Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 149 150 151 152 153 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 17 augustus 2022 09:35
    Duitse Uniper boekt megaverlies
    Gastoevoer vanuit Rusland stokt.

    (ABM FN-Dow Jones) Uniper heeft in de eerste helft van dit jaar het verlies flink zien oplopen, nadat de levering van Russisch gas stokte. Dit bleek woensdag uit cijfers van de grootste importeur van Russisch gas in Duitsland.

    In het afgelopen halfjaar werd een verlies geboekt van 12,4 miljard euro tegen een verlies van 20 miljoen euro een jaar eerder. De stop van de gastoevoer uit Rusland zorgt voor grote problemen, omdat Uniper elders gas moest inslaan tegen veel hogere tarieven om aan zijn leveringsverplichting te voldoen. Duitsland nam al een belang van 30 procent om het noodlijdende bedrijf te ondersteunen.

    In het verlies van afgelopen halfjaar is een bedrag opgenomen van 6,5 miljard euro voor problemen in de toekomst als gevolg van leveringsproblemen, naast 2,7 miljard euro aan afschrijvingen op onder meer leningen voor de stilgezette Nord Stream 2-pijplijn.

    Op aangepaste basis boekte Uniper een nettoverlies van 359 miljoen euro, significant lager dan de winst van 485 miljoen euro een jaar eerder. Hier waarschuwde Uniper in juni van dit jaar al voor, toen het de outlook voor 2022 introk vanwege de leveringsproblematiek.

    Uniper wil geen nieuwe outlook afgeven, maar waarschuwde woensdag wel dat het dit jaar verlies zal lijden.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 10 voda 17 augustus 2022 10:10
    De harde cijfers | Liander verwelkomt 583 megawattpiek zonnepanelen in eerste halfjaar

    Liander heeft in het eerste halfjaar 583 megawattpiek zonnepanelen verwelkomd, dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van marktcijfers van Alliander.

    Waar Liander in het tweede kwartaal van 2022 nog 397 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomde, was dat in het tweede kwartaal van dit kalenderjaar 356 megawattpiek; oftewel een daling van 10 procent.

    Groei geïnstalleerd vermogen
    Onderstaande grafieken met het nieuw gerealiseerde vermogen per kwartaal en halfjaar laten zien dat de groei van het geïnstalleerde vermogen in 2022 lager is dan in 2021.

    Noot: de eerste grafiek laat een forse stijging zien in het tweede kwartaal van 2020. Oorzaak is een correctie in de brondata van Alliander, waardoor de stijging in de periode van het derde kwartaal in 2019 tot en met het tweede kwartaal in 2020 is opgenomen in de toename bij het tweede kwartaal van 2020.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  3. forum rang 10 voda 17 augustus 2022 10:18
    Project van de week | Grootste zonnepark van Nederland start levering stroom

    In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het grootste zonnepark van Nederland, gerealiseerd door Solarfields in Biddinghuizen.

    Zonnepark Dorhout Mees levert eind juli de eerste stroom aan het stroomnet. Het door Solarfields gerealiseerde zonnepark is met 144 megawattpiek momenteel het grootste van Nederland en kan 34.000 huishoudens van stroom voorzien.

    Gesloten distributiesysteem
    De projectontwikkelaar wist enkele jaren met succes SDE+-subsidie voor het project aan te vragen. Het projectgebied maakt deel uit van het recreatiegebied Dorhout Mees. Het zonnepark is aan de noordkant begrensd door het open agrarisch gebied, aan de west- en oostkant door een boscomplex. Aan de zuidkant ligt het tussen de Strandgaperweg, de Harderdijk een golfbaan en natuurgebied.

    Voor de netaansluiting van de zonneweide is gebruikgemaakt van een gesloten distributiesysteem. Deze oplossing is opgezet in samenwerking met EQUANS, dat in Flevoland een privaat elektriciteitsnet beheert. Omdat de beschikbare netcapaciteit bij de elektriciteitsstations ontoereikend is, zijn zonnepark Dorhout Mees maar ook de onlangs geopende zonnecarport van Lowlands in Biddinghuizen op het systeem aangesloten.

    Zonnepark Dorhout Mees van Solarfields in cijfers

    Fabrikant zonnepanelen: Jolywood

    Aantal zonnepanelen: 312.148 stuks

    Kenmerken zonnepanelen: bifaciale zonnepanelen met een vermogen van 460 en 465 wattpiek per stuk

    Omvormers: 478 omvormers van Sungrow van 250 kilovoltampère en 1.500 volt DC

    Overige systeemcomponenten: 17 Sungrow-transformatorstations van 6 megavoltampère aangesloten op 3 netaansluitingen van het Smart Grid Flevoland (23 kilovolt)

    Installateurs: ib vogt, Smart Grid Flevoland en Equans

    Middenspanningsnet ontzien
    ‘We zijn verheugd dat dit zonnepark dankzij creatief denken nu stroom levert aan al deze huishoudens’, stelt Jelmer Pijlman, partner van Solarfields. ‘Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan problemen om de opgewekte energie terug te leveren aan het net. Dit heeft als risico dat de verduurzaming enorm wordt vertraagd. Deze innovatieve oplossing is een mooi voorbeeld van het denken in oplossingen. We verwachten dit soort oplossingen ook elders in Nederland toe te kunnen passen.’

    Peter Schillemans, manager Duurzame Energie & Netten bij EQUANS, vult aan: ‘In deze specifieke situatie ontzien we het middenspanningsnet, waardoor lokale initiatieven en ontwikkelingen in Flevoland doorgang kunnen krijgen. Dit kan alleen als verschillende marktpartijen elkaar vinden en samen tot alternatieve oplossingen komen, zoals de ontwikkeling en uitbreiding van Smart Grid Flevoland, ons private stroomnet. Op deze manier verbinden we partijen en integreren we energieconcepten op een slimme manier.’

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  4. forum rang 6 haas 17 augustus 2022 14:51
    De groene gasinstallatie die HoSt naast de brouwerij van Grolsch heeft gebouwd. © grolsch
    700 Twentse huishoudens krijgen straks gas afkomstig van Grolsch

    ENSCHEDE - Bierbrouwer Grolsch heeft het eerste groene gas geproduceerd uit eigen afvalwater. 7
    Op het terrein van de brouwerij is een groen gasinstallatie geplaatst die jaarlijks een miljoen kubieke meter groen gas uit biogas gaat produceren.
    Dit is genoeg om 700 Twentse huishoudens van gas te voorzien.

    Gerben Kuitert 16-08-22, 11:25 Laatste update: 16-08-22, 14:09
  5. forum rang 10 voda 18 augustus 2022 06:21
    Duitsers hopen op extra aardgas uit Groningen, maar vragen er niet om

    Duitsland zoekt naarstig naar alternatieven voor Russisch aardgas en voert gesprekken met Nederland. Op extra gas uit Groningen dringt Berlijn niet direct aan. Toch staan de Duitsers erom te springen.

    Guy Hoeks 18-08-22, 06:01

    55 miljard kubieke meter aardgas. Dat is de hoeveelheid Russisch gas die Nord Stream 1 per jaar door de Baltische Zee naar Duitsland kan vervoeren. De helft van wat de Duitsers jaarlijks verbruiken.

    Lees ook
    Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs: zes keer zo duur
    Nederlandse economie flink gegroeid ondanks gascrisis en inflatie

    Sinds de oorlog in Oekraïne zet het Kremlin de omstreden gaspijpleiding – waarmee Duitsland zich onder ex-kanselier Merkel (CDU) grotendeels economisch afhankelijk maakte van Rusland – echter in als keihard drukmiddel.

    Die strategie blijkt effectief. Het verminderen van de Russische gastoevoer, tot inmiddels 20 procent van de totale capaciteit, heeft in Duitsland tot grote paniek geleid. Zo moest Duitse overheid de belangrijke gasimporteur Uniper redden, die door de gestokte leveringen in de problemen was gekomen. Duitse burgers wordt in allerijl opgeroepen energie te besparen en in Duitse steden is het ’s nachts pikkedonker.

    © ANP
    Kerncentrales
    ,,Duitsland staat voor de opgave om een gigantische hoeveelheid Russisch aardgas uit Nord Stream I te moeten vervangen’’, vertelt Dieter Franke, geologisch onderzoeker bij Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (BGR). Eigenlijk zouden de drie kerncentrales in Duitsland dit jaar moeten sluiten. De Duitse bondsregering koerst nu af op een verlenging van minimaal zes maanden.

    Steenkoolmijnen gaan weer open, gevolgd door het nog vervuilender bruinkool. Ook haalt Duitsland de banden aan met dubieuze olieregimes als Kazachstan. En Duitsland zet in op (drijvende) terminals voor vloeibaar gas (LNG). ‘Hier rusten onze klimaatdoelen’, aldus een kritische cover van weekblad Der Spiegel die een rouwkrans laat zien.

    Duitsland is intussen ‘in dialoog’ met Nederland, zo klinkt het in Berlijn. Afgelopen maanden voerde economieminister Robert Habeck (de Groenen) meerdere intensieve gesprekken met collega-ministers Rob Jetten (D66) en Micky Adriaansens (VVD).

    Afzonderlijk reisden de Nederlandse ministers naar de Duitse hoofdstad. Wat daar precies besproken werd, is binnenskamers gebleven. Maar dat Duitsland aandringt op meer Gronings gas, is volgens een woordvoerder van Jetten niet het geval.

    De gesprekken gingen wel over het ‘zwartste scenario’, waarin de Duitse industrie bij een gastekort deze winter moet afschakelen ‘en Nederland ook getroffen wordt.’ Als de Duitse industrie stilvalt, heeft dat ook grote gevolgen voor de rest van de Europa.

    Op het moment importeren de Duitsers 35 miljard kubieke meter gas per jaar uit Nederland, blijkt uit gegevens van Gasunie, dat het transport naar Duitsland verzorgd. Volgens een woordvoerder ‘drie keer zoveel vergeleken met vorig jaar’ en volledig het gevolg van het sneeuwbaleffect dat volgde op de gebeurtenissen in Oekraïne.

    Bundesnetzagentur is duidelijk: al ging de Groningse gaskraan volledig open, dan zou Nederland nog niet in zijn eentje het wegvallen van het Russische gas in Duitsland kunnen opvangen, stelt de Duitse toezichthouder in een reactie.

    © REUTERS
    Gasreserves
    Inmiddels lijkt de paniek over de gasuitval in Duitsland ietwat weggeëbd. Op zaterdagavond tweette Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder, dat de gasreserves van Duitsland met ruim 75 procent (zo’n 183 terawatt uur) ‘eerder dan nodig’ gevuld zijn. De beoogde eindstand van 85 procent op 1 oktober is volgens Müller in zicht.

    Maar, zegt Franke: ‘Iedere levering zal de situatie ontspannen en Duitsland helpen’. Toch hoeven de Duitsers waarschijnlijk niet op meer gas uit Groningen te rekenen. Volgens de woordvoerder van Jetten is de D66-minister erop ‘gebrand’ om het Groninger gasveld te sluiten.

    Franke weet dat de Duitse regering voor de invasie in Oekraïne al ‘min of meer’ geaccepteerd had dat de gaswinning in Groningen volgend jaar naar 0 zou gaan. Toch is extra gas volgens hem geen overbodige luxe, op één voorwaarde. ‘De Nederlanders moeten het risico op verdere gasproductie zelf in kaart brengen.’

    Importcijfers
    Van de totale behoefte aan laagcalorisch gas (158 terawatt uur) importeert Duitsland 95 procent uit Nederland, zo blijkt uit gegevens van de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur.

    Dat laagcalorisch aardgas komt uit het gasveld van Slochteren. Het extra aardgas dat dit jaar naar Duitsland gaat is vooral hoogcalorisch gas van aard, vertelt een Gasunie-woordvoerder. Dit gas, afkomstig uit kleine velden, bevat minder stikstof en daarmee meer energie.

    In de jaren 60 haalde Groningen jaarlijks 70 tot 80 miljard kubieke meter gas uit de grond. Daarmee zou Duitsland tegenwoordig haar volledige gasverbruik kunnen dekken. Het aandeel aardgas van de totale energiemix was in 2020 14,8 procent, aldus Bundesnetzagentur.

    www.ad.nl/buitenland/duitsers-hopen-o...
  6. forum rang 10 voda 18 augustus 2022 07:15
    Consortium Appointed for UKAEA STEP Fusion Program

    Strategic Research Institute
    Published on :
    18 Aug, 2022, 5:30 am

    A consortium of fusion experts, led by SNC-Lavalin’s Atkins and energy transition specialists Assystem, has been appointed by UK Atomic Energy Authority as Engineering Delivery Partner to its pioneering Spherical Tokamak for Energy Production programme as it seeks to demonstrate the commercial viability of fusion energy.

    The delivery partner will play a critical role in STEP’s ambitions to design and build a commercial-scale prototype fusion energy plant by 2040 over the next two years: completing a concept design is one of two key Tranche 1 objectives to achieve by 2024 that will enable UKAEA to proceed to future phases and meet its ambitious targets. Fusion technology has the potential to provide abundant, low-carbon energy – maintaining the UK’s net zero efforts in the long-term and underpinning future energy security.

    The consortium is led by Atkins as prime contractor, alongside international engineering and digital services firm Assystem. Atkins and Assystem have a long history of successful collaboration across nuclear and fusion energy projects, including their work as architect-engineer for the international fusion energy project ITER, through the Engage consortium.

    The STEP EDP consortium combines this world-leading expertise with specialist knowledge from partners across the supply chain: fusion In-Vessel Component materials technology and safety specialist Oxford Sigma; In Vessel Components and tritium specialists Kyoto Fusioneering; and Ansaldo Nuclear. Combined, the consortium will bring over 30 years’ experience in fusion delivery from across JET, ITER, STEP and DEMO.
  7. forum rang 10 voda 18 augustus 2022 15:10
    Duitsland verlaagt btw op gas om consument te ontlasten
    ANP Producties - 38 minuten geleden
    © ANP

    BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering gaat de btw op aardgas tijdelijk verlagen om consumenten financieel te ontlasten. Het tarief gaat van 19 naar 7 procent, maakte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bekend.

    Hij gaat ervan uit dat energiebedrijven de belastingverlaging volledig doorberekenen aan de consument. Met deze maatregel zouden consumenten veel meer worden ontlast dan dat ze zouden worden belast door een voorgenomen gasprijsheffing. Deze wordt later dit jaar ingevoerd.

    Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de inkoopkosten voor de gasimporteurs flink gestegen. De extra toeslag kunnen gasimporteurs vanaf oktober doorberekenen aan klanten. Deze geldt zowel voor particulieren als bedrijven. In eerste instantie gaat het om een bedrag van rond de 2,4 cent per kilowattuur.
  8. forum rang 10 voda 18 augustus 2022 15:15
    Dieselarmada onderweg naar Europa vanwege energiecrisis
    ANP Producties - 3 uur geleden
    © ANP

    DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Een vloot schepen met diesel is op weg naar Europa vanwege de aanhoudende energiecrisis. Dat blijkt uit voorlopige data van Vortexa, een website die bijhoudt waar energieschepen varen.

    Vanuit Rusland komt door de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne minder diesel naar Europa, waardoor de prijs is gestegen. Er wordt hier meer betaald voor diesel dan in Azië. Daar komen dan ook vijf schepen vandaan met omgerekend bijna drie miljoen vaten diesel aan boord. Ook vanuit het Midden-Oosten komt meer diesel deze kant op.

    Europese bedrijven hebben steeds meer behoefte aan diesel, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld de industrie en voor transport. Door lage waterstanden, waardoor schepen minder brandstof kunnen vervoeren, moeten in het Europese binnenland voorraden worden aangesproken die later weer moeten worden aangevuld. De hoge gasprijzen zorgen er verder voor dat olie een interessantere brandstofkeuze is geworden.

    Volgens handelaren komt er momenteel veel meer diesel uit Azië naar Europa toe dan normaal. Behalve de hoge prijzen hier heeft Azië momenteel last van overproductie, waardoor het vervoer naar Europa interessant is. Dat overschot is deels het gevolg van minder verbruik door een haperende Chinese economie die last heeft van lockdowns door het coronavirus. Ook is er minder vraag uit India naar brandstoffen.
  9. forum rang 6 haas 18 augustus 2022 20:09
    Vierde boorschip Turkije begonnen met boren in Middellandse Zee

    Boorschip Abdülhamid Han van Turkije is woensdag begonnen met booractiviteiten in de Middellandse Zee.

    Dat maakte de Turkse minister van Energie Fatih Dönmez bekend.

    “We zijn vastbesloten om deze keer de vreugde van de Zwarte Zee [waar veel aardgas is ontdekt] levend te houden met nieuw goed nieuws uit de Middellandse Zee”, verklaarde de Turkse minister.
    Hij wenste de Turkse ingenieurs veel succes en hoopt op een goede vondst naar koolwaterstoffen.

    Abdülhamid Han is het vierde ultramoderne boorschip van Turkije en werd vorige week persoonlijk uitgezwaaid door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
    Turkije heeft nu vier boorschepen en twee seismische onderzoeksschepen uitstaan.
    “Turkije voert binnen zijn rechtsgebied exploratie- en booroperaties uit.
    We hebben hiervoor niemands toestemming nodig”,
    maakte de Turkse leider bij de ceremonie iedereen duidelijk,
    met name in de richting van de EU en de VS die via Griekenland flink dwarsliggen.

    Het 238 meter lange boorschip kan tot een maximale diepte van 12,2 kilometer boren.
    In de wereld zijn slechts vier andere soortgelijke schepen van de zogeheten zevende generatie.

    Aardgas
    De Turken vonden vorig jaar 540 miljard kuub gas in de Zwarte Zee.
    Die is nu nog in ruwe vorm en wordt voor 2023 gereedgemaakt voor gebruik door de huishoudens en industrie (LEES meer).
    Daarvoor moest ook eerst de bouw van een geschikte haven en technologische valley genaamd Filyos, welke stonden op een 150 jaar oud rapport van de Ottomaanse Sultan Abdulhami
    turksemedia.nl/vierde-boorschip-turki...
  10. forum rang 10 voda 19 augustus 2022 07:12
    Gasprijs breekt weer record in Europa
    Gisteren, 19:30
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam €241. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

    De gasprijs lijkt bijna niet te stoppen. ANP/HH

    Rusland levert aan sommige Europese landen helemaal geen gas meer, zoals Nederland, Finland, Bulgarije en Polen. Andere landen, waaronder grootverbruiker Duitsland, moeten het stellen met veel minder Russisch gas dan normaal. Hoewel Rusland technische redenen opgeeft, zeggen Duitsers dat het om een politiek drukmiddel gaat om Europese sancties wegens de oorlog in Oekraïne af te zwakken.

    BEKIJK OOK:
    Duitse regering verlaagt btw op gas naar 7%

    Lage waterstanden
    De energiecrisis wordt nog bemoeilijkt door de lage waterstanden in de Rijn. Binnenvaartschepen kunnen daardoor minder lading meenemen, terwijl ze belangrijk zijn voor het vervoer van brandstoffen uit de havens van Rotterdam of Antwerpen naar het Europese achterland.

    Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van €345 per kilowattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot €227 bij het slot van de handel.

    Lidstaten van de Europese Unie streven ernaar hun gasopslagen voor zeker 80% gevuld te krijgen voor de winter begint. Als Rusland de gastoevoer dan nog altijd beperkt houdt of zelfs verder terugschroeft, zullen landen die voorraden snel moeten aanspreken.

    BEKIJK OOK:
    Bibberen in Europa om dreigend gastekort: ’Overgeleverd aan winterweer’

    Twee winters
    Het hoofd van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, Klaus Mueller, waarschuwde daarom in een interview met t-online voor blijvend hoge gasprijzen. De reserves moeten vervolgens namelijk opnieuw worden aangevuld. „Het is belangrijk dat iedereen beseft: het gaat niet om slechts één winter, maar minstens twee”, zo vertelde hij de nieuwswebsite. „De volgende winter kan zelfs moeilijker worden.”

    Ondertussen hebben industriebedrijven die veel gas verbruiken het zwaar. De Belgische zinksmelterij Nyrstar heeft zijn fabriek in het Noord-Brabantse Budel onlangs gesloten vanwege de hoge energiekosten. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verbruikte de Nederlandse industrie vorige week ruim 40% minder gas dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

    www.telegraaf.nl/financieel/173564607...
  11. forum rang 10 voda 19 augustus 2022 13:51
    Waar gaat dat geld van die CO2 rechten eigenlijk naar toe?

    Duitsland mag energieslurpers te hulp schieten
    ANP Producties - 1 uur geleden

    BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.

    Duitsland is de grootste economie en de industriële motor van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland. Maar de Duitse industrie voelt de hoge energieprijzen stevig. Energiebedrijven in de Europese Unie moeten bovendien rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten en berekenen dat door in hun prijzen. Voor onder meer de kunstmest-, metaal- en chemische industrie wordt verhuizen naar oorden buiten de EU die het minder nauw nemen met het klimaat zo wel heel aantrekkelijk, vrezen Berlijn en Brussel. Dat kost banen én schaadt de strijd tegen klimaatverandering.

    Duitsland wil voor de steunregeling 27,5 miljard euro uittrekken tot 2030. De bedrijven die in aanmerking komen, zouden tot ongeveer driekwart van hun zogeheten indirecte uitstootkosten kunnen terugkrijgen.
  12. Willy B. 22 augustus 2022 13:45
    quote:

    Bowski schreef op 22 augustus 2022 11:57:

    In Estland kost een warmtepomp slechts €1134 (4kW) tot €1866 (7,5kW), en dat is inclusief installatie.

    www.energia.ee/en/era/energiatooted/s...
    Met die WP van 4kW ga je niet ver komen lijkt me (50 m²). Een SCOP van 4 vind ik ook niet indrukwekkend (voor die kleine). Dat is altijd best mogelijke scenario (een beetje zoals het verbruik van je wagen dat bij verkoop wordt meegegeven) en vanaf 3 zit je eigenlijk in de regio dat verwarmen op aardgas interessanter is.
  13. forum rang 10 voda 23 augustus 2022 07:27
    Nederlandse thoriumreactor zet kernafval om in CO2-vrije energie
    admin - Gisteren om 18:36

    Het Nederlandse Thorizon werkt al jaren aan de ontwikkeling van een thorium-gesmolten zout kernreactor. De belofte is groot: een energiecentrale die kernafval omzet in CO2-vrije energie. Het bedrijf haalde onlangs 12,5 miljoen euro aan investeringen op om die belofte waar te maken.

    De opgehaalde investeringen moeten voor een eerste prototype zorgen. Die komt naar verwachting in Borssele te staan. Thorizon hoopt de reactor uiterlijk in 2035 aan de wereld te presenteren.

    CO2-vrije energie
    Het Nederlandse bedrijf verwacht dat de reactor een belangrijke rol kan spelen in het wereldwijde energiesysteem, dat in rap tempo afscheid moet nemen van fossiele energie. De kernreactor kan immers veel energie leveren, zonder CO2-uitstoot. Het huidige design van de reactor heeft een capaciteit van 250 megawatt en levert energie in de vorm van stoom (op een temperatuur van 550 graden Celsius). De stoom kan direct gebruikt worden voor industriële processen of omgezet worden naar elektriciteit.

    Van kernafval naar energie
    Als klap op de vuurpijl gebruikt de reactor een combinatie van kernafval en thorium om energie te produceren. Met andere woorden: bestaand kernafval krijgt dankzij de reactor een herbestemming. Wanneer uranium gespleten wordt in een reguliere kernreactor ontstaan er grofweg drie types afval: hoog-, middel-, en laagradioactief afval. Bijna al het afval uit kerncentrales valt onder hoogactief afval, is bijzonder gevaarlijk en moet minstens 100.000 jaar veilig bewaard worden, zodat er geen radioactieve straling vrijkomt.

    Maar dat kernafval bevat vaak nog heel veel energie. De thoriumreactor van Thorizon is in staat om kernafval te splijten en die energie alsnog te benutten. Het kernafval dat de reactor vervolgens zelf produceert, is korte termijn afval, dat veel minder lang gevaarlijk blijft. Thorizon noemt de reactor dan ook een ‘waste burner’, omdat het bestaand kernafval als het ware opruimt.

    Hoe werkt de thoriumreactor?
    De reactor van Thorizon gebruikt het metaal thorium als nucleaire ‘brandstof’ om kernenergie mee te maken. Maar zoals gezegd: dat kan aangevuld worden met radioactief afval. Daarnaast gebruikt Thorizon gesmolten zout als koelmiddel in de reactor. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee. Omdat het zout al in gesmolten staat verkeert, is een meltdown van de reactor in principe onmogelijk. Het zout kan daarnaast hele hoge temperaturen aan, zonder dat de druk in de reactor verhoogd hoeft te worden. Dit biedt zowel voordelen op het gebied van veiligheid als efficiëntie.

    Thorizon ontving onder andere investeringen van hoofdinvesteerder Positron Ventures, Invest-NL en het Nederlandse bedrijf Huisman, dat ook leverancier van Thorizon wordt. Ook twee provinciale fondsen investeren in het bedrijf: Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland en Impuls Zeeland.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
  14. forum rang 6 leonardus65 23 augustus 2022 14:30
    www.hbvl.be/cnt/dmf20220823_93668782?...
    Premier Alexander De Croo (Open Vld) deed dinsdag een donkere voorspelling: “De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn.” En hij krijgt weinig tegenspraak. Vandaag waarschuwt Peter Claes van de federatie van industriële grootverbruikers: “Dit kan erger worden dan de oliecrisis in de jaren 70.”
  15. forum rang 10 voda 24 augustus 2022 07:16
    Europe to Support Renewable Hydrogen Production in Romania

    Strategic Research Institute
    Published on :
    24 Aug, 2022, 5:30 am

    The European Commission has approved EUR 149 million to Romanian scheme made available through the Recovery and Resilience Facility to support the production of renewable hydrogen. The measure aims to contribute to the development of renewable hydrogen in line with the objectives of the EU Hydrogen Strategy and the EU Green Deal.

    The scheme will also contribute to the objectives of the REPowerEU Plan to reduce dependence on Russian fossil fuels and fast forward the green transition.

    The scheme notified by Romania, which will run until 31 December 2023, will be partially funded through the RRF, following the Commission’s positive assessment of the Romanian Recovery and Resilience Plan and its adoption by the Council.

    The scheme is aimed at supporting the construction of new installations for the production of renewable hydrogen, to achieve by 31 December 2025 renewable hydrogen production capacities of at least 100 MW in electrolysis installations producing at least 10,000 tonnes of hydrogen per year.
  16. forum rang 10 voda 25 augustus 2022 06:48
    Gasprijs stijgt naar hoogste punt sinds maart
    Updated Gisteren, 19:37
    Gisteren, 19:09
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is woensdag weer flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de €300 per megawattuur gekomen. Dat is de hoogste prijs in maanden. Op de gasmarkt leven veel zorgen dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.

    Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam sloot de prijs woensdag op €292,15. Dat is het hoogste slotniveau ooit. Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van €345 per megawattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot €227 bij het slot van de handel.

    BEKIJK OOK:
    Variabel energietarief tombola: tussentijdse stijging niet uit te sluiten

    Vrees
    Gazprom kondigde vorige week aan dat de Nord Stream-pijplijn eind deze maand weer drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud. Handelaren vrezen echter dat Moskou de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder terug te draaien als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

    Wat de prijzen woensdag extra opdreef was een nieuwsbericht dat het langer duurt voordat een belangrijke terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat als alternatief kan dienen voor het Russische gas, weer opgestart is. De locatie in Texas is sinds juni buiten bedrijf door een brand. Waarschijnlijk draait de terminal pas in maart weer op volle kracht, is nu de verwachting.

    Iran
    De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door de Nord Stream-pijplijn onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit. Opmerkelijk is dat Rusland ook zoekt naar andere afnemers van zijn gas, om het verminderen van de leveringen aan Europa te compenseren. Zo heeft het land volgens Iraanse media een overeenkomst bereikt met Iran over de levering van Russisch gas en de afname van Iraanse olie.

    www.telegraaf.nl/financieel/766850274...
  17. forum rang 10 voda 26 augustus 2022 06:27
    Zonne-energie uit aluminium balletjes wordt waterstof voor donkere winters
    admin - 4 uur geleden

    Zwitserse wetenschappers willen met zonne-energie geladen aluminium ballen gebruiken om waterstof en warmte te maken. Aluminium kan tot vijftig keer meer energie opslaan dan lithium-ion batterijen. Het is daarmee een kansrijke vorm van energieopslag, met name in gebieden waar de zon ’s winters zelden schijnt.

    De grote uitdaging van hernieuwbare energie is al vaker breed uitgemeten: zon en wind zijn geen constante energiebronnen. Daarom wordt er voortdurend gezocht naar efficiënte energieopslagmethoden. Zo kunnen we overtollige zonne- en windenergie bewaren tot een moment dat het nacht, bewolkt of windstil is.

    Geen zon in de winter
    De onregelmatigheid van een hernieuwbare energiebron als de zon is al helemaal een probleem in landen ver weg van de evenaar. Hoe verder van de evenaar, hoe donker de wintermaanden. Sommige plekken krijgen voor langere tijd zelfs helemaal geen zon. Dit zijn meteen de periodes met de koudste dagen, waardoor de vraag naar elektriciteit voor warmte hoog is. Een oplossing op basis van zonne-energie vraagt dus om een enorme energieopslagcapaciteit.

    Aluminium energie
    Zwitserse wetenschappers van het SPF Institute of Solar Technology hebben nu hun zinnen gezet op energieopslag in aluminium. Een blok aluminium van een kubieke meter kan zo’n 23,5 megawattuur energie opslaan – goed voor de energie van een huishouden voor 2,2 jaar. Deze opslagcapaciteit is maar liefst vijftig keer groter dan een lithium-ion batterij van dezelfde grote. Grote blokken zijn alleen wel lastig te hanteren en daarom wordt nu overgestapt op aluminium balletjes.

    De techniek die de wetenschappers gebruiken heet een aluminium redox cyclus en werkt als volgt. Hernieuwbare energie kan ingezet worden om aluminiumoxide of aluminiumhydroxide om te zetten in elementair aluminium. Dit is een bekend elektrolyse-proces waar een temperatuur van rond de 800 graden voor nodig is. Het resultaat: ‘geladen’ aluminium.

    Waterstof en warmte
    De grote uitdaging is om deze energie er vervolgens weer uit te krijgen. Daarvoor zien de Zwitserse wetenschappers potentie in een techniek die van het pure aluminium waterstof maakt. Wanneer het geladen aluminium wordt behandeld met water en een chemisch mengsel komt er waterstof en warmte vrij. De waterstof kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden en de afgevangen warmte kan direct gebruikt worden voor het verwarmen van huizen. Vorig jaar haalden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) nog het nieuws met een eerste succesvolle proef.

    Oneindig proces
    Het mooie aan een aluminium redox cyclus is dat het proces in theorie oneindig herhaald kan worden met dezelfde hoeveelheid aluminium. Aluminium is bovendien makkelijker te verkrijgen dan de zeldzame aardmetalen die nu vaak in batterijen zitten. In het onderzoek van het MIT werd zelfs aluminium schroot gebruikt.

    Balletjes in de vrachtwagen
    Als het aan de wetenschappers van het SPF Institute ligt, wordt op een centrale plek met veel zon een faciliteit gebouwd waar het pure aluminium wordt opgeladen. Per vrachtwagen kunnen deze geladen aluminium balletjes vervolgens naar de plekken gereden worden waar de energie nodig is. Eenmaal ‘leeg’ gaan de balletjes weer terug naar de fabriek waar ze weer worden opgeladen.

    Inmiddels worden de Zwitserse wetenschappers gesteund door financiering uit Europa en hebben ze, onder de naam Reveal, een team verzameld van negen organisaties en zeven Europese landen. Snel gaan we een toepassing op grote schaal helaas nog niet zien. Reveal wil in ieder geval tot 2026 aan het concept te sleutelen.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/zonne...
  18. forum rang 10 voda 26 augustus 2022 07:43
    Dit is echt een mega probleem voor veel personen en bedrijven...

    Gasprijs in week al ruim kwart omhoog
    Updated Gisteren, 20:52
    Gisteren, 20:50
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Gas is in een week al meer dan een kwart duurder geworden. De afgelopen dagen steeg de prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs stevig nadat Gazprom eind vorige week had aangekondigd dat gaspijplijn Nord Stream naar Duitsland weer dicht gaat. Ook langere problemen bij een Amerikaanse terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) stuwde de prijzen verder op.

    Aan het slot van de gashandel donderdag kostte een megawattuur gas €310,50, ruim 6% meer dan een dag eerder. Het is de eerste keer dat de prijs van gas boven de €300 sloot. Vorige week kostte een megawattuur gas nog €244,55.

    De Europese gasprijs is nu nog zo’n 10% verwijderd van de piek van €345 die begin maart werd bereikt. Dat was echter een kortstondige piek tijdens de handelsdag waarna de prijs binnen minuten tot ver onder de €300 zakte.

    BEKIJK OOK:
    Gasprijs stijgt naar hoogste punt sinds maart

    Olieprijzen ook hoger
    Ook de olieprijzen zijn donderdag, voor de derde dag op rij, omhooggegaan. De stijging volgde op een rapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat de Verenigde Staten een recordhoeveelheid ruwe en geraffineerde olieproducten naar het buitenland hebben verscheept. De vraag naar olie lijkt daarmee op peil te blijven, ondanks de verslechterde economische vooruitzichten. Vooral landen die zelf geen olie hebben lijken hun voorraden te willen aanvullen.

    De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg 0,4% tot $95,26, na een stijging van ongeveer 5% in de voorgaande twee dagen. Brent, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, werd 0,5% duurder op $101,66. De olieprijzen koersen daarmee af op een weekwinst. Het volume ruwe olie en producten zoals diesel dat vorige week uit de VS werd geëxporteerd, was volgens de Energy Information Administration het hoogste sinds het bijhouden van gegevens in februari 1991.

    BEKIJK OOK:
    Kunstmestproducent Yara schroeft productie terug om hoge gasprijs
    BEKIJK OOK:
    Wat verbruikt een ... elektrische kookplaat?

    Behalve door de sterke vraag naar Amerikaanse olie wordt de olieprijs ook gestuwd door zorgen over het aanbod. Zo kan de export uit Kazachstan maandenlang worden verstoord door schade aan een terminal. Daarnaast overweegt Saoedi-Arabië, de leider van oliekartel OPEC, om minder olie op te pompen om de prijzen te ondersteunen. Andere leden van het kartel, waaronder Irak en Koeweit, spraken hun steun uit voor de productievermindering.

    Nieuwe steunmaatregelen van Beijing om de Chinese economie, die wordt getroffen door een vastgoedcrisis en strenge coronamaatregelen, uit het slop te trekken kunnen daarnaast zorgen voor een grotere vraag naar olie van China. Een hernieuwde overeenkomst met Iran over het nucleaire akkoord van 2015 zou daarentegen kunnen leiden tot een flinke toename van het olieaanbod van dat land. Bij een akkoord zal Iran volgens kenners proberen de leegte te vullen die olieproducent Rusland in Europa heeft achtergelaten.

    BEKIJK OOK:
    Gasprijs stijgt naar hoogste punt sinds maart

    www.telegraaf.nl/financieel/178580433...
  19. forum rang 10 voda 26 augustus 2022 10:03
    SolarEnergyWorks gaat in Griekenland 500 megawattpiek aan zonneparken bouwen

    Het Nederlandse SolarEnergyWorks gaat in het midden van Griekenland in de regio Thessalië 2 grondgebonden zonneparken bouwen. De zonneweiden hebben samen een vermogen van ruim 500 megawattpiek.

    Dat de energietransitie om een Europese aanpak vraagt, was voor de Utrechtse projectontwikkelaar in 2019 aanleiding om binnen zijn Europese netwerk te zoeken naar kansen over de landsgrenzen heen.

    Netcapaciteit
    Dit resulteerde in de start van een samenwerking met 2 Griekse bedrijven: AFA Group en MGD Energy. Samen met Christos Syrikelas van AFA Group en Panagiotis Mourtopallas van MGD Energy richtte SolarEnergyWorks een joint venture op.

    De joint venture heeft inmiddels voor het grootste project van 303 megawattpiek een omgevingsvergunning verkregen. Ook voor het tweede project, een project van 200 megawattpiek, wordt op korte termijn een vergunning verwacht. Ook dit jaar wordt de allocatie van netcapaciteit verwacht. Beide projecten zullen eind 2025 worden aangesloten op het Griekse stroomnet.

    250.000 huishoudens
    ‘Het combineren van lokale kennis met internationale projectontwikkelingsexpertise en netwerk is de sleutel tot het succes van onze samenwerking’, stelt Tom van Dorp, chief executive officer van SolarEnergyWorks. ‘De Griekse markt biedt een interessante diversificatiemogelijkheid voor ons bedrijf en met een instraling van bijna 2 keer die van Noord-Nederland en meer ruimte is dit een perfecte locatie voor zonne-energie.’

    Met meer dan 500 megawattpiek aan geplande capaciteit genereren de 2 zonneparken straks voldoende energie voor 250.000 Griekse huishoudens, meer dan alle huishoudens in de stad Utrecht in een kalenderjaar verbruiken.

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 149 150 151 152 153 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0635 -0,08%
FTSE 100 7.877,05 0,00%
Germany40^ 17.651,00 -1,04%
Gold spot 2.382,19 +0,12%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links