Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stikstofkwestie

1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 84 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 de tuinman 30 juni 2022 00:32
    Beste LS. Je herhaalt nu gewoon.

    De intensieve veeteelt is al jaren aan het krimpen.
    En ook de technologie staat niet stil.
    De veehouderij in Nederland is de meest milieu en diervriendelijke die er is.
    Als die hier verkleint wordt gaat het ergens anders groter worden.
    En mest wegzetten als bijproduct is echt onzin.
    Het is een onmisbaar onderdeel voor het grasland en bv de akkerbouw.
    Daardoor kunnen ze blijven produceren op hetzelfde land.
    Dat lijkt mij een beter alternatief dan bossen en regenwouden kappen voor de vruchtbare grond.

    Je onderschat met die cijfers de agrarische sector enorm.

    En over de gezondheidsproblemen......
    De natuur brengt ook gezondheidsproblemen met zich mee.
    Iets met vleermuizen..

    De agrariërs zo diep in de problemen brengen dat ze s nachts geen oog meer dicht doen.
    Dat geeft pas echt gezondheidsproblemen.

    Financiële problemen.. gezondheidsproblemen.

    En je hebt mijn vraag nog niet beantwoord.
  2. forum rang 7 jowi 30 juni 2022 01:31
    Beste LS
    in het water

    >>>Gebonden stikstof – en vooral nitraat en ammonium – veroorzaakt overmatige algenbloei in ons (grond)water, wat weer tot zuurstofarm water met een hogere zuurgraad en vissterfte leidt. Omdat nitraat in drinkwater kan leiden tot bloedarmoede, blauwzucht en vergroting van de schildklier, geldt hiervoor een Europese wettelijke norm.

    >>>Die norm wordt overschreden in het grondwater van ruim 30 (van de circa 200) Nederlandse grondwaterbeschermingsgebieden, blijkt uit een RIVM-rapport. Ook zijn de concentraties stikstof en fosfor te hoog in een groot deel van de oppervlaktewateren. Sowieso is de kwaliteit daarvan niet op orde, waardoor duurdere waterzuivering nodig is.

    Einde quote.
    Het RIVM rapporteert wat op dat moment het beste uitkomt. Zo las ik ook een stuk in een rapport dat de waterzuivering
    wordt bemoeilijkt door zeep- en drugsresten en dat het punt is bereikt dat geen kwalitatief goed drinkwater kan worden gemaakt. Dus met het beperken van de veestapel ben je er niet.

    Ze pakken wat het beste uitkomt.
  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 30 juni 2022 01:36
    quote:

    luchtschip schreef op 29 juni 2022 21:11:

    [...]
    ...
    Nederland stoot gemiddeld 4 keer zoveel stikstof uit als andere Europese landen: 177 miljoen kilo in 2019. Daarvan bestaat 40% uit stikstofoxiden en 60% uit ammoniak.
    ...
    www.greenpeace.org/nl/natuur/46684/st...
    Is dat zo?
    Dan voldoet NL ruimschoots aan de Europese norm! Dus wat is eigenlijk het probleem?


    Kloppen je bronnen wel? Die 177 miljoen kilo van jou is nog niet de helft van wat het CBS meldt:

    www.nu.nl/economie/6209335/stikstofui...

    "De volledige Nederlandse veestapel stootte vorig jaar 471 miljoen kilogram stikstof uit via zijn mest. Dat is 7 procent onder het Europese stikstofplafond, meldt het statistiekbureau CBS donderdag. Het is het vierde jaar op rij dat de uitscheiding van stikstof via dierlijke mest onder het stikstofplafond zit en het vijfde jaar op rij dat de uitstoot daalt.

    Om de stikstofproductie in EU-landen onder controle te houden, stelde de Europese Commissie een plafond in voor de hoeveelheid stikstof die een land mag uitscheiden. Voor dierlijke mest bedraagt dat plafond 504,4 miljoen kilogram per jaar. Sinds 2018 zit Nederland onder dat plafond.

    Voor het eerst sinds 2015 kwam ook de stikstofuitstoot van koeienmest onder het plafond voor die sector uit. Melkkoeien en hun kalveren scheidden 273 miljoen kilogram stikstof uit, terwijl het plafond 281,8 miljoen kilogram is."

    Ik zou zeggen: oriënteer je eerst eens wat beter alvorens hier allerlei paniek te zaaien. Ook de hogere CBS cijfers liggen nog onder de Europese norm. Dus wat is je probleem?
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 30 juni 2022 02:03
    En nog iets, luchtschip:

    In diverse posts beweer je dat NL per jaar 75 miljard kilo mest produceert. In een eerdere post van DZR (29 juni om 06.44) kan je lezen dat mest 0,5% stikstofverbindingen bevat. En eenvoudig rekensommetje geeft dan voor NL een stikstofuitstoot van 375 miljoen kilo.

    Hoe kom jij dan bij 177 miljoen kg stikstof? Check je ooit de betrouwbaarheid en onderlinge consistentie van de cijfers die je links en rechts kennelijk nogal slordig en haastig bij elkaar googelt?

    Hoe dan ook, 177 of 375 miljoen kg, beide cijfers liggen ruim onder de Europese norm.
  5. forum rang 10 luchtschip 30 juni 2022 03:05
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 30 juni 2022 02:03:

    En nog iets, luchtschip:

    In diverse posts beweer je dat NL per jaar 75 miljard kilo mest produceert. In een eerdere post van DZR (29 juni om 06.44) kan je lezen dat mest 0,5% stikstofverbindingen bevat. En eenvoudig rekensommetje geeft dan voor NL een stikstofuitstoot van 375 miljoen kilo.

    Hoe kom jij dan bij 177 miljoen kg stikstof? Check je ooit de betrouwbaarheid en onderlinge consistentie van de cijfers die je links en rechts kennelijk nogal slordig en haastig bij elkaar googelt?

    Hoe dan ook, 177 of 375 miljoen kg, beide cijfers liggen ruim onder de Europese norm.
    Ja,
    ik heb je kritiek goed begrepen en ziet er zo te zien goed onderbouwd uit

    Ik heb de bron erbij gegeven, waar ik mij op baseerde :

    een artikel van Greenpeace van juni 2021

    www.greenpeace.org/nl/natuur/46684/st...

    Ik ben niet de beroerdste om een foute informatie bron of mijn foute interpretatie toe te geven
    Maar heb wel even de tijd nodig het iets nader te bekijken

    Feit blijft dat er in de bodem van met name van een aantal natura 2000 gebieden te veel stikstof in de bodem zit wat te merken is aan de biodiversiteit die achteruit gaat
    De oorzaak kan zijn dat we landelijk wel aan de normen voldoen, maar plaatselijk de normen ver overschrijden

    Ik heb niets tegen boeren en vindt dat zij zeer belangrijk zijn, maar er moet wel een goed evenwicht en harmonie met de rest van Nederland inzake bodem, lucht en waterkwaliteit
    Dit is niet alleen voor belang voor de niet boeren, maar ook de boeren hebben bio diversiteit nodig
    Immers wanneer een groot aantal insecten, bijen en vlinders soorten verdwijnen hebben de akkerbouwers een probleem wanneer de gewassen niet meer bevrucht worden door bestuiving

    Ik begrijp dat je de boeren door dik en dun wilt steunen en dit demonstratief laat zien met een grote boeren zakdoek
    Maar is het al niet zo dat boeren andere kleinere boeren uitschakelen door schaalvergroting

    Sta je zo dogmatisch achter de boeren dat alles in Nederland moet wijken voor hun werk
    Een eerlijke vraag van mijn kant is of jij oog hebt voor problemen van lucht en waterkwaliteit en genuanceerd kijkt of er geen grenzen worden overschreden, die van invloed zijn op de menselijke gezondheid ( nog los van de vraag of ze wel of niet worden overschreden, maar neem jij dit in je overwegingen mee ) en de bio diversiteit in Nederland
  6. forum rang 10 voda 30 juni 2022 08:45
    Uitstoot stikstof Nederlandse veestapel vorig jaar verder gedaald
    RTL Nieuws / ANP - 3 uur geleden

    Koeien, varkens en andere dieren die worden gehouden op Nederlandse boerderijen, hebben vorig jaar 3,7 procent minder stikstof geproduceerd dan in 2020. De uitstoot van stikstof uit dierlijke mest was met 471 kilo ruim onder de door de EU maximaal toegestane hoeveelheid.

    © ANP
    Boeren zijn minder melkkoeien gaan houden.

    De stikstofuitscheiding lag bijna 7 procent onder het zogeheten stikstofplafond waar Nederland zich aan moet houden, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

    Sinds 2017 is de hoeveelheid stikstof die door de veestapel wordt geproduceerd in totaal met 41 miljoen kilo afgenomen. Dat is 8 procent. Zo'n driekwart van die vermindering komt van de melkveehouderij: boeren zijn minder melkkoeien gaan houden. Ook het aantal varkens en de hoeveelheid pluimvee daalt al enkele jaren.

    Lang niet genoeg
    Een andere factor die heeft bijgedragen, is dat het stikstofgehalte van het gras dat de dieren te eten kregen vorig jaar relatief laag was. Dat gehalte kan per jaar variëren door de weersomstandigheden.

    Volgens de plannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zal de stikstofuitstoot van de landbouwsector nog veel verder omlaag moeten. De coalitie heeft afgesproken dat in 2030 zeker 74 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden niet langer mag worden blootgesteld aan te hoge concentraties. Om dat te bereiken, zou de uitstoot van de landbouw volgens de minister ongeveer 40 procent extra moeten dalen.

    Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de sector ook iets minder fosfaat heeft geproduceerd dan een jaar eerder. De totale fosfaatuitscheiding was 148 miljoen kilo, 1,8 procent minder dan in 2020. Ook hier bleven de boeren binnen het plafond dat de EU heeft vastgesteld.

    Schadelijk voor natuur
    Stikstofverbindingen als ammoniak kunnen in te hoge concentraties schadelijk zijn voor de natuur. Grassen, brandnetels en bramen gaan er bijvoorbeeld harder door groeien, waardoor andere plantensoorten worden verdrongen. Dat kan doorwerken in de stand van insecten die van deze soorten afhankelijk zijn. Ammoniak draagt ook bij aan de vorming van fijnstof, dat schadelijk is voor de gezondheid, legde onderzoeksbureau TNO deze week nog uit in een rapport.

    Ook fosfaat kan het milieu schaden. 'Het kan vanaf het boerenland uitspoelen naar het oppervlaktewater. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en biodiversiteit', legt Wageningen University & Research daarover uit. Door toevoer van fosfaat kunnen bijvoorbeeld algen snel gaan groeien.
  7. forum rang 9 objectief 30 juni 2022 09:32
    quote:

    jowi schreef op 30 juni 2022 09:12:

    Als ik het zo lees dan blijft de stikstof uitstoot ed onder het EU plafond. Of heeft het (eerdere) kabinet net als destijds met PFAS zelf nog strengere eisen gesteld. Dus niet de EU is de boosdoener maar onze eigen wijze mannen en vrouwen in Den Haag.
    Slim (en noodzakelijk) zou ik het niet willen noemen, want Nederland heeft maar een oppervlakte van 1/10e van bijv. Duitsland.
    Dus hier zijn de problemen ook 10x zo groot; vooral omdat Nederland tevens de grootste exporteur (op 1 na) van door miljarden gesubsidieerde landbouwproducten is. Dat geld kunnen we beter elders besteden.
    Landbouw is een bodemloze subsidieput.
  8. forum rang 10 voda 30 juni 2022 10:20
    Provincies zijn nu aan de beurt: zonder gewraakt kaartje, maar ook zonder visie op stikstof

    Provincies lijken alsnog veel vrijheid te krijgen om zelf hun eigen stikstofbeleid vorm te geven. Of dat in zijn totaliteit de natuur genoeg vooruit helpt, zal in het komende jaar moeten blijken.

    Lukas van der Storm 28 juni 2022, 19:53

    Een groep boeren blokkeert een grensovergang naar Duitsland op de A37. ©ANP

    Het was een van de meest besproken kaartjes van de afgelopen drie weken: de kleurrijke stikstofindeling van Nederland die stikstofminister Christianne van der Wal op 10 juni openbaarde. In beschermde natuurgebieden zou de stikstofuitstoot met 95 procent omlaag moeten, in de zones daaromheen met 70 procent. In andere gebieden was de opgave minder groot: 58, 47 of zelfs maar 12 procent. Mede afhankelijk van de hoeveelheid waardevolle natuur die er in de buurt te vinden was.

    ©Anne Blaak
    Provincies liepen er onmiddellijk tegen te hoop. Alle boeren zouden op die manier weg moeten van Vlieland en Terschelling, schamperden ze in Friesland. Zo wordt het een kaalslag rondom de Veluwe, klonk het vanuit het Gelderse provinciehuis. De gedetailleerde kaart met percentages strookte vaak niet met de stikstofaanpak die provincies zelf al aan het uitwerken waren.

    De veelbesproken kaart verdween dinsdag definitief in de prullenbak. De Tweede Kamer nam een motie van coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie aan die de bal veel nadrukkelijker bij de provincies legt. Van de percentages van Van der Wal hoeven zij zich niets meer aan te trekken, zolang ze maar genoeg doen om de gemeenschappelijke doelstelling te halen: 50 procent minder stikstof in 2030. Provincies krijgen nu een jaar de tijd om die plannen vorm te geven.

    Niet alleen stikstof
    Veel provincies zijn al een tijdje bezig met de ‘gebiedsprocessen’ die de minister voor ogen heeft. Die plannen gaan over meer dan alleen stikstof. Om de natuur te versterken, is namelijk veel meer actie geboden. Bijvoorbeeld het verhogen van het waterpeil, het aan elkaar knopen van versnipperde natuurgebieden én een beter beheer. Daarbij is het onvermijdelijk dat sommige boerenbedrijven – veehouders, maar ook akkerbouwers – op een plek zitten waar geen toekomst meer voor ze is.

    Minister Christianne van der Wal. ©ANP
    Daar staat tegenover dat er ook plekken in Nederland zijn waar landbouw meer de ruimte krijgt. Dat blijkt onder meer uit de inmiddels afgeschoten kaart. Daarop stonden ook grote gebieden in onder meer Flevoland en Noord-Nederland waar het stikstofdoel beperkt bleef tot een reductie van 12 procent. Provincies zullen ook zonder dat Haagse keurslijf op zoek gaan naar plekken waar boeren meer mogelijkheden hebben.

    Twee knelpunten
    Daarbij doemen wel twee knelpunten op. Het eerste: zal de optelsom van al die eigen provincieplannen genoeg zijn? 50 procent stikstofreductie in 2030 is een forse opgave, en gebiedsprocessen zijn geen wondermiddel. Het duurt vaak lang om alle partijen op één lijn te krijgen, zo leert de ervaring in Noord-Brabant, een provincie die al jaren met dit soort plannen werkt. Het uitkopen van boeren die écht niet willen meewerken, is wat het kabinet betreft inmiddels een optie. Maar juist onteigening kan jaren duren, en stikstofreductie dus lange tijd in de weg staan.

    Het tweede en misschien nog wel grotere pijnpunt: het ontbreekt nog altijd aan duidelijkheid over hoe het kabinet de toekomst van de landbouw ziet. Landbouwminister Henk Staghouwer kwam weliswaar met een ‘perspectiefbrief’ waarin de keuzes voor boeren helder zouden moeten worden. Maar daarin kwam hij nauwelijks verder dan een uitgebreide opsomming van mogelijkheden die er al jaren zijn en die elke boer kent.

    Zo schetst hij bijvoorbeeld dat er via ‘technologische innovatie’ intensieve veehouderij mogelijk blijft. Maar ook dat boeren via ‘landschappelijke innovatie’ met minder dieren geld kunnen verdienen. Bijvoorbeeld door tegen een vergoeding natuur te beheren. Staghouwer liet daarbij cruciale vragen onbeantwoord. Zo bleef in de brief onduidelijk waar er plek is voor intensieve veehouderij, en op welke schaal. En ook hoe boeren concreet hun boterham zouden kunnen verdienen met zoiets als landschapsbeheer. Zo is het voor boeren lastig een afgewogen keuze voor de toekomst te maken.

    Het ontbreken van een helder toekomstplaatje maakt ook de opdracht voor provincies er niet makkelijker op. Zonder perspectief wordt het alleen maar lastiger om boeren tot verandering te verleiden. En als de hakken in het zand gaan, verwordt een gebiedsproces al snel tot een lang en moeizaam traject waar natuur én boer allebei niet beter van worden.

    Lees ook:
    Met ‘nul vertrouwen’ staan boeren op de stoep bij de Tweede Kamer
    Met een protest op de stoep van de Tweede Kamer hopen boeren de stikstofplannen nog te keren. ‘Niemand geeft ons perspectief.’

    www.topics.nl/provincies-zijn-nu-aan-...
  9. forum rang 6 de tuinman 30 juni 2022 12:50
    quote:

    objectief schreef op 30 juni 2022 09:32:

    [...]

    Slim (en noodzakelijk) zou ik het niet willen noemen, want Nederland heeft maar een oppervlakte van 1/10e van bijv. Duitsland.
    Dus hier zijn de problemen ook 10x zo groot; vooral omdat Nederland tevens de grootste exporteur (op 1 na) van door miljarden gesubsidieerde landbouwproducten is. Dat geld kunnen we beter elders besteden.
    Landbouw is een bodemloze subsidieput.
    Die subsidies zitten je wel dwars, of niet?
  10. forum rang 6 jonas 30 juni 2022 13:14
    Hier van de Siep Wynia op zijn site. Let wel dat blad Science is top in de wetenschap

    "De wereld heeft juist méér stikstofuitstoot nodig
    De meeste natuurgebieden in de wereld – hier: Nepal – hebben niet te veel, maar te weinig stikstof.

    Door ARNOUT JASPERS30 april 2022

    Geplaatst in NATUURBELEIDSTIKSTOF
    Deel dit artikel:


    De meeste natuurgebieden in de wereld hebben een groeiend stikstofprobleem, waar nodig wat aan gedaan moet worden. Klinkt bekend? Toch niet, want de natuur heeft geen overschot, maar een tekort aan stikstof.

    Dat was de boodschap van een uitgebreid overzicht dat deze maand in vakblad Science stond, een boodschap waarover Nederlandse ecologen liever preuts hadden gezwegen. ‘Het wordt vast misbruikt,’ zei ecoloog Wieger Wamelink van Wageningen Environmental Research in weekblad Bionieuws, hoewel hij er inhoudelijk weinig of niets op af kon dingen. Om de schade te beperken begon Bionieuws z’n nieuwsbericht met de zin ‘Stikstof overspoelt de wereld’, wat dus volledig in strijd is met wat dit overzicht in Science laat zien.

    Hoe zat het ook alweer? Stikstof, zo oreerde klimaatminister Rob Jetten, legt een ‘verstikkende deken’ over de natuur, waardoor op den duur alles dood gaat. Het tegendeel is waar: de stikstofverbindingen (NOx, NH3) die worden uitgestoten door verkeer, industrie en landbouw, vormen onmisbare voedingsstoffen voor planten. Slechts ‘bonsai’-natuur die floreert bij de gratie van extreme schaarste aan voedingsstoffen – heide, zandverstuivingen – kan door stikstofuitstoot het loodje leggen, omdat die dan overwoekerd wordt door gewone, rijke natuur.


    De natuurlijke, pre-industriële toestand van de natuur is schaarste aan voedingstoffen: niet alleen wat betreft stikstof, maar ook CO2. Daarom produceert de mensheid een slordige honderd miljoen ton stikstofrijke kunstmest per jaar, letterlijk uit lucht en aardgas. Daardoor wordt onze landbouwgrond veel productiever, en hoeft niet de halve wereldbevolking van honger om te komen.

    Direct of indirect voegt die kunstmest veel stikstof toe aan de mondiale stikstofkringloop, want via water, lucht en mest lekt veel van die extra stikstof weg naar de vrije natuur. Maar waarom is er dan toch sinds de jaren tachtig sprake van een afnemende beschikbaarheid van stikstof in natuurgebieden? Dit heeft onder meer tot gevolg, dat planten en bomen minder stikstof, dat wil zeggen minder eiwit bevatten dan vroeger.

    Meer CO2, grotere vraag naar stikstof
    De voornaamste reden lijkt te zijn, dat de natuur een grotere behoefte heeft aan stikstof, en dat komt weer door de extra CO2 in de lucht en de opwarming van het klimaat. Er zit nu anderhalf keer zo veel CO2 in de lucht als een eeuw geleden, wat voor planten altijd een zeer schaarse, en nu iets minder schaarse voedingsstof was.

    Samen met het warmere weer heeft dit gezorgd voor een spontane groeispurt van de natuur op aarde waardoor die nu dertig procent meer biomassa produceert dan een eeuw geleden. Dit lijkt ook mede de oorzaak van de goede landbouwoogsten in de afgelopen decennia. Dat is goed voor mens en natuur, maar het vreet niet alleen CO2, maar ook stikstof.

    Stikstof nam al af
    Ander recent onderzoek gepubliceerd in Science wijst er op, dat deze groeispurt van de natuur in de jaren tachtig begon af te vlakken, al groeit de natuur op aarde netto nog steeds. Die afvlakking valt samen met het invoeren van maatregelen om de uitstoot van stikstof in te dammen, die sinds de jaren tachtig inderdaad gehalveerd is.

    Dus in plaats van CO2, is nu stikstof blijkbaar de limiterende factor geworden bij een verdere vergroening van de aarde, die jaarlijks nog steeds miljarden tonnen koolstof vastlegt, en zo de klimaatverandering dempt.

    Minder insecten door minder stikstof
    Met het lagere eiwitgehalte van planten laten de onderzoekers nóg een puzzelstukje op hun plaats vallen: de afname van het aantal insecten. Veel insecten zijn planteneters, en als hun voedsel minder eiwitrijk wordt, groeien ze langzamer en krijgen ze minder nageslacht.

    Hoewel er geen sprake is van een algemeen insectenarmageddon, zou dit toch een verklaring kunnen zijn voor de achteruitgang van sommige groepen insecten in de afgelopen decennia. Daar past weer een ander puzzelstukje aan: het raadsel dat insecten het juist beter doen naarmate er in hun omgeving meer landbouwgrond is!

    Dit is in flagrante tegenspraak met de gevestigde waarheid onder ecologen, dat de pesticiden en herbiciden die op landbouwgrond gebruikt worden de omgeving onleefbaar maken voor insecten. Als daarentegen het weglekken van stikstof naar nabije natuurgebieden die steeds meer snakken naar stikstof juist zorgt voor eiwitrijkere planten, dus meer insecten, wordt dit patroon begrijpelijk."

    Groet, Jonas
  11. forum rang 7 jowi 30 juni 2022 13:18
    quote:

    de tuinman schreef op 30 juni 2022 12:50:

    [...]

    Die subsidies zitten je wel dwars, of niet?
    Ja, daar lijkt het op. Als hij de EU subsidies bedoelt (mede door ons als netto betaler bijeengeschraapt). Het gros daarvan gaat m.i. naar de boeren in Frankrijk.

    Of is dat de laatste jaren aangepast?
  12. [verwijderd] 30 juni 2022 20:57
    De topman van Spar roept het kabinet op alle melkveehouders een mestverwerkingsmachine van fabrikant Lely te geven.
    Dat reduceert de ammoniakuitstoot met 70% en kost alles bij elkaar €3 mrd.
    Landbouwminister Staghouwer reageert in beginsel positief: 'Een goed idee.'

    fd.nl/bedrijfsleven/1443989/supermark...
  13. forum rang 6 Ronald Engels 1 juli 2022 00:11
    quote:

    voda schreef op 30 juni 2022 08:45:

    Uitstoot stikstof Nederlandse veestapel vorig jaar verder gedaald
    RTL Nieuws / ANP - 3 uur geleden

    Koeien, varkens en andere dieren die worden gehouden op Nederlandse boerderijen, hebben vorig jaar 3,7 procent minder stikstof geproduceerd dan in 2020. De uitstoot van stikstof uit dierlijke mest was met 471 kilo ruim onder de door de EU maximaal toegestane hoeveelheid.

    © ANP
    Boeren zijn minder melkkoeien gaan houden.

    De stikstofuitscheiding lag bijna 7 procent onder het zogeheten stikstofplafond waar Nederland zich aan moet houden, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

    Sinds 2017 is de hoeveelheid stikstof die door de veestapel wordt geproduceerd in totaal met 41 miljoen kilo afgenomen. Dat is 8 procent. Zo'n driekwart van die vermindering komt van de melkveehouderij: boeren zijn minder melkkoeien gaan houden. Ook het aantal varkens en de hoeveelheid pluimvee daalt al enkele jaren.

    ================================

    voda,
    Herhaling commentaar stikstof en klimaat draadjes!

    Anhydrous Ammonia, NH3, zoals geproduceerd door onze veeboeren/vee heeft alkaline eigenschappen (basische eigenschappen), is kleurloos, stinkt licht irritant bij directe uitstoot, is hygroscopisch en absorbeert direct vocht en heeft daardoor een pH van ~11.0 en is dus absoluut niet zuur, echter is zeer alkaline of zeer basisch met een pH ruim boven de 7.0.

    Alleen NOx stikstof uitstoot van diesel auto`s, kerosine vliegtuigen, diesel vrachtauto`s, diesel scheepvaart en b.v. Kolencentrales zonder rookgassen DENOX Reactors hebben uitstoot van NOx, Stikstof Oxiden, en deze slaan neer na contact met vocht als HNO3 = Nitraat/Nitriet Zuur en heeft een zure pH van ~2.5 en verzuurt dus onze Nederlandse wateren en Nederlandse altijd vochtige bodem landschappen.

    Dus niet de Ammoniak uitstoot van onze boeren geeft verzuring van de Nederlandse natuurgebieden, echter diesel autos, diesel scheepvaart, diesel vrachtauto`s, kerosine vliegtuigen, Kolencentrales en Residue Afvalolie Cat Crackers zonder DENOX installaties.

    Bij mijn beste weten hebben alle Kolencentrales in Nederland, zeker de meest moderne van maximaal 15 jaar oud en alle Residue afvalolie Cat Crackers van alle Nederlandse Oliemajors met zekerheid DENOX reactors ter verwijdering van NOx uitstoot geinstalleerd

    Dus waar komt die verzuring, pH 2.5 van onze natuurgebieden vandaan, zeker niet van onze Nederlandse Boeren met hun alkalische Ammonia-uitstoot met pH = 11.0.?????? Echter van diesel / kerosine gebruikende transport middelen, zoals vrachtauto`s, vliegtuigen, schepen, enzv.

    Bovendien is alle Anhydrous Ammonia uitstoot zeer eenvoudig bij alle boeren uit te wassen via een simpele koud water absorptie toren, die gewoon de Ammonia gemakkelijk oplost in koud water, wat daarna als verkoopbaar Ammoniak houdend koud water verkocht kan worden, b.v. aan een kunstmest fabriek en/of kolencentrale, die dit nodig hebben o.a. voor de DENOX reactoren en voor de kunstmestproductie. Gebeurt reeds door 2 boeren hier in Zeeuws-Vlaanderen.

    M.v.g. Ronald
  14. forum rang 5 DurianCS 1 juli 2022 00:13
    quote:

    Willempie3 schreef op 30 juni 2022 23:17:

    Als 1 keer per jaar een hond uitlaten op 1 hectare grond al teveel stikstof is, dan kloppen de regels niet. Zo simpel is het. We zitten opgescheept met dit blunder-kabinet. Helaas zullen ze wel blijven zitten tot 2025.
    Sowieso is het bezopen omdat er wereldwijd een tekort is aan stikstof (zie Jonas). Dus als je het goed doet dan is het feitelijk globaal niet goed.
  15. forum rang 10 voda 1 juli 2022 09:38
    ‘Oplossen stikstofcrisis hoeft maar 3 miljard te kosten’
    Redactie - 3 uur geleden

    Dat zegt John van der Ent, de CEO van supermarktorganisatie Spar Holding. Hij heeft het over de Lely Sphere, een melkrobotinnovatie die de ammoniakuitstoot van een melkveebedrijf met 70% weet terug te dringen. Zo'n apparaat kost rond de €150.000.

    © Koning op bezoek, Lely

    "Je hebt ongeveer 10.000 melkveehouders, geef elke veehouder twee van die dingen en je reduceert de stikstofuitstoot met 70% voor slechts €3 miljard. Zo simpel is het", zei Van der Ent in aanwezigheid van de Koning der Nederlanden en minister van Landbouw Henk Staghouwer.

    "Innoveren, daar zijn we groot mee geworden en dat moeten we blijven doen", zei de supermarktman en melkverkoper. Je zou verwachten dat de Koning en minister meteen op de banken sprongen. Ze reageerden echter zuinig tot niet, melden zowel het Financieele Dagblad als Boerenbusiness.

    Van der Ent kreeg bij de opening van de Lely Campus in Maassluis door koning Willem-Alexander applaus van de zaal die gevuld was met vooral vertegenwoordigers uit de agrarische sector en het daaraan gelieerde bedrijfsleven. De €3 miljard die de Lely Sphere belooft scheelt ruim 8 slokken op de €25 miljard die het kabinet nu wil uitgeven om de verlammende stikstofcrisis op te lossen.

    CEO André van Troost, CEO van Lely, maakte duidelijlk dat Nederlandse boeren "niet moeten reduceren, maar innoveren". De afname van de veestapel in Nederland leidt tot een stijging van de melkveestapel buiten Nederland, waar de koegezondheid en duurzaamheid niet zo centraal staan als in Nederland, zei hij. "Wij geloven in duurzame melkproductie in Nederland en denken daar de juiste middelen voor te hebben."

    'De toekomst, maar te makkelijk'

    Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, benadrukte ook aan de zaal dat innovatie een belangrijke pijler onder het stikstof- en klimaatbeleid blijft. "Wat ik hier zie, is fantastisch en wat mij betreft ook de toekomst." Later zei hij tegen de verzamelde pers het rekensommetje van Van der Ent 'te makkelijk' te vinden. "De 70% stikstofreductie die Lely claimt, moet eerst nog echt bewezen worden en later ook juridisch houdbaar blijken te zijn. In het verleden hebben we bij stalsystemen gezien dat dit niet altijd het geval is. Daarbij is de €25 miljard in het fonds niet alleen voor stikstofreductie, maar daar zitten ook de doelen in die de landbouw moet halen op het gebied van water en klimaat als CO2-reductie", tekende Boerenbusiness uit de mond van de minister op.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/...
  16. forum rang 5 Kees1 1 juli 2022 09:55
    quote:

    voda schreef op 1 juli 2022 09:38:

    ‘Oplossen stikstofcrisis hoeft maar 3 miljard te kosten’
    Redactie - 3 uur geleden

    Dat zegt John van der Ent, de CEO van supermarktorganisatie Spar Holding. Hij heeft het over de Lely Sphere, een melkrobotinnovatie die de ammoniakuitstoot van een melkveebedrijf met 70% weet terug te dringen. Zo'n apparaat kost rond de €150.000.

    © Koning op bezoek, Lely

    "Je hebt ongeveer 10.000 melkveehouders, geef elke veehouder twee van die dingen en je reduceert de stikstofuitstoot met 70% voor slechts €3 miljard. Zo simpel is het", zei Van der Ent in aanwezigheid van de Koning der Nederlanden en minister van Landbouw Henk Staghouwer.

    "Innoveren, daar zijn we groot mee geworden en dat moeten we blijven doen", zei de supermarktman en melkverkoper. Je zou verwachten dat de Koning en minister meteen op de banken sprongen. Ze reageerden echter zuinig tot niet, melden zowel het Financieele Dagblad als Boerenbusiness.

    Van der Ent kreeg bij de opening van de Lely Campus in Maassluis door koning Willem-Alexander applaus van de zaal die gevuld was met vooral vertegenwoordigers uit de agrarische sector en het daaraan gelieerde bedrijfsleven. De €3 miljard die de Lely Sphere belooft scheelt ruim 8 slokken op de €25 miljard die het kabinet nu wil uitgeven om de verlammende stikstofcrisis op te lossen.

    CEO André van Troost, CEO van Lely, maakte duidelijlk dat Nederlandse boeren "niet moeten reduceren, maar innoveren". De afname van de veestapel in Nederland leidt tot een stijging van de melkveestapel buiten Nederland, waar de koegezondheid en duurzaamheid niet zo centraal staan als in Nederland, zei hij. "Wij geloven in duurzame melkproductie in Nederland en denken daar de juiste middelen voor te hebben."

    'De toekomst, maar te makkelijk'

    Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, benadrukte ook aan de zaal dat innovatie een belangrijke pijler onder het stikstof- en klimaatbeleid blijft. "Wat ik hier zie, is fantastisch en wat mij betreft ook de toekomst." Later zei hij tegen de verzamelde pers het rekensommetje van Van der Ent 'te makkelijk' te vinden. "De 70% stikstofreductie die Lely claimt, moet eerst nog echt bewezen worden en later ook juridisch houdbaar blijken te zijn. In het verleden hebben we bij stalsystemen gezien dat dit niet altijd het geval is. Daarbij is de €25 miljard in het fonds niet alleen voor stikstofreductie, maar daar zitten ook de doelen in die de landbouw moet halen op het gebied van water en klimaat als CO2-reductie", tekende Boerenbusiness uit de mond van de minister op.

    Met sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/...
    Van der Ent kan best een punt hebben.
    Politiek gezien doet het er niet meer toe.
    Het kabinet wil de boeren voor het grootste deel weg hebben. En wanneer dat niet om stikstof gaat, zal het wel om waterkwaliteit of nog iets anders gaan.
    Een koe is te vergelijken met een dieselauto. Ook al komen er bloemetjes en frisse lucht uit de uitlaat. Maakt niet uit. Ze moeten weg van het kabinet.
1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 84 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0616 -0,26%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.399,61 +0,85%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links