Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 rationeel 11 juli 2022 00:24
    quote:

    luchtschip schreef op 10 juli 2022 21:12:

    [...]

    Lezers van het klimaat draadje bezoeken dit draadje in de hoop goede informatie en/of meningen voorgeschoteld te krijgen aangaande het klimaat

    Dat jij respectloos en schofferend deze lezers in het ootje neemt is afkeurenswaardig
    Je kaapt een discussie draadje om dit vol te gooien met een bagger hoeveelheid aan niet ter zake doende onderwerpen
    Wat weet je van de motivatie van anderen, om hier te komen.

    Zo onlogisch dat weten van jou.

    Ik kom hier toch.

    Maar dat bevalt je niet.

    En dan dat gemoraliseer.

    Kan ik ook trouwens:

    Probeer eens wat vriendelijker te zijn.

    En o, ja, draadjes kunnen niet vol.

    Er is eindeloos ruimte:)

  2. forum rang 10 luchtschip 11 juli 2022 02:15
    Gletsjer maakt zich los en er ontwikkelt zich een sneeuw lawine

    Kirghizistan : Un glacier s'est détaché à proximité des gorges de Juuku.

    Des touristes ont commencé à filmer ce qui se passait avant d'être atteints par l'avalanche.

    Selon les médias, 2 personnes auraient été hospitalisées pour des blessures & des ecchymoses.

    vertaling :
    Een gletsjer brak af in de buurt van de Juuku-kloof.

    Toeristen begonnen te filmen wat er gebeurde voordat ze door de lawine werden getroffen.

    Volgens de media zijn 2 mensen met verwondingen en kneuzingen in het ziekenhuis opgenomen.

    video 0:45 minuut

    twitter.com/RebeccaRambar/status/1546...
  3. forum rang 10 voda 11 juli 2022 10:07
    Spanje zucht onder tweede hittegolf: ’Gelukkig staat er een briesje’
    Updated 7 min geleden
    2 uur geleden
    in BUITENLAND

    MADRID - Spanjaarden kampen opnieuw met hoge temperaturen. De tweede hittegolf van dit jaar gaat zeker nog tot en met donderdag duren, verwachten meteorologen.

    Mensen zoeken massaal verkoeling aan de kust bij Barcelona. ANP/HH

    De hoogste temperatuur zondag werd gemeten langs de rivier Guadalquivir in de buurt van Sevilla. Daar werd het 43 graden. Die temperatuur werd geëvenaard in de stad Badajoz, in de Extremadura.

    De komende dagen zal het kwik zich handhaven boven de 40 graden, is de verwachting. In het noorden worden maxima van 42 graden voorspeld, terwijl het in het zuiden met 44 graden nog warmer zal zijn. Het warme weer wordt veroorzaakt door een complete afwezigheid van bewolking, in combinatie met de aanvoer van warme lucht uit Noord-Afrika.

    BEKIJK OOK:
    Branden en extreme hitte in Zuid-Europa: hier moet je als vakantieganger rekening mee houden

    Woestijn
    Toeristen in Madrid vonden de hitte iets te veel van het goede. Zoals Raisa, een zakenvrouw uit Abu Dhabi: „Het is niet zo aangenaam als we zouden willen tijdens een vakantie, maar het is wat het is. Vergeleken met een woestijn valt het nog mee.” Guatemalteek Lazaro zocht de schaduw op: „Het is heet, maar gelukkig staat er een briesje. Dat scheelt.”

    BEKIJK OOK:
    ’Hel’ van een hittegolf in Spanje

    AEMET, het Spaanse KNMI, waarschuwt Spanjaarden om inspannende activiteiten in de buitenlucht zoveel mogelijk te vermijden en om ouderen in het oog te houden, zeker als die gevoelig zijn voor hoge temperaturen.

    BEKIJK OOK:
    In 1200 jaar nog niet zo droog in Spanje en Portugal

    Natuurbranden
    Ook de natuur krijgt mogelijk last van het warme weer. AEMET voorspelt natuurbranden, net zoals bij de hittegolf vorige maand. Toen ging alleen al in de provincie Zamora zeker 25.000 hectare natuurgebied in vlammen op. Een plaatselijke krant sprak van „de grootste ramp van deze eeuw”.

    Hittegolven zijn niet ongebruikelijk in Spanje, maar die in juni was de vroegste in meer dan veertig jaar. Ook toen steeg het kwik tot boven de 40 graden.

    www.telegraaf.nl/nieuws/864337126/spa...
  4. forum rang 10 rationeel 11 juli 2022 12:40
    www.rd.nl/artikel/982840-duitse-gascr...

    Duitse gascrisis lijkt plots niet ver weg

    Louis Seesing

    Grote zorgen in Duitsland: over anderhalve week kan het land zomaar in een grote gascrisis verkeren. Diverse sectoren discussiëren momenteel dan ook koortsachtig over de vraag wie straks als eerste van het gas af moet.
  5. forum rang 10 rationeel 11 juli 2022 12:47
    www.rd.nl/artikel/982814-grenzen-aan-...

    Grenzen aan de groei? Voor anderen. Niet voor ons

    Ds. J. Belder

    De boerenpride in Stroe was nauwelijks voorbij, of uit het Gelderse provinciehuis rolde een topgeheim op straat. Stroe zou op termijn weleens een megastad kunnen worden. Het dorp kleurde rood van woede. De aap kwam dus uit de mouw. Apekool, reageerden de bestuurders geschrokken. Het kwaad was geschied.

    Enkele dagen later schreef Trouw over een uitgekochte veehouder in de Noordoostpolder. Op zijn gewezen land komt een asielzoekerscentrum. Kunstmest op de verhitte gemoederen. In Telegramgroepen groeit de revolutie als kool. Landbreed wappert onze driekleur. Ondersteboven. Een land op zijn kop.

    Stikstof werd de onzichtbare allesbepaler. Het AD meldde: Niet alleen boeren, maar „honderden bedrijven zitten klem. In Noord-Nederland moest een culturele instelling een voorstelling afgelasten; de bezoekers zouden te veel stikstof uitstoten.”

    In de Telegraaf schreef demograaf Jan Latten: „De migratie explodeert, de bevolkingsgroei eveneens, resultaat van regeringsbeleid.” Maar economie en vergrijzing schreeuwen om handen. Haal ze van elders. Lok kanslozen uit Franse voorsteden, opperde een bewindsvrouw. Of krachten van buiten Europa. Alleen groeicijfers tellen nog. Grenzen aan de groei? Voor anderen. Niet voor ons. Maar al die mensen moeten onder dak en willen zich ook verplaatsen. Dus heeft de huizen-, energie- en stikstofcrisis voorlopig geen einde. Dit land is gewoon te klein voor alle ambities. En waar zijn de visionairs?

    In Spanje wil firma Valle de Odieta een megastal bouwen voor 23.500 koeien. Een ‘Geval de Idiota’.

    Trouw raadde woensdag onze boeren aan te emigreren. Zou ik in hun schoenen staan, en kansen en mogelijkheden elders hebben – ik geloof dat ik mijn karren, koeien en kippen zou inladen en vertrekken. Dit land wordt steeds meer onleefbaar. Maar of het elders beter is…?

    Dat het neoliberale overheidsbeleid een vruchtbare bodem voor cynisme legt, is geen vraag meer. De onvrede van boeren, burgers en buitenlui loopt aan alle kanten over de dijken heen. Nu stuurt Den Haag probleemoplosser Remkes de boer op. Maar hij mag alleen over koetjes en kalfjes praten. Dus: zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Hoewel. Donderdag scherpte de EU de mestregels voor Nederlandse boeren aan. Een dag later bleek de veevoerindustrie plastic door het dierenmenu te mengen. Tel uit je winst. Dostojevski voorzag in de 19e eeuw de ontsporingen van zijn revolutionaire landgenoten en waarschuwde: „Wanneer God niet bestaat, is alles geoorloofd.”
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 juli 2022 16:13
    Ook Portugal geteisterd door bosbranden: al meer dan 2000 hectare verbrand
    57 min geleden
    in BUITENLAND

    LISSABON/MADRID - Door hitte en langdurige droogte zijn er in Portugal inmiddels 36 bosbranden geteld. Drie plaatsen in het land worden door branden bedreigd, Ourém en Pombal in het midden van het land en Ribeira da Pena in het noorden. De Portugese brandweer schat dat al meer dan 2000 hectare is verbrand. Er worden meer dan zestig blusvliegtuigen ingezet om de vele brandbestrijders op de grond bij te staan.

    De autoriteiten hebben maandagmiddag gemeld dat de branden in het midden van het land onder controle zijn gebracht, maar de toestand blijft wel ernstig.

    Het land wordt vrijwel jaarlijks geplaagd door bosbranden, maar dit jaar was er tot enkele dagen terug geen brand van betekenis gemeld. De huidige hittegolf die in het weekend begon bracht daar verandering in. Het blijft waarschijnlijk tot op zijn minst donderdag erg heet en de temperaturen kunnen tot boven de 40 graden stijgen.

    Bekijk ook:
    Branden en extreme hitte in Zuid-Europa: hier moet je als vakantieganger rekening mee houden

    Vlak over de noordoostgrens was er in een bergachtige streek in Spanje, de Sierra de la Culebra, afgelopen maand een grote bosbrand die 25.000 hectare in de as legde. Er zijn in Spanje dit jaar op verscheidene plaatsen al bosbranden geweest, die in totaal bijna 82.000 hectare bos hebben verwoest. Dat is al meer dan in het hele afgelopen jaar.

    Ook in Italië en Frankrijk zijn bosbranden en de gemeente Nice in het zuidoosten van Frankrijk heeft vuurwerk verboden op de nationale feestdag, 14 juli. De stad vreest dat vuurwerk in deze droogte branden veroorzaakt. In Griekenland heeft het afgelopen weekend flink geregend. Er zijn geen bedreigende bosbranden meer, maar vanaf 18 juli wordt er weer hitte verwacht.
  7. MaantjeBovenHavanna 11 juli 2022 23:25
    quote:

    Ronald Engels schreef op 8 juli 2022 02:17:

    [...]

    ===================================

    MaantjeBovenHavanna

    Ter informatie, ik geef commentaar over Planeet Aarde opwarming en afkoeling en wie of wat daar voor verantwoordelijk is en helaas voor allen "Onze Almachtige Zon is voor 99.989 % verantwoordelijk voor Planeet Aarde afkoeling of opwarming" en wij de hele mensheid 7.8 miljard mensen en vele tientallen miljarden dieren te samen op Planeet Aarde met nu meer als CO2 "420 ppmv" zijn slechts verantwoordelijk voor de zeer marginale 0.011 % en dat is vergelijkbaar met nog geen 0.05 graden Celcius meer opwarming of afkoeling waar onze Zon verantwoordelijk voor is.

    Dus simpel gezegd Planeet Aarde koelt af of warmt op puur en alleen door onze Almachtige Zon. Al de rest is opgefokte Hysterie, waar door wetenschappers en politici en banken en bedrijven een godsvermogen aan verdient wordt, aan dit beschamende CO2 Global Warming bedrog!

    Bovendien ook ik hou niet van vervuiling, ik heb gewoond en gewerkt in soms de smerigste landen ter wereld, zoals Nigeria, Egypte, China en worst of all India. Dus je hoef mij niet te vertellen wat voor rotzooi en puinhoop het is in de wereld buiten Nederland.

    Waar het om gaat is, dat Nederland zich met politiek Klimaat en politiek Stikstof bedrog bezig houd, wat als men zijn gezond verstand zou gebruiken onmiddellijk zou moeten stoppen, die onzin die tot niets leid als alleen een enorme verarming van alle Nederlanders, de Elites uitgezonderd, die weten zich altijd te verrijken ten koste van normale burgers.

    Waarom laat men de bevolking Nederland niet krimpen naar minder als 15 miljoen mensen, via Grenzen Dicht controles? Dan knap Nederland van zelf weer op, naar een schoon fris groen land met aanzienlijk minder vervuiling.

    M.v.g. Ronald
    Nou Ronald laten we dan gebroederlijk achter deze innovaties gaan staan die de vervuiling op aarde gaan verminderen. God zegene de greep dat dit invloed gaat hebben op het klimaat maar ik verwacht er net als jij niet te veel van. Allicht wordt de aarde op z’n minst een schonere plek om te wonen en we hebben naar eer en geweten gehandeld om deze plek zo mooi achter te laten als voor ons mogelijk is.

    Voor mij zou de eerste stap zijn om massaal bomen te gaan planten. Een volwassen boom heeft het koelvermogen van 10 airco’s. Europa heeft grotendeels uit laaglandbos bestaan, nou kijk wat er van over is dat heeft heel dat koelende vermogen doen verdwijnen.
  8. forum rang 10 rationeel 12 juli 2022 07:31
    quote:

    Tippie schreef op 12 juli 2022 00:19:

    Klimaat is van alle eeuwen. Zo was het en zo blijft het en daar moeten we het mee doen.
    Beschavingen verdwenen toen het klimaat een wending nam, waar de toenmalige bevolkingen geen antwoord op wisten.

    Zij vertrokken naar elders.

    Misschien zitten ze nu in ons;)
  9. forum rang 10 luchtschip 13 juli 2022 01:56
    Hittegolf teistert China

    As dozens of Chinese cities on Tuesday issued heat alerts, with some temperature forecasts exceeding 104 degrees ( 40 graden Celsius ) over the next 24 hours, health workers strapped packets of frozen treats to their white hazmat suits as they conducted outdoor Covid test

    twitter.com/nytimesworld/status/15469...
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 juli 2022 03:10
    quote:

    luchtschip schreef op 9 juli 2022 05:59:

    Activiteiten van de zon

    The large prominence on the west limb is erupting right now. CACTus has not (yet) detected an associated CME. (Footage courtesy of NASA/SDO and the AIA science team. Footage processed with JHelioviewer.)
    ...
    twitter.com/SimonTrestan/status/15452...
    ...
    A coronal mass ejection (CME) is a significant release of plasma and accompanying magnetic field from the Sun's corona into the solar wind. CMEs are often associated with solar flares and other forms of solar activity, but a broadly accepted theoretical understanding of these relationships has not been established.[1][2][3]

    If a CME enters interplanetary space, it is referred to as an interplanetary coronal mass ejection (ICME). ICMEs are capable of reaching and colliding with Earth's magnetosphere, where they can cause geomagnetic storms, aurorae, and in rare cases damage to electrical power grids. The largest recorded geomagnetic perturbation, resulting presumably from a CME, was the solar storm of 1859. Also known as the Carrington Event, it disabled parts of the at the time newly created United States telegraph network, starting fires and shocking some telegraph operators.[4]

    Near solar maxima, the Sun produces about three CMEs every day, whereas near solar minima, there is about one CME every five days.

    en.wikipedia.org/wiki/Coronal_mass_ej...
    ...
    Ja, én??
    Wat wil je zeggen over klimaat?

    (Sorry, het bovenstaande wat ingekort)
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 juli 2022 03:49
    quote:

    rationeel schreef op 9 juli 2022 08:01:

    DNB stopt met modieus beleggingsadvies

    Ook als toezichthouder heeft DNB zich kostbaar vergist. Nog maar kort geleden beweerde DNB dat te veel beleggen in energiefondsen riskant was. Vorige maand heeft dr Robert Vermeulen (DNB) toegegeven dat de energietransitie volgens zijn scenario’s geen risico van een financiële crisis met zich meebrengt (zie het kopje ‘Climate finance emperor update’).

    Ik hoop dat DNB deze lessen heeft geleerd en ophoudt met aan te dringen op een ‘steviger regierol’ om de financiering van oude en nieuwe energie te bevorderen. De taak van DNB is het bestrijden van criminaliteit in de financiële sector en het voorkomen van financiële crises, niet het modieus ingrijpen in de beleggingen van banken en pensioenfondsen.
    Hear, hear.
    Het beter weten van DNB op rentevlak heeft ons pensioenfondsdeelnemers al geld genoeg gekost.
    Het beter weten van DNB op energievlak heeft ons pensioenfondsdeelnemers nog meer geld gekost.
    Het beter weten van DNB op beleggingsvlak kost ons nog steeds geld.

    Waar bemoeien ze zich gotver mee? Het is ONS GELD, het voortvloeisel uit arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Waar haalt Knot het gore recht vandaan om zich met het gedetailleerde premie- en uitkeringsbeleid van een pf te bemoeien?

    Het is godgeklaagd. Hier wreekt zich een weeffout, een enorme denkfout vind ik zelfs. Waarom is de club (DNB) die over de euro en de controle op de banken moet gaan, ook belast met toezicht op de pfn??

    De strijdigheden liggen voor het oprapen. Ik ben boos op elke politieke partij die dit wil handhaven, of er op korte termijn niks aan wil doen.

    En nog bozer op politici die dat er niets aan doen laten afhangen van goedkeuring van het nieuwe 'pensioenakkoord'.
    Pure chantage, ook door de minister die daar tegenwoordig over gaat, Carola Schouten. Een zeer christelijk CU-minister.

    Wel, ik ben ook gelovig, een mannenbroeder zelfs. Maar de chantage door CU-mens Schouten is schandelijk.
    Ga je schamen, zuster!
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 juli 2022 06:08
    Ook die mooie plaatjes van die Webb-telescoop op tv gezien? Scherp tot ongeveer half de leeftijd van het heelal. Voor wat het zegt. Bedenk dat 2x ouder ook 4x vager is. Geloof me maar, ik ben fysicus (met vroeger bijvak sterrenkunde).

    Als de mij behandelende artsen daar achter komen, slaan ze ineens een andere toon aan. En terecht, ik weet soms ook iets. Heel lang geleden deed ik iets in de medische fysica, en verzorgde ik de statistiek in het proefschrift van mijn medische ex...

    Ach, het is jaren geleden. Maar onlangs maakte een radiotherapeute gespecialiseerd in protonenbestraling veel indruk op mij. Ik sprak haar 12 dagen terug in Leiden bij een informatie-bijeenkomst voor (ex-)kankerpatiënten.

    Het volgende zal gokker aanspreken.

    Ik ondervroeg haar na afloop nader. Zij wist meer van de Bragg-curve dan ik. Voor mij was het iets vaags uit een studie lang geleden, zij noemde het zeer expliciet, net als gokker dat hier eerder deed.

    Ze toonde ook plaatjes van scans, dus echt gemeten. Hoe het werkzame gebied vrij precies bepaald is door de beperkte reach van de protonen. Niet te vroeg en niet te laat op hun traject, dus minimale schade aan de omringende weefsels. Geen theorie meer, maar getoond op scans.
    Daarom is protonentherapie bij uitstek geschikt voor kankers in het hoofd en kankers bij kinderen.

    Ze noemde ook de Zwitserse instituten nabij Zúrich waar gokker het over had. Vroeger moesten onze patiënten daarheen, de weinigen die het geluk daartoe hadden.

    Nu zijn er drie protonfaciliteiten in NL, en geven de zorgverzekeraars toestemming voor 600 (Groningen) + 600 (Maastricht) + 400 (Delft) bestralingen per jaar.
    Ze zijn duur, maar toch: voor alle kankersoorten bij elkaar is het veel te weinig. Jammer, of moet ik spreken van schande?

    Over welke deeltjes-energieën hebben we het eigenlijk? Laten we zeggen 200-400 MeV.
    mtintegraal.nl/artikelen/603/tumoren-...

    Aan mensen voor wie zo'n getal niks zegt: oprotten s.v.p., ga je huiswerk doen. Dit land wordt al teveel geregeerd door anbetabeten.

    Het verband met klimaat? Verzin het zelf maar. Veel ging het hier over extra-galactische protonen die onze wolkenvorming zouden beïnvloeden. Het gaat dan om > 1 GeV protonen, tot aan > 100 GeV aan toe, en nog energetischer kan ook.

    Laat hun bronnen maar aan Webb over. Voor ons klimaat is onze almachtige zon veel belangrijker. Dat ben ik met Ronald Engels eens...
  13. forum rang 10 luchtschip 13 juli 2022 07:39
    First Images from the James Webb Space Telescope

    The dawn of a new era in astronomy has begun as the world gets its first look at the full capabilities of NASA’s James Webb Space Telescope, a partnership with ESA (European Space Agency) and CSA (Canadian Space Agency). The telescope’s first full-color images and spectroscopic data were released during a televised broadcast at 10:30 a.m. EDT (14:30 UTC) on Tuesday, July 12, 2022, from NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

    These listed targets below represent the first wave of full-color scientific images and spectra the observatory has gathered, and the official beginning of Webb’s general science operations. They were selected by an international committee of representatives from NASA, ESA, CSA, and the Space Telescope Science Institute.

    These first images from the world’s largest and most powerful space telescope demonstrate Webb at its full power, ready to begin its mission to unfold the infrared universe.

    Deze foto werd getoond door President Joe Biden als eerste foto :

    SMACS 0723

    foto 1
    www.nasa.gov/sites/default/files/thum...

    beschrijving
    NASA’s Webb Delivers Deepest Infrared Image of Universe Yet

    www.nasa.gov/image-feature/goddard/20...

    Foto 2

    Carina Nebula

    foto
    www.nasa.gov/sites/default/files/thum...

    beschrijving
    NASA’s Webb Reveals Cosmic Cliffs, Glittering Landscape of Star Birth

    www.nasa.gov/image-feature/goddard/20...

    foto 3

    Stephan's Quintet

    foto
    www.nasa.gov/sites/default/files/thum...

    beschrijving
    NASA’s Webb Sheds Light on Galaxy Evolution, Black Holes

    www.nasa.gov/image-feature/goddard/20...

    foto 4

    Southern Ring Nebula

    foto
    www.nasa.gov/sites/default/files/thum...

    beschrijving
    NASA’s Webb Captures Dying Star’s Final ‘Performance’ in Fine Detail

    www.nasa.gov/image-feature/goddard/20...

    home page om zelf te navigeren naar de foto's
    www.nasa.gov/webbfirstimages
  14. forum rang 10 rationeel 13 juli 2022 08:28
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 13 juli 2022 03:49:

    [...]
    Hear, hear.
    Het beter weten van DNB op rentevlak heeft ons pensioenfondsdeelnemers al geld genoeg gekost.
    Het beter weten van DNB op energievlak heeft ons pensioenfondsdeelnemers nog meer geld gekost.
    Het beter weten van DNB op beleggingsvlak kost ons nog steeds geld.

    Waar bemoeien ze zich gotver mee? Het is ONS GELD, het voortvloeisel uit arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Waar haalt Knot het gore recht vandaan om zich met het gedetailleerde premie- en uitkeringsbeleid van een pf te bemoeien?

    Het is godgeklaagd. Hier wreekt zich een weeffout, een enorme denkfout vind ik zelfs. Waarom is de club (DNB) die over de euro en de controle op de banken moet gaan, ook belast met toezicht op de pfn??

    De strijdigheden liggen voor het oprapen. Ik ben boos op elke politieke partij die dit wil handhaven, of er op korte termijn niks aan wil doen.

    En nog bozer op politici die dat er niets aan doen laten afhangen van goedkeuring van het nieuwe 'pensioenakkoord'.
    Pure chantage, ook door de minister die daar tegenwoordig over gaat, Carola Schouten. Een zeer christelijk CU-minister.

    Wel, ik ben ook gelovig, een mannenbroeder zelfs. Maar de chantage door CU-mens Schouten is schandelijk.
    Ga je schamen, zuster!
    Is het de DNB die hier de verantwoordelijke partij is? Of wordt DNB zelf aangestuurd?

    Zo ja, dan is het zaak, die verantwoordelijke partij er op aan te spreken.

    Ja, bevolking: Het is ONS geld.

    Wij laten ons besturen.

    Als dat bestuur uit handen gegeven wordt aan partijen die ONS niet bevallen, die zelfs in ONS nadeel acteren, dan zou het toch heel erg onverstandig zijn, om dat te laten voortduren.
  15. forum rang 10 rationeel 13 juli 2022 08:32

    Shells ‘groene’ waterstoffabriek verhoogt de CO2-uitstoot

    www.wyniasweek.nl/wp-content/uploads/...

    Maarten van ANDEL

    www.wyniasweek.nl/shells-groene-water...

    Shell gaat de grootste groene waterstoffabriek van Europa bouwen. De NOS bracht dit nieuws kritiekloos in het 6 uur-journaal, zonder aandacht voor tegengeluiden, zoals bijvoorbeeld wel in het commentaar in dagblad Trouw.

    Hoeveel subsidie ontvangt Shell hiervoor? Hoeveel subsidie heeft Shell ontvangen voor ‘hun’ windpark Hollandse Kust Noord dat de benodigde groene stroom gaat leveren? En hoeveel CO2 bespaart ‘hun’ nieuwe groene Holland Hydrogen I waterstoffabriek eigenlijk?

    Ik ben zeer benieuwd naar de belastingmiljarden die hier in worden gepompt, maar Shell meldt geen financiële details. Ik kan wel alvast de laatste vraag beantwoorden.
  16. forum rang 10 rationeel 13 juli 2022 08:34
    Peperdure korrel op een gloeiende plaat

    De grootste groene waterstoffabriek van Europa bespaart namelijk geen CO2. Integendeel, hij veroorzaakt extra CO2. Holland Hydrogen I zal op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam vanaf 2025 ruim 20.000 ton waterstofgas per jaar gaan maken. 20.000 ton waterstofgas heeft een bruikbare energie-inhoud van 3 petajoule. Dat is 0,15% van ons jaarlijkse energieverbruik van 2000 petajoule, een peperdure druppel op een gloeiende plaat.

    Bovendien heeft groene waterstofproductie een slecht rendement, van ruwweg 50%. Er is dus twee maal zoveel energie nodig om het te maken als dat eruit komt. Als de bruikbare energie-inhoud van Shells groene waterstof 0,15% van ons totale energieverbruik is, vergt het dus 0,3% van ons verbruik om het te maken.

    Die 0,3% groene energie, die van en voor ons allemaal is, kan veel beter rechtstreeks het net op voor direct verbruik. Dan verliezen we tenminste niet de helft ervan. Als Shell er daarentegen waterstof van maakt zal er meer fossiele stroom op het net nodig zijn. Dat leidt dus tot meer CO2 in plaats van minder.
38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0704 +0,49%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.160,20 +1,68%
Gold spot 2.328,44 +0,05%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links