Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeg het maar: 'overwinst' Shell belasten, of niet?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

57 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. watnuweer 1 augustus 2022 12:27
    De eerste vraag is natuurlijk: wat is "over" in overwinst? Als je gaat kijken naar het rendement op het geinvesteerde vermogen, dan valt het wel mee, of tegen.
    Verder: over welke periode? In 2020 moest Shell flink afschrijven op zijn reserves en boekte een kwartaalverlies.
    Welke overheid mag de overwinst belasten? Niet de Nederlandse, want het geld van Shell wordt niet in Nederland verdient, maar in de landen waar Shell de olie en het gas uit de grond haalt. En vaak hebben deze landen, als eigenaren van de reserves, ook een formule in de concessieovereenkomsten zitten, die hogere winsten afroomt.
    Kortom: de Partij van de Afgunst en Geen Lol moeten met hun vingers van deze kippen met gouden eireren afblijven.
  2. taurus86 1 augustus 2022 13:16
    Shell heeft de komende jaren nog veel geld nodig. Ontwikkeling van nieuwe markten; Opruimen installaties op oude overcomplete velden; omscholen en afvloeien van personeel. Laat Shell nou maar schuiven, dat is goed voor NL en de pensioenen.
    Vroeger had Shell een beroemde eigen bedrijfsschool; na '73 werd die opgedoekt. Het zou een idee kunnen zijn om een 'Energietransitie - bedrijfsschool' te stichten. Vinden we snel de vaklieden (Handjes wapperen, Zweet, Vroeg opstaan) die hard nodig zijn. En dan misschien Vattenfall/ Eneco/Uniper/EDF overnemen?
    Vandaag is géén morgen. Morgen is alles anders.
  3. Kopzorgen over erfpacht 1 augustus 2022 15:17
    Het is nogal zacht uitgedrukt een dom idee om overwinsten te belasten. Er wordt namelijk al belasting betaalt op overwinst. In de groene sector moeten bedrijven bovendien tot 2050 gigantisch investeren. In sommige andere sectoren dan olie en gas is er verder vaak tijdelijk sprake van overwinst (bijv. Corona), maar die gaan over het algemeen gepaard met lagere winsten in een daarop volgend jaar.
    Het innen van belasting op overwinst is een goedkoop idee van Overheden/burgers, die niet vooruit kijken en negatieve effecten voor de eigen portemonnee graag op een ander bordje leggen.
  4. Sam's weelde 1 augustus 2022 16:42
    Ik (zit 5 jaar long in Shell) denk niet dat er veel te plukken valt van Shell Nederland. Ben benieuwd hoeveel winst ze zullen opgeven.

    Toch vindt ik het een goed idee om belasting op bedrijfswinst te verhogen. Net als dat op vermogensopbouw. Gelukkig hoef ik het niet te beslissen, dat is mij net te ver gegrepen. Al denk ik dat dit ook voor ons kabinet geldt. Oeps XD haha

    Groet,
    Sam
  5. Ibou 1 augustus 2022 22:31
    Zou je ad-hoc overwinst gaan belasten dan doe je daar meer kwaad mee door het vertrouwen te schaden dan het geld op gaat leveren. Om zoiets goed te doen moet je het ruim van tevoren aankondigen, duidelijk definiëren en moet het algemeen geldig zijn. Om het probleem van nu, mensen worden geraakt door de hoge (energie-)prijzen, op te lossen heeft het dan geen effect. Versnel de energietransitie, en geef iedereen die geldproblemen heeft door de hoge energierekening gratis een nieuwe AAA+ koelkast, een WTW voor de douche en isoleer wat er nog te isoleren valt. Dan zijn ze voor jaren geholpen.
  6. MaantjeBovenHavanna 1 augustus 2022 22:38
    Er zijn genoeg bedrijven die mega winsten maken Private Equity of Familiebedrijven. Wat er in de Corona veelal gedaan is zodra er begin Supply Chain prijs verhogingen werden doorgevoerd of op handen waren werden eindprijzen al verhoogd, daardoor heb je “goedkope” voorraad die je duur kan verkopen, dubbel winst. Daarna heb je dezelfde marge behouden op een hogere verkoopprijs waardoor je onder aan de streep meer over hebt.

    Dat Shell nu extra benoemd wordt is makkelijk, bedrijf krijgt al heel veel kritiek omwille van milieu en is nu na een mooi boekjaar een makkelijk slachtoffer. Bezit er overigens zelf geen aandelen van

    Er is gewoon te veel geld in de markt daardoor zie je 1 nu te veel vacatures 2 irrationeel hoge prijzen. Mijn krat bier A-merk kocht ik in 2012 voor +/- €10 en dat doe ik nu nog. Ondertussen is de prijs op het terras van zo’n €2 naar €3,50 gegaan. Voor de beurzen niet meteen goed maar ergens hoop ik gewoon op een kleine recessie dat mensen weer extra hard de handjes uit de mouwen moeten steken en er een neerwaartse prijsspiraal komt op benoemde irrationeel hoge prijzen.

    Toevoeging: het heeft overigens iedereen vrij gestaan om aandelen Shell te kopen!! Dan had je mee kunnen profiteren in de winst. De mensen die in 2018 a €31 een aandeel hebben gekocht worden die ook gecompenseerd voor de slechtere boekjaren afgelopen jaren?! Naast dat dit mij juridisch wankel lijkt valt me op dat mensen die langs te zijlijn staan altijd het hardste schreeuwen, vooral als het een ander eens meezit!
  7. Ikvraaghetmaar 1 augustus 2022 23:05
    Toen Shell twee jaar geleden grote verliezen maakte bekommerde geen politicus zich om het bedrijf. Nu de wereld erachter komt hoe groot de behoefte is aan beschikbare olie en gas moeten degenen die dat kunnen leveren gepest worden.
    Iets soortgelijks gebeurt met onze woningmarkt. Nu door de hoge woningprijzen en de hogere rente de koopmarkt voorlopig even op zijn gat ligt en de woningcorporaties weinig woningen bouwen moet de oplossing voor het woningtekort komen van de particuliere verhuurders. En wat doet de politiek: ze probeert de particuliere woningverhuurder op alle mogelijke manieren weg te pesten!
    Er zit een systeem in de gekte.
57 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links