Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe immense banken konden instorten tijdens de beruchte kredietcrisis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 29 september 2022 18:10
    Ik begrijp dat er mensen zijn geweest die meerdere huizen en auto's hebben gekocht op krediet terwijl ze geen baan hadden. Dat is niet meer normaal natuurlijk en het komt mede doordat banken wettelijk verplicht waren iedereen een hypotheek aan te bieden. Vervolgens zijn ze die hypotheken maar gaan bundelen om zo wat risico te spreiden, maar dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan. Zeker binnen het stelsel van fractioneel reserve bankieren waardoor bij elke nieuwe lening de hoeveelheid ruilmiddel in omloop vergroot wordt en dus de bubbel steeds verder wordt opgeblazen.

    Er is niets opgelost trouwens. Ze hebben de schuldencrisis bestreden met het maken van meer schulden. Maw de hoeveelheid ruilmiddel blijven vergroten waar we nu de inflatoire effecten van meemaken, zeker omdat er nog een akkefietje covid tussendoor is gekomen. Dit financiële systeem is stuk en ze weten het. Vandaar dat ze het willen vervangen met een CBDC. Niet dat dit veel beter zal zijn. Gelukkig hebben we in 2009 bitcoin gekregen, als reactie op de boven beschreven flapdrollerij.
  2. forum rang 4 Housepartyy 29 september 2022 20:37
    quote:

    Waar staat dat ? schreef op 29 september 2022 14:28:

    Wat een stemmings makerij.
    Om daar nu mee te komen.

    Was 2008 .
    Zelfs film overgeweest.

    Dit voegt niets toe.
    Goedkoop
    In 2022 heet het de dollarmilkshake. Financiële instellingen wereldwijd hebben zich tot over de oren in schuldpapieren gestoken. Doorgaans in dollars. Met de recessie komt er te weinig liquide middelen binnen in dollars en moet er op de forexmarkt dollars worden aangekocht om aan de betaalverplichtingen te voldoen. Gevolg te kort aan dollars waardoor de dollar alleen maar sterker wordt en de schuld in dollars ondragelijk. In feite een zelfde effect als de variabele rente in de VS.

    Dus geen stemmingmakerij want het is dichterbij dan je denkt. Ik vind het voor de verandering verfrissend. Geschiedenis herhaalt zich.. Alleen op welke schaal..
  3. forum rang 4 c room 29 september 2022 21:04
    Dit is maar beknopte beschrijving van de werkelijkheid. ING kocht alt-A hypotheken om te kunnen groeien in Amerika met haar internetbank met hoge rentes. Prime leverde te weinig op. Niet omdat iedereen al een Prime lening had, kocht men Subprime en alt-A, maar vanwege rendement. Bij Prime bleek er ook veel fraude, trouwens. Doordat Bush en Clinton de hypotheekmarkt in de jaren 90 en 0 gedereguleerd hadden, en Bush zelfs gezegd had dat iedereen recht had op een hypotheek, werd teveel risico het systeem ingepompt, Freddie Mac and Fannie Mae bijv. Het ging in de VS heel lang goed totdat de rente steeg door hoge olieprijzen. Exact nu. Amerikanen haalden indertijd 7% van hun inkomen uit de realisatie van overwaarde van hun huis. Voeg daar aan toe dat banken in de VS veel verplichtingen aan elkaar niet opgaven op hun balans en de giftige cocktail was een feit. Moody's, Goldman Sachs en nog een paar anderen hebben een zeer kwalijke rol gespeeld. GS vooral bij de verkoop van producten en daarop short gaan, en bij de redding van AIG.
    In Nederland zijn dezelfde praktijken gebeurd, zoals een vent met inkomen van 10k per jaar, die een hypotheek kreeg voor een vastgoedproject van de Rabo. Man stak zichzelf in de fik en overleed. Rabo kocht op een executieveiling het project. Ook nu drijft de consumptie in NL op 2de en 3de hypotheken.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links