Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boevenverhalen

93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 mei 2022 10:05
    Jos Leijdekkers, bekend als ‘Bolle Jos’, op Nationale Opsporingslijst gezet

    Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag de 30-jarige Jos Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Volgens politie en justitie is hij een hoofdrolspeler in de internationale cocaïnehandel en wordt hij verdacht van witwassen. Het OM brengt hem ook in verband met excessief geweld, waaronder de geruchtmakende verdwijning van Naima Jillal.
    Yelle Tieleman 03-05-22, 09:55

    Dinsdag maakte het OM bekend dat er een beloning van 75.000 wordt uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding. Naar verluidt verbleef Leijdekkers lang in Dubai, waarna hij naar Turkije zou zijn verkast. ,,Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfplaats,” zegt het OM. In februari vorig jaar werd hij door justitie in verband gebracht met de verdwijning van Naima Jillal. Zij was een sleutelspeler in de internationale cocaïnehandel.

    Foto’s van gedode Jillal op telefoon Taghi

    Vorige week onthulde Het Parool dat op een telefoon, die in het appartement waar Ridouan Taghi in december 2019 werd aangehouden, foto’s zijn gevonden van Jillal. Zij verdween op 19 oktober, nadat ze op de Zuidas in Amsterdam in een donkere auto was gestapt. Op de foto’s is een naakte vrouw te zien, met tape vastgebonden op een stoel. Op een andere foto is een close-up te zien van de romp van de vrouw, zittend op de stoel, met op haar buik een kennelijk afgeknipte duim of vinger en vermoedelijk een teen. Op haar romp zitten volgens justitie waarschijnlijk bloedvegen. Op een derde foto ligt de vrouw naakt op de grond, op haar buik. ,,Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is,” stelt het OM nu.

    Sterker: volgens het OM is Leijdekkers betrokken bij de verdwijning van Jillal. ,,In onderschepte pgp-berichten komt naar voren dat Leijdekkers een rol heeft gespeeld en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal.” Het OM zegt dat de ontsleutelde berichten ook een inkijkje geven in zijn rol in de internationale drugshandel. Hij zou via de havens van Antwerpen en Rotterdam grote partijen cocaïne hebben ingevoerd. In een van de zaken, waarvan het OM nu strafdossiers heeft opgemaakt, zou er sprake zijn van dreiging met geweld.

    Leijdekkers ook gezocht in België

    Daarnaast speelt er een zaak in België, waarvoor Leijdekkers wordt gezocht. Die zaak draait om de ontvoering en mishandeling van een brandwacht in de Antwerpse haven. In augustus 2020 was hij aan het werk toen hij een groep mannen betrapte die een partij cocaïne van ruim 470 kilo probeerde veilig te stellen. De man kon uiteindelijk ontsnappen door in het water van het dok te springen. Uit het strafdossier, waarover deze site eerder schreef, bleek dat verdachten onder meer contact hadden met corrupte beveiligingsmedewerkers.

    Het OM verdenkt Leijdekkers daarnaast van het witwassen van drugswinsten. ,,Uit deze berichten rijst ook de verdenking dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.” De advocaat van Leijdekkers is volgens het OM op de hoogte gesteld van de plaatsing op de Nationale Opsporingslijst. Hij had tot 30 april de tijd gekregen zich vrijwillig te melden, maar daaraan is geen gehoor gegeven.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 juni 2022 22:05
    Hoofdverdachte bouwen martelcomplex Robin van Ouwerkerk (41) na ziekbed overleden

    Robin van Ouwerkerk (41), die verdacht wordt van het bouwen van het martelcomplex van de onderwereld in het Brabantse Wouwse Plantage, is dinsdag na een maandenlang ziekbed overleden aan onbehandelbare, agressieve kanker.
    Wouter Laumans, Paul Vugts 21-06-22, 21:37 Laatste update: 21:50

    Van Ouwerkerk was in het verleden een belangrijk doelwit van Ridouan Taghi. Hij gold als diens rivaal en was een van de initiatiefnemers van ‘de alliantie’, waarin diverse criminele groeperingen ‘en anderen’ die het geweld zat waren één front vormden tegen Taghi.

    Herseninfarct

    De criminele ex-sportschoolhouder was de afgelopen dagen steeds verder verzwakt door epileptische aanvallen en een herseninfarct. Hij was sterk vermagerd en vitale delen van zijn lichaam waren sinds november al aangetast, waarna hij was vrijgelaten.

    De rechtbank had zijn vervolging tot nader order opgeschort, omdat de gewezen bodybuilder fysiek en mentaal niet in staat was terecht te staan in het grote strafproces waarin zijn medeverdachten in mei straffen tot 9 jaar cel waren opgelegd. Het lag al niet in de lijn der verwachting dat zijn proces ooit zou worden hervat.

    ‘Behandelkamer’

    De beelden van het martelcomplex dat in juni 2020 werd aangetroffen door de politie in het Brabantse Wouwse Plantage gingen de hele wereld over. Het complex bestond uit zeven zeecontainers die stonden opgesteld in een grote loods. Zes bleken te zijn ingericht als cellen – met handboeien waarmee iemand in kruispositie boven een chemisch toilet kon staan. Een zevende container was ingericht als ‘behandelkamer’ met een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden.

    De politie stelde vast dat alle ruimtes nagenoeg geluiddicht waren. Wie in een cel zo hard mogelijk schreeuwde, was buiten amper te horen. Ook werden scalpels, kniptangen en een vingerklem aangetroffen.

    Het complex kwam in beeld nadat opsporingsinstanties erin geslaagd waren om EncroChat te kraken, een telecomdienst die duizenden criminelen gebruikten om versleutelde berichten aan elkaar te versturen.

    Geschil om miljoenen

    Uit een deel van die berichten kwam een hoogoplopend conflict in de Nederlandse onderwereld naar boven. Sleutelspelers in dat conflict waren, volgens het Openbaar Ministerie, cocaïne-smokkelaar Roger ‘Piet Costa’ P. en Robin van Ouwerkerk enerzijds en de groep rondom Ali D. aan de andere kant. Het geschil zou draaien om circa 100 miljoen euro die Ali D. van Roger P. zou hebben gestolen.

    Ali D. zou door de groep rond Roger P. en Van Ouwerkerk door een eigen ‘arrestatieteam’ in de containers moeten worden opgesloten. Een ander doelwit was onder meer drugshandelaar Ahmet G., op wie in 2019 al een moordaanslag was gepleegd in Amstelveen.

    In het vonnis oordeelde de rechtbank dat de groep zich had beziggehouden met het plan om mensen te ontvoeren, te martelen en mogelijk te vermoorden. ,,Deze groep verdachten was van plan om op nietsontziende wijze het recht in eigen hand te nemen. Het gebrek aan respect voor de lichamelijke integriteit van anderen is schokkend,” aldus de rechtbank in het vonnis tegen Van Ouwerkerks medeverdachten in november.

    Piet Costa

    Opdrachtgever van de bouw van het martelcomplex Roger ‘Piet Costa’ werd veroordeeld tot 33 maanden. Dit omdat hij eerder dit jaar al werd veroordeeld tot 15 jaar voor zijn rol in een omvangrijke drugszaak. Omdat er overlap is tussen die zaak en de zaak van de martelcontainers kon hij in totaal maximaal zeventien jaar en negen maanden krijgen. Met dit vonnis is dat strafmaximum bereikt.

    Hassan M., die door het Openbaar Ministerie wordt beschouwd als rechterhand van Roger P., werd vrijgesproken wat betreft de martelcontainers, maar werd alsnog veroordeeld tot 8 jaar vanwege lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook hij is al veroordeeld in de eerder genoemde cocaïnezaak. Zijn totale straf komt daarmee uit op 16 jaar.

    Overige leden van de groep kregen straffen tot 9 jaar cel.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 juni 2022 11:03
    LIVE | In Taghi-bende gingen miljoenen om, organisatie had ‘volop corrupte contacten’

    LIVEBLOG MARENGO
    De vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie passend vindt. De zaak gaat onder meer over zes liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Het OM ziet de 44-jarige Taghi als kwade genius. Volg hier alle ontwikkelingen in ons liveblog.
    Binnenlandredactie/Sebastiaan Quekel 28 jun. 2022 Laatste update: 10:47

    De officier van justitie haalt nu specifieke rollen aan die verdachten volgens het Openbaar Ministerie speelden in de organisatie. Soms ging het bijvoorbeeld over 'een stash waarin een AK47 kon worden verstopt' (een verstopplek voor een aanvalsgeweer). Allerlei bijnamen passeren de revue.

    Nabil B. nam volgens justitie van 1 januari 2016 tot zijn vrijwillige arrestatie op 14 januari 2017 deel aan de organisatie en was medeplichtig aan de moord op Hakim Changachi (door een persoonsverwisseling), het medeplegen van de liquidatie van Ranko Scekic en het medeplegen van voorbereidingen van het toen mislukte moordplan voor de recent alsnog geliquideerde Ebrahim Buzhu en twee vrienden van hem, de broers el M. Hij verrichte volgens justitie (en hemzelf) ook handelingen die te maken hadden met het plan misdaadblogger Martin Kok te vermoord, zoals het achterhalen van het kenteken van de auto die Kok van zijn vader had geleend.

    In de administraties stonden posten voor 'spotters' (mannen die doelwitten observeerden), 'fietsen' (gestolen vluchtauto's of motoren), 'yzers' (vuurwapens) en andere zaken die nodig waren om liquidaties te kunnen plegen. De officier herhaalt dat 'alle verdachten op de hoogte waren van (delen van) de organisatie'.
    10:45

    Nabil B. heeft verteld dat hij administraties heeft gezien waarin miljoenen omgingen. Bedragen werden voorgeschoten en onderling verrekend. ,,Maar uiteindelijk kwam het geld allemaal van Ridouan Taghi vandaan, het was allemaal drugsgeld," citeert de officier de kroongetuige. Broer Jamal Taghi maakte totaaloverzichten die hij aan de top van de organisatie verstuurde. Allerlei verdachten kwamen onder bijnamen in de administraties voor.

    10:42

    De organisatie zorgde ervoor dat de partners van gedetineerde verdachten financieel werden onderhouden. Nabil B. heeft verteld dat zijn vriendin een toelage kreeg nadat hij was aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie regelde de organisatie ook advocaten voor verdachten – soms andere advocaten dan die al hadden.
    10:40

    Het OM schat in dat de eisen begin van de middag zullen volgen.
    10:40

    Kroongetuige Nabil B. heeft verteld hoe de organisatie corrupte contacten had zoals een agent en een boa (bijzonder opsporingsambtenaar) bij het Amsterdamse stadsdeel Zuid. Die 'petten' werden ingezet om bijvoorbeeld het kenteken van Martin Kok te achterhalen en andere informatie te verkrijgen. Taghi had valse stempels in zijn paspoort. Een andere verdachte had een vals paspoort dat was verstrekt door de gemeente Utrecht, en valse rijbewijzen.
    10:37

    Ridouan Taghi en Mao R. 'stelden zich gelijkwaardig aan elkaar op' in de criminele organisatie. Alleen zij en 'Piet', Mao's broer Mario R., mochten bepaalde details kennen. Taghi bracht via ontsleutelde PGP-berichten ook de groeten aan Mao R. over van zijn vrouw. Taghi sprak Said Razzouki vaak aan als 'broer', en diens jongere broer Mohamed Razzouki als 'broertje'.

    Binnen de organisatie speelde iedereen per specifieke liquidatie zijn eigen rol. Aan het slot van het requisitoir zullen de officieren die rollen per verdachte duiden.

    De organisatie schermde zich zorgvuldig af. ,,Alle contacten verliepen via zorgvuldig afgeschermde PGP-berichten (Pretty Good Privacy). Nadat liquidaties waren gepleegd, werden de PGP-toestellen meestal weggegooid. In het berichtenverkeer gebruikten de leden bijnamen die ze van elkaar kenden.
  4. forum rang 6 asti 28 juni 2022 21:44
    'Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten

    (...)

    Het OM heeft bewust ook lange celstraffen geëist tegen verdachten die noch opdrachtgever, noch uitvoerder van liquidaties waren. Bij het plegen van moorden is iedereen onmisbaar, zegt persofficier van justitie Ferry van Veghel.

    (...)
    '

    nos.nl/collectie/13809/artikel/243441...

    Waarom zou de eis tegen de kroongetuige dan 'normaal' - dus los van de halvering omdat hij fungeert als kroongetuige - 20 jaar zijn geweest?
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 juli 2022 10:07
    LIVE | Zakaria S. bewaarde 12,5 miljoen euro in bezemkast
    Updated 35 min geleden
    41 min geleden
    in BINNENLAND

    Rotterdam - De rechtbank van Rotterdam buigt zich maandag over een zaak tegen de 35-jarige Zakaria S. uit Eindhoven. S. had in zijn bezemkast 12,5 miljoen euro opgeslagen, maar kon de herkomst van het gigantische bedrag niet aantonen.

    Zakaria S. wordt vervolgd voor witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De politie kwam de verdachte op het spoor in het kader van een groter onderzoek.

    Het geld zat in een groot aantal boodschappentassen die bij elkaar 255 kilo wogen.

    Bekijk ook:
    Ruim 12,5 miljoen aan cash in woning Eindhoven: ’Ik schrok me kapot’

    Verslaggever Saskia Belleman is bij de zaak aanwezig. Volg haar liveverslag onderaan dit bericht.
  6. forum rang 10 luchtschip 6 september 2022 17:04
    drug trafficking, illicit gambling and betting, money laundering and other crimes

    BOOM! Italian authorities take down *200* associates of the notorious 'Ndrangheta crime syndicate - plus the mayor of Rende, Calabria.

    Damn it doesn't feel good to be a gangster...

    twitter.com/ericgarland/status/156691...

    Mayor Among Nearly 200 ‘Ndrangheta Suspects Arrested in Italy

    Italian authorities arrested nearly 200 'Ndrangheta-affiliated suspects, including a local mayor, politicians and businessmen, in the province of Cosenza, a part of ‘Ndrangheta's native region, Calabria, Italian state media reported.

    Mayor Marcello Manna, of the town of Rende was put on house arrest, while 201 others were rounded up in a joint operation between Italy's Carabinieri and Guardia Finanza police forces.
    According to a statement by the Carabinieri, the operation dismantled two ‘Ndrina, or clans of the ‘Ndrangheta with sweeping influence over the Cosenza region.
    The operation was executed based on suspicion that the accused were involved in 'Ndrangheta-type criminal association to commit drug trafficking, illicit gambling and betting, money laundering and other crimes, the Carabinieri said.

    www.occrp.org/en/daily/16737-mayor-am...
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 september 2022 12:33
    Een Rolex is een geliefde roversbuit

    Een overvaller heeft vorige week een pistool op het hoofd gezet van een gast van restaurant Ferilli’s, in een poging hem te beroven van zijn Rolex. Dure horloges zijn een gewild object van overvallers, zo schreef verslaggever Wouter Laumans al in 2020. Lees hieronder zijn verhaal terug.

    Wouter Laumans4 juli 2022, 08:30

    Met grof geweld op straat Rolexen roven is een internationaal fenomeen. ‘Er is nergens cash. Een tankstation beroven heeft geen zin meer.’

    “Laat los, anders schieten we!,” klinkt het op de laatste dag van januari 2019 even na een uur ‘s nachts in de J.J. Viottastraat in Amsterdam- Zuid. Drie jongens hebben een moment daarvoor een man naar de grond gewerkt. Nu draaien ze zijn linkerarm naar boven. Ze grijpen naar zijn pols. Daar zit waar ze op uit zijn: een Rolex. Wanneer ze het horloge hebben afgepakt, sprint het drietal weg.

    Een half uur later maakt een van hen een filmpje met zijn telefoon. Hij houdt de arm van een van de anderen omhoog en zegt ‘Daytona’, een verwijzing naar het model. Amper negen uur later maken dezelfde jongens een nieuw filmpje. Daarin laten ze allebei een waaier met briefgeld zien.

    Op dat moment gaan in diverse media verhalen over een ‘Rolexbende’ die Amsterdam teistert. Een groep straatrovers zou het specifiek voorzien hebben op de dure horloges en zou Oud-Zuid en het centrum afschuimen, op zoek naar buit.

    Een van de slachtoffers is Estelle Cruijff. Eind 2018 krijgt ze in de Vossius­straat een harde klap op haar hoofd en wordt ‘je klok, je klok’ geroepen. Ze wordt geschopt en met haar hoofd op de grond gehouden. Nadat de rovers haar gouden Rolex los hebben gekregen, gaan ze ervandoor op een scooter.
    Afluisterapparatuur

    Na de beroving in de J.J. Viottastraat bekijkt de recherche camerabeelden uit de omgeving, daarop is te zien hoe drie mannen vlak voor de beroving uit een zwarte Golf stappen. Twee ­minuten later komen ze teruggerend, stappen in en rijden weg. De Golf blijkt op naam te staan van de moeder van Oussama A., een van de latere verdachten. Er wordt besloten de auto vol te hangen met afluisterapparatuur. Twee dagen nadat opnieuw iemand op gewelddadige wijze van zijn Rolex is beroofd, in de Lomanstraat, luistert de recherche mee wanneer Oussama A. zegt dat ze met de ‘Batman’ (aanduiding voor het type Rolex) naar een juwelier in België gaan waar ze er ‘8 voor krijgen’.

    In de auto wordt uitgebreid teruggeblikt op eerdere berovingen. Zo heeft Mounir C. het over een beroving op het Europaplein, twee jaar eerder. “Ik ren met baksteen op hem af, hè broer.” In een ander gesprek zegt Oussama dat hij een ‘mocro’ helemaal ‘kapot’ heeft geslagen. Dat verhaal blijkt overeen te komen met een beroving op de Sloterkade. Wanneer de mannen in de auto langs de Vossiusstraat rijden, de plek waar Estelle Cruijff beroofd is, zegt Mounir C.: “Daar hebben wij die Nicolette van Dam gegeven. Lijp. Daar, precies daar hebben we Nicolette gegeven. Ik bedoel die Cruijffoes, Estelle.”

    Een dag later is de familie Van Dam wél slachtoffer. Als René van Dam, de vader van Nicolette bij het Hilton Hotel over de Apollolaan loopt, komt Mounir C. op hem afgestormd en slaat hem tegen het hoofd. Van Dam, die wordt bestolen van zijn Rolex Milgauss, breekt zijn voorhoofd, gehemelte, neus, jukbeen en oogkas. Daarnaast scheurt de ondernemer twee pezen bij zijn rechterschouder.

    Het genoemde drietal is zeker niet het enige groepje dat het voorzien heeft op dure horloges. In december 2018 hield de politie ook al een Rolexbende aan, die bestond uit Franse en Algerijnse daders. Het roven van Rolexen is dan ook allerminst een exclusief Amsterdams fenomeen. In steden als Parijs, Londen en Barcelona zijn de laatste jaren bendes actief die het gemunt hebben op dure horloges. Dat gaat overal gepaard met extreem geweld.
    Waardesprong

    “Er is nergens meer cash. Het heeft voor criminelen geen zin om een bank of een tankstation te beroven, mensen met horloges wel,” zegt een Amsterdamse horlogehandelaar. Voor dit artikel sprak Het Parool er vier. Omwille van hun veiligheid, willen ze niet met hun naam in de krant. Dat hun branche daar niet transparanter door oogt, nemen ze voor lief. Allemaal hebben ze het over de enorme waardesprong die ­Rolexen de afgelopen jaren gemaakt hebben. Aan de ene kant wordt die veroorzaakt door de toegenomen populariteit van Rolex. Op sociale media wordt graag gepronkt met een wrist roll, polsrollen, van een duur horloge. Maar een veel belangrijker factor is de kunstmatige schaarste.

    Een voorbeeld: een Rolex Daytona met de felbegeerde wit-zwarte ‘panda’-wijzerplaat kost volgens de website van het merk 12.500 euro. Omwille van het imago van exclusiviteit maakt Rolex echter expres weinig exemplaren. Gevolg daarvan is dat het model alleen in de tweedehands handel te koop is, voor ongeveer het dubbele bedrag. De werkelijke waarde van populaire modellen ligt daar aanmerkelijk hoger dan de winkelwaarde. Daarnaast zal elke handelaar je vertellen dat een Rolex alleen maar in waarde stijgt. Modellen die twintig jaar geleden verhandeld zijn voor 1500 euro, zijn inmiddels het tienvoudige waard. Of meer. En dus tiert de handel in het grijze circuit welig.
    Hoofdprijs

    Dat maakt een Rolex niet alleen interessant als belegging of handelswaar, maar ook als object om te stelen. Om heling te voorkomen zijn ­handelaren in tweedehands horloges verplicht persoonsgegevens van degene van wie ze hebben gekocht op te slaan in het digitaal opkopers register (DOR). De reikwijdte van het DOR stopt echter bij de grens. En de horlogehandel niet. Integendeel, die is juist heel internationaal. “In het buitenland kun je een gejatte klok als goed verkopen. Daar is handje contantje ook nog ­normaal,” zegt een van de handelaren. “Een ­gestolen horloge levert zo de hoofdprijs op.” En wat die prijs precies is, is via horlogesite ­Chrono24 nauwkeurig te bepalen.

    Oussama A. is inmiddels op vrije voeten, Mounir C. en Mourad B. zitten nog steeds in voorarrest. Dinsdag staan zij met een vierde verdachte terecht voor onder meer het in wisselende samenstelling plegen van een reeks gewelddadige Rolexroven en een mislukte poging daartoe. Chris Pittau, advocaat van Mounir C., zegt dat er in de afgeluisterde auto ‘veel’ en ‘door iedereen’ is gesproken over straatroven uit het verleden. Dit zou volgens zijn cliënt stoerdoenerij zijn. “Ook waar het eigenlijk andere daders betreft, wordt onderling gepocht over straatroven van anderen.”

    De berovingen zijn voor de slachtoffers zeer traumatisch geweest. Tijdens een inleidende zitting sprak de officier van justitie daarnaast ook over de maatschappelijke onrust in de buurt ‘in het bijzonder in Amsterdam Oud-Zuid’. Die onrust is er nog steeds.

    De horlogehandelaren die Het Parool sprak, zeggen allemaal dat ze hun klanten aanraden voorzichtig te zijn. “Ik zeg tegenwoordig altijd dat ze niet moeten gaan stappen met een dure klok om,” ­aldus een van hen. “Als je een duur horloge om doet, zorg dan dat je lange mouwen draagt,” zegt een ander. Over wat te doen als je dan toch ­beroofd wordt? “Gewoon afgeven, het is het niet waard om voor een klokje in elkaar geslagen te worden of te sterven.”

    Met die laatste opmerking verwijzen ze naar de dood van de 24-jarige Bas van Wijk, die afgelopen zomer bij de Nieuwe Meer werd doodgeschoten toen hij probeerde te voorkomen dat een vriend werd beroofd van diens horloge. Toen de politie de dader enkele dagen later arresteerde, werden een vuurwapen en het horloge gevonden: een imitatie-Rolex.

    Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 20 september 2020 op Parool.nl.
  8. forum rang 10 luchtschip 8 november 2022 17:48
    TransNational Organized Crime ( TOC )

    Meanwhile in Germany. Investigators are searching branches of a Swiss bank in Germany in connection with money laundering allegations surrounding a Russian oligarch.

    Officers from the Criminal Police Office are searching branches in Frankfurt & Munich.

    twitter.com/GlasnostGone/status/15900...

    German investigators are searching branches of a Swiss bank in Germany in connection with money laundering allegations surrounding a Russian oligarch.

    Officers from the German Criminal Police Office began searching branches in Frankfurt and Munich earlier today, a spokesperson for the General Public Prosecutor’s Office in Frankfurt told CNN.

    German media is naming the bank branches in question as those of UBS, the Swiss bank. The prosecutor’s office did not name the bank.

    That spokesperson said the bank itself is not the target, but says authorities hope to secure evidence relating to money laundering allegations against the Russian national. While the BKA will not name him, the prosecutor’s office spokesman confirmed it was the same individual whose properties were previously searched for similar allegations. German investigators have previously targeted an Uzbek-born Russian national, Alisher Usmanov, in these searches.

    German law enforcement does not as a rule name people under investigation. German media is naming Usmanov as the target of Tuesday’s searches.

    A UBS spokesperson tells CNN: “We confirm that the offices of UBS Europe SE in Frankfurt and Munich are currently being searched by the public prosecutor. We are cooperating fully with the authorities ”

    CNN has reached out to Usmanov’s representative and the German Criminal Police Office for comment.

    A spokesperson for Usmanov denied the allegations to Reuters, describing them as unfounded, false and defamatory. Usmanov has not been charged with any wrongdoing in Germany so far.

    Previous allegations by the BKA targeting the Russian have included transfer of funds for tax evasion purposes. The BKA has said in a previous press release that “multi-digit millions” of Euros were transferred, allegedly to avoid paying tax.

    “The citizen of the Russian Federation is suspected of having arranged several transactions of funds in the years 2017 to 2022 in order to conceal their origin according to a Criminal Police (BKA) press release published on September 27. It is suspected that the transferred sums of money originate from criminal acts, in particular from tax evasion offenses. According to the current state of the investigation, the transaction volume of the transferred sums of money is said to be in the multi-digit millions,“ BKA states in its press release.
    A yacht linked to Usmanov, sitting in Bremen harbor during the ongoing investigation, as well as one property connected to him in the upmarket area of Lake Tegernsee, were previously searched by the BKA in September. In September, a spokesperson for Usmanov denied any wrongdoing by the Russian businessman, saying he is a “lawful and diligent taxpayer and has always paid his taxes currently and on time.”

    edition.cnn.com/europe/live-news/russ...
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 januari 2023 12:26
    Woonhuizen binnengevallen
    Politie pakt moeder en zus van meest gezochte crimineel ’Bolle Jos’ op

    Door JOHN VAN DEN HEUVEL

    Updated 7 min geleden
    19 min geleden
    in BINNENLAND

    BREDA - De politie is in de klopjacht op ’s lands meest gezocht crimineel ’Bolle Jos’ Leijdekkers (31) woonhuizen in Breda Prinsenbeek en Rotterdam binnengevallen van zijn familie. Daarbij heeft de politie twee verdachten van 68 en 27 aangehouden. Het gaat om de moeder en de zus van Bolle Jos. Ze worden verdacht van het witwassen van crimineel geld. De politie vermoedt dat ze dure sieraden, tassen en kleding van Bolle Jos hebben aangenomen, terwijl ze wisten dat de luxegoederen zijn betaald met misdaadgeld.

    De familieleden zouden in augustus en december vorig jaar naar Turkije gereisd en de recherche vermoedt dat ze daar mogelijk contact hadden met hem.

    Grote cocaïnehandelaar
    Jos Leijdekkers is in de ogen van politie en justitie een grote cocaïnehandelaar, die in contact staat met kopstukken van de mocromaffia, onder wie Ridouan Taghi. Hij geldt ook als verdachte in het onderzoek naar de verdwijning en vermoedelijke dood van Naima Jilal. In onderschepte cryptocommunicatie komt naar voren dat Leijdekkers een belangrijke rol speelde bij haar verdwijning.

    BEKIJK OOK:

    Justitie ziet Bolle Jos (30) als ’nieuwe nummer 1’ van onderwereld: ’Heer en meester in Antwerpse haven’

    De recherche vermoedt al langer dat Bolle Jos in Turkije verblijft. Zelfs toenmalig minister Grapperhaus (toen van Justitie en Veiligheid) reisde vorig jaar naar Ankara om met zijn ambtgenoot te overleggen. Eerder deze maand werd bekend dat Grapperhaus streng wordt beveiligd vanwege mogelijke dreiging uit de hoek van Jos Leijdekkers.

    Politie verspreidt nieuw beeldmateriaal gezochte ’Bolle Jos’
    Ook is beslag gelegd op telefoons, usb-sticks, computers, foto’s, die worden onderzocht op aanwijzingen voor de verblijfplaats van Leijdekkers. Voor de doorslaggevende tip die leidt tot zijn aanhouding is in 2022 een beloning van 75.000 euro uitgeloofd.

    Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Onderschepte cryptocommunicatie-berichten van Sky-ECC geven een inkijk in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten komt naar voren dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend.

    In het omvangrijke onderzoek zijn door het onderzoeksteam strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is eveneens sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

    De 31-jarige Jos Leijdekkers is op 3 mei 2022 door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op de Nationale Opsporingslijst (NOL) en de ’EU Most Wanted List’ geplaatst.
  10. forum rang 10 voda 25 januari 2023 13:19
    Booking.com schikt voor €153 miljoen met Franse fiscus over belastingontwijking
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM (ANP/AFP) - Het van oorsprong Nederlandse hotelboekingsplatform Booking.com heeft een schikking getroffen met de Franse belastingdienst in een langlopend geschil over belastingontwijking. Dat bevestigde het bedrijf, dat onderdeel is van het in de Verenigde Staten gevestigde Booking Holdings, tegen het Franse persbureau AFP.

    Booking schikt met fiscus voor miljoenen na claim belastingontduiking. ANP /HH

    Booking.com betaalt de Franse belastingdienst 153 miljoen euro. De overeenkomst geldt voor de boekjaren 2006 tot 2018 en heeft geen betrekking op de jaren daarna. Booking.com, dat in 1996 in Nederland werd opgericht, was eerder al het onderwerp van een onderzoek van de Franse belastingdienst met betrekking tot zijn activiteiten in Frankrijk over de periode tussen 2003 en 2012.

    In 2016 kreeg het bedrijf een navorderingsaanslag van 365 miljoen euro van de Franse belastingdienst voor gederfde belastinginkomsten over de jaren 2003 tot en met 2012. Volgens de Fransen had Booking.com een permanente vestiging in Frankrijk, maar werd er geen belasting afgedragen. Daarnaast werden er vervolgonderzoeken gestart naar de jaren na 2012.

    Ook door andere Europese landen zijn er voor vele miljoenen navorderingen opgelegd aan Booking.com. Het hoofdkantoor van het platform staat in Nederland, waar de belastingheffing voor bedrijven voordeliger is dan die van andere Europese landen.

    „Als Nederlandse groep die in Nederland belasting betaalt, houden we vol dat we een goede reputatie hebben en altijd hebben gehad bij de Franse belastingdienst, en we zijn tevreden te kunnen bevestigen dat we een minnelijke schikking hebben bereikt met de Franse belastingdienst”, verklaarde het bedrijf. Een minnelijke schikking is een regeling buiten de rechtbank om.

    www.telegraaf.nl/financieel/106047556...
  11. forum rang 10 voda 26 januari 2023 11:06
    DNB legt Coinbase boete van ruim 3 miljoen euro op

    Vanwege ongeregistreerde dienstverlening.

    (ABM FN-Dow Jones) Cryptobeurs Coinbase heeft van De Nederlandsche Bank een boete van circa 3,3 miljoen euro gekregen voor het aanbieden van cryptodiensten zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dit meldde DNB donderdag.

    Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn verplicht om zich daarvoor te registreren bij de DNB.

    De bank heeft in de boete meegenomen dat Coinbase mondiaal één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt. Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten doordat het geen heffingen aan de DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door de DNB.

    De overtredingen hebben volgens DNB gedurende een lange periode plaatsgevonden: sinds 15 november 2020 tot in ieder geval 24 augustus 2022. DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als "zeer ernstig".

    Wel heeft de Nederlandse toezichthouder de boete met 5 procent gematigd, omdat deze in positieve zin heeft meegewogen dat Coinbase altijd de intentie heeft gehad om een registratie bij DNB te verkrijgen. Coinbase heeft die registratie op 22 september 2022 verkregen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 1 februari 2023 17:31
    Stapels vals geld: man (32) ‘trots’ op wat hij wist te produceren met huis-, tuin- en keukenapparatuur

    Tegen de 32-jarige Hagenaar Iwan F. is woensdag bij de rechtbank vijfenhalf jaar celstraf geëist omdat hij sinds augustus 2019 op grote schaal bankbiljetten zou hebben vervalst.

    Arjan Schuiling 01-02-23, 13:36

    Bij een huiszoeking in de woning van F. in de Schilderswijk werden 9.000 vervalste dollars aangetroffen, 70.000 Zweedse kronen en een flink aantal nagemaakte 20-, 50- en 100-eurobiljetten. Bovendien vond de politie een automatisch vuurwapen, een pistool en een zogenaamde jammer: een stoorzender voor communicatieverkeer.

    Valsemunten
    F. zegt ‘trots’ te zijn op wat hij allemaal wist te produceren met zijn huis-, tuin- en keukenapparatuur. Zijn doel zou nooit geweest zijn om het valse geld in omloop te brengen, maar te gebruiken als visuele entree in de rapwereld waar vaak clips worden opgenomen waarin de bankbiljetten in groten getale zichtbaar zijn. Daarnaast zouden klanten de biljetten bij hem bestellen om te verbranden, om op die manier ‘de goden gunstig te stemmen’.

    Zijn advocaat bepleitte dan ook vrijspraak voor de zwaarste aanklacht van het ‘valsemunten’. De raadsman vond dat een veel lagere straf op zijn plaats was.

    Ondermij­ning van het vertrouwen in het betalings­sys­teem

    Aanklager
    De officier veegde het verhaal dat de productie-unit was opgezet als ingang in de rapwereld van tafel. Volgens hem staat vast door vingerafdrukken en DNA-sporen dat de verdachte het valse geld inpakte in wenskaarten of Chinese krantenartikelen en vervolgens naar afnemers in andere EU-lidstaten verstuurde.

    De aanklager meldde dat het vals geld dat in omloop kwam tot zo’n acht ton aan economische schade heeft geleid. Hij sprak over een ‘ondermijning van het vertrouwen in het betalingssysteem’.

    De Haagse rechtbank doet uitspraak op 15 februari.

    In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!

    www.ad.nl/den-haag/stapels-vals-geld-...
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 februari 2023 13:48
    Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht

    De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst om encrypte berichten te versturen die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht.

    Wouter Laumans, Paul Vugts 03-02-23, 12:51 Laatste update: 12:55
    Een woordvoerder van de politie wil nog niets over de nieuwe actie zeggen.

    Volgens ingewijden gaat het om Exclu Messenger, dat een ‘wereldwijd’ bruikbaar netwerk van niet te kraken versleutelde berichten belooft. Zelf spreekt het bedrijf van het ‘most sophisticated communication platform’. Onder de gebruikers van de PGP-berichten (Pretty Good Privacy) zijn verscheidene prominente criminelen en hun naasten.

    Het rechercheonderzoek naar de betrokkenen bij de aanbieder en het onderschepte berichtenverkeer is nog in volle gang. Exclu geldt niet als een grote speler. De gebruikers bevonden zich, naar verluidt, veelal in het zuiden van Nederland. Diverse bronnen melden Het Parool dat de arrestatiegolf nog gaande is.

    Revolutie in de opsporing
    De opsporingsdiensten zijn er sinds 2016 meermaals in geslaagd de computerservers van een reeks veelgebruikte versleutelingsdiensten in beslag te nemen of te hacken. Dat zorgde voor een revolutie in de opsporing. Aan de hand van de honderden miljoenen onderschepte PGP-berichten werden honderden strafzaken over zware misdrijven gevoerd, waarin criminelen tot langdurige celstraffen zijn veroordeeld.

    Hoe werkt een PGP-telefoon? Lees hier: Zo beveiligde Taghi zijn smartphone

    In 2016 werden de Canadese servers van de Nederlandse aanbieder Ennetcom als eerste in beslag genomen. In de jaren daarna volgden het eveneens door Nederlanders beheerde PGP Safe (Costa Rica), EncroChat (Frankrijk) en SkyEcc (Frankrijk). In juni 2021 werd bekend dat Amerikaanse opsporingsdiensten aanbieder An0m hadden overgenomen, zodat live kon worden meegelezen. Ook die operatie zorgde voor bewijs in meerdere strafzaken.

    Rechtmatig bewijs
    Advocaten voeren al jaren strijd tegen de volgens hen onrechtmatige inbeslagname van sommige van de servers, maar vangen steeds bot bij rechtbanken en gerechtshoven, die de berichten als rechtmatig bewijs zien.

    Inmiddels zorgen de data uit de in beslag genomen servers naast bewijs in strafzaken, voor de opsporingsdiensten ook voor volop nieuwe inzichten in de wijze waarop de onderwereld opereert.
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 februari 2023 15:07
    Plofkrakers bestelden geldautomaten om explosies te testen (maar deze zaten vol afluisterapparatuur)

    De politie heeft een grote plofkrakersbende op kunnen rollen door afluisterapparatuur te plaatsen in enkele pinautomaten die in Duitsland werden besteld om te testen in een loods in Utrecht. Met alle info werd stukje voor stukje in kaart gebracht hoe de bende opereerde en wie daarbij betrokken waren.
    Ard Schouten 06-02-23, 14:42

    Dat blijkt vandaag op de eerste procesdag van de strafzaak in het onderzoek Nix, voluit 31Nix20 geheten. Vijf verdachten uit Utrecht, Nieuwegein en Den Bosch staan terecht, van wie er eentje zoek is. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat hij namen en rugnummers heeft genoemd van wie er bij bepaalde plofkraken en de voorbereidingen betrokken zijn geweest. Een zesde verdachte - een 25-jarige Utrechter - komt later deze maand voor.

    Grote Nederlandse plofkraakbende opgerold, groep sloeg meer dan 50 keer toe in Duitsland

    Volgens het Openbaar Ministerie is de bende - die in wisselende samenstellingen opereerde - verantwoordelijk voor een aantal mislukte en geslaagde plofkraken in Duitsland, waarbij 300.000 euro buit werd gemaakt. Omdat er ook afluisterapparatuur werd geplaatst in andere auto’s en woningen kreeg de recherche prima in beeld wat er zich afspeelde rondom de groep jongemannen en één vrouw.

    Het leverde een schat aan informatie op, omdat de verdachten openlijk allerlei details uitwisselden. De testhal aan de Californiëdreef in Overvecht, waarbij een 29-jarige Utrechter om het even kwam, fungeerde als spil in de zaak.
    Snelle Audi’s

    De verdachten zochten snelle Audi’s ‘- door deze te huren of te stelen - en voorzagen die vervolgens van nieuwe banden ‘om veilig thuis te komen’, en gingen op pad in Duitsland. Daar zitten de autoriteiten al jaren met de handen in het haar omdat Nederlandse plofkrakers het op Duitse automaten hebben voorzien omdat deze minder goed beveiligd zijn dan de Nederlandse.

    Toen een aantal plofraken mislukte - steeds op hetzelfde type Nixdorf - en er vergelijkbare automaten vanuit Utrecht (kraamkamer van Nederlandse plofkrakers) werden besteld, had de politie beet. De rechtbank Midden-Nederland heeft zes dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen.
    ‘Rapen, rapen!’

    Vandaag werd duidelijk hoe de verdachten met elkaar communiceerden. Dan ging het erover wie de chauffeur (‘driver’) was en de uitvoerder die de boel lieten knallen. Eén keer ontstond er mot omdat er een rode Audi was gestolen, en kompanen het niet zagen zitten in zo’n opvallend exemplaar van en naar Duitsland te sjezen.

    Tijdens een plofkraak in Wachtendonk - vlak over de grens bij Venlo - ontstond een levensgevaarlijke situatie omdat boven de geplofte automaat een gezin lag te slapen. Op straat riep de chauffeur ‘rapen, rapen’, terwijl het geld over straat dwarrelde.
    Opgeschept

    Gaandeweg het onderzoek werden diverse aanhoudingen verricht, en bleken sommige verdachten te beschikken over materialen die gebruikt kunnen worden bij de ontploffingen: jerrycans, flitspoeders, bivakmutsen. Eén van de verdachten - een 22-jarige Utrechter- zei in afgetapte telefoongesprekken dat hij ‘dertien keer in Duitsland had gewerkt, maar slechts éénmaal met geld was teruggekomen’.

    Vandaag zei hij dat het grootspraak is geweest. ,,Ik had een beetje heel veel opgeschept.’’ Hij wees de rechtbank erop dat je bivakmutsen ook kunt gebruiken als je gaat karten of als het buiten koud is.

    De verdachten die vandaag voorkomen - een 22-jarige Utrechter, een 31-jarige vrouw uit Den Bosch, een 23-jarige Utrechter en een 24-jarige Nieuwegeiner - horen donderdag net als de verdachte uit Den Bosch die zoek is welke strafeis de openbaar aanklager voor hen in gedachte heeft.

    De Nieuwegeiner - hij draagt in de rechtbank een opvallend shirt met de tekst ‘Make money, no friends’ - staat nu terecht omdat hij auto’s zou hebben gestolen en geregeld plus toebehoren om plofkraken te plegen, nadat hij eerder door de rechtbank werd veroordeeld voor een dodelijk ongeval op de A2. Dat zou zijn gebeurd tijdens testritten om de maximumsnelheid van een Audi te testen. De 23-jarige Utrechter zat destijds bij hem in de auto.
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 februari 2023 09:56
    Utrechter (29) die omkwam bij testen geldautomaten in Overvecht ‘meesterbrein’ achter plofkraakbende

    Hij runde een heuse ‘plofkraakschool’ en besliste welke geldautomaten in Duitsland opgeblazen moesten worden. De 29-jarige Utrechter die ruim twee jaar geleden omkwam bij een ontploffing in een loods in Overvecht, was het grote brein achter de Utrechts/Brabantse plofkrakersbende. Dat bleek maandag op dag één van het proces tegen vijf verdachten uit Utrecht, Nieuwegein en Brabant.

    Ard Schouten 06-02-23, 20:01 Laatste update: 06-02-23, 20:44
    In de loods aan de Californiëdreef werd geoefend op het opblazen van pinautomaten. De ontploffing die daarbij plaatsvond, maakte een einde aan het leven van de Utrechter en zorgde er tegelijkertijd voor dat een bende plofkrakers z'n grote baas kwijtraakte. Een crimineel meesterbrein, zo werd hij in het rechercheonderzoek genoemd.

    Hij had, zo bleek maandag, diverse groepjes voor hem werken die vanuit Utrecht, Amsterdam en België opereerden. Zelf bekeek hij vooraf potentiële ploflocaties, soms wel tien á twaalf stuks per dag. Hij zorgde voor nieuwe aanwas, leidde jongeren op en deed dat zowel uit een bedrijfspand in Overvecht als in Spanje waar hij plofkraakscholen runde.

    ,,Hij had geen ander doel in zijn leven meer dan plofkraken doen’’, verklaarde zijn voormalige vriendin uit Den Bosch die vandaag met vier medeverdachten terechtstond. Donderdag horen een 22-jarige Utrechter, een 31-jarige vrouw uit Den Bosch, een 23-jarige Utrechter en een 24-jarige Nieuwegeiner welke straf het Openbaar Ministerie voor hen in gedachten heeft.

    Eén verdachte is zoek
    Zij zijn allemaal vervolgd omdat ze een criminele organisatie vormden die dik geld wilde verdienen met het plegen van plofkraken. Eén van de verdachten - een 25-jarige Utrechter - is zoek. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat hij uitgebreide verklaringen over anderen heeft afgelegd.

    00:36
    Dode bij explosie in bedrijfspand Overvecht
    De Utrechts/Brabantse groep opereerde in wisselende samenstellingen en ieders rol was anders. De één was chauffeur, de ander regelde gestolen of gehuurde auto's en toebehoren die nodig waren voor het plegen van plofkraken - zoals jerrycans, flitspoeder, benzine en bivakmutsen- en er waren er die daadwerkelijk mee naar Duitsland gingen om ontploffingen teweeg te brengen.

    Politiecamera tegenover het pand
    Op het moment dat de 29-jarige Utrechter omkwam bij de explosie in Overvecht waanden de plofkrakers zich onbespied. Ze hadden geen idee dat er al een tijdje een politiecamera tegenover het pand hing, en dat auto's en woningen werden afgeluisterd, waaronder die van de vrouwelijke verdachte in Den Bosch. Zij knutselde explosieven in opdracht van haar vriend in elkaar.

    Zo luisterde de recherche mee terwijl enkele verdachten uitgebreid telefoneerden over de opdrachten die ze vanaf de Californiëdreef kregen en wat er onderweg gebeurde. Ze hengelden 300.000 euro binnen bij Duitse filialen van de Sparkasse, een gewild doelwit van plofkrakers omdat Duitse banken hun beveiliging minder goed op orde hebben dan in Nederland.

    Groot onderzoek
    Bij een geslaagde kraak in Wachtendonk, net over de grens bij Venlo, dwarrelden de bankbiljetten over straat, terwijl getuigen één van de plofkrakers ‘rapen, rapen’ hoorde roepen. Die plofkraak is voor de Duitse politie het schoolvoorbeeld van een kraak die mensenlevens had kunnen kosten. Een gezin dat boven het bankfiliaal sliep, ontsnapte aan een ramp.

    Mede vanwege de gevaarzetting zette de politie een groot onderzoek op toen een aantal plofkraken mislukte, en het opviel dat er in korte tijd vijf vergelijkbare Nixdorf-geldautomaten werden besteld vanuit Nederland. Afleveradres: de Californiëdreef in Utrecht. Dankzij de groots opgezette afluisteroperatie in onderzoek 31Nix20 volgde aanhouding op aanhouding nadat de 29-jarige Utrechter omkwam bij de ontploffing.

    In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!
  16. forum rang 10 voda 9 februari 2023 08:00
    Dieven jatten in 30 seconden de sensoren van Fanny's auto: ‘Je hebt er een hoop ellende van’

    Het is weer raak, zucht de Mijdrechtse Fanny Meijer, als zij naar de grille van haar Mercedes-Benz kijkt. De sensoren in het logo van de auto zijn gestolen. Dieven hebben het in De Ronde Venen de laatste tijd vooral voorzien op deze ‘adaptieve cruisecontrolsystemen’.

    Rik Sneijder 09-02-23, 07:06

    Al eerder werden uit haar auto de airbags gestolen. ,,Je hebt er iedere keer een hoop ellende van. De auto moet naar de garage, aangifte doen, verzekering bellen. Bovendien blijf je zitten met een naar gevoel dat criminelen aan je auto hebben gezeten”, zegt Meijer.

    Lees ook
    Eenden op Hollandbaan zijn gevaar voor zichzelf en automobilisten: ‘Al twee keer dieren aangereden’
    Feestmaaltijd jarige Marynte (9) valt in duigen door sushirestaurant dat niet levert: ‘Ineens verdwenen’

    Het systeem in de Mercedes-Benz heet officieel het Pre Safe System. Het is een mechanisme dat de weg afspeurt naar obstakels en indien nodig de rijsnelheid corrigeert. De auto remt bijvoorbeeld vanzelf af als deze te dicht op een voorganger rijdt. Met dit systeem wordt de auto een beetje zelfrijdend. Het wordt gebruikt om ongevallen te voorkomen. De sensoren van dit systeem zitten in de grille of het logo van de auto.

    Dichtgeplakt
    Meijer heeft het gat in de grille van haar wagen inmiddels dichtgeplakt. ,,De draden hingen er uit. Het moet vorige week ’s avonds omstreeks elf uur gebeurd zijn. Dat weet ik, omdat de overburen een camera hebben hangen in de voortuin”, vertelt de onfortuinlijke Mijdrechtse. Op deze beelden is te zien dat een man in een halve minuut tijd het logo eraf haalt en de sensoren meeneemt. Een andere man staat op de uitkijk.

    Tekst gaat verder onder het filmpje.

    Ook in Vinkeveen was het raak. In het plassendorp is geprobeerd de adaptieve cruisecontrol van een Volkswagen te demonteren. De poging mislukte en de eigenaar bleef achter met loshangende sensoren onder de grille van zijn wagen.

    Voor veel geld verkocht
    Volgens de politie zijn er vanaf 1 januari alleen al in Mijdrecht acht diefstallen uit en van auto’s gepleegd. De aangifte van Meijer is daarbij nog niet meegerekend. In haar wijk is tweemaal in die periode ingebroken in een auto. Het gaat volgens de politiewoordvoerder meestal om kleine diefstallen.

    Wat moet een dief met sensoren van een adaptieve cruisecontrol? Ze worden voor veel geld verkocht in het buitenland, zegt een woordvoerder van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuig Criminaliteit. De stichting behartigt de belangen van schadeverzekeraars, de leasemaatschappijen en verhuurbedrijven.

    Parkeer de auto op een goed verlichte plek en stel aan straatgeno­ten voor om de auto's in de gaten te houden

    ANWB
    Onderdelen
    ,,Soms gaat het om auto-onderdelen zoals katalysatoren, maar dus ook om airbags. Die worden uit de auto gesloopt. Er bestaan soms tekorten aan onderdelen bij fabrikanten en dan spelen criminelen daar meteen op in”, legt de woordvoerder van de stichting uit. Het is lastig om je hiertegen te wapenen, zegt zij.

    Toch kunnen autobezitters wel iets doen om diefstal uit of van de bolide te voorkomen. De ANWB heeft daarvoor een aantal tips: ,,Parkeer de auto op een goed verlichte plek en stel aan straatgenoten voor om de auto’s in de gaten te houden”, meldt de ANWB.

    Hang sleutel niet bij voordeur
    Moderne auto’s hebben ‘keyless entry’. Hang de sleutel dan in ieder geval niet bij de voordeur. Het signaal van keyless entry-sleutel komt zes meter ver. Binnen deze afstand zijn criminelen in staat om het signaal op te vangen. Berg deze sleutel dus op in een metalen doosje, suggereert een woordvoerder van de bond, zo wordt geen verbinding gemaakt met het signaal.

    De Mijdrechtse Fanny Meijer is de diefstallen meer dan zat. Zij heeft al een afspraak gemaakt met haar garage. ,,Ik weet niet precies wat dit gaat kosten. De verzekering dekt de schade. Dat was vorige keer ook zo toen de airbags eruit waren gehaald.”

    www.ad.nl/auto/dieven-jatten-in-30-se...
  17. forum rang 10 voda 13 februari 2023 16:57
    ’Even wat groen van dak halen’: nette oplichter tilt vrouw voor €53.000
    Door PIETER VAN ERVEN DORENS

    1 uur geleden
    in GELD

    AMSTERDAM - Een vrouw kreeg een vriendelijke Engelssprekende man aan de deur. Hij had wat groen op haar dak gezien en wilde dat er voor €80 wel even afhalen. Binnen luttele dagen was ze €52.600 lichter. Een medeplichtige moest zich voor de rechter verantwoorden.

    „Hij kwam heel netjes en competent over. Hij zei dat de oorzaak van de uitgroei een scheur in het zink was waardoor er vocht naar boven kwam”, verklaarde de vrouw later tegen de politie. Voor €475 wilde hij het zink wel repareren.

    BEKIJK OOK:
    Mailtje van de bank leek niet vreemd, wel €26.000 verdwenen

    Een dag later kwam de man met meer slecht nieuws. Er was een balk verrot, beweerde hij. Die wilde hij voor €5000 wel vervangen. Weer ging de vrouw akkoord. Eén probleem: er was een borg van €20.000 nodig om een hijskraan te kunnen huren, vertelde de man. De vrouw schoot dat netjes voor, de helft contant, de andere helft maakte ze over naar een bankrekening.

    Vrachtwagen
    Nog was het niet genoeg. Om een grotere vrachtwagen te kunnen huren, moest de vrouw nog eens €22.000 aan borg overmaken. Toen ze enige dagen later onraad voelde, en haar borg van in totaal €42.000 terugvroeg, trok de oplichter weer zijn trukendoos open.

    „Hij vroeg mij om € 10.600 over te maken. Als ik dit deed, zou het volledige bedrag van € 52.600 teruggestort worden op mijn rekening. Hij zei dat dit nodig was voor het rechtbreien van de boeken.” Ook dat laatste bedrag maakte de vrouw over. „Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen geld ontvangen”, verklaarde ze.

    BEKIJK OOK:
    Nieuwe vorm van zwendel bij Airbnb-verhuur: Haarlems gezin raakt geld kwijt aan oplichter

    De oplichter werd niet gepakt, wel degene van de bankrekening: een eigenaar van een pizzeria. Hij had het geld snel opgenomen en contant aan de oplichter gegeven, zo luidde zijn relaas tegen de politie. Dat het geld van een misdrijf afkomstig was, wist hij naar eigen zeggen niet. Hij verklaarde dat hij de bouwvakker in zijn restaurant had ontmoet en dat deze hem had gevraagd zijn bankrekening ter beschikking te stellen.

    Witwassen
    Voor het gerechtshof in Leeuwarden werd de pizzeria-eigenaar vervolgd wegens witwassen. Dat vond het hof klaarhelder. „Verdachte heeft het geld voorhanden gehad en overgedragen.” De man werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

    Ook moet hij de vrouw de €42.600 terugbetalen die zij op zijn rekening overmaakte. Doet hij dat niet, dan kan hij 248 dagen in de gevangenis in gijzeling worden genomen, om hem te dwingen dit bedrag te betalen. Maar ook daarna blijft de verplichting om de schade terug te betalen.

    www.telegraaf.nl/financieel/112486928...
93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0664 +0,20%
FTSE 100 7.894,10 +0,22%
Germany40^ 17.738,30 -0,56%
Gold spot 2.391,28 +0,50%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,28%
EBUSCO...
+2,99%
NX FIL...
+2,50%
Kendrion
+2,46%
Vopak
+2,39%

Dalers

JUST E...
-4,90%
ASMI
-3,74%
VIVORY...
-3,72%
TomTom
-3,68%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links