Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.407 Posts
Pagina: «« 1 ... 132 133 134 135 136 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 september 2022 17:30
    Even was het 1 miljoen graden op aarde
    Redactie

    Een reactor in Zuid-Korea heeft deze week meer dan 20 seconden lang plasma op een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius weten te houden. Het team van Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) wist daarmee een temperatuur op te wekken die zeven keer zo hoog ligt als in de kern van de zon.

    Niet voor niets noemen de bouwers hun reactor een 'kunstmatige zon'.

    De reactie werd na 30 seconden gestopt omdat de reactor de temperaturen niet langer aankon. KSTAR maakt gebruik van magnetische velden om ultraheet plasma op te wekken en te stabiliseren, met het uiteindelijke doel om tot kernfusie te komen. Fusie is een proces waarbij atoomkernen worden samengevoegd om enorme hoeveelheden energie te produceren.

    Daarmee zou de aarde een nieuwe en schone energiebron bezitten. Maar om de techniek toe te kunnen passen moeten deze enorme temperaturen niet alleen opgewekt worden, maar ook aan de gang blijven zonder extra energie toe te voegen. Eerder lukte dat al een paar seconden, maar 1 miljoen graden, 20 tellen lang is een enorme stap voorwaarts.

    In de nabije toekomst willen de mensen in Korea proberen om 300 seconden lang op 100 miljoen graden te blijven. Als dat lukt, is de toepassing van kernfusie niet meer ver weg.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/e...
  2. forum rang 10 voda 13 september 2022 13:08
    James Webbtelescoop maakt "adembenemende" beelden Orionnevel waar sterren geboren worden
    Pieterjan Huyghebaert - 4 uur geleden

    De James Webbruimtetelescoop heeft de meest gedetailleerde beelden tot nog toe gemaakt van de Orionnevel, een nevel waarin nieuwe sterren geboren worden. "We zijn echt omver geblazen door de adembenemende beelden", zegt de Vlaamse professor astrofysica Els Peeters die het onderzoek mee geleid heeft.

    De beelden en bijhorende gegevens zijn verzameld door een internationaal team van wetenschappers geleid door de Vlaamse wetenschapper Els Peeters (Western University Ontario) en de Franse wetenschappers Olivier Berné (CNRS) en Emilie Habart (IAS). Alles samen bestond het team uit meer dan honderd wetenschappers uit 18 verschillende landen.

    FOTO - Dit is het meest gedetailleerde beeld van de Orionnevel tot nog toe:

    NASA, ESA, CSA, PDRs4All ERS Team; image processing Salomé Fuenmayor
    © VRTNWS

    Nevels zoals Orion waar sterren geboren worden, zijn onmogelijk met gewone telescopen zoals Hubble te bestuderen. De James Webbruimtetelescoop maakt gebruik van het infraroodspectrum en kan wel binnenin dergelijke kraamklinieken voor sterren piepen. En met resultaat. "We zien bijvoorbeeld piepjonge sterren met daar rond een protoplanetaire schijf waarin planeten vormen", zegt Berné in een persbericht.

    VERGELIJK: De Orionnevel door Hubble (links) en door James Webb (rechts):

    James Webbtelescoop maakt "adembenemende" beelden Orionnevel waar sterren geboren worden
    © VRTNWS

    "We hebben tot nog toe nooit gedetailleerd waargenomen hoe interstellaire materie zich in dit soort omgeving gedraagt", gaat Berné voort. "En zo kunnen we uitvlooien hoe planetaire systemen kunnen ontstaan, in door de hevige straling moeilijke omstandigheden." De Orionnevel is overigens niet bij de deur: 1.350 lichtjaar van de aarde.

    "We zijn echt omver geblazen door de adembenemende beelden van de Orionnevel", zegt Peeters in het persbericht. "We zijn met dit project in 2017 begonnen, dus we hebben meer dan 5 jaar op deze data moeten wachten. Deze nieuwe observaties laten ons beter begrijpen hoe erg grote sterren precies ontstaan."

    "Jonge grote sterren stoten grote hoeveelheden ultraviolette straling uit in de nevel waarin ze geboren zijn, dit verandert de fysieke vorm van de nevel en de chemische samenstelling ervan", legt ze voort uit. "Hoe dit exact werkt en hoe het de verdere vorming van sterren en planeten beïnvloedt, is nog niet helemaal duidelijk."

    Enkele aangeduide ontdekkingen binnenin de Orionnevel:
    Zie link hieronder

    De omstandigheden binnenin de Orionnevel lijken naar alle waarschijnlijkheid erg op die waarin ons zonnestelsel is ontstaan, zowat 4,5 miljard jaar geleden. Wat de onderzoekers nu ontdekken, kan dus mogelijk nieuwe inzichten bieden in onze eigen ontstaansgeschiedenis. De wetenschappers zijn mogelijk nog jaren zoet met de verzamelde gegevens.

    James Webb
    De James Webbruimtetelescoop werd eind vorig jaar op kerstdag gelanceerd als opvolger van de legendarische Hubble. Het is de grootste en meest krachtige telescoop in de ruimte tot nu toe. De samenwerking tussen het Europese ruimtevaartagentschap ESA en hun Amerikaanse (NASA) en Canadese (CSA) collega's bevindt zich op 1,6 miljoen kilometer van de aarde.

    VOOR AFBEELDINGEN, ZIE LINK:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/james...
  3. forum rang 8 Freemoneyforever 13 september 2022 18:58
    Waterstofpoeder voor duurzame stroom: 'Alsof je een Nespresso zet'

    In Ridderkerk draait een hijskraan op een nieuwe generator die werkt met waterstofpoeder. De generator wordt gevuld met kleine pellets, als ware het vaatwastabletten. "Waterstofpoeder maakt het gebruik van groene waterstof even makkelijk als koffie zetten met een Nespresso-apparaat."

    De Israëlische startup Electriq Global onthulde in Ridderkerk een nieuwe generator die waterstofpoeder omzet in stroom. Daarmee wordt een mobiele hijskraan aangedreven. Waterstofpoeder is volgens Electriq Global de 'veiligste vorm van waterstof'. Doordat de drukopbouw gering is, zijn er geen speciale veiligheidsvoorzieningen nodig.

    Deze technologie kan het gebruik van groene waterstof op bouwplaatsen, festivals en locaties zonder geschikte stroomaansluitingen makkelijker maken, verwacht Electriq Global-ceo Baruch Halpert. Hij vergelijkt het met de introductie van de Nespresso-koffieapparaten. "Het is net zo’n upgrade in de gebruikerservaring als Nespresso bood toen het met zijn koffiecups kwam. Zoiets doen wij nu ook met waterstof", zegt Halpert tegen Bright.
    Jaren veilig bewaren en herbruikbaar

    Om de waterstof uit het poeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen externe energie, warmte of druk nodig. "Onze generatoren hebben alleen water en pellets met waterstofpoeder nodig om te werken. Door gebruik te maken van een katalysatorplaat wordt de waterstof die in het poeder- en watermengsel is opgeslagen, vrijgemaakt en omgezet", aldus Halpert. Het restant kan opnieuw worden opgeladen en omgezet in waterstofpoeder, zodat een recyclebare oplossing ontstaat.

    Een ander voordeel is dat waterstofpoeder jarenlang bewaard kan worden bij normale temperaturen, zonder dat er speciale veiligheidseisen nodig zijn. Halpert: "Het poeder is ook niet-ontvlambaar en niet-explosief. Bovendien is de energiedichtheid van dit poeder tot acht keer hoger in vergelijking met gecomprimeerde waterstof. Kortom: veiliger en makkelijker in gebruik en makkelijker op te slaan."

    Uitstootvrije bouwplaats

    De bouw is een van de sectoren waar Electriq Global zich op richt. "In de bouwsector zijn veel praktische beperkingen om gecomprimeerde of vloeibare waterstof te gebruiken", aldus Halpert. Het waterstofpoeder is ook in zakken te leveren. "Dat is iets wat de industrie kent en waar het gewend is om mee om te gaan."

    De bouw krijgt de komende jaren te maken met strengere milieuregels, zoals op het gebied van stikstof. "Met de toegenomen eisen in de bouwsector, bijvoorbeeld over stikstof, denken we het verschil te kunnen maken", aldus Halpert. "De Nederlandse markt loopt voorop met de bereidheid tot het zoeken naar nieuwe oplossingen om de CO2-uitstoot te beperken."

    De nieuwe generator 'Joshua' heeft een vermogen van 8kW/80kWh, waardoor hij op 5 kilo waterstof tot 10 uur op volle capaciteit kan werken. De mobiele hijskraan werd in samenwerking met RKB en ECS in Ridderkerk ontwikkeld. "ECS zet zich in voor uitstootvrije bouwplaatsen en helpt de bouwsector te voldoen aan de steeds strengere regelgeving op het gebied van emissies en milieu-impact. Deze emissievrije kraan op waterstofpoeder toont het potentieel", aldus Erwin Bruintjes, ceo bij ECS in Ridderkerk.

    Duurder

    Een nadeel is dat de speciale generatorsets die op waterstofpoeder draaien nog zo'n twee keer duurder zijn. Dat moet de komende jaren veranderen, belooft Halpert. "We streven ernaar om de oplossing op de markt te brengen tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van andere groene energieoplossingen zoals batterijpakketten."

    Electriq Global gebruikt kalium om van waterstof poeder te maken. Dat proces is ook een stuk duurder dan vloeibaar maken van waterstof. De technologie, die ruim 20 miljoen euro aan investeringen heeft gekost, heeft het bedrijf gepatenteerd.

    Voor de waterstof is Electriq Global momenteel nog afhankelijk van leveranciers, maar vanaf 2025 wil het samen met tankopslagbedrijf Zenith in de Amsterdamse haven zelf waterstofpoeder maken uit groene waterstof.

    Waterstof: groen, grijs en blauw

    Waterstof wordt gewonnen met het energie-intensieve proces elektrolyse. Als daarvoor alleen duurzame energie wordt gebruikt, is er sprake van 'groene waterstof'. Bij gebruik van met gas of kolen opgewekte stroom wordt het 'grijze waterstof' genoemd. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen waarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen, heet het 'blauwe waterstof'.

    De Nederlandse industrie gebruikt steeds vaker waterstof, bijvoorbeeld bij processen waar warmte voor nodig is, zoals bij de productie van staal of papier. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd met gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen.

    www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5332679...
  4. forum rang 10 voda 14 september 2022 11:21
    Gasslurpende crematoria gaan bezuinigen op ovengebruik: ‘Klant merkt hier niets van’

    Zwembaden. Sauna’s. Bakkers. Glastuinbouw. Papierindustrie. Wegenbouwers. De lijst van bedrijven die, naast de huishoudens, gebukt gaan onder de extreem gestegen gasprijzen groeit met de dag. Crematoria komen daar voorlopig nog niet bij, hoewel ze wel enorm veel gas verbruiken. Hoe kan dat?

    Anne Boer 14-09-22, 07:00 Laatste update: 09:38

    Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 115.000 crematies. Dat aantal stijgt gestaag sinds de eerste crematie in 1914. Van alle overledenen wordt 70 procent gecremeerd.

    Vijf dagen
    Een gemiddelde crematie kost volgens de Landelijke Vereniging van Crematoria, waarbij vrijwel alle crematoria in Nederland zijn aangesloten, 60 kubieke meter gas. Na 25 crematies heeft een crematorium in de berekening van Stichting Milieu Centraal al evenveel gas verstookt als een gemiddeld huishouden in een heel jaar. Alle crematoria bij elkaar in Nederland gebruiken jaarlijks evenveel gas als 5000 huishoudens.

    ,,De hoge gasprijzen zijn ook bij ons zeker onderwerp van gesprek’’, zegt Corné Mulders. Hij is voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria (108 leden) en directeur van Monuta Uitvaart in Apeldoorn. ,,De meeste leden van onze vereniging hebben een vast contract dat nog niet afloopt, dus op korte termijn is er geen paniek.’’

    Sneller
    Dat betekent niet dat de crematoria niets gaan doen. ,,We waren al bezig om crematoria te verduurzamen. De hoge gasprijs is een belangrijke prikkel dat proces te versnellen en het gasgebruik terug te dringen.’’

    Efficiëntie is daarbij het sleutelwoord, in de techniek en in de werkwijze. ,,We moeten strakker plannen om efficiënter te kunnen werken’’, zegt Mulders. ,,Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder tijd zit tussen de momenten dat lijkkisten daadwerkelijk de ovens in gaan.’’

    Medewerkers worden ook getraind om ovens niet te vroeg aan te zetten en ook niet onnodig lang te laten branden. Klanten zullen er uiteindelijk niet veel van merken, verwacht Mulders. ,,Bij de huidige gasprijzen zal de prijs van een crematie uiteindelijk omhoog gaan. Iedere euro is er een, maar de gasprijs is maar een klein deel van de crematiekosten.’’

    1100 graden
    Bij crematies wordt een oven gebruikt die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te cremeren. Voor elke crematie wordt de oven voorverwarmd. Tijdens de crematie, die ongeveer 75 minuten duurt, loopt de temperatuur in de oven op tot 1100 graden.

    Veel crematoria maken komende jaren de omslag van gas naar elektriciteit, zoals in het Limburgse Geleen en het Gelderse Beesd al is gebeurd. Het lichaam van de overledene vergaat dan door de hoge temperatuur in de oven en niet door middel van de vlammen. Een voordeel is dat een crematie in een elektrische oven minder tijd in beslag neemt dan in een gasoven.

    In Beesd staat ’s werelds eerste klimaatneutraal crematorium. De verbrandingsoven werkt op elektriciteit die het gebouw zelf opwekt. Die oven is bovendien zo gebouwd (van steen), dat de warmte langer wordt vastgehouden. Dat scheelt flink in de stookkosten, omdat er vaak meerdere crematies per dag zijn.

    www.ad.nl/binnenland/gasslurpende-cre...
  5. 2thumsup 14 september 2022 19:53
    Biddinghuizen centrum van nieuwe toys voor boerenboys
    Groot is uit op landbouwbeurs: ’Terug naar kleinere trekkers en snelle elektrificatie’
    Door GERT VAN HARSKAMP

    4 min geleden
    in FINANCIEEL

    ik woon aan de rand van die boeren. hebben ze een weiland, grote van een half voetbalveld. rijden ze de hele dag met een noodgang over kleine boerenweggetjes, blazen mij de sloot in, continu 30 ton stront lozen. geen haan die er naar kraait.

    waar ze 70 jaar geleden de hele mikmak nog bestierden met 1 paard.

    wondere wereld.
  6. 2thumsup 14 september 2022 20:00
    quote:

    voda schreef op 14 september 2022 11:21:

    In Beesd staat ’s werelds eerste klimaatneutraal crematorium. De verbrandingsoven werkt op elektriciteit die het gebouw zelf opwekt. Die oven is bovendien zo gebouwd (van steen), dat de warmte langer wordt vastgehouden. Dat scheelt flink in de stookkosten, omdat er vaak meerdere crematies per dag zijn.

    www.ad.nl/binnenland/gasslurpende-cre...
    die andere ovens zijn tot nu toe zeker van goedkoop chinees staal wat verdampt.
  7. forum rang 10 voda 16 september 2022 12:46
    Nasa vindt organisch materiaal op Mars
    Redactie - 20 minuten geleden
    © Copyright Faqt

    Robotkarretje Perseverance heeft op de locatie van een oude rivierdelta organisch materiaal gevonden. Het betekent dat er grote kans is dat er ooit leven op Mars is geweest. Het gebied, de Jezero Krater, was waarschijnlijk een meer en vormde 3,5 miljard jaar geleden een potentieel bewoonbare omgeving.

    Perseverance begon achttien maanden geleden aan een missie om sporen van leven te vinden op Mars. Deze vondst is een doorbraak, vooral omdat het gaat om flinke hoeveelheden organisch materiaal. Na 2030 moet Perseverance deze monsters terug sturen naar aarde voor nader onderzoek.

    De 45 kilometer brede Jezero Krater is van groot belang voor NASA-wetenschappers. Het waaiervormige geologische object, waar ooit een rivier in een meer srtoomde, bevat zeer oude lagen sedimentair gesteente. Het geeft dus een inkijkje in de vroege geschiedenis van de planeet. Perseverance heeft die lagen nu aangeboord (foto) om meer te leren over het verleden van Mars.

    Daarvoor gebruikt het karretje onder andere een laser. Die kan aan de reflectie van licht zien hoe een steen is opgebouwd en wat voor sporen deze bevat. Bij dat onderzoek is het organisch materiaal gevonden. In dit geval koolstofverbindingen; die hoeven niet te betekenen dat er leven was, ze kunnen ook via een chemisch proces zijn ontstaan.

    Maar de hoeveelheid en de plek geeft Nasa hoop dat ze nu wel de jackpot hebben.

    Met sub-links, zie link:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/n...
  8. 2thumsup 18 september 2022 11:48
    NPO schrapt successerie Het Dorp met Huub Stapel en Wim Daniels
    1 uur geleden
    in TV

    De NPO schrapt de succesvolle serie Het Dorp van Omroep Max. In de serie, die tot nu toe twee seizoenen telde, gaan acteur Huub Stapel en neerlandicus Wim Daniëls op zoek naar ’de ziel van het Nederlandse dorp’.

    Het programma werd goed bekeken en trok gemiddeld rond de miljoen kijkers. „Omroep Max heeft van de NPO begrepen dat er op dit moment geen ruimte in het schema is om een nieuw seizoen van Het Dorp te plaatsen”, meldt een woordvoerder van Max zondag. „Dat betekent echter niet dat er in de toekomst ook geen nieuw seizoen gemaakt en uitgezonden zal worden. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat uiteraard weten.”

    Meer toelichting dan dat er ’geen ruimte in het schema is’ heeft de omroep niet gekregen. De NPO was zondagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

    De makers zelf lijken niet gelukkig te zijn met het besluit. „Vandaag heb ik te horen gekregen dat de NPO geen nieuw seizoen meer wil van Het dorp, het tv-programma van Huub Stapel en mij”, schrijft Wim Daniëls op Twitter. „Het was twee jaar lang een van de best bekeken programma’s op NPO 1, met meer dan een miljoen kijkers per aflevering.” Op sociale media vragen veel fans van het programma zich af wat de reden is van het besluit van de NPO.

    te oudbollig. op de staatstelevisie draait het niet om kijkcijfers.
  9. forum rang 10 voda 24 september 2022 11:20
    EuroMillionsjackpot gevallen: winnaar in één klap 193 miljoen euro rijker
    Updated 31 min geleden
    1 uur geleden
    in BUITENLAND

    Een inwoner van het Verenigd Koninkrijk is sinds vrijdagavond in een klap ontzettend rijk.

    De winnaar van EuroMillions krijgt welgeteld 193.007.524 euro op zijn of haar rekening gestort. Om wie het precies gaat, is onbekend. Exploitant Camelot maakt details over de winnaar pas bekend als deze persoon hierom vraagt.

    „Deze winnaar is de op twee na grootste winnaar van de EuroMillions aller tijden geworden!”, zegt een woordvoerder tegen Sky News. In juli dit jaar won een Brit 218.522.806.

    BEKIJK OOK:
    Stel dat 217 miljoen euro won in loterij ging die dag ’gewoon’ naar het werk
    BEKIJK OOK:
    Britse EuroMillions-winnares van 180 miljoen is ’verslaafd aan geld weggeven’

    www.telegraaf.nl/nieuws/2021125666/eu...
  10. tampert 25 september 2022 21:57
    Theranos beloofde niets minder dan een revolutie in de gezondheidszorg, dankzij een technologische innovatie. Daarmee zou het volgens Holmes erg makkelijk worden om met een enkele druppel bloed tweehonderd tests af te nemen. Normaliter is voor één test een heel buisje bloed nodig.

    Door bloedtests zo laagdrempelig te maken, zou het mogelijk worden al veel eerder ernstige ziektes als kanker op te sporen. "Informatie over onze eigen gezondheid is een mensenrecht", hoorde je Holmes in die tijd vaak zeggen.

    De veelbelovende technologie bestond alleen helemaal niet. Als het bedrijf bloedtests bij klanten afnam, werden in het geheim apparaten van andere bedrijven gebruikt.

    www.nu.nl/economie/6226036/elizabeth-...
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 september 2022 14:45
    Stormloop op Nostradamus-boek na correcte voorspelling dood Queen
    2 min geleden
    in CULTUUR

    De verkoop van het boek Nostradamus: The Complete Prophecies for the Future gaat door het dak na de dood van de Britse koningin Elizabeth. Dat meldt The Sunday Times. Het boek interpreteert oude teksten van de Franse, 16e-eeuwse astroloog Nostradamus en ’vertaalt’ deze in moderne voorspellingen.

    In het boek, dat in 2005 uitkwam, staat onder meer te lezen dat koningin Elizabeth in ’22’, op 96-jarige leeftijd zou overlijden. In de afgelopen week werden er meer dan 8000 exemplaren wereldwijd van het werk verkocht. In de week daarvoor gingen er slechts vijf exemplaren over de toonbank.

    Overigens zou uit de voorspellingen van Nostradamus, zo claimt het boek, ook op te maken zijn dat prins Harry zijn vader Charles zou gaan opvolgen. De teksten van de Franse voorspeller gaan over „een man die vanwege zijn scheiding van het eiland wordt verdreven en wordt vervangen door een man die nooit had verwacht koning te worden.” Prins Harry deed in 2020 afstand van al zijn koninklijke titels. Hij en zijn vrouw Meghan besloten toen uit de spotlights te stappen en een nieuw leven in de VS te beginnen.
  12. forum rang 10 voda 27 september 2022 07:02
    Amerikaans NASA-ruimtevaartuig slaat met succes in op ruimterots Dimorphos

    Ruimtevaartuig DART is te pletter geslagen - en dat is een succes. In een primeur voor de mensheid duwt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een asteroïde uit zijn baan.

    Karlijn van Houwelingen 27-09-22, 02:29 Laatste update: 04:12

    Het speciale ruimteschip DART botste met opzet op de ruimterots Dimorphos, afgelopen nacht om 01.14 uur Nederlandse tijd. Dat verliep volgens plan, dus is het experiment van NASA geslaagd. De ruimtevaartorganisatie spreekt van een ‘historische prestatie’.

    NASA test een techniek om in de toekomst eventuele asteroïden die de aarde bedreigen van koers te veranderen. Meer dan 1000 mensen hebben zeven jaar gewerkt aan die missie. De geraakte asteroïde, Dimorphos genaamd, is geen bedreiging voor de planeet en diende slechts als testobject. De inslag was online live te volgen - althans, met 38 seconden vertraging omdat het even tijd kost voordat de beelden de aarde hebben bereikt.

    Ingenieur Elena Adams schat dat DART de rots raakte op ongeveer 17 meters van het midden. ,,We hielden onze adem in, ik ben eigenlijk verrast dat niemand van ons flauwviel’’, zo beschreef ze de sfeer in het controlecentrum aan de John Hopkins Universiteit in de Amerikaanse staat Maryland. ,,Aardbewoners zullen iets rustiger kunnen slapen, ik in ieder geval wel.’’

    Het kamikazevoertuig vliegt in de laatste minuten voor de botsing op de automatische piloot met meer dan 22.000 kilometer per uur op het rotsblok af. Dat cirkelt als een maan rond een grotere asteroïde, Didymos. Op de beelden uit de ruimte wordt het stipje dat Didymos heet heel langzaam steeds groter, tot pieken en dalen in het rotsachtige oppervlak duidelijk te onderscheiden zijn.

    Gejuich
    Op het laatste moment verdwijnt Didymos uit beeld en gaat de camera van het DART-voertuig recht op een kleiner stuk rots erachter af, het oliebolvormige doelwit Dimorphos. Seconden voordat DART daarop botst zijn de keien en kraters in het oppervlak van de asteroïde goed zichtbaar. Gejuich gaat op in het controlecentrum als het signaal van de camera wegvalt - dat betekent dat DART succesvol te pletter is geslagen.

    Nu begint eigenlijk het echte werk pas: wetenschappers meten nu hoe de koers van de asteroïde is veranderd. Telescopen in de hele wereld volgen Dimorphos om dat te kunnen bepalen. In de komende maanden wordt duidelijk hoe de baan van de ruimterots is veranderd.

    NASA heeft eerder met opzet een voertuig op een ruimte-object laten botsen, maar asteroïde Dimorphos is een stuk kleiner dan eerdere doelwitten. NASA wist niet hoe de asteroïde er precies uitzag, maar vermoedde dat de diameter ongeveer 150 meter is, de omvang van de pyramide van Gizeh in Egypte. DART was ongeveer zo groot als een golfkarretje. Draaiboeken voor het scenario dat het ruimtevoertuig door een fout de rots zou missen lagen klaar, maar waren niet nodig.

    Hera
    Ook Europese wetenschappers zijn betrokken bij het project. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stuurt in 2024 ruimtevaartuig Hera om te bekijken wat de inslag met de asteroïden Dimorphos en Didymos heeft gedaan. Hera zal eind 2026 aankomen, is de planning. NASA is van plan in de komende jaren ook andere technieken voor het wegduwen van ruimte-objecten te gaan testen.

    Voor foto's en video, zie link:

    www.ad.nl/buitenland/amerikaans-nasa-...
  13. forum rang 10 voda 28 september 2022 07:27
    Chinese Marsmissie vindt nieuw bewijs voor vroegere oceanen op de rode planeet
    Andrei Stiru - Gisteren om 21:35

    Vorige week kondigde het Chinese ruimteagentschap CNSA aan dat de Tianwen-1, een sonde die rond de rode planeet draait, samen met de Zhurong Marsrover, samen al zo’n 1.480 gigabyte aan data heeft teruggestuurd. Daaruit blijkt onder andere dat er ooit mogelijk een oceaan bestond op Mars. Dat is echter geen nieuw idee.

    © Aangeboden door Business AM

    De missie werd in juli 2020 gelanceerd en bereikte de rode planeet in februari 2021. Na drie maanden rond Mars te draaien, werd Zhurong naar de oppervlakte gestuurd. Het was de eerste keer dat een Chinese rover op een andere planeet landde, nadat het land al twee robots op de maan plaatste.

    Intussen vertoeft de rover al bijna anderhalf jaar op Mars, waar het al een afstand van zo’n twee kilometer aflegde in de zogenaamde Utopia Planitia, een enorme vlakte die tegelijkertijd het grootste tot nu toe bevestigde inslagbekken op Mars en in het zonnestelsel is. Uit de data die Zhurong nu terug naar de aarde stuurde, blijkt dat de kans bestaat dat er zich in het bekken ooit een primordiale oceaan bevond.

    Geen nieuw idee
    Wetenschappers geloven al langer dat er zich mogelijk ooit een oceaan bevond op de rode planeet. Jaren geleden werd zelfs al een gigantische ijsafzetting gevonden onder Utopia Planitia, die duizenden kubieke kilometers aan water zou kunnen bevatten.

    Toch is er nooit concreet bewijs gevonden dat er zich daadwerkelijk een oceaan aan de oppervlakte bevond. Zhurong ontdekte nu echter het bestaan van gehydrateerde mineralen bovenop het oppervlakte, iets dat er volgens wetenschappers op duidt dat er in de voorbije miljard jaar “substantiële vloeibare wateractiviteit” plaatsvond in de regio. Ook zouden er indicatoren zijn dat er grootschalige erosie plaatsvond in het bekken, nog een teken dat er ooit water aanwezig was.

    Chinees inhaalmanoeuvre
    Dat China actief is op Mars, is weeral een teken dat het land steeds relevanter begint te worden in de ruimte. Het is na de Verenigde Staten immers slechts het tweede land in de geschiedenis dat een werkende rover op Mars wist te plaatsen. Volgend decennium wil het, net als de VS, ook voor het eerst mensen naar de rode planeet sturen.

    Ook op de maan begint China een geduchte speler te worden. Het heeft daar al een handjevol rovers op laten neerstrijken en werd in 2020 bovendien het eerste land dat maangesteente terug naar de aarde bracht sinds de Apollo-missies in de jaren 1970. Nadat het in dat gesteente een nieuw mineraal ontdekte, dat ook helium-3 bevatte, een mogelijke brandstof voor toekomstige kernfusiecentrales, besloot de Chinese overheid om het komende decennium meer maanmissies uit voeren.

    Met diverse sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/chine...
3.407 Posts
Pagina: «« 1 ... 132 133 134 135 136 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 0,00%
EUR/USD 1,0707 +0,09%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.313,25 -0,12%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links