Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.407 Posts
Pagina: «« 1 ... 130 131 132 133 134 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. D'ieteren 21 juli 2022 08:58
    NIEUWS ONDERNEMEN TELECOM PROXIMUS/ORANGE/TELENET
    5G-veiling levert nog eens 216 miljoen euro op

    20 juli 2022 18:14
    De veiling van spectrum voor onder meer de invoering van 5G-mobilofoontechnologie in ons land levert nog eens 216,5 miljoen euro op. Dat is aanzienlijk meer dan verwacht en weer goed nieuws voor de overheid.

    Het was een maand geleden erg belangrijk nieuws in de Belgische telecomsector: het aantreden van de tandem Citymesh-Digi Communications als volwaardige vierde mobiele speler. Dat was de uitkomst van de belangrijke veiling van mobilofoonfrequenties onder leiding van telecomregulator BIPT die bovendien 1,2 miljard euro opleverde.

    Daarmee was de veiling echter niet afgelopen. Er diende nog een naveiling te komen in de 1400 MHz-band waaraan slechts de drie traditionele operatoren (Proximus, Orange Belgium en Telenet/Base) deelnamen. Voor die naveiling gold een wettelijk bepaalde minimale instapprijs van 46,5 miljoen euro. Maar het eindresultaat blijkt met 216,5 miljoen euro aanzienlijk hoger - bijna vijfmaal hoger - uit te komen. Dat meldt het BIPT woensdagavond na afloop van de bijkomende verkoop per opbod.

    www.tijd.be/ondernemen/telecom/5g-vei...
  2. forum rang 10 voda 25 juli 2022 08:35
    Big brother is watching you.

    'Politie slaat onnodig persoonsgegevens op: 9 miljoen Nederlanders in database'
    RTL Nieuws - 4 uur geleden

    De Nederlandse politie houdt van zo'n negen miljoen mensen persoonsgegevens bij, zonder dat dit nodig is. Niet alleen verdachten, maar ook iedereen die ooit aangifte heeft gedaan of getuige is geweest, staat in de database. Over dit 'abonnement op personen' werden in 2015 al zorgen geuit, maar het systeem is sindsdien niet veranderd.

    Ter illustratie.
    © Lex van Lieshout / ANP

    Dat meldt Trouw op basis van een interne memo. Volgens de krant houdt de politie de gegevens bij van iedereen die ooit in contact is geweest met de politie.

    Huwelijken en geboortes
    Het gaat om privacygevoelige informatie zoals nationaliteit, adres en Burgerservicenummer die dankzij een zogenoemde 'afnemersindicatie' automatisch wordt bijgewerkt in de database van de politie. Ook huwelijken en geboortes worden bijgehouden. Mensen blijven volgens de interne memo tot jaren na hun overlijden in de database staan.

    De politie haalt de gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deze informatie mag 'onder strenge voorwaarden en voor specifieke taken' gebruikt worden, schrijft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

    Onnodig
    Het is dus logisch dat de politie deze informatie gebruikt, maar het is onnodig om iedereen die ooit contact heeft gehad met de politie automatisch te blijven volgen.

    Toch worden gegevens van al deze inmiddels negen miljoen mensen voortdurend bijgewerkt dankzij de 'afnemersindicatie'. In 2015 vond de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens al dat de politie zo 'een abonnement op personen' heeft.

    Logge systemen
    Deze rijksdienst vroeg de politie destijds of het noodzakelijk was om al deze mensen te volgen. Dat was niet zo, stelde de politie. Er werd daarom twee jaar geleden besloten dat de afnemersindicatie alleen 'voor specifieke groepen of handmatig voor afzonderlijke personen mag worden geplaatst'.

    Hoewel er dus ruime tijd geleden besloten werd om niet meer automatisch alle gegevens bij te werken, is er volgens Trouw tot op heden nog niets veranderd. De systemen bij de politie zouden log zijn, waardoor de afnemersindicatie lastig ongedaan gemaakt kan worden.

    Een privacy-expert zegt tegen de krant dat het 'allerlei risico's met zich meebrengt' dat de politie de informatie blijft bijhouden. Zo hebben niet alle politiekorpsen hun beveiliging op orde, waardoor persoonsgegevens op straat kunnen komen te liggen.

    'Geen wetsovertreding'
    De politie ontkent in Trouw dat de wet overtreden wordt. "Zonder actuele persoonsgegevens kan de politie haar werk niet doen", zegt Henk Geveke van de korpsleiding tegen de krant.

    "Voor het gebruik en actueel houden van die gegevens hebben we een juridische grondslag. We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan."

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/p...
  3. forum rang 10 voda 28 juli 2022 09:12
    Bizar bouwproject in Saoedi-Arabië: wolkenkrabber van 170 kilometer lang moet nieuwe stad vormen

    De kroonprins van Saoedi-Arabië heeft zijn zinnen gezet op een wel heel bijzonder bouwproject. In 2030 moet in het land een gebouw komen te staan van maar liefst 170 kilometer lang, 500 meter hoog en zo'n 200 meter breed. De nieuwe stad Neom moet het land klaarmaken voor een olieloos tijdperk.

    Wouter Peer 27-07-22, 19:42 Laatste update: 07:21

    Twee aan elkaar parallel gebouwde wolkenkrabbers genaamd The Line dwars door een woestijngebied zullen de basis zijn voor ‘de meest leefbare stad op aarde’. Dat kondigde de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, aan in een presentatie over het bizarre project dat sinds het prille begin in 2017 al meerdere keren van richting is veranderd. Het gebouw moet het toonbeeld van modern bouwen worden.

    The Line moet zo'n 170 kilometer lang, 500 meter hoog en 200 meter breed worden. © AFP

    Het gebouw zou volgens de kroonprins passen in de huidige ‘leefbaarheids- en klimaatcrisis’. Neom zou volgens hem in 2030 al 1,2 miljoen inwoners moeten kunnen huishouden, en in 2045 moet dat aantal zijn gegroeid naar 9 miljoen.

    De stad moet 100 procent draaien op hernieuwbare energie, en van binnen wordt een ‘microklimaat’ gecreëerd met ‘natuurlijke ventilatie’, wat dat ook mag betekenen. De stad zou volgens de prins passen in de ambitie van Saoedi-Arabië om voor 2060 volledig uitstootvrij te zijn. Zo moet alle energie in de autovrije stad klimaatneutraal opgewekt worden, bijvoorbeeld door zonnepanelen of waterstofverbranding. De Saoedische klimaatdoelen worden internationaal al langer in twijfel getrokken.

    Alle dagelijkse behoeften in Neom moeten op een loopafstand van 5 minuten liggen. © AFP

    De belangrijkste reden voor het bouwen van de nieuwe, smalle miljoenenstad is het vergroten van het inwonersaantal van Saoedi-Arabië, legt de prins uit. Dat zou nodig zijn om de economie van het land te redden wanneer de olievoorraden op zijn. ,,Dat is het belangrijkste doel van Neom: het vergroten van de capaciteit van Saoedi-Arabië zodat we meer burgers en inwoners kunnen krijgen. En sinds we het toch vanuit het niets moeten opbouwen, waarom zouden we dan normale steden kopiëren?”

    In wat zero-gravity urbanism wordt genoemd is het de bedoeling dat stadsparken, scholen, winkels en andere faciliteiten boven elkaar worden gebouwd in The Line. Alle dagelijkse behoeften zijn dan voor alle inwoners van de stad maximaal op vijf minuten loopafstand. Ook zou je ergens in de stad moeten kunnen skiën in de buitenlucht, en komt er een hogesnelheidstrein die je in 20 minuten van de ene naar de andere kant van de stad kan brengen.

    Met zero-gravity urbanism is het de bedoeling dat faciliteiten boven elkaar worden gebouwd. © AFP

    De ‘eerste fase’ van het project, wat in 2030 klaar zou moeten zijn, kost volgens de kroonprins 1,2 triljoen Saoedische riyals, ofwel 316 miljard euro. Wat er precies voor die tijd af moet zijn, is niet bekend. Volgens het bestuur van Neom zou de nieuwe stad zo'n 380.000 nieuwe banen creëren voor het einde van het decennium ‘met een ultieme balans tussen werken en vrije tijd’. Neom heeft al een vliegveld.

    Of The Line er ook daadwerkelijk gaat komen, is nog onduidelijk. Eerder deelde de kroonprins met de media dat Saoedi-Arabië ‘zijn eigen piramides nodig heeft’ om aanzien in de wereld te behouden. Het extravagante project lijkt deze visie te volgen, maar de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid is hierdoor wel in het geding. Een consultant die nauw samenwerkt met de Saoedische overheid deelt met de Britse krant The Guardian: ,,Er is maar weinig toegang tot het bouwgebied, en het duurt nog maar acht jaar voordat de inwoners er zouden moeten intrekken. Dat is wel een erg grote uitdaging om zo op vertrouwen aan te nemen.”

    Met meerdere afbeeldingen, zie link:

    www.ad.nl/buitenland/bizar-bouwprojec...
  4. forum rang 10 voda 29 juli 2022 06:02
    Wetenschappers VS veranderen dode spinnen in 'robots'
    RTL Nieuws - 2 uur geleden

    Wetenschappers aan de Amerikaanse Rice University hebben een luguber trucje ontdekt waarmee ze dode spinnen in robotachtige klauwtjes kunnen veranderend. De techniek wordt 'necrobotics' genoemd. Waar het precies voor gebruikt kan worden, is nog niet helemaal duidelijk.

    De dode spin strekt zijn pootjes om een object op te pakken.
    © Rice University

    "Nadat een spin is overleden, heeft die de perfecte bouw voor een kleine, natuurlijke grijper", zegt wetenschapper Daniel Preston, een van de wetenschappers, in een persbericht van de universiteit. Samen met collega Faye Yap begon hij in 2019 aan zijn experiment.

    Hydraulisch systeem
    In tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen, die spieren hebben om hun ledematen te bewegen, maken spinnen gebruik van een soort hydraulisch systeem. Een holte in de buurt van de knop trekt samen en pompt zo bloed naar de poten, waardoor die bewegen. Als er geen druk wordt uitgeoefend, trekken de pootjes samen.

    Dat verklaart ook waarom dode spinnen altijd in de vorm van een soort balletje met opgetrokken pootjes worden gevonden. Zo kwamen de wetenschappers ook op hun idee. "We zagen een dode spin in de gang liggen en dachten: waarom liggen ze altijd op die manier", zegt Preston.

    De wetenschappers bootsten het hydraulische systeem met de dode spinnen na door een kleine injectienaald in de ruimte bij de kop te steken, om er vervolgens scheutjes lucht in te pompen. Daardoor bleek de dode spin zijn pootjes te strekken.

    Grijpertjes
    De onderzoekers gebruikten de 'robotspinnen' om kleine objecten mee op te pakken, zoals de grijpertjes die we kennen van de kermis dat doen. De dode spinnen bleken 130 procent van hun eigen lichaamsgewicht te kunnen tillen. De wetenschappers ontdekten dat de gewrichten in de pootjes het na ongeveer duizend strekkingen begeven.

    In dit filmpje is te zien hoe de wetenschappers te werk gaan:

    www.youtube.com/watch?v=1JOS6hMHIUM

    Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Science. Het laboratorium van de universiteit in Houston, in de staat Texas, staat erom bekend te experimenteren met ongebruikelijk materiaal bij het maken van robotica.

    Waar de technologie voor gebruikt kan worden, daar zijn de onderzoekers nog niet helemaal over uit. "Er zijn veel opties waar we naar kunnen kijken", zegt Preston. "Het zou kunnen helpen om kleinschalige objecten te verplaatsen, of misschien zelfs bij het in elkaar zetten van micro-elektronica."

    Geen zombiespinnen
    Yap: "Het zou ingezet kunnen worden om andere, kleinere insecten te vangen, omdat de spinnen van zichzelf al gecamoufleerd zijn." Een ander voordeel: "Op deze manier laten we geen afval achter, want de spinnen zijn natuurlijk materiaal."

    De onderzoekers snappen dat mensen hun project er nogal akelig uit vinden zien, maar benadrukken dat het niet om reanimatie, of erger, zombiespinnen gaat. "Het is allemaal dood materiaal", verklaart Preston. "Dit kan echt bruikbaar zijn", zegt hij. De volgende stap van het onderzoek: kijken hoe de dode spinnen hun pootjes afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/w...
  5. forum rang 6 haas 31 juli 2022 06:19
    We hebben hier grondrechten en wetten in Nederland
    =============================================
    Er zijn in Nederland ook groeperingen die hun eigen wetten maken en ten uitvoer brengen:
    hieronder vallen o.a.volgens mij :
    1. criminelen.
    2. hooligans
    ( na 3 x ervaring in 1998 in/om voetbalstadion ben ik gestopt met bezoeken van voetbalwedstrijden.)
    3. bepaalde types van motorbendes.
    Maar sinds kort vallen daar voor mij ook onder :
    4. Boeren.
    Deze laatste groep bedient zich inmiddels ook van "maffia"-praktijken.
    Aanpakken moeten ze die praktijken en hun sympatisanten.
    Ook boeren gedragen zich buiten de wet met hun zgn demonstraties.: vuil storten/brandstichting etc.etc.
    Gisteren is er weer 'n grens overschreden met het bedreigen van aannemers en hun personeel
  6. forum rang 8 Freemoneyforever 2 augustus 2022 12:56
    VVD-Kamerlid Silvio Erkens: 'Verduurzaming kan hand in hand gaan met economische groei'

    Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens moet de ambitie om klimaatverandering tegen te gaan, samen kunnen gaan met het leiden van een goed leven. Daarom wil hij met de VVD een optimistisch klimaatverhaal brengen, zegt hij bij WNL Haagse Lobby. Namelijk een klimaatbeleid dat "onze levens ook kan verbeteren".

    "Denk alleen al aan de energiecrisis met Rusland en het importeren van olie uit het Midden-Oosten," illustreert Erkens. "Daar kunnen we veel autonomer in worden, wat bovendien de kosten omlaaghaalt."
    Innovatie, nieuwe markten en nieuwe verdienmodellen

    In verhouding tot andere politieke partijen gelooft de VVD op het gebied van klimaatverandering veel meer in innovatie, nieuwe markten en nieuwe verdienmodellen, licht Erkens toe. Wat je volgens hem ziet in de politiek is dat er twee dominante geluiden waren in het klimaatdebat.

    Een flank die stelt dat Nederland op mondiaal niveau geen verschil kan maken en een flank die klimaatbeleid koppelde aan "een morele blik op het juiste leven een een bepaalde levensstijl". Die laatste groep pleit daarbij voor economische krimp.

    Maar wat volgens het VVD-Kamerlid kan en nodig is, is dat verduurzaming hand in hand gaat met economische groei. "Op heel veel vlakken zien we dat dat mogelijk is door technologische ontwikkelingen. Sterker nog: "We staan aan de vooravond van grote stappen," aldus Erkens die zijn plannen in een eerder interview samenvatte als "ambitieus en realistisch".

    www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/69...
  7. forum rang 10 voda 2 augustus 2022 14:59
    Help!: aarde draait harder
    Redactie - 4 uur geleden
    © Copyright Faqt

    Wetenschappers zijn verbijsterd over de ontdekking dat de aarde sinds een tijdje sneller draait dan normaal. De dagen zijn daardoor korter dan gewoonlijk. Uit nieuwe metingen van het National Physical Laboratory van het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de aarde momenteel sneller draait dan een halve eeuw geleden.

    Op 29 juni duurde de volledige omwenteling van de aarde 1,59 milliseconden minder dan 24 uur. Het was daarmee de kortste dag ooit gemeten. Als de rotatiesnelheid blijft versnellen, moeten we misschien een seconde van onze atoomklokken schrappen.

    Dat lijkt allemaal niet zoveel, maar in de moderne wetenschap en techniek is zeer precies meten van tijd erg belangrijk. Het GPS systeem zou er kilometers naast zitten als de klokken aan boord van satelliet een seconde voor of achter zouden lopen. Dezelfde geldt voor veel meer systemen.

    De grote vraag is waar de snellere draaiing vandaan komt. Eerder was de aarde juist aan het afremmen. Wellicht dat het smelten en opnieuw bevriezen van ijskappen op 's werelds hoogste bergen zou kunnen bijdragen aan de onregelmatige snelheid. Hoe minder ijs op gletsjers ligt, hoe harder de aarde gaat draaien.

    Volgens dezelfde onderzoekers die nu de noodklok luiden, is de aarde vooral sinds 2020 sneller gaan draaien. Wie het gevoel heeft dat er minder uren in de dag zitten, je hebt gelijk.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/h...
  8. forum rang 10 voda 3 augustus 2022 06:17
    Hoe duurzaam is Zweden?
    admin - Gisteren om 22:59

    Het Valhalla van duurzaamheid, zo noemt men Zweden wel eens. Niet ten onrechte; het land heeft zichzelf strengere klimaatdoelen opgelegd dan het Parijs-akkoord. In 2045 moet de energie 100 procent hernieuwbaar en fossielvrij zijn. Wat doet het land om dat te halen?

    Zweden heeft een paar voordelen die het tot duurzaam land maken. Het is relatief dunbevolkt, met 10 miljoen mensen op 500.000 vierkante kilometer. Er is daardoor veel ruimte voor natuur en bos. Bos dat allemaal CO2 vastlegt terwijl het groeit.

    Maar het land rust niet op zijn lauweren. Het doet verschillende dingen om zo snel mogelijk zo duurzaam mogelijk te worden.

    1. Groen Staal
    Het meest in het oog springend is hun poging om ‘groen’ staal te maken. Normaal vraagt de productie van staal bakken energie én is er steenkool nodig als grondstof voor het staalproces. SSAB werkt nu aan technieken om de nodige warmte met waterstof te maken. Als het lukt in de geplande tijd zal Zweden het eerste land zijn dat groen staal levert.

    In kleine hoeveelheden bestaat dit staal trouwens al. Autobouwer Volvo (ook Zweeds) paste het toe in een bouwwagen.

    2. Duurzame auto’s
    De bus, auto, vrachtwagen en bestelbusjes moeten in 2030 al klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat ze, op z’n minst, moeten rijden op een biobrandstof. Voor de bussen in Stockholm geldt dit al sinds 2017; er is daar geen OV meer dat op fossiele brandstoffen rijdt. Voor andere sectoren, en dan vooral het zware transport, is de uitdaging groter. Het voordeel van Zweden: de gigantische bossen leveren een heleboel biomassa, die je ook kunt gebruiken om ‘groene’ diesel van te maken.

    Wat wel opvalt, is dat deze groene ambities niet per se doordringen tot de lokale auto-industrie. Volvo was een van de laatste automerken die een elektrisch model aankondigde. Wel is het zusterbedrijf Polestar bezig met een auto die netto geen CO2 kost.

    3. Havermelk
    De Zweden zijn, meer nog dan de Hollanders, gek op een bakje troost. Fika, de traditie van koffie met een gebakje, is onderdeel van de cultuur. Die koffie bevat vaker en vaker havermelk. Ook hierin verschilt Zweden weinig van Nederland. Maar die havermelk komt wel vaak uit Zweden. Het bekendste merk van dit soort melk is Oatly, een bedrijf dat zijn oorsprong heeft in het Scandinavische land. Dat dit bedrijf een van de eersten was die havermelk maakte op een grote schaal is niet toevallig. Havermelk is namelijk een Zweedse uitvinding; Rickard Öste ontwikkelde deze melksoort in de jaren ’90.

    4. Ikea
    IKEA is als kapitalistische kolonisator van het meubellandschap niet meer weg te denken. Een van de grootste bedrijven ter wereld, en het bedrijf voelt de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt. Dus heeft het de ambitie om ‘klimaatpositief’ te worden: minder uitstoten dan ze opnemen. De houten meubels helpen daarbij.

    Maar er is ook kritiek op de meubelreus; ze zouden een wegwerpcultuur in de hand werken, omdat hun meubels minder houdbaar zijn dan robuuste (maar duurdere) versies. Het hernoemen van de koopjeshoek naar Circular Hub wist ook scheve blikken te trekken. Aan de andere kant promoot het vegetarisme met vleesloze versies van de gehaktballetjes en laat het mensen hun oude meubels inleveren, zodat IKEA ze netjes kan recyclen.

    5. Plastic recyclen
    Net als in Nederland wil Zweden niet alleen CO2-neutraal, maar ook circulair worden. Dat betekent: alles hergebruiken. En dat is niet makkelijk; vooral plastic is lastig. Plastic kan namelijk van een heleboel verschillende materialen gemaakt zijn met verschillende eigenschappen. Zweden stak onlangs een miljard kronen (100 miljoen euro) in een gigantische fabriek die álle soorten plastic moet scheiden en recyclen.

    Met diverse sub-links, zie link hieronder:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/hoe-d...
  9. forum rang 10 voda 3 augustus 2022 08:29
    Wat is er mis met die "oude" OV chipkaart? Zo word je weer op extra kosten gejaagd.

    Invoering nieuwe ov-chipkaart en betalen met bankpas in ov vertraagd
    De landelijke invoering van in- en uitchecken in het openbaar vervoer met een betaalpas of creditcard gaat langzamer dan voorzien. Ook de introductie van een nieuwe ov-chipkaart is vertraagd. Toch maakt Bas van Weele, programmadirecteur ov-betalen, zich geen grote zorgen. ,,We kiezen ervoor om kwaliteit boven snelheid te laten gaan.”

    Edwin van der Aa 03-08-22, 06:01 Laatste update: 07:35

    Begin dit jaar kwam in de media dat OVpay, nieuwe manieren voor in- en uitchecken in het ov, vanaf de zomer landelijk geïntroduceerd zou worden voor de reiziger. De samenwerkende ov-bedrijven hoopten toen ook nog eind derde, begin vierde kwartaal 2022 de nieuwe ov-chipkaart beschikbaar te kunnen stellen.

    Lees ook
    Chaos na opnieuw ‘computerblunder’ bij ProRail: ‘Het back-upsysteem moet werken’
    Alle grote spoorbonden wijzen cao-bod NS af, staking ‘lijkt onafwendbaar’

    Op dit moment staat echter op de website van het nieuwe systeem: ‘We voeren OVpay stap voor stap in. We werken er hard aan om te zorgen dat iedereen in 2023 overal kan in- en uitchecken met OVpay. Pas als we zeker weten dat het werkt, gaan we het landelijk invoeren. Het moet goed en het moet betrouwbaar.’

    We hebben wat tegenslag gekend aan de techniek­kant. Het blijft software, dus het is altijd complexer dan je denkt

    Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen
    De huidige planning is daarnaast dat ‘eind 2022' reizigers overal in Nederland voor een losse rit kunnen in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard, die ook in de ‘wallet’ van de telefoon kan staan. Voor de helderheid: als u een abonnement hebt bij de NS kunt u dit jaar nog niet afrekenen via het nieuwe systeem. En de nieuwe ov-chipkaart, digitaal en fysiek, kunt u - tegen betaling bij aanschaf - pas ergens volgend jaar gebruiken.

    Complexer dan je denkt
    ,,Er zijn wat hiccups ontstaan”, legt Bas van Weele, programmadirecteur ov-betalen, uit over de vertraging van een half jaar. ,,Ik ben daar niet blij mee, maar het is zoals het is: we hebben wat tegenslag gekend aan de techniekkant. Het blijft software, dus het is altijd complexer dan je denkt. Daarop is de planning aangepast.” De invoering van het nieuwe systeem is ook een flinke operatie. Zo worden 60.000 poortjes en kaartlezers klaargemaakt voor betalen met OVpay.

    Van Weele benadrukt dat de reiziger nu al goed wordt bediend, dus dat een vertraging voor hen geen probleem is. ,,We voegen straks eerst alleen maar extra mogelijkheden toe voor onze klanten. En willen zorgen dat die optimaal werken. Dingen zitten soms tegen, blijken lastig en moeten dan nader worden uitgezocht. Dan kiezen we ervoor om kwaliteit boven snelheid te laten gaan. In het belang van de reizigers en dus ook de vervoerders.”

    De nieuwe pas laat nog even op zich wachten. © ANP

    Reizen met de betaalpas of creditcard kan overigens nu al wel in Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Delft, Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg. Daar komen de komende maanden steeds meer gebieden bij, waaronder Amsterdam en andere stukken van Noord-Holland. En grote bedrijven zoals NS.

    Totale ommezwaai
    De vervoerders investeren zo’n 100 miljoen euro in de totale ommezwaai, die volgens Van Weele ‘geleidelijk’ zal plaatsvinden. ,,Het kan ook zomaar zijn dat dit nog een staartje krijgt tot in 2024.” Want er moet voor iedere reiziger een acceptabel alternatief bestaan, voordat de huidige ov-chipkaart kan verdwijnen.

    De complexi­teit is van een andere orde. Wat wij hier uitrollen, daar zijn we als Nederland redelijk uniek in

    Bas van Weele
    Moeten de ov-bedrijven eigenlijk helemaal zelf het wiel uitvinden? Er bestaan toch al vergelijkbare betaalsystemen in het buitenland? ,,Het is een innovatief programma waarbij we heel veel dingen aan het uitvogelen zijn, aan het ontdekken”, stelt de programmadirecteur ov-betalen. ,,Maar we hebben ook een uitgebreid internationaal netwerk en letten voortdurend op wat daar gebeurt.”

    Vernieuwende ov-systemen elders zijn vooral ingericht op gebruik door reizigers in één stad, benadrukt Van Weele. ,,Bij ons kun je gewoon in een heel land van dezelfde betaalmethode gebruikmaken en overstappen tussen alle vervoerders. De complexiteit is wat dat betreft van een andere orde. Wat wij hier uitrollen, daar zijn we als Nederland redelijk uniek in. Echt wereldwijd een voorloper.”

    www.ad.nl/binnenland/invoering-nieuwe...
  10. forum rang 10 voda 5 augustus 2022 08:31
    Maak kennis met Sorte: de schildpad met twee koppen en zes poten
    RTL Nieuws - Gisteren om 14:05

    Hobbykweker Ruben van Schoor (28) uit Putten keek raar op toen er twee kopjes uit het ei staken. Zag hij het goed? Ja, het beestje had één schild en twee hoofdjes. Hij is nu eigenaar van een heel zeldzaam exemplaar.

    Sorte (Portugees voor geluk) kroop vorige week maandag uit het ei. De Afrikaanse sporenschildpad is 34 gram, vijf centimeter, heeft twee koppen, vier voorpoten en twee achterpoten.

    De schildpad is uniek, er zijn wereldwijd maar een paar schildpadden bekend met twee koppen. In Nederland is dit nog niet eerder voorgekomen.

    Onder de CT
    Even dacht Ruben dat er twee schildpadden onder één schild zaten, maar dat blijkt niet te kloppen. Sorte komt net onder de CT-scan vandaan bij dierenkliniek AniCura Stroowaert. Uit de scan bleek dat de schildpad twee aparte halswervels en luchtpijpen heeft, bij de ruggenwervel smelt het samen.

    © Aangeboden door RTL Nieuws
    Maak kennis met Sorte: de schildpad met twee koppen en zes poten

    "De schildpad heeft één maagdarmstelsel en één hart, dat maakt de overlevingskans groot", vertelt dierenarts en reptielenexpert Sandra Vink. Zij heeft samen met Ruben de CT-scan bekeken. "Alles functioneert. Het is wel handig om te weten hoe het diertje er vanbinnen uitziet, mocht er in de toekomst medisch wat aan de hand zijn, dan kunnen de medicijnen worden afgestemd op één dier, niet op twee."

    'Kan gewoon 150 jaar worden'
    En Ruben hoeft het voer voor één schildpad klaar te zetten. "Daar twijfelde ik over. Moeten allebei de kopjes drinken of is het genoeg als er één drinkt en de ander niet?" Hij dacht eigenlijk dat het diertje dezelfde dag zou overlijden, een foutje van de natuur, maar nu blijkt dat alles goed functioneert en het net als zijn broers en zussen gewoon 100 kilo zwaar kan worden en 150 jaar oud.

    Sorte heeft overigens nog geen kennisgemaakt met de broers en zussen, Sorte kwam iets eerder naar buiten, de andere eieren zijn nog niet uitgekomen.

    Niet te koop
    Ruben gaat de meeste schildpadden zelf houden, hij heeft er genoeg ruimte voor. "Ik heb een vrijstaande woning met een grasveld van 200m2 en een verwarmd binnenverblijf met speciale uv-lampen. Schildpadden houden is een dure hobby en er komt veel bij kijken."

    Hij weet ook dat mensen veel geld willen betalen voor een speciaal exemplaar als Sorte. "Maar ik ga 'm niet verkopen. Ik wil dat Sorte de beste zorg krijgt en gezond groot wordt."

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/m...
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 augustus 2022 10:11
    Kwik in poolgebied komt uit Ghana en Suriname
    Redactie - Gisteren om 20:07

    msn

    Deze zomer voer onderzoeksschip Ortelius met 50 onderzoekers aan boord uit naar Spitsbergen om daar klimaat- en milieuonderzoek te doen. Het ideale, maagdelijke Arctische landschap blijkt echter vies vervuild. Met zichtbaar en onzichtbaar plastic, maar ook met kwik. In het poolgebied blijkt aanzienlijk meer kwik in de bodem te zitten dan je op basis van de geringe menselijke activiteiten daar zou verwachten. Dat kan zelfs gevolgen hebben voor problemen als de vogelgriep.

    Milieutoxicoloog Nico van den Brink van Wageningen Universiteit en milieukundige Frits Steenhuisen van het Arctisch Centrum van de Universiteit van Groningen leggen uit hoe dat kan. "Kwik is een vrij vluchtig metaal. Het zit van nature in plantenmateriaal en daardoor ook in een meer geconcentreerde hoeveelheid in steenkool. Wanneer steenkool wordt verbrand, komt het in de lucht. En net als water dat het eerst op een koud raam condenseert, slaat het kwik ook vooral neer op koude plekken. Aan de beide polen”, aldus Van den Brink in Trouw.

    Uit eerder onderzoek is al bekend dat gasvormig kwik, uitgestoten door de verbranding van kolen, mijnbouw en andere industriële processen in de geïndustrialiseerde wereld via de atmosfeer duizenden kilometers verderop in het Arctisch gebied neerslaat. Dit atmosferische kwik wordt net als CO2 door de bladeren van planten uit de lucht opgenomen. Als de bladeren afvallen, of de planten sterven, komt het kwik in de bodem terecht. Vandaaruit wordt het meegevoerd naar de oceanen en zo belandt er jaarlijks 50 tot 85 ton kwik in de arctische wateren. In het water wordt het kwik omgezet in een zeer giftige vorm van organisch kwik en via zeedieren komt dat in de voedselketen terecht.

    Goudwinning en tandartsenkwik

    De voornaamste bronnen van kwikemissie zijn kolengestookte elektriciteitscentrales én kleinschalige, ambachtelijke goudwinning in landen als Suriname en Ghana. Steenhuizen wist te achterhalen dat naar schatting 40% van alle kwik die wij de lucht in brengen (in 2015 2 miljoen kilo puur kwik) uit die goudwinning afkomstig is. “Gezeefd goud uit bijvoorbeeld rivieren wordt door de goudzoekers geconcentreerd door het aan kwik te binden", aldus Steenhuisen. “Die goud-kwikverbinding wordt vervolgens onder een gasbrander of boven een houtvuurtje op een lepel verbrand. Het kwik vliegt de lucht in en het pure goud blijft achter.” Sinds de jaren '90 is duidelijk dat kwik schadelijk is voor mensen. Wie lange tijd wordt blootgesteld aan kwik heeft meer kans op neurologische aandoeningen en hart- en vaatziekten. Toch is de hoeveelheid uitgestoten kwik sinds die tijd nauwelijks afgenomen. Er blijkt 'een levendige handel' ontstaan in kleine flesjes kwik". Zogenaamd voor tandartsen.

    Suriname blijkt een grote importeur van 'tandartsenkwik'. Zoveel zelfs, dat "iedere Surinamer jaarlijks 25 vullingen kan laten zetten. Dit kwik gaat dus in werkelijkheid naar de gouddelvers en komt uiteindelijk in gebieden zoals hier op Spitsbergen terecht.”

    Vogelgriep

    Van den Brink houdt zich ook bezig met de gezondheidseffecten van kwik. Zo onderzocht hij 2 groepen ganzen; een groep mocht grazen op een stuk toendra met relatief veel steenkoolresten, de andere op relatief schone grond met meetbaar minder kwik. De 'vuile' ganzen bleken meer dopaminereceptoren in hun brein te hebben, zich geagiteerder te gedragen en een slechtere immuunrespons te hebben. Daar ziet Van den Brink een mogelijk verband met de vogelgriep. "Het Arctisch gebied is een plek waar vogels uit Azië in contact komen met bijvoorbeeld brandganzen, die vervolgens bij ons komen overwinteren. Wanneer de afweer van vogels die met kwik zijn belast slechter wordt, is het theoretisch denkbaar dat de verspreiding van vogelgriep ook soepeler gaat."

    Let wel, zegt Van den Brink, "de kwikgehalten in de bodem, waarvan wij een significant effect zagen op de dieren, waren nota bene drie keer lager dan wat we in Nederland als veilig bestempelen."
  12. forum rang 10 voda 9 augustus 2022 07:59
    Elon Musk onthult robot op 30 september
    Redactie - Gisteren om 15:55
    © Copyright Faqt

    De wereld is na 30 september nooit meer hetzelfde. Op die datum onthult Elon Musk zijn humanoïde robot voor het werk en thuis. Het ding zal in staat zijn om eenvoudige klusjes uit te voeren. De naam? Tesla Optimus.

    Op 30 september is het internationale dag van de kunstmatige intelligentie. Daarmee geeft Musk een voorzet dat de robot van zijn bedrijf zal draaien op een complex programma, waardoor het waarschijnlijk in staat zal zijn om te communiceren met zijn/haar eigenaren. Musk toonde ook een foto van de handen van de robot, die allerlei commando's kunnen uitvoeren.

    Tegelijk met de foto zijn er een paar details bekendgemaakt. De robot wordt iets meer dan 1,70 meter lang en weegt 57 kilo. Het centrale zenuwstelsel is dezelfde automatische piloot die ook in een Tesla auto zit. Het ding kan iets meer dan zijn eigen gewicht tillen, dus er zit een behoorlijke krachtbron in.

    Musk heeft ook een paar dingen vertelt over de vaardigheden van de robot. 'Je kunt zeggen: Pak alsjeblieft die bout op en bevestig hem aan een auto met die sleutel en dat moet hij kunnen.' Maar ook 'Ga alsjeblieft naar de winkel en haal de volgende boodschappen voor me.' Bovendien kan hij op dit soort commando's reageren. Op een vriendelijke manier, volgens Musk.

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/e...
3.407 Posts
Pagina: «« 1 ... 130 131 132 133 134 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,88 +0,85%
EUR/USD 1,0681 +0,27%
FTSE 100 8.057,53 +0,42%
Germany40^ 17.966,80 +0,59%
Gold spot 2.304,46 -0,98%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+43,51%
ALLFUN...
+4,20%
PROSUS
+3,92%
Accsys
+3,26%
Philip...
+2,20%

Dalers

RANDST...
-5,90%
Akzo N...
-5,44%
NSI
-3,11%
B&S Gr...
-1,94%
Alfen ...
-1,12%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links