Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Sofina BRU:SOF.BL, BE0003717312

  • 211,200 16 apr 2024 17:35
  • -5,600 (-2,58%) Dagrange 210,800 - 214,000
  • 16.553 Gem. (3M) 17,9K

Forum Sofina geopend

410 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 8 september 2022 07:17
    Sofina verdedigt haar intrinsieke waarde

    Sofina sloot de eerste jaarhelft af met een intrinsieke waarde van 9,87 miljard euro, oftewel 295 euro per aandeel. Dat is 13,3% lager dan een jaar eerder, maar 4,2% boven verwachting. De nettowinst klokte af op -1,34 miljard euro door ongerealiseerde kapitaalverliezen ter waarde van 1,39 miljard euro. Ondanks de grote vrees voor een sterke daling van de waarderingen, wegen de ‘Private Funds’ nog altijd 5,06 miljard euro. De algemene economische vooruitzichten blijven lastig, vertelt KBC Securities-analist Sharad Kumar.

    Sofina telt drie ‘investeringsstijlen’.

    Lange termijn Minderheidsbelangen (30,0% van de intrinsieke waarde). Hierin zitten, onder meer, Biobest (wereldleider op het gebied van biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving), Collibra ("data intelligence"-bedrijf dat bedrijven helpt hun gegevens te ontsluiten), Drylock (familiebedrijf dat producten voor persoonlijke hygiëne produceert.) en Byju’s (Indische leerapp).

    De waarde van deze subportefeuille daalde met 25,4% in 2022 tot 2,89 miljard euro per einde juni. Sofina verkocht dit jaar haar belang van 20,9% in JF Hillebrand voor ongeveer 313,7 miljoen euro.

    Sofina Growth (19,0% van de intrinsieke waarde). Spartoo (Franse leider in omni-kanaal schoenenverkoop), HealthKart (productie- en distributieplatform voor sportvoeding en gezondheidssupplementen in India), Gorillas (onlinekruidenier) zijn voorbeelden van participaties onder deze tak.
    De deelportefeuille kende een minieme daling van 1,9% in de eerste helft van 2021 tot 1.89 miljard euro. Er werd extra geïnvesteerd in:
    CRED (platform voor de betaling van kredietkaartrekeningen);
    VerSe Innovation (technologieplatform dat gepersonaliseerde inhoud levert aan gebruikers op basis van hun voorkeuren);
    Vinted (Europa's grootste online marktplaats gewijd aan tweedehands mode);
    Forma (beautybedrijf dat zich richt op betaalbare make-up en verzorgingsproducten);
    Mamaearth (eerste online gecertificeerde gifvrije baby- en verzorgingsmerk in India);

    Nieuwe investeringen betreffen:
    Rohlik (Europese online kruidenier);
    CoachHub (is ontworpen om wereldwijd gepersonaliseerde bedrijfscoaching aan te bieden);
    Labster (toonaangevend platform voor virtuele laboratoria en wetenschapssimulaties);
    Typeform (ontwikkelaar van cloudgebaseerde webapplicaties ontworpen om onlineformulieren aan te bieden);
    Cleo (digitale assistent voor jonge generaties om hun financiële welzijn op lange termijn te verbeteren);
    Vizgen (ontwikkelt technologieën die ruimtelijke genomische informatie in kaart brengen);
    Birdie (thuiszorgtechnologiebedrijf dat de zorg thuis opnieuw wil uitvinden);
    Skillmatics (ontwikkelaar van vaardigheidsspelletjes voor 1-12 jarigen);
    Everdrop (milieuvriendelijk merk van huishoudproducten en persoonlijke verzorging)

    Terwijl Sofina de volledige positie in MissFresh verkocht en haar positie in Pine Labs (leverancier van innovatieve IT-oplossingen voor het ecosysteem van betalingen) verkleinde van 3,8% (tijdens 2021) naar 1,8%.

    Sofina Private Funds (51,0% van de intrinsieke waarde)
    De subportefeuille daalde met 3,7% in 2022 tot 5,06 miljard euro. Het management gaf aan dat het investeringen in enkele fondsen die niet langer tot de kern van haar strategie behoren (zo’n 7% van de waarde van de subportefeuille) beëindigde en dat de uit de verkoop ontvangen middelen zullen worden gebruikt voor investeringen in LBO-fondsen (Leveraged Buy Out) en secundaire strategie fondsen. De verkoop zal in de tweede jaarhelft worden afgesloten, maar zit nu al wel vervat in de gerapporteerde intrinsieke waarde. Belangrijk is dat meer dan 80% van de Sofina Private Funds-portefeuille gewaardeerd wordt per 30 juni 2022 of op basis van marktprijzen en transactieprijzen.

    Balans

    De nettoliquidemiddelen bedroegen 0,1 miljoen euro. Dat is het gevolg van de verschillende investeringen die in de periode werden gedaan. Daarnaast heeft Sofina ook kredietlijnen ter waarde van 925 miljoen euro die ongebruikt blijven.

    Intrinsieke waarde van sommige participaties staat op 0

    Sinds het begin van het jaar staat Sofina onder grote druk door de short-positie van Fraser Perring, vragen over Zilingo, Missfresh, The Hut Group (THG), en door het pessimisme op de wereldwijde aandelenmarkten. De daling van het aandeel die daar uit volgde heeft de bijdrages op het niveau van de intrinsieke waarde door BYJU's, Zilingo en THG tenietgedaan.

    KBC Securities over Sofina

    Ondanks de algemene verwachting van analisten, beleggers en shorters dat Sofina een dramatische daling van de intrinsieke waarde zou kunnen bekendmaken op het niveau van Sofina Private Funds, daalde de waarde van die subportefeuille met slechts 3,7% ten opzichte van einde 2021. Analist Sharad Kumar denkt dat de gematigde daling het bewijs is van een goed beheerde en zeer gediversifieerde portefeuille van hoge kwaliteitsportefeuille.

    Hoewel er sprake zal zijn van volatiliteit op de korte termijn, blijft Sharad Kumar ervan overtuigd dat de portefeuille van Sofina goed gepositioneerd is om te profiteren van macrotrends op lange termijn en op lange termijn beter zal presteren dan de grote wereldwijde aandelenindexen.

    Hoewel de vandaag gepubliceerd intrinsieke waarde van 295 euro per aandeel hoger is dan de schattingen van Sharad Kumar, blijft hij voorzichtig ten aanzien van de macro-economische vooruitzichten voor het najaar. Daarom wordt het “Kopen”-advies en 283 euro koersdoel herhaald. Immers: het aandeel wordt verhandeld aan een korting van 34% ten opzichte van de intrinsieke waarde. Dat wordt door onze analist als “Oververkocht” omschreven, zodat die een aantrekkelijk instapmoment voor lange termijn beleggers biedt.

    Het aandeel van Sofina noteert momenteel aan een koers van 195,6 (+1,19%).

    www.bolero.be/nl/analyse-en-inzicht/blog
  2. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 8 september 2022 15:59
    quote:

    Neorejj schreef op 8 september 2022 14:17:

    Klopt het dat je 30% dividend belasting betaald bij dit aandeel ? (Als Nederlander zijnde)
    Er wordt in Belgie 30% bronbelasting geheven, waarvan je de helft kan verrekenen met je Nederlandse belastingaangifte (mits daar ruimte voor is). De andere helft kan je in theorie via ingewikkelde en vaak kostbare wegen terugvorderen bij de Belgische fiscus. In de praktijk kan je dat beter afschrijven.

    Kort samengevat, ga ervanuit dat je 15% van het brutodividend kwijt bent. Gelukkig (als je aankoop overweegt) is het dividendrendement, ondanks de recent afgestorte koers, niet om over naar huis te schrijven (€3,13/€196 = 1,6%). Daar zou je het dus niet voor hoeven laten zou ik denken.
  3. na de crash 8 september 2022 16:49
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 8 september 2022 07:19:

    Gezien de grote hoeveelheid perspectiefloze luchtballonnen en de volhardendheid om vooral in die sector te blijven investeren kijk ik het liever nog even aan. Die intrinsieke waarde van €295 per aandeel neem ik dan ook met een dikke korrel zout.
    Als je dat vindt waarom zou je er in de toekomst dan wel aandelen van kopen? Wil toch gewoon zeggen dat je geen vertrouwen hebt in het beheer?
  4. Katsjinggg 12 september 2022 14:49
    Byju's slechtste leerling voor financiële discipline
    14:40 (12-09) - Bron: De Tijd

    De leerapp Byju's, een belangrijke participatie van Sofina, heeft zijn financiële resultaten over het boekjaar 2020/21 nog steeds niet gepubliceerd. Het doet vragen rijzen over de cijfers en de waardering van India's (tot nu toe) waardevolste techbedrijf.

    Waar blijven de financiële resultaten van Byju's? Steeds meer waarnemers - banken, investeerders maar ook de Indiase regering - vragen het zich af. De Indiase leerapp heeft een zelf vooropgestelde deadline voor de cijfers gemist. En vorige maand vroeg de minister van bedrijfszaken aan Byju's om uitleg te geven over de vertraging in de publicatie van de jaarcijfers met achttien maanden.

    Byju's - eind juni de op een na grootste participatie van de Belgische holding Sofina- verwijst naar de bedrijfsrevisor Deloitte die de jaarrekening nog niet ondertekend heeft wegens 'complex'. Dat heeft te maken met de meer dan 1,1 miljard dollar aan overnames die Byju's deed over het boekjaar 2020-2021.

    Byju's groeide uit tot het meest waardevolle Indiase techbedrijf en kreeg minder dan een jaar geleden een waardering van 22 miljard dollar opgeplakt. Maar de forse terugval van de waardering van technologiebedrijven in het eerste halfjaar deed vragen rijzen rond die waardering. Onder meer de shorter Fraser Perring nam de holding van de familie Boël in het vizier. Hij zette vraagtekens bij de torenhoge waardering die werd geplakt op Sofina's 'goudklomp'.

    Door de techmalaise is Byju's voor het eerst sinds 2019 niet meer de grootste participatie van Sofina. Op 30 juni is de Indiase leerapp van de troon gestoten door een veel klassieker bedrijf: de verhuurder van koelvoertuigen Petit Forestier, waarvan Sofina 43 procent bezit.

    Het beurshuis Kepler Chevreux schat de waarde van Byju's intussen nog op 3 procent van de intrinsieke waarde. Degroof Petercam heeft in zijn waarderingsmodel de waarde van Byju's zelfs op nul gezet.

    Michaël Sephiha
  5. Katsjinggg 15 september 2022 09:25
    15/09/2022 - BYJU's (Sofina) maakt financiële cijfers voor boekjaar ‘21 bekend

    BYJU's maakte zijn financiële cijfers voor boekjaar ‘21 bekend na verschillende vertragingen die leidden tot speculaties over financieel wanbeheer bij het bedrijf. BYJU's boekte een omzet van 283,1 miljoen euro, een daling van -3,3% ten opzichte van 292,7 miljoen euro in boekjaar 2020. Het nettoresultaat kwam uit op -535,0 miljoen euro, een stijging van 19,8x ten opzichte van -27,0 miljoen euro in het boekjaar 2020. Hoewel de vlakke omzetgroei op het eerste gezicht teleurstellend kan lijken, lichtte BYJU's toe dat een aanzienlijke toename van de activiteiten niet tot uiting kwam in boekjaar ‘21 als gevolg van aanpassingen in de methoden voor omzetverantwoording en dat bijna 40,0% van de inkomsten in ‘21 werden uitgesteld naar latere jaren. Geen impact op het “Kopen”-advies en het koersdoel van 283 euro voor Sofina.
  6. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 15 september 2022 15:04
    quote:

    na de crash schreef op 8 september 2022 16:49:

    [...]

    Als je dat vindt waarom zou je er in de toekomst dan wel aandelen van kopen? Wil toch gewoon zeggen dat je geen vertrouwen hebt in het beheer?
    Alle waar is naar zijn geld.

    Ik heb er in het verleden (lang voor het fonds "ontdekt" werd) vrij lang in gezeten. Was toen een van mijn oogappels. "Cowboybeleid" van de afgelopen jaren (en omslaan discount naar fikse premie) ben ik op afgehaakt, maar als de prijs goed is ben ik bereid dit door de vingers te zien. Vraag is echter hoeveel er (realistisch gezien) nog moet worden afgeschreven op recente investeringen als Gorillas, Vinted, Byju (ofzo) etc. etc. Kan dat moeilijk inschatten, maar gezien het investeringsprofiel is een derde van de opgegeven intrinsieke waarde misschien nog aan de magere kant. Ook verwacht ik dat beleggers niet snel meer bereid zijn een premie te betalen, maar dat een discount weer gerechtvaardigd is. Derhalve druk ik ook hier (<€185) nog niet op de koopknop.

    PS

    THG had vandaag cijfers. Van de IPO-koers van 500p is inmiddels niet veel over. Handige van een beursnotering is dat de markt zelf aangeeft dat dit bedrijf "niets" meer waard is, in plaats van dat er een arbitraire (droom)waardering op wordt geplakt. Geldt waarschijnlijk voor nog wel wat "parels" uit de portefeuille, vandaar mijn voorzichtigheid.

    finance.yahoo.com/quote/THG.L?p=THG.L
  7. Katsjinggg 15 september 2022 15:25
    BYJU’s (Sofina) maakt eindelijk financiële cijfers voor 2021 bekend

    BYJU’s, de Indische leerapp waarin onder meer Sofina investeerde, maakte zijn financiële cijfers voor boekjaar ‘21 bekend. Dat na verschillende vertragingen die leidden tot speculaties over financieel wanbeheer bij het bedrijf. BYJU's boekte een omzet van 283,1 miljoen euro, een daling van -3,3% ten opzichte van 292,7 miljoen euro in boekjaar 2020. Die vlakke omzetgroei lijkt op het eerste gezicht teleurstellend. BYJU’s lichtte toe dat een aanzienlijke toename van de activiteiten niet tot uiting kwam in boekjaar ‘21 en dat bijna 40,0% van de inkomsten in ‘21 werden uitgesteld naar latere jaren, vernam KBC Securities-analist Sharad Kumar.

    Waarom vertraging?

    Er waren enkele redenen voor de vertraging van de indiening van de financiële cijfers over boekjaar 2021. Ten eerste zorgden reisbeperkingen door COVID-19 voor vertraging bij de controle van enkele overgenomen bedrijven. Bovendien had de complexiteit van overnames meer tijd nodig om te worden opgelost. En als laatste zorgde extra complexiteit als gevolg van veranderingen in de erkenning van inkomsten voor vertraging.

    Bredere verliezen in de hele EdTech-sector

    BYJU's is een Indisch multinationaal onderwijstechnologiebedrijf en maakt deel uit van de EdTech-sector. Edtech, of onderwijstechnologie (education technology), is de combinatie van IT-instrumenten en onderwijspraktijken die gericht zijn op het vergemakkelijken en verbeteren van het leren.

    Tijdens het boekjaar 2021 zag de hele EdTech-sector een enorme omzetgroei, maar de sector werd ook geconfronteerd met hogere kosten om nieuwe klanten aan te trekken en te behouden. Daarnaast moesten de EdTechspelers zich voorbereiden op de post-COVID-19 terugkeer naar fysieke leercentra. BYJU’s lanceerde ongeveer 500 fysieke centra om haar "blended learning"-strategie te ondersteunen. De verliezen van BYJU waren ernstiger, aangezien zij onder meer de verliezen van WhiteHat Jr bevatten.

    Beweringen over financieel wanbeheer ontkracht

    Fraser Perring kondigde in juni aan dat hij Sofina zou shorten met als een van de belangrijkste redenen dat de waardering van BYJU's hoog/ongefundeerd is, terwijl hij beweert dat de groei onhoudbaar is. BYJU’s en ook Sofina kwamen daardoor sterk onder druk te staan. Met deze resultatenpublicatie worden enkele beweringen over financieel wanbeheer echter ontkracht:

    De vertraging van de eindbetaling van 250 miljoen euro aan Blackstone is te wijten aan een procedurele vertraging als gevolg van RBI-richtlijnen die niet voorkomen had kunnen worden.
    Oprichter Byju Raveendran bevestigde dat BYJU's over voldoende liquide middelen beschikt na aftrek van de betalingen die in de nabije toekomst moeten worden verricht.
    BYJU’s bevestigde dat het nog 300 miljoen euro moet ontvangen van Sumeru Ventures en Oxshott Capital, maar dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren.
    Het is onwaarschijnlijk dat BYJU's in de komende 12 maanden een beursnotering zal overwegen vanwege de drastische vertraging van beursintroducties en een ongunstige markt.
    De overnamen van 2U Inc. komt er wellicht niet.
    Naast de eerder vermelde omzetcijfers, gaf BYJU’s ook nog het nettoresultaat mee. Dat kwam uit op -535,0 miljoen euro, een stijging van 19,8x ten opzichte van -27,0 miljoen euro in het boekjaar 2020.

    KBC Securities over Sofina

    Sinds het begin van het jaar is het aandeel van Sofina onder grote druk komen te staan door de shortpositie van Fraser Perring, vragen over de financiële gezondheid van sommige portefeuillebedrijven en door het verhoogde pessimisme op de wereldwijde aandelenmarkten.

    De daling van het Sofina-aandeel op jaarbasis heeft de nettovermogenswaarde-bijdragen van BYJU's, Zilingo, Missfresh en THG tenietgedaan. Hoewel Sofina volledig blootgesteld blijft aan drastische kortetermijnbewegingen op de wereldwijde aandelenmarkten als gevolg van recessieangst, hoge inflatie, knelpunten in de toeleveringsketen, een aanhoudend conflict in Oekraïne en een mogelijke energiecrisis in Europa, houdt Sharad Kumar vol dat Sofina toegang biedt tot anders moeilijk toegankelijke best-in-class ideeën, voldoende liquiditeit biedt, goed gediversifieerd is over regio's en sectoren, en dus aandeelhouderswaarde zal creëren op lange termijn. Daarom worden het “Kopen”-advies en het koersdoel van 283 euro herhaald.
  8. Katsjinggg 17 oktober 2022 16:56
    Sofina-participatie Byju's haalt 250 miljoen op bij bestaande investeerders
    16:46 (17-10) - Bron: De Tijd

    De Indiase scale-up Byju's haalt 250 miljoen dollar op bij bestaande aandeelhouders. Of de Belgische holdings Sofina en Verlinvest daar bij zijn, is onduidelijk. In de lokale pers is sprake van een ongewijzigde waardering van 22 miljard dollar, ondanks de malaise in de techsector.

    De Indiase leerapp Byju's meldde maandag dat het staatsinvesteringsfonds van Qatar (QIA) had deelgenomen aan de kapitaalronde. Hoeveel QIA op tafel heeft gelegd en wie de andere investeerders zijn, is niet bekend. Ter herinnering: de Belgische investeerders Sofinaen Verlinvest (van de AB InBev-familie de Spoelberch) zijn al jarenlang aan boord bij Byju's.

    Volgens de oprichter en CEO Byju Raveendran kan de scale-up voortaan genieten van schaalvoordelen en zal het kapitaal dat nu in het bedrijf wordt geïnvesteerd leiden tot 'winstgevende groei'. 'Ongeacht de ongunstige macro-economische omstandigheden wordt 2022-23 ons beste jaar qua inkomsten, groei en winstgevendheid', zegt hij.

    Een opmerkelijk aspect aan de kapitaalronde is de waardering waartegen die gebeurd zou zijn: 22 miljard dollar. Dat is evenveel als voor het moment dat techaandelen en -bedrijven klappen begonnen te krijgen. Dat is opmerkelijk, want Byju's verloor in het eerste halfjaar een plaats in de top-10 van de grootste participaties van Sofina. De verhuurder van koelwagens Petit Forestier staat nu op een.

    De holding van de familie Boël kwam in het voorjaar in het vizier van shorters die vraagtekens zetten bij de waardering van Byju’s, haar grootste participatie.

    Als de waardering van 22 miljard dollar correct is, is dat een groot contrast met veel andere scale-ups. Zo haalde het Zweedse fintechbedrijf Klarna - actief in een andere niche - vorige zomer bijvoorbeeld 800 miljoen dollar op tegen een waardering die 6,8 keer lager lag dan die van twee jaar geleden.

    Michaël Sephiha
  9. Katsjinggg 21 oktober 2022 14:43
    Familie Boël pompt tientallen miljoenen in Indiase landbouw
    14:30 (21-10) - Bron: De Tijd

    Sofina pompt 31 miljoen euro in DeHaat, een digitaal platform dat de spil van de Indiase landbouwsector wil worden. Het is de tweede keer in een jaar dat de Boël-holding geld pompt in het platform.

    DeHaat - 'dorp' in het Hindi - probeert landbouwers en hun leveranciers te verbinden via een platform. De marktplaats biedt hen alle landbouwproducten, maar ook andere diensten zoals financiering aan. 'Van zaad tot de markt', luidt de slogan van het tien jaar oude bedrijf. Volgens de start-up gebruiken 1 miljoen landbouwers zijn platform, onder wie duizenden micro-ondernemers die dankzij het platform hun krachten kunnen bundelen.

    Een jaar geleden speelde de Boël-holding een voortrekkersrol in een kapitaalronde van 115 miljoen dollar (toen 99 miljoen euro) bij het bedrijf. Ze investeerde met andere woorden enkele tientallen miljoenen in DeHaat. Kwamen toen ook aan boord: Lightrock - een investeerder die wordt gesteund door de prinselijke familie van Liechtenstein - en het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek. De bestaande aandeelhouders - waaronder Sofina-bondgenoot Sequoia - legden ook geld op tafel.

    Nu komt daar nog een fiks bedrag bij. Volgens het lokale blad Entrackr haalde DeHaat 46 miljoen dollar op bij een reeks investeerders onder leiding van Sofina. Die nam daar 30,5 miljoen dollar (31 miljoen euro) van voor aijn rekening. Sofina zou na de operatie 11,73 procent van het landbouwplatform bezitten. Het nog altijd verlieslatende bedrijf zou voortaan 700 miljoen dollar waard zijn.

    DeHaat snoeide deze zomer in zijn personeel. Het zou zo'n 500 mensen ontslaan hebben, een kwart van het personeelsbestand, al sprak CEO Shashank Kumar toen van 'minder dan 100 ontslagen'.

    Belgen in India
    Sofina is niet de enige Belgische investeerder die inzet op de Indiase landbouw. De familie Colruyt kocht onlangs via haar vehikel Korys een belang in Sahyadri Farms, een van de belangrijkste fruit- en groentebedrijven van India. Het is een soort coöperatie in groenten en fruit die meer dan 18.000 boeren bedient. Zij bewerken samen bijna 12.500 hectare land. Sahyadri ondersteunt zijn leden van de aankoop van zaden over export tot de uitwisseling van best practices.

    Vorig jaar stapte de familie Colruyt ook in het India Progress Fund, een fonds van 50 miljoen euro dat door de Antwerpse impactinvesteerder Incofin wordt beheerd en de ontwikkeling van het Indiase platteland wil ondersteunen. Het richt zich op startende ondernemingen in de financiële en agro-industrie. Incofin investeerde zelf ook in Sahyadri Farms.

    Verlinvest, het investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, is de hoofdaandeelhouder van Sula Vineyards, het grootste Indiase wijndomein.

    Michaël Sephiha
  10. Katsjinggg 21 november 2022 13:01
    BUZZ-Sofina slides after November rally
    12:54 (21-11) - Bron: Reuters

    ** Shares in holding company Sofina drop more than 6% to the bottom of Belgium's BEL 20 blue-chip index
    ** "My best guess would be that the stock did rise heavily since the start of November," KBC Securities' Sharad Kumar S.P
    says
    ** "Some investors might be taking profits and some money off the table ahead of year end," he adds
    ** Up to Friday's close, Sofina shares were up around 13% since Nov. 1, but are now heading for their worst day since mid-September
    ** The analyst also notes many Sofina's investments "are in high growth cash-burning companies looking to turn a profit"
    ahead of an expected recession in 2023
    ** The stock is down 51% YTD including Monday's fall
    (Reporting by Juliette Portala)
    ((juliette.portala@tr.com))
  11. Katsjinggg 3 december 2022 12:28
    Harold Boël: ‘De prestatie van een holding meet je niet op één jaar maar op lange termijn’
    12:22 (03-12) - Bron: De Tijd

    Na de zware afstraffing van Sofina op de beurs probeerde CEO Harold Boël op Finance Avenue beleggers te overtuigen van de waardecreatie op lange termijn. Hij relativeerde ook het belang van Byju’s in de sterk gediversifieerde portefeuille.

    Het jaar 2022 dat stilaan op zijn einde loopt, was ontegensprekelijk bijzonder moeilijk voor beleggers. Een van de Bel20’ers die het hard te verduren kreeg, was de holding Sofina . De koers, die een jaar geleden nog een piek van 434,60 euro bereikte, maakte een halvering mee. Een zware klap voor een bedrijf dat van schone slaapster was uitgegroeid tot een echte beurslieveling.

    Dat Harold Boël, de CEO van Sofina, persoonlijk naar Finance Avenue kwam afgezakt om het beleggerspubliek toe te spreken - zowel in het Nederlands als het Frans, voor een bomvolle zaal - toont aan hoezeer hij bekommerd is om de forse afstraffing en het imago van zijn bedrijf. In een uitvoerige presentatie probeerde hij niet zozeer beleggers gerust te stellen, maar wel uit te leggen waar het bij Sofina om draait.

    Strenge correctie
    De scherpe koersval plaatste hij vooreerst in perspectief. Sofina zakte een stuk meer dan de referentie-index, de MSCI World, maar een sectorgenoot als de Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik maakte net hetzelfde mee. ‘Aan de basis van de koersdaling ligt het geheel van groeibedrijven die dit jaar een strenge correctie meemaakten’, legde hij uit.

    Wat een holding als Sofina doet, moet je echter vooral op langere termijn bekijken, benadrukte Boël. ‘Ik denk eerlijk dat je de prestatie van een holding niet op één jaar mag meten, maar op lange termijn. Wat ons interesseert, is de waarde van onze portefeuille en die was op 30 juni slechts met 13 procent gedaald.’ De Sofina-topman merkte daarbij op dat de beurskoers tijdens de pandemie veel forser was gestegen dan de waarde van de portefeuille.

    Al is hij best tevreden met de evolutie van de portefeuille in het voorbije decennium. ‘Het feit dat we waarde hebben gecreëerd over een periode van 10 jaar, sterkt ons in de overtuiging dat we op goede weg zijn.’

    Hij schetste vervolgens hoe de portefeuille ingrijpend is geëvolueerd en nu volledig focust op innovatie en groei, via rechtstreekse en onrechtstreekse investeringen in jonge bedrijven die in vier sectoren actief zijn: consumptiegoederen en detailhandel, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Sofina volgt bedrijven daarbij doorheen de hele ontwikkelingscyclus. Het heeft zo een sterk gediversifieerde portefeuille uitgebouwd, waarbij de 10 grootste posities slechts een gewicht van 25 procent uitmaken. ‘Dat is erg praktisch, omdat geen enkel bedrijf de economie van de portefeuille in gevaar kan brengen.’

    Toch was de participatie in de Indiase leerapp Byju’s afgelopen jaar een van de oorzaken van de koersval. Byju’s kwam in een slecht daglicht te staan door berichten over onzuivere commerciële praktijken, de late publicatie van de jaarresultaten en vragen bij de waardering. Youry Huygen van De Belegger/L’investisseur vroeg Harold Boël hoe het komt dat Byju’s bij een recente kapitaalronde op 22 miljard dollar werd gewaardeerd, terwijl de techinvesteerder Prosus, dat eveneens in het kapitaal zit, er maar 6 miljard dollar op plakt.

    De Sofina-topman wees vooreerst op de verschillende tijdstippen van beide waarderingen. Die van 22 miljard dateert van maart, dus van voor de grote marktcorrectie, die van Prosus is van recente datum. Hij legde ook uit dat Byju’s weliswaar de tweede grootste positie is van Sofina, maar dat de impact in het geheel van de portefeuille al bij al gering is. Tot slot ‘weten we niet wanneer en tegen welke prijs we ons belang in Byju’s zullen verkopen – wat vandaag niet aan de orde is. Maar als we tegen een waardering van 6 miljard zouden verkopen, zouden we een heel goede zaak gedaan hebben’.

    Een terugkerende kritiek op Sofina is ook de communicatie. Met de publicatie van halfjaarlijkse Newsletters is daar al een duidelijke stap voorwaarts gezet. Nieuws over belangen die de holding heeft genomen of over verkochte participaties moeten de beleggers echter steeds met maanden vertraging vernemen.

    Boël: ‘We weten dat qua communicatie het werk nooit gedaan is. Als beursgenoteerd bedrijf moeten we echter een evenwicht zien te vinden. We moeten coherent zijn in wat we melden – niet alleen goed nieuws vanzelfsprekend – zonder de aandeelhouders te verstikken.’

    Op de vraag of hij na de stevige waardedalingen al investeringsopportuniteiten ziet, hield Boël zich op de vlakte. ‘Het beeld is nog een beetje troebel. De rente zal nog klimmen, vooral in Europa. Zolang we geen zicht hebben op wanneer de inflatie onder controle is, zal de markt zeer onstabiel blijven.’

    ‘De geschiedenis toont echter aan dat er de volgende jaren uitstekende investeringsmomenten zullen zijn. Ik ben dus eerder optimistisch voor de toekomst. Maar het is ook een kwestie van timing: we zullen wel zien wanneer bedrijven waarin we nog niet investeren, geld komen vragen.’

    Koen Lambrecht
  12. forum rang 6 'belegger'' 3 december 2022 19:43
    Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Zweedse Investor, die geven in hun jaarverslag gewoon een specificatie van de NAV. Daarmee zie je per participatie voor hoeveel het in de boeken staat en om hoeveel procent van de NAV het gaat. Dat doen ze voor beursgenoteerd, maar ook voor private equity. Bij Sofina heb ik nog nooit een specificatie van de NAV gezien. Voor hoeveel zitten ze bijvoorbeeld in onderwijs en voor hoeveel in gezondheidszorg, geen idee. Zo ook voor Byju's. Alleen een algemene uitspraak dat de grootste 10 posities een kwart van NAV bedragen. De markt moet dan zelf maar uitzoeken hoe groot het aandeel van Byju's was en is. Bij Sofina willen ze dergelijke informatie gewoon niet delen. Het Zweedse Investor bestaat al meer dan 100 jaar en het gaat daar prima. Daarom zie ik geen reden waarom Sofina zo geheimzinnig blijft doen.

    Het argument dat teveel informatie de aandeelhouders kan verstikken snap ik ook niet zo. Ze hoeven niet elke kleine transactie of elke scheet te delen. Maar wees gewoon wat duidelijker over hoe het gaat met bijvoorbeeld de participaties in onderwijs en die in gezondheidszorg etc. Misschien kun je een deel wel ergens tussen de regels terugvinden in de nieuwsbrieven en ligt het aan mij.
  13. [verwijderd] 22 december 2022 10:58
    Kooplijst 2023: Janneke Willemse
    Door Belegger.nl op 22 december 2022

    Deze week trapten we de jaarlijkse Belegger.nl Kooplijst-competitie af, waarbij experts hun drie favoriete fondsen voor het volgende jaar aanwijzen. Vandaag de eer aan Janneke Willemse.

    De Kooplijst-koningin draaide heel wat jaartjes bovenaan mee, maar afgelopen jaar was dat wel anders. "Zo zie je maar weer dat het bij beleggen ook heel anders kan uitpakken dan hoe je het in gedachten had, en dat het dan ook hard kan gaan. Denk dus altijd goed na voor je de tips daadwerkelijk opvolgt; ze blijven toch altijd een beetje een gok."

    "En sta stil bij de verdeling binnen je portefeuille. Het grootste gedeelte kun je het best in breed gespreide en goedkope trackers stoppen, en een kleiner gedeelte - het ‘speelgeld’- kun je gebruiken om spannende aandelentips zoals deze op te volgen. Voor sommigen wellicht een no-brainer, maar ik wil het toch even gezegd hebben."

    Willemse kiest voor haar Kooplijst 2023 voor drie behoorlijk afgestrafte aandelen; Etsy, Disney en Sofina.

    1. Etsy
    Etsy is een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten. In eerste instantie profiteerde het bedrijf van de pandemie en de en masse thuiszittende mensen, legt Willemse uit. "Je vindt er van alles; Ik heb er bijvoorbeeld unieke mondkapjes gekocht, maar ook een laptophoes. Je vindt bij Etsy toch net even wat andere, apartere dingen dan elders, en dat is ook wel wat hen onderscheidt van de rest. In bredere zin vind ik het thema e-commerce en alles wat online verkocht en verhandeld wordt interessant. Etsy is daarin een niche, maar heeft tegelijkertijd een behoorlijke omvang."

    In drie jaar tijd is het aantal kopers op het platform meer dan verdubbeld. In een Q3-update van het bedrijf zelf staat te lezen dat ze meer dan 90 miljoen gebruikers wereldwijd hebben, waarvan 7,4 miljoen verkopers. "En volgens Etsy zelf is dit nog maar het begin; het is slechts 2,5% van het potentiele bereik."

    "De koers van het aandeel is in 2022, mede door de afkoelende economie, met 42% gedaald. Dat is veel slechter dan het marktgemiddelde. Maar in de afgelopen drie maanden zag je toch weer een herstel van 26%, dus het kan ook snel gaan."

    "De omzet ging in het Q3 omhoog, mede dankzij hogere transactiekosten. Als ook de Q4-cijfers weer beter zijn, zul je dat begin volgend jaar in de koers gaan terugzien. Het is aardig om te bekijken of de trend van online shopping volgend jaar doorzet en dit aandeel weer kan herstellen."

    2. Disney
    Ook Walt Disney is een aandeel dat in 2022 fors heeft moeten inleveren. De kwartaalcijfers werden niet goed ontvangen en dat heeft vooral te maken met de resultaten van streamingdienst Disney Plus. Aan het aantal abonnees ligt het niet. "Dat ontwikkelt zich fantastisch. Het aantal abonnees groeide veel sneller dan Disney zelf verwachtte. Met alle kanalen van Disney bij elkaar, dus ook ESPN en Hulu, zitten ze al op 235 miljoen gebruikers", aldus Willemse.

    Het probleem is alleen dat streaming ook enorm veel kost, waardoor er nog verlies wordt gedraaid in die tak. Naar verwachting zal het bedrijfsonderdeel in 2024 winstgevend worden.

    "Wat verder in het oog springt is dat Bob Iger, de man die Disney vijftien jaar lang hartstikke goed leidde, weer terug is. Dit terwijl topman Bob Chapek er net 2,5 jaar zat. Iger is al druk aan het reorganiseren. Er worden geen nieuwe mensen aangenomen en ze gaan fors snijden in de kosten. Ik werd wel gerustgesteld door de quote dat creativiteit en kwaliteit het allerbelangrijkste blijven."

    "Ik ben benieuwd hoe het orde op zaken stellen van Iger gaat uitpakken. De koers van het aandeel is enorm gedaald en ik denk dat volgend jaar een voorschot genomen kan worden op de verwachte winstgevendheid van streaming in 2024 en dat de koers dan kan stijgen."

    3. Sofina
    Dan de toch wel verrassend te noemen keuze van Willemse voor de Belgische investeringsmaatschappij Sofina.

    "Voorheen wist ik er niet veel over, en mijn eerste gedachte was dat het een nogal saaie onderneming zou zijn. Niet is minder waar. Ze investeren in de meest uiteenlopende bedrijven, waar beleggers normaal gesproken geen toegang toe hebben, en waarvan ze ook echt een partner worden. Het gaat om minderheidsbelangen van tussen de 20 en 100 miljoen euro. Een voorbeeld is Vinted, waar ik zelf ook regelmatig gebruik van maak en enthousiast over ben."

    Sofina investeert aan de hand van drie stijlen: langetermijninvesteringen, snelgroeiende bedrijven (Sofina Growth, hier is Vinted onderdeel van) en private funds, wat met iets meer dan de helft van de portefeuille de belangrijkste pijler is. Bij dit onderdeel gaat vooral om durf- en groeikapitaal.

    "De koers van het aandeel is zo ver gedaald dat de waarde van alle belangen bij elkaar hoger is. Met andere woorden: de beurskoers ligt ruim onder de netto intrinsieke waarde. Een belangrijke reden waarom ik denk dat Sofina in 2023 een mooi herstel kan laten zien.”

  14. forum rang 4 boothram 8 januari 2023 18:55
    byju? zal 15% van zijn 22 miljard $ aandelen terugkopen... of toch onderhandelen.
    zijn de 5% van sofina daarbij?
    De hamvraag : is byju na enkele schandaalverhalen Echt niks meer waard, of toch een miljardje voor die 5%? Of wil de familie een 'boel' geld voor ergens mee een aangetrouwde (saverijs) familale tankermaatschappij te kopen? Zou zo maar kunnen... of zet men euronav op 'vinted'?



  15. Katsjinggg 9 januari 2023 16:05
    Sofina grootste verkoper bij beursgang Mamaearth
    16:00 (09-01) - Bron: De Tijd

    Vier op de tien bestaande aandelen die bij de beursgang van het Indiase Mamaearth worden verkocht, zitten in de handen van Sofina. Dat blijkt uit de documentatie van de operatie van het digitaal platform.

    Honasa Consumer, ook bekend onder de naam van zijn hoofdmerk Mamaearth, is een digitaal platform voor persoonlijke verzorging en babyverzorging dat natuurlijke en toxinevrije producten verkoopt onder de merknamen Mamaearth, The Derma Co en Aqualogica.

    Sofina, de holding van de familie Boël, investeerde midden 2021 voor het eerst in het bedrijf en legde begin dit jaar nog eens geld op tafel. Vorige zomer zou de holding bij een kapitaalronde van 50 miljoen dollar meer dan de helft van dat bedrag op tafel gelegd hebben. Sofina bezit 9,64 procent van Honasa Consumer.

    Sinds enkele weken maakt het bedrijf werk van een beursgang. Bij die operatie zouden zowel nieuwe als bestaande aandelen worden verkocht. Honasa zou 400 miljoen Indiase roepie (ongeveer 45,4 miljoen euro) willen ophalen met de verkoop van nieuwe aandelen en uit de documentatie van de operatie blijkt dat tot 46,82 miljoen bestaande aandelen aan de man gebracht worden. Daarvan komen 19,13 miljoen exemplaren (41% van het totaal) van Sofina. Bij de andere verkopende aandeelhouders zit het echtpaar Alagh, de oprichters van Honasa. Zij zouden bijna 3,3 miljoen stuks van de hand doen.

    Mamaearth bereikte vorige zomer een waardering van 1,07 miljard dollar. Het bereikte toen het statuut van een eenhoorn, een techbedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Hoeveel dat nu (nog) is, is niet bekend. Mamaearth zou in 2021 een omzet van 10 miljard Indiase roepie (122 miljoen euro) gerealiseerd hebben. Dat zou in 2022 gedaald zijn tot 106 miljoen euro.

    Wijn
    Mamaearth is in een korte tijd het tweede Indiase bedrijf met een Belgische aandeelhouder dat naar de beurs trekt. Vorige maand trok Sula Vineyards, de grootste wijnproducent van India, naar de beurs van Mumbai.

    Toen werden alleen bestaande aandelen verkocht. Van de 25,54 miljoen aangeboden stuks kwam meer dan driekwart (tot 19,4 miljoen) van Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische familie de Spoelberch.

    De beursgang waardeerde het bedrijf op 30 miljard roepie (340 miljoen euro) en leverde de AB InBev-familie aan een intekenprijs van 357 roepie (4,07 euro) per stuk 79 miljoen euro op. Na de beursgang behoudt de discrete Belgische zakenfamilie een belang van ongeveer een kwart in het bedrijf.

    Michaël Sephiha
410 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Sofina is niet bang om van koers te veranderen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links