Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belasting op speculeren - wanneer box 1 vs box 3?

72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 14 november 2022 08:50
    quote:

    Braniek schreef op 13 november 2022 22:50:

    als proefproces voor niet-bezwaarmakers negatief uitpakt is er altijd nog beroep bij het europees hof voor de rechten van de mens.
    Het betreft diefstal als onrechtmatige overheidsdaad waar het Hof gehakt van zal maken.
    Het zoveelste schandaal Kabinet Rutte.
    Niet met je eens, als je geen bezwaar maakt stem je in met de aanslag. Er is niks onrechtmatigs gebeurt.
    En Rutte c.s. moet vooral niks doen, want anderen moeten dan extra gaan betalen.
  2. forum rang 8 Braniek 14 november 2022 11:29
    quote:

    objectief schreef op 14 november 2022 08:50:

    [...]

    Niet met je eens, als je geen bezwaar maakt stem je in met de aanslag. Er is niks onrechtmatigs gebeurt.
    En Rutte c.s. moet vooral niks doen, want anderen moeten dan extra gaan betalen.
    als je iets onrechtmatigs afpakt, ben je verplicht het terug te geven . Zo simpel is het. Dat zal het Hof ook bepalen.
  3. DeSpeculant 13 februari 2023 11:15
    www.businessinsider.nl/box-3-vermogen...

    Vermogensbelasting box 3: heffing op basis van daadwerkelijk rendement?

    Vanaf 2026 zou gekeken moeten worden naar het daadwerkelijke rendement op verschillende soorten beleggingen, maar uitvoeringstechnisch kan dit zeer complex zijn voor de Belastingdienst. En belastingplichtigen moeten mogelijk meer administratieve gegevens over hun vermogen bijhouden.

    In een op 9 februari aan de Tweede Kamer verstuurde brief geeft staatssecretaris Marnix van Rij aan ook te kijken naar een alternatief voor een heffing op daadwerkelijke behaalde rendementen. Het idee is om te blijven werken met een verondersteld rendement (forfaitaire heffing), maar dit verder te verfijnen zodat het beter aansluit bij de ontwikkeling op financiële markten.

    Zo zou bij onroerend goed dat in box 3 valt een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen verhuurde woningen en niet-verhuurde woningen, bij het toekennen van een bepaald verondersteld rendement.

    Een andere mogelijkheid is volgens de staatssecretaris om bij de veronderstelde rendementen niet te kijken naar een gemiddelde voor de lange termijn, maar naar een 1-jarig rendement voor diverse beleggingscategorieën. Dat zou beter aansluiten bij recente ontwikkelingen op financiële markten.

    Verder oppert Van Rij dat de fiscus voor het veronderstelde rendement een wat lager percentage kan rekenen dan het daadwerkelijke gemiddelde marktrendement. Op die manier is er een kleinere groep belastingplichtigen die in een bepaald jaar een lager rendement haalt dan het werkelijke, gemiddelde marktrendement.

    De uiteindelijke manier waarop de vermogensbelasting in box 3 vanaf 2026 wordt geregeld, zal waarschijnlijk nog flink wat politieke discussie opleveren. In de Tweede Kamer is veel animo voor een heffing op basis van daadwerkelijke gerealiseerde rendementen. Maar staatssecretaris Van Rij neemt alvast een voorschot op mogelijke problemen bij de uitvoering voor de Belastingdienst, die operationeel toch al flink onder druk staat.
  4. DeSpeculant 4 april 2023 12:57
    nos.nl/artikel/2468504-spaartaks-over...

    Spaartaks over werkelijk rendement waarschijnlijk verder vertraagd

    De invoering van een nieuw stelsel voor de spaartaks loopt waarschijnlijk opnieuw vertraging op, zegt staatssecretaris Van Rij in een interview in NRC. Het kabinet wil vanaf 1 januari 2026 belasting gaan heffen over het werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen in box 3, maar die datum is volgens de staatssecretaris voor Fiscaliteit praktisch niet haalbaar.

    Het oorspronkelijke plan uit het regeerakkoord was om het nieuwe systeem vanaf 2025 in werking te laten treden, maar vorig jaar september werd al duidelijk dat die planning niet realistisch was. Nu lijkt de invoering dus nog langer te gaan duren.
    'Heel ingewikkeld'

    "Om heel eerlijk te zijn: als het wetsvoorstel er deze zomer ligt, en we willen ook nog een internetconsultatie doen, en als je daarna anderhalf jaar uittrekt voor het wetgevingstraject, dan wordt het wel heel ingewikkeld om 1 januari 2026 te halen", zegt Van Rij tegen de krant. "Want je hebt ook nog anderhalf jaar nodig voor de implementatie." Daardoor lijkt het erop dat de nieuwe heffing op zijn vroegst in 2027 kan worden ingevoerd.
    Wat is er mis met de spaartaks?

    Het gaat om de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd, in box 3. Je betaalt belasting over vermogen vanaf 50.000 euro of 100.000 euro als je een fiscale partner hebt. De Belastingdienst mocht de aanslag baseren op een fictief rendement, niet op het werkelijk behaalde rendement.

    De overheid ging daarbij uit van rendement door beleggingen, maar ook veel mensen laten hun vermogen op de bank staan en sparen. Omdat sparen de afgelopen jaren door de lage rente amper iets opleverde, was de regeling voor spaarders ongunstig. Zij haalden geen tot vrijwel geen rendement, maar moesten wel belasting betalen, omdat de overheid dus uitging van dat fictieve rendement.

    In een zaak die spaarders aanspanden, oordeelde de Hoge Raad in december 2021 dat de spaartaks in strijd was met de wet. Daardoor moest de Belastingdienst in ieder geval de aanslagen van alle belastingbetalers die bezwaar maakten, compenseren.

    Door het vorige uitstel liep de schatkist al 385 miljoen euro mis. Of het dit keer ook om eenzelfde bedrag gaat, kan het ministerie van Financiën nog niet zeggen. De Tweede Kamer debatteert begin mei over het onderwerp en moet nog een besluit nemen over de planning.
    Meerdere knelpunten

    Het wederom uitstellen van een nieuwe regeling voor de spaartaks komt onder meer doordat de modernisering van belangrijke ict-systemen bij de Belastingdienst vertraging heeft opgelopen. Voor het maken van nieuwe wetgeving is volgens Van Rij een breed draagvlak nodig. Dat kan langer duren dan verwacht. "Je gaat een nieuw stelsel voor het belasten van vermogens er niet doorheen drukken."

    Daar komt bij dat er bij de formatie van het huidige kabinet niet goed is nagedacht over de details in deze zaak, zegt de staatssecretaris. "Als ik dan vraag: hebben jullie het er goed over gehad wat reëel rendement is, dan is het antwoord: nee, helemaal niet."
  5. forum rang 9 objectief 4 april 2023 13:47
    quote:

    DeSpeculant schreef op 4 april 2023 12:57:

    nos.nl/artikel/2468504-spaartaks-over...

    Spaartaks over werkelijk rendement waarschijnlijk verder vertraagd

    Dit Is niet relevant, want eerst komen er nog 2e Kamer verkiezingen en de nieuwe ploeg neemt weer eigen beslissingen.

    (NB. de belastingdienst, net als vele andere instellingen waarop je enkel voor contact 15/20 minuten moet wachten) heeft geen mensen om heffing via werkelijk rendement te realiseren)
  6. [verwijderd] 7 april 2023 09:04
    De 3 favoriete beleggingen van Guy Janssens

    Guy Janssens is een grote believer van duurzaam beleggen. Dankzij zijn team is het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis met 8,5 miljard euro het grootste van Europa geworden. Een dakfonds of ‘paraplufonds’ (in het Engels: ‘umbrella fund’) is een fonds dat niet zelf belegt in aandelen of obligaties van individuele bedrijven, maar wel in deelbewijzen van fondsen. Het is een fonds-van-fondsen.

    Zo belegt het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis in een vijftigtal duurzame beleggingsfondsen. Voor zijn drie favoriete beleggingen, schuift Janssens alvast drie thema’s naar voor. Deze zullen nog vele jaren belangrijk blijven bij het streven naar een betere wereld. Tegelijk moet beleggen daarin een extra rendement kunnen opbrengen.

    Bij elk thema stelt Janssens een passend, actief beheerd beleggingsfonds voor. De voorbije tien jaar haalden duurzame beleggingen vaak een hoger rendement dan ‘gewone’ beleggingen
    lees verder ; spaarvarkens.be/de-3-favoriete-belegg...
  7. [verwijderd] 7 april 2023 11:48
    De 3 favoriete beleggingen van Patrick Casselman

    Ondanks de coronapandemie en de diepe economische recessie zijn sommige beurzen al (bijna) volledig hersteld van hun 40%-correctie in maart. Maar er zijn ook aandelen die nog vrij dicht bij hun cyclische bodem noteren, zoals bankaandelen, de auto-industrie (op Tesla na), staalproducenten en chemie. Zeg maar de traditionele cyclische aandelen. Hier ligt nog een belangrijk herstelpotentieel voor de komende drie jaar, de periode waarin we de economie volledig zien herstellen. Tussentijds kunnen de beurzen uiteraard nog schommelen met heropflakkeringen van corona en tal van economische uitdagingen.

    Ook op de Belgische beurs zie ik een groot contrast tussen aandelen die recordkoersen neerzetten (Sofina, UCB, Argenx …) en aandelen die beleggers lijken te vergeten. Ze bengelen nog dicht bij hun historisch dieptepunt. De volgende 3 Belgische small caps zijn nog duidelijk ondergewaardeerd en hebben op termijn een belangrijk turnaround potentieel.

    lees verder ; spaarvarkens.be/de-3-favoriete-aandel...
72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 0,00%
EUR/USD 1,0718 +0,19%
FTSE 100 8.040,38 0,00%
Germany40^ 18.060,30 -0,16%
Gold spot 2.318,16 +0,09%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links