Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Nationale Bank van België BRU:BNB.BL, BE0003008019

  • 473,000 18 apr 2024 17:35
  • -8,000 (-1,66%) Dagrange 465,000 - 476,000
  • 46 Gem. (3M) 142

Forum Banque Nationale de Belgique geopend

152 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Zilverduit 12 augustus 2022 20:19
    Klopt. Het aandeel banque nationale de belgique is wel een beetje een vreemde eend in de bijt wat betreft beleggingen. Indirect lift je mee op de resultaten van de ECB en heb je exposeren naar hun balans. Met de richting die ze opgaan om met name zuidelijke obligaties te kopen die een hogere rente geven verwacht ik dat het dividend goed blijft de komende jaren. Ze hebben sinds bijna 20 jaar niet meer zo laag gestaan. Mooi moment om nog wat in te slaan als diversificatie en hedge tegen het monetaire beleid.
  2. Zilverduit 21 september 2022 18:25
    De banken hebben met get opkoopprogramma vzn de ECB ook een aandeel in de opgekocht zooi. Dat wreekt zich nu. De DNB heeft daarover gecommuniceerd, maar de Belgische Centrale Bank zag de bui al hangen en geeft daarom ook een winstwaarschuwing af. Zal de komende jaren wel geen of een minimaal dividend worden. Maar het is afwachten wat er wereldwijd gaaf gebeuren. Het kan verkeren
  3. arconati 25 september 2022 20:43
    Ik veronderstel dat dit om een boekhoudkundig verlies gaat. De vraag is hoe de opgekochte obligaties in de boeken staan, ttz aan aankoopprijs al dan niet boven of onder pari, wat zou moeten. Zolang de intresten hierop groter zijn dan de nominale waarde van de obligaties tegenover de aankoopprijs stelt zich geen probleem.
  4. forum rang 7 Ron Kerstens 25 september 2022 22:27
    quote:

    Zilverduit schreef op 12 augustus 2022 20:19:

    . Ze hebben sinds bijna 20 jaar niet meer zo laag gestaan. Mooi moment om nog wat in te slaan als diversificatie en hedge tegen het monetaire beleid.
    Dat is wel een hele slechte tip geweest op een koers van 1.610 euro, 45% eraf in 4 weken.
  5. forum rang 7 Ron Kerstens 26 september 2022 11:34
    Dit is/wordt wel een drama voor veel kleine Belgische aandeelhouders die vaak de aandelen al jaren in bezit hebben in de gedachte van van een mooi jaarlijks dividend, sommigen hebben gekocht boven de 3000 euro. Pijnlijk is natuurlijk dat grote partijen zich allang realiseerden dat bij een stijgende rente centrale banken in de problemen zouden komen.


    ECB overweegt Nationale Bank te hulp te schieten
    Schermvullende weergave

    ECB-voorzitter Christine Lagarde. ©AFP
    WOUTER VERVENNE
    Vandaag om 15:39
    De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt hoe ze de verwachte verliezen van de nationale centrale banken van de eurozone kan beperken. Dat zou goed nieuws zijn voor de Nationale Bank van België.

    De renteverhogingen van de ECB dreigen de nationale centrale banken van de eurozone tientallen miljarden euro's te kosten omdat ze steeds hogere rentes moeten betalen op de deposito's van commerciële banken. De Nationale Bank van België en de Nederlandsche Bank waarschuwden al dat ze meerdere jaren verlies zullen boeken.

    De ECB onderzoekt hoe zij de rentebetalingen van de centrale banken aan de commerciële banken kan beperken.
    Om de verwachte verliezen te voorkomen of te milderen onderzoekt de ECB hoe ze de rentebetalingen van de centrale banken aan de banken kan beperken. Dat meldt het persbureau Reuters op gezag van vier bronnen.

    De Europese banken kunnen nu gemakkelijk geld verdienen dankzij steunmaatregelen van de ECB tijdens de pandemie. Ze hebben de jongste jaren goedkoop geld ontleend bij de nationale centrale banken voor een periode van drie jaar en krijgen nu een hogere rente als ze er geld parkeren.

    Risico's
    De ECB heeft verschillende opties. Ze kan de voorwaarden van de driejarige leningen minder aantrekkelijk maken. Dat houdt risico's in. Een eenzijdige aanpassing van de voorwaarden dreigt de geloofwaardigheid van de ECB aan te tasten en kan leiden tot rechtszaken.

    Een andere optie is dat de centrale banken minder rente betalen op een deel van de deposito's van banken. Nu ontvangen de banken 0,75 procent rente als ze bij de centrale bank meer geld parkeren dan ze moeten doen. Ze krijgen 1,25 procent rente op de verplichte deposito's. De geldmarkt verwacht dat die rentes het komende jaar geleidelijk stijgen naar 3 procent of meer.

    Probleem
    Een probleem is dat een bijsturing van het ECB-beleid verschillende gevolgen heeft per land. De leningen van de Italiaanse banken bij de centrale bank zijn groter dan de deposito's bij de centrale bank. In de meeste andere landen van de eurozone geldt het omgekeerde. Dat is vooral het geval voor Duitsland, Frankrijk en Nederland.

    Een bijsturing van het ECB-beleid heft verschillende gevolgen per land.
    Een beperking van de rentebetalingen zou goed nieuws zijn voor onder meer de Belgische centrale bank. Bij ongewijzigd beleid lijdt de Nationale Bank in 2022 voor het eerst in meer dan 70 jaar verlies. Het verlies zal in 2023 en 2024 toenemen. Daardoor is het dividend van de komende jaren onzeker. Voor de Belgische banken daarentegen zou een beperking van de rentebetalingen slecht nieuws zijn.

    De ECB vergadert volgende maand twee keer: op 5 oktober en op 23 oktober.
  6. arconati 28 september 2022 19:24
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 26 september 2022 11:36:

    Econoom Han de Jong schreef een column over DNB, vergelijkbaar met de Nationale Bank Belgie.

    www.investmentofficer.nl/columns/han-...
    Dit werpt wel een gans ander licht op de zaak. Indien de NBB obligaties heeft, dewelke niets opbrengen, ontvangt de NBB geen inkomsten, maar moet wel betalen op de deposito's van de banken bij hen. (in tegenstelling tot voor de landencrisis) De consequentie van negatieve rente. Zouden de intrestbetalingen per saldo wel positief zijn op die obligatieportefeuille?
    Blijkbaar zoeken banken ook geen geld te lenen bij de NBB?
  7. Zilverduit 2 oktober 2022 12:25
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 25 september 2022 22:27:

    [...]

    Dat is wel een hele slechte tip geweest op een koers van 1.610 euro, 45% eraf in 4 weken.
    Klopt. Slechtste advies in tijden. Dan moet ik toch eerlijk zijn dat ik niet genoeg research heb gedaan om de onderliggende problemen duidelijk te krijgen. Een onterechte aaanname dat bij stijgende obligatie rentes ze ook daarvan zouden profiteren.

    Met name dat wat je in de posts daarna weergeeft. Voor menig particulier belegger is het inderdaad een drama. Er zitten ook geen grote partijen in dit aandeel.
  8. forum rang 7 Ron Kerstens 5 oktober 2022 14:26
    Nationale Bank van België is geen baken meer.

    Gerede twijfel over de Nationale Bank van België is op zijn plaats. Ze lijkt onvoldoende sterk om de storm te trotseren, de belastingbetaler dreigt met de factuur opgezadeld te worden en misschien dient zich een nieuw Arco-drama aan.

    Het stormt op alle fronten. De Vivaldi-begroting duikt 23 miljard euro in het rood. De staatsschuld stijgt richting 117 procent van het bruto binnenlands product, terwijl experts becijferden dat 120 procent de kritische grens is. Het vertrouwen van de consumenten en de ondernemingen keldert. Er hangt een recessie in de lucht.

    Als het stormt, hebben we ankers nodig. Bakens van zekerheid, rust en stabiliteit. De Nationale Bank (NBB) moet zo’n baken zijn. Maar ook de bank zit in woelig water. Ze is de speelbal van monetaire golven. Voor het eerst in 70 jaar draait de NBB verlies. Haar beurskoers kreeg rake klappen. De handel werd zelfs even opgeschort.

    Het resultaat? Terwijl de Belgische staat normaal kan rekenen op een mooi NBB-dividend om zijn begrotingskrater te helpen vullen, kondigt staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) nu al substantieel lagere bedragen aan, dit en de komende jaren. De begrotingsoefening wordt zo nog honderden miljoenen euro's moeilijker. Het publieke debat lijkt vooral op dat bevattelijke punt te focussen, hoewel de kern van de zaak elders ligt. Waar dan wel?

    Een. Kunnen we erop vertrouwen dat de NBB voldoende sterk is om de storm te trotseren? Nee. De NBB twijfelt letterlijk ‘of het peil van de reserves toereikend zal zijn om de geschatte risico’s te dekken’. Ze becijfert haar financiële buffers op 7,08 miljard euro, maar wijst tegelijk op financiële risico’s van minstens 5,8 miljard euro. De NBB legt de verantwoordelijkheid uitdrukkelijk bij het lakse monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) dat ‘financiële risico’s met zich brengt die kunnen leiden tot verliezen’. Toen de N-VA daarvoor al in 2015 waarschuwde, werden we verketterd. Nu treedt zelfs de Bank de analyse bij.

    Factuur
    Twee. Wie dreigt de factuur te krijgen? De belastingbetaler. Na de bankencrisis in 2008 kregen financiële instellingen strengere kapitaalvereisten opgelegd. Op eigen initiatief besliste de NBB - en gelukkig maar - in 2016 ook haar reserveringsbeleid aan te scherpen. Maar dat weerhield de Belgische staat niet om 7 miljard euro af te romen, geld dat niet kon worden gebruikt om de NBB-reserves te spekken. Dat de staat prioritair langs de kassa passeert, vindt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) volkomen terecht, want de Bank voert enkele taken van algemeen belang uit die zo’n vergoeding zouden rechtvaardigen. Maar als de overheid de eerste winnaar van de monopoliewinsten was, zal ze dan straks even consequent het grootste aandeel van de monopolieverliezen op zich nemen? Niet onbelangrijk als ooit de vraag naar een herkapitalisatie van de Bank op tafel komt.

    Drie. Is een nieuw Arco-drama in de maak? Met de Belgische staat en de NBB in de rol van Beweging.net? De coöperanten van Arco kochten aandelen die werden voorgesteld als een veilige investering, vandaag zijn ze hun geld kwijt. De NBB is beursgenoteerd. Ook particulieren kunnen aandelen kopen. Daarbij moeten ze zelf de afweging maken tussen het risico en het rendement, benadrukt Van Peteghem. Maar over de evaluatie van dat rendement lopen juridische procedures. Hebben de private aandeelhouders voldoende informatie om dat risico correct in te schatten? Een vage communicatie van de NBB, daar moeten ze het mee doen. ‘Mocht het aandeel van een beursgenoteerd privébedrijf een stuntelig parcours maken zoals de NBB nu, dan was de toezichthouder FSMA al lang en streng opgetreden’, zegt Etienne Schouppe (CD&V). ‘Haal het aandeel op een correcte wijze van de beurs.'

    Er is geen reden tot paniek, wel tot bezorgdheid en zorgzaamheid. Net omdat de Bank zo’n belangrijke instelling is, met zo’n fundamentele rol. Hoe kan de NBB-reserve worden versterkt en de budgettaire rooftocht van de staat worden afgeremd? Moet de NBB op de beurs genoteerd blijven? Moet de toezichtrol van de FSMA niet worden versterkt? Waarom komt NBB-gouverneur Pierre Wunsch geen toelichting geven in het parlement? Want als het stormt, staat de kapitein het best zichtbaar op de brug. Terwijl ECB-voorzitster Christine Lagarde wel naar het Europees Parlement trok om verantwoording af te leggen, stuurde Wunsch de Kamer van Volksvertegenwoordigers wandelen. Het voedt de onzekerheid. Zelfs meer dan de desastreuze begroting moet dat ons extra bekommeren.

    Sander Loones - Kamerlid NV-a
    De Tijd - 04/10/22
  9. forum rang 7 Ron Kerstens 5 oktober 2022 14:33
    Koers tikt nu zelfs de 700 euro aan, geen kopers en volop particuliere verkopers. Als ze het overleven en volgend jaar weer dividend (al jaren rond de 100 euro netto) zouden gaan uitkeren is 700 euro een koopje. Maar als de overheid moet bijpassen en/of emitteren dan wordt het een ander verhaal. Veel kleine Belgische particuliere aandeelhouders die dit aandeel als hoeksteen van de porto zagen kijken nu maar even liever niet op hun account.
  10. Alfonz 7 oktober 2022 10:22
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 5 oktober 2022 14:33:

    Koers tikt nu zelfs de 700 euro aan, geen kopers en volop particuliere verkopers. Als ze het overleven en volgend jaar weer dividend (al jaren rond de 100 euro netto) zouden gaan uitkeren is 700 euro een koopje. Maar als de overheid moet bijpassen en/of emitteren dan wordt het een ander verhaal. Veel kleine Belgische particuliere aandeelhouders die dit aandeel als hoeksteen van de porto zagen kijken nu maar even liever niet op hun account.
    is er een bodem of gaan we nog verder dalen....??
  11. arconati 7 oktober 2022 17:35
    There is not such a thing as a free lunch. Politici dachten aan negatieve rente te kunnen lenen om onbeperkt te spenderen. Dat geld zal opnieuw in de NBB gestoken moten worden. En het zal ditmaal moeten gebeuren zonder de particuliere aandeelhouders te belazeren. De staat heeft het goud eruit gehaald en zal het er terug moeten insteken.
  12. forum rang 8 Leefloon 30 oktober 2022 13:35
    Indicatief bearish "koersdoel", op basis van een (te) voorzichtige media-uiting van DNB over hun dividend: tussen €115 en €180. Mogelijk wordt zo'n koers nimmer bereikt, en heeft een fors koersherstel dat ook niet nodig. Toch is, in en boven die zone, indexbeleggen voor de ZzzLT een geduchte concurrent. Merk op dat een door DNB genoemde termijn dusdanig lang is, dat een kleine wijziging zeer veel uit kan maken. Vandaar dat ik het zelf "bearish" noem, met kans op meevallers. Toch is het een indicatie van wanneer het aandeel van de Belgische Nationale Bank pas "goedkoop" genoemd zou kunnen worden, en blijkt uit de duidelijk hogere beurskoers dat de markt optimistischer is dan een (te) voorzichtige, waarschuwende Nederlandse centrale bank. Waaronder 25 tot 30 jaar geen dividend, om een reserve te herstellen. Vandaar dan ook zo'n laag lijkend koersdoel, met bijna alleen koersrendement op de ZzzLT van tientallen jaren. Een soort AB InBev met hun schuldenberg, maar dan met een langere herstelduur en zonder verkoop van activa. In een somber scenario van DNB.
  13. forum rang 7 Ron Kerstens 6 december 2022 20:27
    Uit de Tijd:

    ELLEN VERMORGEN
    Vandaag om 19:10
    De Nationale Bank van België schat dat de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) tot een jaarverlies van 600 miljoen à 800 miljoen leiden. De totale put kan in het slechtste geval uitdiepen tot 9 miljard euro tegen 2027. Het dividend wordt bijna volledig geschrapt.
    De Nationale Bank van België
    verwacht een jaarverlies tussen 600 miljoen en 800 miljoen euro in 2022. Dat is historisch, want sinds de Tweede Wereldoorlog of kort daarna heeft ze nooit een verlies geboekt. Dat de instelling op een verlies afstevende, was al sinds september duidelijk. Ze waarschuwde toen in navolging van de Nederlandsche Bank dat de renteverhogingen van de ECB een grote negatieve impact op de resultaten zouden hebben.

    Nu wordt die impact voor het eerst becijferd. De verliezen zullen in de volgende jaren nog oplopen. Tot en met boekjaar 2027 kan het verlies 9 miljard euro bedragen. 'Dat risicoscenario is in hoge mate onderhevig aan onzekerheden. Die onzekerheid wordt groter naarmate we verder vooruit kijken', aldus de Nationale Bank in een persbericht.
    De Nationale Bank moet sinds de jongste renteverhoging van de ECB 1,5 procent rente betalen op de vele miljarden die de Belgische banken bij haar parkeren. Die rentelasten zullen nog stijgen, omdat de ECB extra renteverhogingen plant. 'Per verhoging van de ECB met 25 basispunten stijgen de kosten van de Bank op jaarbasis met ongeveer 310 miljoen euro', raamt de instelling.

    Tot juli waren diezelfde bankdeposito's net een bron van inkomsten, omdat de Nationale Bank toen 0,5 procent strafrente kon aanrekenen aan banken die geld bij haar in bewaring gaven.
    Dividend

    De verwachte verliezen treffen het dividend voor de overheid en voor private aandeelhouders, die elk 50 procent van het kapitaal bezitten. De winstuitkering is opgedeeld in twee delen. Het eerste dividend wordt gedekt door een reservefonds en kan dus, ook als het resultaat negatief is, uitgekeerd worden, aldus het persbericht. Dat eerste dividend bedraagt 1,5 euro per aandeel.
    Het zogenaamd tweede dividend, het leeuwendeel van de uitkering, wordt geschrapt. Dat dividend is afhankelijk van de opbrengst van de statutaire portefeuille. Dat is een beleggingsportefeuille van ruim 7 miljard euro die vooral obligaties bevat. 'De buffers zijn onvoldoende om de verwachte verliezen te dekken' klinkt het.
    In mei betaalde de Nationale Bank nog een dividend van 138,04 euro bruto per aandeel uit over het boekjaar '21, een verhoging met 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De staat, die 200.000 aandelen bezit, ontving toen 27,6 miljoen euro bruto aan dividenden. Daarnaast ontvangt ze ook steeds het saldo dat overblijft van de winst na de reservering van het dividend. Dat restsaldo bedroeg over 2021 122 miljoen euro. In 2022 is er geen winst, en dus ook geen saldo.
    De overheid krijgt over 2022 dus alleen het eerste dividend uitgekeerd, in totaal 300.000 euro. Over 2021 was dat nog 148 miljoen euro. Minister van Financiën was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.
    De schrapping van het dividend geldt over boekjaar 2022. Over de volgende jaren wordt niet gerept. De kans lijkt gering dat het tweede dividend, gezien de voorschrijdende verliezen, in de komende boekjaren zal worden hervat.
    De kapitaalbuffers van de Nationale Bank bedragen 7,1 miljard euro. 'Mochten de financiële buffers van de Bank in de loop van de komende jaren worden uitgeput, dan vormt dit geen probleem voor haar stabiliteit', verzekert de Nationale Bank. 'Een centrale bank kan immers, minstens tijdelijk, met een negatieve kapitaalspositie werken'.
152 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links