Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Ahold blaast beursgang Bol.com af en Pharming schiet omhoog

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Charlie Munger 4 augustus 2022 18:02
    Vraag voor de podcast van vrijdag: in december 2023 staat er een eerste aflossing voor JET op een lening ter waarde van 300 miljoen. Gezien de cashburn van rond de 400 miljoen per halfjaar en de cashpositie van 900 miljoen kan dit wel eens lastig worden. Gezien de hogere rentestanden is herfinancieren erg kostbaar en een aandelenemissie op deze koers is huilen. Mijn vraag is dan ook: gaat JET failliet?
  2. Rattovic 4 augustus 2022 18:25
    Podcast:
    Ik wil een dobbeltje met jullie aan gaan.
    Gaat Ahold uiterlijk 5-8-2023 tenminste een keer melding maken van opkomende nieuwkomer en concurrent Picnic? Ik zeg van wel.
    Ik kijk met verbazing hoe snel deze online boodschappenservice steeds vaker door de straten aan het rijden is.
    Het is begonnen in 2015. Een aantal jaren later is er 600 miljoen geïnvesteerd door o.a. Bill Gates.
    Wellicht dat dit ook te maken heeft met het afblazen van beursgang bol.com?
    Graag van beiden een ja of nee met motivatie!
  3. forum rang 4 michellucky 4 augustus 2022 18:39
    Beste Arend Jan en Niels,

    Ondanks alle (macro) economische slechte cijfers, dreigende recessie, oorlog, spanningen VS-China en wat al niet meer, stijgen de koersen flink. Ik krijg een nare deja vu met het post coronatijdperk na 2020 toen de beurs maar bleef stijgen van 400 naar 830. Het doet een beetje pijn aan mijn putjes.
  4. Willem 4 augustus 2022 18:52
    Vraag voor Arend-Jan Kamp. Je hebt toegang tot een Bloomberg terminal, dus in principe kan je een prachtige portfolio baseren op price-to-earnings, price-to-book, price-to-assets en al die mooie data die er beschikbaar is in de Bloomberg dataset. Toch kies je ervoor om passief te beleggen in een index. Is een index niet gewoon een portfolio die zwaar overwogen is in Large-Cap bedrijven? + bonusvraag : ) Hoe kom je als een bloomberg-arm persoon erachter hoeveel uitstaande aandelen er zijn (zonder door de kwartaal rapporten te moeten ploeteren).
  5. The Big Short 4 augustus 2022 19:51
    Beste heren, ik overweeg te beleggen in obligaties en wel via een ETF (EUR Corp Bond). Kunnen jullie duiden wat er met de rente gebeurt, wordt deze herbelegd? Het valt mij op dat nagenoeg alle Bond ETF’s niet-uitkerend zijn en rentepercentages vallen niet op te maken uit de beleggersinformatie. En ohja, hebben jullie nog suggesties om dit wel of niet te doen, en danwel te gaan voor bedrijf- of staatsobligaties? Mijn dank is groot!
  6. Watchful¤Eye 4 augustus 2022 20:15
    Graag jullie mening (Podcast):
    Waarom zou de beursgang Bol.com niet doorgaan? Naar mijn indruk zou dit een prima moment kunnen zijn. De aandelenkoersen trekken wereldwijd aan en zelfs Jerome Powell (FED Verenigde Staten) ziet nog steeds geen recessie opdoemen. Het hoort tot de strategische uitgangspunten van Ahold Delhaize om Bol.com naar de beurs te brengen. Die beursgang gaat immers zorgen voor een opbrengst waarover AD wil beschikken om het hele concern, incl. Bol.com, naar een (nóg) hoger plan te brengen. Voor beleggers (in zowel AD als Bol.com) ook een mooie beleggingscase .. Ik denk dus dat deze beursgang best eens door zou kunnen gaan .. :) Gelukkig heb ik AD zelf ook nog steeds niet horen zeggen dat deze beursgang niet door zou gaan ... AD / Bol.com: zet 'm op! ..
  7. Campingbelegger 4 augustus 2022 21:03
    Een vraag voor de podcast voor Paul met betrekking g tot sectoranalyse van de chippers. Hierin wordt ook kort x-fab genoemd en ik zie dat Paul daar ook een positie in heeft. Hoe beoordeel jij de laatste cijfers en dan met name de eventueel incidentele kosten die hierin terugkomen?
  8. Frank_f 4 augustus 2022 22:36
    quote:

    Warrem Buffet schreef op 4 augustus 2022 22:04:

    Beste Coen, er is al dagen totaal geen handel in ForFarmers, vandaag slechts 3.200 stuks (€10.000), gisteren totale omzet €14.000. De broker(ik denk FLOWTRADERS) verleide een koper van 750 stuks om dit koersresultaat er neer te zetten.
    Volgens Euronext vandaag 271,787 stuks verhandeld. Bijna EUR 870.000.
  9. forum rang 6 'belegger'' 5 augustus 2022 10:33
    quote:

    The Big Short schreef op 4 augustus 2022 19:51:

    Beste heren, ik overweeg te beleggen in obligaties en wel via een ETF (EUR Corp Bond). Kunnen jullie duiden wat er met de rente gebeurt, wordt deze herbelegd? Het valt mij op dat nagenoeg alle Bond ETF’s niet-uitkerend zijn en rentepercentages vallen niet op te maken uit de beleggersinformatie. En ohja, hebben jullie nog suggesties om dit wel of niet te doen, en danwel te gaan voor bedrijf- of staatsobligaties? Mijn dank is groot!
    Bij obligaties moet je kijken naar de Yield to Maturity (YTM) (*).

    Ik weet niet welke aanbieder je in gedachte hebt, maar de link hieronder betreft een herbeleggend ETF waar de gewogen gemiddelde coupon bij staat (1,37%). De gewogen gemiddelde YTM staat er ook bij (2,33%). Ik zie overigens meer uitkerende dan herbeleggende ETF's voor bedrijfsobligaties. Bij iShares heb ik gezocht op EUR CORP. De link hieronder is een willekeurig gekozen ETF voor de uitleg. Daarmee zeg ik niet of dit specifieke product aantrekkelijk is of niet. Het is ook geen advies.

    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

    (*) Obligaties worden altijd afgelost op een koers van 100. Als je de stukken koopt op een koers van 98 dan heb je 2 korting (disagio). Als je koopt op een koers van 102 betaal je een premie (agio). Stel dat de obligatie nog 4 jaar loopt. Dan komt er in het geval van een korting gemiddeld ongeveer 0,5 per jaar naar je toe. Dat kun je bij de couponrente optellen. Bij een premie werkt het andersom, dan moet je het van de coupon aftrekken om tot je rendement te komen. Het is niet letterlijk 0,5 per jaar. In het voorbeeld van een koers van 98 en nog 4 jaar te gaan komt ik op een amortisatie van 0,51% per jaar dat je bij de rentecoupon kunt optellen.

    In het Nederlands vertaalt is YTM het rendement tot einde looptijd. Dus als je de stukken gewoon aanhoudt tot ze worden afgelost. Als je tussentijds gaat handelen is dat natuurlijk tegen de koers op dat moment. Maar als je aanhoudt tot einde looptijd dan lopen alle plussen en minnen tegen elkaar weg. Wat doet de koers in de tussentijd bewegen. Als de marktrente stijgt dan daalt de koers van de obligatie en andersom. Als men elders een hogere rente kan vangen, willen ze namelijk minder betalen voor jouw obligaties met lage rente. Bij bedrijfsobligaties heb je ook nog te maken met de credit spread, de risico opslag die de markt vraagt voor het eventueel niet kunnen aflossen van de obligaties door de bedrijven.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links