Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 494 495 496 497 498 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 1 november 2022 14:19
    Deskundigen in brandbrief over pensioen:
    ’Koopkrachtbelofte gepensioneerden geen stuiver waard’
    Door MARTIN VISSER

    Updated 2 uur geleden
    Vandaag, 01:00
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Miljoenen werknemers en gepensioneerden hebben geen enkele zekerheid dat ze een koopkrachtig pensioen krijgen na invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Daarmee voldoet dit pensioen helemaal niet aan de beloften die vooraf door kabinet, werkgevers en vakbonden zijn gedaan.

    Dat stellen ruim veertig prominenten in een open brief aan de Tweede Kamer. In de ongekend stevige brandbrief laten zij geen spaan heel van het pensioenplan waar de Kamer woensdag over debatteert. De oud-politici, oud-bestuurders en economen voorzien een groot drama bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.

    De grootste kritiek is dat het nieuwe pensioen zeer gevoelig blijft voor renteschommelingen: „Deze rentegevoeligheid ondermijnt de doelstelling van de nieuwe wet, namelijk een koopkrachtig pensioen.” Ook zien zij een probleem door de hoge inflatie: „Het zal onvermijdelijk zijn dat ons pensioenstelsel onder forse druk zal komen te staan. Inflatie is vijand nummer één van ieder kapitaal gedekt pensioenstelsel.”

    Na tien jaar onderhandelen sloten vakbonden, werkgevers en kabinet in 2019 een pensioenakkoord. De uitwerking ervan kostte enkele jaren en nu ligt er een wetsvoorstel van circa 500 pagina’s in de Kamer die de invoering van dit nieuwe pensioen regelt. Het pensioen wordt individueler en het opgebouwde pensioen gaat meebewegen met de rendementen op de beurs. De bedoeling is dat 1500 miljard euro aan opgebouwd pensioen wordt overgeheveld naar dit nieuwe pensioencontract.

    Complex
    De brief roept de Kamer op om de nieuwe pensioenwet niet in te voeren. Volgens de critici is de complexiteit van het plan ’te groot’. Verder vrezen ze een drama bij de uitvoering. Ze vinden dat het kabinet veel te optimistisch is over de mogelijkheid om binnen een paar jaar het pensioen van tien miljoen deelnemers om te zetten in een nieuw pensioencontract.

    De prominenten wijzen op de risico’s van het ’in één klap’ overhevelen van 1500 miljard euro aan gespaard pensioengeld in een nieuw stelsel. „Het invaren van de bestaande pensioenrechten in het nieuwe pensioenstelsel wordt de grootste omzettingsoperatie die ooit in ons land is uitgevoerd.” Ze noemen dit ’een uiterst kwetsbare operatie’.

    Volgens de briefschrijvers moeten de pensioenfondsen allerlei aannames doen over de economie en de inflatie om te bepalen welke pensioenrechten iedereen heeft: „Het grote probleem is dat het uitermate lastig is om te bepalen wat het huidige, opgebouwde pensioenrecht van een deelnemer nu eigenlijk waard is. Zeker in de huidige omstandigheden waarin economische voorspellingen met zeer grote marges zijn omgeven en de inflatie veel sterker blijkt dan voorheen werd aangenomen, lijkt deze omzetting een uiterst hachelijke zaak.”

    Onzekerheid
    De economische onzekerheid is volgens de critici te groot om nu op een verantwoorde manier die inschattingen over de economie te maken. „In fluctuerende markten maakt het veel uit of je gisteren, vandaag of morgen dergelijke berekeningen maakt.” De modellen van de pensioenfondsen ’bieden in hoge mate schijnzekerheid’.

    Onder de ondertekenaars staan onder meer CDA-prominenten Elco Brinkman, Cees Veerman en Herman Wijffels, oud-minister Eduard Bomhoff, oud-directeur Flip Klopper van De Nederlandsche Bank, voormalig topambtenaar en pensioenbestuurder Dick Sluimers en voormalige bestuursleden van de Autoriteit Financiële Markten.

    Vragen over je pensioen? Dinsdag, woensdag en donderdag is het pensioenspreekuur bij De Financiële Telegraaf. Experts beantwoorden gratis alle vragen van lezers. Mail de jouwe naar pensioen3daagse@dft.nl.

    BEKIJK OOK:
    Gaat de nieuwe pensioenwet de eindstreep halen?
    BEKIJK OOK:
    Hoeveel pensioen heb jij nodig? ’Meesten beginnen 15 jaar te laat met sparen’

    www.telegraaf.nl/financieel/435098058...
  2. forum rang 10 voda 2 november 2022 07:29
    Nieuwe berekening pensioenplan pakt slecht uit: ’Gokken met geld’
    Door MARTIN VISSER

    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De kritiek op het pensioenplan, dat woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld, zwelt aan. Steeds meer experts kraken harde noten over het wetsvoorstel. Uit berekeningen blijkt dat ouderen grote beleggingsrisico’s moeten gaan lopen om een koopkrachtig pensioen te krijgen.

    Het nieuwe pensioenplan dreigt een hoofdpijndossier te worden voor minister Schouten. ANP/HH

    Actuaris Henk Bets van adviesbureau Confident heeft berekend dat pensioenfondsen minstens de helft van het pensioengeld van ouderen in aandelen moeten beleggen om voldoende rendement te halen. „Het plan zoals het er nu ligt, zorgt niet voor een koopkrachtig pensioen”, zegt hij. „Als je rekent op een gemiddelde inflatie van 2 procent, dan moet je zeker 50 procent van het geld in aandelen beleggen om met het pensioen die inflatie bij te benen. Dat betekent voor gepensioneerden een groot risico.” Pensioenexpert Jacintha van Bijnen van onderzoeksbureau Aon bevestigt dit beeld. „Als je de helft van het pensioen belegt in aandelen, is dat een onverantwoord risico.”

    Minister Schouten (Pensioenen) verdedigt het pensioenplan woensdag in de Tweede Kamer. De coalitie en oppositiepartijen PvdA en GL hebben het plan op hoofdlijnen al omarmd, maar stellen nog wel kritische vragen over het gebrek aan pensioenvooruitzicht voor zzp’ers. Deskundigen wijzen erop dat de grootste risico’s worden gelopen bij het omzetten van 1500 miljard euro aan opgebouwd pensioenvermogen naar een nieuw pensioencontract.

    "Brengt de transitie niet te veel maatschappelijke en operationele risico’s met zich mee?"
    Ruim veertig prominenten stuurden maandag een brandbrief naar de Kamer waarin zij opriepen dit wetsvoorstel te schrappen. „De overgang in één klap van een collectief naar een individueel pensioenstelsel onder de huidige economische en financiële omstandigheden voor veel deelnemers leidt tot pensioenuitkomsten die zeer ongewis zijn”, schrijven zij. „Dat is een ongewenste situatie.”

    In vakblad PensioenPro oppert pensioenexpert Agnes Joseph bij verzekeraar Achmea om niet die honderden miljarden euro’s over te hevelen in het nieuwe pensioen. „Brengt de transitie niet te veel maatschappelijke en operationele risico’s met zich mee?” Zij stelt voor oude pensioenrechten te laten bestaan en daarnaast een nieuw stelsel van begin af aan op te bouwen. De brandbriefschrijvers vrezen ’onbegrijpelijke transitieperikelen’ als dat miljardenvermogen wel wordt overgeheveld.

    Impact
    Van Bijnen is verrast over de manier waarop de Tweede Kamer dit plan behandelt. „Wat mij verbaast, is dat Kamerleden weer verbaasd zijn als ze scenario’s zien waarin de pensioenuitkering enorm daalt. Dat is nu juist de kern van dit hele plan. Beseffen die Kamerleden wel wat de impact is van dit wetsvoorstel?”

    "Beseffen die Kamerleden wel wat de impact is van dit wetsvoorstel?"
    Om te illustreren wat het gevolg is van een persoonlijker pensioenpotje dat meebeweegt op de golven van de beurs, heeft actuaris Bets berekend wat dit slechte jaar op de financiële markten zou betekenen voor gepensioneerden. „In de eerste helft van dit jaar zou dat betekend hebben dat de pensioenen met ongeveer 3,5 procent naar beneden waren gegaan.” Jongeren profiteren in het nieuwe pensioenstelsel van de stijgende rente.

    Van Bijnen van Aon denkt dat een koopkrachtig pensioen een illusie is. Dat FNV-voorzitter Tuur Elzinga heeft beloofd dat iedereen erop vooruitgaat, begrijpt zij niet. „Dat kan gewoon niet, want waar staat die geldboom dan? Iedereen met een beetje boerenverstand kan toch bedenken dat dat niet waar kan zijn?”

    www.telegraaf.nl/financieel/169191487...
  3. forum rang 10 voda 4 november 2022 13:57
    Nederlanders Europees kampioen met pensioenkloof
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    38 min geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Wereldwijd is het verschil in vermogensopbouw tussen mannen en vrouwen groot op moment dat ze met pensioen gaan. Een rapport van WTW Global Gender Wealth Equity laat zien dat vrouwen naar verwachting gemiddeld maar 74% van het door mannen opgebouwde vermogen hebben bereikt wanneer zij met pensioen gaan. In Nederland is het verschil tussen het pensioen van mannen en vrouwen het allergrootste van Europa.

    Het verschil tussen pensioenen van mannen en vrouwen is groot. ANP / HH

    Hoewel de gemiddelde vermogenskloof tussen mannen en vrouwen ook in Europa groot is, is die het kleinst van alle regio’s in de wereld: vrouwen zullen bij hun pensionering naar verwachting iets meer dan driekwart (77%) van het vermogen van mannen hebben opgebouwd. Nederland heeft met 70% de grootste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen van Europa, 4% onder het wereldwijde gemiddelde en 7% onder het Europese gemiddelde.

    BEKIJK OOK:
    Column: is uw pensioen veilig of niet?

    ’Schokkend’
    Angel Hoover, hoofd Benelux van WTW, vindt het een schokkend resultaat en „een teken hoeveel meer er moet worden gedaan.” Volgens haar wordt deze ongelijkheid wordt veroorzaakt door vele factoren. „Zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, uitgestelde carrières vanwege mantelzorg en verschillen in financiële kennis. Onze samenleving voert een welkom debat over de vermogensgelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar de discussie moet ook gaan over het vermogen van vrouwen tijdens hun loopbaan en bij hun pensionering.”

    www.telegraaf.nl/financieel/903989552...
  4. forum rang 10 voda 4 november 2022 14:06
    Lezers wantrouwend over nieuwe pensioen: ’Alsnog indexatie, of potje leeg?’
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    1 min geleden
    in GELD

    Tijdens de Pensioen3Daagse van De Telegraaf en Wijzer in geldzaken beantwoordden pensioenexperts deze week 550 lezersvragen. Er waren dit jaar veel vragen over het nieuwe pensioenstelsel, omdat lezers zich zorgen maken over het pensioen waar ze al jaren voor sparen.

    Zoals een van de 25 pensioenexperts zei: „Het is opvallend hoeveel mensen zich zorgen maken en wantrouwend zijn over de nieuwe plannen.” Ook kwamen veel vragen voorbij over het nabestaandenpensioen, vaak in verband met ex-partners, wonen in het buitenland en de hoogte van de AOW. Hieronder een selectie van de meest gestelde en prangende vragen met antwoorden van de experts.

    Als ik eerder wil stoppen met werken, dus vóór mijn AOW leeftijd, hoe zit dat dan met de belasting?

    Het is mogelijk pensioen te ontvangen vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Let er wel op dat je dan de gebruikelijke inkomstenbelasting moet betalen. Pas vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd betaal je mínder inkomstenbelasting, wat vaak een goede reden is om pensioen enkele jaren uit te stellen. Maar dat is uiteraard afhankelijk van je totale financiële situatie.

    BEKIJK OOK:
    Column: is uw pensioen veilig of niet?

    Ik ben 69, gepensioneerd en maak me grote zorgen over mijn pensioeninkomen in het nieuwe stelsel.

    Je zorgen zijn begrijpelijk, want er is nog veel onduidelijk. In het nieuwe systeem gaat pensioen meebewegen met de beleggingsresultaten van het pensioenfonds. Als het meevalt, worden pensioenuitkeringen hoger en als het tegenvalt juist lager. Maar er is geen volledige koppeling met de beurs.

    Als de beurs met 25% omlaag gaat, zal pensioen van gepensioneerden minder dalen omdat hun beleggingsrisico minder hoog is ingezet. Er zit geen maximum aan de achteruitgang, wel een beschermingsmechanisme voor gepensioneerden. Maar het wordt onzekerder en je kunt inderdaad geen individueel bezwaar maken.

    BEKIJK OOK:
    Balanceren tussen geld én de emotie

    Als ik voor mijn pensioen een eigen potje krijg, kan ik dat dan ook overmaken naar een beleggingsrekening waar ik zelf beslis hoe het belegd wordt?

    Het is niet mogelijk om het pensioenvermogen over te maken naar een eigen beleggingsrekening. Wel is in de nieuwe wetgeving opgenomen dat je op pensioendatum 10% in één keer kunt opnemen. Dit bedrag kun je uiteraard wel gebruiken voor eigen beleggingen. Maar dan alleen op de pensioendatum.

    Ik krijg in 2024 pensioen van twee uitvoerders én AOW. Op welke uitkering kun je loonheffing toepassen of is dit altijd de SVB die AOW uitkeert?

    Het advies is de loonheffingskorting te laten toepassen op de hoogst te ontvangen uitkering. Dat zal voor de meeste mensen de AOW-uitkering zijn, maar kan in persoonlijke gevallen natuurlijk anders zijn.

    BEKIJK OOK:
    Column: waarom zou je gokken met het pensioengeld?

    Mijn ex-man vraagt geen pensioen aan. Krijg ik dan ook geen pensioen?

    Bij een echtscheiding wordt het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode gelijkelijk verdeeld tussen beide ex-partners. Als degene die het pensioen heeft opgebouwd met pensioen gaat, krijgt de ex-partner recht op uitbetaling van de helft. Dit is een zogenaamd volgend recht. Dat betekent dat als degene die het pensioen heeft opgebouwd gebruik maakt van zijn flexibele keuzes (zoals eerder of later met pensioen gaan, of een hoger of lager pensioen in de beginperiode) deze keuzes ook doorwerken voor de uitbetaling aan de ex-partner.

    In jullie situatie betekent dat als jouw ex-partner besluit nog niet met pensioen te gaan, het pensioen niet wordt uitbetaald. Dit heeft tot gevolg dat ook jij geen deel van het ouderdomspensioen uitbetaald krijgt. Het recht op dat deel vervalt echter niet.

    BEKIJK OOK:
    Nieuwe berekening pensioenplan pakt slecht uit: ’Gokken met geld’

    www.telegraaf.nl/financieel/174702073...
  5. forum rang 10 voda 4 november 2022 14:07
    Deel 2:

    In jullie situatie betekent dat als jouw ex-partner besluit nog niet met pensioen te gaan, het pensioen niet wordt uitbetaald. Dit heeft tot gevolg dat ook jij geen deel van het ouderdomspensioen uitbetaald krijgt. Het recht op dat deel vervalt echter niet.

    BEKIJK OOK:
    Nieuwe berekening pensioenplan pakt slecht uit: ’Gokken met geld’

    Wordt de achterstand van de indexatie in het nieuwe pensioenstelsel verwerkt?

    Het nieuwe stelsel heeft niets te maken met de situatie in het oude stelsel. Er is dus geen sprake van het inhalen van indexatie uit het verleden. Als er in het verleden geen indexatie is verleend, wordt die in het nieuwe stelsel niet alsnog gedaan. In het nieuwe stelsel wordt pensioen meer afhankelijk van de beleggingsresultaten van het pensioenfonds. Zit het mee, dan worden pensioenen verhoogd, zit het tegen, verlaagd. Maar dat heet dan geen indexatie meer.

    BEKIJK OOK:
    Column: eerder met pensioen, of eerder genieten?

    Ik heb jaren in Oostenrijk, Duitsland en de Filipijnen gewerkt. Over vijf jaar wil ik met pensioen, maar wat moet ik daarvoor doen?

    De eerste stap is inzicht zien te krijgen door bij de verschillende werkgevers informatie op te vragen over je pensioen. Ook gezien de frequente verblijven in het buitenland is het belangrijk te bepalen wat de gevolgen zijn voor je AOW, die de Sociale Verzekeringsbank uitbetaalt.

    Bij deze vraag is belangrijk: op welke leeftijd wordt het pensioen uitbetaald en wat is de verwachte hoogte van jouw pensioen en van die van je eventuele partner? Als je dat in kaart hebt gebracht is het belangrijk de mogelijke fiscale gevolgen te overzien. Daarvoor kunt je het beste starten bij de Belastingdienst. Er zijn namelijk verdragen gesloten tussen Nederland en andere landen over de belastingheffing. Dan is het wel belangrijk te weten wat het land is waar je zult wonen vanaf de pensioenleeftijd.

    BEKIJK OOK:
    Analyse: beloften en reputaties staan op het spel vanwege pensioenplan

    Mijn man is timmerman en werkt al bijna 41 jaar bij de gemeente. Valt dat onder zware beroepen en kan hij eerder stoppen?

    Voor alle werknemers, niet alleen die met een zwaar beroep, is er een wettelijke regeling voor vervroegde uittreding (rvu-regeling). Werknemers kunnen hun baas vragen of zij gebruik mogen maken van deze regeling en met deze regeling drie jaar voor de ingangsdatum van hun AOW met pensioen gaan. Je man kan bij de gemeente vragen of zij willen meewerken aan de rvu-regeling.

    Hard werken voor de pensioenexperts: 550 vragen in drie dagen. DE TELEGRAAF

    Ik ben 60 jaar en heb in mijn werkzame leven geen pensioen opgebouwd. Nu werk ik niet door ziekte en ben ik aangewezen op een uitkering van het UWV. Kan ik nog nog wat doen?

    Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Uiteraard is het mogelijk nu te starten met sparen voor later, dit kun je doen door bijvoorbeeld lijfrente te sparen (de inleg is - onder voorwaarden - aftrekbaar van de belasting, maar de uitkeringen die volgen zijn dan wel belast), maar ook door op een eigen spaarrekening te sparen of te gaan beleggen.

    Mocht je een eigen woning hebben, dan kan het mogelijk zinvoller zijn de hypotheeklasten te verlagen door af te lossen op de hypotheek dan om meer inkomsten te creëren met sparen voor pensioen. Neem voor een goed overzicht, contact op met uw financieel tussenpersoon, bank of financieel planner.

    BEKIJK OOK:
    ’Koopkrachtbelofte gepensioneerden geen stuiver waard’

    Als je in het nieuwe pensioenstelsel een eigen potje krijgt en je ouder wordt dan gemiddeld, krijg je dan nog wel een uitkering of is je potje dan op?

    Gedurende de opbouwfase is je pensioenpotje afhankelijk van premiebetaling en rendement (positief en negatief). In die periode verandert de waarde van je pensioenpotje regelmatig. Maar als je pensioenuitkering is ingegaan, dan neemt de pensioenuitvoerder het risico dat je ouder wordt dan de actuele, gemiddelde leeftijd over. Dit heet het ’langlevenrisico’. Een eventueel tekort vullen zij aan vanuit de pensioenpotjes van die gepensioneerde mensen die helaas eerder dan de gemiddelde leeftijd zijn overleden. Jouw potje raakt dus niet leeg. En nu maar heel oud worden.

    www.telegraaf.nl/financieel/174702073...
  6. Han de Wit 6 november 2022 07:22
    quote:

    aexo schreef op 2 november 2022 13:39:

    is er een lijst met fondsen waarin de nederlandse pensioenfondsen beleggen. ik heb wat tijd over om ze te analyseren.

    het meest denk ik de 30 jarige NL O.O %, die was super gewilt
    Het ABP:

    www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-veran...

    Ze kopen gewoon alles wat los en vast zit.
    Er lijkt heel erg weinig visie achter te zitten. Viel mij in ieder geval flink tegen.
    Maar komen natuurlijk wel met de hit kreten duurzaam en verantwoord. Het is bijna triest te noemen hoe we in de maling genomen worden.

    Dat ze daarvoor miljarden premies aan "professionals" moeten geven is zwaar belachelijk.
  7. forum rang 10 voda 8 november 2022 10:25
    Pensioenfonds PMT belegt niet meer in 19 vervuilende bedrijven
    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    DEN HAAG (ANP) - Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft negentien fossiele energiebedrijven uit zijn beleggingsportefeuille gegooid. De ambities van deze bedrijven op het gebied van klimaatbeleid zijn volgens het fonds onvoldoende.

    ANP/HH
    PMT zegt verder in gesprek te gaan met 23 andere energiebedrijven die „mogelijk mee kunnen bewegen met de energietransitie.”

    BEKIJK OOK:
    ’Kernenergie, gas en wapens mogen weer’

    Het pensioenfonds maakte begin dit jaar bekend te zullen overleggen met bedrijven over het verlagen van de uitstoot en een transitie naar een schone en duurzame economie. „PMT heeft contact gezocht met alle olie- en gassector en de nutsbedrijven in de aandelenportefeuille die nog geen uitfaseringsplan hebben voor kolen. Aan deze bedrijven is gevraagd zich te committeren aan het 1,5-graden pad van het Parijsakkoord en die ambitie publiekelijk bekend te maken”, aldus het fonds.

    De verkoop van de negentien bedrijven, die op een „uitsluitingslijst” zijn geplaatst, levert 279 miljoen euro op.

    www.telegraaf.nl/financieel/130847254...
  8. forum rang 10 voda 9 november 2022 07:19
    Experts: nieuw pensioenstelsel pakt beter uit voor jong en oud

    Het nieuwe pensioenstelsel geeft veel meer kans op hogere pensioenen dan het huidige stelsel. Dat stellen wetenschappers en pensioendeskundigen in een reactie op kritiek van oud-politici en bestuurders op het nieuwe stelsel. De critici vrezen dat de pensioenen juist minder koopkrachtig zullen zijn.

    Peet Vogels 09-11-22, 03:00 Laatste update: 07:00

    Afgelopen week kwam er fel verzet van gepensioneerden tegen het nieuwe stelsel, dat in 2027 moet zijn ingevoerd. Een groep van oud-politici en bestuurders riep op de invoering van het nieuwe stelsel in de ijskast te zetten. Ze vrezen dat gepensioneerden slechter af zullen zijn. Bovendien vrezen ze dat de invoering van het nieuwe stelsel zo ingewikkeld is dat het tot ongelukken leidt.

    Lees ook
    Koopkracht, inflatie, modaal inkomen: wat betekenen al deze termen?
    Nieuw pensioen stap dichterbij, onzekerheid over pot van 1500 miljard blijft

    De voorstanders zien die kritiek met lede ogen aan. De wetenschappers en deskundigen , onder wie de voorzitters van de vijf grootste pensioenfondsen ABP, PFZW, PMT, PME en Pensioenfonds Bouw weerleggen in een brief aan de Tweede Kamer de kritiek.

    Vrees voor rechtszaken
    Dat de stelselwijziging een megaklus is, ontkent niemand. Er moet bijvoorbeeld een pensioenpot van 1500 miljard euro worden verdeeld over miljoenen persoonlijke pensioenpotjes. Tegenstanders vrezen dat iedereen die meent onvoldoende in zijn pensioenpot te krijgen naar de rechter zal stappen om compensatie af te dwingen. Dat zal tot een stortvloed aan rechtszaken leiden, is de vrees.

    Maar in het oude stelsel blijven is geen optie, menen de deskundigen. Het nieuwe stelsel is juist ontworpen omdat er zoveel kritiek was op het huidige pensioenstelsel, bijvoorbeeld omdat de meeste pensioenen al tien jaar niet zijn gestegen. Vooral dat feit maakt gepensioneerden boos. Helemaal omdat de vermogens van de pensioenfondsen de afgelopen tien jaar heel hard zijn gestegen.

    Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hoger pensioen in het nieuwe stelsel groter is dan de kans op een lager pensioen

    Theo Nijman, hoogleraar Econometrie aan Tilburg University
    Pensioenen direct omhoog
    In het nieuwe stelsel kunnen de pensioenfondsen de vermogens juist eerder uitdelen. Dat betekent dat veel pensioenen al direct kunnen worden verhoogd bij de overgang naar het nieuwe stelsel, stellen de voorstanders. Daar staat tegenover dat bij verlies op de beleggingen de pensioenen eerder worden verlaagd. ,,Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hoger pensioen in het nieuwe stelsel groter is dan de kans op een lager pensioen. Per saldo pakt het goed uit voor de pensioenen. Dat geldt dus ook voor de ouderen.’’, zegt Theo Nijman, hoogleraar Econometrie aan Tilburg University. Als het nieuwe stelsel niet wordt ingevoerd, wordt verhoging van de pensioenen door de oude regels een stuk moeilijker.

    ,,In het nieuwe stelsel kan sneller geïndexeerd worden, waarbij de pensioenen worden aangepast aan de inflatie. Dat zal natuurlijk niet lukken met een inflatie van 12 procent, maar dat lukt in het huidige stelsel ook niet. In het nieuwe stelsel hoeven pensioenfondsen minder grote buffers aan te houden.”

    Je betaalt in het nieuwe stelsel niet meer mee aan het pensioen van een ander

    Theo Nijman, hoogleraar Econometrie aan Tilburg University
    Tegenstanders wijzen erop dat het huidige stelsel met wat aanpassingen nog best geschikt is. Dus waarom een nieuw stelsel optuigen?
    ,,Een van de redenen is dat het huidige stelsel veel te ingewikkeld is. Jongere werknemers betalen te veel premie, ouderen te weinig. Als iedereen steeds werknemer blijft, middelt dat uit. Maar tegenwoordig wisselen mensen vaker van werknemer naar zzp’er. En laagopgeleiden met lage inkomens betalen mee aan de pensioenen van hoogopgeleiden met hoge inkomens. Bij een rentedaling betalen ouderen voor de jongeren. Eigenlijk is er steeds strijd tussen de generaties over wie voor wie betaalt. Het nieuwe stelsel is veel eenvoudiger en voorkomt een boel conflicten.’’

    Hoe werkt dat dan?
    ,,Je betaalt in het nieuwe stelsel niet meer mee aan het pensioen van een ander. Je premie gaat in je eigen pensioenpot, dat is nieuw. In het nieuwe stelsel is ook meer maatwerk mogelijk. Nu is er één beleggingsbeleid voor iedereen, de pensioenpot wordt collectief belegd. In feite doe je of iedereen schoenmaat 42 heeft. Maar die schoen past niet iedereen. In het nieuwe stelsel kun je verschillend beleggen voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor jongeren kun je meer risicovol beleggen. Voor ouderen juist wat defensiever.’’

    Gepensioneerden pleiten nu voor aanpassingen in het huidige stelsel, bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van de rente. In plaats daarvan stellen ze dat pensioenfondsen met een gemiddeld rendement van twee procent mogen rekenen. Dan hoeven pensioenfondsen minder grote bedragen achter de hand houden en kan er dus meer worden uitgedeeld. Dan behoud je het huidige stelsel met de voordelen van het nieuwe stelsel?
    ,,Je kunt wel met een bepaald rendement, de rekenrente, rekenen, maar dat betekent niet dat er extra geld bij komt. Dan ben je dus meer van de pot aan het uitdelen aan gepensioneerden. Dat gaat ten koste van de jongeren.’’

    www.ad.nl/geld/experts-nieuw-pensioen...
  9. forum rang 10 voda 16 november 2022 07:25
    Metaalfonds PMT indexeert pensioenen met 4,2%
    Door REDACTIE DFT GELD

    Updated Gisteren, 18:14
    Gisteren, 18:10
    in GELD

    AMSTERDAM - Goed nieuws voor gepensioneerden die hun pensioen hebben opgebouwd bij metaalfonds PMT: per 1 januari 2023 indexeert het fonds de pensioenen van deelnemers en gepensioneerden met 4,2%.

    Dat maakt het fonds dinsdagmiddag bekend. In oktober kon PMT al indexeren met 1,29%. De nieuwe indexactie komt hier bovenop. Voor het besluit over de verhoging per 1 januari 2023 is gekeken naar de referteperiode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022. De inflatie over die periode is 12,4%.

    Weloverwogen
    „Het besluit om te indexeren met 4,2% is weloverwogen genomen. Na jaren zonder indexatie is bij de huidige inflatie de nood onder gepensioneerden erg hoog. We beseffen heel goed dat we met ons indexatiebesluit de kans op een toekomstige verlaging vergroten maar we hebben jaren gezocht naar wegen om de pensioenuitkeringen eerder te verhogen. Nu het eindelijk kan, doen we het ook”, zegt werknemersvoorzitter Jos Brocken.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenfonds PMT belegt niet meer in 19 vervuilende bedrijven

    „De hoge inflatie is een uitzonderlijke situatie. Op basis van onze dekkingsgraad van 111,2% is een volledige indexatie niet mogelijk maar we hebben met enige prudentie gedaan wat we kunnen”, voegt werkgeversvoorzitter Terry Troost daaraan toe.

    Ruim 240.000 gepensioneerden krijgen hun pensioen van PMT. Er zijn zo’n 420.000 actieve deelnemers die nog pensioen opbouwen en 700.000 gewezen deelnemers. Hun opgebouwde pensioen wordt eveneens verhoogd.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenbazen zien trend: ’Laag vertrouwen in overheid en collectieve regelingen’

    www.telegraaf.nl/financieel/399845376...
  10. forum rang 10 voda 25 november 2022 07:42
    Kanttekening experts bij hosanna-stemming
    Waarschuwing voor gulle pensioenfondsen: ’Dekkingsgraden kunnen net zo snel weer dalen’
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Updated Gisteren, 21:38
    Gisteren, 21:22
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Pensioenfondsen buitelen bijna over elkaar heen nu het ene na het andere fonds een verhoging van pensioenen aankondigt. Corine Reedijk van Aon noemt het positief dat ze iets extra’s kunnen doen. „Met de huidige hoge kosten die ouderen hebben, kunnen ze dit goed gebruiken.” Maar het is de vraag of pensioenfondsen de grenzen moeten opzoeken. „Je hebt echt buffers nodig voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.”

    Nadat veel pensioenfondsen jarenlang de hand op de knip hielden, krijgen gepensioneerden deze weken goed nieuws. De pensioenfondsen delen hoge indexeringen uit. Het grootste pensioenfonds ABP maakte donderdag een ongekende verhoging bekend van bijna 12%.

    BEKIJK OOK:
    Grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen met bijna 12%

    Voldoende vet op de botten
    Met deze indexatie zegt het fonds voor ambtenaren en onderwijzers de ambitie na lange tijd waar te maken: „Pensioen dat meegroeit met de prijsstijging. Daar zijn alle deelnemers op korte of langere termijn bij gebaat.” De bestuursvoorzitter zegt dat het mogelijk is omdat de financiële positie van ABP het toelaat. „En omdat het fonds gebruik mag maken van soepelere regels omdat we willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel.” ABP houdt daarna voldoende vet op de botten, zegt Van Wijnen. „Een glazen bol met hoe het er in de toekomst uitziet, heeft niemand. Maar deze stap onderstreept onze ambitie: een koopkrachtig pensioen voor onze deelnemers.”

    Van de vijf grootste pensioenfondsen spant dat voor de bouw deze week de kroon met een indexatie van 14,52%. „Het is een opvallend en divers beeld deze week”, zegt Corine Reedijk van Aon. „Sommige fondsen doen 4 of 6%, andere bijna 15%. Stel dat je buurman in de bouw werkt en jij in de zorg, dat scheelt 8% indexatie. Dat is bijzonder, en een effect van de verschillende financiële posities van pensioenfondsen. Je merkt ook dat fondsen wel erg naar elkaar kijken, wat doet de ander?”

    BEKIJK OOK:
    Een klein lichtpuntje voor gepensioneerden in een somber economisch jaar

    Buffers
    Reedijk snapt dat het voor fondsen goed nieuws is om te brengen. „Ouderen kunnen dit goed gebruiken.” Ze geeft wel een waarschuwing: „Wat je nu uitgeeft, heb je straks niet meer. De dekkingsgraden kunnen nog alle kanten opgaan. Als de rente dadelijk toch daalt, hebben ze minder buffer. Dat is geen ondenkbaar scenario.” Het is daarom de vraag of pensioenfondsen de grenzen moeten opzoeken. „Je hebt echt buffers nodig voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.”

    Ook actuaris Henk Bets van Confident spreekt een waarschuwing uit. „Pensioenfondsen hebben een koopkrachtig pensioen beloofd in het nieuwe stelsel, dus hopelijk lukt dat dadelijk ook nog. Want zo snel als de dekkingsgraden nu zijn gestegen, zo snel kunnen die ook weer dalen.”

    Bets noemt de verhogingen daarom wel gewaagd. „Ze spelen niet op safe. Ze gaan inlopen op hun voorzieningen, dus die dekkingsgraden gaan dalen, dus je hebt minder buffer voor de slechtere tijden.” Of dat verstandig is? „Het is goed dat ze invulling geven aan de ruimte. Maar ze moeten dan wel vertellen over de risico’s voor de toekomst.”

    www.telegraaf.nl/financieel/188368036...
  11. forum rang 10 voda 25 november 2022 08:48
    Column: rekenrentes verdwijnen in nieuwe pensioenstelsel, maar renterisico blijft
    Door ROELOF SALOMONS

    Updated 10 min geleden
    12 min geleden
    in FINANCIEEL

    En dan word je er toch weer ingetrokken: het pensioendebat. Na jaren discussie gaat de kamer nu alle artikelen één voor één doornemen. Op grote lijnen kan ik best met de pensioenwet zoals die er nu ligt uit de voeten. Er staan geen grote onvolkomenheden of inconsistenties in. Mijn plan was daarom om me afzijdig te houden.

    Scene uit The Godfather. ANP / HH

    ‘Just when I thought I was out, they pull me back in.’ Aan die quote uit The Godfather - voor de kenners, uit het derde en niet het beste deel van de trilogie - moest ik denken toen ik een bericht doorgestuurd kreeg van een pensioenexpert. Er ligt een amendement over de toedeling van beschermingsrendement in de solidaire pensioenregeling (SPR). Nou en, hoor ik u bijna denken. Maar let even op!

    Ik ga iets proberen wat we met pensioenen vaker zouden moeten doen: het simpel uitleggen. Als de rente daalt, neemt de marktwaarde van verplichtingen nog steeds toe. Ouderen willen en kunnen minder risico lopen dan jongeren en voelen inflatiepijn meteen. Die combinatie is belangrijk.

    BEKIJK OOK:
    Een klein lichtpuntje voor gepensioneerden in een somber economisch jaar

    Waarom? Omdat bescherming in het nieuwe stelsel binnen het solidaire contract op twee manieren kan worden vormgeven. Direct, via beschermingsportefeuilles, of indirect, via de rente-termijnstructuur. Een praktische en een theoretische manier dus.

    Voordeel
    De directe manier via een beschermingsportefeuille heeft nog een voordeel. Er kunnen andere vastrentende categorieën aan die portefeuille worden toegevoegd. Ik focus hier vooral op een portefeuille met inflatie-gerelateerde obligaties. Er zijn nu Kamerleden die deze directe methode uit de wet willen halen. Niet zo slim, want juist de groep die zou profiteren van de inflatiebescherming zou hard geraakt worden. Waarom?

    BEKIJK OOK:
    Een klein lichtpuntje voor gepensioneerden in een somber economisch jaar

    In de indirecte methode gaat het theoretische beschermingsrendement vooral naar de ouderen. Dat is goed. Maar alles wat geen staatsobligatie is, en waarvan het rendement anders is dat het theoretische, wordt gezien als ‘overrendement’. En dat overrendement gaat vooral naar jongeren. Zo ook het rendement op inflatie-gerelateerde obligaties. En dan krijgt de groep die het meest behoefte heeft aan bescherming tegen inflatie, die dus niet.

    Bovenstaande leidde tot een heerlijke discussie op het jaarlijkse congres van de actuarissen. Eerlijk is eerlijk, als ik niet wil schrijven over de pensioenwet, moet ik misschien dergelijke podia niet opzoeken. Maar ik moest. Om bij de Godfather te blijven. De lokroep van de organisatie: “Í’m gonna make him an offer he can't refuse”. Een presentatie over pensioenen en inflatie en oproepen een amendement af te schieten..

    BEKIJK OOK:
    Droom jij van eerder stoppen met werken? Dit zijn je opties

    Roelof Salomons is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. En lees hieronder Salomons’ eerdere columns terug:

    www.telegraaf.nl/financieel/504834258...
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 25 november 2022 09:48
    Gotver, nu ineens wel? ABP-pensioenen + 12%?!

    Hoezo, ging het sinds 2012 dan zo slecht??
    Nee, het was en is de kunstmatige rekenrente van Knot. Nu kan het 'ineens'.

    Ik blijf door het belachelijke mechanisme heen prikken, ook als het weer even beter gaat.
    Dwz beter gaat met de lange staatsrentes. Dat is de enige maat voor Knot.
    Ook als hij zelf die maat mede via de ECB bepaalt. Je kunt het formalistisch geneuzel noemen, ik noem het
    inteelt.

    Uiteindelijk verwordend tot diefstal van het volk. En geloof me, ik ken de cijfers, net zo goed als Knot en zeker beter dan die afschuwelijke dominee Wijnen die nu ABP-voorzitter is.
    Hoezo, een dominee?
    Hij verkracht mijn ABP tot een onnozele klimaatgroep. Hij ziet niet hoe Shell relatief tot hun peers goed bezig is. Hij is een nooit door ons deelnemers verkozen woke-figuur. Wel een idioot die het over >400 miljard te zeggen krijgt. Je houdt je hart vast.

    Terug naar alle pfn.
    Voor de beurzen blijft hij beroepshalve blind, de dorknoper Knot. Er is geen groter volksverlakker dan Knot.

    Zeg eens eerlijk, jongeren. Wil je zelf beleggen voor je oude dag, of stort je liever premies bij een levensverzekeraar met hun vele ondoorgrondelijke woekerpolissen, of betaal je premies voor een door vakbonden gecontroleerd pf??

    Onze pfn zijn echt stinkend rijk. Vergelijk het eens met roemruchte bedrijven. Twitter? Marktwaarde amper 10% van ons ABP. Ons ABP alleen al, stel je alle pfn eens voor. Het vermogen van het ABP is groter dan ons aller BNP.

    AL DAT GELD SCHUIFT NAAR JULLIE JONGEREN DOOR.

    Wij ouderen hebben echt veel geld in gebracht, vergeet dat nooit.
    Domme jongeren die achter een microfoon zuchten dat er voor hen wel geen pensioen zal overschieten lullen als een kip zonder kop.

    Naar hen schuift een enorm geldschip door. De beloning van de babyboomers voor de jongeren.
    De boomers die over enige tijd gaan vragen om wat meer verzorging bij hun oude dag, mag het??

    Ik ben zo'n boomer. Zware operatie achter de rug, maar red mezelf. Zolang het duurt. Zal jullie niet vermoeien met de belachelijke restricties bij WMO hulp. Was wel ophangen maar niet opvouwen, ramen binnen wel zemen maar niet buiten.

    Ik zal niet echt oud worden. Maar mijn pensioenpremie met al hun rendement schuift door. Wees dankbaar, jongeren!
  13. forum rang 9 objectief 25 november 2022 09:54
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 25 november 2022 09:48:

    Gotver, nu ineens wel? ABP-pensioenen + 12%?!

    Hoezo, ging het sinds 2012 dan zo slecht??
    Nee, het was en is de kunstmatige rekenrente van Knot. Nu kan het 'ineens'.

    Kun je niet gewoon heel blij zijn voor die ABPers, die per 1 januari hun bedrijfspensioen met 12% zien stijgen en hun AOW met 10%.
    Ja, we weten alles beter omdat we er geen verstand van hebben.
  14. forum rang 10 voda 2 december 2022 08:10
    Overgang naar nieuw pensioenstelsel valt voor middengroep duur uit
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Updated Gisteren, 23:26
    Gisteren, 22:25
    in GELD

    AMSTERDAM - Voor deelnemers van pensioenfondsen is het na het indexatiefeest de vraag of er genoeg over is om alle groepen te compenseren in het nieuwe stelsel. Zeker nu de gemiddelde dekkingsgraad volgens Aon in november is gedaald naar 124% door stijging van de verplichtingen.

    Vooral de middengroep kunnen de dupe worden van de hoge rente. ANP/HH

    Jongeren die betalen voor ouderen. Deze manier van financieren gaat uit het nieuwe pensioenstelsel. Maar het afschaffen van die zogeheten doorsneesystematiek gaat pensioenfondsen miljarden euro’s extra kosten, nu de rente is gestegen. Corine Reedijk van Aon legt uit dat bij eerdere berekeningen de toenmalige, lagere rente werd gehanteerd. „Destijds werd meegenomen dat voor de compensatie van de groep die last heeft van die afschaffing, 2 tot 4% moest worden gereserveerd.” Vorig jaar zat er in totaal €2000 miljard in de pensioenkas en zou dat uitkomen op €40 tot €80 miljard om de gedupeerden te compenseren. „Inmiddels is de rente gestegen en moet je eerder denken aan 6 tot 8%. De totale pensioenpot is nu gedaald naar €1400 miljard, maar je komt dan uit op €80 tot €112 miljard aan compensatie.”

    BEKIJK OOK:
    Cees Grimbergen niet blij met 12% indexatie ABP: ’Hollandse zuinigheid’

    Waardevermindering
    Reedijk snapt dat gepensioneerden, die jarenlang geen indexaties hebben ontvangen en daarom een flinke waardevermindering hebben gezien van hun pensioenuitkering (soms van wel 25%), blij zijn dat de pensioenen verhoogd konden worden. „Door de gestegen rente kan nu ruimhartiger dan anders geïndexeerd worden, maar de benodigde compensaties voor de overgang naar het nieuwe systeem zullen dus ook een stuk hoger worden.”

    BEKIJK OOK:
    ’Zorgen om ’invaren’ van pensioenen’

    Wie hier vooral last van heeft, is de middengroep, de mensen tussen de 45 en de 55 jaar. Zij hebben jarenlang betaald voor de ouderen en zitten op de helft van de tijd die ze werken tot aan hun pensioen. Dus ze hebben minder tijd om bij te sparen. Reedijk: „En ze hebben ook nog minder tijd om hun pensioenbeleggingen te laten renderen.”

    Deze groep is de dupe van een van de grote veranderingen in de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen: de genoemde afschaffing van de doorsneesystematiek. Tot nu toe betalen jongeren via hun pensioenpremie voor de uitkering van ouderen. Maar dat wordt voor jongeren erg duur. Door de vergrijzing zijn er meer senioren die ook nog eens ouder worden. En ook in de huidige samenleving, waarin mensen meer van baan wisselen en dus ook veranderen van sector en pensioenfonds, rees de vraag naar een moderner stelsel. Een belangrijke pijler daarin is dat je gaat sparen voor je eigen pensioen.

    Harde knip
    Dat betekent dat er een harde knip komt tussen de inkomsten bij de twee systemen. En die gaat érgens pijn doen. Een deel van de deelnemers die jarenlang heeft betaald voor ouderen, die groep van 45- tot 55-jarigen, krijgt dat dan niet meer aangevuld door jongeren. Dus deze middengroep moet gecompenseerd worden, zo kondigde minister Schouten aan. Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen.

    BEKIJK OOK:
    Een klein lichtpuntje voor gepensioneerden in een somber economisch jaar

    Dat is ook de reden dat pensioenfondsen voldoende buffers nodig hebben. Reedijk: „BpfBouw heeft een dekkingsgraad van 140% en daarom ruimte om te indexeren en voldoende over te houden voor compensaties.” Bij andere pensioenfondsen, zoals PFZW en PMT, blijft er na indexaties minder ruimte over. „Dat wordt spannend. Als het even tegenzit, duiken ze na de indexaties met hun dekkingsgraad onder de 105% en dat is niet gunstig.”

    Evenwichtig
    Reedijk vraagt zich dan ook af: „Pakt de compensatie wel evenwichtig uit voor iedereen? Gepensioneerden genieten nu van hun pensioen en zouden het liefst de volledige buffer van een pensioenfonds als indexatie willen krijgen, maar een deel van deze buffer zal nodig zijn om de middengroep te compenseren. En deze middengroep hoor je eigenlijk nauwelijks hierover.”

    BEKIJK OOK:
    ’Indexaties pensioenen zijn misleidend’

    De drie grootste pensioenfondsen, ABP, PFZW en PMT vinden het te vroeg om te reageren, omdat ’de Wtp er nog niet ligt’ en ’de regels nog niet duidelijk zijn’.

    www.telegraaf.nl/financieel/144867556...
  15. forum rang 10 voda 19 december 2022 11:35
    Ondernemend pensioen sparen om er warmpjes bij te zitten
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM EN GABI OUWERKERK

    Updated Vandaag, 07:30
    Vandaag, 07:20
    in GELD

    AMSTERDAM - Steeds meer mensen kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. De vrijheid om eigen keuzes te maken lonkt: zelf werktijden, invulling en beloning bepalen. Alleen het geld opzijzetten voor de oude dag, dat schiet er vaak bij in. „De meeste mensen verzinnen altijd wel een smoes om niet aan later te denken”, meent pensioenexpert Theo Gommer. Hij drukt zzp’ers op het hart ook ondernemend te zijn op pensioengebied: begin op tijd met sparen, maar ook als je de 50 al gepasseerd bent, is het nog niet te laat

    „Voor jonge zzp’ers is pensioen nog een te ver-van-mijn-bed show”, signaleert financieel planner Jacco Los van Van Eekhout & Partners. „Ze hebben net een huis gekocht, starten een gezin en bouwen aan hun bedrijf. Maar hoe eerder je begint, des te lager het bedrag dat je maandelijks moet inleggen voor een goede oude dag.” Hij maakt een rekensom. „Als je op je 67ste een bedrag van €100.000 bij elkaar gespaard wilt hebben, moet je €172 per maand inleggen gedurende dertig jaar.” Los rekent dan met 3% rendement. „Om het in twintig jaar bij elkaar te sparen, moet je maandelijks €305 inleggen en als je het in tien jaar wilt sparen, stijgt dat naar €715 per maand. Jong beginnen doet dus op de lange termijn het minste pijn.”

    Verplicht sparen
    Desondanks ziet Los genoeg zelfstandigen die pas na hun 55ste gaan nadenken over hun oude dag. „Een totaal van €100.000 klinkt misschien als veel, maar als je jezelf als gepensioneerde elke maand €1000 uitkeert, dan is het geld binnen 8,5 jaar op.” Wie op zijn 67ste stopt met werken moet het dan vanaf zijn 75ste jaar doen met alleen de AOW. Terwijl de levensverwachting nog jaren hoger is (vrouwen 83, mannen bijna 80).

    Om die reden is Gommer voorstander van verplicht sparen voor zzp’ers. Iedereen verplicht 10% van de maandelijkse omzet apart laten zetten, lijkt hem een geweldig idee. „Als je dat doet vanaf het moment dat je start met werken, heb je voldoende in kas voor later. Nu is het je eigen verantwoordelijkheid om die stap te zetten.”

    BEKIJK OOK:

    Overgang naar nieuw pensioenstelsel valt voor middengroep duur uit
    Nieuwe pensioenwet
    Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) zou graag zien dat de discussie over verplicht sparen voor het pensioen anders wordt gevoerd. „Het gaat nu vaak over de klassieke manier van pensioen opbouwen via een pensioenfonds. Maar zelfstandigen voelen zich niet thuis bij zo’n collectief product, ze willen individueel vermogen opbouwen, omdat het dan breder inzetbaar is, je jaarlijks kunt bepalen wat je spaart en het niet tot in de eeuwigheid vaststaat.”

    De nieuwe pensioenwet kan hierbij helpen door de aanzienlijke verruiming van de jaarruimte. „Goed nieuws voor zelfstandigen”, zegt Van de Ven, al is ze er niet van overtuigd dat zelfstandigen door de verruiming opeens massaal gaan sparen voor hun pensioen. „Nu is er ook al ruimte om pensioen op te bouwen en toch doen veel zelfstandigen dat niet.”

    BEKIJK OOK:
    Nederland telt 1,2 miljoen zzp’ers: ’Logisch gevolg van krapte op de arbeidsmarkt’

    Reservering
    Gommer wijst nog op de zogeheten reserveringsruimte. „Je mag met terugwerkende kracht van zeven jaar (als de Wet toekomst pensioenen doorgaat, tien jaar), geld belastingvrij in een lijfrentepot stoppen. Dat betekent – als de nieuwe pensioenwet wordt aangenomen -? dat je in een keer €38.000 euro belastingvrij opzij mag zetten.” In het huidige stelsel mag je 13,3% belastingvrij sparen van je winst en dadelijk 30%. „Dus je kunt als zelfstandige laat beginnen en alsnog alles inhalen.”

    Hij raadt zelfstandigen dan ook aan achter de computer te kruipen en een avondje na te denken over hun oude dag. „Er zijn zoveel sites waar je informatie kunt vinden. Je hebt DeGiro, Brand New Day, Bright Pensioen, allemaal goede websites waar je heel netjes een pensioen kunt opbouwen.” Van de Ven voegt daar lachend aan toe: „Je moet het ondernemers vooral makkelijk maken, want pensioen is geen hobbyonderwerp van zelfstandigen, behalve misschien van zelfstandig pensioenadviseurs.”

    BEKIJK OOK:
    Een klein lichtpuntje voor gepensioneerden in een somber economisch jaar

    www.telegraaf.nl/financieel/119400013...
  16. forum rang 10 voda 23 december 2022 09:28
    Tweede Kamer stemt voor historische pensioenhervorming

    De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. Behalve regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden ook PvdA, GroenLinks, SGP en Volt voor de grootste hervorming van het pensioenstelsel ooit. Daarmee lijkt een meerderheid in de Eerste Kamer binnen handbereik.

    Laurens Kok 22-12-22, 23:44 Laatste update: 08:49

    In de kern zorgt de wet ervoor dat het aanvullend pensioen minder zeker wordt. Dat heeft als voordeel dat pensioenfondsen minder grote buffers hoeven aan te houden, waardoor de pensioenen eerder kunnen worden verhoogd - iets wat tot vorig jaar jarenlang niet of nauwelijks is gebeurd. Keerzijde is wel dat pensioenen straks eerder gekort kunnen worden als de rendementen tegenvallen.

    Lees ook
    Grotere meerderheid voor pensioenwet: PvdA en GroenLinks gaan onder voorwaarden instemmen
    Niet eerder gingen de pensioenen zo fors omhoog: 14,5 procent erbij voor oud-bouwvakkers

    In totaal gaat het om een pensioenpot van ruim 1400 miljard euro die verdeeld moet gaan worden over persoonlijke pensioenpotjes. Pensioenfondsen kunnen tot 1 januari 2027 de overstap maken. In de tussentijd moeten werknemers en werkgevers in het fonds afspraken maken over de manier waarop de pot wordt verdeeld.

    Lastig punt is dat jongeren nu nog relatief veel premie inleggen maar pas op latere leeftijd flink pensioen opbouwen. In het nieuwe stelsel wordt deze zogeheten doorsneepremie afgeschaft: de premie - wat je erin stopt - is meteen de aanspraak, die vervolgens wordt belegd. Dat betekent echter wel dat vooral veertigers en vijftigers er straks slechter uit kunnen springen: zij hebben immers in hun beginjaren nog relatief weinig opgebouwd, maar lopen de inhaalslag later mis.

    Niet gerust op
    De Tweede Kamer uitte bij de wetsbehandeling de zorg dat de verdeling van de pensioenpot voor specifieke groepen oneerlijk uitpakt, waardoor deelnemers veel minder in hun pensioenpotje krijgen dan ze dachten. Het voorstel werd door minister Carola Schouten (ChristenUnie) daarom op sommige onderdelen aangepast, zodat werknemers en werkgevers aan strengere spelregels gebonden zijn.

    Sommige fracties zijn er echter nog steeds niet gerust op dat deze mega-operatie goed uitpakt. Zij vrezen bijvoorbeeld voor een hausse aan rechtszaken en vinden de hoge inflatie die er nu is een groot risico. Kamerlid Pieter Omtzigt, die veel kritiek had op het voorstel, probeerde dinsdag nog de stemming uit te stellen. Maar daar stak een meerderheid een stokje voor. Omtzigt stemde tegen, net als PVV, SP, PvdD, FvD, JA21, Denk, Fractie Den Haan, BBB, Bij1, Groep Van Haga en het lid Gündogan.

    Eerste Kamer aan zet
    Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks lieten vorige week al blijken voor de pensioenwet te stemmen indien de coalitie een aantal aanvullende voorstellen zou overnemen. Zo eisten de twee partijen dat het aantal werkenden dat nu geen pensioen opbouwt wordt gehalveerd. Dat zijn er nu nog 900.000. Ook willen zij dat jongeren al vanaf hun achttiende pensioen gaan opbouwen. Afgelopen dinsdag werden deze voorstellen aanvaard, waardoor de weg naar een stem voor de gehele pensioenwet open lag. Dat gebeurde donderdag.

    De stemming vormde het sluitstuk van een intensief wetgevingsproces. Met ettelijke hoorzittingen, schriftelijke vragenrondes en debatten die dikwijls tot laat doorgingen werd de Wet Toekomst Pensioenen uitgebreid behandeld. Uiteindelijk stemden 93 Kamerleden voor de wet en 48 tegen.

    Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd gaat de wet naar de Eerste Kamer. Hier hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid, maar met de steun van bijvoorbeeld PvdA en GroenLinks is die er wel. Al kan vertraging leiden tot andere verhoudingen. Op 30 mei wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Het kabinet wil dat de wet op 1 juli ingaat.

    Reacties: ‘Mooi champagnemoment’
    Vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen reageren positief op de nieuwe pensioenwet. ,,Dit is goed nieuws. De Tweede Kamerleden hebben het wetsvoorstel met grote zorgvuldigheid behandeld en dat verdient het ook”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga in een eerste reactie. Seniorenorganisaties vinden de wet echter niet goed genoeg. Die lieten kort voor de stemming weten dat ze de nieuwe pensioenwet in de huidige vorm niet zien zitten en noemen de beloftes ‘nog veel te vaag'. Vakbond CNV spreekt op zijn beurt van een ‘historische stemming’ en een ‘mooi champagnemoment’.

    Nodige onderhoudsbeurt
    Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland krijgt het pensioenstelsel de ‘grote onderhoudsbeurt die dringend nodig is’. ,,Fijn dat er zo’n brede steun is voor deze belangrijke hervorming”, stelt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Jacco Vonhof (MKB-Nederland) noemt de wet het ‘sluitstuk van een jarenlange discussie over de modernisering van het pensioenstelsel’.

    Ook pensioenfondsen vinden dat het gaat om een cruciale stap. ,,De volksvertegenwoordigers zijn niet over een nacht ijs gegaan. Zij hebben de omzetting van het pensioenakkoord uit 2019 naar wetgeving aan alle kanten beklopt en bevraagd. Dat is een goede zaak”, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie.

    www.ad.nl/geld/tweede-kamer-stemt-voo...
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 494 495 496 497 498 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0634 -0,09%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.390,33 +0,46%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links