Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenmarkt stort in 2022!

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Succes 24 juni 2022 15:20
    Stijging hypotheekrente zet door, en flink ook

    AMSTERDAM - Wie een hypotheek nodig heeft, kan weer zijn portemonnee trekken. De rente steeg deze week bijna net zo veel als het record van vorige week. De gemiddelde rente staat nu op 3,96%, sinds de invoering van de hypotheekrente sinds 1965 is dit de vierde grootste stijging ooit. Iets wat een half jaar terug nog ondenkbaar leek.

    De grote veroorzaker van de stijgende hypotheekrente is de rente op de kapitaalmarkt. Die maakt ondertussen al twee weken een pas op de plaats, volgens De Hypotheekshop. De vrees voor een recessie leeft, maar mocht de kapitaalrente niet verder stijgen, dan lijkt de noodzaak te verminderen bij geldverstrekkers voor een verdere verhoging van de hypotheekrente.

    Maar niemand heeft een glazen bol, zeker niet in onzekere tijden met een oorlog in Oekraïne, de hoge prijsinflatie, de onzekere levering van energie en eventuele coronaperikelen die weer oplaaien.

    De terugkeer van de rentes van tien jaar vast – na de jarenlange favoriete looptijd van twintig jaar – lijkt vooral de grootbanken in de kaart te spelen. Zij zijn meer gericht op het aantrekken en uitzetten van geld met een kortere looptijd dan verzekeraars en pensioenfondsen die veelal langlopende verplichtingen aangaan. Door de hogere rente kiezen meer consumenten voor een kortere renteperiode van vooral tien jaar vast, dan een aantal maanden geleden.
    Verdrievoudigd

    De hypotheekrente is sinds oktober bijna verdrievoudigd, waardoor de maandlasten van een hypotheek stijgen en de leencapaciteit afneemt. De toename van de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek is minder dan veel consumenten denken. En dat komt -naast de aftrek van de hypotheekrente – door de dempende werking van de annuïteitenhypotheek.

    Een annuïteit bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Bij een hogere rente neemt het bedrag aan aflossing in een annuïteit af en dat drukt de toename van de netto maandlasten. Bij een aflossingsvrije hypotheek is er geen sprake van een dempend effect.

    De gemiddelde rente van 3,96% is door De Hypotheekshop berekend op basis van annuïteitenhypotheken van meerdere rentevaste perioden van vijf, tien, twintig en dertig jaar vast, zowel met als zonder nieuwe hypotheekgarantie. Tien geldverstrekkers wijzigden deze week zelfs twee of drie keer het rentetarief. En alle actieve aanbieders hebben de laatste twaalf dagen minimaal één keer verhoogd.

    www.telegraaf.nl/financieel/758978361...
  2. Zilverduit 3 juli 2022 13:45
    Een logisch gevolg van het onverantwoorde beleid van Centrale banken. De bubbels gaan stuk voor stuk barsten of de rente gaat weer oaag om de boel te stutten en dan gaat de koopkracht langzamerhand of snel achteruit geld printen werkt niet, maar er zijn natuurlijk altijd economen en mensen die denken dat het nu anders is........
  3. forum rang 9 objectief 3 juli 2022 15:52
    quote:

    Zilverduit schreef op 3 juli 2022 13:45:

    Een logisch gevolg van het onverantwoorde beleid van Centrale banken.
    Ik denk niet dat je kennis van deze materie voldoend eis voor een afgewogen mening; want anders zou je zulke onzin niet plaatsen.
    De Centrale Banken deden he en doen het uitmuntend.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,03 +0,12%
EUR/USD 1,0726 +0,26%
FTSE 100 8.096,97 +0,70%
Germany40^ 17.979,00 -0,61%
Gold spot 2.324,37 +0,36%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
Flow T...
+5,38%
NX FIL...
+2,93%
Fugro
+2,53%
JUST E...
+1,84%

Dalers

ADYEN NV
-12,11%
WDP
-4,54%
VIVORY...
-2,46%
BAM
-1,59%
BESI
-1,58%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links