Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasloos of niet

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 september 2022 16:06
    Gasprijzen dalen snel, mogelijk deze winter op niveau van voor de oorlog: ‘Europa heeft de puzzel opgelost’

    Tom Kieft, 13 september 2022, 13:04

    Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter.

    De ergste piek kregen we in augustus voor de kiezen. Een megawattuur gas werd op 25 augustus op de Europese gasmarkt (Dutch TTF) geveild voor meer dan 335 euro: tien keer zo hoog als in diezelfde maand een jaar eerder.

    Maar intussen zijn de gasprijzen alweer enkele weken aan het dalen. Zelfs de schok van het (mogelijk voorgoed) dichtdraaien van Nord Stream 1, de belangrijkste gasleiding van Rusland naar West-Europa, is de gasmarkt alweer te boven gekomen. Na bekendmaking dat de leiding langer buiten gebruik zou zijn, steeg de prijs kortstondig met 30 procent, maar daarna zakte de prijs weer: deze week kwam hij voor het eerst in zeven weken onder de 200 euro per megawattuur.

    Verder lezen: www.parool.nl/cs-b3fd7b36
  2. 2thumsup 14 september 2022 15:43
    Niet alleen hout- en pelletkachels maar ook de 'ouderwetse' petroleumkachel is bezig aan een opmars nu de gasprijzen zo hoog zijn. Bij de bouwmarkt zijn ze niet aan te slepen en ook kampeerwinkels merken dat er veel meer vraag naar is. De prijs van petroleum schiet inmiddels omhoog.

    "Betaal je voor zuivere petroleum nu zo'n 3 euro per liter, over een maand kan dat zomaar 4 euro zijn", zegt Mathé Nanne, van de gelijknamige brandstoffenhandel. "De vraag neemt al toe en met het oog op de winter wordt er veel over petroleum gepraat. De prijzen gieren dan ook omhoog."

    zo typisch nederlands. is dit wat wij nu willen met zijn allen??
  3. forum rang 10 voda 23 september 2022 08:47
    Gasloos dure grap: elektrische warmtepomp gebruikt al snel het hele budget voor stroom op
    Door MARLOU VISSER

    Updated Gisteren, 22:44
    Gisteren, 19:06
    in GELD

    Je huis gasloos maken en de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp? Met het aanstaande prijsplafond voor energie is dat niet de beste optie. De warmtepomp gebruikt het volledige budget voor stroom op. Voor al het overige - de auto opladen bijvoorbeeld - betaal je de marktprijs.

    Hilco Kwast verscheurt de offerte van zijn warmtepomp op het dak van zijn huis tussen de zonnepanelen. ROBERT HOETINK

    De problemen voor huishoudens met een warmtepomp staan bij het kabinet op de radar, blijkt uit een Kamerbrief. In de komende weken wordt de regeling verder uitgewerkt. Want zoals het prijsplafond nu is, pakt het erg ongelukkig uit voor deze ongeveer 400.000 juist duurzame huishoudens.

    900 euro meer
    Vergelijkingssite Slimster rekende uit dat een gemiddeld huishouden dankzij het prijsplafond méér betaalt als zij een hybride of volledige elektrische warmtepomp hebben, dan wanneer zij een cv-ketel houden. Bij een hybride warmtepomp liggen hun kosten ruim 500 euro hoger op jaarbasis en bij een volledig elektrische warmtepomp zelfs bijna 900 euro. Dit komt doordat de overheid de prijs van gas veel scherper heeft gedempt dan die van stroom. Daardoor wordt ook bijvoorbeeld elektrisch koken niet meer zo interessant.

    BEKIJK OOK:
    Wat verbruikt een ... elektrische kookplaat?

    De berekening geldt overigens niet voor wie zijn eigen stroom opwekt met zonnepanelen. Wie zonnepanelen heeft, kan ook overwegen het huis (deels) te verwarmen met een airco. Dat kan dan met zonnestroom en zo een aardige verlaging van de energierekening opleveren.

    ’Ik stel het gasloos maken van mijn huis voorlopig even uit’
    Hilco Kwast had de offerte al binnen, maar hij ziet toch af van de installatie van een warmtepomp in zijn huis. „Ik wilde even afwachten waar het kabinet mee zou komen, maar nu doe ik het dus niet. Zo wordt verduurzaming niet aangemoedigd.” Kwast koos er vorig jaar november voor om zonnepanelen op zijn dak te laten leggen. „Die produceren behoorlijk veel stroom, veel meer dan ik gebruik. Maar de terugleververgoeding is heel weinig, ik krijg van Essent slechts 5,5 cent per kilowattuur terug. Ik kan dus beter kiezen voor elektrische kacheltjes en verwarmen met de airco, om al mijn eigen stroom zelf te gebruiken voor warmte”, vertelt hij.

    „Ik wilde mijn huis gasloos laten maken, maar dat stel ik dus even uit. Ik gebruik weinig gas, dus blijf wel onder dat plafond. Dat terwijl door een warmtepomp mijn stroomverbruik er juist bovenuit zou komen. Dat is dus niet voordelig.” Kwast vindt dat de lagere vergoeding voor teruggeleverde stroom mensen niet stimuleert om te verduurzamen. „En toch ben ik blij met mijn zonnepanelen hoor. Met de huidige hoge tarieven verdien je ze in twee jaar terug.”

    ’Wij gaan voor weer een nieuwe cv-ketel’
    Marianne Beekmans heeft een groot oud huis en betaalt zich scheel aan energie. AMAURY MILLER

    Marianne Beekmans en haar echtgenoot zijn eruit: de cv-ketel uit 2012 wordt vervangen door een nieuwe cv-ketel, en niet door een warmtepomp. De offertes voor beide opties waren al binnen, en de keuze valt dus nu toch op een cv-ketel, mede na berichtgeving in de media dat huishoudens met een warmtepomp duurder uit zullen zijn. „We hebben een oud en groot huis en betalen ons scheel aan energie. Daarom willen we graag verduurzamen. Maar we denken nu dat het voordeliger is om te gaan voor een nieuwe cv-ketel, dan voor een warmtepomp. Ondanks de subsidies die je ervoor krijgt. Mijn man heeft namelijk ook een elektrische auto, dus aan dat plafond voor stroom zitten we al snel. Dan kunnen we beter nog een beetje gas gebruiken. We willen wel kiezen voor een ketel die op termijn uitgebreid kan worden met een warmtepomp.”

    BEKIJK OOK:
    Na blijdschap nu ook kritiek op energieplafond: de pisang met een warmtepomp

    Beekmans heeft al negentien zonnepanelen, maar wil dit aantal graag uitbreiden. „Daarvoor hebben we alleen een vergunning van de gemeente nodig, en dat duurt enkele maanden.” Helemaal van het gas af halen is nog niet mogelijk bij de woning van Beekmans. „We kunnen niet overal in huis vloerverwarming aanbrengen en hebben dus alsnog een klein keteltje nodig om deze ruimtes te kunnen verwarmen. Met een oud huis kun je nog niet volledig van het gas af.”

    Niet meer betalen voor gas en stroom
    Alfons Boerdijk is blij met alle besparingstoepassingen in zijn huis. FRANS PAALMAN

    Alfons Boerdijk koos vorig jaar voor een grote verduurzamingsoperatie met warmtepomp, zonnepanelen en een beetje extra isolatie voor zijn huis uit 1994. „En daar zijn we nog steeds heel blij mee. We hebben een jaartje afgewacht met ons huis van het gas afkoppelen om te kijken hoe de warmtepomp dat zou doen, maar dat gaat prima. Het is heel comfortabel. Zelfs met de koude periode in januari. Dus we laten het gas nu afsluiten.” De investering was met een kleine €30.000 niet mals. Maar Boerdijk hoeft nu niet meer te betalen voor gas en stroom, hij krijgt zelfs geld toe van zijn energieleverancier. „We zouden het in 10 tot 12 jaar terugverdienen. Met de hoge prijzen van nu is dat nog maar de helft. Dat is wel zolang de salderingsregeling nog geldt. Maar voorlopig zijn we er erg blij mee.”

    Ook het prijsplafond kan Boerdijk niet op andere gedachten brengen. „Kijk, wij hebben een groot huis in het buitengebied. In een jaar verstookten we zo 3000 kuub gas. Dan krijg je de eerste 1200 wel voor een gereduceerde prijs, maar betaal je daarna alsnog de hoofdprijs. Dus wij hebben zeker geen spijt.”

    BEKIJK OOK:
    Prijsplafond moet energierekening dempen: ’Maar het blijft duur’

    www.telegraaf.nl/financieel/267561096...
  4. forum rang 10 voda 28 september 2022 09:58
    Driekwart huiseigenaren tegen gedwongen warmtepomp, dan maar snel nog gasketel
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    Updated 34 min geleden
    1 uur geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Als huiseigenaren erover mochten stemmen, zou woonminister Hugo de Jonge (CDA) afzien van zijn omstreden plan voor een verplichte hybride warmtepomp vanaf 2026. Uit een enquête blijkt dat driekwart van de eigenaren het plan niet steunt. Bijna de helft wil dan snel nog een gewone gasketel installeren.

    Slechts 28% staat achter de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.069 Nederlandse huiseigenaren.

    BEKIJK OOK:
    Gasloos dure grap: elektrische warmtepomp gebruikt al snel het hele budget voor stroom op

    Mocht De Jonge zijn plan toch doorzetten, dan wil 45% van de huiseigenaren nog snel voor de deadline zijn huidige cv-ketel vervangen. Hierbij speelt vooral een rol dat de installatie van een hybride warmtepomp en de noodzakelijke aanpassingen aan de woning een flinke investering vergen. Bijna de helft van de respondenten zegt hiervoor onvoldoende financiële middelen te hebben. Ongeveer hetzelfde percentage acht hun woning ongeschikt voor een hybride warmtepomp”, aldus het onderzoek in opdracht van woninginformatiedienst Kadasterdata.nl.

    Radiatoren
    „Het kunnen toepassen van een warmtepomp vereist een goed geïsoleerde woning en radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Dat is bij veel woningen nog niet geregeld. Verder hebben vooral appartementen en bovenwoningen vaak geen ruimte voor een binnen- en buitenunit”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl over deze bevindingen. „Mogelijk dat voor deze situaties een airco, die ook kan verwarmen, wél gesubsidieerd moet worden en een appartement zo minder gas-afhankelijk kan maken.”

    BEKIJK OOK:
    Consument kan wachten met hybride warmtepomp: ’Je moet het ook maar kunnen betalen’

    Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse huiseigenaren over het algemeen best voor verduurzaming zijn. Zo wil 94% de eigen woning waar mogelijk verduurzamen. Alleen dus op hun eigen snelheid en binnen de eigen financiële mogelijkheden, constateert Abrahamse. „De bereidheid is er dus zeker, al is ‘de eigen manier’ vaak ook belangrijk.”

    In theorie is met een (hybride) warmtepomp een geldbesparing mogelijk, hoewel bij een warmtepomp het stroomverbruik wel kan verdubbelen. Omdat de stroomprijs in bijna hetzelfde tempo is gestegen als de gasprijs, blijft die besparing beperkt. Mochten de kabinetsplannen voor een prijsplafond in ongewijzigde vorm doorgaan, dan is een gewone cv-ketel zuiniger. De Consumentenbond stelde onlangs na een berekening dat het voor mensen met een hybride warmtepomp waarschijnlijk goedkoper is om deze uit te zetten en weer op gas te stoken.

    Verwarming
    Bij een hybride warmtepomp gaat het om twee afzonderlijke apparaten: de gasketel en daarnaast de warmtepomp. Daar komt dan nog een buitenunit bij. De warmtepomp zorgt alleen voor de verwarming van het huis, niet voor warm kraanwater. Wordt het serieus koud, dan springt de gasketel bij voor de verwarming van het huis.

    BEKIJK OOK:
    Groene energienota wordt ook hoger

    Een gasketel inclusief installatie kan al voor €1500 lukken, een hybride warmtepomp en buitenunit kosten inclusief installatie zo’n €5000. Wel zijn er nu wachtlijsten. Bovenop deze kosten komen eventuele verduurzamingsmaatregelen, zoals muurisolatie of vloerverwarming. Cruciaal of een hybride warmtepomp zichzelf terugverdient, is dat de woning tenminste ’matig’ geïsoleerd is, zegt Vereniging Eigen Huis hierover.

    www.telegraaf.nl/financieel/140495959...
  5. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:19
    Verkoop warmtepompen 50 procent gegroeid, grens 1 miljoen woningen in zicht

    De verkoop van warmtepompen is afgelopen jaar met bijna 50 procent gegroeid. Per eind 2021 waren 939.000 woningen in Nederland voorzien van een warmtepomp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    In totaal stonden er eind vorig jaar 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland. Dit aantal was goed voor 6 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie.

    ?Meeste op buitenlucht
    Van alle 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland staat 70 procent bij woningen. In de afgelopen 2 jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer 50 procent toegenomen. Bij de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, is de groei juist wat afgevlakt naar 12 procent.

    De meeste warmtepompen die bij woningen staan, benutten buitenluchtwarmte en geven deze af aan een luchtverwarmingssysteem. Deze buitenlucht-luchtwarmtepompen zijn ook bekend als omkeerbare airco’s. Deze apparaten worden meestal aangeschaft om te koelen, maar kunnen een ruimte ook verwarmen. Eind vorig jaar waren er 636.000 van dit type warmtepompen bij woningen, 67 procent meer dan 1 jaar eerder. Airco’s die enkel bedoeld zijn voor koelen – zoals mobiele airco’s – vallen hier niet onder.

    Type warmtepompen

    Woningen

    Utiliteit

    Buitenluchtwarmte (lucht)

    636.000

    377.000

    Buitenluchtwarmte (water)

    206.000

    15.000

    Warmtepomp bodemwarmte

    98.000

    9.000

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  6. forum rang 6 Rowi62 5 oktober 2022 10:59
    Onderstaand schijnt vooral op Duitsland te slaan. Jetten is inmiddels flink bijgepraat door de Gasunie wat wel en niet kan.

    Qatar Energy Minister Saad Al-Kaabi commenting on his recent experience with European governments trying to buy LNG in a rush:

    "They don't have experience [..] You have governments that don't have experience, tools or companies to do it"
  7. forum rang 10 voda 6 oktober 2022 15:12
    Productie warmtepompen schiet omhoog, mogelijk prijsdaling in het verschiet

    Producenten van warmtepompen schroeven de productie in rap tempo op. Al vanaf volgend jaar moeten er honderdduizenden apparaten extra op de markt komen die bovendien in eigen land gemaakt worden. En misschien gaan dan ook de prijzen dalen.

    Ton Voermans 06-10-22, 11:30 Laatste update: 12:34

    Remeha bijvoorbeeld maakt nu alleen nog cv-ketels in Apeldoorn. De warmtepompen van het bedrijf worden in Frankrijk geproduceerd. ,,In Frankrijk was al grote vraag naar warmtepompen, dus was het logisch om daar te produceren. Nu overstijgt de Nederlandse vraag de Franse, dus halen we de productie van de hybride warmtepomp naar Nederland’’, zegt Rick Bruins van Remeha. ,,We gaan in Apeldoorn 100.000 tot 150.000 warmtepompen per jaar maken.’’

    Lees ook
    Extra betalen voor warmtepomp in je huurhuis? Bodegraven en bouwer krijgen een week om eruit te komen
    Verplicht een hybride warmtepomp als je cv-ketel stuk is? Dat zien maar weinig mensen zitten

    Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen sterk toegenomen. Wie nu een installateur opdracht geeft moet tot het voorjaar wachten voor-ie aan de beurt is. De knelpunten zitten voor een deel bij de installatiebranche die in rap tempo mensen opleidt maar vooral het aanbod blijft achter.

    Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stonden er vorig jaar 304.000 warmtepompen bij Nederlandse huizen. Bij nieuwbouw is de warmtepomp al standaard. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van bodemwarmte. Bij bestaande bouw wordt er doorgaans gebruik gemaakt van buitenluchtwarmte. Een compressor maakt van de ‘warmte’ uit de buitenlucht warm water voor de cv-installatie. Een goede installatie en vaak ook vloerverwarming is vereist voor de inzet van een warmtepomp.

    Volgend jaar worden er naar verwachting al 200.000 warmtepompen verkocht, het jaar daarop 300.000 en in 2025 moet de markt voor warmtepompen groter zijn dan voor cv’s nu. Huiseigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel voor een warmtepomp te kiezen als dat technisch mogelijk is.

    Remeha is niet alleen. In Tiel legt Itho Daalderop de laatste hand aan een productiehal van 6000 vierkante meter waar op den duur 100.000 warmtepompen per jaar voor de Nederlandse markt gemaakt zullen worden. ,,We zijn in november vorig jaar bewust gestopt met de productie van cv-ketels om voor de duurzame volledig elektrische oplossing te gaan’’, zegt Henriëtte Davids van Itho Daalderop. Het bedrijf zet vol in op een variant zonder buitendeel, zonder grote buitenkast dus.

    Door een kortere installa­tie­tijd en schaalvoor­de­len verwachten we op den duur een prijsverla­ging

    Ook Intergas wil volgend jaar minimaal 30.000 tot 40.000 warmtepompen in Coevorden gaan bouwen. Nu werkt het bedrijf nog samen met de Japanse warmtepompbouwer Daikin. Die samenwerking blijft maar het bedrijf komt ook met zelf ontwikkelde producten. ,,We proberen om de installatie van de nieuwe apparaten makkelijker te maken. Door een kortere installatietijd en schaalvoordelen verwachten we op den duur een prijsverlaging’’, stelt Ralf Jansen van Intergas.

    De eerste cv-ketels die vorige eeuw op markt kwamen kostten rond de 10.000 gulden, nu is die prijs minder dan een vijfde. De branche verwacht dat door schaalvoordelen de prijs van een warmtepomp iets kan dalen, maar niet met de enorme daling die de cv-ketel heeft gekend. De buitenunits bijvoorbeeld worden al op grote schaal uit Azië geïmporteerd en daar spelen de schaalvoordelen al.

    Installatie van een hybride warmtepomp kan een besparing tot 60 procent per jaar opleveren. © Techniek Nederland

    Nefit Bosch uit Deventer is de enige grote fabrikant die geen warmtepompen in Nederland gaat produceren. Sterker: het Bosch-concern is begonnen om de productie van cv-ketels naar andere Europese landen te verplaatsen. Eind 2025 worden er geen cv-ketels meer gebouwd in Deventer. Bij de Nefit Bosch-vestiging in Deventer zal vooral aandacht zijn voor innovatie. Zo presenteerde het bedrijf dit voorjaar een warmtepomp die eruitziet als een schoorsteen.

    Er wordt door de industrie vooral ingezet op hybride warmtepompen. Die apparaten fungeren als het hulpje van de cv-ketel. Alleen als het buiten stevig vriest of bij gebruik van warm water wordt er nog gas verbruikt. Voordeel van die aanpak is dat de investering beperkt blijft, volledig elektrische warmtepompen zijn fors duurder. Bovendien is de installatie van een hybride minder ingrijpend. Er is bijvoorbeeld geen enorme warmwaterboiler nodig. Fabrikanten proberen de toestellen goedkoper én kleiner te maken. Intergas levert bijvoorbeeld een apparaat waarbij de cv-ketel en de warmtepomp geïntegreerd zijn. Ook Remeha werkt daaraan.

    De hybride wordt door de overheid gezien als een tussenoplossing. Doel is om uiteindelijk helemaal gasloos te verwarmen. ,,Remeha ziet hybride installaties nog altijd als eindoplossing’’, zegt Bruins. ,,Het gasverbruik daalt door een hybride warmtepomp met 70 procent. Het gas dat je nog nodig hebt kan op termijn vervangen worden door fossielvrij gas, denk hierbij aan biogas of waterstof waarbij de energiebron die op het moment van gebruik het meest voorhanden is, gebruikt kan worden.’’

    Is een warmtepomp financieel weer interessant?

    Door het aangepast prijsplafond van het kabinet is het weer goedkoper om te verwarmen met een warmtepomp dan met de cv-ketel, stelt de Consumentenbond. Bij de eerste voorstellen van het kabinet was dat niet het geval, toen was het veel goedkoper om de ketel aan en de pomp uit te zetten. ,,Een berekening met fictieve hoeveelheden: verbruik (hybride) warmtepomp 2000 kWh x 0,40 euro = 800 euro, met gas 1000 x 1,45 euro = 1450 euro. Dus het is weer rendabel om de hybride pomp aan te laten’’, meldt de Consumentenbond. Bovendien, zo zeggen milieu- en consumentenorganisaties, geldt het prijsplafond maar voor één jaar terwijl de warmtepomp een investering is voor tien tot vijftien jaar. En het is beter voor het milieu om met een warmtepomp te stoken.

    Wellicht overweeg je je huis te verduurzamen met isolatie of een warmtepomp, maar loont dat nu echt?:

    www.ad.nl/wonen/productie-warmtepompe...
  8. forum rang 10 voda 6 oktober 2022 16:42
    Slimster: warmtepomp bij hoger energieplafond nog niet voordelig
    ANP Producties - 5 uur geleden
    © ANP

    AMERSFOORT (ANP) - Ook bij het door het kabinet verhoogde prijsplafond voor energie is een warmtepomp niet heel voordelig. Volgens vergelijkingssite Slimster speel je met een warmtepomp in de meeste gevallen quitte ten opzichte van verwarmen met een cv-ketel. Huishoudens die recent een nieuw energiecontract afsloten zijn zelfs ruim 700 euro meer kwijt dan bij verwarmen met gas.

    Slimster becijferde twee weken terug al dat eigenaren van warmtepompen met het instellen van een prijsplafond duurder uit zouden zijn dan mensen met een cv-ketel. Energiebedrijf Zonneplan en de Consumentenbond kwamen met soortgelijke conclusies en in de politiek werd aangedrongen op een ruimere regeling. Vervolgens besloot het kabinet zijn plannen aan te passen.

    Dinsdag werd bekend dat het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren een stuk ruimer is dan aanvankelijk gedacht. Daarbij is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren.

    Geen soelaas

    Maar ook de nieuwe variant biedt geen soelaas, vindt Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. De vergelijkingssite berekende wat deze aanpassingen voor verschillende typen huishoudens betekenen. Daaruit komt naar voren dat een huishouden met een gemiddeld verbruik jaarlijks 100 tot 120 euro lagere energiekosten heeft door de aanschaf van een al dan niet hybride warmtepomp.

    "Een minieme besparing die niet opweegt tegen de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, zeker niet in een periode waarin veel gezinnen het spaargeld ook goed voor andere zaken kunnen gebruiken", concludeert Schuurman.
  9. forum rang 10 voda 28 oktober 2022 11:54
    Moederbedrijf Remeha verhoogt productie van warmtepompen naar 800.000 stuks

    BDR Thermea Group, moederbedrijf van Remeha, gaat de productie van zijn warmtepompen in Nederland en Italië versneld uitbreiden om aan de als gevolg van de energiecrisis snelgroeiende vraag te kunnen voldoen.

    Het bedrijf gaat nieuwe productielijnen voor warmtepompen openen op de productielocaties in Apeldoorn en het Italiaanse Bassano del Grappa.

    2026
    Vanaf juli 2023 gaan de productielocaties naast cv-ketels ook warmtepompen produceren. Het bedrijf vergroot ook de capaciteit met 50 procent op zijn bestaande productielocaties voor warmtepompen in het Franse Mertzwiller en het Spaanse Vilafranca del Penedès.

    Bovendien intensiveert BDR Thermea Group de productie van warmwaterboilers – een belangrijk onderdeel van warmtepompsystemen – in het Turkse Istanboel. Het bedrijf hoopt zo de jaarlijkse productie van warmtepompen te verhogen tot 800.000 stuks in 2026.

    Stijgende gasprijzen
    ‘Warmtepompen en hybride oplossingen spelen een sleutelrol in de energietransitie’, stelt Peter Snel, chief technology officer bij BDR Thermea Group. ‘Ze bieden de mogelijkheid om de opwekking van warmte op de plek waar je deze nodig hebt koolstofarm te maken. De huidige, stijgende gasprijzen en zorgen over energiezekerheid stuwen de vraag naar ongekende hoogten. De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in het uitbreiden van ons assortiment warmtepompen en het opleiden van installateurs om deze oplossingen te onderhouden. Nu is het tijd om op te schalen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. En aangezien de vraag blijft stijgen, anticiperen we nu al op verdere uitbreiding.’

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  10. forum rang 10 voda 28 oktober 2022 16:29
    Nachtmerrie huurders komt uit: een warmtepomp van bijna 3 meter in de achtertuin

    Daar gaat je achtertuin. Een warmtepomp van bijna 3 meter hoog en 2 meter breed, voor het keukenraam. Ron van Lingen en tientallen buren gruwelen ervan. De woningcorporatie is echter resoluut: er is geen andere plek voor.

    Silvester van der Hansz 28-10-22, 11:00 Laatste update: 15:11

    A4’tjes met daarop de tekst: ‘Geen warmtepomp en zonnepanelen’ hangen raam na raam. Wat de bewoners wél willen, staat ook vermeld: dakisolatie, spouwisolatie en nieuwe ramen en deuren. Van woningcorporatie De Goede Woning (DGW) ontvingen 45 huishoudens in de Schildersbuurt in Zoetermeer een brief waarin staat dat zij een warmtepomp in de achtertuin krijgen. Daarmee wordt de nachtmerrie van veel bewoners werkelijkheid. Zij kunnen de plannen alleen tegenhouden indien genoeg huurders tegenstemmen.

    De woningen in het oude gedeelte van Zoetermeer, gebouwd in de jaren 60, moeten energiezuinig en aardgasvrij worden. Dat kan door de komst van onder meer zonnepanelen, spouwmuurisolatie, nieuwe kozijnen, triple glas, een ventilatiesysteem en dus de warmtepomp. De zogeheten energiemodule (met onder meer warmtepomp, boiler en aansturing zonnepanelen) is een enorme kast van 2,70 meter hoog, 1,70 meter breed en 70 centimeter diep.

    Lees ook
    Een warmtepomp van drie meter hoog in de achtertuin? ‘Slapeloze nachten van dat monster’
    Bezitters van oude panden lopen vast door regeltjes: ‘Willen wel verduurzamen, maar beleid is er niet naar’

    Wij zitten met die shit in de achtertuin

    Lynda Raaphorst, bewoonster
    Sommige huurders opperden de installatie op zolder te plaatsen. Dat past niet. De voortuin dan? Kan niet vanwege leidingwerk. Zo blijkt uit maandenlang onderzoek, volgens de corporatie. Al die tijd werd ook gesproken met huurders. ,,Al onze ideeën zijn van tafel geveegd”, zegt bewoonster Lynda Raaphorst. ,,De denktank en alle bijeenkomsten zijn voor niets geweest. De warmtepomp in de achtertuin neerzetten is gewoon makkelijker en goedkoper, maar wij zitten met die shit in onze tuin. Ze willen koste wat het kost het bij ons door de strot duwen.”

    Uitzicht verpest
    Bewoners vrezen dat door dat enorme gevaarte de zonneschermen niet meer naar beneden kunnen, de keuken een donker hol wordt en de tuin verpest wordt. ,,Waanzin”, vindt Ron van Lingen (57). ,,Er wordt totaal niet naar ons geluisterd. Onze suggesties, zoals een hybride warmtepomp, werden weggewuifd. Wij willen helemaal geen warmtepomp. Wij moeten hier nog jaren wonen, niet De Goede Woning.”

    De A4-tjes aan de ramen in de Schildersbuurt. © AD

    Extra kostenpost
    Veel huurders zitten met allerlei praktische vragen. ,,De meeste mensen hier weten niet eens wat er allemaal gaat veranderen”, zegt Gerard Onderwater iets verderop. ,,Er komen allerlei aanpassingen vanwege het nieuwe draai-kiepraam dat naar binnen opent. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de gordijnen en lamellen. Dat wordt een extra kostenpost voor ons.”

    Volgens een woordvoerder van DGW kan de verduurzaming alleen doorgaan ‘als we de energiemodule in de achtertuin plaatsen’. ,,De woningen worden volledig gasloos en Nul-op-de-Meter. De woning produceert per jaar evenveel energie als gemiddeld door een huishouden wordt verbruikt voor verwarming, warm water, koken en huishoudelijke apparaten. Een groot voordeel in deze tijden van snel stijgende energieprijzen.” De corporatie gaat de komende weken langs de deuren en houdt nog één informatieavond.

    Stemmen
    De huurders hebben vervolgens zelf in de hand of de warmtepomp daadwerkelijk komt. Dat gebeurt alleen als minimaal 70 procent schriftelijk toestemming geeft. Raaphorst: ,,Wij gaan zelf langs alle huurders om te peilen, omdat we De Goede Woning niet eens vertrouwen met het stemmen.”

    De kosten, de verschillende soorten en wat je het oplevert. VTwonen zet alles over de warmtepomp op een rij.

    Indien de plannen doorgaan, kunnen huurders die absoluut niet met de verduurzaming willen meegaan met voorrang een appartement krijgen in een nieuwbouwproject in een andere wijk. ,,Dat ben ik van plan”, zegt Ruud Suurland (69). ,,Dan laat ik mijn te grote woning achter voor een gezin. Die warmtepomp gaf het laatste zetje.”

    Voor foto's, zie link:

    www.ad.nl/wonen/nachtmerrie-huurders-...
  11. forum rang 10 voda 16 november 2022 11:34
    Installateurs: wachten op warmtepomp wordt minder
    Door THEO BESTEMAN

    26 min geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De wachttijden voor plaatsing van energiezuiniger warmtepompen gaan volgend jaar normaliseren. De soms maanden wachttijd van dit voorjaar lijken daarmee verleden tijd, aldus brancheclub Vereniging Warmtepompen. Deze branchevereniging, die 95% van de gespecialiseerde installatiebedrijven telt, ziet nu al dat het aanbod verbetert. Komende maanden zet die trend door.

    Installatiebedrijven en leveranciers breiden het aantal installateurs uit, met specifiek ook kennis van nieuwe warmtepompen. Dat moet de installatietijd halveren, zo belooft de branche.

    Achterstand
    Door de energiecrisis vanwege de extreem hoge gasprijs is er een run op zuiniger warmtepompen ontstaan. Maar bedrijven konden die vraag beperkt aan. De achterstand in productie van vooral hybride warmtepompen, die samenwerken met de bestaande cv-ketel, kwam vooral door schaarste aan materialen en onderdelen zoals chips, stelt de branche.

    In 2022 komen er 37% meer warmtepompsystemen bij, tot bijna 100.000 stuks. De helft daarvan is zo’n hybride warmtepomp. In 2021 werden er bijna 72.500 nieuwe aangesloten. Het leeuwendeel staat in nieuwbouw.

    BEKIJK OOK:
    Huis duurder door groenzucht Brussel: ’Bouw flexibiliteit in’

    Monteurs
    Een ander knelpunt is het tekort aan monteurs. Volgens de arbeidsmarktmonitor van ABN Amro waren eind september 34% van alle vacatures gekoppeld aan de energietransitie moeilijk te vervullen. ,,Dit is meer dan het totale cijfer, 23%, van alle beroepen. Wat het belang van personeelsbeleid voor de energietransitie toont”, aldus sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

    Het tekort slinkt snel, zo stelt Techniek Nederland, de installateurskoepel met 6000 aangesloten installatiebedrijven. Dat is voor een belangrijk deel op te lossen door bijscholing van verwarmingsmonteurs, stelt zij.

    In de technieksector is een totaal tekort van 20.000 technische vakmensen, die niet alleen warmtepompenen zonnepanelen plaatsen. ,,Als er niets gebeurt zijn dat er in 2025 zo’n 40.000. Dan gaat het dus om alle technici in de branche”, zo verwijst de sector naar elektriciens, sanitair-installateurs, ict’ers, werkvoorbereiders en projectleiders.

    Techniek Nederland wil het tekort aan vakmensen terugdringen door de arbeidsmarkt voor technici anders op te zetten, zo meldt het in een voorstel aan het kabinet.

    BEKIJK OOK:
    Kabinet komt met opgeschroefd prijsplafond: ’Maar consument moet zich niet rijk rekenen’

    Zijinstromers
    Er moet een centrale plek komen voor starters, zijinstromers, de nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een andere technische sector overwegen, aldus voorman Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

    ,,In 2022 is de markt in de bestaande bouw merkbaar op gang gekomen”, aldus directeur Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen. In 2030 moeten er volgens kabinetsbeleid in bestaande woningen een miljoen warmtepompen zijn geïnstalleerd, inclusief de hybride installatie naast de cv-ketel.

    BEKIJK OOK:
    Driekwart huiseigenaren tegen gedwongen warmtepomp, dan maar snel nog gasketel

    Opleidingscentra
    Sinds 2018 zijn er na afspraken tussen de installatiesector en de overheid zeven extra opleidingscentra opgezet. Dat heeft ruim 4000 extra installateurs van warmtepompen opgeleverd, aldus Agterberg.

    ,,Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar woningen, bieden warmtepompen grote kansen voor de utiliteitsbouw. Utiliteitssystemen zijn gemiddeld veel groter. Daar blijft de groei echter flink achter”, aldus Agterberg over de bijna 2300 grote installaties die er vorig jaar kwamen.

    Kansen zijn er volgens Agterberg vooral in de gestapelde bouw in combinatie met warmtenetten.

    BEKIJK OOK:
    Gasloos dure grap: elektrische warmtepomp gebruikt al snel het hele budget voor stroom op

    www.telegraaf.nl/financieel/104877120...
  12. forum rang 6 Ronald Engels 16 november 2022 22:24
    quote:

    voda schreef op 16 november 2022 11:34:

    Installateurs: wachten op warmtepomp wordt minder
    Door THEO BESTEMAN

    26 min geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De wachttijden voor plaatsing van energiezuiniger warmtepompen gaan volgend jaar normaliseren. De soms maanden wachttijd van dit voorjaar lijken daarmee verleden tijd, aldus brancheclub Vereniging Warmtepompen. Deze branchevereniging, die 95% van de gespecialiseerde installatiebedrijven telt, ziet nu al dat het aanbod verbetert. Komende maanden zet die trend door.

    Installatiebedrijven en leveranciers breiden het aantal installateurs uit, met specifiek ook kennis van nieuwe warmtepompen. Dat moet de installatietijd halveren, zo belooft de branche.

    Achterstand
    Door de energiecrisis vanwege de extreem hoge gasprijs is er een run op zuiniger warmtepompen ontstaan. Maar bedrijven konden die vraag beperkt aan. De achterstand in productie van vooral hybride warmtepompen, die samenwerken met de bestaande cv-ketel, kwam vooral door schaarste aan materialen en onderdelen zoals chips, stelt de branche.

    In 2022 komen er 37% meer warmtepompsystemen bij, tot bijna 100.000 stuks. De helft daarvan is zo’n hybride warmtepomp. In 2021 werden er bijna 72.500 nieuwe aangesloten. Het leeuwendeel staat in nieuwbouw.

    BEKIJK OOK:
    Huis duurder door groenzucht Brussel: ’Bouw flexibiliteit in’

    Monteurs
    Een ander knelpunt is het tekort aan monteurs. Volgens de arbeidsmarktmonitor van ABN Amro waren eind september 34% van alle vacatures gekoppeld aan de energietransitie moeilijk te vervullen. ,,Dit is meer dan het totale cijfer, 23%, van alle beroepen. Wat het belang van personeelsbeleid voor de energietransitie toont”, aldus sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

    Het tekort slinkt snel, zo stelt Techniek Nederland, de installateurskoepel met 6000 aangesloten installatiebedrijven. Dat is voor een belangrijk deel op te lossen door bijscholing van verwarmingsmonteurs, stelt zij.

    In de technieksector is een totaal tekort van 20.000 technische vakmensen, die niet alleen warmtepompenen zonnepanelen plaatsen. ,,Als er niets gebeurt zijn dat er in 2025 zo’n 40.000. Dan gaat het dus om alle technici in de branche”, zo verwijst de sector naar elektriciens, sanitair-installateurs, ict’ers, werkvoorbereiders en projectleiders.

    Techniek Nederland wil het tekort aan vakmensen terugdringen door de arbeidsmarkt voor technici anders op te zetten, zo meldt het in een voorstel aan het kabinet.

    BEKIJK OOK:
    Kabinet komt met opgeschroefd prijsplafond: ’Maar consument moet zich niet rijk rekenen’

    Zijinstromers
    Er moet een centrale plek komen voor starters, zijinstromers, de nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een andere technische sector overwegen, aldus voorman Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

    ,,In 2022 is de markt in de bestaande bouw merkbaar op gang gekomen”, aldus directeur Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen. In 2030 moeten er volgens kabinetsbeleid in bestaande woningen een miljoen warmtepompen zijn geïnstalleerd, inclusief de hybride installatie naast de cv-ketel.

    BEKIJK OOK:
    Driekwart huiseigenaren tegen gedwongen warmtepomp, dan maar snel nog gasketel

    Opleidingscentra
    Sinds 2018 zijn er na afspraken tussen de installatiesector en de overheid zeven extra opleidingscentra opgezet. Dat heeft ruim 4000 extra installateurs van warmtepompen opgeleverd, aldus Agterberg.

    ,,Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar woningen, bieden warmtepompen grote kansen voor de utiliteitsbouw. Utiliteitssystemen zijn gemiddeld veel groter. Daar blijft de groei echter flink achter”, aldus Agterberg over de bijna 2300 grote installaties die er vorig jaar kwamen.

    Kansen zijn er volgens Agterberg vooral in de gestapelde bouw in combinatie met warmtenetten.

    BEKIJK OOK:
    Gasloos dure grap: elektrische warmtepomp gebruikt al snel het hele budget voor stroom op

    www.telegraaf.nl/financieel/104877120...
    ==============================

    voda,

    Onze Energie-transitie met warmtepompen wordt een regelrechte ramp vooral voor bewoners van appartementen en flatgebouwen, zie b.v. de herrie en de elektrische kosten van rampzalig geinstalleerde airco`s om gek van te worden s`nachts als je probeert te slapen.

    Zelfs met oordoppen in kun je niet slapen, dit wordt een ramp voor de geestelijke gezondheid van vele Nederlanders, niets is belangrijker als goed slapen!

    M.v.g. Ronald
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 november 2022 08:55
    quote:

    voda schreef op 18 november 2022 08:51:

    Trendrapport: ‘Nederland installeert dit jaar bijna 100.000 warmtepompen’

    De energiecrisis heeft de verkoop van warmtepompen dit jaar naar een recordniveau van bijna 100.000 stuks gebracht. In het meest gunstige scenario telt Nederland in 2030 2,6 miljoen warmtepompen.

    Dat stelt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023.

    Bestaand en nieuwbouw
    Door de hoge gasprijzen is de warmtepomp in trek en worden inmiddels 450.000 huizen met een warmtepomp verwarmd. In het meest gunstige scenario van het onderzoeksbureau zijn er in 2030 2,6 miljoen warmtepompen geïnstalleerd en wordt 1 op de 3 huizen grotendeels duurzaam verwarmd.

    ‘De grote slag wordt gemaakt doordat afgeschreven cv-ketels vanaf 2026 minimaal moeten worden vervangen door een hybride warmtepomp’, aldus hoofdonderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research. ‘In ons best-case scenario kan dit ervoor zorgen dat er in 2030 al 1,7 miljoen bestaande woningen van een warmtepomp voorzien zijn. Hier bovenop komen nog de 900.000 warmtepompen die in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd worden, en woningen die op een warmtenet aangesloten worden.’

    Serieus alternatief
    Jaarlijks worden zo’n 65.000 tot 70.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een warmtepomp of aangesloten op een warmtenet. Afgezet tegen het totaalaantal nieuwe warmtepompinstallaties in 2022, zou dit volgens de onderzoekers betekenen dat er dit jaar zo’n 30.000 tot 40.000 warmtepompen worden geïnstalleerd in de bestaande bouw. Hiermee laat de warmtepomp zich voor het eerst op grote schaal gelden als serieus alternatief voor de cv-ketel in de bestaande bouw.

    Tekort aan warmtepompinstallateurs
    Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die wordt ondersteund door een cv-ketel als het buiten te koud is. Op deze manier kunnen woningen die nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn om het hele jaar door duurzaam verwarmd te worden, toch voor het grootste deel van het gas af gaan.

    ‘De verwachte groei voor de komende jaren zou je onrealistisch kunnen noemen nu er al nauwelijks kan worden voorzien in de huidige vraag’, aldus Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. ‘Maar het tekort aan warmtepompinstallateurs wordt middels een opleidingsprogramma opgelost door bestaande cv-monteurs om te scholen, en de warmtepompbranche neemt op dit moment concrete stappen om de productiecapaciteit te verhogen. Deze oplossingen zijn niet eenvoudig, maar worden verwezenlijkt doordat overheid, leveranciers en installateurs duurzaam de handen ineenslaan.’

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
    Dankzij al die warmtepompen krijgen we nu nog meer stroomtekort.
  14. forum rang 10 voda 18 december 2022 12:44
    Men moet en zal aan die warmtepomp én elektrische auto moeten. De inwoners van Europa worden volkomen uitgemolken!

    EU-inwoners gaan betalen voor CO2-uitstoot rijden en wonen
    Artikel van RTL Nieuws/ANP • 5 uur geleden

    Inwoners van de Europese Unie, dus ook Nederlanders, gaan aan de benzinepomp en via hun gasrekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Om de kosten te drukken, door bijvoorbeeld hun huis te isoleren of over te stappen op een elektrische auto, kunnen ze wel een beroep doen op een speciaal fonds.

    Afvoerpijp van een verwarmingsketel op het dak van een woning.
    © ANP

    Deze maatregelen maken deel uit van een pakket aan klimaatwetten dat onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement gisteren hebben afgesproken.

    Helemaal definitief is het nog niet: de regeringen van de lidstaten en het voltallige parlement moeten nog wel definitief goedkeuring geven.

    Klimaatneutraal in 2050
    De EU heeft deze wetten nodig om de klimaatdoelen te halen. Voor 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent omlaag, zodat de EU in 2050 helemaal 'klimaatneutraal' kan zijn.

    De kern van de maatregelen is het strenger maken en uitbreiden van het succesvolle systeem van CO2-certificaten voor vervuilers. Energiebedrijven en de industrie moesten de afgelopen jaren al zulke vergunningen hebben om broeikasgassen te mogen uitstoten. Elk jaar geeft de EU minder van die rechten uit om de uitstoot omlaag te brengen. Door de schaarste worden ze steeds duurder.


    Bedrijven moeten door het zogeheten emissiehandelssysteem (ETS) dus minder gaan uitstoten of meer betalen. De onderhandelaars hebben afgesproken om de emissies in de sectoren die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen 62 procent terug te dringen voor 2030.

    Een markt voor uitstootrechten komt er nu ook voor de broeikasgassen waarvoor het wegverkeer en gebouwen verantwoordelijk zijn. Burgers en bedrijven moeten gaan betalen voor de CO2 uit de uitlaat en de schoorsteen. Dat gaat via energiebedrijven en pompstations. Zij moeten betalen voor emissierechten en rekenen de kosten vervolgens door aan de klant die komt tanken of de verwarming aanzet.

    Fonds voor arme inwoners
    Dat kan pijn doen nu alles, en zeker energie, afgelopen jaar zo duur is geworden. Daarom is het des te belangrijker dat mensen met een kleine beurs worden geholpen, erkenden de onderhandelaars. Het fonds dat voor hen is bedacht moet daarom groter worden dan gepland. De EU-landen kunnen met dat geld de kosten voor armen wat dempen of hen helpen bij het aanschaffen van een warmtepomp of elektrische auto. Het fonds bedraagt ruim 86 miljard euro.

    De EU wil wel klimaatkampioen zijn, maar ook voorkomen dat het zoveel van de eigen bedrijven vraagt dat die eraan onderdoor gaan. Daarom komt er ook een grensbelasting voor de invoer van een aantal klimaatonvriendelijke producten als staal en cement. Dat moet voorkomen dat Europese fabrikanten failliet gaan of uitwijken naar een minder streng buitenland, wat banen kost en het klimaat niet verder helpt.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/e...
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 december 2022 13:31
    Ook Eneco gooit tarieven warmtenet fors omhoog
    1 uur geleden
     in GELD

    ROTTERDAM (ANP) - Wie is aangesloten bij een warmtenet en de warmte afneemt van Eneco gaat volgend jaar ondanks het prijsplafond meer betalen voor energie. De energiemaatschappij verdubbelt de variabele tarieven, maar door de overheidsmaatregelen blijft de daadwerkelijke verhoging beperkt tot gemiddeld zo’n €15 per maand.
    Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan volgend jaar merken dat de energieprijzen fors zijn gestegen. Foto ter illustratie.

    Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan volgend jaar merken dat de energieprijzen fors zijn gestegen. Foto ter illustratie.

    Klanten die meer dan 37 gigajoule per jaar verbruiken, gaan over dat verbruik boven het prijsplafond wel het flink verhoogde tarief van ruim €90 per gigajoule betalen. Voor het verbruik onder het plafond gaat een tarief van zo’n €47 gelden. Eneco verwacht dat ongeveer 85% van zijn klanten onder het prijsplafond blijft. Het gemiddeld verbruik bij Eneco is 28 gigajoule.
    Restwarmte

    Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Volgens Eneco zijn ook de kosten daarvan flink gestegen door de opgelopen gas- en elektriciteitsprijzen. De maatschappij stelt de tarieven één keer per jaar vast, waardoor klanten dit jaar nog niets merkten van de flink gestegen kosten van energie door de oorlog in Oekraïne.

    Klanten met een aansluiting op het warmtenet kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen. Eneco zegt met deze verhogingen daaronder te blijven.

    Ook Vattenfall voerde een flinke verhoging van 94% door voor de warmtenettarieven, tot €76,45 per gigajoule. Ook hier gaat deze prijs alleen gelden voor klanten die met hun verbruik boven het prijsplafond uitkomen.
  16. forum rang 10 voda 12 januari 2023 08:58
    Warmtepompmakers halen productie naar hier: ’Hoge vraag bijhouden’
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Vandaag, 02:10
    Gisteren, 17:40
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Om de wachttijden voor razend populaire warmtepomp te beperken, breiden de bouwers hun productie van de installaties in Nederland uit. Sommige halen hun productie deels terug naar Europa om sneller aan de grote vraag te voldoen.

    Warmtepomp gewild, leveranciers jagen productie omhoog. ANP/HH

    Het Nederlandse kabinet heeft de drie grootste producenten gevraagd de levering van milieuvriendelijkere warmtepompen te vergroten. Dat moeten er honderdduizenden extra worden, terwijl de ondernemingen tegelijkertijd het tekort aan vakkundig personeel van duizenden mensen proberen in te lopen.

    Gemiddeld zijn warmtepompen volgens kenniscentrum Milieu Centraal 60% zuiniger in energieverbruik dan de gewone cv-ketels, die doorgaans op gas draaien. Zo drukken ze, ondanks een aanschafprijs van tussen de €6500 en €19.500, de rekening van consumenten.

    BEKIJK OOK:
    Waterstof onstuitbaar als energiedrager: ’Industrie kan veel schoner werken’

    De Japanse producent Daikin ziet mede daarom het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Europa fors toenemen: van een miljoen stuks in 2021 naar vier miljoen per jaar in 2030. Daarom investeert het bedrijf €300 miljoen in een nieuwe fabriek in het Poolse Lodz.

    Minder afhankelijk
    „Je ziet dat bedrijven - onder meer door corona - minder afhankelijk willen worden van productie in een enkel werelddeel. Al gaat dat soms ook ten koste van de prijs”, zegt Thomas Grosfeld, teammanager Economie bij ondernemersorganisatie VNO-NCW. ,,Vroeger waren arbeidskosten ook in Nederland hoger, werd productie verplaatst. Maar dankzij slimme technologie die arbeidskosten bespaart, gebeurt dat wel weer wat vaker in eigen land. Dat verschilt per sector. Tegelijkertijd zijn de energiekosten hier momenteel hoog. Dat zet wel druk op het voortbestaan van productie in Nederland.”

    BEKIJK OOK:
    Onder prijsplafond blijven? Deze apparaten gebruikten ’t meest

    Volgens Techniek Nederland, de branchevertegenwoordiger van zesduizend technisch dienstverleners en installatiebedrijven, maakt de extra productie in eigen land en in de Europese Unie ons land minder kwetsbaar voor uitval. Zoals bijvoorbeeld door grote lockdowns in China, met alle logistieke problemen van dien.

    Producent Remeha, in de jaren twintig voortgekomen uit de metalen- en buizenhandel van de fietsenleverancier die Gerard van Reekum in Apeldoorn opzette, bouwt sinds eind vorig jaar in datzelfde Apeldoorn zijn productielijnen op. Dat werd tot nu toe vooral in Frankrijk gedaan. Vanaf het begin van de zomer kan het volgens zegsman Marc Visser na het proefdraaien 50.000 van de gewilde warmtepompen voor woningen en bedrijfspanden gaan leveren. Dat worden er volgend jaar 140.000 stuks.

    Flinke uitbreiding
    Leverancier Itho Daalderop breidde eind vorig jaar de fabrieken uit van 17.000 naar 23.000 vierkante meter. „Dat zijn enkele flinke hallen erbij. De uitbreiding moet ervoor zorgen dat we zo’n 100.000 warmtepompen per jaar geproduceerd worden in Tiel. In twee jaar tijd moet er nog een assemblagelijn voor warmtepompen bij komen”, aldus de woordvoerder van dat bedrijf.

    BEKIJK OOK:
    Gas blijft duur: dit zijn alternatieve manieren om je huis warm te houden

    Het in elkaar zetten van pompen gebeurt in Nederland, veel onderdelen komen nog uit het goedkopere Azië. „Voor de verkoop van de warmtepompen moet er echt wel een tandje bij om wereldwijd aan alle extra onderdelen te kunnen komen. Wij breiden productie uit, en zullen onderdelen dichter bij huis halen en produceren”, aldus marketingmanager Ralf Jansen van het tachtig jaar oude Intergas, dat in 2019 samen ging met de Amerikaanse reus Rheem.

    Rond zeven miljoen woningen in Nederland zijn op aardgas aangesloten voor hun verwarming. Mei vorig jaar kondigde het kabinet aan dat huishoudens die vanaf 2026 hun cv-ketel vervangen, moeten overstappen op duurzamere varianten dan hun huidige installatie die veelal op gas draait.

    Hoge nota
    Hybride warmtepompen worden voorlopig de standaard. Die komt naast de bestaande cv-installatie. Zo’n zelfstandige warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om het huis te verwarmen. Dat gebeurt ook voor kraanwater. Als het te koud is, of de vraag naar heet water te groot is, schakelt de cv-ketel automatisch bij. In goed geïsoleerde woningen zijn volledig elektrische warmtepompen mogelijk. Steeds meer huishoudens experimenteren met een aansluiting op het warmtenet.

    BEKIJK OOK:
    Verwachting: levertijd warmtepomp gaat normaliseren

    De enorm hoge energierekeningen en de eis dat Nederland ’van het gas af’ gaat, zorgen recent voor een nog veel sterkere vraag naar warmtepompen. Tot en met 2030 trekt het kabinet €150 miljoen per jaar uit om huishoudens te steunen bij de aanschaf van zo’n warmtepompinstallatie. Sinds vorig jaar is de subsidie verhoogd naar gemiddeld 30% van de aanschafwaarde. „We zagen al aankomen dat de overheid verder wilde verduurzamen, we hebben er met uitbreiding op ingespeeld”, aldus de woordvoerder van Itho Daalderop.

    BEKIJK OOK:
    Lawaaiige warmtepomp in achtertuin nachtmerrie voor de buurman: rechter grijpt in

    www.telegraaf.nl/financieel/133440996...
1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0722 +0,23%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.889,70 -1,10%
Gold spot 2.327,58 +0,50%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links