Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dé ETF om mee te beginnen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. dec '22 De markt als mens 1
  2. nov '22 Is Genesis de volgende dominosteen? 1
  3. nov '22 Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Reacties

54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 24 augustus 2022 14:18
    quote:

    Terpstreet schreef op 24 augustus 2022 08:46:

    Ik heb een vraagje; ik beleg nu maandelijks in de s&p 500 voor mijn pensioen (duurt nog 35 jaar)

    Ik zit 100% in s&p en 100% in aandelen. Is dit te risicovol en is de msci een beter alternatief?

    Ik heb erg veel vertrouwen in de amerikaanse economie. Echter heb ik een grote valuta risico.

    Wat adviseren jullie?
    Voor wie nog zo lang kan profiteren van het hogere verwachte rendement dat aandelen bieden is 100% aandelen allocatie helemaal niet verkeerd. Je moet wel bestand zijn tegen een paar keer een drawdown van meer dan 50%.

    Maar 100% in de VS is wel een risico. Het gaat dan niet over wat er morgen gebeurt maar wat er binnen nu en 35 jaar kan gebeuren. En met de politieke instabiliteit in de VS en de opkomst van China en andere opkomende economieën is er een heleboel wat er kan gebeuren.

    Dus misschien toch eerder een wereldwijde index volgen met een significante weging buiten de VS. Of meerdere ETF's.

    Tot nu toe heb je met je allocatie enorm de wind mee gehad: de VS draait beter dan de rest van de wereld en de USD is enorm in waarde gestegen. Zou je nu de switch naar grotere spreiding maken dan heb je die outperformance alvast maar in de tas.

    Een aardige website over ETF-beleggen op de lange termijn voor het pensioen is 'Sound investing' paulmerriman.com

    Die heeft zich helemaal toegewijd aan het optimaal beleggen voor pensioen. Is wel een Amerikaanse site, dus een klein beetje vertalen naar Nederland zal wel nodig zijn. Veel fondsen mogen namelijk in Nederland van de AFM niet aangeboden worden wegens ontbrekende Nederlandstalige informatie...
  2. ric49 24 augustus 2022 17:06
    Beste Erik,
    Dank voor je leuke artikel
    Ik beleg al ruim 50 jaar en ken dit product. Een groot nadeel van in ETF's handelen is dat mijn Bank (ABN) vanwege regels van de 'bemoei-al AFM', sinds een paar jaar eist dat ik KENNIS-examens afleg.
    Aparte examens voor aandelen, voor ETF's, voor Beleggingsfondsen, Turbo's of Optes
    Werk je met verschillende banken, dan moet je overal je kennis tonen. Diepgang via vragen per bank verschilt nogal.
    En niet zo als bij je auto-rij-examen éénmalig, nee er zijn inmiddels aanvullende examens, omdat sommige producten inhoudelijk wat aangepast zijn.

    DIEP TRIEST, maar dit is een barriere waardoor gebruik ontmoedigd wordt, en ik een deel van dergelijke beleggingsproducten maar links laat liggen.
    M vr gr
  3. forum rang 6 marique 24 augustus 2022 21:22
    quote:

    rene66 schreef op 24 augustus 2022 13:07:

    [...]Het is een kwestie van risico afweging. Met een ETF op de S&P500 verdien je over de afgelopen jaren circa 2% meer dan met een wereld ETF. Met een wereld ETF loop je in mijn beleving een beetje minder risico. Maar in een wereld ETF zit ook een zeer groot deel Amerikaanse aandelen

    Wellicht is een Health Care ETF ook interessant voor je. Daar is het risico in mijn beleving nog minder van.

    www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/sn...

    www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/sn...

    Je kan uiteraard ook spreiden, bijvoorbeeld 40% S&P500, 40% World en 20% Health Care
    Voor LT planning moet de vraagsteller het niet te ingewikkeld maken.
    Met
    70% S&P
    30% Europa
    heb heb je ongeveer hetzelfde als 100% World.
    En je kunt dan gedurende de looptijd naar believen wat meer of minder in Europa steken.
    Komt op zeker moment Azië sterk op dan kun je daarvoor een klein plekje (bijvoorbeeld 5%) vrijmaken.

    .
  4. Jalapenjos 24 augustus 2022 21:39
    quote:

    Jeroen schreef op 23 augustus 2022 21:27:

    Ik ben een beginnende belegger en heb wat vragen over ETFs:

    - Wie beheert de ETFs, en wat als deze ermee stopt (geen idee of dat zomaar kan..)?
    - Ik zie vaak lage volumes qua handel via DeGiro. Is dat geen groter risico als ik ze ooit van de hand wil doen?

    Dank.
    - De ETF wordt beheerd door de uitgever ervan en met die naam begint de naam van de etf (VanEck, iShares etc.). Als een etf wordt gestopt dan heb je recht op uitkering van de waarde van jouw 'aandeel' in de etf. In de regel wordt dat automatisch geregeld.
    - ik meen dat lage handelsvolumes bij etf net zo 'problematisch' zijn als bij aandelen; de etf is minder liquide en dus minder snel/makkelijk van de hand te doen. Ik meen ook dat koersfluctuaties dan ook groter zullen zijn, met dien verstande dat de waarde van de etf per definitie (bijna) gelijk is en blijft aan de net asset value van de onderliggende waarden.
    Tegelijkertijd is een etf uitstekend voor de langere termijn en je weet nooit wat en of het volume in die tijd verandert.

    Kijk eens op een site als van ishares of vaneck, of een andere uitgever. Heel veel van die sites geven uitstekende informatie over etf's in het algemeen.
    Maar zie bijv. ook www.justetf.com/en/academy/
  5. forum rang 6 rene66 25 augustus 2022 11:09
    quote:

    'belegger'' schreef op 25 augustus 2022 01:02:

    Dividendlekkage wordt aangekaart in de comments. Bij iShares Core MSCI World UCITS ETF kom ik op 0,19%. Dat kun je optellen bij de TER van 0,20%, waardoor dit ETF ongeveer 0,40% per jaar kost.
    @belegger, je hebt van veel ETF's twee versies. Eentje met dividend en eentje waar het dividend wordt verwerkt in de koers. De laatste moet je dus kiezen als je geen dividend lekkage wilt hebben.

    www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/sn...

    iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA
  6. forum rang 6 'belegger'' 25 augustus 2022 11:45
    quote:

    rene66 schreef op 25 augustus 2022 11:09:

    [...]@belegger, je hebt van veel ETF's twee versies. Eentje met dividend en eentje waar het dividend wordt verwerkt in de koers. De laatste moet je dus kiezen als je geen dividend lekkage wilt hebben.

    www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/sn...

    iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA
    Dat maakt geen verschil. Het ETF in Ierland ontvangt niet het volledige bruto dividend van de bedrijven in portefeuille. Die lekkage is definitief. Vervolgens maakt het niet uit of het ETF zelf dividend uitkeert of herbelegt.
  7. forum rang 6 rene66 25 augustus 2022 12:11
    quote:

    'belegger'' schreef op 25 augustus 2022 11:45:

    [...]Dat maakt geen verschil. Het ETF in Ierland ontvangt niet het volledige bruto dividend van de bedrijven in portefeuille. Die lekkage is definitief. Vervolgens maakt het niet uit of het ETF dividend uitkeert of herbelegt.
    Dat hangt af van de belastingverdragen die Ierland heeft afgesloten met de landen waar de aandelen van de ETF vandaan komen. Ishares kan dus gebruik maken van deze afspraken. Verder kan bij een aantal aandelen (die dus in de EFT zitten) worden gekozen of de ETF zelf dividend wil hebben of een uitkering in aandelen. Op die manier wordt de dividend lekkage nog meer beperkt.

    Er zijn verder ook aandelen in die ETF die helemaal geen dividend uitkeren. Wil je de lekkage helemaal ontwijken dan kan een index world fonds kopen die in Nederland is gevestigd.
  8. forum rang 6 'belegger'' 25 augustus 2022 12:31
    quote:

    rene66 schreef op 25 augustus 2022 12:11:

    [...]Dat hangt af van de belastingverdragen die Ierland heeft afgesloten met de landen waar de aandelen van de ETF vandaan komen. Ishares kan dus gebruik maken van deze afspraken. Verder kan bij een aantal aandelen (die dus in de EFT zitten) worden gekozen of de ETF zelf dividend wil hebben of een uitkering in aandelen. Op die manier wordt de dividend lekkage nog meer beperkt.

    Er zijn verder ook aandelen in die ETF die helemaal geen dividend uitkeren. Wil je de lekkage helemaal ontwijken dan kan een index world fonds kopen die in Nederland is gevestigd.
    iShares rapporteert in hun jaarverslag per ETF een regel "Non-reclaimable overseas withholding tax". Daarmee zijn zij naar mijn weten de enige ETF aanbieder die dit inzichtelijk maakt. Dit is wat er lekt en dat kun je delen op het dividend, zo kom je op het percentage dat er lekt en dat is definitief. Daarachter zit inderdaad een hele wereld met verdagen.

    Onderaan de streep heb ik de lekkage voor verschillende ETF's uitgezocht. Door de band genomen lekt er op deze manier zo'n 14-15% op Amerikaanse aandelen en zo'n 11-12% of wereldwijde aandelen uit ontwikkelde markten. Voor Europa zit er een flink verschil in fiscale regimes en zie ik een lekkage rond de 6-10%. Met wat voorbeelden van hoogdividend ETF's kom ik in Europa op een lekkage van 6-7%.

    De Northern Trust fondsen die jij hebt hebben de status van fiscale beleggingsinstelling (FBI). Hiermee kun je (grotendeels) de dividendlekkage omzeilen. Misschien een stukje in opkomende markten waar het niet lukt, maar dat zullen dan kleine verschillen zijn. De NT fondsen zijn met een TER van 0,15% ietsje goedkoper dan de gebruikelijke 0,20%, maar met de dividendlekkage meegerekend wordt het verschil groter. Conform de documentatie heeft NT de mogelijkheid om een in- dan wel uitstapvergoeding te rekenen, uit mijn hoofd 0,15%.

    Verder heb je Actiam, die rekenen een TER van 0,08% en hebben ook een FBI-status. Volgens mij heeft Actiam geen small caps en emerging markets. Actiam is wel een keer verkocht aan een andere partij en ze hadden een keer een grote partij die uitstapte. Maar de kosten zijn laag. Zowel NT als Actiam hanteren elk een eigen ESG-screening. Je koopt dus niet exact MSCI World. Dat zal de ene keer een beter en dan weer eens een minder rendement geven, maar met honderden aandelen heb je altijd nog een flinke spreiding.
  9. Anak 25 augustus 2022 13:18
    Mee eens dat breed gespreide wereld etfs een zeer belangrijk onderdeel vormen in een portefeuille.
    En als je het heel eenvoudig wenst te houden dan lees je Taylor Lorimar's boek "The Bogleheads' Guide to the Three-Fund Portfolio". Eenvoudig te repliceren met in Nederland, België of Europa verkrijgbare lage kosten ETF's. Gebaseerd op de principes van John Bogle, de oprichter van Vanguard.

    Het is een schande dat dit boek nog niet in het Nederlands is vertaald. Mijn inziens verplichte leeskost.
  10. forum rang 6 marique 25 augustus 2022 14:04
    quote:

    rene66 schreef op 25 augustus 2022 11:09:

    [...]@belegger, je hebt van veel ETF's twee versies. Eentje met dividend en eentje waar het dividend wordt verwerkt in de koers. De laatste moet je dus kiezen als je geen dividend lekkage wilt hebben.

    www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/sn...

    iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA
    Volgens Morningstar scoort de herbeleggende variant jaarlijks gemiddeld 0,3% hoger dan de uitkerende variant. Dat verschil wordt niet veroorzaakt door dividendlekkage maar doordat dividendverwerking bij herbelegging efficiënter is dan bij uitkering.
    (NB: @'belegger" heeft gelijk dat dividendlekkage bij beide varianten gelijk is.)

    Zie bijlage:
  11. forum rang 6 'belegger'' 25 augustus 2022 23:01
    quote:

    buitenblad schreef op 25 augustus 2022 22:17:

    Persoonlijk zou ik een hele andere kopen. 9 van de 10 pensioenportefeuilles zitten ook tot hun nek in deze etf. Genoeg exposure wat mij betreft op een index.
    Dat is inderdaad persoonlijk, niet iedereen heeft een (goede) pensioenregeling.
54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links