Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel VONOVIA SE CHX:VNA_D.CXE4, DE000A1ML7J1

  • 25,385 12 apr 2024 10:07
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000
  • 0 Gem. (3M) 662

Forum Vonovia geopend

352 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Sven Magnus C. 20 september 2022 13:45
    quote:

    junkyard schreef op 19 september 2022 15:48:

    Vonovia daalt vandaag harder dan sectorgenoten met opnieuw een flinke min (-3,50%), en blijft lagere koersniveaus opzoeken.
    zeg dat wel. Gewoon de storm laten uitrazen is een keuze: gedekte calls mrt 26 schrijven voor 1,50. Boven de 26 gaat er niet gesloten worden in maart. Of een pietsje risicovoller -gedekte cdec 24 en ongedekte c mrt26

    En die premie apart houden voor de echte koopjes die nog moeten komen.
  2. forum rang 4 junkyard 20 september 2022 15:58
    Op korte termijn vooral de vraag op welk niveau de EU kapitaalmarktrente blijft hangen. Vandaag prikt de 10 jaar rente hard omhoog (net als afgelopen weken met elke dag nieuwe record standen), 10 jaar DE is van 1,80% gisteren nu alweer 1,95%. De 2,0% komt in zicht en zal op dit tempo snel worden behaald.

    Op korte termijn zal deze rentestijging het directe resultaat niet raken door redelijke spreiding aan herfinanciering (10% per jaar), maar beleggers verwachten wel een hoger (dividend)rendement bij stijgende rente ter compensatie voor hogere kapitaalkosten. Daarnaast zal de waarde van het Vonovia vastgoed worden geraakt door de stijgende rente, en als extra vastgoed wordt verkocht om de LTV onder controle te houden dan verlaagt dit het resultaat.

    Een NIY van 2,6% lijkt erg laag bij 10y DE op 2,0%, in 2017 was de gemiddelde NIY nog 3,7% (bij 10y DE op 0,5%). De markt prijst nu in (aan Vonovia market cap) dat de NIY boven de 4,0% zou moeten liggen en dat het vastgoed dus 35% minder waard is dan boekwaarde.

    De markt prijst in dat één Vonovia appartement nu € 115k waard is, vanwege de geringe huurinkomsten (veelal beneden markthuur) en regulatie die huurstijging bemoeilijkt.

    Deze week zal beweeglijk blijven, de Fed moet nog in actie komen.
  3. Sven Magnus C. 20 september 2022 17:26
    .. voor nu doet de rente alle REITS pijn - die ver boven NTA noteren zie ik voorlopig harder zakken. Vonovia kun je uittekenen wat een erg aantrekkelijke koers wordt

    ook: 10.000 URW call Dec contracten die er in 1x uit gaan een uurtje geleden- met de volatilititeit gaat het wel goed komen - al denken IEX Flow Traders nog dat we een gezapige bearmarket gaan zien.
  4. Sven Magnus C. 29 september 2022 14:37
    man man man... 'richting 20 acht ik mogelijk' schreef ik 2 weken terug.. 20,29 gisteren gezien- met het tempo van ook vandaag weer gaat het niet lang meer duren voordat 19,99 op de borden staat.

    Goldman Sachs is de dominante trader - richting de december expiratie ga je de beste koopjes zien mocht je long willen gaan. Short ECP zit ik ook - alle outperformance vs andere winkel vastgoedfondsen gaat daar weggeswapt worden, uiterlijk in december.

    Over 2-3 maanden maar weer eens kijken hoe het er bij staat.
  5. forum rang 4 junkyard 4 oktober 2022 16:57
    De € 20 is niet behaald, maar het koersherstel valt tegen bij een sterk dalende rente (10y DE van 2,30% naar 1,84%). Een aardige weergave van huidig sentiment op de vastgoedmarkt:

    www.cash.ch/news/top-news/die-party-a...

    Voor mij opvallend dat het retail vastgoed in 2022 redelijk sterk presteert, fondsen als Klepierre of ECP zijn in 2022 amper gedaald. Het overige EU vastgoed (logistiek, zorg, resi, kantoren) is met tientallen procenten gedaald, of zelfs ruim gehalveerd (zoals Vonovia en overige resi fondsen). Het retail vastgoed kent dezelfde herfinancieringsproblematiek en zal ook last krijgen van een recessie, maar wellicht dat dit meer last had van covid en de covid zorgen in 2022 naar de achtergrond zijn verdwenen.
  6. Sven Magnus C. 5 oktober 2022 17:20
    Interessant artikel - pessimisten luisteren naar UBS, optimisten naar Blackstone

    Er is zeer veel put activiteit bij Vonovia geweest - nu ook jun P26. Stel je een scenario voor waar deze koper van 2-3 x 15,000 put contracten overgaat tot vroegtijdige uitoefening wanneer margin posities voor de rest lastig is - en dan kun je uittekenen wat voor een bloedbad (en koopkans) er nog langs kan komen bij dit fonds. Ik doe geen voorspellingen over de koers in dat scenario - aber was ist das fuer eine Scheisse !!! wird in dem Fall wohl oft gerufen werden ...

    Winkel vastgoed volg ik niet overmatig -
  7. Gijsbertha 6 oktober 2022 02:05
    Ik vind het een waardeloos artikel. Ik lees onder andere niets over het feit dat nagenoeg alle beursgenoteerde vastgoedfondsen een gemiddelde schuldlooptijd hebben van 6 a 7 jaar. Zo heb ik laatst bijv. voor Vonovia een berekening ergens gezien (weet niet meer waar) van het gemiddelde rentetarief indien toekomstige herfinanciering zal plaatsvinden op basis van huidige rentetarieven. Voor Vonovia impliceerde dit dat het gemiddelde tarief in 2023 op 1,2% zou uitkomen en in 2024 op 1,4%. Verder lees ik niets over de mogelijkheid om alle toekomstige cash flow aan te wenden voor het aflossen van schulden en tijdelijk af te zien van het uitkeren van dividend (zie Unibail). De cash flow van Vonovia laat de laatste jaren een enorme stijging zien en zal in 2022 richting de EURO 2,2mrd gaan. Tot en met 2030 zal er gemiddeld ongeveer EURO 4,0mrd per jaar aan schulden opeisbaar worden en dan is EURO 2,2mrd geen kattenpis, en de kans dat die EURO 2,2mrd de komende jaren zal stijgen acht ik een stuk groter dan een daling.
  8. forum rang 4 junkyard 7 oktober 2022 17:20
    Het artikel geeft een indruk van markt dynamiek, waarschijnlijk een vertaling van dit Bloomberg artikel:

    www.bloomberg.com/news/articles/2022-...

    Vanzelfsprekend is de rentestijging iets beter op te vangen door fondsen met langer vastgelegde financiering (dat is geen nieuws), maar dat wil niet zeggen dat deze fondsen geen last hebben van een stijgende rente. De vastgoedwaarden dalen door hogere rente en de aandeelhouders wensen hogere rendementen bij een hogere rente. BIj scherp dalende vastgoedwaarden (markt rekent op bijna 40% waardedaling) kunnen fondsen min of meer gedwongen worden om vastgoed te verkopen, wat op dat moment alleen tegen matige prijzen mogelijk zal zijn.

    Gedeeltelijke herfinanciering door resultaat inhouding (stopzetting dividend) is mogelijk, maar dit is niet prettig voor aandeelhouders en zal de beurskoers verder omlaag trekken. BIj een hogere rente zullen aandeelhouders juist liever korte termijn cashflow ontvangen, en dividend annulering past hier niet bij. Alleen als de schuldgraad onhoudbaar wordt en een emissie dichtbij komt (zoals eerder bij URW), bijvoorbeeld bij scherp dalende boekwaarde (stijgende LTV), is resultaat inhouding begrijpelijk.

    Vonovia heeft jaarlijks zo'n € 4 miljard aan aflopende financiering (ca. 10% totale financiering). Jaarlijks resultaat is € 2 miljard en jaarlijkse capex (op korte termijn moeilijk dicht te draaien) is ongeveer € 1 miljard, als geen dividend wordt uitgedeeld dan blijft er alsnog een herfinancieringsbehoefte van € 3 miljard.

    Vonovia ceo gaf bij de halfjaarcijfers aan dat hij geen daling van vastgoedwaarden signaleert en hij rekent op verder stijgende boekwaarde in de tweede helft van 2022. Dat is zeer afwijkend van de wijze waarop marktpartijen de situatie inschatten, en lijkt niet goed houdbaar door de (verder) stijgende rente. Vonovia ceo kan zijn gelijk bewijzen door voortgang te behalen in de aangekondigde € 13 miljard aan desinvesteringen, enkele miljarden opbrengsten (nabij boekwaarde) zouden zeer bruikbaar zijn ter verdediging van waarde en herfinanciering van aflopende schulden in komende jaren. Ik verwacht alleen niet dat Vonovia al iets (> €1 miljard) heeft verkocht, en Vonovia voorlopig met de markten meebeweegt, en dat Vonovia ceo boekwaarde verdedigde om in onderhandelingen (bij verkoop vastgoed) niet veel prijs te moeten geven.

    Vandaag staat 10y DE weer op 2,2% (+0,4% t.o.v. dinsdag) en koerst Vonovia weer richting de € 20. Komende weken zal de markt/rente ontwikkeling bepalen waar Vonovia heengaat.
  9. Gijsbertha 9 oktober 2022 16:11
    Ik begrijp jouw EURO 1 miljard aan dividendberekening niet helemaal. Vonovia heeft 795.000.000 aandelen uitstaan. Over 2021 werd er EURO 1,66 per aandeel aan dividend uitgekeerd, dat is EURO 1,32 miljard in totaal. Over 2022 is bijna iedereen het er over eens dat het dividend ongeveer EURO 1,80 per aandeel zal bedragen, zie ook de FFO per aandeel stijging over 2022H1 vs 2021H1, dat is EURO 1,43 miljard in totaal. De prognoses voor 2023 en 2024 laten een verdere stijging van het dividend zien van 5 tot 10%. En dan hebben we het alleen over dat deel van de FFO dat een dividend wordt uitgekeerd. De totale FFO is ongeveer 40% hoger dan het totale dividend. Ik denk dan ook dat als er de komende jaren wordt besloten om tijdelijk geen dividend uit te keren en de volledige FFO zal worden aangewend om schulden af te lossen, de totale herfinancieringsbehoefte ongeveer EURO 2 miljard zal bedragen.

    Wat ik verder opvallend vind is de discrepantie tussen de aandelenmarkt/media en analistenadviezen (oa GS, JP Morgan, RBC, Barclays etc). De aandelenmarkt prijst Vonovia nu op 20 per aandeel, en als we sommige media moeten geloven is de waarde nog veel minder, terwijl de analisten een gemiddeld koersdoel hebben van 40.
  10. Han 2 9 oktober 2022 17:14
    Heb ze ook te vroeg gekocht rond 40, mede op basis van analisten; bovendien heb ik zelf een paar huurpanden, en HAD vertrouwen in Duits vastgoed , maar Duits Vastgoed is niet hetzelfde als NL. Huurdersbescherming DLD is socialistisch. Kan er nog een huurverhoging af met al de zielige huurders? Sterk gereguleerd.
    De trend is nog steeds fel down, rente hoger. Leren doet pijn. Bij easygrowth: vonovia slechts 1 ster van de vijf. GVD, niet vooraf gekeken........ik ben een sukkel........Suc 6 allen.
  11. forum rang 4 junkyard 9 oktober 2022 21:41
    quote:

    Gijsbertha schreef op 9 oktober 2022 16:11:

    Ik begrijp jouw EURO 1 miljard aan dividendberekening niet helemaal.

    Ik heb niet gemeld dat Vonovia € 1 miljard aan dividend uitdeelt. Ik stel dat de jaarlijkse FFO (ca € 2 miljard) na aftrek van jaarlijkse capex (ca 1 miljard aan renovaties nieuwbouw etc) leidt tot € 1 miljard jaarlijkse beschikbare cashflow, indien geen dividend wordt uitgedeeld.

    Wellicht dat Vonovia de capex wat verder kan terugschroeven, maar dat past weer niet in de ambitie om te verduurzamen en te blijven investeren in de portefeuille, wat extra van belang is (voor huurders) na stijgende energieprijzen.
  12. Sven Magnus C. 11 oktober 2022 09:10
    quote:

    Gijsbertha schreef op 6 oktober 2022 02:05:

    Ik vind het een waardeloos artikel. Ik lees onder andere niets over...
    19,95 gisteren. Je leest o.a. niets over hoe Goldman dit fonds van 55 naar onder de 20 gesloopt heeft dit jaar.

    Om dit een fantastisch artikel te laten zijn - had het in januari gepubliceerd moeten worden.
  13. monti 11 oktober 2022 11:29
    Ze zijn bezig met een JV voor 60.000 woningen in Zweden en Baden-Wuertenberg, ongeveer 10% van het bestand. Zeg 165.000 per woning. Totale transactiewaarde ca 10mld. Vonovia wil 51% houden, dus opbrengst 4,5mld. Vonovia kennende zal het op een socialistische manier verdeeld worden, maar ik denk toch dat er wel een aandeleninkoop van 1 a 2mld in kan zitten. Beurswaarde nu 16mld.
  14. Stapelaar 11 oktober 2022 12:06
    quote:

    monti schreef op 11 oktober 2022 11:29:

    Ze zijn bezig met een JV voor 60.000 woningen in Zweden en Baden-Wuertenberg, ongeveer 10% van het bestand. Zeg 165.000 per woning. Totale transactiewaarde ca 10mld. Vonovia wil 51% houden, dus opbrengst 4,5mld. Vonovia kennende zal het op een socialistische manier verdeeld worden, maar ik denk toch dat er wel een aandeleninkoop van 1 a 2mld in kan zitten. Beurswaarde nu 16mld.
    Lijkt mij dat ze voorkeur gaan geven aan schuldafbouw naast handhaven dividend.
    De LTV dreigt immers te gaan oplopen bij lagere waardering van de overige woningen.
  15. Gijsbertha 12 oktober 2022 12:41
    quote:

    Sven Magnus C. schreef op 11 oktober 2022 09:10:

    [...]

    19,95 gisteren. Je leest o.a. niets over hoe Goldman dit fonds van 55 naar onder de 20 gesloopt heeft dit jaar.

    Om dit een fantastisch artikel te laten zijn - had het in januari gepubliceerd moeten worden.
    19,50 vandaag :-)

    Ik denk dat een ieder rustig moet blijven zitten en niet in paniek moet raken. Mijn inschatting is dat we het over 2 a 3 jaar nog steeds hebben over die ideale storm cq orkaan in oktober 2022, hetgeen later een storm in een glas water bleek te zijn.
352 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links