Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twee scenario's voor de cryptomarkt

Twee scenario's voor de cryptomarkt

Het blijft onrustig in de cryptomarkt. Er gaan steeds meer geluiden op dat bepaalde (stable)coins eigenlijk niets meer dan criminele ponzi-praktijken zijn en de befaamde 'rug-pulls' komen ook nog altijd voor. Hierbij wordt een munt voor veel geld in de markt gezet en gaan de oprichters er snel met de poen vandoor.

Regulering 

De roep om regulering wordt hierdoor steeds luider, zeker nu ook grote investeerders die op hogere niveaus zijn ingestapt, hun vermogen zien verdampen. Het lijkt er echter op dat overheden hopen dat de markt eerst in elkaar stort voordat ze regels gaan opleggen. Want hoe reguleer je een markt die is ontstaan uit de ideologie dat er geen bemoeienis van de overheid mag zijn?

De totale marktwaarde van de gehele cryptomarkt is inmiddels teruggevallen van ongeveer $3 biljoen aan het eind van 2021 tot ruim $1 biljoen (€1.200 miljard). Er is dus een hoop geld verdampt in slechts enkele maanden tijd. Om een beeld te krijgen van het koersverloop van de totale cryptomarkt kijk ik naar het technisch plaatje van de Crypto Total Market Cap Index. 

Twee scenario's

De index die het gemiddelde koersverloop van de brede cryptomarkt weergeeft, heeft onlangs een forse verzwakking laten zien. De index heeft een groot toppatroon neerwaarts afgerond. De doorbraak van de neklijn (blauwe stippellijn) van het grote hoofd-schouderpatroon heeft ruimte vrijgemaakt voor een grotere correctie.

Voor de komende maanden lijken er twee scenario's de meeste kans te maken. De eerste (aangegeven met de rode pijl) is een directe koersval richting de oude top van eind 2017. Zonder serieuze opleving zal de index dan terugzakken richting het niveau waar het ook de onderkant van het lange termijn opgaande trendkanaal tegenkomt rond $750 miljard.

Het tweede scenario brengt de marktkapitalisatie uiteindelijk ook terug richting hetzelfde koersdoel. De enige afwijking ten opzichte van het eerste scenario is de opleving die de komende weken kan plaatsvinden richting de oude steunlijn. De index kan dan onder de blauwe stippellijn een nieuwe lagere top vormen, waarna de koers alsnog neerwaarts draait.

 

Bitcoin onder druk

Het koersverloop van bitcoin wijkt niet veel af van dat van de totale markt. De dominantie van bitcoin is nog altijd zo groot dat de markt de richting van bitcoin op de voet volgt. Ook bij bitcoin zie ik zorgwekkende signalen in het technisch plaatje.

De koers is de afgelopen weken teruggezakt tot aan de steun rond $29.000. Hier lijkt de koers even op adem te komen. Als langetermijn-koersdoel hanteer ik echter nog steeds de oude top van 2017 en de onderkant van het opgaande trendkanaal rond $20.000. 

Ook bij bitcoin zou deze daling in een directe weg kunnen plaatsvinden of met een tijdelijke opleving tussendoor. In beide gevallen betekent dat een weekslot onder de steun rond $28.750 de weg vrijmaakt voor een daling richting $20.000.

 

Zijwaarts

De laatste dagen moet de koers alle zeilen bijzetten om zich te handhaven boven de steun. Op de twee-uurgrafiek hieronder is goed te zien dat bij iedere test van de steun er weer nieuwe aankopen worden gedaan om het beeld niet verder te doen verzwakken.

Mochten de bulls erin slagen om de koers boven weerstand $31.400 te krijgen, dan kan er een groter herstel plaatsvinden en krijgt de digitale munt even wat lucht. Een duidelijke doorbraak onder de blauwe lijn zal het technisch plaatje echter flinke schade toebrengen en ruimte vrijmaken om de daling voort te zetten richting het langetermijn-koersdoel op $20.000.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 25 mei 2022 17:37
    Wat betreft regulering moeten we een aantal zaken onderscheiden.

    1. Diefstal, oplichting en andere criminele activiteiten zijn een zaak voor de politie. Dat is geen reguleringstaak.

    2. Het kan zijn dat de reguleerders bedrijfsbeslissingen gaan opleggen. Dat lijkt me niet verstandig. Als ze het daadwerkelijk zoveel beter weten kunnen ze zelf hun eigen crypto netwerk beginnen en dan zal wel blijken hoeveel ze er van begrepen hebben.

    3. Ook kan het zijn dat reguleerders bepaalde praktijken gaan verbieden: binnen onze jurisdictie mogen alleen PoS netwerken bestaan. Is verder weinig zinvol omdat deze netwerken dan elders heen verhuizen.

    4. En het kan zijn dat de reguleerders adviezen gaan geven: dit netwerk ziet er volgens ons wat beter uit dan een ander netwerk. Mij lijkt dat geen taak voor reguleerders. Zoiets kan prima privaat geschieden.

    Het nut van regulering is derhalve beperkt. Als we even opzij kijken naar TradFi, wat zodanig klem gereguleerd is dat het niet eens mogelijk is een volledige reserve bank te beginnen - de meest veilige bank denkbaar, en we herinneren ons de crash van 2008 waar hooggewaardeerde ratingbureau's de hoogste graad van zekerheid plakten op financiële producten die later zo ongeveer het complete financiële stelsel op de knieën brachten, waar met de nodige regelmaat hele landen failliet gaan, waar de schuldenberg tot een astronomische en angstaanjagende omvang is toegenomen, dan moet je de vraag stellen: wat verwacht je eigenlijk van regulering?

    De meeste mensen begrijpen natuurlijk vrij weinig van crypto, willen zich er niet in verdiepen of zijn daar niet toe in staat en willen dan zekerheden die er niet zijn. Maw, ze willen graag deskundig advies. Dat is een heel begrijpelijke en legitieme wens, maar geen argument voor regulering.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 26 mei 2022 08:56
    quote:

    Josey Wales schreef op 25 mei 2022 20:39:

    Was het geen 3 triljoen
    Nee, dat is Amerikaans tellen.
    Een miljard noemen ze daar a billion. Ze gaan van million naar billion naar trillion.
    Daar is dus 3000 billion hetzelfde als 3 trillion.
    In Europa is 3000 miljard hetzelfde als 3 biljoen.
  3. forum rang 8 Branco P 29 mei 2022 13:33
    Twee scenario’s voor de crypto’s: omhoog of omlaag. De koers van assets wordt bepaald door marktsentiment en door onderliggende waarde. De onderliggende waarde van een bitcoin (als voorbeeld) ligt ongeveer 27.000 euro (99%) onder de huidige koers. Op basis daarvan zou je denken: het gaat (eens) omlaag. Het marktsentiment wordt evenwel bepaald door wat de gek ervoor geeft en hoe de Whales en de handelsplatforms de koers naar believen omhoog manipuleren. Dus op basis daarvan zou je zeggen: het gaat nooit die 99% dalen. Hoe dan ook, het blijft gokken omdat de onderliggende waarde vrijwel nihil is dus die achtervang heb je niet. Het is daarom niet mijn type asset.
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 29 mei 2022 14:06
    quote:

    Branco P schreef op 29 mei 2022 13:33:

    Twee scenario’s voor de crypto’s: omhoog of omlaag. De koers van assets wordt bepaald door marktsentiment en door onderliggende waarde. De onderliggende waarde van een bitcoin (als voorbeeld) ligt ongeveer 27.000 euro (99%) onder de huidige koers. Op basis daarvan zou je denken: het gaat (eens) omlaag. Het marktsentiment wordt evenwel bepaald door wat de gek ervoor geeft en hoe de Whales en de handelsplatforms de koers naar believen omhoog manipuleren. Dus op basis daarvan zou je zeggen: het gaat nooit die 99% dalen. Hoe dan ook, het blijft gokken omdat de onderliggende waarde vrijwel nihil is dus die achtervang heb je niet. Het is daarom niet mijn type asset.
    De term onderliggende waarde wordt meestal gebruikt in combinatie met derivaten als opties, futures en turbo's. Ik denk dat je intrinsieke waarde bedoelt. Echter, intrinsieke waarde bestaat eigenlijk niet. Het is een wat praktische term, verzonnen door aandelenhandelaars zodat ze een methodiek hebben om de waarde van een bedrijf te berekenen. Je telt de marktwaarde van alle assets op: inboedel, voorraad, gebouwen en daar rolt een getal uit. Die waarderingen kunnen de volgende dag anders zijn, want alle waarderingen zijn subjectief.

    Ook wordt intrinsieke waarde wel vaker gebruikt bij grondstoffen als goud. Helaas heeft ook goud geen enkele intrinsieke waarde. De geschiedenis leert dat goud altijd goed gewaardeerd is en op basis daarvan kun je de verwachting uitspreken dat goud ook in de toekomst wel gewaardeerd zal worden. Als dat om de een of andere reden ophoudt gaat de prijs van goud naar nul euro. Ook als de kosten voor het mijnen van goud bv 1000$ per ounce zijn. Als niemand het spul wil hebben, houdt het heel snel op.

    In het geval van crypto netwerken is het niet anders. Als je zo nodig wilt rekenen kun je zeggen dat de vraag wordt bepaald door netwerk-effecten als Metcalfe's law. Voor de aanbodkant kun je kijken naar S2F (Stock to Flow). Wat betreft de vraagkant is het zo dat de adoptie van crypto sneller verloopt dan de mobiele telefoon of het Internet. Er is dus veel vraag.

    Kortom, je aannames zijn fout omdat je waardetheorie niet begrijpt. Oefening: leg mij eens uit hoe je de waarde van een euro of een andere fiat currency berekent? Volgens jouw aannames zouden die net als bitcoin allemaal naar nul moeten gaan.
  5. [verwijderd] 30 mei 2022 09:34
    quote:

    Branco P schreef op 29 mei 2022 13:33:

    Twee scenario’s voor de crypto’s: omhoog of omlaag. De koers van assets wordt bepaald door marktsentiment en door onderliggende waarde. De onderliggende waarde van een bitcoin (als voorbeeld) ligt ongeveer 27.000 euro (99%) onder de huidige koers. Op basis daarvan zou je denken: het gaat (eens) omlaag. Het marktsentiment wordt evenwel bepaald door wat de gek ervoor geeft en hoe de Whales en de handelsplatforms de koers naar believen omhoog manipuleren. Dus op basis daarvan zou je zeggen: het gaat nooit die 99% dalen. Hoe dan ook, het blijft gokken omdat de onderliggende waarde vrijwel nihil is dus die achtervang heb je niet. Het is daarom niet mijn type asset.
    Je plaatst eigenlijk al jaren hetzelfde bericht keer op keer. Jij vindt het niks dus de waarde is 0. Op zijn minst zou je dit kunnen beargumenteren, of aangeven dat dit jouw (subjectieve) mening is. Maar ik heb nog nooit enige argumentatie kunnen ontdekken in je posts. Dus, maar weer eens een poging: kun je aangeven waarom je denkt dat de onderliggende waarde van bitcoin nihil is?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links