Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Fugro AEX:FUR.NL, NL00150003E1

  • 22,920 24 apr 2024 17:35
  • -0,100 (-0,43%) Dagrange 22,800 - 23,160
  • 328.118 Gem. (3M) 372,1K

Q3-draadje Fugro voor iedereen.

2.697 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 135 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Belgam21 26 juli 2022 09:47
    Vrolijk van deze koersvorming word ik niet. Ipv dagen met 10% en meer stijging, zullen we het met vele kleine stijgingen moeten doen.
    Het management bouwt aan de fundamenten en daarover zie je doorgaans minder enthousiasme dan over de aankondiging van giga projecten en dergelijke.
    Hopelijk hebben ze de financiële kwetsbaarheid nu eindelijk achter zich kunnen laten.
  2. forum rang 4 JJJS 26 juli 2022 10:02
    quote:

    Belgam21 schreef op 26 juli 2022 09:47:

    Vrolijk van deze koersvorming word ik niet. Ipv dagen met 10% en meer stijging, zullen we het met vele kleine stijgingen moeten doen.
    Het management bouwt aan de fundamenten en daarover zie je doorgaans minder enthousiasme dan over de aankondiging van giga projecten en dergelijke.
    Hopelijk hebben ze de financiële kwetsbaarheid nu eindelijk achter zich kunnen laten.
    Ik wordt er ook niet vrolijk van.

    Als je naar het grotere plaatje kijkt zie ik echter:

    Wederom betere cijfers en hiermee een bevestiging dat ze de turnaround daadwerkelijk gemaakt hebben en er een periode van groei voor zich hebben

    Een nieuwe, echt substantieel goedkopere financiering, wat ook verdere groei in de toekomst mogelijk moet maken

    En inderdaad 10% onderhands geplaatste aandelen extra, maar dit zie ik inmiddels als (verplicht?) onderdeel van de nieuwe financiering

    Dus de emissie kwam ook voor mij als een verrassing, maar na alles in te hebben laten zinken zie ik de ontwikkelingen per saldo als (zeer) positief.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 juli 2022 10:02
    Ter info (artikel van gisteren).

    Fugro plaatst op €11,25

    Fugro heeft met succes 10,3 mln aandelen geplaatst bij grotere partijen tegen €11,25 per stuk. Het koopt ook meteen voor €9 mln van de uitstaande obligatie terug.

    Fugro zou aanvankelijk donderdag met de cijfers komen maar doet dat nu al, nabeurs, omdat er een extra financieringsronde aanhangt. De bodemonderzoeker plaatst via een ABB (Accelerated Book Building) 10% extra aan aandelenkapitaal, een zogenaamde sub10.

    Met die extra financiering en een nieuwe financiering bij een aantal banken hoopt Fugro klaar te zijn voor de toekomst. De vorige RCF (Revolved Credit Financing) liep af in 2023 en dan moet je een jaar van tevoren je zaakjes op orde hebben.

    Verder hadden de houders van de converteerbare obligatie die afliep in 2024 ook het recht hun geld terug te vragen en ook daarvoor wil Fugro geld paraat hebben.

    Volgens Fugro heeft de onderneming nu, na deze financiering:
    - een langere looptijd van de RCF (tot 2025 ipv 2023)
    - verbeterde condities, waardoor de rentelasten significant dalen
    - een lagere schuldratio van 1,5

    Fugro plaatste begin december bij vier cornerstone investeerders (één onbekend, drie bekend waaronder NN Group en ASR) aandelen a €5,20 (na de reverse split, initieel €2,60) en voerde vervolgens een claimemissie door.

    Daarmee haalde het in totaal €250 miljoen op. Daar komt nu dus, op een veel beter niveau, laten we zeggen meer dan twee keer zo hoog, nog eens €115 miljoen bij, afhankelijk van de koers waartegen de nieuwe aandelen verkocht worden.

    Kwartaalcijfers meteen bekendgemaakt

    De Leidschendammers maakten meteen de kwartaalcijfers bekend. Dat viel nog niet mee, al ziet het er wel steeds beter uit. Er zit veel werk in de pijplijn, met name in de klimaathoek en bij de energietransitie (windparken).

    Inmiddels komt 60 procent van de omzet van Fugro uit offshore wind, infrastructuur en waterprojecten. De omzet in Q2 steeg tot €467 miljoen, een stijging van 13% op jaarbasis.

    De EBIT liep op met 25% van €32 naar €41 miljoen, goed voor een marge van 8,7%. De nettowinst kwam uit in H1 op €29,4 miljoen (€17,2 miljoen vorig jaar).

    Het orderboek stroomde mooi vol naar een backlog van €1,1 miljard. Volgens CEO Mark Heine zit 'm dat vooral in de windparken op zee en klimaataanpassing, maar olie en gas blijven nog wat achter.

    Hier wordt wel het een en ander van verwacht, maar daar zit wel wat vertraging op de lijn. Verder heeft Fugro wel wat last van inflatoire krachten, net als ieder ander bedrijf, maar weet het de marges dus toch weer wat te verhogen.

    Conclusie

    Vanavond plaatst Fugro de 10 miljoen aandelen bij grote aandeelhouders en dan zullen we morgen voorbeurs zien tegen welk niveau die geplaatst zijn. Je zou denken dat er niet een al te hoge korting gegeven hoeft te worden.

    Retailbeleggers kunnen nooit meedoen met dit soort ABB's, maar kunnen wel morgen de uitslag afwachten en afhankelijk daarvan beslissen wel of geen aandelen (bij) te kopen. Fugro's toekomst ziet er goed uit en met deze nieuwe emissie zijn de financiële zorgen nu verder uit zicht.
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 juli 2022 10:21
    Ter info

    Fugro overtreft verwachtingen
    26 juli 2022 10:06


    "De halfjaarresultaten waren solide, aangejaagd door een redelijke verbetering in Marine en een sterke verbetering in Land", aldus Van Beek. Wel werd de winst bij Marine wat gedrukt door een groot aantal droogdokken en kosteninflatie, die Fugro wel verwacht door te kunnen berekenen, zo merkte de analist op.

    "Als gevolg hebben we er vertrouwen in dat de winsten bij Marine zullen aantrekken", aldus de analist. De winst in Europa en Afrika was wel wat lager, maar verbeterde in alle andere regio's. "Dit is geruststellend."

    De kapitaalverhoging die Fugro doorvoerde, kwam voor Van Beek als een verrassing en was volgens hem ook niet echt nodig binnen de bestaande faciliteiten. "Aan de andere kant begrijpen we de conservatieve benadering van Fugro in de huidige onzekere periode." Fugro haalde 116 miljoen euro op met de uitgifte van 10,3 miljoen aandelen. Dit gebeurde tegen een korting van iets meer dan 5 procent.

    Van Beek neemt zijn taxaties onder de loep en verwacht het koersdoel voor Fugro te moeten verlagen met 5 tot 7 procent om rekening te houden met een verwatering van 10 procent als gevolg van de aandelenuitgifte, deels gecompenseerd door een hogere winstgevendheid en minder schulden.

    Degroof Petercam heeft vooralsnog een Houden advies op Fugro met een koersdoel van 14,50 euro. Het aandeel Fugro koerste dinsdagochtend 4,7 procent lager op 11,29 euro.


    Bron: ABM Financial News
  5. bekeken 26 juli 2022 10:42
    Ter observatie:
    De herfinanciering zat er aan te komen, immers de huidige RCF zou ten einde lopen en het is goed gebruik om de verlenging, cq vernieuwing ruim op tijd te regelen. Fugro was hier al mee aan de late kant.
    De herfinanciering vindt plaats tegen significant lagere tarieven.
    De aandelen emissie was wellicht een verrassing, maar dit betekent wel dat we ons voorlopig geen zorgen hoeven te maken over de solvabiliteit.
    Fugro kan weer dividend gaan uitkeren, wat een nieuwe groep beleggers zal aanboren.
    De resultaten zijn beter dan verwacht: De gerapporteerde EBITDA is circa 10% hoger dan de consensus.
    Over de hele linie zijn de resultaten verbeterd en met het goed gevulde order boek zit er nog (veel) meer in het vat. (Inkomende orders zijn 55% hoger ten opzichte van het eerste halfjaar 2021!).

    Dat de koers vandaag wat onder druk staat is (technisch gezien) geen verrassing. Er zijn ongetwijfeld een paar deelnemende partijen, die als "knaken jagers" beschouwd kunnen worden: deelnemen op € 11.25 en meteen bij opening er weer uit. Ik maak mij hier geen zorgen over. Als deze partijen uitgeraasd zijn kan de natuurlijke koersvorming weer plaatsvinden en is de verkoopdruk verdwenen.

    En nog even ten aanzien van de speculatie over de melding/positie van Van Heijst: Op basis van de melding van 6 juli ten opzichte van de vorige melding: Hij heeft 100,000 aandelen GEKOCHT en via de convertible positie ca 800,000 (potentiële) aandelen verkocht. Dit is een slimme transactie, immers door de opgelopen rente is het obligatie deel van de convertible minder waard, terwijl de waarde van de aandelen hoger ligt. Per saldo is de convertible dus een minder aantrekkelijke belegging. Onder de huidige omstandigheden wil je geen obligaties, maar aandelen, dus Van Heijst heeft de juiste keuze gemaakt.
  6. forum rang 4 bartvde 26 juli 2022 10:56
    quote:

    BiologischeBanaan schreef op 26 juli 2022 10:38:

    Degroof Petercam heeft vooralsnog een Houden advies op Fugro met een koersdoel van 14,50 euro
    Wow! Dat wordt een mooi ritje van bijna 30%
    nou nee niet helemaal juist geformuleerd

    Van Beek neemt zijn taxaties onder de loep en verwacht het koersdoel voor Fugro te moeten verlagen met 5 tot 7 procent om rekening te houden met een verwatering van 10 procent als gevolg van de aandelenuitgifte, deels gecompenseerd door een hogere winstgevendheid en minder schulden.
  7. itwm 26 juli 2022 10:58
    quote:

    SAHR-0310 schreef op 26 juli 2022 10:18:

    [...]

    Artikelen van Crum; de historie wijst uit welke waarde deze hebben.....nie veul zeggen we hier in het Zuiden des lands.
    Beleggen is vooruit kijken en niet naar achteren. Vind het een zeer matig artikel, met vooral gedateerde data. Ook een koersdoelverlaging slaat nergens op. Door deze emissie wordt de schuld positie aanmerkelijk verbetert, de ebit en winst is oplopende en iedereen in deze sector weet dat kwartaal drie vrijwel altijd het beste is. De financiële positie en resultaten zullen daardoor verder verbeteren.
    Vergeet ook niet dat door de situatie in de Oekraïne projecten versneld getenderd en uitgevoerd zullen worden, waardoor het orderboek komende tijd veel verder zal oplopen. Aangezien er haast achter zit, kan Fugro vragen wat het wil, dus de marges zullen ook beter zijn.

    Erg kortzichtig stuk.
  8. forum rang 6 SAHR-0310 26 juli 2022 11:00
    quote:

    bartvde schreef op 26 juli 2022 10:56:

    [...]
    nou nee niet helemaal juist geformuleerd

    Van Beek neemt zijn taxaties onder de loep en verwacht het koersdoel voor Fugro te moeten verlagen met 5 tot 7 procent om rekening te houden met een verwatering van 10 procent als gevolg van de aandelenuitgifte, deels gecompenseerd door een hogere winstgevendheid en minder schulden.
    Ja bartvde, het blijft altijd wel iets. Nu de business van Fugro eindelijk weer groei laat zien doen de bestuurders en communicatiedeskundigen bij Fugro dit weer tijdelijk teniet door het zo aan te pakken. Maar het komt goed; de turnaround is een feit. Straks weer vooruit met het bedrijf en de koers. Én ik blijf ook maar even roepen dat het een lekker hapje blijft voor overnemende partij.
2.697 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 135 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links