Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel AALBERTS NV AEX:AALB.NL, NL0000852564

  • 43,940 16 apr 2024 16:57
  • -0,720 (-1,61%) Dagrange 43,580 - 44,440
  • 51.531 Gem. (3M) 157,6K

Aalberts 2022

202 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dicky 3 september 2022 10:22
    Aalberts maakt producten. Op hun website kun je alles lezen. Ze leveren flow control producten voor o.a. verwarmingssystemen om deze efficiënter te maken. Ze maken specialistische pijpleidingssystemen voor het vervoer van bv. gassen binnen gebouwsystemen. Ze maken precisie staal en aluminiumframes voor de semiconductor industrie. Ze maken speciale coatings voor metalen en kunststoffen voor o.a. de autoindustrie, lucht- en ruimtevaart, windmolens e.d. die bestand zijn tegen extreme omstandigheden en daardoor slijtage tegengaan. Aalberts probeert vooral nichespeler te zijn met het maken van zeer hoogwaardige en gespecialiseerde producten. Ze hebben daarvoor ook een eigen r&d afdeling, waar 450 man werkt. "Precisie" is een sleutelwoord in hun business. Aalberts is een bedrijf dat sinds de oprichting 50 jaar geleden een neus heeft voor nicheproducten binnen de industrie. Ze nemen ook alleen maar nichespelers over die bovendien direct bijdragen aan de winst. Met hun trackrecord behoort het bedrijf tot de beste ondernemingen van ons land. Ze voeren bovendien een uitermate solide financieel beleid. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit een financiële misser hebben gemaakt. Het is altijd spot on. Het enige bezwaar dat je als aandeelhouder zou kunnen hebben is dat ze wat zuinigjes zijn met hun dividend. Maar Aalberts investeert liever in goede business en houdt de financien solide dan dat het aandeelhouders met geld overlaadt. En daar is ook iets voor te zeggen.
  2. forum rang 6 'belegger'' 3 september 2022 11:00
    Dank je wel voor je uitgebreide uitleg. Het onderscheid tussen hydronic flow control en integrated piping systems is mij als niet-techneut nog niet duidelijk. Maar als ik het goed begrijp is dat nu samengevoegd in Building Technology. Van Industrial Technology wordt misschien wel het meeste aangehaald dat zij voor ASML (met luchtdruk?) een zwevend compartiment in een machine maken om de laatste trillingen weg te nemen. Maar ook voor Industrial zal Aalberts veel meer doen. Genoeg om in te verdiepen. In Aalberts zie ik ook een mooi aandeel voor de energietransitie, zonder de torenhoge waarderingen die je ziet bij bijvoorbeeld elektrificatie.

    Onder oprichter Jan Aalberts zijn ze groot geworden door tal van overnames, heb ik begrepen. Het wordt ook wel als een industriële holding gezien. Volgens mij kiest Wim Pelsma iets meer voor organische groei door te investeren in bijvoorbeeld R&D. Maar het verschil tussen deze twee heren zullen jullie beter weten. Als ik naar de financiële resultaten kijk, dan valt mij vooral de stabiliteit op. Geen rare uitschieters, maar gestaag groeien en dat is juist goed. Wat mij betreft is het helemaal prima als ze investeren verkiezen boven dividend. Zo heb ik ook begrepen dat ze een flink deel vrije kasstroom hebben ingeruild voor het aanleggen van meer voorraden, waardoor ze minder last hadden van supply chain problemen. Dat lijkt mij verstandig ondernemerschap.

    Nog even iets anders. Vergelijken jullie Aalberts ook met bedrijven zoals bijvoorbeeld Nedap en TKH?
  3. Dicky 3 september 2022 23:27
    Nedap en TKH zijn totaal andere bedrijven, dus die zijn m.i. niet vergelijkbaar. Nedap is ook geen nichespeler. TKH vind ik intetessanter, omdat het o.m. een specialist is voor machines om autobanden te maken en een belangrijke speler voor electrokabels bij de energietransitie. Vooral vanwege dit laatste is er m.i. een aardig groeiperspectief voor TKH. Maar ook de autobranche is bezig met een transitie naar electro en dat jaagt de productie aan, naast de grote vervangingsmarkt.

    Van de 3 bedrijven is Aalberts het laagst gewaardeerd in k/w verhouding, nl. iets meer dan 10 keer de wpa. TKH noteert ca 14 keer de wpa en Nedap 20 keer. Aalberts is m.i. het minst kwetsbaar voor een recessie vanwege de typische nicheproducten, gevolgd door TKH en dan Nedap. Daarom vind ik Nedap op dit moment te hoog gewaardeerd, TKH min of meer goed gewaardeerd en Aalberts ondergewaardeerd. Enige zorg voor Aalberts is dat de aanvoer van grondstoffen gewaarborgd blijft. Het orderboek is propvol en groeiende. Daarom hebben ze ook de voorraden opgevoerd. De marges bleken op peil bij de H1 rapportage, ondanks gestegen grondstoffen- en energieprijzen (misschien dat de huidige energieprijzen wel margedruk zetten). M.i. komt dat doordat ze nichespeler zijn en goed gepositioneerd zijn in de duurzaamheidsmarkt. Daardoor kunnen ze kosten makkelijker doorberekenen. TKH is daar ook goed gepositioneerd, maar minder nichespeler. Nedap zie ik als kwetsbaarder en begrijp daarom de huidige waardering niet goed. Voor mij zit in Aalberts de meeste koerspotentie, mede nog door het trackrecord en het zeer solide financiële beleid. Maar ieder moet natuurlijk zijn eigen analyse en afweging maken in de keuze van beleggingsvoorkeuren.
  4. forum rang 6 'belegger'' 4 september 2022 15:16
    Als ik bijvoorbeeld lees over fittingen en expansievaten dan vraag ik mij op het eerste gezicht af wat dat meer een nichespeler maakt dan bijvoorbeeld bandenproductiemachines en kabels en aanverwante systemen voor dataverkeer. Ik beweer niet het tegendeel, maar ben gewoon benieuwd. Bij Aalberts heb ik het idee dat er meer spreiding zit in hun producten. Maar het is slechts een gevoel.
  5. Dicky 5 september 2022 11:45
    Iemand enig idee waarom Aalberts het de laatste tijd zo te verduren krijgt? Ook vandaag weer een van de grootste dalers, weliswaar op relatief laag volume. Misschien bouwt 1 partij af, terwijl er weinig kopers zijn? Ik zie ook geen opgebouwde shortposities. Fundamenteel gezien zou je Aalberts juist verwachten bij de beter presterende aandelen.
  6. forum rang 6 marique 5 september 2022 14:44
    @"belegger",
    Bedrijfsresultaten zijn inderdaad vrij stabiel. Er is in HY22-1 een lening aangegaan van 350 mln. Zal wel een nuttige besteding vinden, bijvoorbeeld overname(s), maar vooralsnog was dat bedrag nog niet volledig besteed.
    Aalberts is altijd goed geweest in het verteren van overnames, maar met nog steeds stijgende rentes worden beleggers kopschuw bij stijgende schulden.
  7. Dicky 5 september 2022 15:54
    Die lening zal vermoedelijk ook ingezet zijn om de voorraden te verhogen en groei te versnellen. De cijfers waren spot on, het orderboek met maar liefst 39% gegroeid en de marge van 14,9 tot 15,5% toegenomen, ondanks inflatie. Veel andere bedrijven laten juist margedaling zien. De performance is veel beter dan vele andere bedrijven aan de beurs en toch daalt het aandeel onevenredig hard. Je ziet ook dat iedere kleine opleving van de koers direct de kop wordt ingedrukt. Ik vind het vreemd. Het kan niet alleen maar aan de schuldenquote liggen.
  8. Dicky 5 september 2022 19:00
    Dat is m.i. een keurige schuldquote. Zoals gezegd de financiën zijn bij Aalberts prima in orde. Ik heb geen verklaring voor de forse daling de laatste tijd. Het bedrijf is steeds minder cyclisch. Het enige dat ik nog kan bedenken is dat men Aalberts tot de maakindustrie rekent en die staat onder druk door de hoge energieprijzen. De H1 cijfers lieten echter zien dat Aalberts zelfs marge bij hoge inflatie kan verbeteren.
  9. M@ndje 24 september 2022 21:19
    Volgens mij is aalberts spot goedkoop op het moment. In2008/2009 ging de winst door 2, om het jaar daarna weer op het oude niveau te zitten. Het aandeel staat momenteel PE van 10 op basis van de huidige winst, dat wordt dan een PE van twintig. Zelfs dat is een 5% earnings yield, wat hoger is dan welke rente dan ook. Dan ga je uit van een zeer donker scenario, waar in mijn ogen geen sprake van is. Ook de energiekosten van Aalberts zijn verwaarloosbaar, want ze verbruiken 3,8 TJ wat overeenkomt met 1 miljoen kWh. Nou dat is tegen toptarieven welgeteld 1 miljoen euro. Ze zitten in alle goede industrieen van semiconductors naar verduurzaming en naar mijn weten is daar geen vraaguitval. Ik denk dat dit bedrijf samen met de hele europese industrie lekker geshort en verkocht wordt, maar dat zeer onterecht is. MAND
  10. forum rang 6 rene66 29 september 2022 16:27
    quote:

    SpenGrem schreef op 29 september 2022 14:40:

    En weer 4% eraf, inmiddels in minder dan een jaar bijna gehalveerd.
    Er lijkt inderdaad geen eind aan te komen. Ik had voor mijzelf een paar maanden geleden drie bijkoop moment vastgezet in mijn aankoop programma. Te weten 36, 32 en 28. Degene op 36 heb ik niet uitgevoerd, degene van 32 heb ik vorige week uitgezet. Eerlijk gezegd ben ik bang dat wij de 28 ook nog wel te zien gaan krijgen binnen een maand en als het doorgaat zoals ik verwacht mogelijk nog lager.

    De Corona dip was rond de 20 Euro, dat hoop ik eerlijk gezegd niet te zien. Ik zal straks even de bijkoop momenten aanpassen op 28, 25 en 21. Het grote probleem is dat het tijdstip van de laagste koers niet te bepalen valt, maar langzamerhand denk ik dat die eerder in het eerste kwartaal van 2023 te zien zal zijn dan dit jaar. Er komt zekers een kleine opleving in november (midterms) maar daarna gaat de boel in mijn beleving weer naar beneden. Een matige recessie in de EU en een stuk kleinere in de VS.
  11. forum rang 10 voda 10 oktober 2022 09:49
    Beursblik: ING haalt Aalberts van kooplijst
    Koersdoel van 54,25 naar 35,00 euro.

    (ABM FN-Dow Jones) ING heeft maandag het advies voor Aalberts verlaagd van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel van 54,25 naar 35,00 euro ging.

    Analist Tijs Hollestelle merkte op dat Aalberts een solide eerste jaarhelft achter de rug heeft en verwacht ook een degelijk derde kwartaal op basis van uitspraken van het bestuur begin september.

    Het aandeel is sinds de piek met circa 40 procent gedaald, zo merkte Hollestelle op, vanwege de hogere rente, inflatie en geopolitieke ontwikkelingen. De recente koersontwikkeling ligt volgens hem wel in lijn met die van sectorgenoten.

    Het sentiment rond aandelen van bedrijven uit de industrie zal volgens Hollestelle onder meer kunnen opklaren als er meer duidelijkheid komt over een economische groeivertraging en als er minder neerwaartse risico's zijn voor de winstverwachtingen. "Maar dit is nog niet het geval", aldus de analist, die daarom het koopadvies introk en het koersdoel verlaagde.

    ING verlaagde de ramingen voor de EBITDA in 2023 met 17 procent, waardoor de taxatie 18 procent onder de consensus ligt. De huidige waardering van het aandeel noemde Hollestelle 'fair'. Volatiliteit op de bredere beurzen kunnen het aandeel Aalberts wel hard treffen, waarschuwde de analist nog.

    Het aandeel Aalberts daalde maandagochtend met 3,4 procent tot 33,06 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 5 Bart Meerdink 10 oktober 2022 10:30
    ING-analist Hollestelle bewijst hier slechts achter de koers aan te hobbelen. Wie zijn adviezen opvolgt heeft op deze manier verhoogde kans op underperformance, ik zou dat afraden. Beter is het om zelf na te denken. Aalberts is een typisch buy-and-hold aandeel dat m.i. nu een erg aantrekkelijke instap-koers heeft. Op de korte termijn is niet te zeggen wat de koers doet, maar Aalberts geeft goed perspectief op lange-termijn rendement. Maar dat is slechts mijn eigen visie op het aandeel, pak gerust zelf de financiële verslagen en presentaties van Aalberts erbij.
  13. Ldb286 10 oktober 2022 10:59
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 10 oktober 2022 10:30:

    ING-analist Hollestelle bewijst hier slechts achter de koers aan te hobbelen. Wie zijn adviezen opvolgt heeft op deze manier verhoogde kans op underperformance, ik zou dat afraden. Beter is het om zelf na te denken. Aalberts is een typisch buy-and-hold aandeel dat m.i. nu een erg aantrekkelijke instap-koers heeft. Op de korte termijn is niet te zeggen wat de koers doet, maar Aalberts geeft goed perspectief op lange-termijn rendement. Maar dat is slechts mijn eigen visie op het aandeel, pak gerust zelf de financiële verslagen en presentaties van Aalberts erbij.
    Volledig mee eens
  14. forum rang 7 Hopper58 10 oktober 2022 11:03
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 10 oktober 2022 10:30:

    ING-analist Hollestelle bewijst hier slechts achter de koers aan te hobbelen. Wie zijn adviezen opvolgt heeft op deze manier verhoogde kans op underperformance, ik zou dat afraden. Beter is het om zelf na te denken. Aalberts is een typisch buy-and-hold aandeel dat m.i. nu een erg aantrekkelijke instap-koers heeft. Op de korte termijn is niet te zeggen wat de koers doet, maar Aalberts geeft goed perspectief op lange-termijn rendement. Maar dat is slechts mijn eigen visie op het aandeel, pak gerust zelf de financiële verslagen en presentaties van Aalberts erbij.
    Volledig mee eens. Analisten zoals Hollestelle zouden stante pede ontslagen moeten worden.
202 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Cijfers Aalberts om door een ringetje te halen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links