IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tax Freedom Day: vanaf nu werk je voor jezelf, en niet voor de staat

Vandaag, 20 juni, is Tax Freedom Day: een dag die in het leven is geroepen om de belastingdruk van landen met elkaar te vergelijken. Nederland staat er in dat opzicht niet best bij. In slechts acht Europese landen heft de fiscus nóg meer belasting dan hier.

Het is een feestdag die aan veel mensen ongemerkt voorbij zal gaan: Tax Freedom Day. Dat is de datum in 2022 waarop we niet meer werken voor de staat, maar voor onszelf. Kort gezegd betekent dit dat alles wat we dit jaar tot nu toe hebben verdiend naar de overheid is gegaan, maar dat elke euro die vanaf nu onze kant op rolt, voor onszelf is.

Zó wordt deze datum berekend

Om dit omslagpunt vast te stellen, wordt het belastbaar inkomen van een land gedeeld door het Bruto Binnenlands Product. Dit wordt vervolgens omgerekent naar een datum in het kalenderjaar.

Doel van deze rekenexercitie is om de belastingdruk tussen landen met elkaar te kunnen vergelijken. Hoe later in het jaar Tax Freedom Day valt, hoe groter het deel van ons inkomen dat opgaat aan belastingen en sociale premies.

De Franse denktank Institut Économique Molinari en de Americans for Tax Reform Foundation hebben voor alle Westerse landen becijferd op welke dag in het jaar Tax Freedom Day valt.

Belastingdruk in EU is relatief hoog

Hieruit blijkt dat de belastingdruk in de meeste EU-landen vrij hoog is. Zuidafrikanen hadden al op 7 maart afgerekend met de fiscus. Amerikanen en Canadezen waren in april bevrijd van het juk van de Belastingdienst. Van de EU-lidstaten sluiten alleen Cyprus en Malta (die beiden bekend staan als belastingparadijs) zich hierbij aan.

In slechts acht landen valt die dag later dan bij ons

In Nederland kan de vlag relatief laat uit. In slechts acht landen moeten werknemers nóg meer geduld hebben:

  • Slowakije
  • Zweden
  • Hongerije
  • Duitsland
  • Italië
  • België
  • Frankrijk en
  • Oostenrijk.

De twee laatst genoemde landen zijn bijna een maand later aan de beurt dan Nederland.

De belastingdruk (percentage belastingen en sociale premies ten opzichte van het inkomen) bedraagt in Europa 37,3%. Dat is een iets meer dan in Japan (36%), maar een stuk hoger dan in Canada (32,3%) en de Verenigde Staten (27,1%).

In deze vijf landen is de belastingdruk hoger dan 50%

In Cyprus is de belastingdruk met afstand het laagst: 28,4%. In vijf EU-landen komt de netto belastingdruk boven de 50% uit: Frankrijk, Oostenrijk, Italië en onze buren Duitsland en België.

Zo bezien mogen we in Nederland nog in onze handjes knijpen.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›