Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel JUST EAT TAKEAWAY AEX:TKWY.NL, NL0012015705

  • 13,360 19 apr 2024 17:35
  • -0,720 (-5,11%) Dagrange 13,360 - 14,000
  • 2.123.091 Gem. (3M) 2,4M

Just Eat Takeaway 2022!!!!!!!!

73.764 Posts
Pagina: «« 1 ... 1535 1536 1537 1538 1539 ... 3689 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rasbeleg 27 mei 2022 12:06
    Advies is altijd voor komend jaar en stond toen bij sommige partijen >100. Nu de koers lager staat gaat er ineens 80% vanaf. De wereld en rentes zijn wel iets veranderd maar niet zooo veel. Dus lekker meebewegen op de golven. Ik sta behoorlijk in de min. Koop voorlopig niet bij. Zing het wel uit.
  2. Yrrab 27 mei 2022 12:26
    quote:

    Bert12345 schreef op 27 mei 2022 11:42:

    Pak de balans erbij en je ziet veel goodwill staan. (...)

    Als je gaat consolideren, waardeer je de bestanddelen. Het verschil tussen de gecumuleerde waarde en het opgeofferd bedrag is goodwill. Kortom: lucht.

    Hoop dat het je duidelijk is.
    €20 voor een kuub gebakken lucht en een paar e-bikes...

    Toch leuk om te volgen. Thanks!
  3. forum rang 6 Trx7 27 mei 2022 12:33
    JP MORGAN: De concurrentie in maaltijdbezorging is groot, aldus analist Marcus Diebel. "De concurrentie in het VK blijft niet maanden maar vermoedelijk jarenlang een probleem en Duitsland is steeds minder een monopolie dan men dacht", aldus de analist.

    Precies de dingen die ik zei. Dit aandeel is altijd gebaseerd geweest op bijna alleen maar 'perfecte scenario-aannames'.
    Nu blijkt toch dat er helemaal niet zo veel winst te maken valt omdat het een wildwesten markt is zonder enige barrières voor toetreding. De efficiënte markt zegt dan: maximaal haalbare winst = net boven break-even. Dus dan zijn de huidige waarderingen nog steeds zeer zeer overpriced.

    Ik durf te wedden dat JET nooit rendabeler zal zijn dan POST NL.
  4. forum rang 7 wiegveld 27 mei 2022 12:43
    830
    JPMorgan haalt Just Eat van kooplijst
    (ABM FN-Dow Jones) JPMorgan Research heeft vrijdag het advies voor Just Eat Takeaway verlaagd van Overwogen naar Neutraal en het koersdoel ging van 37,24 naar 17,58 Britse pond.

    De concurrentie in maaltijdbezorging is groot, aldus analist Marcus Diebel. "De concurrentie in het VK blijft niet maanden maar vermoedelijk jarenlang een probleem en Duitsland is steeds minder een monopolie dan men dacht", aldus de analist.

    Volgens JPMorgan moet er meer gebeuren dan alleen een aantal onderdelen verkopen om het vertrouwen van beleggers terug te winnen en de koers weer omhoog te krijgen.

    Daarbij scoort het aandeel Just Eat Takeaway momenteel minder goed in het model van JPMorgan, met name op winstgevendheid, de balans en de consensus. "Daarom verlagen we het advies van Overwogen naar Neutraal."

    JPMorgan handhaafde het Neutraal advies op Delivery Hero, en verlaagde het advies voor Deliveroo ook van Overwogen naar Neutraal.

    Hoge schulden in combinatie met druk op de winst, maakt dat de zakenbank de maaltijdbezorgers even aan de zijlijn zet. Op langere termijn is JPMorgan nog wel enthousiast, omdat de aandelen laag gewaardeerd zijn en er kansen op overnames zijn.

    JPM verlaagt koersdoel fors , omgerekend €20,68! Weinig upside.
    Bericht is ook pessimistisch van aard. JET moet alleen NL houden. We zijn door Jitse onjuist geïnformeerd
  5. forum rang 7 bezinteergebelegt 27 mei 2022 12:44
    quote:

    bezinteergebelegt schreef op 27 mei 2022 09:43:

    Het is wel een forse omzet voor dat eerste uurtje ( > 600k nu ). Als die verkoopdruk is opgedroogd wordt er meer zichtbaar.

    De grote dump lijkt idd plaats te hebben gevonden bij de openingsorders en het half uurtje daarna. In de uren daarna meer koopdrift, gezien de huidige koers. Zelfs even groen geweest, hoewel me dat nog altijd te ambitieus lijkt voor einde dag. Je ziet dat er bij groen nu direct weer verkocht wordt. Maar zijn kleine ordertjes.

    Rebound krijgt zo steeds meer gestalte. Maar eens kijken hoe dicht men die 26,xx kan naderen de komende maanden.

    Overigens was het weekslot vorige week 19,94. Slot daaronder is ook wel gewoon weer een lager weekslot.

    Zou toch wel erg prettig zijn als het slot vandaag daarboven ligt. Anders blijft het vooralsnog een zeer broos herstellijntje.

    Maar ja, het moet ergens beginnen.
  6. forum rang 7 wiegveld 27 mei 2022 12:47
    NRC

    Luister naar07:03
    Gorillas-ontslagen laten zien: het sentiment rond start-ups is radicaal omgeslagen
    Techbedrijven Lange tijd kon het niet op voor start-ups: er was geld genoeg en winst maken werd eerder ontmoedigd dan verwacht. Maar de ontslagen bij Gorillas deze week lijken een nieuw tijdperk aan te kondigen. Jonge techbedrijven moeten ineens echt geld gaan verdienen.
    Stijn Bronzwaer
    27 mei 2022 om 10:53
    Leestijd 3 minuten

    Snelbezorger Gorillas haalde acht maanden geleden nog 1 miljard dollar op. Daar zou nu nog zo’n 300 miljoen dollar van over zijn.
    Snelbezorger Gorillas haalde acht maanden geleden nog 1 miljard dollar op. Daar zou nu nog zo’n 300 miljoen dollar van over zijn.
    Foto Koen van Weel/ANP
    Als je tussen de 60 en 90 miljoen dollar per maand uitgeeft, dan is de rekening snel leeg.
    De Duitse flitsbezorger Gorillas was tot voor kort het snelst groeiende bedrijf van Europa. Binnen een jaar groeide de start-up, opgericht tijdens de coronacrisis, naar meer dan tienduizend werknemers die overal in Europa boodschappen aan huis bezorgen. Het bedrijfsmodel: extreem veel geld uitgeven, zo hard mogelijk groeien en zo proberen concurrenten uit de markt te drukken. Winst maken was bewust niet de bedoeling.

    Acht maanden geleden haalde Gorillas nog 1 miljard dollar (940 miljoen euro) aan nieuw kapitaal op bij investeerders om de groeiplannen te bekostigen. Op dit moment heeft het bedrijf volgens bronnen van techwebsites Techcrunch en Sifted nog zo’n 300 miljoen dollar van dat geld op de bank staan. De rest is opgegaan aan nieuwe distributiecentra, nog meer werknemers en het dichten van de gaten op de begroting.

    Voor een snelgroeiend bedrijf als Gorillas is het normaal elk jaar opnieuw geld op te halen bij investeerders, die tot voor kort voor Gorillas in de rij stonden. Allemaal gebaseerd op het geloof dat Gorillas ooit als enige flitsbezorger overblijft, echt geld gaat verdienen en de miljoenen binnenstromen.

    Maar de tijden zijn veranderd. Deze week riepen investeerders Gorillas-topman Kagan Sümer tot de orde. Wil hij opnieuw geld, kreeg Sümer te horen, dan moest hij snel de kosten omlaag brengen. Daarom besloot Gorillas deze week voor het eerst personeel te ontslaan en zich terug te trekken uit de meest verliesgevende landen: België, Denemarken, Italië en Spanje. En er klonk een nieuw geluid vanuit het bedrijf: Gorillas wil af van de „hypergroei” en zoekt naar „een weg richting winstgevendheid”.


    Lees ook een interview met Getir-oprichter Nazim Salur uit 2021: Jij denkt dat miljoenen verbranden per week veel is. Ik niet’
    „De laatste twee jaar zijn er honderden miljarden in de economie gepompt”, schreef Gorillas-topman Sümer dinsdag aan zijn personeel. „Iedereen was een winnaar, iedereen had toegang tot geld en alle bedrijven hadden hoge waarderingen. Maar sinds twee maanden is alles anders. Techbedrijven, vooral bedrijven die niet of nauwelijks winst maken, krijgen te maken met een enorme tegenwind.”

    Het verhaal van Gorillas past in de nieuwe realiteit waarin start-ups terecht zijn gekomen, zeggen ook de Nederlandse investeerders Eva de Mol (CapitalT), Manfred Krikke (HPE Growth) en Quintin Schevernels (QSentie Ventures) met wie NRC de afgelopen dagen sprak. De tijd is voorbij van groei boven alles, zo veel mogelijk geld verbranden en buitensporig hoge waarderingen voor bedrijven die nauwelijks omzet maken.

    Overvloed aan geld
    Door de extreem lage rente leveren relatief veilige beleggingen, zoals obligaties, de laatste jaren weinig of geen rendement op. Beleggers hebben zich daarom massaal op de markt voor durfkapitaal gestort, een risicovolle investering met hoog rendement. In 2021 is er volgens databedrijf Crunchbase wereldwijd 643 miljard dollar (ruim 600 miljard euro) geïnvesteerd in start-ups. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

    Veel van dit geld zit in fondsen, die een deel van hun kapitaal investeren in jonge techbedrijven in ruil voor een paar procent van de aandelen. Een model met veel risico, waarbij één klapper de verliezen van de overige mislukte investeringen goedmaakt.

    Door de overvloed aan geld in de markt hebben gewilde start-ups de laatste jaren hun huid duur verkocht. Ze kregen tientallen of honderden miljoenen in ruil voor slechts enkele procenten van de aandelen. Dit heeft ertoe geleid dat, met name in de Verenigde Staten, de waarderingen van start-ups de lucht in zijn geschoten. Ook van bedrijven zoals Gorillas, dat binnen een half jaar na oprichting al meer dan een miljard dollar waard was. Investeerders komen uit een periode „dat alles wat je aanraakte meer waard werd”, zoals Manfred Krikke van de Amsterdamse investeerder HPE Growth het omschrijft.

    Dit sentiment is de laatste weken radicaal omgeslagen. Dat heeft allerlei oorzaken. Er is de stijgende rente, waardoor geld duurder wordt en veiligere beleggingen weer aantrekkelijker worden. De hoge inflatie en oorlog in Oekraïne zorgen voor economische onzekerheid en dalende beurskoersen, waar vooral techaandelen veel last van hebben. De investeringsfonden, die ook veel in techaandelen handelen, zien ineens de start-ups als een wel erg risicovol onderdeel van hun portfolio.

    Grote techinvesteerders als Tiger Global en Softbank verliezen op dit moment miljarden op de beurs en zijn om die reden terughoudend met het doen van nieuwe investeringsrondes. Als de grootste partijen niks meer doen, heeft dat effect op álle investeerders, legt Quintin Schevernels uit. „Als voetbalclubs als Paris Saint Germain en Manchester City ineens lagere transfersommen betalen, merk je dat ook in heel Europa.”

    De trend keert om
    Investeerders verleggen hun aandacht naar de bedrijven die wél winst maken of een gezond bedrijfsmodel hebben dat snel winstgevend kan zijn. „De laatste paar jaar hebben investeerders alleen maar naar groei gekeken”, zegt Krikke van HPE Growth. „Een bedrijf dat groeide, was meer waard dan een bedrijf dat winst maakte. Die trend keert nu om.”

    Dat betekent dat er mogelijk een schifting gaat komen onder jonge techbedrijven, waar alleen de bedrijven met gezonde bedrijfsmodellen overleven. Willen start-ups niet kopje onder gaan, dan moeten ze fors in de kosten snijden, geld sparen, snel winstgevend worden en personeel ontslaan. Het verklaart mede de ontslagronde bij Gorillas – en overigens ook bij concurrerende flitsbezorgers Getir, Flink en Zapp, waar eveneens mensen vertrekken. De vraag is nu of, en hoe deze bedrijven het gaan redden.

    Voor start-ups breekt een zware tijd aan. Het Amerikaanse opleidingsprogramma voor start-ups Y-Combinator, dat beroemde bedrijven als Airbnb en Dropbox voortbracht, stuurde eerder deze maand een e-mail met tien tips naar alle start-ups die het programma hebben doorlopen. „Het ziet er niet goed uit, dus bereid je voor op het ergste”, schreef de organisatie. Y-Combinator raadde alle start-ups aan om „nu geld te pakken, als het kan” en verder vooral zo veel mogelijk kosten te sparen. „Probeer te overleven, want veel van jullie concurrenten gaan het niet redden.”

    Hoe erg is dit eigenlijk? Misschien was het ook wel tijd dat het allemaal wat normaler werd, zeggen De Mol, Krikke en Schevernels. De excessen gaan eruit en de ratio keert langzaam terug. „Het was ook wel hysterisch”, zegt De Mol van CapitalT. „Soms kregen we op donderdag een pitch van een start-up en werd er verwacht dat we op vrijdag de miljoenen overmaakten. Dat leidt allemaal niet tot de beste beslissingen.”
  7. forum rang 8 aextracker 27 mei 2022 12:56
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 27 mei 2022 12:49:

    Wanneer komt de 10-euro barbecue.....???
    Die komt er pas als iemand de restjes van de "spare-rib party" (express) van de inmiddels kaal geknaagde koersbodem Euro 17.82 probeert af te knagen en vaststelt, dat ie zijn tandjes er niet op stuk bijt.

    Lukt dat niet, dat zijn de knaagtandjes van de shorters en piraten bot geknaagd en resteert er voldoende vlees aan de JET backbone om een slow cooking menu mee klaar te stomen om tzt met smaak thuis te laten bezorgen.
  8. forum rang 7 bezinteergebelegt 27 mei 2022 13:23
    quote:

    wiegveld schreef op 27 mei 2022 13:03:

    En de 10tips voor Jitse en alle andere startups van het NRC artikel.

    Genoeg inhoud voor vandaag.
    tot nu toe heeft een zekere J. Groen met alle tips en adviezen die hij gekregen heeft de afgelopen maanden, zijn bipsje afgeveegd, getuige het niks doen.

    Nu zal ieder1 zeggen dat ie ongetwijfeld heel hard bezig is met de juiste zaken maar dat roept ie al een tijdje.

    Maar mss dit jaar toch nog bericht inzake GRUB oid, je weet het maar nooit.

    Alleen ik blijf er bij dat de J. Groen opmerkingen daarover weer of opnieuw stof liggen te verzamelen.
  9. Yrrab 27 mei 2022 13:45
    quote:

    bezinteergebelegt schreef op 27 mei 2022 13:23:

    [...]

    Alleen ik blijf er bij dat de J. Groen opmerkingen daarover weer of opnieuw stof liggen te verzamelen.
    Een beursgenoteerd bedrijf zal plannen en ontwikkelingen alltijd in zorgvuldige bewoording en in de vorm van een (realistisch) scenario aan de markt moeten presenteren. Hap-snap berichten zijn taboe.

    Het kan niet anders dan dat alles nu de revue passeert. En dat men de bakens gaat verzetten.

    Kom, de airfryers zijn in de aanbieding bij Coolblue. Er staat er één klaar voor de heer Groen...
  10. vobo 27 mei 2022 13:53
    quote:

    wiegveld schreef op 27 mei 2022 12:47:

    NRC
    ....
    Het bedrijfsmodel: extreem veel geld uitgeven, zo hard mogelijk groeien en zo proberen concurrenten uit de markt te drukken. Winst maken was bewust niet de bedoeling.

    ...
    Ik lees wel vaker dat men probeert om de concurrent uit de markt te drukken,
    Is dat wel toegestaan om onder de kostprijs je concurrent weg te drukken ?

    Zolang je boven of op de kostprijs zit, is dit natuurlijk geen probleem.
  11. Short_term_investor 27 mei 2022 14:38
    Wat een rustig, en inhoudelijk prettig draadje is dit geworden zeg. De aanwezigheid, of beter gezegd afwezigheid, van een bepaalde, niet nader te noemen, persoon, zal hier zeker debet aan zijn.

    Vraagje: ik ken als peers Uber en Doordash, maar zijn er in USA nog meer gelijksoortige bedrijven/aandelen?
  12. forum rang 7 wiegveld 27 mei 2022 14:40
    Ik weet t niet precies. lijkt mij wel op t randje,
    Maar kostprijzen zijn lastig hard te bepalen.
    Wat Amsterdam doet is volgens mij wel over randje voor de darkstores. Ook bij restaurants zie je ophopingen van bezorgers en lawaaioverlast en gekloot door hun fietsgedrag. Wat maakt t een erger dat t ander?
  13. JohnWick 27 mei 2022 14:57
    quote:

    Short_term_investor schreef op 27 mei 2022 14:38:

    Wat een rustig, en inhoudelijk prettig draadje is dit geworden zeg. De aanwezigheid, of beter gezegd afwezigheid, van een bepaalde, niet nader te noemen, persoon, zal hier zeker debet aan zijn.

    Vraagje: ik ken als peers Uber en Doordash, maar zijn er in USA nog meer gelijksoortige bedrijven/aandelen?
    In Azië heb je iig meituan en grab
73.764 Posts
Pagina: «« 1 ... 1535 1536 1537 1538 1539 ... 3689 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links