Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.496 Posts
Pagina: «« 1 ... 155 156 157 158 159 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 DurianCS 21 oktober 2022 16:23
    quote:

    voda schreef op 21 oktober 2022 15:42:

    Complete waanzin. Er valt dan voor de consument niets meer over te stappen. En waar komt al die energie vandaan om al dat water te verwarmen?
    ,,,
    Wat is het verschil? Nu valt er ook niets te kiezen en zit je vast aan de enige leverancier als je aan een warmtenet vastzit. En of het publiek moet dat weet ik niet, maar in het verleden is het nooit gelukt om tot redelijke tarieven te komen.
  2. forum rang 7 Succes 21 oktober 2022 16:27
    Update gasleveringszekerheid 16 - 21 oktober 2022

    Publicatie | 21-10-2022

    Het kabinet houdt de situatie op de gasmarkt nauwlettend in de gaten. U leest hier actuele cijfers over de zekerheid van de gaslevering. Dit is de update van 21 oktober 2022. Gedetailleerde gegevens over de Leveringszekerheid Gas zijn te vinden op de site van Gasunie Transport Services.

    www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gas/...
  3. forum rang 10 voda 21 oktober 2022 16:32
    quote:

    DurianCS schreef op 21 oktober 2022 16:23:

    [...]
    Wat is het verschil? Nu valt er ook niets te kiezen en zit je vast aan de enige leverancier als je aan een warmtenet vastzit. En of het publiek moet dat weet ik niet, maar in het verleden is het nooit gelukt om tot redelijke tarieven te komen.
    Het verschil is dat x-aantal personen "gedwongen" worden op zo'n warmtenet aansluiting te nemen.
    Ik lees alleen maar negatieve geluiden van die warmtenet aansluitingen.
  4. forum rang 5 DurianCS 21 oktober 2022 17:00
    quote:

    voda schreef op 21 oktober 2022 16:32:

    [...]
    Het verschil is dat x-aantal personen "gedwongen" worden op zo'n warmtenet aansluiting te nemen.
    Ik lees alleen maar negatieve geluiden van die warmtenet aansluitingen.
    Ja, het belangrijkste nadeel van een warmtenet zijn de idioot hoge kosten. Qua principe is het prima, alhoewel de warmte meestal niet duurzaam is en meestal gewoon met gas of kolen wordt opgewekt.
  5. forum rang 10 voda 22 oktober 2022 14:06
    Duitsland ontvangt eerste lading waterstof uit Emiraten
    ANP Producties - Gisteren om 22:01
    © ANP

    HAMBURG (ANP) - Duitsland heeft vrijdag een eerste lading waterstof uit de Verenigde Arabische Emiraten ontvangen. Minister Robert Habeck van Economische Zaken vierde dat door in de haven van Hamburg symbolisch een kraan open te draaien. Met de import van waterstof wil Duitsland de afhankelijkheid van gas sneller afbouwen. Het land wil zelf ook waterstof gaan produceren.

    Waterstof wordt gezien als een belangrijke methode om de economie te vergroenen. Het kan veel van dezelfde functies als gas vervullen, maar zonder de uitstoot. Als het daarnaast wordt opgewekt met schone elektriciteit is het volledig CO2-neutraal.

    Hamburg wil een belangrijke importhaven voor waterstof worden. De deal met de Verenigde Arabische Emiraten, die Habeck eerder dit jaar tijdens een bezoek aan het Arabische land overeenkwam, moet daarbij helpen. De haven in Rotterdam heeft vergelijkbare ambities als Hamburg.

    De waterstof uit de Verenigde Arabische Emiraten is zogenaamde blauwe waterstof. Dat is waterstof die gemaakt is met stroom die opgewekt werd met fossiele brandstoffen. Daarbij is wel de CO2-uitstoot afgevangen. Als die niet was afgevangen was de waterstof aangeduid als 'grijs'.
  6. forum rang 10 voda 24 oktober 2022 11:24
    Gasprijs zakt onder €100 op zacht weer en ruime voorraden
    Updated 1 min geleden
    31 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gedaald en dook zelfs even onder het niveau van 100 euro per megawattuur. Door de bovengemiddelde temperaturen, die naar verwachting over het hele continent tot eind oktober aanhouden, wordt het stookseizoen uitgesteld en blijven gasopslagfaciliteiten goed gevuld voor de aanstaande winterperiode.

    Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt daalde de gasprijs maandagochtend ruim 12 procent en zakte voor het eerst sinds juni tot onder de 100 euro per megawattuur. Inmiddels is de daling iets afgenomen en wordt voor een megawattuur 102 euro betaald. Dat is nog altijd 10 procent minder dan vrijdag. Ten opzichte van het hoogtepunt in augustus is de gasprijs met zo’n 70 procent gedaald. De forse toename van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) heeft er in de afgelopen maanden voor gezorgd dat de voorraden boven de gebruikelijke niveaus liggen.

    De verbeterde omstandigheden op de gasmarkt verlichten de druk op de gehavende Europese economie. Toch zijn de prijzen nog altijd meer dan drie keer hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde voor de tijd van het jaar. Ook zou een periode van zeer koud winterweer de voorraden snel kunnen doen slinken.

    „Europa bevindt zich nu in een comfortabele positie wat betreft de bevoorrading van gas”, zei Graham Freedman, een analist bij adviesbureau Wood Mackenzie. De risico’s van black-outs, waarbij de stroomvoorziening tijdelijk wordt stilgelegd, en rantsoenering van gas zijn volgens de analist nu afgenomen. „Maar de echte test zal komen wanneer we echt koud winterweer krijgen”, waarschuwde hij.

    Tijdens de Europese top in Brussel van afgelopen week voerden de leiders van de 27 EU-landen opnieuw overleg over een gezamenlijk beleid om de energiecrisis tegen te gaan. De EU-landen spraken daarbij af dat de prijs voor gas dat de EU importeert in principe aan banden wordt gelegd. Verder stemden ze in met de gezamenlijke inkoop van gas. De Europese ministers voor Energiezaken komen deze week bijeen om de details verder uit te werken.

    www.telegraaf.nl/financieel/672237193...
  7. forum rang 6 Rowi62 24 oktober 2022 14:14
    Wederom een kwartaalafrekening van Greenchoice en wederom retour 800 EUR. Betaal 400 per maand en verbruik was erg weinig omdat het uiteraard geen winter is nog.

    Ik had verwacht dat ze deze bedragen zouden reserveren maar niet dus. (En dan eind juni het verbruik maal het gemiddeld overeengekomen tarief berekenen)

    E.e.a. betekent dus dat over Nov-Jan ik een grote naheffing ga krijgen.

    (2 onder 1 kap; goed geisoleerd; gasketel en gas koken)
  8. forum rang 6 Rowi62 24 oktober 2022 14:29
    Ik heb driemaands contract:
    De gas en elektra prijzen voor de komende drie maanden gelden vanaf 21 oktober en zijn wederom fors hoger dan voorheen. De termijn die ze eisen is weer iets hoger dan 400 eur gebaseerd op een historish verbruik. Ik kan hem niet veel lager zetten online.

    Geen zonnepanelen (op 1 kleine 100 W met batterij na)
  9. forum rang 10 voda 25 oktober 2022 17:51
    Nieuw EU-plan om gas- en elektriciteitsprijs los te koppelen
    RTL Z - 2 uur geleden

    De Europese Commissie komt vandaag met een nieuw voorstel dat ervoor moet zorgen dat de elektriciteitsprijs in de toekomst stabiel en vooral laag blijft. Die moet dan wel ontkoppeld worden van de gasprijs, en daar is iets voor bedacht.

    Windmolens in de buurt van Almere.
    © ANP

    Dat schrijft Politico op basis van Commissiestuk waar het de hand op heeft weten te leggen. Vandaag wordt daarover vergaderd door de energieminister van de EU-landen. Dan moet blijken of zij ook brood zien in het idee uit Brussel.

    Een grote frustratie van huishoudens, bedrijven en politici is dat de prijs die we betalen voor stroom, in zeer grote mate afhangt van de prijs voor gas, die torenhoog is doordat er veel minder gas uit Rusland komt.

    Gasprijs bepaalt stroomprijs
    Dat heeft alles te maken met hoe de Europese stroommarkt in elkaar zit. De groothandelsprijs voor stroom, dat is dus de prijs die energieleveranciers betalen om stroom in te kopen, wordt bepaald door de duurste technologie die nodig is om op dat moment aan de totale stroomvraag te voldoen.

    Simpel gezegd: als op een bepaald moment windmolens genoeg stroom opwekken om aan alle vraag te voldoen, dan is stroom heel goedkoop. Het opwekken van windenergie kost namelijk heel weinig. Maar als er ook een gascentrale aan moet om het laatste beetje energie op te wekken dat nodig is om iedereen van stroom te voorzien, dan schiet de prijs omhoog. Álle stroom wordt dan verkocht voor de prijs die de gascentrale vraagt.

    Dikke winst
    Het gevolg is dat producenten van groene stroom (wind, zon) en kernenergie gigawinsten maken en huishoudens en bedrijven gigarekeningen krijgen voorgeschoteld.

    In Brussel wordt daarom al langer gesproken over het ontkoppelen van de gas- en elektriciteitsprijs, maar dat vergt hele grote aanpassingen aan de vrije energiemarkt. "Je kunt wel een systeem bedenken waarbij er verschillende elektriciteitsprijzen zijn, maar dat wordt dan wel ingewikkeld", zei Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, onlangs tegen RTL Z.

    Daarom heeft de Commissie iets verzonnen waardoor niet het hele systeem op de schop hoeft, maar er toch een normale prijs voor groene stroom betaald gaat worden. Volgens Politico wil Brussel dat doen naar Brits model.

    CFD
    Dat werkt met zogenaamde 'contracts for difference' (CFD's). Producenten van duurzame energie kunnen inschrijven op zo’n CFD. Dat is een langlopend contract (vijftien jaar in het VK) waarin een vaste prijs wordt afgesproken voor groene stroom met de producent.

    Die verkoopt zijn energie nog steeds gewoon op de beurs, maar als de prijs daar lager ligt dan de afgesproken prijs krijgt de producent het verschil vergoed. Daar tegenover staat dat als de prijs hóger ligt dan de afgesproken prijs, dan moet het verschil tussen de afgesproken prijs en de beursprijs door de producent van de energie worden teruggegeven.

    Omweg
    In het VK loopt dit via een staatsbedrijf dat de CFD's uitgeeft. Het geld dat uitgekeerd moet worden aan groene producenten als de elektriciteitsprijs laag is, wordt opgehaald via een heffing op de energieleveranciers. Als de prijs op de beurs juist hoog is (zoals nu) moeten de groene producenten dus de extra inkomsten boven de afgesproken prijs juist afdragen. Dat geld gaat dan via het staatsbedrijf naar de energieleveranciers, die dat voordeel op hun beurt weer doorgeven aan de consument.

    Op deze manier hoeft de markt niet volledig op de schop, maar wordt er – via een omweg – door consumenten wel een redelijke prijs betaald voor stroom.

    Investeringen interessant
    Dit mechanisme bestaat in het VK al een aantal jaren. Het is ooit bedacht juist om investeringen in duurzame energie interessant te maken. Het geeft exploitanten van windmolen- en zonneparken immers de zekerheid van een goed tarief voor een periode van vijftien jaar, zelfs als de prijzen op de beurs weer flink zakken.

    Het plan is nu, ook daar, om de regeling ook aan te bieden aan opwekkers van duurzame energie die al operationeel zijn, zodat zo snel mogelijk een groot deel van de duurzaam opgewekte energie goedkoper wordt.

    De Europese Commissie reageerde niet op een verzoek om commentaar.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ni...
  10. forum rang 10 voda 28 oktober 2022 08:11
    Baltic Power Project Driving New Investments

    Strategic Research Institute
    Published on :
    28 Oct, 2022, 4:45 am

    Poland’s first installation terminal to be located in Swinoujscie and a turbine factory to be built by Vestas in Szczecin are two new investment projects now afoot in connection with the Baltic Power offshore wind farm. The joint venture project between the ORLEN Group and Northland Power will require 76 state-of-the-art 15 MW turbines from Vestas, whose components will be manufactured at the supplier’s new assembly factory in Szczecin. The turbine factory, to be manned by a staff of up to 700, is scheduled for completion in 2024, while the ORLEN Group’s installation terminal at the Port of Swinoujscie will commence operations in 2025.

    Parts delivered for installation to the approximately 20-hectare terminal site will be offshore wind farm components, including turbines manufactured by Vestas. Each of the two available wharves will enable initial installation of wind turbine towers more than 100 metres high, weighing about 1,000 tonnes each. The length of each wharf (250 metres) will suffice to accommodate the operation of the largest specialised jack-up vessels currently available for installing offshore wind farm components. The port is expected to commence operations in 2025, and will employ around 100 people during the installation work.

    The ORLEN Group’s investment in an installation port to be constructed at the Port of Swinoujscie is crucial from the point of view of the time frames of both the Baltic Power project and future projects to be undertaken by ORLEN Neptun within Polish waters of the Baltic Sea by 2040.

    The first project to be delivered with the support of the installation terminal in Swinoujscie will be Baltic Power, a joint venture between the ORLEN Group and Northland Power. Thanks to a determined effort of a team of nearly 90 experts from 10 countries, it is now the most advanced project within Polish waters of the Baltic Sea. The company has already secured all key components of the offshore wind farm through a partially local supply chain.

    The Baltic Power wind farm will feature 76 turbines, each with a capacity of 15 MW, to be supplied by Vestas. These turbines are currently at the cutting edge of what is available on the market, and Baltic Power will be one of the world’s first wind farms where they will be deployed. The contract with Vestas provides for the supply and installation of the turbines and the provision of a full range of maintenance services for up to 15 years. In addition, recognising further development potential of the Polish offshore wind sector, the company has decided to locate its new assembly factory in Szczecin.

    The new Vestas factory will assemble turbine nacelles and hubs. The facility, located in the region of Western Pomerania, will supply manufactured components to the Polish and global markets. The factory is expected to start operations in the second half of 2024, providing between 600 and 700 jobs. Thus, it will be the largest manufacturing plant in Poland linked directly to the offshore wind sector.

    The Baltic Power farm, with a capacity of up to 1.2 GW, will be located about 23 kilometres off the coastline, near Choczewo and Leba. When completed in 2026, it will be able to generate clean energy for more than 1.5 million households.
  11. forum rang 10 voda 28 oktober 2022 11:14
    Akkoord EU-ministers: zonnepanelen eind 2029 verplicht voor nieuwe woningen

    De Europese energieministers hebben in de Raad van de Europese Unie een akkoord bereikt over de herziening van de EPBD-richtlijn en daarmee de verplichte installatie van zonnepanelen op nieuwbouwwoningen.

    De energieministers van de EU-lidstaten hebben een zogenaamde algemene oriëntatie aangenomen om de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) te herzien en daarmee nieuwe eisen in te voeren voor de energieprestatie van gebouwen. De belangrijkste doelstellingen van de herziening zijn dat alle nieuwe gebouwen tegen 2030 emissievrij moeten zijn en dat bestaande gebouwen tegen 2050 moeten worden omgevormd tot emissievrije gebouwen.

    Vervolgstappen
    Nu de ‘algemene oriëntatie’ is aangenomen, kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement opgestart worden. De herziening van de EPBD-richtlijn is onderdeel van het ‘Fit for 55’-pakket dat de Europese Commissie vorig jaar zomer presenteerde en waar sindsdien over onderhandeld wordt. Zodra de 2 Europese instellingen een politiek akkoord hebben bereikt, zal de definitieve tekst van de herziene richtlijn formeel worden aangenomen door de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

    Afgelopen mei heeft de Europese Commissie de ambitie overigens alweer opgeschaald via het REPowerEU-plan dat een antwoord is op de energiecrisis als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Onderdeel van dat plan is het voorstel om het aandeel hernieuwbare-energiebronnen in 2030 te verhogen van 40 naar 45 procent.

    Nieuwbouw vanaf 2028 emissievrij
    De energieministers van de EU-lidstaten zijn nu overeengekomen dat vanaf 2028 nieuwe overheidsgebouwen emissievrij moeten zijn en alle nieuwe gebouwen vanaf 2030 emissievrij moeten zijn. Wel zijn voor sommige gebouwen uitzonderingen mogelijk, zoals voor historische gebouwen, gebedshuizen en defensiegebouwen.

    Voor bestaande gebouwen hebben de lidstaten afgesproken zogenaamde minimumwaarden voor energieprestaties in te voeren. Daarmee willen ze renovatie stimuleren, de slechtst presterende gebouwen uitfaseren en het nationale gebouwenbestand voortdurend verbeteren.

    Verplicht
    Nieuwe gebouwen moeten in de toekomst zodanig worden ontworpen dat ze ‘zonneklaar’ zijn, oftewel bij de bouw al geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen.

    Voor alle nieuwe overheidsgebouwen en niet voor bewoning bestemde gebouwen – zoals kantoren – met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter worden zonnepanelen uiterlijk op 31 december 2026 verplicht.

    Voor alle bestaande overheidsgebouwen en niet voor bewoning bestemde gebouwen die gerenoveerd worden – en een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 400 vierkante meter kennen – worden zonnepanelen uiterlijk op 31 december 2027 verplicht. Diezelfde verplichting geldt uiterlijk op 31 december 2029 voor alle nieuwbouwwoningen.

    Eerder
    21 oktober 2022
    ‘EU moet zonnepanelen verplichten voor alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen’
    18 mei 2022
    Europa wil zonnepanelen op gebouwen verplichten: alle feiten en cijfers op een rij
    6 januari 2022
    Europa wil renovatiepaspoorten introduceren en emissievrije nieuwbouw verplichten vanaf 2030

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  12. forum rang 10 voda 3 november 2022 07:02
    RWE Bids for Seabed Permit in Poland with Unique Concept

    Strategic Research Institute
    Published on :
    3 Nov, 2022, 3:28 am

    Poland has started competitive processes for five offshore wind seabed permits in the Polish Baltic Sea. RWE has submitted bids for all five areas with a total capacity of 7.8 gigawatts,– including a site 44.E1, located in the direct vicinity of its F.E.W. Baltic II project. Based on its track record of more than 20 years in offshore wind, RWE has developed a comprehensive concept for this particular offshore wind farm named Sharco Duo. The 1.8-GW site is located north-west of the Slupsk Bank in the central Polish Baltic Sea.

    RWE is expecting extensive synergies with its F.E.W. Baltic II project and operational base in Ustka during the development, construction and operation of Sharco Duo. So the company will be able to provide Poland with green and low-cost electricity.

    RWE’s unique design concept for Sharco Duo supports the perfect integration of the offshore wind farm into the Polish energy system, including green hydrogen production – offshore and onshore – together with innovative electricity storage solutions. RWE is also planning to support biodiversity and enhance the local ecology, flora and fauna. Safeguarding the ecosystem is also a key issue during construction and operation. Therefore, some of the many eco innovation solutions being proposed by RWE are low-noise foundation installation systems and sustainable usage of recyclable components. Another focus will be on a low-emissions operating strategy.
  13. forum rang 10 voda 4 november 2022 06:44
    Europa loopt risico geen vloeibaar aardgas meer te krijgen bij Europees prijsplafond voor groothandel, vreest AFM
    Business Insider NL - Gisteren om 15:08

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor het gedeeltelijk stilvallen van de handel in gas als er een Europees prijsplafon voor de gasmarkt komt. Zo’n ingreep zou zelfs toe kunnen leiden dat producenten van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) West-Europa eerder links laten liggen.

    ANP / Jerry Lampen
    © 507

    In Brussel wordt gesproken over een Europees prijsplafond voor gas. AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom snapt dat de Europese Unie iets wil doen aan de hoge gasprijzen sinds de Russische inval in Oekraïne. "Maar pas op met ingrijpen in de gasmarkt. Dit klinkt misschien gek, maar de technische kant van de markt is wel goed."

    Dan gaat het om transparantie en de prijsvorming. Zo heeft de AFM geen aanwijzingen dat er misbruik plaatsvindt door middel van handel met voorkennis. De autoriteit ziet toe op de gastermijnhandel in Amsterdam en daarmee op de belangrijkste Europese gasprijs.

    De financiële waakhond is bang voor het wegvallen van een goede marktwerking als Brussel ingrijpt in de markt. Dat zal waarschijnlijk leiden tot veel onzekerheid over toekomstige prijzen, vreest de toezichthouder. Zo’n ingreep zou er ook toe kunnen leiden dat producenten van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) West-Europa eerder links laten liggen. En dan kan het zelfs de leveringszekerheid van gas in gevaar brengen. Een van de redenen dat de gasprijzen de laatste tijd weer wat lager liggen is de toevoer van lng uit andere delen van de wereld.

    Een echte oplossssing ligt bij de vraag en het aanbod
    Voor huishoudens hebben verschillende EU-landen de laatste tijd wel energieprijsplafonds aangekondigd, maar het gaat de AFM puur om de grotere gasmarkt.

    De EU-energieministers hebben nog altijd geen besluit genomen over het begrenzen van de gasprijs daar. Vorige maand werd dit opnieuw vooruitgeschoven. De lidstaten kibbelen nu al maanden over de beste manier om de torenhoge energierekeningen voor huishoudens en bedrijven aan te pakken. Een meerderheid van de EU-landen, waaronder Italië, wil dat probleem oplossen met een maximumprijs voor gas, maar ze stuiten op verzet van onder andere Nederland en Duitsland.

    Er liggen meerdere varianten van mogelijke ingrepen op tafel. Maar het verhaal is wat de AFM betreft voor vrijwel al die opties min of meer hetzelfde. "Prijsplafonds of circuit breakers, daar gaat het niet beter van worden", zegt Van Beusekom. Zo’n circuit breaker houdt in dat de handel bij grote schokken op de markt tijdelijk stilgelegd kan worden. Dat kan nu ook al op de Amsterdamse gasmarkt.

    Volgens de AFM is een bredere Europese circuit breaker geen goed idee en dit zou ook niet helpen om de prijzen omlaag te krijgen. "Als je echt iets aan de prijzen wil doen zul je moeten sleutelen aan het aanbod en de vraag."

    Lees ook: LNG-schepen die vloeibaar aardgas naar Europa transporteren, zijn peperduur: transporteurs rekenen recordprijzen van $400.000 per dag

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/eu...
  14. Willy B. 4 november 2022 10:05
    De Duitse zonne-energieontwikkelaar PV Projektentwicklungsgesellschaft is dicht bij de goedkeuring voor de bouw van een 104 MWp zonneproject op landbouwgrond in Noord-Duitsland. Het wordt één van de grootste grondparken in Duitsland. En dat wil wat zeggen.

    Het bedrijf heeft een positief besluit ontvangen over de goedkeuring van een afwijking van de ruimtelijke ordening van de deelstaat Mecklenburg Vorpommern, waarmee een belangrijke horde op weg naar de bouwvergunning is genomen.

    Volgens de deelstaatwet mogen zonneparken op landbouwgrond alleen worden gebouwd in een gebied van maximaal 110 meter aan weerszijden van federale wegen, autowegen en spoorwegen. De deelstaatregering heeft echter bepaalde criteria vastgesteld die een afwijking van de ruimtelijke ordening mogelijk maken. Het door PV PEG ontwikkelde zonneproject in de gemeente Borrentin voldoet aan deze criteria, waaronder gemeentelijke en burgerparticipatie, investeringen in landelijke gebieden en de vestiging van het hoofdkantoor van het bedrijf in dezelfde gemeente.

    Het zonnepark zal worden gebouwd in opdracht van zonne- en windmolenparkexploitant Encavis AG (ETR:ECV) en een deel van de geproduceerde elektriciteit zal worden gebruikt voor de productie van ongeveer 1.500 ton groene waterstof per jaar op de locatie. Daartoe heeft Encavis een intentieverklaring ondertekend met de partner van PV PEG, het in Rostock gevestigde duurzame energiebedrijf East Energy GmbH, voor een stroomvoorziening die zal worden gebruikt voor het elektrolyseproces.

    Over de bereikte mijlpaal zei Sven Baensch, directeur van PV PEG, dat binnenkort een besluit over de bestemmingsplanprocedure in de gemeente wordt verwacht en dat dit een stap zal zijn in de richting van de realisatie van het waterstof- en biomethanolproductieproject in samenwerking met East Energy.

    East Energy is opgericht om in Noord-Duitsland zonneparken op de grond te bouwen en te exploiteren. Het bouwt en exploiteert ook biomethanolcentrales die waterstof en CO2-terugwinning gebruiken om ter plaatse biomethanol te produceren.
  15. forum rang 10 voda 5 november 2022 09:46
    Recordbesparing op gas, maar verslapping dreigt: ’Winter moet nog komen’
    Door ALEXANDER BAKKER EN THEO BESTEMAN

    Updated 1 uur geleden
    3 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM/BRUSSEL - Nederland bespaart fors op gas. De kachel ging weken niet aan. Of meteen een paar graden lager. Tuinders en chemiebedrijven schroefden hun verbruik van duur gas soms helemaal terug. Met warm terrassenweer en hoge gasimport leek Nederland de energiecrisis te overleven. Maar kabinet en gasexperts slaan alarm. „We moeten snel veel meer besparen.” Minister Jetten (Energie) wil een verplichte besparing van meer dan 15%.

    Energieminister Jetten (m.) is blij met de lng-terminals in de Eemshaven, maar waarschuwt voor de winter en wat daarna komt: „We zullen moeten wennen aan hogere energieprijzen dan we hadden. Daarom blijft energiebesparing voor huishoudens en bedrijven verstandig.”
    Energieminister Jetten (m.) is blij met de lng-terminals in de Eemshaven, maar waarschuwt voor de winter en wat daarna komt: „We zullen moeten wennen aan hogere energieprijzen dan we hadden. Daarom blijft energiebesparing voor huishoudens en bedrijven verstandig.”? ANP/HH
    Buiten is het frisjes. De barman van het café aan de Prinsengracht kijkt verbaasd als een wachtende klant vraagt of zijn deuren niet dicht zouden moeten. „Voor de energiebesparing”, voegt de Brabantse vrolijk toe. „Dat zouden we gaan doen ja”, zegt de barman. „Het komt er niet zo van. De hele week scheen de zon.”

    Afvlakking
    Volgens deskundige Marlon Mintjes van kenniscentrum Milieu Centraal geven zoekacties naar energiebesparingen op Google ook enige indicatie. „Dat aantal was lange tijd heel hoog, mensen wilden duidelijk hun energienota vanwege de hoge prijzen voor stroom en gas omlaag proberen te brengen. Maar we zien momenteel een afvlakking, de piek lijkt eraf.”

    Nog altijd hebben Nederlandse huishoudens ruim 30% op hun verbruik bespaard, schat energie-expert Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. „Veel huishoudens hadden nog helemaal niet gestookt. Dat zal niet zo blijven natuurlijk met de winter die zijn intrede doet.”

    BEKIJK OOK:
    Waakhond: ’Consument beschermen, maar niet met maximale gasprijs’

    Afgetroefd
    Volgens de laatste Europese cijfers troeft Nederland het Europees gemiddelde af, en buren als Duitsland. De afname van gasverbruik in de industrie kwam deze zomer in een stroomversnelling, aldus Jilles van den Beukel van The Hague Centre for Strategic Studies. „De verwachting is dat gas voor warmtevraag in Nederland ook een behoorlijke vermindering zal laten zien. De eerste indicaties daarvoor zijn er in oktober.”

    Veel bedrijven zoals tuinders en chemie vluchtten voor de hoge gasprijs en hebben productie die daarop draait afgeschakeld, stelt Visser. Een aantal bedrijven zoals de aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl stopte helemaal. „Er is veel vervanging gaande”, ziet Visser, „bedrijven ruilen het dure gas als productiemiddel even in voor diesel, stookolie en soms steenkolen die momenteel goedkoper zijn.”

    BEKIJK OOK:
    DNB: Stop steun energiekosten voor ’niet-levensvatbaar bedrijf’

    Gasvoorraad
    De Europese gasvoorraden zijn dankzij enorme hamsteracties voor meer dan 90% gevuld met gas. Het Nederlandse kabinet heeft voor miljarden extra aan gas ingekocht. De bergingen in Grijpskerk, Alkmaar, Norg en Bergermeer waren vrijdag voor 91,9% gevuld. Sinds de piek van 26 augustus is, vooral na die aankondiging van een prijsplafond de gasprijs voor Europa, de TTF verhandeld op de Nederlandse beurs ICE, gezakt van €340 naar €132.

    „De prijzen dalen gelukkig op de internationale markt. Maar de situatie zal niet snel teruggaan naar die van voor de oorlog in Oekraïne”, zegt minister Jetten (Energie) desgevraagd. „We zullen moeten wennen aan hogere energieprijzen dan we hadden. Daarom blijft energiebesparing voor huishoudens en bedrijven verstandig.”

    BEKIJK OOK:
    Shell-ceo bezorgd over gas voor EU: China keert terug als koper

    ’Flinke opgave’
    Deze winter komt Nederland met de gasvoorraden wel door, ziet de D66-bewindsman. „Er zijn geen tekorten meer op korte termijn. Maar we weten ook dat we volgend jaar de gasopslagen opnieuw moeten vullen. Stel dat het in de winter erg koud gaat worden, en we dus meer moeten vullen, dan gaat het een flinke opgaven worden”, zegt Jetten. „Dit jaar hebben we dat voor een deel nog met Russisch gas gedaan, maar voor volgend jaar is dat iets dat we eigenlijk niet meer willen.”

    Dat inkopen zal tegen een forse prijs gebeuren, zegt energie-analist Hans van Cleef van ABN Amro. „We vergeten gemakkelijk dat ondanks deze prijsdaling dit historisch hoge gasprijzen blijven”, wijst Van Cleef op een prijs van rond €25 twee jaar geleden waartegen energiebedrijven inkochten. „En bij een barre winter wordt de grote vraag: hoeveel gas houden we komend voorjaar over?”

    BEKIJK OOK:
    Winter nadert, maar Brussels overleg over gasprijzen zit muurvast: ’Het duurt veel te lang’

    Bijvullen
    Naar verluidt mikt het kabinet met besparingscampagnes voor publiek en industrie op een restant van 35 tot 40% einde winter. „Je moet bijvullen met gas dat volgens de termijnmarktprijzen in 2023, maar ook in 2024, al erg duur is. Waarvan je dan bovendien nog maar mag hopen dát het er dan is”, zegt Van Cleef.

    Het aanbod van gas is sterk afhankelijk van de wereldmarkt en de prijs. Voor de Rotterdamse haven liggen bij ankerplaatsen volgens de Tanker Tracker van Marinevesselfinder zo’n dertig gastankers te wachten. Een zelfde aantal gaat iets verderop richting de Eemshaven. Gasunie geeft aanbieders met langetermijncontracten voorrang, een wens van Jetten om zekerheid te krijgen. Dat drukt de prijs. „Als we de capaciteit verder uitbreiden, willen we die werkwijze hanteren.”

    BEKIJK OOK:
    Dalend gastarief lokt prijsvechters: ’Weer meer aanbiedingen energiecontracten’

    100.000 huishoudens
    Een schip met vloeibaar gemaakt gas (lng) vervoert 120.000 tot 150.000 kubieke meter vloeibaar gas. Een enkel tankerschip zou een jaar lang 100.000 huishoudens van gas moeten kunnen voorzien. Gasunie Transport Services, de eigenaar van het landelijk gastransportnet, adviseerde het kabinet half september nadrukkelijk bergingen extra aan te vullen. En daarvoor het grote Groningse gasveld achter de hand te houden, niet te sluiten en op de waakvlam te houden.
  16. forum rang 10 voda 5 november 2022 09:47
    Deel 2:

    Laura van Geest, bij de Autoriteit Financiële Markten toezichthouder op de gasprijs voor de lange termijn, waarschuwt voor een prijsgevecht op de internationale markt. Daar kan vooral Azië met zijn portemonnee Nederland gaan aftroeven. „Een schip met lng kan dan zomaar naar China gaan en niet langer naar Europa.”

    Laura van Geest (AFM) vreest een internationale gasstrijd. ANP/HH

    BEKIJK OOK:
    Strijd tegen hoge gasprijs aan eigen succes ten onder: ’Blokkade havens dreigt’

    China
    Die kans is reëel, zegt ook Van Cleef. „De gasvraag in China is enorm groot, maar door corona nog relatief laag. Zijn industrie had even minder nodig. Maar China gaat zijn bergingen aanvullen. Die aankopen stuwen de marktprijs”, zegt hij.

    „De ontwikkeling in Azië gaan heel erg bepalen wat voor concurrentie er op de lng-markt gaat ontstaan”, zegt Jetten. Hij ziet kansen in internationaal overleg, met Aziatische landen en Noord-Amerika. „Uiteindelijk heeft iedereen er belang bij om een constante stroom lng te krijgen.”

    Een energiehandelaar, uitkijkend over de Maasvlakte, reageert met scepsis. „In Azië wordt keihard gevochten om gas: je betaalt de hoofdprijs. Of je krijgt het niet.”

    BEKIJK OOK:
    De gasprijs daalt al weken, maar wordt jouw energierekening ook lager?

    Ratrace
    Jetten zegt via het Internationaal Energieagentschap gesprekken met Japan, Singapore en Zuid-Korea te voeren. Hij wil met alternatieve brandstoffen en langetermijncontracten zekerheid bieden. „Om te voorkomen dat we in een soort ratrace terechtkomen.” Maar China is geen lid. „We moeten realistisch zijn dat als de Chinese economie aantrekt, dat zij gaan concurreren met lng. Dus is energiebesparing de beste manier om Europa meer leveringszekerheid te geven”, aldus de bewindsman.

    Hij rekent erop dat de Verenigde Staten ondanks intern verzet van Republikeinen gas blijven exporteren. „Net als bij Noorwegen, Azerbeidzjan en Algerije draait met Amerika de diplomatie volop. De Amerikanen zijn volop aan het investeren in uitbreiding van de exportcapaciteit. Wij zijn de belangrijkste handelspartner. De Amerikanen hebben er belang bij dat de Europese economie goed blijft draaien.”

    BEKIJK OOK:
    Analyse: stelligheid Vijlbrief over ’waakvlam’ in Groningen aan inflatie onderhevig

    Zelfgenoegzaam
    Het resultaat is nog onvoldoende, waarschuwt Internationaal Energieagentschap IEA. Europa moet onmiddellijk actie ondernemen, stelt zijn directeur Fatih Birol in Parijs. Er dreigt een tekort van zeker 30 miljard kuub aardgas in Europa in de komende zomer, als landen hun bergingen gaan bijvullen. Rusland leverde nog 60 miljard kuub, dat niveau zal zeker dalen, stelt Birol. „Met het zachte weer en de lagere gasprijzen bestaat het gevaar van zelfgenoegzaamheid. Maar we zijn er nog lang niet”, zegt hij.

    „Zeker de komende twee, drie jaar is er wereldwijd een tekort aan gas”, zegt energiespecialist Gerben Hieminga van ING. „De markt verwacht voor 2023 gasprijzen die zeven keer zo hoog zijn als in de jaren voor de energiecrisis. Het is belangrijk dat bedrijven en huishoudens flink energie blijven besparen.”

    BEKIJK OOK:
    Nederland en Duitsland: EU moet gezamenlijk gas inkopen onder leiding van Brussel

    Gazprom
    De besparingsacties, zoals na de Russische invasie in Oekraïne om geen Gazprom-gas te kopen, leveren echter vaak tijdelijk effect op, zegt energie-onderzoeker René Peters van TNO. „Ons gedrag moet veranderen, zodat we blijven besparen, dat is heel belangrijk. Maar ook erg moeilijk.”

    Het gaat nu vaak over een lagere prijs, zegt minister Jetten. Het kabinet compenseert huishoudens en mkb tot in 2023. „ Maar alle ingrepen die we nu doen kunnen we niet eindeloos volhouden. Het prijskaartje komt uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht. Willen we het kunnen betalen, dan is minder verbruik de enige optie. Energie blijft duur. En in extreme situaties gaan we terug naar de bedragen van afgelopen zomer.”

    BEKIJK OOK:
    Column: kosten van prijsplafond op energie schieten alle kanten op

    Verplicht doel
    De Europese Commissie opperde een besparing van 15 tot 20%, ongeveer de omvang van de Russische gasexport naar Europa. Jetten: „Wij willen daar een verplicht doel van maken. Het mag van mij ook hoger zijn dan 15%. Wij kunnen onze Russische import vervangen met besparingen.”

    Een Europees plafond voor demping van de gasprijs wijst de D66’er af. Daardoor gaan burgers en bedrijven juist niet besparen. „Ik vind het niet uit te leggen dat wij in Nederland met belastinggeld in zes maanden tijd een extra lng-terminal bouwen, en dat we dit gaan gebruiken voor meer verbruik.”

    BEKIJK OOK:
    Kabinet komt met opgeschroefd prijsplafond: ’Maar consument moet zich niet rijk rekenen’

    Hoge gasprijzen
    Voor een langdurig effect voor een lagere energienota heb je „hoe vervelend het ook klinkt, de hoge gasprijzen wel nodig”, zegt Hieminga van ING Research. „ We moeten snel veel meer besparen. Die prijs dwingt ons tot structurele besparingen. De markt zal uiteindelijk zijn werk doen.”

    De lector energietransitie Martien Visser is er „helemaal niet gerust op dat het wel in orde komt”, zegt hij. „Snel een extra gasplatform afmeren in de Eemshaven voor meer import zou heel goed zijn.”

    BEKIJK OOK:
    Brussel: Europa moet gasverbruik nog veel langer afbouwen

    www.telegraaf.nl/financieel/211010279...
  17. forum rang 10 voda 7 november 2022 13:00
    Herfst blijft zacht, gasprijs omlaag
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag verder gedaald en beweegt zich richting het laagste niveau in meer dan een week. De daling volgt op de voorspelling dat het zachte herfstweer de komende twee weken zal aanhouden.

    De milde weersomstandigheden zorgen ervoor dat er minder gas nodig is om woningen in het noorden van Europa te verwarmen. Dat zorgt ervoor dat de gasopslagen nog niet hoeven te worden aangesproken en verder gevuld kunnen worden voor de winterperiode. Volgens Gas Infrastructure Europe zijn de gasopslagen in Duitsland, dat van de Europese landen het meest afhankelijk is van Russisch gas, voor meer dan 99% gevuld.

    BEKIJK OOK:
    Gasprijs daalt, kunstmestfabrieken kunnen weer draaien

    Ver onder piek
    Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt zakte de gasprijs maandag 5,5% tot €108,50 per megawattuur. Eerder op de ochtend viel de gasprijs bijna 7% terug tot €107 per megawattuur. De prijs ligt daarmee ver onder de pieken van rond de €350 die eind augustus werden bereikt. Ondanks de daling is gas nog altijd een stuk duurder dan in de afgelopen jaren, toen minder dan €30 per megawattuur werd betaald.

    Europese huishoudens betalen dan ook meer dan ooit voor hun elektriciteit en gas, zelfs nu de EU-landen miljarden hebben toegezegd om consumenten te beschermen tegen de energiecrisis. De risico’s met betrekking tot de bestaande gasleveringen vanuit Rusland zullen de komende maanden ook aanhouden. Aangezien Rusland nog slechts één pijpleidingroute openhoudt voor de grootste Europese klanten neemt de vraag naar alternatieven, zoals kernenergie, wind- en zonne-energie en vloeibaar gemaakt aardgas (lng) flink toe.

    BEKIJK OOK:
    Recordbesparing op gas, maar verslapping dreigt: ’Winter moet nog komen’

    Oekraïne
    Op de gasmarkt werd ook gereageerd op de geheime onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over het vermijden van een escalatie van de oorlog in Oekraïne. Een oplossing van het conflict was daarbij niet het doel van de gesprekken, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. De gesprekken gingen vooral over het verminderen van de spanningen rond de mogelijke inzet van kernwapens in Oekraïne.

    www.telegraaf.nl/financieel/181489219...
  18. forum rang 10 voda 8 november 2022 12:12
    Rapport: elektriciteitssysteem moet in 2035 klimaatneutraal zijn
    ANP - 2 uur geleden

    DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse elektriciteitssysteem zou in 2035 al klimaatneutraal moeten zijn om de klimaatdoelen te halen, signaleert het Expertteam Energiesysteem 2050. Daarom moeten de huidige arbeidstekorten en tekorten aan materiaal snel worden opgelost, stelt het team in een tussentijdse conclusie aan klimaatminister Rob Jetten.

    © Copyright ANP 2022

    "Schaarste is een groot probleem", stelt voorzitter van het team Bernard ter Haar. "Nederland heeft een enorme krapte op de arbeidsmarkt die nu al tot vertraging leidt. Ook de benodigde ruimte voor de productie en het transport van duurzame energie staat onder druk." Bovendien ziet hij dat in beperkte mate benodigde materialen en grondstoffen beschikbaar zijn.

    "Het is onvermijdelijk dat we in onze economie en de samenleving de komende decennia broeikasgassen blijven uitstoten en die uitstoot moeten we compenseren", zegt Ter Haar. Met klimaatneutraliteit gaat het erom dat de CO2 die nog uitgestoten wordt, in elk geval opgevangen en opgeslagen wordt. Naast het elektriciteitssysteem zou het volledige energiesysteem in 2040 klimaatneutraal moeten zijn.

    Regierol

    Volgens het expertteam moet de Nederlandse overheid een regierol nemen om de doelen te halen. Het team stelt dat de structuur van de economie de transitie moeilijker maakt, bijvoorbeeld door de industrie en de Rotterdamse haven die verantwoordelijk zijn voor veel uitstoot. In de transitie hoeft de overheid minder bang te zijn als bedrijven verdwijnen, zegt het expertteam. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de tekorten aan arbeidsplekken voor het bouwen aan het nieuwe energiesysteem oplossen", aldus Ter Haar.

    Draagvlak en gedragsverandering bij mensen is cruciaal, zegt het team. "Want hoe lager de energievraag is, hoe beter de doelen bereikt kunnen worden." Ter Haar zegt dat rechtvaardigheid belangrijk is voor het draagvlak in de maatschappij. Hij ziet dat het logisch zou zijn om jongeren een zwaardere stem te geven dan ouderen. "Alle kosten van de transitie naar de toekomstige generaties overhevelen is niet fair."
  19. forum rang 5 Kees1 8 november 2022 12:17
    quote:

    voda schreef op 8 november 2022 12:12:

    Rapport: elektriciteitssysteem moet in 2035 klimaatneutraal zijn
    ANP - 2 uur geleden

    DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse elektriciteitssysteem zou in 2035 al klimaatneutraal moeten zijn om de klimaatdoelen te halen, signaleert het Expertteam Energiesysteem 2050. Daarom moeten de huidige arbeidstekorten en tekorten aan materiaal snel worden opgelost, stelt het team in een tussentijdse conclusie aan klimaatminister Rob Jetten.

    © Copyright ANP 2022

    "Schaarste is een groot probleem", stelt voorzitter van het team Bernard ter Haar. "Nederland heeft een enorme krapte op de arbeidsmarkt die nu al tot vertraging leidt. Ook de benodigde ruimte voor de productie en het transport van duurzame energie staat onder druk." Bovendien ziet hij dat in beperkte mate benodigde materialen en grondstoffen beschikbaar zijn.

    "Het is onvermijdelijk dat we in onze economie en de samenleving de komende decennia broeikasgassen blijven uitstoten en die uitstoot moeten we compenseren", zegt Ter Haar. Met klimaatneutraliteit gaat het erom dat de CO2 die nog uitgestoten wordt, in elk geval opgevangen en opgeslagen wordt. Naast het elektriciteitssysteem zou het volledige energiesysteem in 2040 klimaatneutraal moeten zijn.

    Regierol

    Volgens het expertteam moet de Nederlandse overheid een regierol nemen om de doelen te halen. Het team stelt dat de structuur van de economie de transitie moeilijker maakt, bijvoorbeeld door de industrie en de Rotterdamse haven die verantwoordelijk zijn voor veel uitstoot. In de transitie hoeft de overheid minder bang te zijn als bedrijven verdwijnen, zegt het expertteam. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de tekorten aan arbeidsplekken voor het bouwen aan het nieuwe energiesysteem oplossen", aldus Ter Haar.

    Draagvlak en gedragsverandering bij mensen is cruciaal, zegt het team. "Want hoe lager de energievraag is, hoe beter de doelen bereikt kunnen worden." Ter Haar zegt dat rechtvaardigheid belangrijk is voor het draagvlak in de maatschappij. Hij ziet dat het logisch zou zijn om jongeren een zwaardere stem te geven dan ouderen. "Alle kosten van de transitie naar de toekomstige generaties overhevelen is niet fair."
    Ter Haar zou ook moeten verwijzen naar de ambtelijke instituties.
    Die zorgen met name voor vertraging. Ik noem de Raad van State. Ook een hinderpaal is de ACM. De ACM heeft investeringen in het net jarenlang tegengehouden, omdat eerst helder moest zijn wie de capaciteit zou gaan gebruiken.
    Instituties die hen eigen machtsspel spelen. Dat zijn de echte hinderpalen.
3.496 Posts
Pagina: «« 1 ... 155 156 157 158 159 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0729 +0,30%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.919,80 -0,93%
Gold spot 2.332,85 +0,72%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links