Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ABN AMRO BANK N.V. AEX:ABN.NL, NL0011540547

  • 15,625 19 apr 2024 17:39
  • +0,010 (+0,06%) Dagrange 15,440 - 15,790
  • 3.626.309 Gem. (3M) 3,5M

ABN-Amro - 2022

8.889 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 445 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dicky 19 mei 2022 09:30
    Ik heb ook nog maar wat bijgekocht. Kepler verlaagt koersdoel vandaag naar 11,50 euro. Ze zien voorlopig geen verbetering in de rentebaten en kosten. Ik zelf denk dat de kosten gaan teruglopen. In de q1 rapportage kwam de tegenvaller vooral uit eenmalige kosten, met name stroppenpot en extra uitgaven om witwassen tegen te gaan. Ook verwacht ik dat de ECB de depositorente gaat verhogen, hopelijk naar 0. Dat scheelt Abn kosten, omdat ze veel spaargeld beheren.
  2. forum rang 6 Alrob2 19 mei 2022 09:33
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 19 mei 2022 08:58:

    Waarom zijn de aandeelhouders van ABN Amro niet tevreden?

    Kwartaalcijfers De bank maakte meer winst dan verwacht, maar de aandeelhouders zijn toch negatief. Hoe komt dat? Drie mogelijke verklaringen.

    Het leven van een bankier zou simpel kunnen zijn: gewoon goed voor het spaargeld van de klanten zorgen, en leningen verstrekken aan huizenkopers en bedrijven. Maar het leven is al jaren niet simpel: Nederlandse banken krijgen steeds maar weer klappen te verwerken in een aantal hoofdpijndossiers.

    Dat bleek ook woensdag weer uit de eerstekwartaalcijfers van ABN Amro. De bank, nog altijd grotendeels in handen van de staat, maakte weliswaar een boven verwachting hoge winst bekend van 295 miljoen euro, maar beleggers waren toch negatief. Het aandeel van de bank sloot bijna 12 procent lager.

    Waarom? Waarover aandeelhouders ongelukkig zijn, vertellen ze er meestal niet precies bij als ze op de verkoopknop drukken. Maar een gang langs de hoofdpijndossiers van ABN Amro geeft al wel een aardige hint over wat de beleggers niet aanstaat.

    1 Witwasaanpak valt toch weer duurder uit

    Het grootste nieuws woensdagochtend was dat er weer een nieuw hoofdstuk komt in de witwasaanpak van ABN Amro. De bank schikte een jaar geleden voor 480 miljoen euro met het OM, omdat ze jarenlang slecht toezicht hield op mogelijke witwassers onder haar klanten. Daarvoor was ABN Amro, net als de andere banken in Nederland, al door de toezichthouders aangespoord om veel meer te doen aan haar functie als poortwachter van de financiële sector. Bij de bank werken nu rond de 5.000 mensen aan het checken van nieuwe klanten en het nalopen van al bestaande klanten, op een totaal personeelsbestand van ruim 26.000 (eigen personeel en inhuur).

    Topman Robert Swaak maakte woensdag bekend dat de bank langer de tijd nodig heeft voor het nalopen van oude dossiers, en daarvoor ook weer meer personeel moet inhuren. Dat kost de bank in totaal 50 miljoen euro extra, boven op de 465 miljoen euro die ze aan jaarlijkse kosten heeft.

    Bij de presentatie van de jaarcijfers had de bank nog gezegd dat het hoogtepunt wat betreft poortwachterskosten na 2021 achter de rug zou zijn. Nu verwacht de bank in 2023 pas een daling in de kosten. Dan denkt de bank minder personeel nodig te hebben voor het nalopen van oude dossiers. Ook moet dan het controleren van nieuwe klanten en in de gaten houden van bestaande klanten geautomatiseerd zijn.

    2 Stroppenpotten nog steeds vol door Oekraïne

    Banken moeten van toezichthouders geld opzij zetten als zij op hun leningen verliezen verwachten. De gedachte is dat banken door vooraf hun stroppenpotten te vullen, minder snel in de problemen raken als hun klanten daadwerkelijk omvallen.

    Het einde van de coronapandemie is goed nieuws voor de hoogte van de stroppenpot. De horeca is in de meeste landen weer normaal open en winkels verwelkomen weer bezoek zonder restricties. Vorig jaar liet de bank zijn stroppenpot al wat leger lopen, omdat ze toen zag dat dankzij de ruime overheidssteun minder bedrijven dan verwacht over de kop gingen. ABN Amro meldde woensdag dat de coronagerelateerde voorzieningen nu vrijwel helemaal zijn vrijgegeven.
    Lees ook: Er gloort licht, maar banken zijn nog niet risicovrij

    Toch is de stroppenpot van ABN Amro per saldo bijgevuld, met 62 miljoen euro. Reden: de oorlog in Oekraïne en de daarom uitgevaardigde Russische sancties. De bank had weliswaar met 50 miljoen euro weinig leningen uitstaan in Rusland – ING liet na de inval weten voor 6,7 miljard euro aan kredieten verstrekt te hebben aan Russische klanten – maar ABN Amro verwacht een indirect negatief effect: door hogere energie- en grondstofprijzen, de wereldwijde leveringsproblemen en de oplopende inflatie. Die giftige cocktail zal een flink aantal particuliere en commerciële klanten in problemen brengen.

    De onzekere situatie in de wereld door de Oekraïne-oorlog maakt ABN Amro ook voorzichtig rond het belonen van haar aandeelhouders. De bank heeft net een aandeleninkoopprogramma afgerond, maar wil pas in de tweede helft van het jaar kijken of er weer zo’n beleggersbeloning in zit.

    3 Inkomsten door hogere rente vallen tegen

    Een bank als ABN Amro verdient vooral geld met rente-inkomsten. Dat de rentes hard oplopen, voedt de verwachting dat de bank ook meteen meer rentewinst zal boeken. Maar dat blijkt (nog) niet het geval. Door de hogere rentes ziet ABN Amro namelijk minder klanten hun hypotheken oversluiten. De rente-inkomsten van de bank werden afgelopen jaren gespekt doordat klanten bereid waren een boete te betalen om te mogen oversluiten. Die inkomstenbron droogt nu op, waardoor de hogere inkomsten veroorzaakt door de hogere rentes deels teniet worden gedaan.

    ABN Amro heeft bovendien wat betreft het spaargeld dat ze beheert last van de nog altijd negatieve rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De bank moet elke nacht een flink deel van het spaargeld bij de centrale bank stallen, en daarvoor wordt al jaren een negatieve rente van een half procent gerekend.

    Er is mogelijk wel licht aan het eind van de tunnel voor banken – en hun klanten. De verwachting is dat de ECB in de eerstvolgende vergadering die rente iets minder negatief maakt, met een renteverhoging van een kwart procent. Klaas Knot, als president van De Nederlandsche Bank lid van het ECB-bestuur, zinspeelde deze week zelfs op een rentestap van een half procent, zodat het stallen van spaargeld geen geld meer kost.

    Dat zal waarschijnlijk niet voor lang de hoofdpijn stillen bij de banken. Spaarders zullen immers direct aankloppen en vragen: wanneer komt er weer positieve rente op hun saldo?

    www.nrc.nl/nieuws/2022/05/18/waarom-z...
    Mooie samenvatting, maar verklaart niet waarom de daling zo sterk is. Diverse overwegingen in het artikel waren al bekend voor de cijfers kwamen.
  3. forum rang 6 Alrob2 19 mei 2022 09:40
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 19 mei 2022 09:29:

    Analyse
    Wanneer pakt de staat het verlies bij ABN Amro?

    Het wil maar niet vlotten met de ambitie van het kabinet om het overheidsbelang in ABN Amro af te bouwen. Al jaren blijft dat steken op 56,3 procent, waarmee ABN Amro nog steeds een staatsbank is.

    Het belang is een overblijfsel van de financiële crisis van 2008, toen banken als ABN Amro zich in het kielzog van de kredietcrisis tot de overheid moesten wenden om overeind te blijven.

    Andere banken en verzekeraars hebben hun steun allang met rente afbetaald of de staat heeft zijn belangen al lang en breed met winst verkocht. Dat was ook het plan voor ABN. In 2015 ging de bank terug naar de beurs en vervolgens verkocht het kabinet drie keer een pluk aandelen .

    Niks leek een snel vertrek in de weg te staan. Tot de bank zelf roet in het eten gooide door na eerdere politieke en maatschappelijke ophef over ‘perverse bonussen’ de top fors te willen belonen. Ook woedde jarenlang een interne machtsstrijd over de te volgen koers en de vraag wie ‘staatstopman’ Gerrit Zalm mocht opvolgen.
    Weinig zin

    Daarop staakte toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in 2017 alle plannen voor verdere aandelenverkoop. En daar is vijf jaar later niets aan veranderd. Het kabinet lijkt weinig zin te hebben om afscheid te nemen van de staatsbank. Stond in het coalitieakkoord voor het vorige kabinet-Rutte nog de ambitie dat ABN ‘zo snel mogelijk als verantwoord is naar de markt moet worden gebracht,’ Rutte IV heeft daarover in het regeerakkoord niets meer opgenomen.

    Momenten genoeg om af te bouwen. Zo heeft de bank net voor 500 miljoen euro eigen aandelen teruggekocht. De staat verkocht daarbij slechts voldoende aandelen om zijn belang in ABN precies op peil te houden. Een deel van de Tweede Kamer vraagt zich af waarom de bank niet eerst de staatsaandelen moest terugkopen. De staat had zo het belang tot circa 54,2 procent kunnen beperken.

    Volgens minister Sigrid Kaag van Financiën is daar nog geen reden toe; het meerderheidsbelang geeft de staat een beslissende stem bij aandeelhoudersvergaderingen, zoals over bonussen voor de topmensen, dividend voor aandeelhouders en het benoemen van loyale commissarissen en bestuurders.

    Kaag blijft bij het mantra dat het kabinet ‘voornemens is het belang af te bouwen’. ‘Het behouden van een meerderheidsbelang is geen doel,’ meldt ze de Kamer, ‘en ook geen factor in mijn beslissing over de verkoop van aandelen’.
    Onder 50 procent

    Wanneer de volgende ronde dan wel komt, mag ze vanwege beursregels niet prijsgeven. “Het is waarschijnlijk dat het belang van de staat bij een volgende verkooptransactie onder de 50 procent zakt en de staat de meerderheid van de stemmen verliest.”

    Dat de bank van de grootaandeelhouder eigen aandelen mocht opkopen, is ook pikant. Dat is immers een manier om bestaande aandeelhouders te belonen, volgens Kaag ‘vergelijkbaar met het uitkeren van een dividend.’ Precies wat het kabinet bij de noodsteun aan luchtvaartmaatschappij KLM – waar het slechts gaat om een staatslening en garanties – verbiedt.

    De recente aandeleninkoop van ABN Amro leverde de staat ruim 281 miljoen euro op. Het overblijvende staatsbelang is – afgemeten aan de gemiddelde prijs van 11,77 euro per aandeel die bij de inkoop werd betaald – nu 6,2 miljard euro waard. De beursgang van ABN en de drie eerdere verkooprondes leverden de staat al 8,2 miljard op.

    Daarmee leidt de staat hoe dan ook een fors verlies. Met de redding van ABN, Fortis en verzekeraar ASR was destijds 21,7 miljard euro gemoeid, zowel met de overname van alle aandelen als met meerdere kapitaalinjecties om de bank overeind te houden. Om quitte te spelen zou de beurskoers van een aandeel ABN op ten minste 26,19 euro moeten liggen. Dat is, met de huidige koers van net iets meer dan 11 euro, een utopie.

    www.parool.nl/nederland/wanneer-pakt-...
    Ook een interessant artikel. En maar speculeren waarom de staat dit belang vasthoudt. Om een beslissende stem bij een overname te hebben? Verwacht de staat die dan?
    Tja je gaat haast weer van die rare gedachten krijgen.
  4. forum rang 8 Calendar 19 mei 2022 09:41
    quote:

    Alrob2 schreef op 19 mei 2022 09:33:

    [...]
    Mooie samenvatting, maar verklaart niet waarom de daling zo sterk is. Diverse overwegingen in het artikel waren al bekend voor de cijfers kwamen.
    1 was een onplezierige verrassing.
    2 hadden beleggers kunnen zien aankomen maar is voor sommigen waarschijnlijk toch een verrassing.
  5. Dicky 19 mei 2022 09:54
    Grootste reden voor de daling is m.i. het kostenverhaal. Omdat Abn een zeer behoudend beleid voert (mede dankzij de staatsbemoeienis) om inkomsten te genereren is het extra van belang om kosten te reduceren, zodat marges op peil blijven. Het lukt Abn niet goed om de kosten naar beneden te brengen. De rentebaten staan ook wat onder druk, doordat de spread tussen korte en lange rente kleiner wordt. Daardoor is er weinig verwachting bij beleggers tav. de winstgroei. Ik ben zelf minder pessimistisch over het kostenverhaal (zie mijn vorige post). De rentebaten zijn echter afhankelijk van marktontwikkelingen en het komende beleid van de ECB. Afwachten dus, maar 14% eraf in 2 dagen tijd is m.i. wel een beetje overdreven.
  6. forum rang 4 HAMMER 51 19 mei 2022 09:57
    Een goede raad :de periodes voor bekendmaking van cijfers worden de koers van het fonds opgepompt
    Bij super goede cijfers stijgt de koers met een 5/7 % welke volgende dagen terug afgeknabbeld worden.
    Bij middelmatige cijfers worden alleen de negatieve delen uit vergroot en kan de koers in vrije val.
    Mijn raad uitstappen voor de bekendmaking.
    Vb. KBC ING
  7. email2uwf 19 mei 2022 10:06
    quote:

    HAMMER 51 schreef op 19 mei 2022 10:01:

    Dromen mag,maar de staat is hoofdaandeelhouder .
    Zelfde verhaal bij Postnl waar de staat een verdoken speler de lakens uitdeeld.
    Het gaat niet over dromen maar de toekomstige waarde die analysten berekenen bij hun waardering. Een opgeschoonde risico loose (overname kandidaat) bank heeft dus geen enkele toegevoegde waarde.
  8. forum rang 8 Calendar 19 mei 2022 10:10
    quote:

    email2uwf schreef op 19 mei 2022 10:06:

    [...]
    Het gaat niet over dromen maar de toekomstige waarde die analysten berekenen bij hun waardering. Een opgeschoonde risico loose (overname kandidaat) bank heeft dus geen enkele toegevoegde waarde.
    Onzin. Heb je wel eens van synergie gehoord?
  9. forum rang 6 Hendrik65 19 mei 2022 10:13
    Het blijft een heerlijk 'pump en dump'-aandeel. In januari 2022 ABN verkocht voor 14 euro en een paar cent - tussentijds nog een keer een kleine trade -, nu teruggekocht voor 10,88 euro (GAK). Redelijk tevreden daarover.

    Verder vallen de resultaten van ABN (me) iedere keer tegen. Vanaf het moment dat ik beleg - vanaf eind oktober 2020 -, is er a.l.t.i.j.d. wel iets, wat de winst van ABN boven (mijn) verwachting drukt. Op naar de volgende pump!
  10. forum rang 8 Calendar 19 mei 2022 10:13
    quote:

    Caion schreef op 19 mei 2022 10:05:

    Heeft iemand een idee waarom het dividend er nog niet is? Ik vernam onder andere dat Saxo en DeGiro hier nog mee wachten.
    Saxo heeft juist betaald. Brokers moeten altijd de ontvangen uitkering van het bedrijf met de betalingen die zij moeten verrichten reconciliëren. Blijkbaar zijn DeGiro en Lynx niet zo snel daarin. Een verschil moet eerst worden uitgezocht.
  11. forum rang 6 Alrob2 19 mei 2022 10:29
    quote:

    HAMMER 51 schreef op 19 mei 2022 09:57:

    Een goede raad :de periodes voor bekendmaking van cijfers worden de koers van het fonds opgepompt
    Bij super goede cijfers stijgt de koers met een 5/7 % welke volgende dagen terug afgeknabbeld worden.
    Bij middelmatige cijfers worden alleen de negatieve delen uit vergroot en kan de koers in vrije val.
    Mijn raad uitstappen voor de bekendmaking.
    Vb. KBC ING
    Zou idd een goede vaste strategie kunnen blijken te zijn. Zal wel uit het verleden af te leiden zijn.
    Probleem is echter dat je jebelang meestal lang en in gedeelten opbouwd en daar neem je niet zo maar, vlak voor de cijfers, afstand van, mede gelet op de kosten en,bij opties, de spread.
  12. forum rang 8 Calendar 19 mei 2022 10:30
    quote:

    Hendrik65 schreef op 19 mei 2022 10:13:

    Het blijft een heerlijk 'pump en dump'-aandeel. In januari 2022 ABN verkocht voor 14 euro en een paar cent - tussentijds nog een keer een kleine trade -, nu teruggekocht voor 10,88 euro (GAK). Redelijk tevreden daarover.

    Verder vallen de resultaten van ABN (me) iedere keer tegen. Vanaf het moment dat ik beleg - vanaf eind oktober 2020 -, is er a.l.t.i.j.d. wel iets, wat de winst van ABN boven (mijn) verwachting drukt. Op naar de volgende pump!
    We zitten nog midden in de dump.
  13. forum rang 6 Alrob2 19 mei 2022 10:33
    quote:

    Calendar schreef op 19 mei 2022 10:30:

    [...]

    We zitten nog midden in de dump.
    Lijkt er wel op, koers zal pas na een duik onder de 10.00 tot rust komen, lijkt het wel. Gewoon een psychische barrière slechten, voordat het up kan.
    Tsjonge doet me opeens aan Shell denken. Die dook ook even onder de 10.00, eind oktober 2020, maar maakte sindsdien een enorm herstel, bijna een verdrievoudiging van de koers. BIij ABNAMRO ben ik tevreden met een verdubbeling.
  14. tedje007 19 mei 2022 10:34
    quote:

    email2uwf schreef op 19 mei 2022 09:58:

    Grappige is dat ABN nu een opgeschoonde overname kandidaat word/is zonder vestopte adders . Vraag me alleen af of de Azijn pissers van analysten dan tevreden zullen zijn met een overname prijs van 15-16 euro.
    Zolang de overheid zo'n fors aandeel heeft in deze bank komt er zeker geen overname. En doorgaans is overheidsbemoeienis niet bevorderlijk voor de aandeelhouderswaarde.
  15. Dicky 19 mei 2022 10:34
    Ubs verlaagt koersdoel naar 11,40. Ze zien weinig ruimte voor een positieve winstontwikkeling voor de korte termijn, ofschoon ze dan wel weer wat positiever over 2022 zijn (beetje tegenstrijdig dus). Er zullen wel meer koersdoelverlagingen komen. Als je de q1 cijfers extrapoleert en de eenmalige kosten zich niet herhalen, dan moet de jaarwinst toch ergens rond de 1,3 - 1,4 miljard euro uitkomen. Dan kom je dus tussen de 1,40 en 1,50 euro wpa uit. De huidige koers is wel erg laag in dat perspectief. Ubs vindt het aandeel echter aan de dure kant. Maar hoe serieus moet je analyses van bankanalisten nemen?
  16. aandeeltje! 19 mei 2022 10:40
    quote:

    Dicky schreef op 19 mei 2022 10:34:

    Ubs verlaagt koersdoel naar 11,40. Ze zien weinig ruimte voor een positieve winstontwikkeling voor de korte termijn, ofschoon ze dan wel weer wat positiever over 2022 zijn (beetje tegenstrijdig dus). Er zullen wel meer koersdoelverlagingen komen. Als je de q1 cijfers extrapoleert en de eenmalige kosten zich niet herhalen, dan moet de jaarwinst toch ergens rond de 1,3 - 1,4 miljard euro uitkomen. Dan kom je dus tussen de 1,40 en 1,50 euro wpa uit. De huidige koers is wel erg laag in dat perspectief. Ubs vindt het aandeel echter aan de dure kant. Maar hoe serieus moet je analyses van bankanalisten nemen?
    Och eenmalige kosten zijn er nu eenmaal altijd, er is namelijk een speciale post voor die altijd terugkomt. Zelden hoor ik iets over eenmalige opbrengsten/meevallers. Je zit er dus altijd naast en slikt de verhaaltjes van bestuur.
8.889 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 445 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links