Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alibaba Group Holding Limited - BABA - US01609W1027

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juli 2022 09:28
    Chinese techmiljardair Jack Ma zal zijn controle over fintechgigant Ant opgeven

    Volgens berichtgeving van de Wall Street Journal zal de Chinese techmagnaat Jack Ma zijn controle over fintechbedrijf Ant Financial opgeven. Dat maakt deel uit van zijn poging om afstand te doen van moederonderneming Alibaba Group, nadat de Chinese overheid al meer dan een jaar lang druk zet op de miljardair.

    Ant Financial is een gigantisch bedrijf: het baat onder andere het Alipay-betalingsnetwerk uit, dat maar liefst een miljard gebruikers kent. Ook beheerde het een investeringsplatform dat ooit ‘s werelds grootste geldmarktfonds bezat. Als het bedrijf naar de beurs was getrokken, zou het naar schatting zo’n 300 miljard dollar waard zijn geworden.

    Dat is exact wat het in november 2020 probeerde te doen. Ant Financial beloofde ‘s werelds grootste openbare notering te worden. Toen stak de Chinese overheid daar een stokje voor: de regering van Xi Jinping wilde bijzonder hard optreden tegen de machtige techsector, een onderdeel van zijn plan om een “gedeelde welvaart” te installeren in China.

    Sindsdien wordt Ant gedwongen om te herstructureren. Het is de bedoeling dat het bedrijf een financiële holding wordt die door de centrale bank van China wordt gereguleerd. Daarbij werd Ma zelf het doelwit van een overheidscampagne, die als doel had zijn invloed en macht te verkleinen. In de Chinese media werd de zakenmagnaat toen met de grond gelijk gemaakt.

    50,52 procent van de aandelen

    Hoewel Ma intussen geen uitvoerende rol meer heeft bij Ant en zelfs geen lid is van de raad van bestuur, blijft hij een schaduw werpen over de onderneming. Ma zou indirect 50,52 procent van de aandelen bezitten, waardoor hij de facto nog altijd de spilfiguur van Ant is. Nu hij besloten heeft die machtige positie op te geven, is het enkel nog de vraag hoe hij dat zal doen.

    Volgens de berichtgeving van Wall Street Journal zou hij een deel van zijn stemrecht kunnen overdragen naar andere Ant-topmensen, zoals CEO Eric Jing. Daardoor zouden zij collectief de controle over het bedrijf krijgen, waarna de transitie naar een financiële holding kan worden vervolledigd.

    Hoewel wetgevers niet per se eisten dat Ma zijn controle zou opgeven, zouden zij wel hun zegen hebben gegeven voor zijn beslissing.

    Peking moet Ma niet
    Ma is al langer bezig zichzelf te distantiëren van het zakenimperium dat hij in 1999 oprichtte. Dat begon al in 2013, toen hij de positie van CEO bij Alibaba opgaf. Daarna nam hij in 2019 ontslag als voorzitter van Alibaba’s raad van bestuur.

    De zakenman kwam het jaar erop echter in de problemen, toen hij een speech gaf waarin hij financiële wetgevers en de Chinese bankensector bekritiseerde. Dat was niet naar de zinnen van Xi Jinpings regering, die kort erna de beursgang van Ant Group tegenhield.

    Ma zelf verdween erna voor een periode van drie maanden uit het openbare leven. Toen wist (bijna) niemand wat er aan de hand was, waardoor sommige mensen dachten dat de miljardair gearresteerd was, of zelfs was gedood. Uiteindelijk bleek de techmiljardair gezond en wel te zijn. Door nu afstand te nemen van Ant Group, probeert hij ongetwijfeld om dat zo te houden.

    Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat Chinese miljardairs de cel invliegen nadat zij uit Pekings gratie vallen.

    www.msn.com/nl-be/financien/nieuws/ch...
  2. [verwijderd] 30 juli 2022 12:58
    Alibaba dreigt Amerikaanse beursnotering te verliezen

    De Verenigde Staten (VS) voegen almaar meer Chinese bedrijven toe aan de zogenaamde delistinglijst. Op die lijst staan buitenlandse beursbedrijven die niet tegemoetkomen aan de Amerikaanse auditvereisten. Zij riskeren daarom hun notering op Wall Street te verliezen. Ook de e-commercegigant Alibaba staat nu op die gevreesde lijst.

    De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft beslist om Alibaba op de zogenaamde delistinglijst te plaatsen. In principe zal de beurswaakhond de bedrijven op die lijst van de Amerikaanse beurs halen als ze tegen 2024 niet tegemoet kan komen aan de auditvereisten. Dat wordt mogelijk gemaakt via de zogeheten Holding Foreign Companies Accountable Act uit 2020.

    Veel bedrijven mogen van China de gevraagde gegevens niet delen met buitenlandse (en in de eerste plaats Amerikaanse) mogendheden om redenen van nationale veiligheid. Het Aziatische land vreest onder meer dat de Verenigde Staten op die manier inzage krijgen in gevoelige gegevens.

    Primaire notering Hongkong

    De beslissing om het Chinese e-commercebedrijf op de delistinglijst te zetten, komt er daags nadat Alibaba zei dat het een aanvraag zou indienen voor een primaire beursnotering in Hongkong, waar het in 2019 een secundaire notering kreeg. Dankzij een primaire notering in de Aziatische financiële hub zouden de aandelen van Alibaba verhandeld kunnen blijven worden, ook al verliest het de toegang tot de Amerikaanse beurs.

    “Het verzoek om een primaire notering in Hongkong te krijgen, betekent niet noodzakelijk dat het bedrijf denkt dat het zijn beursnotering in de VS zal verliezen. Dat is puur om het potentiële risico te beperken”, zei Bo Pei, een analist bij U.S. Tiger Securities, aan het persagentschap Reuters. Andere bedrijven die vrijdag aan de lijst werden toegevoegd, zijn Mogu Inc, Boqii Holding Limited, Cheetah Mobile Inc en Highway Holdings Limited.

    Aandeel duikt diep in het rood

    Hoe dan ook kreeg Alibaba het zwaar te verduren op de beurs na het nieuws. Het aandeel (op de Amerikaanse beurs) ging het weekend in met een verlies van 11,1 procent. Indien Alibaba Wall Street moet verlaten, zou dat ook een zeer symbolisch signaal zijn. De beursintroductie van de Chinese mastodont in 2014 was op dat moment het grootste debuut in de geschiedenis en effende de weg voor andere Chinese bedrijven om naar de Amerikaanse beurs te trekken.

    Vrijdag kwam ook aan het licht dat Jack Ma, mede-oprichter van Alibaba Group, zijn controle over fintechgigant Ant zal opgeven. Dat maakt deel uit van zijn poging om afstand te doen van de moedergroep boven het gelijknamige e-commercebedrijf, nadat de Chinese overheid al meer dan een jaar lang druk zet op de miljardair.

    Hoewel Ma intussen geen uitvoerende rol meer heeft bij Ant en zelfs geen lid is van de raad van bestuur, blijft hij een schaduw werpen over de onderneming. Ma zou indirect 50,52 procent van de aandelen bezitten, waardoor hij de facto nog altijd de spilfiguur van Ant is. Nu hij besloten heeft die machtige positie op te geven, is het enkel nog de vraag hoe hij dat zal doen.

    www.msn.com/nl-be/financien/zakelijk/...
  3. [verwijderd] 1 augustus 2022 09:04
    Het Chinese Alibaba streeft ernaar om de notering in New York te behouden te midden van een auditgeschil ( voegt
    afbeelding toe) Kong-notering nadat de Chinese e-commercegigant door de Amerikaanse autoriteiten op een watchlist van de-listing was geplaatst. Alibaba-aandelen daalden met 4,5% in een bijna vlakke Hong Kong-markt <.HSI> in de vroege handel, na een daling van 11,1% in New York op vrijdag. Het bedrijf werd vrijdag de laatste van meer dan 270 bedrijven die zijn toegevoegd aan de lijst van Chinese bedrijven van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission die mogelijk van de lijst worden geschrapt omdat ze niet aan de auditvereisten voldoen.

    De Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA) is bedoeld om een ??langlopend geschil over de naleving van de controle door in de VS genoteerde Chinese bedrijven aan te pakken.

    Het heeft tot doel buitenlandse bedrijven van Amerikaanse beurzen te verwijderen als ze drie opeenvolgende jaren niet voldoen aan de Amerikaanse controlenormen.

    Alibaba zei maandag dat de toevoeging aan de lijst betekende dat het nu in zijn eerste 'niet-inspectie'-jaar was.

    "Alibaba zal de marktontwikkelingen blijven volgen, de toepasselijke wet- en regelgeving naleven en ernaar streven om zijn notering aan zowel de NYSE als de Hong Kong Stock Exchange te behouden", zei het in een verklaring aan de beurs van Hong Kong.

    Amerikaanse regelgevers hebben volledige toegang geëist tot controledocumenten van in New York genoteerde Chinese bedrijven,

    Peking verbiedt buitenlandse inspectie van werkdocumenten van lokale accountantskantoren.

    De Amerikaanse regels geven Chinese bedrijven tot begin 2024 de tijd om te voldoen aan de auditvereisten, hoewel het Congres tweeledige wetgeving overweegt die de deadline tot 2023 zou kunnen versnellen.

    China heeft gezegd dat beide partijen vastbesloten zijn een deal te sluiten om het auditgeschil op te lossen.

    Alibaba zei vorige week dat het van plan was om een ??aanvraag in te dienen om zijn secundaire notering in Hong Kong om te zetten in een dubbele primaire notering, wat het voor Chinese investeerders op het vasteland gemakkelijker zou maken om aandelen te kopen.

    Een dubbele notering zou Alibaba in staat stellen toelating tot Stock Connect aan te vragen, de regeling die Hong Kong en het vasteland met elkaar verbindt. Analisten schatten dat er via Stock Connect $ 21 miljard aan instroom van investeerders op het vasteland in Alibaba-aandelen zou kunnen zijn.

    De in Hong Kong genoteerde aandelen van Alibaba zijn met 49% gedaald van HK $ 176 op het moment van de secundaire notering in november 2019 tot HK $ 90,15 op maandag. In New York waren de aandelen in 2014 genoteerd voor $ 68 per stuk en worden ze verhandeld voor $ 89,37.

    Beide reeksen beursgenoteerde aandelen zijn dit jaar tot nu toe met bijna 25% gedaald, aangezien het bedrijf vecht tegen de dreiging van schrapping van de notering, de aanhoudende Chinese technische regelgeving en het vooruitzicht dat de oprichter Jack Maceda de controle over de aan het bedrijf gelieerde Ant Group overneemt.

    Analisten van Jefferies beschreven de koersdaling van Alibaba als een "knie-schokreactie" op het nieuws van een mogelijke schrapping van de notering, en voegden eraan toe dat de deadline van 2024 voor de schrapping van Chinese American Depository Receipt China voldoende tijd geeft om zijn controleproblemen op te lossen.

    "China wil de controleproblemen met de VS serieus oplossen en de gesprekken zullen worden voortgezet", schreven ze.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,10%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.388,09 +0,37%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links