, Intel and Samsung to remain competitive at the so-called leading edge of manufacturing. Even chip makers that are reducing capital expenditures elsewhere are unlikely to cancel their ASML orders for fear of being sent to the back of the line: The company’s backlog now totals €38 billion, or nearly two years of revenue at its current run rate.

    ASML also told analysts on its earnings call last month that new export restrictions that limit the sale of advanced chip-making gear to China will have minimal impact, as the company has “more than sufficient demand for these systems elsewhere globally as demand continues to exceed supply.” In fact, the growing politicization of the chip business could even help the company as the U.S. and Europe invest in building up domestic chip-making capacity, creating a need for more EUV tools.

    Wall Street therefore sees ASML’s leap of faith as low-risk. In a report Monday, Pierre Ferragu of New Street Research said ASML is one of the few companies “with the visibility and competitive position required to be able to confidently issue such an outlook.” Mehdi Hosseini of Susquehanna upgraded the stock to a positive rating on Monday, saying that ASML’s long lead times can “overcome the looming ’23 recession.” Through Monday, ASML’s Dutch-listed shares had jumped 17% since the company first issued its updated long-term outlook on Thursday, breaking the stock out of a pattern that up to that point had mirrored the 37% decline of the broader PHLX Semiconductor Index.

    This is one chip stock worth seeing the light on.

    Bron:The Wall Street Journal
9.199 Posts
Pagina: «« 1 ... 412 413 414 415 416 ... 460 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links