Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 492 493 494 495 496 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 24 juni 2022 07:49
    Extraatje gaat op aan volle koelkast
    Gepensioneerden blij met iets meer geld, maar: ’Kunnen boodschappenprijzen niet bijhouden’
    Door MARTIN VISSER

    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het nieuws dat de grote fondsen de pensioenen gaan verhogen leidt lang niet overal tot opluchting. Zo vreest Ties de Vries nog altijd B-merken te moeten blijven kopen in de supermarkten, omdat er slechts enkele tientjes bijkomen terwijl de prijzen gierend omhoog knallen. Bij Wilma Berkhout klinkt er iets meer vreugde door nu er na bijna veertien jaar wachten goed nieuws is. „Misschien kan ik nu eindelijk wat van de rekeningen betalen die er nog liggen.”

    Ties de Vries (71) heeft gedurende veertig jaar bij KPN gewerkt en zodoende, dacht hij, altijd een goed pensioen bij elkaar gespaard bij de fondsen ABP en PFZW. Het wrange is dat zijn ouders hem altijd meegaven: ’Ga toch bij de overheid werken, dan heb je een waardevast pensioen voor later.’ Nu voelt dat helemaal niet zo voor hem. „Het is namelijk niet zo waardevast gebleken als toen werd gedacht.”

    Ties de Vries: „Ik moet goed nadenken over mijn eten.”
    Al sinds 2009 is zijn uitkering niet aangepast aan de inflatie. Deze week is dus een historisch moment, nadat onder andere ABP aankondigde de pensioenuitkeringen te verhogen. De Vries: „De indexatie van 2,39 procent is natuurlijk mooi, maar de boodschappen zijn inmiddels ook ontzettend duur geworden. Dat hebben we niet kunnen bijhouden met ons pensioen.”

    Ook Wilma Berkhout (66 jaar, net met pensioen) is blij dat het nu eindelijk gebeurt. Ze is weduwe en heeft naast een ouderdomspensioen een nabestaandenpensioen. Ook haar pensioen loopt bij ABP, vanuit haar werkzame leven bij de Belastingdienst. Echt blij klinkt ze niet. „We hebben immers al veertien jaar geen indexatie gehad.” En hoe gek het ook klinkt, ze vindt het ook zorgelijk dat ze nu de pensioenen verhogen. „Je mag indexeren als je als pensioenfonds meegaat naar het nieuwe pensioenstelsel.” Wilma heeft daar groot bezwaar tegen. „Ze stemmen dus in met een wet die nog niet eens door de Eerste en Tweede Kamer is.”

    Wilma Berkhout: „Al veertien jaar geen indexatie gehad.” RIAS IMMINK
    Teleurstellend
    Daarnaast vindt Berkhout het teleurstellend dat ze niet onder de deelnemers hebben gepeild of die dat ook een goed idee vinden. Ze voelt zich als deelnemer betutteld, zegt ze. En niet als volwassene behandeld. „Als je nu, met die huidige lagere beurskoersen, overstapt naar het nieuwe stelsel, gaat je vermogen direct achteruit en krijg je een veel slechter pensioen.” Ze geeft een voorbeeld. „Stel, ik huur een woning als gepensioneerde, dan wordt een huisbaas toch niet blij van een veranderend inkomen?”

    Vertrouwen
    Ook Ties de Vries maakt zich zorgen over de toekomst. Hij heeft het vertrouwen niet dat ze het beste met de deelnemers voor hebben. „De euro die je inlegt moet toch minimaal een euro blijven in de toekomst? En daar hebben de bestuurders toch een inspanningsverplichting voor? Dat heb ik in al die jaren niet zien gebeuren.”

    BEKIJK OOK:
    Oorlog en energiecrisis, maar de pensioenen gaan omhoog: hoe kan dat?

    De Vries wordt vooralsnog ook niet heel blij van het nieuws van de verhoging. Hij heeft de afgelopen jaren moeten bezuinigen op zijn uitgaven en harde keuzes moeten maken. Hij voelde het vooral bij de basale boodschappen. „Zo erg is het niet om een B-merk te kiezen in plaats van een A-merk, maar ik moet wel goed nadenken over mijn eten. Dat is toch een primaire levensbehoefte.” En die inflatie is helaas niet rechtgetrokken met de verhoging die deze week is aangekondigd. Hij vreest: „Ik ga het extra geld gewoon besteden aan de boodschappen. Alles wordt met de dag duurder.”

    Rekeningen
    Met het bedrag dat Wilma Berkhout vanaf nu extra krijgt, zal ze evenmin iets speciaals doen, tot haar spijt. „Ik zal het aan mijn boodschappen uitgeven en er mijn normale rekeningen van betalen.” Ze krijgt bovendien een nieuwe offerte van de energieleverancier. „En ik ben bang dat die ook verhoogd zal worden.”

    www.telegraaf.nl/financieel/200063236...
  2. forum rang 10 voda 24 juni 2022 07:52
    Seniorenafdelingen VVD, CDA en D66: ’Misgelopen pensioengeld compenseren’
    Door MARTIN VISSER

    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De seniorenafdelingen van VVD, CDA en D66 willen dat gepensioneerden eerst hun misgelopen indexatie krijgen voordat hun opgebouwde pensioenvermogen wordt overgeheveld in het nieuwe stelsel. Dat schrijven zij in een brief aan de vier coalitiefracties.

    Veel pensioenfondsen hebben al meer dan tien jaar de pensioenen niet verhoogd waardoor een fors koopkrachtverlies is opgebouwd, soms van meer dan 25 procent. „Voorkomen moet worden dat gepensioneerden starten met een indexatieachterstand die nooit meer in te halen is”, aldus de bezorgde ouderen. „Anders dreigt een hele generatie gepensioneerden die nooit een indexatie hebben gekend.”

    ’Kijk naar de inhaalindexatie’
    Minie Walma, voorzitter VVD Senioren in de Samenleving, bevestigt dat de brief donderdagavond naar de Kamerfracties is verstuurd. „Deze generatie ouderen heeft geen enkele gelegenheid om de gemiste indexatie nog in te halen”, zegt zij. „Wie nog niet met pensioen is heeft nog wel de tijd om de achterstand goed te maken. Daarom moet er naar inhaalindexatie gekeken worden.”

    Ze is blij dat pensioenfonds ABP naast een indexatie van 2,39 procent per 1 juli ook een klein beetje extra geeft aan gepensioneerden. Over de maanden januari tot en met juni krijgen ouderen bij ABP eenmalig 1,2 procent erbij. Maar dat maakt het koopkrachtverlies bij lange na niet goed. Ook metaalfonds PME verhoogt het pensioen, met 1,39 procent, maar heeft geen inhaalindexatie.

    "Fundament van de samenleving mag niet verwaarloosd worden"
    „Senioren zijn het fundament van de samenleving waarop veel zaken zijn gebouwd”, aldus Walma van VVD Senioren. „Dat fundament mag je niet verwaarlozen. Het zou getuigen van solidariteit als inhaalindexatie op de een of andere manier geregeld wordt.”

    Bij metaalfonds PME was voor het laatst in 2008 geïndexeerd, bij ABP in 2010 voor het laatst. Inclusief de extreme prijsstijgingen dit jaar, telt de inflatie van 2009 tot eind 2022 inmiddels op tot 34 procent. Dat betekent dat ouderen een steeds groter koopkrachtverlies hebben over hun aanvullende pensioen.

    Brandbrief
    In januari stuurden de drie seniorenafdelingen een brandbrief over de AOW. Toen eisten ze dat die zou worden gekoppeld aan de extra verhoging van het minimumloon met 7,5 procent. In de Voorjaarsnota is die koppeling er uiteindelijk gekomen.

    Tussen 2023 en 2027 moeten alle pensioenfondsen overstappen op een nieuw pensioensysteem. Daarbij worden honderden miljarden aan pensioenvermogen overgeheveld van het huidige naar een nieuw pensioencontract. Dat gepensioneerden daarbij dit opgelopen koopkrachtverlies zouden moeten accepteren noemen de senioren van VVD, CDA en D66 ’een inbreuk in op de eigendomsrechten van deelnemers en pensioengerechtigden’.

    www.telegraaf.nl/financieel/637072959...
  3. forum rang 6 izdp 24 juni 2022 15:25
    quote:

    voda schreef op 24 juni 2022 07:49:

    Ook Wilma Berkhout (66 jaar, net met pensioen) is blij dat het nu eindelijk gebeurt. Ze is weduwe en heeft naast een ouderdomspensioen een nabestaandenpensioen. Ook haar pensioen loopt bij ABP, vanuit haar werkzame leven bij de Belastingdienst. Echt blij klinkt ze niet. „We hebben immers al veertien jaar geen indexatie gehad.”
    Die is leuk: net met pensioen en al 14 jaar geen indexatie gehad.
  4. forum rang 10 voda 25 juni 2022 08:40
    ’Hele generatie heeft een indexatie nooit meegemaakt’
    Na ABP en PME gaat ook pensioen bij Zorg en Welzijn omhoog, met bijna 3 procent
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Updated Gisteren, 17:23
    Gisteren, 17:21
    in FINANCIEEL

    AEX
    660.32 3.84%

    AMSTERDAM - Na het indexatienieuws van ABP en PME, laat nu ook pensioenfonds PFZW (zorg en welzijn) weten de pensioenen te verhogen met 2,7%. Hoewel bestuursvoorzitter Joanne Kellermann zegt dat het niet uit de lucht komt vallen, noemt ze het besluit historisch. Opvallend is dat het fonds de laagste beleidsdekkingsgraad heeft van de drie grote fondsen, maar tot nu toe de hoogste indexatie doorvoert.

    Foto ter illustratie. GETTY IMAGES

    Joanne Kellermann is zichtbaar opgelucht als ze het nieuws vertelt: „De indexatie geldt voor alle deelnemers, de nog werkenden en de gepensioneerden.” De verhoging gaat in vanaf 1 oktober en niet met terugwerkende kracht. „Dat laatste heeft met de uitvoering te maken. Je loopt anders het risico dat er in die afgelopen maanden mutaties zijn geweest die je niet hebt verwerkt, zoals echtscheidingen die misschien niet zijn doorgegeven. En je wilt geen fouten maken.”

    Omdat de dekkingsgraad van PFZW boven de 105% uitkomt, mag het fonds vanaf 1 juli de pensioenen verhogen op basis van de inflatiecijfers van 2021. Kellermann: „Het is een eerste, concrete stap richting het nieuwe stelsel. Ik ben vooral heel opgelucht omdat ik nu pas merk hoe zwaar het is voor gepensioneerden om ieder jaar weer te moeten horen: ’Denk eraan, misschien moeten we uw pensioen wel verlagen’.”

    BEKIJK OOK:
    Ook ABP, grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt pensioenen

    Ze kijkt bedachtzaam als ze daaraan toevoegt: „Moet je nagaan dat er een hele generatie gepensioneerden is die een verhoging nog nooit hebben meegemaakt. En dat geldt ook voor een hele generatie werkenden.” In 2008 hebben deelnemers van het fonds voor het laatst een volledige indexatie gekregen en in 2014 voor minder dan een procent.

    Nog geen wet
    PFZW, met deelnemers in vooral de zorg en welzijnssector, kijkt voor de verhoging naar de prijsindex in de periode september 2020 tot en met september 2021. „Die referentieperiode ligt al jaren vast in ons beleid. Omdat we wat later in het jaar zitten dan bijvoorbeeld juli tot en met juli en dus de hogere inflatie van later in het jaar meepakken, komt onze indexatie hoger uit.”

    ’Het is nooit goed nieuws, als de rentes ineens zo snel oplopen en een oorlog gaande is op ons continent.’ FOTO AMAURY MILLER

    Door deze stap te zetten, laat het fonds meteen weten dat het de intentie heeft in te varen in het nieuwe stelsel. „Het is een beetje gek, natuurlijk, want de wet is nog niet eens door de Tweede Kamer. Dus het is voor ons moeilijk in te schatten wat dit precies betekent voor de pensioenen.” Ze snapt wel dat mensen denken: is dit niet de verkeerde volgorde? Ondanks dat, staat Kellermann geheel achter de stap. „Want natuurlijk had iedereen gehoopt dat die wet er inmiddels zou zijn.”

    BEKIJK OOK:
    Oorlog en energiecrisis, maar de pensioenen gaan omhoog: hoe kan dat?

    Is het niet zo dat pensioenfondsen willen meedoen aan een goed nieuwsshow, en ze daarom overgaan tot indexatie om de deelnemers blij te maken? „Nee, het is geen goed nieuws. Het is nooit goed nieuws als de rentes ineens zo snel oplopen. Het is nooit goed nieuws als er een oorlog gaande is op ons continent. En dat zie je terug in de slechte rendementen dit jaar.”

    Kellermann legt uit hoe ze ermee zat dat pensioenfondsen jarenlang in de omgekeerde situatie zaten. „De rendementen waren fantastisch, maar steeds was er de dreiging dat we de pensioenen moesten verlagen. Nu is de situatie omgekeerd. En nu het wel kan en mag, gaan we indexeren.”

    Indexatie voor iedereen
    Ze is vooral blij dat het pensioenfonds dit nu kan doen voor iedereen die bij PFZW pensioen opbouwt of gepensioneerd is. Want het indexeren hadden ze ook kunnen uitstellen, en dat hebben ze niet gedaan. „Maar we zijn er ook bescheiden over.”

    Want de koopkracht wordt bij lange na nog niet goedgemaakt. „Dus ondanks onze opluchting is het geen reden om een feestje te vieren. Deze indexatie gaat over de inflatie van vorig jaar, en inmiddels voelt iedereen een grotere prijsstijging in de portemonnee.”

    BEKIJK OOK:
    Gepensioneerden blij met iets meer geld, maar: ’Kunnen boodschappenprijzen niet bijhouden’

    In oktober zal het fonds de cijfers voor 2021 tot en met 2022 bekijken. Dat de algehele prijsstijging dan hoger is dan het jaar ervoor, staat nu al vast. Of het fonds navenant gaat indexeren, is nog zeer de vraag. Kellermann: „Het is belangrijk om de verwachtingen te temperen richting het einde van dit jaar.”

    Het fonds wil per januari 2026 overstappen naar het nieuwe stelsel. „Dat kunnen we niet doen met een lege kas.” Wat nog wel een grote wens is van Kellermann, is deelnemers meer te betrekken bij het pensioen. „We hebben veel vrouwen in de zorg en die over het algemeen meer bezig willen zijn met mensen dan met cijfers. Toch is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van hun financiële situatie nu en later.”

    www.telegraaf.nl/financieel/124266399...
  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 26 juni 2022 03:36
    quote:

    voda schreef op 25 juni 2022 08:40:

    ...Na het indexatienieuws van ABP en PME, laat nu ook pensioenfonds PFZW (zorg en welzijn) weten de pensioenen te verhogen met 2,7%. Hoewel bestuursvoorzitter Joanne Kellermann zegt dat het niet uit de lucht komt vallen, noemt ze het besluit historisch.
    ...
    Omdat de dekkingsgraad van PFZW boven de 105% uitkomt, mag het fonds vanaf 1 juli de pensioenen verhogen op basis van de inflatiecijfers van 2021. Kellermann: „Het is een eerste, concrete stap richting het nieuwe stelsel."
    ...

    Door deze stap te zetten, laat het fonds meteen weten dat het de intentie heeft in te varen in het nieuwe stelsel.
    „Het is een beetje gek, natuurlijk, want de wet is nog niet eens door de Tweede Kamer. Dus het is voor ons moeilijk in te schatten wat dit precies betekent voor de pensioenen.” Ze snapt wel dat mensen denken: is dit niet de verkeerde volgorde? Ondanks dat, staat Kellermann geheel achter de stap. „Want natuurlijk had iedereen gehoopt dat die wet er inmiddels zou zijn.”
    ...

    Het fonds wil per januari 2026 overstappen naar het nieuwe stelsel. „Dat kunnen we niet doen met een lege kas.” Wat nog wel een grote wens is van Kellermann, is deelnemers meer te betrekken bij het pensioen. „We hebben veel vrouwen in de zorg en die over het algemeen meer bezig willen zijn met mensen dan met cijfers. Toch is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van hun financiële situatie nu en later.”
    Alle door mij hierboven vetgemaakte zinnen zij grove leugens, althans zware verdraaiingen van mw Kellermann. En het is een schandaal dat de Telegraaf-journalist het allemaal voor zoete koek slikt.

    De komende (geringe) verhoging van de pensioenen is - binnen de bestaande rekenregels - het gevolg van de rentestijging en heeft niks maar dan ook niks met het 'nieuwe stelsel' te maken.
    Dat ze met deze kleine indexatie "meteen laten weten dat ze de intentie hebben in te varen in het nieuwe stelsel" is dan ook een belachelijke bewering.

    Het woord 'invaren' en dat "niet overstappen met een lege kas” bezorgt me ook de koude rillingen. Vele jaren lang hebben de bestaande/oudere deelnemers torenhoge premies betaald, terwijl hun pensioenen bevroren waren, en zo gezorgd voor een immens pensioenvermogen, uniek in de wereld. En nu gaat dat overgeheveld worden naar een nieuw stelsel zonder buffers en zo, waarin het veel makkelijker uitgekeerd gaat worden aan de toekomstige gepensioneerden en de premies voor werkenden lager kunnen zijn.

    Dat is diefstal van oud, en jong is (onbewust) de heler. Ik heb niks tegen een gunstiger premie- en uitkeringsbeleid voor de jongere generaties. Mits de (bijna) gepensioneerden ook het volle pond krijgen. En dat kan beide, er is zo ontstellend veel geld in de pensioenpotten! Ik rekende het hier al vaak voor.

    Inderdaad bewandelt deze hypocriete mw Kellermann de verkeerde volgorde. Ze loopt niet alleen voor de troepen uit, ze zal nooit gevolgd worden door de troepen. Want dat "Natuurlijk had iedereen gehoopt dat die wet er inmiddels zou zijn.” is ook een leugen.
    Velen zijn er tegen, de eerste rechtszaken lopen al. Volgens Martin van Rooijen (50PLUS) zal die wet er ook nooit komen, omdat men achterloopt met de behandeling en de komende provinciale verkiezingen tot dusdanige veranderingen in de Eerste Kamer zullen leiden dat die wet er nooit doorkomt.

    Tot slot haar wens om "de deelnemers er meer bij te betrekken". Haar grootste leugen, dat wil ze helemaal niet, want dan zou ze andere dingen horen.
    Ze bedoelt: "Ik hoop onze deelnemers, incl. al die hardwerkende vrouwen in de zorg, te kunnen overtuigen dat die nieuwe wet er moet komen, en dat ze mij toejuichen als ik daarvoor pleit. Want als ik dat niet doe, krijg ik op m'n donder van Klaas Knot en de mainstream partijen in Den Haag, en kan ik mijn toekomst bij de pensioenbobo's en zelfs meer algemeen in financieel NL wel schudden. Ik zal het niet hardop zeggen, maar de machtige arm van superambtenaar Knot reikt ver."

    En voor dat eigenbelang roept ze de hulp van zorgende vrouwen in, terwijl deze door het glazen plafond omhoog gevallen vrouwelijke bobo volgens mij zelf nog nooit luiers van een bejaarde verschoont heeft of midden in de nacht een praatje gemaakt heeft met een bange kankerpatiënt voor een loodzware operatie...

    Jezus, wat maakt dat Kellermens me kwaad.
  6. forum rang 10 voda 1 juli 2022 08:36
    Gat van 15%: ’Sluipmoordenaar voor onze pensioenen’
    Door MARTIN VISSER

    Updated Gisteren, 20:14
    Gisteren, 17:05
    in FINANCIEEL

    DEN HAAG - Werknemers die een pensioenregeling hebben via een verzekeraar dreigen een fors gat in hun pensioen op te lopen. Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel overwegen veel werkgevers om hun personeel een loontoeslag te geven in ruil voor versobering van de pensioenregeling.

    DE TELEGRAAF
    Daarvoor waarschuwt Harold Herbert, directielid van het Verbond van Verzekeraars, in een gesprek met deze krant. „Voor werkgevers is compenseren buiten de pensioenen om goedkoper, voor de deelnemers is dat een sluipmoordenaar. Zo hol je de pensioenen uit.”

    BEKIJK OOK:
    Oorlog en energiecrisis, maar de pensioenen gaan omhoog: hoe kan dat?

    In de nieuwe pensioenwet, waarover de Tweede Kamer na de zomer beslist, is bepaald dat verzekeraars voortaan een leeftijdsonafhankelijke premie moeten vragen. Nu loopt de premie nog op naarmate de werknemer ouder is. „Iedereen heeft van die verandering een nadeel, omdat je de hogere premie-inleg van je werkgever later in je loopbaan gaat mislopen. Voor iemand van 37 of 57 jaar kan dat pensioenverlies tot 10% oplopen, voor iemand van 47 jaar tot 15%.”

    Compensatie
    Werkgevers kunnen dat verlies vermijden door de huidige oplopende premie te handhaven voor alle bestaande gevallen en de verandering alleen voor nieuwe werknemers door te voeren. „Dan kunnen er grote verschillen ontstaan tussen medewerkers.” Compensatie via een tijdelijk hogere pensioeninleg is een andere optie. „Maar de voorwaarden voor die compensatie in het wetsvoorstel zitten ons als een graat in de keel.”

    Volgens Herbert zijn die voorwaarden voor veel werkgevers te duur en onwerkbaar. „Compensatie moet in tien jaar worden afgerond, waardoor je pensioenschade die over de loop van 25 jaar ontstaat in veel kortere tijd moet financieren. Ook zou die compensatie voor alle nieuwe werknemers in de komende jaren gaan gelden. Dat is inconsistent met de rest van de wet.”

    BEKIJK OOK:
    Seniorenafdelingen VVD, CDA en D66: ’Misgelopen pensioengeld compenseren’

    Het Verbond van Verzekeraars zegt via pensioenadviseurs en werkgevers ’heel veel signalen’ te krijgen dat de compensatie niet via het pensioen zal lopen. Herbert: „Werkgevers zeggen: dan doen we maar een loontoeslag, want die mag langer lopen dan tien jaar en is alleen voor de huidige personeelsleden. Dat heeft een groot nadeel: als compensatie via de lonen gaat, dan gaat het waarschijnlijk meteen in consumptie zitten.”

    Reputatie
    Herbert erkent dat zijn sector belang heeft bij een ordentelijke compensatie. „Uiteraard gaat ons dit premie-inkomsten kosten. Maar het grootste belang voor ons is dreigende reputatieschade. Als veel werknemers meer loon krijgen maar minder pensioen opbouwen, dan komen ze daar pas achter als ze met pensioen gaan. Als het pensioeninkomen dan veel lager is dan ze hadden verwacht, kijken ze ons als uitvoerders daarop aan.”

    BEKIJK OOK:
    Experiment met pensioenen voor zzp’ers loopt spaak: regels struikelblokken

    Na jaren onderhandelen tussen kabinet, vakbonden en werkgevers is er in 2019 eindelijk een pensioenakkoord gesloten. Een jaar later volgde een deal over de concrete uitwerking van dat nieuwe pensioenmodel. Dit voorjaar diende pensioenminister Schouten het wetsvoorstel in dat 1 januari moet ingaan. Per 1 juli gelden al soepeler regels voor pensioenfondsen om eerder te kunnen indexeren. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten de fondsen het vermogen overhevelen (invaren) van het oude pensioencontract naar het nieuwe pensioencontract dat persoonlijker en onzekerder wordt.

    1,3 miljoen mensen
    Voor de 1,3 miljoen mensen die zijn aangesloten bij een pensioenregeling van een verzekeraar zijn de veranderingen beperkt. Die regelingen zijn al persoonlijk en afhankelijk van beursresultaten. De grootste wijziging is de afschaffing van de verschillende premies per leeftijd.

    BEKIJK OOK:
    ’Jobhoppers zwaar de pineut door pensioenakkoord'

    De bedoeling is dat een baanwisseling of tijdelijke overstap naar zzp’en tot minder pensioenverlies leidt. „In de overgangsfase is er juist een extra belemmering voor de arbeidsmarkt”, aldus Herbert. „Compensatie voor de afschaffing van die leeftijdsafhankelijke premie is gekoppeld aan het arbeidscontract. Wissel je van baan, dan houdt ook de compensatie op.”

    www.telegraaf.nl/financieel/130475554...
  7. forum rang 10 voda 20 juli 2022 08:45
    ’Woningbouw valt stil door terugtrekking pensioenfondsen’
    Door YTEKE DE JONG

    Updated 1 uur geleden
    Vandaag, 02:00
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De woningbouw komt helemaal tot stilstand nu pensioenfondsen en verzekeraars zich terugtrekken als investeerder voor nieuwbouwprojecten. Dit als gevolg van de dreiging van steeds strengere huurregulering. „De beoogde maatregelen hebben een volstrekt averechts effect, waardoor tienduizenden woningen niet gebouwd zullen worden”, zo luiden branchekoepel van de ontwikkelaars Neprom en institutionele beleggers in een brief aan woonminister Hugo de Jonge de noodklok. Er zullen naar verwachting geen deals gesloten worden de komende tijd.

    Dit project in Rotterdam kan als bouwminister Hugo de Jonge het plan voor strengere huurregulering doorzet, niet gebouwd worden. BOUWINVEST

    Per jaar moeten er 100.000 woningen gebouwd worden, maar onlangs kwam woonminister De Jonge met een plan voor strengere huurregels. Hij is van plan om woningen met een huur tot €1250 per maand onder het zogeheten ’puntenstelsel’ te laten vallen, waarbij volgens de Neprom vrijwel de gehele vrijehuursector gereguleerd wordt. Dat betekent dat er juist minder huizen gebouwd zullen worden. „De toegestane huurprijs ligt straks honderden euro’s per maand lager. Veel projecten in de pijplijn komen in de verdrukking, omdat de ontwikkelaars en financiers hebben gerekend met een hogere huuropbrengst. De nieuwbouw wordt onhaalbaar”, zegt voorman Jan Fokkema. Vorige week liet de grote vastgoedontwikkelaar CBRE al hetzelfde geluid horen, evenals de bouwsector.

    BEKIJK OOK:
    Investeringen in huurhuizen ingestort: ’Woningbouw stil door plannen minister’

    Waarom komt hun boodschap niet over in de politiek? Fokkema verklaart dat uit het sentiment tegen ’huisjesmelkers’ waar veel aandacht voor is. De meeste grote vastgoedbeleggers koersen op een rendement van 3% tot 4% per jaar. „De overregulering van de huurregels komt voort uit populisme. De minister staat onder druk van de Tweede Kamer, en die wil resultaat zien. En deze maatregel kost de politiek niets. Natuurlijk moeten excessen op de huurmarkt worden aangepakt. Het is te gek voor woorden als mensen € 1800 voor een flatje van 40 m2 moeten betalen. Maar die excessen komen niet voor bij de professionele beleggers waar de Neprom-leden hun nieuwe woningen aan verkopen. De politiek wil echter niet beseffen dat door deze strenge regulering het kostenplaatje voor juist grote betrouwbare investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars niet meer rondkomt. We koersen af op stilstand in plaats van vooruitgang”, zegt Fokkema. Dat zijn de partijen die jaarlijks ongeveer 8.000 tot 10.000 huurwoningen per jaar laten bouwen, die door de regulering dreigen weg te vallen.

    Jan Fokkema waarschuwt voor een bouwstop. NEPROM

    Daarnaast geeft de dreigende aanscherping van de regels grote onzekerheid richting de toekomst en dat is slecht voor het investeringsklimaat. In het regeerakkoord was afgesproken dat alleen de middenhuur gereguleerd zou worden. „Nu valt een paar maanden na het regeerakkoord ineens de vrijesectorhuur daar ook onder. Wie weet wat de investeerders volgend jaar weer te wachten staat als gevolg van politieke ingrepen? De eerste grote professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, trekken hun geld terug uit de Nederlandse huurwoningmarkt en kiezen er voor om in andere landen of andere sectoren te beleggen”, zegt Fokkema.

    BEKIJK OOK:
    ’Flexwoningen bestaan zonder extra geld van het Rijk alleen op papier’

    De vastgoedbeleggers zijn goed voor zo’n 10.000 woningen per jaar. „We hebben meermaals onze zorgen geuit. Te vergaande huurregulering zet de woningbouw onder druk”, zegt directeur Judith Norbert van Ivbn, de koepel van institutionele beleggers. „Onze leden hebben belang bij rust en duidelijkheid vanwege de beleggingshorizon van twintig tot dertig jaar. Wisselend beleid is de doodsteek voor de investeringen.”

    De Neprom-voorman stelt vast dat er nu aan regelgeving wordt gewerkt, die deels achterhaald zal zijn door nieuwe ontwikkelingen rond de woningbouw. De bouwkosten vliegen momenteel omhoog en daarnaast heeft de branche ook nog te maken met een stijgende rente, plus nog alle eisen die de politiek oplegt in verband met de energietransitie. Dat maakt het kostenplaatje nog hoger, terwijl de politiek lagere huren eist op basis van de situatie van een paar maanden geleden. Ook is het moeilijker om van de huurwoningen koopwoningen te maken, omdat de woningen pas over een aantal jaar klaar zijn. Die zijn lastiger te verkopen.

    BEKIJK OOK:
    ’Betere isolatie maakt woning snel €35.000 meer waard’

    Onderzoeksbureau Capital Value stelt dat zo’n 25.000 woningen op de tocht staan door het voornemen de huren meer aan banden te leggen en de stijgende bouwkosten. Uit hun gegevens blijkt dat er naar verwachting geen enkele transactie voor nieuw projecten zal plaatsvinden in het komend halfjaar. „Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen, zodat de bouw van middenhuurwoningen op peil blijft. In veel gemeenten is al aparte regelgeving, en dit landelijke beleid doorkruist dat weer. Een btw-verlaging op betaalbare huurwoningen zou het infarct op de woningmarkt niet verder kunnen laten escaleren.”

    Volgens Fokkema denken veel politici dat grote woningbouwprojecten ook wel zonder een pensioenfonds of belegger van de grond kunnen komen, maar in de praktijk wordt er wel degelijk op hen gerekend. „De getroffen huurwoningen die niet gebouwd worden, maken deel uit van een grotere woningbouwprojecten, waar ook weer sociale huurwoningen en de zo gewenste middenhuur in zitten. De nieuwbouwmotor valt straks helemaal stil.”

    www.telegraaf.nl/financieel/841086625...
  8. forum rang 10 voda 26 juli 2022 14:19
    Dekkingsgraad pensioenfondsen ruim 122%

    Door ABM Financial News op dinsdag 26 juli 2022
    Views: 3.591

    (ABM FN-Dow Jones) De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 3,6 procentpunt opgelopen naar 122,4 procent. Dit maakte de De Nederlandsche Bank dinsdag bekend.

    DNB schreef dit toe aan de scherpere daling van de verplichtingen dan de daling van het pensioenvermogen.

    De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 109,4 procent van een jaar geleden.

    De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 114,7 procent, een stijging van 3,7 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal.

    De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het tweede kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

    Bron: ABM Financial News
  9. forum rang 10 voda 11 augustus 2022 15:13
    Aegon loopt vooruit op nieuw pensioenstelsel: ’Kamer moet opschieten’
    Door BERNARD VOGELSANG

    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    Aegon
    4.895 10%

    AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon wil dat de Tweede Kamer vaart maakt met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Dat stelsel moet begin volgend jaar van start gaan, maar het parlement heeft het licht nog altijd niet definitief op groen gezet.

    Het pensioenstelsel staat aan de vooravond van grote veranderingen.? ANP/HH

    „Men moet in het parlement wel een beetje opschieten”, zegt Aegon-ceo Lard Friese. „Het nieuwe pensioenstelsel zou op 1 januari 2023 ingaan, en het is nu al augustus. Dus de komende tijd moet wel goed worden benut.” Volgens de topman hebben pensioenadviseurs ook tijd nodig om werkgevers en werknemers goed voor te lichten over de voor- en nadelen van het nieuwe systeem.

    Friese is zelf positief over de nieuwe opzet van de pensioenen. „De modernisering van het stelsel naar meer geïndividualiseerde pensioenen is goed.”

    Aegon bereidt zich al tien jaar voor op de nieuwe pensioenregels. De verzekeraar heeft daarvoor dochter Cappital opgezet. Bij dat onderdeel hebben werkgevers inmiddels circa €6 miljard aan pensioengeld van ruim 300.000 medewerkers ondergebracht. „Aegon Cappital is het afgelopen kwartaal ook weer gegroeid”, stelt de topman vast.

    BEKIJK OOK:
    ’Nieuw pensioenstelsel: wie begrijpt het nog?’

    Persoonlijke pensioenpot
    Aegon Cappital werkt al in de geest van de nieuwe pensioenregels die vanaf volgend jaar moeten gaan gelden en na een overgangsperiode naar verwachting uiterlijk in 2027 voor heel Nederland van kracht worden. Het dochterbedrijf belegt de pensioenpremies voor deelnemers, die daarmee een persoonlijke pensioenpot opbouwen. Hun uiteindelijke pensioen wordt afhankelijk van het rendement van die beleggingen.

    BEKIJK OOK:
    Overgang op nieuw pensioenstelsel laat jongeren koud

    Aegon zet ook bankdochter Knab in om ondernemers te helpen bij het opbouwen van vermogen voor hun oude dag. De internetbank zag het aantal betalende klanten in het afgelopen kwartaal met bijna 10.000 groeien naar 325.000. Friese: „Knab biedt ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf tal van oplossingen voor hun pensioen.”

    Topman Lard Friese: „Overgang naar meer geïndividualiseerde pensioenen is goed.” AEGON

    Meevallende cijfers
    Naast de pensioenen staat Friese ook stil bij de meevallende kwartaalcijfers die Aegon donderdag heeft gepresenteerd. De verzekeraar heeft een eenmalig kwartaalverlies van €348 miljoen geleden, mede door een aantal boekhoudkundige zaken. Maar onderliggend gaan de zaken beter. Ook profiteert de onderneming van kostenbesparingen en de gestegen rente.

    De verzekeraar heeft daardoor zijn verwachtingen kunnen verhogen, waarbij het over de driejarige periode tot en met 2023 rekening houdt met een stijging van de vrije kasstroom tot €2,2 miljard. Dat is veel meer dan de €1,4 miljard tot €1,6 miljard waar het concern eerder rekening mee hield. Ook op andere gebieden rekent Aegon op betere prestaties. Op de Amsterdamse beurs werd Aegon donderdagochtend beloond met een koerssprong van 9%.

    BEKIJK OOK:
    Naar een nieuw pensioen: als dat maar goed gaat

    www.telegraaf.nl/financieel/487926666...
  10. forum rang 10 voda 19 augustus 2022 07:28
    Gepensioneerd hoogleraar over pensioen: ’Oudere heeft te weinig afgedragen’
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Updated Gisteren, 18:41
    Gisteren, 12:24
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Wie gepensioneerden goed wil begrijpen, moet het misschien eerst zelf ervaren. Toevallig doet emeritus hoogleraar en pensioenexpert Henriette Prast (67) nu exact die ervaring op: sinds vorig jaar is zij officieel met pensioen bij haar laatste werkgever, de Universiteit van Tilburg. „Ik ben een tevreden pensionada.”

    Henriette Prast, ’tevreden pensionada’. ANP/HH

    Prast doceerde jarenlang over gedrag van mensen met betrekking tot geld. Geen wonder dat ze vanuit die expertise tal van bestuurlijke rollen heeft uitgevoerd, zoals bij DNB, de WRR en de AFM. Bij de laatste vertrok ze, nadat ze zich kritisch had uitgesproken over een nieuwe functie van een directe collega. Prast weigert zich te laten gijzelen in een ’gouden kooi waar ik niet kan uitstappen’.

    U werkt in de politiek, maar u bént dus niet zo politiek. Het heeft u zelfs uw baan gekost bij de AFM.

    „Dat was een tijd van veel buikpijn. Ik was tegen een benoeming van een directe collega als commissaris bij een financiële instelling. Je kunt niet als toezichthouder óp, deel uitmaken ván. Daarna kreeg ik te horen dat ik niet voor een tweede termijn zou worden voordragen. Ik moest me vrijwillig terugtrekken. Dat deed ik niet. Toen is het ministerie van Financiën een onderzoek gestart. Er zijn daarna mensen vertrokken, ook ik kon daar niet meer werken.”

    BEKIJK OOK:
    Aegon loopt vooruit op nieuw pensioenstelsel: ’Kamer moet opschieten’

    Heeft u daar nog last van gehad?

    „Ik weet uit het headhuntercircuit dat ik tot op de dag van vandaag voor commissariaten of toezichthoudende functies bij grootbanken niet word geselecteerd omdat ik ’die ene van AFM’ ben. Terwijl ik met mijn ervaring, profiel en papieren én met de wens meer vrouwen in besturen te hebben, juist een geschikte kandidaat zou zijn. Ik schrok toen ik hoorde dat zo over mij werd gesproken.”

    Is het nog steeds nodig om naar vrouwen te kijken voor deze banen?

    „Wie een nieuwe collega zoekt, heeft een impliciete voorkeur voor iemand die op hemzelf lijkt. Mensen houden nou eenmaal erg van zichzelf. Juist omdat het impliciet is, zijn er quota nodig, want anders kan het nog wel heel lang duren. Vrouwen zijn al jaren even hoogopgeleid en even ervaren als mannen. De helft van de bevolking is vrouw, maar de macht is niet fiftyfifty verdeeld.”

    BEKIJK OOK:
    Inflatiezorgen voor pensioenen: check hier hoe jouw fonds ervoor staat

    Waar komt uw gevoel voor rechtvaardigheid vandaan?

    „Ik ben opgevoed door ruimdenkende ouders, maar ze waren strak in het bewaken van de grenzen. Ze hadden beiden rechten gestudeerd, ook mijn moeder. Dat was in die tijd bijzonder voor een vrouw, ze moest ook direct stoppen toen ze trouwde. Omdat ze natuurlijk niet had gestudeerd om haar leven in de keuken door te brengen, heeft ze - nadat alle kinderen het huis uit waren - een nieuwe master gedaan en werd ze docent aan de universiteit.”

    Senator Henriëtte Prast zit voor de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. ANP/HH

    U was hoogleraar personal finance, wat is de belangrijkste les?

    „Je moet nooit risico’s nemen met geld dat je nodig hebt.”

    Zoals voor later, met pensioenen?

    „Wat zich de afgelopen twintig jaar heeft gewroken, is dat we een pensioenstelsel hadden dat in de oude situatie prima voldeed. Er waren veel werkenden en weinig gepensioneerden, het aantal zzp’ers was veel lager en werknemers wisselden weinig van baan. De nieuwe realiteit lijkt nog niet geheel doordrongen te zijn bij de overgrote meerderheid van de mensen, overigens ook niet in de politiek.”

    BEKIJK OOK:
    Gat van 15%: ’Sluipmoordenaar voor onze pensioenen’

    En wat is die nieuwe realiteit?

    „Het is absurd dat de vergrijzingsgolf niet is ingecalculeerd. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te begrijpen dat als er veel meer mensen uit het werkende leven stappen én langer leven, het oude systeem niet meer werkt. Ze hadden hogere premies moeten vragen zodat er meer in kas zat. Dat is niet gedaan.”

    Waarom is daar niet op geanticipeerd?

    „Werkgevers wilden dat niet, want dan moesten ook zij grotere bijdragen betalen. Vakbonden wilden dat niet omdat het ten koste ging van het loon. Ondertussen dachten werknemers dat ze genoeg afdroegen.”

    BEKIJK OOK:
    Gepensioneerden blij met iets meer geld, maar: ’Kunnen boodschappenprijzen niet bijhouden’

    Die werknemers zijn de huidige gepensioneerden?

    „En die zijn nu zo boos, omdat ze gekort zijn. Maar voor een groot deel hebben die mensen te weinig afgedragen. Dat is hen niet aan te rekenen, maar de realiteit is dat ze meer krijgen dan de bedoeling was in het oude systeem. En het risico wordt steeds doorgeschoven naar de volgende generatie.”

    Dus u bent wel voor het nieuwe stelsel?

    „Het kon zo niet doorgaan met de huidige demografie. Maar of alle aspecten van het nieuwe stelsel goed zijn… de wetgeving moet nog door de Tweede en de Eerste Kamer. Het stelsel zou per volgende 1 januari ingaan, maar je kunt al uittekenen dat dat nooit gaat lukken.”

    BEKIJK OOK:
    ’Voor gewone man niet uit te leggen’: Vijf zwakke punten van Schoutens pensioenplan

    U ziet nog grote hobbels?

    „In het nieuwe stelsel krijgt iedereen per jaar te horen wat het te verwachten toekomstige maandbedrag zal zijn. Dat kan dit jaar €100 zijn en volgend jaar €90. Er wordt gezegd dat mensen maatregelen kunnen nemen om eventueel verminderde inkomsten recht te trekken. Maar als je extra pensioen wilt sparen omdat het slecht gaat op de financiële markt, gaan je eigen beleggingen ook slecht. Dus welke actie kúnnen ze ondernemen?”
  11. forum rang 10 voda 19 augustus 2022 07:28
    Deel 2:

    In het oude stelsel waren mensen toch ook niet zeker van hun pensioen?

    „Werknemers hebben een premie betaald die hoog genoeg was als het goed zou gaan op de financiële markten, maar te laag was om tegenvallers op te vangen. Ze hadden eigenlijk hun pensioen onvoldoende verzekerd, terwijl ze dachten dat wel te hebben gedaan. Logisch ook, want dat werd allemaal geregeld door de sociale partners. Nu blijkt dat de ingelegde premie te laag is om de voorgespiegelde pensioen te garanderen. Je hebt onder hoogleraren personal finance de uitspraak: wat is er nog erger dan onverzekerd zijn? Onverzekerd zijn en denken dat je wel verzekerd bent.”

    ’Nog grote hobbels richting het nieuwe pensioenstelsel.’ ANP/HH

    BEKIJK OOK:
    De advocaat die vecht tegen het pensioenonrecht

    Wat maakt pensioen zo’n emotioneel onderwerp?

    „Neem de discussie over de AOW voor zware beroepen. Voor de AOW maakt het niet uit of en hoe zwaar je gewerkt hebt, het bedrag is voor iedereen hetzelfde. Als je mensen met een zwaar beroep eerder AOW wil geven, is dat heel begrijpelijk omdat ze eerder zijn opgebrand. Maar je koppelt dan de AOW aan het arbeidsverleden en dat zet de bijl aan de wortel van het systeem. Het zou wel sociaal zijn en ook economisch rationeel, als bedrijven die de werknemers zwaar werk laten doen, gedwongen worden een bedrag te storten in een fonds. Dan kunnen deze werknemers eerder stoppen met werken en uit dat fonds een inkomen krijgen.”

    U legt het bij de werkgevers neer?

    „Waarom zou een werkgever een werknemer met een zwaar beroep niet meer moeten betalen? Anders komen de kosten van die opgebrande 55-plussers ergens anders terecht. Laat het terugkomen in de prijs van de producten die de persoon maakt.”

    BEKIJK OOK:
    Column: meer keuzes bij pensioen is niet onjuist, maar gewoon logisch

    U verblijft veel in Zuid-Italië. Hoe kijkt u met afstand naar Nederland?

    „We zijn een vervuilend land, en regelen het slecht voor onze toekomstige welvaart en ons welzijn. We hebben weinig vrije tijd, te weinig woningen en laten oudere mensen aan hun lot over.”

    Maar u zit nou precies op een plek, namelijk in de Eerste Kamer, om dat aan te kunnen kaarten.

    „Ja, misschien moet ik ook naar mezelf kijken….”

    En hoe bevalt het om met pensioen te zijn?

    „Ik werk nog als senator en heb een aantal commissariaten en bestuursfuncties. Eens in de twee weken pas ik op mijn kleindochter waar ik enorm van geniet en ik heb de vrijheid om veel bij mijn man in Italië te zijn. Ik ben een tevreden pensionada.”

    www.telegraaf.nl/financieel/987436748...
  12. forum rang 10 voda 6 september 2022 15:36
    ’Pensioenen onzekerder en minder helder’
    Ouderenclubs slaan alarm over nieuwe pensioenstelsel: ’Meer koopkracht is loze belofte’
    Door MARTIN VISSER

    Updated Vandaag, 07:22
    Vandaag, 05:30
    in FINANCIEEL

    NIEUWEGEIN - Gepensioneerden slaan alarm over hun huidige en toekomstige koopkracht. De belofte dat het nieuwe pensioenstelsel tot een betere oude dag zal leiden, is hoogst onzeker. Daarmee wordt de belangrijkste belofte van het pensioenakkoord niet waargemaakt.

    Het wegvallen van pensioengaranties in de nieuwe wet baart ouderenorganisaties grote zorgen. ANP / HH

    Dat zeggen de vertegenwoordigers van vier ouderenorganisaties, met gezamenlijk een half miljoen leden, in een gesprek met De Telegraaf. „De Tweede Kamer en ook de minister hebben geen idee hoe de berekeningen van het nieuwe pensioen gaan uitpakken”, zegt Anneke Sipkens, directeur van de Anbo.

    „De koopkrachtbelofte lijkt een illusie”, aldus John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. De huidige inflatie van circa 10% en de gemiste indexatie in de afgelopen twaalf jaar moeten volgens de seniorenclubs ’voor een behoorlijk deel’ worden goedgemaakt.

    BEKIJK OOK:
    Analyse: politiek prestige of genoeg zekerheid voor overhevelen pensioenmiljarden?

    Petitie
    In een petitie, die de seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, Anbo en NOOM vandaag aan de Kamer aanbieden, roepen ze het parlement op het wetsvoorstel van minister Schouten (Pensioenen) zodanig aan te passen dat er meer ruimte komt om de pensioenen te indexeren. De Kamer begint volgende week met de behandeling van de Wet Toekomst Pensioenen. De ouderenorganisaties zeggen dat er eerst betrouwbare berekeningen over de gevolgen voor gepensioneerden op tafel moeten komen.

    En dat terwijl beloofd was dat het nieuwe pensioen koopkrachtig en beter uitlegbaar zou worden. Volgens de vier ouderenorganisaties komt daar weinig van terecht. Ze vrezen dat de Kamer te snel instemt met het nieuwe pensioenstelsel zonder dat duidelijk is wat de financiële consequenties voor ouderen zullen zijn.

    ’Draagvlak ontbreekt’
    „De hele operatie voor een nieuw pensioenstelsel was gestart omdat jarenlang de indexatie achterwege was gebleven en omdat het vertrouwen van de mensen in het pensioen was aangetast”, zegt John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. „Iedereen zou er met het nieuwe pensioen op vooruitgaan, zo zei Tuur Elzinga van de FNV, geestelijk vader van dit akkoord. Maar er is onvoldoende gebeurd en er is heel veel onzekerheid rond de koopkracht. Politiek en polder doen alsof er zoveel draagvlak voor dit nieuwe stelsel is. Maar dat draagvlak onder ouderen is er gewoon niet.”

    De claim dat iedereen erop vooruitgaat, geloven de ouderenclubs niet. „Die belofte kun je niet waarmaken”, reageert Anneke Sipkens, directeur van de Anbo. „Ik denk ook niet dat de minister dit nog als doel heeft en dat in de Tweede Kamer durft te zeggen. Echt niet.” Bij haar zijn grote zorgen over de doorrekeningen die minister Schouten (Pensioenen) inmiddels naar de Kamer heeft gestuurd.

    „Inmiddels blijkt dat daar fouten instaan, maar die worden nu toegedekt. Volgens de minister doen die foutjes er niet toe. Maar zonder goede doorrekeningen zijn er enorme onzekerheden over het toekomstige pensioen en dus over de koopkracht.”

    BEKIJK OOK:
    Naar een nieuw pensioen: als dat maar goed gaat

    Noodklok
    De vier ouderenclubs luiden de noodklok over het wetsvoorstel over een nieuw pensioensysteem dat de Kamer volgende week behandelt. In het nieuwe stelsel zijn er geen pensioengaranties meer. De pensioenen worden onzekerder en bewegen mee met de rendementen op de beurs. Kabinet, werkgevers en vakbonden rekenen erop dat in dit nieuwe stelsel wel eerder geïndexeerd kan worden.

    Maar daar zijn de gepensioneerden helemaal niet zeker van. Er zijn grote zorgen over de overheveling van de €1400 miljard aan pensioengelden van het oude naar het nieuwe pensioencontract. Kerstens: „De koopkrachtbelofte lijkt een illusie. De overheveling van al dat geld, het zogenaamde invaren, is een black box en de zeggenschap van gepensioneerden over hun pensioen is een wassen neus.”

    „Het zou moeten gaan om herstel van vertrouwen, maar dat vertrouwen is er nu nog niet”, zegt Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB. „We zijn niet tegen de Wet Toekomst Pensioenen, maar dit moet je wel in één keer goed doen.”

    BEKIJK OOK:
    Column: waarom zijn ouderen toch tegen het nieuwe pensioen?

    De Kamer behandelt de pensioenwet op een moment van grote economische onzekerheid. Juist nu is de inflatie ongekend hoog, gemiddeld 10% dit jaar. Pensioenfondsen mogen dankzij soepeler regels al wel indexeren, maar geven nu al aan dat ze deze inflatie nauwelijks kunnen bijbenen.

    Kerstens: „Het doet ons zeer als politiek en sociale partners trots zeggen dat pensioenfondsen weer kunnen indexeren. Het koopkrachtverlies is dit jaar groter dan in alle jaren dat pensioenfondsen níét konden indexeren.”

    BEKIJK OOK:
    Topman pensioenfonds: ’Wij gaan ook indexeren, al kunnen we geen 10% compenseren’

    Zorgelijk
    Rep: „Het nieuwe pensioen wordt meer afhankelijk van de economische ontwikkelingen. En de huidige tijd is er een goed voorbeeld van hoe onzeker dat kan zijn. Als je kijkt naar de huidige koopkrachtontwikkelingen is dat best zorgelijk.”

    De seniorenorganisaties denken ook niet dat ouderen dat nieuwe pensioen beter zullen begrijpen dan het huidige systeem.

    www.telegraaf.nl/financieel/222149234...
  13. forum rang 10 voda 8 september 2022 16:39
    DNB: pensioenfondsen verkopen voor recordbedrag aan beleggingen
    ANP Producties - 4 uur geleden
    © ANP

    AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfondsen hebben in de eerste helft van het jaar voor een recordbedrag aan beleggingen verkocht. De opbrengst daarvan werd gebruikt om te voldoen aan margeverplichtingen van derivatencontracten, waarmee renterisico's worden afgedekt. Die stegen namelijk als gevolg van de hogere rente. Vooral aandelen werden verkocht, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

    De 88 miljard euro aan verkochte beleggingen bedroegen ongeveer 4,6 procent van het totaal belegd vermogen van pensioenfondsen. Er werden voornamelijk deelnemingen in beleggingsfondsen en in geldmarktfondsen verkocht. Ook werd voor 25 miljard euro aan aandelen van beursgenoteerde bedrijven van de hand gedaan.

    De stijgende rente in de eerste jaarhelft is goed nieuws voor pensioenfondsen. De waarde van hun verplichtingen daalt daardoor en de dekkingsgraad neemt toe. De hogere rente heeft echter ook een andere consequentie. Pensioenfondsen dekken een deel van het renterisico dat zij lopen over hun verplichtingen af met zogeheten rentederivaten. Dat zijn overeenkomsten met bijvoorbeeld een bank waarbij de betaling van de variabele rente wordt geruild tegen betaling van een vaste rente.

    Derivaten

    Wanneer de rente daalt, stijgen deze derivaten in waarde en compenseren zo voor een deel de hogere waarde van de toekomstige pensioenverplichtingen. Omgekeerd daalt de waarde van deze derivaten wanneer de rente stijgt. De waarde kan ook omslaan in een schuld aan de tegenpartij. Wanneer dat gebeurt vragen deze partijen een onderpand in de vorm van een margeverplichting, die wordt gestort op een afgeschermde bankrekening.

    Nu de rente snel stijgt, neemt de waarde van de rentederivaten af en nemen de hieraan verbonden margeverplichtingen toe. In de eerste zes maanden van het jaar hebben pensioenfondsen 82 miljard euro op margerekeningen bijgestort. Dat werd onder meer bekostigd met de opbrengst van de verkochte beleggingen.

    Bij het verkopen van aandelen hielden pensioenfondsen de verdeling van hun beleggingen over sectoren over het algemeen intact, waarbij posities in alle sectoren werden afgebouwd. De verkopen waren procentueel het grootst binnen de delfstoffensector. Dit komt mede doordat pensioenfondsen hun investeringen in deze sector vanwege milieuoverwegingen willen verminderen.
  14. forum rang 10 voda 12 september 2022 07:55
    Column: nieuw pensioen invoeren is pokeren met de miljarden van anderen
    Door HERMAN BOUTER

    Updated Gisteren, 08:54
    Gisteren, 08:33
    in GELD

    Deze week zijn verschillende ouderenorganisaties in het geweer gekomen tegen de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Aan het wetsvoorstel in de Tweede Kamer ontbreken deugdelijke berekeningen om enigszins een beeld van de gevolgen te kunnen krijgen.

    Er wordt al lang gewerkt aan het nieuwe stelsel dat op 1 januari 2023 zou moeten ingaan. Het oude stelsel, dat nog immer een van de beste ter wereld is, zou niet langer houdbaar zijn. Het nieuwe pensioen zou de ouderen wel uitzicht moeten bieden op indexatie die zij al lange tijd hebben moeten ontberen en het zou meer crisisbestendig moeten zijn. Dat was de worst die vooral de ouderen werd voorgehouden.

    BEKIJK OOK:
    Ouderenclubs slaan alarm over nieuwe pensioenstelsel: ’Meer koopkracht is loze belofte’

    Dekkingsgraden
    Intussen zijn de economische tijden veranderd en door de gestegen rente zijn de dekkingsgraden sterk verbeterd. Pensioenfondsen kunnen weer indexeren, maar niet genoeg om de huidige immense inflatie te compenseren en ook niet de gemiste indexatie over de voorgaande jaren. Voor de behandeling van de nieuwe pensioenwet zouden berekeningen worden gemaakt. De commissie die dat doet heeft aangegeven dat zij meer tijd nodig heeft, waardoor de tijdige invoering in het gedrang komt.

    Over de berekeningen die de minister wel naar de Kamer heeft gestuurd is een flinke discussie. Toch lijkt het erop dat verantwoordelijk minister Schouten - ondanks het ontbreken van de berekeningen van de commissie en in de huidige onzekere tijden - de nieuwe Pensioenwet door de Tweede Kamer wil loodsen. Het gaat over honderden miljarden euro’s die over miljoenen pensioendeelnemers in individuele pensioenpotten verdeeld moeten worden.

    BEKIJK OOK:
    ’Voor gewone man niet uit te leggen’: Vijf zwakke punten van Schoutens pensioenplan

    Bluffen
    Hoe kan de Kamer een dergelijk wetsvoorstel goedkeuren wanneer niet alle berekeningen op tafel liggen? Hoe kunnen de Kamerleden toetsen of de nieuwe pensioenwet ook daadwerkelijk een verbetering voor de deelnemers is? Daar heb ik mijn twijfels bij, want dit lijkt meer op pokeren met pensioenen. Bluffen met miljarden aan andermans geld gaat mij toch echt te ver.

    Herman Bouter is financieel planner bij een onafhankelijk adviesbureau zonder financiële banden met aanbieders van producten. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. En lees hieronder eerdere columns van Bouter terug:

    BEKIJK OOK:
    Column: waarom wil de pensioensector niet veranderen?
    Column: help de zorg, stop met consumenten vetmesten
    Column: hogere inkomens betalen wél meer belasting

    www.telegraaf.nl/financieel/177659788...
  15. forum rang 10 voda 13 september 2022 08:38
    Driekwart pensionado’s leverde in 2021 in
    Door MARLOU VISSER

    Updated 1 uur geleden
    Vandaag, 00:01
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - In 2021 hadden we iets meer te besteden dan in 2020: de koopkracht ging er met 0,3% op vooruit. Dat is de kleinste plus van de afgelopen jaren en bovendien ongelijk verdeeld: waar 60% van de werkenden wat meer kon uitgeven, ging driekwart van de gepensioneerden erop achteruit.

    Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceert. Voor 2022 ziet het er nog veel somberder uit. Het Centraal Planbureau gaat in de laatste raming uit van 7% koopkrachtverlies in doorsnee. „Dat betekent dat de helft wat minder verliest, maar dat het voor de andere helft van de bevolking nog ernstiger is.”

    BEKIJK OOK:
    Nibud-directeur: ’Een op de drie huishoudens moet bezuinigen’

    Het CBS onderzocht de dynamische koopkracht van 2021. Dit is een ander cijfer dan de statische koopkracht, die wordt gebruikt om te becijferen wat mensen erop voor- of achteruit gaan als er verder niets in hun leven verandert. Dat is bijvoorbeeld handig om te zien wat het effect is van factoren waar mensen zelf geen invloed op hebben, zoals belastingmaatregelen, de stijging van de cao-lonen en de inflatie.

    Persoonlijke gebeurtenissen
    Ondertussen zijn er ook nog gebeurtenissen in je persoonlijke leven die effect hebben op je koopkracht. Zoals de jaarlijkse loonsverhoging, een verandering van baan, meer of minder uren werken, samenwonen met een partner, met pensioen gaan of werkloos raken. De dynamische koopkracht zegt daarom meer over wat je echt meer of minder te besteden hebt.

    Gepensioneerden profiteren zelden van het vinden van een nieuwe, beter betalende baan. Voor maar liefst driekwart van deze groep ging hun koopkracht in 2021 achteruit. Dat komt door de hoge inflatie en het uitblijven van indexeren van pensioenen. „De AOW wordt nog wel gecorrigeerd voor inflatie, maar veel pensioenfondsen konden dat in 2021 niet”, zegt Van Mulligen. „Senioren met een wat hoger pensioen gingen er meer op achteruit dan ouderen met een klein pensioentje, bij wie de AOW een groter deel van het inkomen vormt.”

    BEKIJK OOK:
    Koopkrachtpijn door inflatierecord: prijsstijgingen tot 170 procent

    De reële ontwikkeling van de cao-lonen - dus afgezet tegen de inflatie - was vorig jaar ook negatief. Toch zat er vorig jaar voor de meeste werkenden, huishoudens waarbij inkomen uit werk de belangrijkste inkomstenbron is, in 2021 uiteindelijk nog wel een plusje van ruim 2% in. Dat omdat zij een periodieke loonsverhoging kregen of ander werk vonden met een hoger salaris.„Toch wel wat teleurstellend”, oordeelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „De arbeidsmarkt was vorig jaar heel goed, de werkloosheid laag. Dan had ik toch wel verwacht dat werkenden wat meer zouden profiteren. In andere jaren gingen zij er wel meer op vooruit.”

    Laagste inkomens
    Wie rondkomt van een uitkering ging er vorig jaar al niet op vooruit. De 30% inwoners met de laagste inkomens leverden al aan koopkracht in, laat het CBS zien. „Dat zijn mensen met een uitkering, of een kleine baan voor weinig uren. Vaak mensen met een oproepcontract”, legt Van Mulligen uit. „Dat zijn meestal niet de werkenden die kunnen profiteren van hogere lonen.”

    BEKIJK OOK:
    Hobbels op de weg van de nieuwe Pensioenwet

    Logischerwijs gaat de koopkracht van startende werknemers er het meest op vooruit: zij hebben ruim 16% meer koopkracht dan toen zij nog scholier of student waren. Arbeidsongeschikt raken of met pensioen gaan zijn dan weer levensgebeurtenissen waarbij we koopkracht inleveren.

    www.telegraaf.nl/financieel/175357502...
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 492 493 494 495 496 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 866,16 +0,09%
EUR/USD 1,0668 -0,03%
FTSE 100 7.860,44 +0,16%
Germany40^ 17.776,40 +0,04%
Gold spot 2.387,14 +1,11%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+6,88%
JUST E...
+4,58%
Air Fr...
+3,99%
Alfen ...
+3,78%
Vastned
+1,83%

Dalers

Pharming
-8,38%
PostNL
-5,92%
ASMI
-4,17%
Avantium
-2,71%
BESI
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links