Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ervaringen met energieleveranciers

1.001 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 51 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 25 oktober 2022 17:18
    Verplicht duur energiecontract na bankroet mag niet: Kamer stelt vragen
    Door BERNARD VOGELSANG

    1 uur geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Een klant van het failliete Flexenergie is onterecht een duurder contract in de maag gesplitst bij de nieuwe leverancier Innova Energie. Dat valt op te maken uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Volgens de kantonrechter had Innova het goedkopere energiecontract moeten voortzetten dat de klant bij Flexenergie had.

    Flexenergie, ook bekend onder de merknaam Energieflex, ging in 2018 ten onder. ANP/HH

    Rond het faillissement van Flexenergie in 2018 zijn klanten na tussenkomst van toezichthouder ACM ondergebracht bij Innova Energie. Eén klant was het niet eens met de overstap naar het energiebedrijf uit Den Haag. Deze persoon zegde het nieuwe contract meteen op en liet rekeningen onbetaald.

    Dezelfde voorwaarden
    De kantonrechter geeft deze klant nu gelijk. „Eiseres (Innova Energie, red.) had de door haar overgenomen klanten van Flexenergie moeten berichten dat zij de overeenkomsten met Flexenergie heeft overgenomen, onder de voorwaarden die golden bij Flexenergie”, schrijft de kantonrechter in het vonnis.

    BEKIJK OOK:
    ‘ACM keek jarenlang weg bij ondergang van Flexenergie’

    De uitspraak is belangrijk, omdat klanten van failliete energiebedrijven vaak worden geconfronteerd met peperdure gas- en stroomcontracten als zij op zoek moeten naar een andere leverancier. Klanten van het bankroete Welkom Energie die vorig jaar werden overgezet naar Eneco kunnen daarover meepraten.

    Kamervragen
    CDA-Kamerlid Henri Bontenbal heeft meteen schriftelijke vragen gesteld aan minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) over de uitspraak van de kantonrechter. Bontenbal wil van de bewindsman weten of het vonnis ook gevolgen heeft voor klanten van Welkom Energie.

    BEKIJK OOK:
    Welkom Energie-klanten vluchten alweer bij ’duur’ Eneco

    Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt op zijn beurt aan Jetten of zijn ministerie en toezichthouder ACM zich wel aan de wet hebben gehouden inzake de ondergang van Welkom Energie. „En was het verplichte contract met Eneco wel rechtmatig?” vraagt Omtzigt zich af.

    ’Heel interessant vonnis’
    De Consumentenbond spreekt ook van ’een heel interessant vonnis’. Volgens een woordvoerster heeft de bond er al bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op aangedrongen dat energiebedrijven voortaan verplicht moeten worden om klanten van een failliete leverancier over te nemen tegen de bestaande contractvoorwaarden. Als het aan de Consumentenbond ligt, komen ook betaalde voorschotten en nog niet uitbetaalde welkomstkortingen niet langer te vervallen als een energieaanbieder bankroet gaat, maar moeten die verplichtingen worden overgenomen door de nieuwe leverancier.

    Klanten van het failliete Welkom Energie die vinden dat zij te veel hebben betaald door hun overstap naar Eneco, kunnen volgens de Consumentenbond op basis van het Flexenergie-vonnis de rechter gaan vragen om compensatie. „Vooral ook omdat consumenten is voorgehouden dat ze helemaal geen nee mochten zeggen, maar voor tenminste dertig dagen vast zaten aan Eneco en daarna pas mochten overstappen”, aldus de zegsvrouw van de bond.

    Waarschuwing ACM
    Toezichthouder ACM laat weten de uitspraak nog te bestuderen. Een ACM-woordvoerder waarschuwt wel alvast dat geen enkel energiebedrijf in de huidige grillige markt nog bereid zal zijn om klanten van een failliete concurrent over te nemen tegen de lagere tarieven uit oude contracten.

    Innova Energie was niet bereikbaar voor commentaar.

    BEKIJK OOK:
    Waakhond ACM: ’We hebben te veel cowboys op energiemarkt toegelaten’

    www.telegraaf.nl/financieel/861806982...
  2. forum rang 10 voda 25 oktober 2022 17:51
    Nieuw EU-plan om gas- en elektriciteitsprijs los te koppelen
    RTL Z - 2 uur geleden

    De Europese Commissie komt vandaag met een nieuw voorstel dat ervoor moet zorgen dat de elektriciteitsprijs in de toekomst stabiel en vooral laag blijft. Die moet dan wel ontkoppeld worden van de gasprijs, en daar is iets voor bedacht.

    Windmolens in de buurt van Almere.
    © ANP

    Dat schrijft Politico op basis van Commissiestuk waar het de hand op heeft weten te leggen. Vandaag wordt daarover vergaderd door de energieminister van de EU-landen. Dan moet blijken of zij ook brood zien in het idee uit Brussel.

    Een grote frustratie van huishoudens, bedrijven en politici is dat de prijs die we betalen voor stroom, in zeer grote mate afhangt van de prijs voor gas, die torenhoog is doordat er veel minder gas uit Rusland komt.

    Gasprijs bepaalt stroomprijs
    Dat heeft alles te maken met hoe de Europese stroommarkt in elkaar zit. De groothandelsprijs voor stroom, dat is dus de prijs die energieleveranciers betalen om stroom in te kopen, wordt bepaald door de duurste technologie die nodig is om op dat moment aan de totale stroomvraag te voldoen.

    Simpel gezegd: als op een bepaald moment windmolens genoeg stroom opwekken om aan alle vraag te voldoen, dan is stroom heel goedkoop. Het opwekken van windenergie kost namelijk heel weinig. Maar als er ook een gascentrale aan moet om het laatste beetje energie op te wekken dat nodig is om iedereen van stroom te voorzien, dan schiet de prijs omhoog. Álle stroom wordt dan verkocht voor de prijs die de gascentrale vraagt.

    Dikke winst
    Het gevolg is dat producenten van groene stroom (wind, zon) en kernenergie gigawinsten maken en huishoudens en bedrijven gigarekeningen krijgen voorgeschoteld.

    In Brussel wordt daarom al langer gesproken over het ontkoppelen van de gas- en elektriciteitsprijs, maar dat vergt hele grote aanpassingen aan de vrije energiemarkt. "Je kunt wel een systeem bedenken waarbij er verschillende elektriciteitsprijzen zijn, maar dat wordt dan wel ingewikkeld", zei Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, onlangs tegen RTL Z.

    Daarom heeft de Commissie iets verzonnen waardoor niet het hele systeem op de schop hoeft, maar er toch een normale prijs voor groene stroom betaald gaat worden. Volgens Politico wil Brussel dat doen naar Brits model.

    CFD
    Dat werkt met zogenaamde 'contracts for difference' (CFD's). Producenten van duurzame energie kunnen inschrijven op zo’n CFD. Dat is een langlopend contract (vijftien jaar in het VK) waarin een vaste prijs wordt afgesproken voor groene stroom met de producent.

    Die verkoopt zijn energie nog steeds gewoon op de beurs, maar als de prijs daar lager ligt dan de afgesproken prijs krijgt de producent het verschil vergoed. Daar tegenover staat dat als de prijs hóger ligt dan de afgesproken prijs, dan moet het verschil tussen de afgesproken prijs en de beursprijs door de producent van de energie worden teruggegeven.

    Omweg
    In het VK loopt dit via een staatsbedrijf dat de CFD's uitgeeft. Het geld dat uitgekeerd moet worden aan groene producenten als de elektriciteitsprijs laag is, wordt opgehaald via een heffing op de energieleveranciers. Als de prijs op de beurs juist hoog is (zoals nu) moeten de groene producenten dus de extra inkomsten boven de afgesproken prijs juist afdragen. Dat geld gaat dan via het staatsbedrijf naar de energieleveranciers, die dat voordeel op hun beurt weer doorgeven aan de consument.

    Op deze manier hoeft de markt niet volledig op de schop, maar wordt er – via een omweg – door consumenten wel een redelijke prijs betaald voor stroom.

    Investeringen interessant
    Dit mechanisme bestaat in het VK al een aantal jaren. Het is ooit bedacht juist om investeringen in duurzame energie interessant te maken. Het geeft exploitanten van windmolen- en zonneparken immers de zekerheid van een goed tarief voor een periode van vijftien jaar, zelfs als de prijzen op de beurs weer flink zakken.

    Het plan is nu, ook daar, om de regeling ook aan te bieden aan opwekkers van duurzame energie die al operationeel zijn, zodat zo snel mogelijk een groot deel van de duurzaam opgewekte energie goedkoper wordt.

    De Europese Commissie reageerde niet op een verzoek om commentaar.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ni...
  3. forum rang 10 voda 26 oktober 2022 08:48
    Peperdure oude inkooptarieven blok aan been voor veel energiebedrijven
    Dalend gastarief lokt prijsvechters: ’Weer meer aanbiedingen energiecontracten’
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Gisteren, 21:55
    Gisteren, 21:17
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De gasprijs zakt sterk, sinds de piek in augustus is zij nu 70% gedaald. Veel energiebedrijven kochten gas echter zeer duur in, en zullen dat bij nieuwe energiecontracten met verlies van de hand doen. Prijsvechters die contracten tegen het huidige dagtarief verkopen, duiken onder hun tarieven.

    Besparing op energie loopt enorm op, ziet vermogensbeheerder Renco van Schie. ANP / HH

    De voorlopig warme winter, de terugkeer van kernenergie, zeer veel aanbod van vloeibaar gemaakt gas (lng) en behoorlijk gevulde bergingen hebben de inkoopprijs voor energiebedrijven gedrukt tot bijna €90 per megawattuur. Tegelijkertijd is de vraag geslonken. „Iedereen onderschat hoe sterk we bezuinigen, zo’n 25 tot 30%”, zo overziet vermogensbeheerder Renco van Schie van Valuedge. Een overschot aan gas kan „tot zeker december” duren, aldus meteoroloog en analist Giacomo Masato.

    Deze cocktail drijft de gasprijs weer wat naar beneden. Energieleverancier Eneco zit dicht op die inkoopprijs en kon door de ingezakte inkooptarieven zijn contracten voor een derde van alle klanten 5% laten dalen.

    BEKIJK OOK:
    Aluminiumtrots Delfzijl gebukt onder gasdrama: deel personeel Aldel al ontslagen

    De markt haalt adem. Ze was voor prijsvergelijkers wekenlang opgedroogd: de gasprijs was te hoog voor energiebedrijven om ook maar een enkel contract te kunnen afgeven aan zoekende consumenten.

    Signalen
    „Wij zien de eerste signalen dat er alweer meer aanbiedingen voor energiecontracten komen”, zegt directeur Hans de Kok van vergelijker Pricewise.

    „Maar als klanten ondanks overstapboetes gaan weglopen naar prijsvechters met lagere aanbiedingen, is er een groot probleem voor energiebedrijven die tegen hoge kosten inkochten”, zegt Martien Visser, lector energie aan de Hanzehogeschool Groningen.

    BEKIJK OOK:
    Gasprijs daalt verder dankzij zacht herfstweer

    Inkopers proberen dat risico te spreiden door telkens plukjes gas in te kopen. Per groep klanten met verschillende behoefte worden tarieven gemaakt. „De heilige graal van inkopers”, zegt De Kok. „Hun aanpak blijft meestal geheim. Voor energiebedrijven is er een risico: je kent overstappers, je nieuwe klanten niet. Dus moeten ze risico’s mijden en de inkoopcontracten onder miljoenen bestaande en nieuwe klanten spreiden.”

    Die prijsvechters kopen momenteel gas en stroom in tegen een lage zogeheten spot- of dagprijs. Die was even €30. Veel minder dan de tarieven waartegen energiebedrijven eerder langdurige contracten inkochten. Sinds februari kregen handelaren en inkopers alleen maar topprijzen op hun scherm.

    Oproep kabinet
    Dit dure gas is mede op aandringen van het kabinet ingekocht, maar dat raken ze niet zomaar kwijt, nu de prijsvechters tegen de helft of een derde contracten kunnen aanbieden. „Energieleveranciers die stabiliteit probeerden te bieden met vaste contracten, worden nu eigenlijk afgestraft”, aldus Visser. „Sommige hebben een afboeking moeten doen op hun dure voorraden”, zegt een handelaar. Zulk verlies verklaart waarom veel aanbieders de consument afgelopen maanden geen enkel energiecontract aanboden. „De nieuwe energiecontracten zijn prille verbeteringen”, erkent De Kok. „Hopelijk komen er nu meer vaste contracten.”

    BEKIJK OOK:
    Winter nadert, maar Brussels overleg over gasprijzen zit muurvast: ’Het duurt veel te lang’

    Normaliter kopen energiebedrijven hun gas in de zomer in. Dan is er weinig verbruik. Bij voldoende aanbod van gas is de kostprijs dan laag, energiebedrijven maken winst als ze het gas vervolgens hoger verkopen. Door de spanningen over de Russische invasie van gasleverancier Oekraïne was die zomermaandenprijs drastisch opgelopen tot €350, tegen €25 twee jaar geleden. „Het inkopen van gas tegen deze hoge prijzen deden de bedrijven alleen maar omdat de overheid garant ging staan voor alle verliezen”, zegt energie-econoom Gerben Hieminga van ING. Die steun geldt tijdens het stookseizoen, van 1 oktober tot 1 mei 2023.

    „Daardoor zijn de bergingen wel goed gevuld, kan vloeibaar gemaakt gas niet goed worden toegevoegd en daalt de prijs bij dit hoge aanbod zelfs”, aldus hoogleraar energietransitie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen. Energie-minister Jetten is in gesprek met de aanbieders om nu meer langetermijncontracten te bieden.

    Winter komt
    „Maar de huidige lage gasprijs is nog geen enkele garantie voor de komende winter en volgend jaar”, zegt hoogleraar Mulder. De termijnmarktcontracten voor gas geleverd in december staan bijvoorbeeld alweer geprijsd op €130 per megawattuur, in februari en maart zijn inkopers ruim €140 kwijt. „De markt verwacht dus dat er tekorten blijven. De krapte van het aanbod is ook niet zomaar weg”, aldus Mulder.

    BEKIJK OOK:
    EU bereikt akkoord over de gasmarkt: wat gaat er veranderen?

    De Nederlandse gasbergingen werden tot de oorlog in Oekraïne deels gevuld met Russische gas. In Europa was dat voor 40%, door alle sancties en afsluiting van pijpleidingen door staatsbedrijf Gazprom is dat inmiddels 9%, vooral via Oekraïne.

    „Niet iedereen weet dat er ook nog steeds Russisch gas in onze gasopslagen zit. Europa haalt nog steeds lng uit Rusland en die hoeveelheid is de afgelopen tijd zelfs iets toegenomen.”, zegt ING-econoom Hieminga. „Voor de vulling van komend jaar zal die Russische toevoer waarschijnlijk verminderen”, zo wijst hij op de sanctiestrategie van de Europese Unie. „En je moet in maart, april nog maar zien hoeveel gas er in Nederland overblijft na dit stookseizoen.”

    Afkoeling
    Qatar, leverancier van lng, waarschuwde Europese leiders afgelopen week dat ze onderschatten hoe groot de levering van Russisch gas is geweest. „Het vullen van onze bergingen kan volgend jaar een veel grotere opgave zijn”, aldus Hieminga.

    BEKIJK OOK:
    Hierdoor zie je lage gasprijs nog niet terug op rekening

    Het kabinet komt huishoudens komende maanden tegemoet: voor november en december krijgen ze samen €380 compensatie overgemaakt. Komend jaar geldt een prijsplafond van maximaal €1,45 per kuub gas tot een verbruik van 1200 kuub. En voor elektriciteit €0,40 per kilowattuur tot een verbruik van 2900 kilowattuur. Daarboven geldt de marktprijs. Mogelijk blijven de afgekoelde marktprijzen net onder dit plafond.

    BEKIJK OOK:
    Strijd tegen hoge gasprijs aan eigen succes ten onder: ’Blokkade havens dreigt’

    www.telegraaf.nl/financieel/134834865...
  4. forum rang 10 voda 28 oktober 2022 07:47
    (Bijna) alle leveranciers op een rij: zo krijg jij 2 x 190 euro energiecompensatie
    RTL Nieuws - Gisteren om 16:24

    Iedereen met een kleinverbruikersaansluiting krijgt over de maanden november en december 380 euro energiecompensatie van de overheid. De vraag is: hoe? Energiebedrijven moeten het regelen en dat doen ze op verschillende manieren. RTL Nieuws deed een ronde langs 30 energieleveranciers. Het overzicht:

    Voor meer, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/b...
  5. forum rang 10 voda 1 november 2022 16:52
    Eneco verlaagt energietarieven nog verder, maar blijft een van de duurste

    Energiebedrijf Eneco gaat door met de prijsverlagingen van gas en elektriciteit. Klanten die in december een nieuw tarief krijgen betalen dan inmiddels 20 procent minder dan de klanten die in oktober nieuwe prijzen kregen. Essent verhoogt de prijzen volgende week iets.

    Ton Voermans 01-11-22, 14:04 Laatste update: 16:45

    Het is de tweede grote prijsverlaging die de energiereus doorvoert. De gasprijs gaat naar 2,71 euro per kubieke meter, en elektriciteit naar 69 cent per kWh. Eneco vroeg in oktober nog 3,39 euro en 84 cent. Voor de groep klanten die de nieuwe prijzen krijgt verandert er nagenoeg niks, zij betaalden sinds september al ongeveer deze prijzen. Maar ze zijn ook niet nóg duurder uit.

    De prijsverlaging is het gevolg van de scherp gedaalde gasprijs. Gas is sinds de piek in augustus met 66 procent in prijs gedaald op de Europese gasbeurs TTF. Ook speelt het inkoopbeleid van Eneco een rol. Veel energiebedrijven kopen ver van tevoren in waardoor prijsverhogingen en verlagingen een paar maanden vertraagd bij de klanten komen. Eneco sluit minder langetermijncontracten met leveranciers waardoor prijsstijgingen heel snel bij klanten terecht komen, maar de prijsdalingen vinden ook sneller plaats.

    Iedere maand krijgen groepen Eneco-klanten nieuwe tarieven die in principe drie maanden gelden. De klanten die in november een nieuw tarief krijgen betalen ook al minder dan de ‘oktobergroep’.

    Lees ook
    Experts geven morgen antwoord op al jullie energievragen in speciale uitzending
    Hoe en wanneer krijg ik die 190 euro energiecompensatie?

    Duurder
    Ondanks de prijsverlaging is Eneco door het inkoopbeleid nog altijd duurder dan de andere grote twee, Essent en Vattenfall. De drie grote energiemaatschappijen hebben ruim 80 procent van de markt in handen. Vattenfall rekent voor de bestaande klanten met een variabel tarief bijvoorbeeld 2,02 euro voor gas en 46 cent voor stroom. Wie al lang klant is krijgt op de stroomprijs ook nog eens maximaal 25 procent korting.

    Ook Essent kent verschillende tarieven. Op 7 november gaan die niet omlaag, maar weer omhoog. De hoogste prijzen voor vaste klanten met een variabel tarief worden per 7 november 2,49 euro voor gas (dat was 2,33 euro) en stroom gaat 66 cent per kWh kosten, dat was 57 cent.

    Essent en Vattenfall passen voor alle klanten met een variabel tarief de prijzen weer aan per 1 januari. Het is nog niet bekend hoe hun tariefsaanpassing uitpakt.

    Overstappen?
    Overstappen is nog steeds niet zinvol. ,,Ik zou blijven zitten waar je zit’’, zegt Daniël de Wild van vergelijkingssite Independer. ,,Je kunt misschien iets goedkoper vinden, maar dat zijn allemaal variabele tarieven. Het wachten is op de eerste contracten met vaste prijzen.’’ Die komen vermoedelijk pas als er een nieuwe opzegvergoeding wordt vastgesteld. ,,Je ziet dat energiebedrijven nu vooral bezig zijn om bestaande klanten vast te houden en nog niet met het werven van nieuwe klanten.’’

    En tenzij de prijzen ineens heel hard gaan dalen is overstappen over een paar maanden zeker niet zinvol meer. In het nieuwe jaar wordt ook het prijsplafond voor consumenten van kracht. De eerste 1200 kubieke meter gas kost in 2023 maximaal 1,40 euro per kuub en de eerste 2900 kWh elektriciteit zijn gemaximeerd op 40 cent per kWh. Grote groepen Eneco-klanten zien hun rekening dan bijna halveren.

    Vooral minister van Financiën Sigrid Kaag zal de nieuwe tarieven per 1 januari met argusogen volgen, want het rijk past het prijsverschil tussen marktprijs en plafondprijs bij. Hoe meer de gasprijs voor consumenten daalt, hoe gunstiger dat voor de schatkist is.

    De verwarming op 17 graden is met de huidige energieprijzen goed voor de portemonnee, maar kan het kwaad?:

    www.ad.nl/economie/eneco-verlaagt-ene...
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 november 2022 13:33
    'Gasverbruik bijna 30 procent lager dan verwacht'

    Uit schrik voor een torenhoge energiefactuur besparen Belgen fors op hun gasverbruik. Het warme herfstweer speelt ook een rol. Maar zelfs als de impact van die hoge temperaturen wordt weggefilterd, blijkt het gasverbruik bijna 30 procent lager te liggen dan verwacht.
    'Gasverbruik bijna 30 procent lager dan verwacht'

    Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van een data-oefening.

    De gasconsumptie van Belgische gezinnen en kleinverbruikers lag de voorbije weken aanzienlijk lager dan andere jaren, blijkt uit verbruiksgegevens van het Europese netwerk van de gasnetbeheerders ENTSOG. In oktober bleef het gasverbruik ver onder het gemiddelde niveau van de jongste jaren. In de derde en vierde week liep het verschil zelfs op tot meer dan 40 procent.

    Tijdens de zomermaanden lag het verbruik bij Belgische gezinnen iets hoger dan wat je zou verwachten. Maar sinds de tweede week van september is dat beeld omgekeerd. Overschouwen we heel september en oktober, dan ligt de voor temperatuur gecorrigeerde consumptie van aardgas 28 procent lager. Kijken we alleen naar het verwarmingsseizoen, dat op 1 oktober begint en de winter overspant, dan ligt het verbruik bijna een kwart lager dan verwacht, aldus de krant.

    Welke inspanningen concreet hebben bijgedragen tot de forse gasbesparing is niet meteen duidelijk.
  7. [verwijderd] 4 november 2022 10:37
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 3 november 2022 13:33:

    'Gasverbruik bijna 30 procent lager dan verwacht'
    Dat is hier ten huize ook zo.
    Heb onlangs mijn jaarverbruik 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022 berekend: 1030m3, terwijl het in voorgaande jaren tussen 1400 en 1500 lag.
    Er zal een verband zijn met graaddagen, ik heb ze bepaald:
    www.mindergas.nl/degree_days_calculation 1 aug t/m 31 jul:
    2022_2021=2524 2021_2020=2732 2020_2019=2476 2019_2018=2588 2018_2017=2667 2017_2016=2749
  8. [verwijderd] 4 november 2022 10:54
    Van Teletekst: Haalbaarheid energie plafond onzeker.

    Het is niet zeker of het prijsplafond
    voor energie kan ingaan op 1 januari.
    Energiebedrijven weten nog altijd niet
    precies hoe de regeling eruit moet
    zien.Ze vrezen dat hun systemen niet op
    tijd klaar zijn om de maatregel uit te
    voeren,zeggen ze tegen Nieuwsuur.

    Het kabinet wil dat vanaf 1 januari een
    maximumtarief voor stroom en gas gaat
    gelden.Dat is om mensen te helpen de
    gestegen energieprijzen te betalen.

    De onzekerheid over de haalbaarheid van
    het plan is zo groot dat er al een plan
    B klaarligt.Daarin krijgt de consument,
    net als dit jaar,een vaste vergoeding
    van 190 euro per maand.


    Ik zou met €190/mnd kado 'overgecompenseerd' worden.
    Maar je kan het ook zien als subsidie op, of beloning voor zuinig met energie omgaan.
    Salderen met zonnepanelen is immers ook subsidie.
    Ik verdien met besparingsgerichtheid (zuinige apparatengebruik, kritische delen huis isoleren, slim ventileren) meer dan met investeren in allerlei installaties.
  9. forum rang 8 Leefloon 4 november 2022 11:39
    quote:

    Bowski schreef op 4 november 2022 10:54:

    Ze vrezen dat hun systemen niet op tijd klaar zijn om de maatregel uit te voeren,zeggen ze tegen Nieuwsuur.

    Ik zou met €190/mnd kado 'overgecompenseerd' worden.
    Dat laatste geldt voor velen niet. Met een mogelijk tijdelijke duur van €190 per maand, nog onbekende tarieven voor januari 2023, en een piekverbruik in januari. Ten opzichte van een maximumprijs zou je dan in januari minder kunnen ontvangen, en in de rest van het jaar veel minder dan €190 per maand door een veel lager gasverbruik in warmere maanden. Plan B gaat vooraf niet over 12x €190 maar over minimaal 1x €190, in een maand met veel gasverbruik.
  10. forum rang 10 voda 8 november 2022 07:34
    Budget Energie gaat zonnestroom weer jaarlijks salderen na ophef
    Updated Gisteren, 22:33
    Gisteren, 22:32
    in GELD

    DEN HAAG (ANP) - Budget Energie gaat klanten met zonnepanelen toch weer jaarlijks vergoeden voor geleverde zonnestroom, in plaats van maandelijks. Dat heeft directeur Caroline Princen gezegd in televisieprogramma Radar. Over de kwestie was recent ophef ontstaan omdat klanten geld misliepen. De Consumentenbond verwijderde Budget Energie na veel klachten zelfs uit zijn prijsvergelijker voor energieleveranciers.

    ANP/HH
    Particulieren met zonnepanelen op hun dak hebben de mogelijkheid om te veel geproduceerde stroom te salderen. Dat betekent dat ze de hoeveelheid stroom die ze niet gebruiken en terugleveren aan het stroomnet mogen aftrekken van de hoeveelheid energie die ze hebben gebruikt van de energieleverancier.

    BEKIJK OOK:
    ’Zonnepanelen ook zonder saldering snel terugverdiend

    Nadelig
    Maar waar de meeste energieleveranciers jaarlijks salderen, deed Budget Energie dit vanaf 1 juli maandelijks bij klanten met een variabel contract. Dat is vooral in de wintermaanden nadelig, omdat zonnepanelen dan veel minder opleveren terwijl het elektriciteitsverbruik juist hoog is. Over een jaar uitgesmeerd wordt dat gecompenseerd door zonnigere periodes, maar consumenten lopen geld mis als de overtollige zonne-energie uit de zomer niet wordt verrekend met het verbruik in de wintermaanden.

    BEKIJK OOK:
    ’Gasnota verdubbelt, wat nu?’ Experts leggen het uit

    Princen erkent dat de onderneming de zaak niet handig heeft aangepakt. „We betreuren dat we zoveel ruis hebben veroorzaakt.” Daarom kiest het bedrijf er volgens haar ook voor om alles met terugwerkende kracht terug te draaien. Geen enkele klant met zonnepanelen zal dus nadeel ondervinden.

    ’Oneerlijk’
    Maar Princen geef ook aan dat Budget Energie afgelopen zomer niet zonder reden van beleid was gewijzigd. Volgens haar zou het „oneerlijk” zijn om de vergoeding jaarlijks te verrekenen. Er zijn de laatste jaren veel mensen met zonnepanelen bijgekomen. Daarmee is Budget Energie ook meer geld kwijt aan het salderen. Princen geeft aan dat het nu de mensen zonder zonnepanelen zijn die hiervoor de rekening betalen. Die huishoudens - vaak ook mensen met lagere inkomens - zouden door de salderingsregeling zoals die nu is, worden gedupeerd.

    Budget Energie wil dit laatste punt graag aandragen in de politieke discussie over het onderwerp. De Tweede Kamer behandelt begin december een voorstel om energieleveranciers te verplichten jaarlijks te salderen. Vanuit de energiebranche klinkt vaker kritiek op de salderingsregeling, die het kabinet vanaf 2025 wil versoberen. Essent stelde eerder dat salderen innovatie in bijvoorbeeld thuisopslag van energie niet stimuleert.

    www.telegraaf.nl/financieel/171780576...
  11. forum rang 10 voda 8 november 2022 08:34
    Definitieve uitwerking prijsplafond: alle feiten en cijfers op een rij

    Minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de definitieve uitwerking van het prijsplafond voor kleinverbruikers. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers op een rij...

    Eerder werd al bekend dat Nederlandse consumenten en andere kleinverbruikers in 2023 voor de eerste 2.900 kilowattuur stroom 1.160 euro en voor 1.200 kubieke meter gas 1.740 euro; oftewel 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.

    Warmtepomp en salderen
    ‘De volumegrenzen en tarieven zoals deze nu zijn vastgesteld zorgen er voor dat het voor woningen met een hybride warmtepomp niet goedkoper is om hun woning enkel met gas te verwarmen’, aldus minister Jetten in een brief aan de Tweede Kamer.

    In november en december ontvangen kleinverbruikers per maand al 190 euro korting op de energierekening (red. zie kader). Goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen is dat het prijsplafond voor de energierekening in 2023 na toepassing van de salderingsregeling geldt en daarmee over het nettoverbruik van zonnepaneelbezitters.

    Warmtenet: 37 gigajoule
    Voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet zal vanaf 2023 een prijsplafond gaan gelden dat in lijn is met het prijsplafond voor gas. ‘De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet in de bepalingen van de Warmtewet en het Warmtebesluit ruimte om een maximumtarief vast te stellen dat bestaat uit 2 onderdelen, waarbij een van die onderdelen een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule zal zijn. De plafondgrens voor warmte wordt eveneens direct afgeleid van de plafondgrens voor gas (1.200 kubieke meter gas). De plafondgrens bij warmteverbruik zal dan uitkomen op circa 37 gigajoule.’

    Tot en met eind 2023
    Het tijdelijke prijsplafond geldt tot en met 31 december 2023. ‘Het is daarom van belang dat we ook maatregelen nemen die in de toekomst onze weerbaarheid vergroten, onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen in een rap tempo terug te brengen’, aldus minister Jetten. ‘Hoewel de ontwikkeling van de gasprijs erg onzeker is, is niet de verwachting dat de prijsniveaus van voor de oorlog in Oekraïne de komende periode terugkeren.’

    Het kabinet blijft daarom volledig inzetten op energiebesparing, het gebruik van duurzame energiebronnen en het afbouwen van het gebruik van aardgas en de verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en van import daarvan uit andere landen. ‘We zien dat het aantal subsidieaanvragen voor spouwmuurisolatie, warmtepompen en zonneboilers in de afgelopen maanden is verdubbeld’, stelt Jetten. ‘Maar vaak kan er nog meer en is het mogelijk om met relatief kleine ingrepen de maandelijkse energielasten verder te verlagen.’

    Subsidie voor energiebedrijven
    Het kabinet zal de energieleveranciers ondersteunen bij het tijdelijke prijsplafond door een subsidieregeling open te stellen. Door deelname aan de regeling worden energieleveranciers in staat gesteld om tegen een vergoeding voor de gemaakte kosten het deel van de geleverde energie aan kleinverbruikers dat onder het tijdelijke prijsplafond valt tegen een lager tarief af te rekenen.

    De subsidieregeling wordt volgens Jetten zo vormgegeven dat er voldoende maatregelen zijn die waarborgen dat de subsidie wordt doorgegeven aan de consument en overcompensatie wordt tegengegaan. ‘Oorspronkelijk was het idee om de ACM een redelijke marge te laten bepalen op basis waarvan de subsidieaanspraak vooraf kan worden bepaald, maar de ACM heeft mij laten weten dit niet te kunnen. Dit betekent dat een andere partij gevraagd zal worden om hier alsnog een onderbouwde invulling voor aan te leveren, gelet op de wens die ook door Tweede Kamer is geuit om overcompensatie te voorkomen, en waartoe verschillende moties zijn aangenomen. De afgelopen weken is in overleg met de ACM en de RVO bezien hoe dit het beste kan worden vormgeven.’

    Terugvorderen
    Bij het aanvragen van de subsidie en de uiteindelijke vaststelling van de subsidie zal beoordeeld worden of de energieleverancier voldoet aan de subsidievoorwaarden. ‘Energieleveranciers die een subsidiebeschikking krijgen, kunnen een voorschot aanvragen’, duidt Jetten. ‘Het voorschot wordt bepaald op basis van een uittreksel van alle klanten uit de doelgroep dat de leverancier bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna RVO) aanlevert. Voorschotten die achteraf te hoog blijken, worden teruggevorderd door de RVO. De vaststelling van de subsidie wordt gedaan op basis van de daadwerkelijk uitbetaalde bedragen aan klanten. Deze moeten aantoonbaar gedaan zijn en door een accountant zijn vastgesteld. De RVO kan bij vaststelling eveneens de teveel betaalde subsidie terugvorderen. Mocht een leverancier onverhoopt failliet gaan, dan kan de RVO het voorschot terugvorderen of er aanspraak op maken in de failliete boedel.’

    Aan het einde van de looptijd van de subsidie zal aan de hand van het boekenonderzoek door een accountant per leverancier de uiteindelijke hoogte van de subsidie vastgesteld worden. Hiervoor is ook een accountantsverklaring vereist. Aan de hand van de gewogen gemiddelde (inkoop)kosten en contractprijzen zal bepaald worden of al dan niet aan de subsidieverplichtingen is voldaan. ‘De beschreven werkwijze biedt waarborgen om ervoor te zorgen dat de subsidie volledig bij huishoudens terecht komt en dat overwinsten bij energieleveranciers zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden’, besluit Jetten.

    Afsluiting
    De verwachting is volgens de minister dat de maatregelen die het kabinet neemt om de koopkracht te versterken en de stijgende energieprijzen te dempen door bijvoorbeeld het prijsplafond in te stellen, de betalingsproblemen zullen verkleinen en waar mogelijk voorkomen. De groep (klein)verbruikers die door de stijgende energieprijzen deze winter mogelijk met (tijdelijke) betalingsproblemen te maken krijgt, wil het kabinet extra beschermen door een wijziging van de afsluitregeling.
  12. forum rang 10 voda 14 november 2022 07:38
    Vattenfall verhoogt per 1 januari variabele tarieven voor stroom en gas

    Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. Reden voor de verhoging zijn de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat het concern in een verklaring weten. Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors.

    Binnenlandredactie 14-11-22, 07:34

    Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.

    Lees ook
    Wanneer gaat de energiemarkt weer functioneren? 'Overal gespreksthema nummer één’

    Vattenfall noemt nog geen exacte bedragen omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netbeheerkosten nog niet bekend zijn, maar de verwachting is dat de rekening voor zo’n half miljoen klanten met zo’n 30 euro omhoog gaat. Zij komen met het gebruik van stroom en gas boven het prijsplafond uit. De nieuwe tarieven gelden voor het verbruik boven het prijsplafond. In totaal heeft Vattenfall zo'n 2 miljoen klanten in ons land.

    Daling
    Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie. ,,We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan gaat hierbij helpen”, aldus Vattenfall.

    De huidige daling van de energieprijzen wegen volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting.

    Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:

    www.ad.nl/geld/vattenfall-verhoogt-pe...
  13. forum rang 10 voda 14 november 2022 08:05
    ’Energieplafond helpt vooral de rijkste huishoudens’
    Door REDACTIE DFT

    Updated 14 min geleden
    19 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Van alle Nederlandse huishoudens die rond een ton of meer verdienen, profiteert bijna een kwart (22%) van de miljarden die het kabinet nu beschikbaar stelt voor het prijsplafond om de energienota te drukken.

    Het prijsplafond was bedoeld voor de kwetsbare huishoudens, maar een fors deel van vermogende Nederlanders profiteert ook, zo blijkt uit onderzoek.? GETTY V
    Omdat deze rijkere groep in grotere huizen woont en meer energie verbruikt, ontvangen ze relatief meer subsidie, stelt Hank Groenhof, directeur van Springco Urban Analytics na onderzoek in opdracht van BNR.

    Springco baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit dit onderzoek blijkt volgens Springco dat de huishoudens met de hoogste inkomens gemiddeld €246 per maand van de overheid ontvangen. De laagste inkomens krijgen €167 aan compensatie.

    BEKIJK OOK:

    Vattenfall verhoogt opnieuw energietarieven
    De tegemoetkoming was door de Tweede Kamer bedoeld vooral voor de huishoudens met kleine beurs. Die kwamen door de fors gestegen energieprijzen afgelopen maanden in geldnood.

    Hoge gasprijs
    De meest kwetsbaren profiteren onvoldoende van dit prijsplafond, aldus Springco. Ruim driekwart van alle Nederlandse huishoudens die minder dan €20.000 verdienen spenderen meer dan 10% van dat inkomen aan de energienota. Dat was in 2020 slechts een vijfde van deze huishoudens, stelt het onderzoeksbureau.

    Het kabinet stelt voor november en december in totaal €380 beschikbaar. Vanaf 1 januari gaat het prijsplafond in werking. Ook voor komend jaar zal de gasprijs hoog blijven.

    BEKIJK OOK:
    Onderzoeker: ’Nederland kan profiteren van overgang naar schonere energie’

    www.telegraaf.nl/financieel/27753608/...
  14. Hallo! 14 november 2022 11:45
    quote:

    voda schreef op 14 november 2022 08:05:

    Het prijsplafond was bedoeld voor de kwetsbare huishoudens, maar een fors deel van vermogende Nederlanders profiteert ook, zo blijkt uit onderzoek.?
    Omdat deze rijkere groep in grotere huizen woont en meer energie verbruikt, ontvangen ze relatief meer subsidie, stelt Hank Groenhof, directeur van Springco Urban Analytics na onderzoek in opdracht van BNR.
    De ministers en kamerleden profiteren dus meer dan de mensen voor wie ze de regeling hebben bedacht.
  15. forum rang 7 jowi 14 november 2022 13:17
    quote:

    voda schreef op 14 november 2022 08:05:

    ’Energieplafond helpt vooral de rijkste huishoudens’
    Door REDACTIE DFT

    Updated 14 min geleden
    19 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Van alle Nederlandse huishoudens die rond een ton of meer verdienen, profiteert bijna een kwart (22%) van de miljarden die het kabinet nu beschikbaar stelt voor het prijsplafond om de energienota te drukken.

    Het prijsplafond was bedoeld voor de kwetsbare huishoudens, maar een fors deel van vermogende Nederlanders profiteert ook, zo blijkt uit onderzoek.? GETTY V
    Omdat deze rijkere groep in grotere huizen woont en meer energie verbruikt, ontvangen ze relatief meer subsidie, stelt Hank Groenhof, directeur van Springco Urban Analytics na onderzoek in opdracht van BNR.

    Springco baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit dit onderzoek blijkt volgens Springco dat de huishoudens met de hoogste inkomens gemiddeld €246 per maand van de overheid ontvangen. De laagste inkomens krijgen €167 aan compensatie.

    BEKIJK OOK:

    Vattenfall verhoogt opnieuw energietarieven
    De tegemoetkoming was door de Tweede Kamer bedoeld vooral voor de huishoudens met kleine beurs. Die kwamen door de fors gestegen energieprijzen afgelopen maanden in geldnood.

    Hoge gasprijs
    De meest kwetsbaren profiteren onvoldoende van dit prijsplafond, aldus Springco. Ruim driekwart van alle Nederlandse huishoudens die minder dan €20.000 verdienen spenderen meer dan 10% van dat inkomen aan de energienota. Dat was in 2020 slechts een vijfde van deze huishoudens, stelt het onderzoeksbureau.

    Het kabinet stelt voor november en december in totaal €380 beschikbaar. Vanaf 1 januari gaat het prijsplafond in werking. Ook voor komend jaar zal de gasprijs hoog blijven.

    BEKIJK OOK:
    Onderzoeker: ’Nederland kan profiteren van overgang naar schonere energie’

    www.telegraaf.nl/financieel/27753608/...
    Quote
    Het prijsplafond was bedoeld voor de kwetsbare huishoudens, maar een fors deel van vermogende Nederlanders profiteert ook, zo blijkt uit onderzoek.? GETTY V
    Omdat deze rijkere groep in grotere huizen woont en meer energie verbruikt, ontvangen ze relatief meer subsidie, stelt Hank Groenhof, directeur van Springco Urban Analytics na onderzoek in opdracht van BNR.

    Springco baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit dit onderzoek blijkt volgens Springco dat de huishoudens met de hoogste inkomens gemiddeld €246 per maand van de overheid ontvangen. De laagste inkomens krijgen €167 aan compensatie.

    Einde quote

    Volgens mij klopt die stelling niet.

    Stel prijsplafond voor 1200 m3 gas.
    Klein huis overwegend minder bedeelde inwoner verbruikt 1200 dus dat is 100% voordeel prijsplafond

    Groot huis overwegend groot verdiener verbruikt 3000 m3 gas. Voordeel prijsplafond toch slechts
    1200/3000 is slechts 40% compensatie door plafond ipv 100% prijscompensatie.

    Het zal wel aan mij liggen!
  16. forum rang 5 Stork 49 14 november 2022 13:23
    quote:

    jowi schreef op 14 november 2022 13:17:

    [...]

    Quote
    Het prijsplafond was bedoeld voor de kwetsbare huishoudens, maar een fors deel van vermogende Nederlanders profiteert ook, zo blijkt uit onderzoek.? GETTY V
    Omdat deze rijkere groep in grotere huizen woont en meer energie verbruikt, ontvangen ze relatief meer subsidie, stelt Hank Groenhof, directeur van Springco Urban Analytics na onderzoek in opdracht van BNR.

    Springco baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit dit onderzoek blijkt volgens Springco dat de huishoudens met de hoogste inkomens gemiddeld €246 per maand van de overheid ontvangen. De laagste inkomens krijgen €167 aan compensatie.

    Einde quote

    Volgens mij klopt die stelling niet.

    Stel prijsplafond voor 1200 m3 gas.
    Klein huis overwegend minder bedeelde inwoner verbruikt 1200 dus dat is 100% voordeel prijsplafond

    Groot huis overwegend groot verdiener verbruikt 3000 m3 gas. Voordeel prijsplafond toch slechts
    1200/3000 is slechts 40% compensatie door plafond ipv 100% prijscompensatie.

    Het zal wel aan mij liggen!
    je hebt gelijk, maar indien je kijkt naar verhoudingen absoluut resp relatief, dan besteedt de armere schelmiel meer aan energiekosten
  17. forum rang 7 jowi 14 november 2022 13:23
    quote:

    voda schreef op 14 november 2022 07:38:

    Vattenfall verhoogt per 1 januari variabele tarieven voor stroom en gas

    Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. Reden voor de verhoging zijn de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat het concern in een verklaring weten. Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors.

    Binnenlandredactie 14-11-22, 07:34

    Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.

    Lees ook
    Wanneer gaat de energiemarkt weer functioneren? 'Overal gespreksthema nummer één’

    Vattenfall noemt nog geen exacte bedragen omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netbeheerkosten nog niet bekend zijn, maar de verwachting is dat de rekening voor zo’n half miljoen klanten met zo’n 30 euro omhoog gaat. Zij komen met het gebruik van stroom en gas boven het prijsplafond uit. De nieuwe tarieven gelden voor het verbruik boven het prijsplafond. In totaal heeft Vattenfall zo'n 2 miljoen klanten in ons land.

    Daling
    Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie. ,,We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan gaat hierbij helpen”, aldus Vattenfall.

    De huidige daling van de energieprijzen wegen volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting.

    Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:

    www.ad.nl/geld/vattenfall-verhoogt-pe...
    Vlug nationaliseren die energiemarkt. Dit geldt ook voor andere voorz voor 1e levensbehoefte zoals zorg, kabel en internet etc.

    Inmiddels voldoende bewijs dat die marktwerking niet werkt, alleen lijdt tot hogere prijzen en dat i.p.v. de consument alleen de graaiers er beter van worden.

    Back to the basics!
  18. Hallo! 14 november 2022 13:44
    quote:

    jowi schreef op 14 november 2022 13:23:

    [...]

    Inmiddels voldoende bewijs dat die marktwerking niet werkt, alleen lijdt tot hogere prijzen en dat i.p.v. de consument alleen de graaiers er beter van worden.
    Ondanks het aangetoonde failliet van de marktwerking, meent de politiek alsnog succes te moeten nastreven door nóg meer marktwerking.

    Het is een bekend probleem in politiek Den Haag: de kloof tussen beleid en uitvoering. De wetgever zet mooie politieke beloften aan de burger om in regelgeving, en vervolgens moeten uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst en Rijkswaterstaat hier handen en voeten aan geven. Deze laatste partijen constateren echter niet zelden dat het beleid niet goed uitvoerbaar is of zelfs fraudegevoelig, waarna de wetgever de boel met een woud aan aanvullende regels dicht timmert. Bureaucratie noemen we dit.

    www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kloof-p...
  19. forum rang 9 objectief 14 november 2022 15:07
    quote:

    Hallo! schreef op 14 november 2022 13:44:

    [...]

    Ondanks het aangetoonde failliet van de marktwerking, meent de politiek alsnog succes te moeten nastreven door nóg meer marktwerking.

    Er is maar een ideale oplossing, zelf in de politiek gaan dan kun je anderen niks verwijten.
1.001 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 51 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,14 +0,24%
EUR/USD 1,0727 +0,27%
FTSE 100 8.091,89 +0,64%
Germany40^ 18.009,10 -0,44%
Gold spot 2.327,54 +0,49%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,34%
Flow T...
+4,56%
NX FIL...
+3,09%
Fugro
+1,66%
DSM FI...
+1,01%

Dalers

ADYEN NV
-12,25%
VIVORY...
-5,03%
WDP
-4,38%
IMCD
-2,28%
AZERION
-1,78%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links