Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASM International AEX:ASM.NL, NL0000334118

  • 590,000 24 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 582,000 - 608,000
  • 313.308 Gem. (3M) 139,7K

ASMi - jaardraadje 2022

5.790 Posts
Pagina: «« 1 ... 154 155 156 157 158 ... 290 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2022 10:58
    Beursblik: Italiaanse LPE past perfect bij ASMI
    Gecreëerd: 09:48

    (ABM FN-Dow Jones) Het Italiaanse LPE past perfect bij ASMI en de halfgeleider krijgt er opnieuw een groeiaanjager bij in de portefeuille. Dit oordeelde analist Michael Roeg van Degroof Petercam maandag.

    Roeg merkte op dat LPE de tweede overname is in korte tijd, maar dat deze deal een veel grotere omvang heeft. De analist vindt LPE een goede toevoeging aan de portefeuille, naast ALD en CMOS Epitaxy.

    De overnameprijs lijkt volgens Roeg aan de hoge kant, maar dit is gebruikelijk in de halfgeleiderindustrie. De multiple die ASMI betaalt, ligt ook in lijn met de eigen waardering van de halfgeleider. Roeg hoopt later deze week, tijdens een call met ASMI, meer inzicht te krijgen over de marges van LPE.

    De analist zal zijn ramingen aanpassen na de resultaten over het tweede kwartaal, die woensdag nabeurs worden gepubliceerd. Roeg zal dan rekening houden met 5 procent extra omzet, vanwege de overname van LPE.

    Degroof Petercam handhaafde het koopadvies op ASMI met een koersdoel van 385,00 euro. Het aandeel steeg maandagochtend met 0,8 procent tot 232,00 euro.
  2. forum rang 10 voda 18 juli 2022 14:25
    ASMI slaat slag met Italiaanse aanwinst die China niet mocht hebben
    Door WOUTER VAN BERGEN

    18 min geleden
    in FINANCIEEL

    ASM International
    231.05 0.35%

    AMSTERDAM - De Nederlandse chipmachinemaker ASM International koopt met het Italiaanse bedrijf LPE technologie die volgens analisten een prima aanvulling is op zijn eigen portefeuille. Volgens de Italiaanse overheid is die zelfs van zodanig strategisch belang, dat ze niet in Chinese handen mag komen.

    ANP/HH
    Vorig jaar april gebruikte de Italiaanse regering zijn ’golden power’-wetgeving om een overname van 70% van de aandelen door een Chinese investeerder te blokkeren. De producten die de toeleverancier voor de chipindustrie maakt, zouden geschikt zijn voor militaire toepassingen en moesten daarom niet in Chinese handen komen. LPE is een belangrijke toeleverancier van bijvoorbeeld de Frans-Italiaanse chipmaker ST Microelectronics.

    BEKIJK OOK:
    Producent chipmachines ASMI koopt Italiaans LPE

    De eigenaren van het Milanese bedrijf, dat grotendeels in handen is van familie van de oprichters en leidinggevenden, schreven volgens de Italiaanse krant Corriere de la Sera na het overeidsveto een woedende brief naar de regering van premier Mario Draghi en zijn minister van Industrie Giancarlo Giorgetti. Daarin wezen ze op LPE’s afhankelijkheid van Chinese markt waar het merendeel van zijn afzet naartoe gaat.

    Het Chinese meerderheidsbelang zou er juist voor zorgen dat de patenten van LPE beter beschermd zouden worden tegen schending van zijn patenten, en er voor zorgen dat banen in Italië gewaarborgd bleven. Na het veto over de deal met LPE blokkeerde Rome ook de opname van de Italiaanse activiteiten van Applied Materials in een joint venture met een Chinese groep.

    BEKIJK OOK:
    ASMI blijft groeien op gloeiendhete chipmarkt

    Jaarlijkse groei van 25%
    ASMI neemt LPE over voor €425 miljoen in contanten en aandelen, waar nog €100 miljoen bovenop kan komen als bepaalde doelen worden gehaald. LPE produceert apparaten voor de productie van zogeheten wafers (schijven) van siliciumcarbide Die zijn gewild voor de fabricage van chips voor de verdeling van elektriciteit binnen een systeem.

    De vraag naar deze powermanagementchips groeit snel, omdat ze cruciaal zijn voor elektrische auto’s. IN 2023 verwacht LPE een omzet van €100 miljoen te maken. Tussen 2021 en 2025 wordt een jaarlijkse toename van de vraag met gemiddeld 25% voorzien.

    BEKIJK OOK:
    Orders vliegen over de toonbank bij ASMI en Besi door grote chiptekorten

    Het in 1972 opgerichte LPE zal volgens het persbericht over de deal na de overname als product eenheid onder ASM’s onderdeel Global Products functioneren, met zijn eigen onderzoeks- en productielocaties in Milaan en Catania. Een woordvoerder van ASM kon niet zeggen of daarover garanties zijn afgegeven.

    De deal moet nog worden goedgekeurd door marktautoriteiten in Italië en Taiwan, een proces dat ASM en LPE begin november denken te hebben afgerond.

    www.telegraaf.nl/financieel/118646362...
  3. forum rang 10 voda 18 juli 2022 14:25
    Advies van KBC Securities over ASMI
    Beurshuis KBC Securities
    Aandeel ASM International
    Datum 18 juli 2022
    Advies Houden
    Koersdoel 350,00 EUR

    Detail advies
    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 18 juli 2022 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor ASM International (ASM; ISIN: NL0000334118) herhaald. Het advies van KBC Securities voor ASM International blijft "houden".

    De analisten behouden hun koersdoel van 350,00 EUR.

    Op 20 april 2022 publiceerde ASM International kwartaalcijfers.
  4. forum rang 10 voda 18 juli 2022 14:26
    Advies van Degroof Petercam over ASMI
    Beurshuis Degroof Petercam
    Aandeel ASM International
    Datum 18 juli 2022
    Advies Kopen
    Koersdoel 385,00 EUR

    Detail advies
    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 18 juli 2022 hebben de analisten van Degroof Petercam hun beleggingsadvies voor ASM International (ASM; ISIN: NL0000334118) herhaald. Het advies van Degroof Petercam voor ASM International blijft "kopen".

    De analisten behouden hun koersdoel van 385,00 EUR.

    Op 20 april 2022 publiceerde ASM International kwartaalcijfers.
  5. forum rang 10 voda 18 juli 2022 17:41
    ASML, ASMI en Besi voor de helft van de hoofdprijs: waarom toch?

    Categorie: Beurs vandaag, Redactioneel
    Door Arend Jan Kamp op maandag 18 juli 2022
    Views: 1.118

    Beeld: ©ASML
    Voor het eerst ooit komen deze week ASML, ASMI (woensdag) en Besi (donderdag) vrijwel tegelijk met kwartaal- of halfjaarcijfers.

    Spannend, gelet op de enorme koersdalingen vanaf de top, die alle drie de aandelen halveerden: maximaal -49,2%, -54,3% en -53,1% voor respectievelijk ASML, ASMI en Besi.

    Dat niet alleen, uit de sector klonken de laatste tijd wisselende geluiden. TSMC en ASMI bijvoorbeeld lieten eerder weten afnemende vraag te zien. Vorige week lieten de Taiwanezen echter ineens mooie cijfers zien en ASMI doet vandaag een flinke overname. Dat doe je als bedrijf niet als het je dun door de pantalon loopt.

    Wie ze verkoopt is gek
    Verminderde vraag, zo raar is het niet, want semiconductors staan formeel te boek als zéér cyclisch. Bij die van ons is de hiërarchie dat ASML daar het minst gevoelig voor is, ASMI is zeg maar gemiddeld en Besi is extra gevoelig. Maar... hoe cyclisch zijn ze eigenlijk nog? Misschien is dat dit keer wel de grote vraag.

    Eerst de koersen in perspectief geplaatst: u ziet hier de vier Nederlandse chippers dit jaar geïndexeerd in euro's in vergelijking met sectorindex SOX (Philadelphia Semiconductor Index) en onze AEX. Als het Damrak de Mickey Mouse-beurs is, dan zijn ASML, ASMI en Besi de Kwik, Kwek & Kwak onder de chippers.

    Misschien krijgt u de neiging hier gillend uit te rennen, maar wie ze verkoopt is gek, is héél vrij vertaald het advies van onze Beleggersdesk voor deze aandelen. Let wel, dat is advies gebaseerd op langetermijnverwachtingen. Op korte termijn ia alles mogelijk op het bord (niet in de business!) en dat zien we dan ook dit jaar.

    Grafiek

    Eens te meer, aan de business, omzet-, winst-, marge-, kasstroom-, aandeleninkoop- en dividendverwachtingen, de kwaliteit van bedrijf en van het management ligt het niet bij ASML, ASMI en Besi. Zie hier de schattingen voor ASML. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. En dan is toch die koers gehalveerd, hoe kan dat?

    Grafiek

    Ook dat komt u tot uit den treure op deze site tegen: die koersdaling is vooral een waarderingskwestie. Gemeten naar huidige rente en inflatie(-verwachtingen) waren (zijn is vers twee) deze cyclicals veel te duur. Net als de koers is echter ook de waardering van ASML zowat gehalveerd en die zit nu aan de bovenkant van de range sinds 2009.

    In dat jaar was trouwens het orderboek van ASML... leeg. Maar dan ook helemaal. Woensdag krijgen we wel wat anders te horen. (Die rare en enorme waarderingspieken in het verleden komt u bij ASMI en Besi ook tegen; zo meer daarover.)

    Grafiek

    Precies hetzelfde verhaal geldt voor ASMI. De verwachtingen blijven gestaag oplopen, maar net als de koers is de waardering ruim gehalveerd.

    Grafiek

    Niettemin is historisch gezien de waardering voor ASMI nog altijd aan de hoge kant.

    Grafiek

    Besi dan - en zie, hier worden de analisten wat voorzichtiger. It's the cycle, dummy!, zou er boven de analistenrapporten kunnen staan.

    Grafiek

    De waardering ziet er intussen historisch gezien weer menselijk uit.

    Grafiek

    Dan komt nu de grote maar. Maak er maar twee van zelfs. Want hoe cyclisch zijn de chippers nog? Kijk terug naar die lange ASML- en ASMI-plaatjes. Want waar vroeger omzetten en winsten op de golven van de cyclus meedreven, gaan ze al een jaar of acht à tien alleen nog maar omhoog. Geen bliepje te zien.

    Uitstekende vooruitzichten
    Voor Besi geldt het nog wel, zie nu die toppende of zelfs al zakkende verwachtingen maar. De cijfers van TSMC duiden er niet op, maar misschien dat ASML, ASMI en Besi deze week melden dat inderdaad de chipmarkt iets minder in vuur en vlam staat dan we de laatste jaren gewend waren.

    Dan kunnen inderdaad de waarderingen nog steeds te hoog zijn en is er misschien op papier meer koersdruk mogelijk. Zeker als de inflatie maar hoog blijft, de rentes verder de hoogte in gaan en misschien ook wel de brede markt verder onder druk komt te staan. Koffiedik kijken op korte termijn dus.

    Op lange termijn zijn met de naar almaar naar meer chips hunkerende wereld en de uitstekende concurrentiepositie van onze chippers de vooruitzichten uitstekend. Er komen zeker beren op de weg, maar die zijn niet van te voren te bedenken. En vergeet nooit dat er ook zo onverwachte nieuwe kansen kunnen zijn.

    Dividendgroei
    Tot slot nog even over die enorme, maar korte waarderingspieken in alle drie de grafieken. Die ziet u in bijna alle lange grafieken van cyclicals. Op het dieptepunt van de cylcus is soms de koers al aan gort voordat de analisten gaan verlagen. Andersom kan dat ook zo werken. ArcelorMittal is een mooi voorbeeld.

    Value trap heet dat ook wel. Een cyclical lijkt spotgoedkoop, maar dat is omdat de koers al vooruitloopt op mindere tijden, terwijl de analisten nog feest vieren met de grote winsten en omzetten van de top van de cyclus.

    ASML en ASMI lijken niet meer zo gevoelig en ach, anders hebt u het dividend nog.

    Nee, de dividendrendementen zijn niet hoog bij ASML, ASMI en Besi, maar de dividendgroei is dat wel. Wie tien jaar terug ASML kocht krijgt nu 10% dividend op die aandelen. Of nog meer. Er wordt ook niet meer gekort of gepasseerd, zoals vroeger.

    En zo kan het dus gebeuren dat u dit eigenlijk bullishe stukje leest over drie aandelen die nota bene zijn gehalveerd. Volgens mij is het - nogmaals - louter een waarderingskwestie en vandaar dat ik zelf ASML op de daling koop.

    Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

    Voor grafieken etc. zie de link:

    www.iex.nl/Artikel/751348/ASML-ASMI-e...
  6. Beertje 18 juli 2022 18:34
    Ach we weten allemaal dat de chippers ongekend zijn afgestraft om niets: mm de rente ja, ja die doet ze de das om! Gelul: wacht maar op de cijfers…
    Nee het zijn de analisten die de boel flink hebben verziekt.
    Kijk naar de banken in de vs: die hebben pas slechte cijfers laten zien afgelopen dagen: en wat zeggen de analisten : valt mee! En de koersen stijgen!
    Nee we zijn het haasje van die analisten die onze chippers in de hoek plaatsen. Jammer want tegen de stroom inzwemmen koste me behoorlijk veel geld.
  7. forum rang 10 voda 19 juli 2022 07:54
    Sectorbericht:

    Intel verhoogt de prijs van processors in 2022
    Tom Van Stam - Gisteren om 09:01

    Intel heeft consumenten ingelicht dat het de prijzen van veel CPUs en chip producten later dit jaar verhoogt, in sommige gevallen met meer dan 20%.

    © Aangeboden door IGN Benelux

    Nikkei Asia meldt dat het voornamelijk om CPUs voor servers en computers gaat en "chips voor Wi-Fi en andere connectiviteit."

    Volgens leidinggevenden komt het verhogen van de prijzen door de "kosten die omhoog schieten voor productie en materialen," en het aantal waarmee de prijzen stijgen varieert per product. De prijzen variëren van "minimaal een cijfer verandering" tot "meer dan 10% en 20%."

    Deze aanpassing in prijzen valt samen met een verhoogde wereldwijde inflatie die de vooruitzichten vertroebelde voor de consumentenbestedingen." In juni was er in de Verenigde Staten een verhoging van de consumentenprijzen van 9,1%, wat het hoogste in 40 jaar was.

    www.msn.com/nl-nl/entertainment/gamin...
  8. forum rang 6 Fender bass 19 juli 2022 08:51
    quote:

    Beertje schreef op 18 juli 2022 18:34:

    Ach we weten allemaal dat de chippers ongekend zijn afgestraft om niets: mm de rente ja, ja die doet ze de das om! Gelul: wacht maar op de cijfers…
    Nee het zijn de analisten die de boel flink hebben verziekt.
    Kijk naar de banken in de vs: die hebben pas slechte cijfers laten zien afgelopen dagen: en wat zeggen de analisten : valt mee! En de koersen stijgen!
    Nee we zijn het haasje van die analisten die onze chippers in de hoek plaatsen. Jammer want tegen de stroom inzwemmen koste me behoorlijk veel geld.
    Voor de LT belegger levert het juist op. Nu inkopen tijdens dit negatieve sentiment, juist fijn.
    Al geef ik toe dat het emotioneel wel iets doet wanneer je die aanhoudende dalingen ziet.
    Zeker wanneer ik bijkocht en we nog vrolijk weken doordaalden. Dan ga je toch twijfelen en moet je op je handen zitten.
  9. forum rang 4 HOBBYMAN 19 juli 2022 09:52
    De cijfers over het 2e kwartaal zullen zondermeer goed zijn waardoor de koers zou moeten stijgen. Maar er hoeft maar een kleine regel in publicatie te staan dat toekomstverwachting onzeker is (hoeft dus niet slechter te zijn) en je zult zien dat de koers daarop fors daalt omdat analisten hierop weer negatief zullen reageren.
    IK vraag me trouwens al lang af hoe het mogelijk is dat de koers zo fluctueert. Doen wij dat als kleine belegger? De grote beleggers zullen heus niet gaan verkopen op basis van kwartaalbericht aangezien zij lange termijnvisie hebben.
  10. forum rang 4 Gouden tijden voor de spaarders 19 juli 2022 09:55
    quote:

    HOBBYMAN schreef op 19 juli 2022 09:52:

    De cijfers over het 2e kwartaal zullen zondermeer goed zijn waardoor de koers zou moeten stijgen. Maar er hoeft maar een kleine regel in publicatie te staan dat toekomstverwachting onzeker is (hoeft dus niet slechter te zijn) en je zult zien dat de koers daarop fors daalt omdat analisten hierop weer negatief zullen reageren.
    IK vraag me trouwens al lang af hoe het mogelijk is dat de koers zo fluctueert. Doen wij dat als kleine belegger? De grote beleggers zullen heus niet gaan verkopen op basis van kwartaalbericht aangezien zij lange termijnvisie hebben.
    Aan de koers kun je genoeg zien dat de cijfers niet aan de verwachting voldoen.
5.790 Posts
Pagina: «« 1 ... 154 155 156 157 158 ... 290 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Toekomst van ASMI ziet er nu nog beter uit

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links