Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom TomTom misschien maar beter de beurs kan verlaten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2022 17:17
    Met dank voor het artikel en het woord exposure! Het is duidelijk dat op het forum hier over TomTom, naast de hoop op betere tijden of een overname, ook de vrees voor niet zozeer een exit, maar meer een dirty exit bestaat. Dirty in de zin dat men het eerst voor een beperkte premie van de beurs haalt, om het dan een tijdje later alsnog naar Apple of Microsoft of Bosch door te verkopen, maar dan voor veel meer. Vraag Harrysnel maar hoe dat elders al gewerkt heeft. Het dirty exit scenario is gaan rondzingen, toen Wakkie het nog had over een "endgame", maar hij heeft verstandig genoeg daar nooit een datum aan gekoppeld.
    Het zou best mooi zijn als Goddijn eens in het Nederlands iets van een strategie zou kunnen vertellen, in plaats van een paar vermoeide analisten in het Engels te woord staan tijdens de zoveelste cc. Het zou ook passen bij het ooit beloofde doel, namelijk aandeelhouderswaarde creëren. En dat was dan niet alleen voor de 4 / 5 grootaandeelhouders. Je zou toch ook als John de Mol niet willen dat jij met je miljarden dan nog wel profiteert van de exit in twee stappen en de aandeelhouders die er al jaren in zitten laat afschepen met minder dan waar ze ooit voor naar de beurs gingen? Vandaar ook dank voor de exposure.

    En ook de Goddijns zelf zouden dat toch niet willen?

    Overigens dient wel ter verdediging van TT benoemd te worden dat als er één onderneming last gehad heeft van corona en chiptekorten (in de autobranche) dan is het TT wel. En nu is dat natuurlijk weer Oekraïne, maar het is natuurlijk ook werkelijk zo, dat als ze daar veel kabelbomen en andere auto-onderdelen maken, dan heeft TT daar ontegenzeggelijk last van.

    Wellicht nog even het forum doorspitten om ook te zien, wat velen daar vinden van de manier waarop de notering aan de ASCX eigenlijk geen recht wordt gedaan en de onderneming feitelijk nog steeds als een familiebedrijf bestuurd wordt. Jammer eigenlijk wel.
  2. [verwijderd] 1 juni 2022 19:13
    Beetje gelul dit artikel. TomTom vertelde al een jaar geleden dat het een nieuwe slag ging maken in het digitaal kaartenmaken, doordat informatie van sensoren op auto’s automatisch verwerkt kon worden.

    Daarbij is ook een outlook aangegeven met een verlies in 2022 en winst in 2023 aangezien dit jaar de kosten voor deze technologie gemaakt worden en je een reorganisatielast hebt en volgend jaar en daarna een lagere kostenbasis.

    Op basis van die twee outlooks van ‘22 en ‘23 kun je zien welke kostenbesparing hiermee gemoeid is, wat eerder ook in analisten conference calls is besproken.
  3. forum rang 6 win some... 1 juni 2022 19:48
    quote:

    *JustMe* schreef op 1 juni 2022 19:13:

    Beetje gelul dit artikel. TomTom vertelde al een jaar geleden dat het een nieuwe slag ging maken in het digitaal kaartenmaken, doordat informatie van sensoren op auto’s automatisch verwerkt kon worden.

    Daarbij is ook een outlook aangegeven met een verlies in 2022 en winst in 2023 aangezien dit jaar de kosten voor deze technologie gemaakt worden en je een reorganisatielast hebt en volgend jaar en daarna een lagere kostenbasis.

    Op basis van die twee outlooks van ‘22 en ‘23 kun je zien welke kostenbesparing hiermee gemoeid is, wat eerder ook in analisten conference calls is besproken.
    Nou, zo duidelijk is dat allemaal niet. Dit werd er gezegd bij de cc van Q4 2021:

    So to put things in perspective, OpEx last year was EUR 0.5 billion. We expect OpEx to grow this year as to roughly EUR 510 million. That is on the back of a decrease of D&A. So the cash spend will be higher. So, D&A will decline from roughly EUR 75 million to EUR 55 million. So, there's an incremental decline of D&A of EUR 20 million, with a stable CapEx number and an increase in OpEx of EUR 10 million. So you’ll see EUR 30 million extra roughly in OpEx this year. The year after, in 2023, we think that D&A will modestly decline further to, let's say, EUR 50 million, but we expect the total OpEx number to reduce to around EUR 470 million. If you look at the details of that EUR 470 million, then mostlines will go up, apartfrom the geographical data line where we see the mostsignificantreduction. So, the reduction inOpEx, overall reduction will be driven out of that line, the geographical data.

    Dan ga je dus van 500 -75 = 425 Opex excl. D&A in 2021 naar 470-50 = 420 Opex excl. D&A in 2023. Per saldo wordt er dus 5 mio cash minder uitgegeven. Dat is nou niet echt spectaculair te noemen.

    En natuurlijk wordt er bij Maps wel meer bespaard en wordt dat weer teniet gedaan door grotere kosten voor Applicaties, maar hoe die verdeling precies is, horen we niet. Ook cijfers over wat al die stijgende investeringen in Applicaties nou hebben opgeleverd en nog gaan opleveren wordt niks medegedeeld. Techbedrijven in de VS geven elk kwartaal aan hoeveel gebruikers en accounts er zijn en wat de groei bij de verschillende onderdelen is, bij TT blijft het allemaal vaag.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links