Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 108 109 110 111 112 ... 138 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 april 2022 06:18
    Olieprijs licht hoger gesloten

    Door ABM Financial News op woensdag 20 april 2022
    Views: 2.547

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag licht hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

    Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 15 april zijn gedaald met 8,0 miljoen vaten tot 413,7 miljoen stuks.

    De benzinevoorraden daalden met 0,8 miljoen vaten tot 232,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 2,7 miljoen vaten tot 108,7 miljoen stuks.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 91,0 procent. Dat was een week eerder nog 90,0 procent.

    Het American Petroleum Institute meldde dinsdag laat al dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald met 4,5 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden stegen met 2,9 miljoen vaten en de destillaatvoorraden afnamen met 1,7 miljoen vaten.

    Dinsdag sloot de olieprijs fors lager, in reactie op een significante neerwaartse bijstelling van de groeiprognose van het Internationaal Monetair Fonds, zei marktanalist Carsten Fritsch van Commerzbank. Het IMF voorziet een wereldwijde economische groei van slechts 3,6 procent in 2022, daarbij verwijzend naar zorgen over de inflatie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, terwijl de organisatie tevens een tragere economische activiteit voorspelt in China als gevolg van coronaviruslockdowns.

    "Dit alles voedt de bezorgdheid over de vraag op de oliemarkt, die de laatste tijd wat meer op de achtergrond is geraakt omdat aanbodrisico's de krantenkoppen domineerden", zei Fritsch.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,1 procent, ofwel 0,14 dollar, hoger op 102,19 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Bron: ABM Financial News
  2. forum rang 10 voda 21 april 2022 06:36
    Russische export van belangrijkste grondstof is in week dramatisch gedaald
    Poetin raakt olie niet kwijt in Westen
    Door THEO BESTEMAN

    Gisteren, 20:39
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Russische olie werd ondanks sancties vanwege de oorlog in Oekraïne nog opgepikt door transporteurs voor klanten in Europa en Azië. Maar afgelopen week zakte de Russische export van Oeral-olie met 25% in. Als andere landen die uitval niet snel opvangen, gaat de de olieprijs stijgen, waarschuwt ABN Amro.

    Verzet tegen Russische olie neemt toe, maar landen vinden onvoldoende alternatieven. ANP / HH

    Dataverzamelaar Bloomberg meldt dat in een week nog slechts dertig Russische tankers de havens aan de Zwarte Zee, de Baltische Zee en de Noordelijke IJszee hebben verlaten, met minder dan 22 miljoen vaten olie, een kwart minder dan normaal.

    Russische transporteurs zelf zijn vrijwel onzichtbaar geworden in de Europese havens, zij worden daar geblokkeerd: er liggen Europese en Amerikaanse sancties op samenwerking met Russische staatsbedrijven. Maar het land pronkt ook met export naar landen als China en India, die de Russen geen enkele sanctie opleggen voor hun inval in Oekraïne.

    BEKIJK OOK:
    IMF: oorlog in Oekraïne remt herstel wereldeconomie

    Vertraging
    En grote internationale reders hebben de Russische brandstoffentransporten richting Europese havens overgenomen. Dankzij die sanctiedruk en grote vraag naar lng en olie is er voorlopig big business voor tussenpersonen als Trafigura en Glencore. Al laten steeds meer bedrijven, waaronder transporteurs die alternatieve inkomsten elders kunnen krijgen, de Russische olie het liefst lopen, constateert tankopslagconcern Vopak.

    Op slot zit de Europese import uit Rusland nog niet. „De stromen Russische olie richting Europa en Rotterdam vertragen. Dat komt deels ook door de hogere verzekeringspremies die bedrijven moeten betalen, die hun impact krijgen”, zo verklaart topman Dick Richelle van Vopak in de Maasstad bij verbeterde eerstekwartaalcijfers dankzij hogere prijzen. „Maar de stromen met Russische olie, die zijn er nog steeds.”

    BEKIJK OOK:
    Vopak: oorlog in Oekraïne treft productie tankopslag ’beperkt’

    Het gaat om export van de Russische Oeral-olie richting Rotterdam, de raffinaderijen en het achterland. Bestaande klanten van Vopak nemen de olie nog af, zegt Richelle. Dat is formeel toegestaan. Al is er druk om geen zaken te doen met de Russische staatsbedrijven: de opbrengst van deze olie loopt direct de oorlogskas van president Poetin in.

    Russische oliewerker: steeds minder export vanwege oorlog in Oekraïne. ANP / EYEVINE

    Alternatief zoeken
    De sancties van het Westen tegen Rusland, dat sinds 24 februari oorlog voert in Oekraïne, maken voorlopig een voorbehoud voor alle aankoop van olie en gas vanuit Rusland. Europese landen, zeker in het oosten, kunnen nog niet zonder deze brandstoffen.

    De Europese Commissie probeert momenteel volgens Reuters twijfelende landen zoals Duitsland - dat voor een derde afhankelijk is van Russische olie - over de streep te trekken mee te doen aan een volledige sanctie. Brussel brengt per land de kosten in kaart van drastische afbouw van Russische olie tegenover alternatieve importen en andere brandstoffen. De Europese Commissie zou ook panklare contracten en afspraken met andere olieproducenten willen aanbieden.

    Russische olie was vorig jaar goed voor 14% van de wereldproductie, bij een productie van 10,5 miljoen vaten per dag, meldt het Internationaal Energieagentschap. In april zakte de uitstroom al met 1,5 miljoen vaten per dag. Vanaf mei zullen de sancties steviger worden en zal Rusland 3 miljoen vaten per dag minder kunnen afzetten, aldus het onderzoeksinstituut IEA.

    BEKIJK OOK:
    Landen verlaten vergadering G20 vanwege deelname Rusland

    Duurdere olie
    ,,De terugval in verkoop is nu al 700.000 vaten per dag aan olie. Die 3 miljoen vaten per dag uitval van productie voor mei is wel heel substantieel”, zegt energie-analist Hans van Cleef van ABN Amro. ,,Het is maar zeer de vraag welke landen dit gat kunnen gaan vullen.” Oliekartel OPEC kwam afgelopen maanden productiebeloften niet na. En tegen Iran bijvoorbeeld lopen nog steeds sancties.

    Saoedi-Arabië en Irak lijken niet van zins binnen het oliekartel OPEC meer olie te gaan oppompen, en in Libië vallen pompen regelmatig stil in de burgeroorlog. ,,Als Rusland uitvalt, krijg je minder olie en ontkom je niet aan prijsstijgingen op de korte termijn”, zegt Van Cleef. Dat betekent opnieuw prijsstijgingen aan de benzinepomp.

    De prijzen van olie en gas gingen in het kwartaal door het dak. Brent-olie noteerde in maart $120 per vat, nu $108. Het tankopslagbedrijf zegt voor zijn inkomsten onder de streep ’beperkt’ last te hebben van de oorlog in Oekraïne en de beperkingen die zijn opgelegd voor import uit Russische olie- en gasbedrijven.

    Rusland ervaart steeds meer problemen bij export van zijn olie. ANP / HH

    Bijmenging
    De bezettingsgraad van alle Vopak-tanks in vooral Europa is afgelopen kwartaal gedaald. En voor specifiek olie tot 79% vulling, tegen 85% totaalvulling wereldwijd. Rotterdam is in dit Europese netwerk de grootste opslag voor olie en vloeibaar gemaakt gas (lng).

    Van Cleef ziet wel dat Rusland en de handelsbedrijven handig omgaan met de importbeperkingen van de dikkere Oeral-olie. ,,Er worden daar andere brandstoffen bijgemengd, Iran deed zoiets al eerder, met succes. Als de Russische olie voor meer dan 50% wordt bijgemengd met andere brandstoffen, heet het geen Russische olie meer, en mag het wel worden geïmporteerd.”

    www.telegraaf.nl/financieel/741305315...
  3. forum rang 10 voda 22 april 2022 06:17
    Olieprijs stijgt verder

    Door ABM Financial News op donderdag 21 april 2022
    Views: 4.280

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 103,79 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent duurder.

    Woensdag reageerde de olieprijs al voorzichtig positief op een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Die daalden afgelopen week met 8 miljoen vaten. Ook de benzinevoorraden en die voor stookolie slonken, net als de voorraden bij de belangrijke oliehub in Vushing, Oklahoma.

    "De ruwe olieprijzen lijken vanuit technisch perspectief een solide basis te vormen voor een verdere rally", aldus analist Peter Cardillo van Spartan Capital.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat de olieprijs nog steeds onder 110 dollar noteert. Volgens de marktkenner wordt de olieprijs heen en weer getrokken tussen de zorgen over vraag en aanbod.

    Aandachtspunten voor de oliemarkt blijven de ontwikkelingen in Oekraïne en de productieafspraken van de OPEC.

    Bron: ABM Financial News
  4. forum rang 10 voda 26 april 2022 07:11
    Olieprijs daalt
    Door ABM Financial News op maandag 25 april 2022
    Views: 4.006

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gedaald. Bij een settlement van 98,54 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,5 procent goedkoper. Brent daalde zo'n 5 procent in waarde tot 101,50 dollar per vat.

    De zorgen over de coronasituatie in China en de impact op de economische groei drukten op het algemene sentiment, net als de sterke dollar. Beleggers zijn bezorgd dat de lockdowns in Sjanghai ook in Beijing zullen worden ingevoerd, hetgeen impact heeft op de mobiliteit in China en de vraag naar olie.

    "Het lijkt dat China de olifant in de kamer is", aldus Jeffrey Halley van Oanda. En een groeivertraging in China zal gevolgen hebben voor zowel de aanbod- als de vraagkant op de internationale markten, waarschuwde de analist.

    Halley wees erop dat de oliemarkten daarbij een aantal andere nieuwskoppen negeren, zoals een bericht dat de EU nieuwe sancties voorbereidt tegen Russische energie-importen, als ook productieverstoringen in Libië.

    Bron: ABM Financial News
  5. forum rang 10 voda 27 april 2022 06:49
    Olieprijs fors hoger

    Door ABM Financial News op dinsdag 26 april 2022
    Views: 3.537

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gestegen tot boven 100 dollar per vat in New York, nadat de Chinese centrale bank zei kleine bedrijven en industrieën te zullen steunen, die zijn getroffen door de coronaviruspandemie.

    De prijs voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 3,2 procent hoger op 101,70 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

    In Peking werden dinsdag lockdownmaatregelen tegen bet coronavirus afgekondigd, om een uitbraak in de Chinese hoofdstad in te perken.
    Een lockdown van Shanghai, de grootste stad en financieel en commercieel centrum van China, voedde al eerder zorgen over de groei van de Chinese economie.

    Volgens analisten was er echter opluchting dat Beijing niet geheel in lockdown gaat. Ook een aankondiging van de Chinese centrale bank om monetaire steun te bieden aan kleine bedrijven en industrieën die hard door de pandemie geraakt worden droeg bij aan de opluchting.

    "De olieprijzen veerden enorm op na dat nieuws", zei Phil Flynn van Price Futures Group. "Meer stimulering door China kan meer vraag naar olie betekenen. Dat biedt de markt hoop."

    Rusland zal vanaf woensdag geen aardgas meer naar Polen laten stromen via de Yamal-pijplijn, bleek dinsdag verder. De Poolse regering zegt echter voldoende reserves te hebben, volgens persbureau Reuters.

    Duitsland zei ook de komende dagen stappen te zullen nemen om Russische olievoorraden te vervangen, volgens nieuwsberichten.

    Beleggers wachten nu op wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden op woensdag.

    Bron: ABM Financial News
  6. forum rang 10 voda 27 april 2022 17:17
    Amerikaanse olievoorraden licht hoger
    Capaciteitsbenutting raffinaderijen iets lager.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week zoals verwacht licht gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 22 april stegen de voorraden ruwe olie met 691.000 vaten tot 414,4 miljoen stuks. Een week eerder daalden de voorraden nog sterk, met zo'n 8 miljoen vaten.

    Er was vooraf door economen gerekend op een vergelijkbare stijging met 0,6 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden daalden met 1,6 miljoen vaten tot 230,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 1,4 miljoen vaten tot 107,3 miljoen stuks.

    Hier waren kleinere bewegingen voorzien.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 90,3 procent. Dat was een week eerder nog 91,0 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 10 voda 28 april 2022 06:30
    Olieprijs hoger gesloten

    Door ABM Financial News op woensdag 27 april 2022
    Views: 1.842

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

    Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 22 april zijn gestegen met 691.000 vaten tot 414,4 miljoen stuks. Een week eerder daalden de voorraden nog sterk, met zo'n 8 miljoen vaten.

    Er was vooraf door economen gerekend op een vergelijkbare stijging met 0,6 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden daalden met 1,6 miljoen vaten tot 230,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 1,4 miljoen vaten tot 107,3 miljoen stuks.

    Hier waren kleinere bewegingen voorzien.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 90,3 procent. Dat was een week eerder nog 91,0 procent.

    De door de staat gecontroleerde Russische energiereus Gazprom zei dinsdag dat het de aardgasleveringen aan Polen en Bulgarije heeft stopgezet omzet ze weigerden te betalen in roebels, zoals gevraag door de Russische president Vladimir Poetin.

    De futures die de groothandelsprijs voor gas in Europa volgen bereikten een hoogtepunt van 119 euro per megawattuur in de vroege handel woensdag, voordat ze terugliepen naar 105,79 euro.

    "Een zorg voor de EU-markt, evenals voor de wereldwijde gasmarkten, is of Rusland verder zal escaleren door de leveringen aan andere Europese landen te verminderen", zei marktanalist Warren Patterson van ING.

    Het zeer reële risico op nog verdere escalatie suggereert dat de Europese gasprijzen sterk ondersteund zullen worden, zei hij. "Dit zal een overloop hebben naar andere gasmarkten, met name de Aziatische gasmarkten. Europa zal in toenemende maten moeten concurreren met Azië voor flexibele LNG-leveringen, waardoor de Aziatische spotprijzen zullen stijgen", voegde hij toe.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,3 procent, ofwel 0,32 dollar, hoger op 102,02 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Bron: ABM Financial News
  8. forum rang 10 voda 29 april 2022 06:59
    Olieprijs omhoog

    Door ABM Financial News op donderdag 28 april 2022
    Views: 2.908

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 105,36 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,3 procent duurder.

    WTI schommelt al een paar weken net boven of onder 100 dollar door de zorgen over de impact van de corona-uitbraak in China en een langdurige lockdown in Sjanghai op de vraag naar olie. Ondertussen nemen de energie-gerelateerde spanningen door de Russische invasie van Oekraïne toe, nu Moskou de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid omdat ze hun gasleveringen niet in roebels willen betalen.

    Dit vergroot de angst dat Rusland ook andere landen van zijn gas zal afsluiten.

    "De wereld bevindt zich in een waanzinnige strijd om de energievoorziening, aangezien Rusland, zoals velen verwachtten, aangeeft dat ze hun energiedominantie over Europa als wapen zullen gebruiken", aldus Phil Flynn, analist bij Price Futures Group.

    Als Rusland de gastoevoer afsluit, "zal Europa moeten worstelen om alternatieven te vinden", terwijl er al een tekort is aan bijvoorbeeld diesel.

    De Europese Commissie zei donderdag bij monde van een woordvoerder dat de lidstaten Russisch gas niet in roebels gaan afrekenen. Ondertussen is Duitsland alsnog bereid tot een importban van Russische energie, mits Berlijn genoeg tijd krijgt om alternatieven te vinden, meldde de Wall Street Journal.

    Bron: ABM Financial News
  9. forum rang 10 voda 30 april 2022 09:23
    Olieprijs stijgt in april

    Door ABM Financial News op vrijdag 29 april 2022
    Views: 2.840

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag licht gedaald. Bij een settlement van 104,69 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent goedkoper. Op weekbasis steeg de olieprijs echter 3 procent en op maandbasis ruim 5 procent.

    De energie-gerelateerde spanningen door de Russische invasie van Oekraïne nemen toe, nu Moskou de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid omdat ze hun gasleveringen niet in roebels willen betalen.

    Analist Carsten Fritsch van Commerzbank wees op de grotere kans op een olie-embargo tegen Rusland van de EU nu Duitsland zich niet langer tegen een dergelijke maatregel verzet.

    Ondertussen stijgen de dieselprijzen door een krap aanbod van distillaten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, aldus Fritsch.

    Het Amerikaanse energieministerie meldde deze week dat de voorraden stookolie met 1,4 miljoen vaten zijn gedaald. Die afname was veel groter dan de daling op weekbasis van 100.000 vaten die was voorspeld.

    "Bovendien is de grootste Russische olieproducent van plan om in de toekomst roebelbetalingen te eisen voor dieselzendingen, waardoor een leveringsstop waarschijnlijk is, zelfs als olieproducten niet onder een EU-embargo vallen", zei Fritsch.

    Volgende richtpunt voor de oliemarkten is de OPEC-bijeenkomst die volgende week op de agenda staat.

    Bron: ABM Financial News
  10. forum rang 10 voda 3 mei 2022 06:13
    Olieprijs stijgt licht

    Door ABM Financial News op maandag 2 mei 2022
    Views: 2.514

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag licht gestegen. Bij een settlement van 105,17 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,5 procent duurder.

    Afgelopen week werd WTI bijna 3 procent duurder. In april steeg de olieprijs met 5 procent.

    "De markt houdt fundamentele steun door een krappe aanbodsituatie, die een langdurige dip onder de 100 dollar per vat in recente dagen heeft voorkomen", aldus Robbie Fraser van Schneider Electric.

    "Aangezien de Russische export het naar verwachting moeilijk zal krijgen in de toekomst - een situatie die al heeft geleid tot een verminderde productie - zou die steun voorlopig een sterk tegenwicht moeten zijn tegen de zorgen over de vraag naar olie", aldus de analist.

    De Europese Unie zou een ban op Russische olie voorbereiden, meldden diverse media dit weekend. Het plan, dat onderdeel is van een zesde ronde sancties tegen Moskou vanwege de invasie in Oekraïne, is om de import van olie tegen het eind van het jaar helemaal stop te zetten. Wel moeten alle 27 lidstaten akkoord gaan. Onder meer Hongarije ligt dwars.

    Belangrijk richtpunt voor de oliemarkten is de OPEC-bijeenkomst die donderdag op de agenda staat.

    "We verwachten dat OPEC+ vasthoudt aan zijn geleidelijke productieverhogingen, wat de weg vrijmaakt voor een stijging richting de 108 dollar", aldus analist Peter Cardillo van Spartan Capital.

    Bron: ABM Financial News
  11. forum rang 10 voda 4 mei 2022 06:26
    Olieprijs daalt

    Door ABM Financial News op dinsdag 3 mei 2022
    Views: 2.872

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald. Bij een settlement van 102,41 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,6 procent goedkoper.

    Beleggers wachten op nieuws over een eventuele importban op Russische olie in de Europese Unie. Volgens de laatste berichten stelt de Europese Commissie voor om de import van Russische olie binnen zes maanden in te laten gaan. Het kopen van geraffineerde olieproducten uit Rusland wordt eind 2022 verboden en Hongarije en Slowakije krijgen twaalf maanden om Russische olie in de ban te doen. Hongarije is een van de voornaamste tegenstanders van een embargo.

    Hoewel een olie-embargo simpel lijkt, "zijn de details gecompliceerd en zijn er kopzorgen over hoe men zich los kan maken van Russische olie, zonder dat dit een enorme stijging van de olieprijs veroorzaakt", aldus vermogensbeheerder Stephen Innes van SPI Asset Management.

    Een voordeel is dat de winter nagenoeg voorbij is, maar dat lost niet het probleem op om het verlies van Russische olie te compenseren, aldus Innes. "Dit suggereert dat de EU tijd moet winnen, in de hoop dat de Amerikaanse schalieproductie snel weer op pre-corona niveau is en de OPEC daarnaast ook iets van de tekorten zal gaan compenseren."

    De bijeenkomst van OPEC+ staat voor donderdag gepland, waarbij de bestaande afspraken vermoedelijk worden gehandhaafd.

    "We verwachten dat OPEC+ vasthoudt aan zijn geleidelijke productieverhogingen, wat de weg vrijmaakt voor een stijging richting de 108 dollar", aldus analist Peter Cardillo van Spartan Capital.

    Bron: ABM Financial News
  12. forum rang 10 voda 4 mei 2022 09:43
    Brussel stelt ban op Russische olie voor
    Nieuwe ronde sancties.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft een ban op Russische olie voorgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.

    Nadat eerder al Russische kolen in de ban gingen, is nu de afhankelijkheid van Russische olie aan de beurt, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een speech.

    "Laten we duidelijk zijn, het gaat niet makkelijk worden. Sommige lidstaten zijn sterk afhankelijk van Russische olie", aldus Von der Leyen. "Maar we moeten er simpelweg werk van maken. We stellen nu een ban op Russische olie voor." Wel zal dit proces ordentelijk zijn, aldus de voorzitter, om de impact zo klein mogelijk te houden.

    Tegelijk kondigde Von der Leyen ook andere nieuwe sancties aan, gericht op hoge Russische officieren en andere Russen die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Verder worden drie banken, waaronder Sberbank, van het banksysteem SWIFT afgesneden. Dit is de zesde ronde van sancties inmiddels.

    "Met al deze stappen ontnemen we de Russische economie het vermogen om te diversifiëren en te moderniseren. Poetin wilde Oekraïne van de kaart vegen. Het zal hem duidelijk niet lukken."

    Over de nieuwe voortellen van Von der Leyen moet nog worden gestemd door de lidstaten. Vooral de olieban zal vermoedelijk de nodige weerstand oproepen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 4 mei 2022 16:42
    Amerikaanse olievoorraden hoger
    Capaciteitsbenutting raffinaderijen omlaag.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week licht gestegen, terwijl de voorraden benzine en stookolie terugliepen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 29 april stegen de voorraden ruwe olie met 1,3 miljoen vaten tot 415,7 miljoen stuks.

    Er was vooraf door economen gerekend op een afname met 0,2 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden daalden met 2,2 miljoen vaten tot 228,6 miljoen vaten. Hier was gerekend op een daling met 300.000 vaten.

    De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 2,3 miljoen vaten tot 104,9 miljoen stuks. Er was een daling met 1,5 miljoen vaten voorspeld.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 88,4 procent. Dat was een week eerder nog 90,3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 5 mei 2022 05:57
    Olieprijs hoger gesloten

    Door ABM Financial News op woensdag 4 mei 2022
    Views: 2.027

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, na een voorstel van de Europese Unie voor een ban op Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne.

    Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 29 april zijn gestegen met 1,3 miljoen vaten tot 415,7 miljoen stuks.

    Er was vooraf door economen gerekend op een afname met 0,2 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden daalden met 2,2 miljoen vaten tot 228,6 miljoen vaten. Hier was gerekend op een daling met 300.000 vaten.

    De voorraden stookolie en diesel liepen terug met 2,3 miljoen vaten tot 104,9 miljoen stuks. Er was een daling met 1,5 miljoen vaten voorspeld.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen was 88,4 procent. Dat was een week eerder nog 90,3 procent.

    De markt zag zich met name gesteund door een voorstel van de Europese Unie voor een ban op Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne.

    Nadat eerder al Russische kolen in de ban gingen, is nu de afhankelijkheid van Russische olie aan de beurt, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een speech.

    "Laten we duidelijk zijn, het gaat niet makkelijk worden. Sommige lidstaten zijn sterk afhankelijk van Russische olie", aldus Von der Leyen. "Maar we moeten er simpelweg werk van maken. We stellen nu een ban op Russische olie voor." Wel zal dit proces ordentelijk zijn, aldus de voorzitter, om de impact zo klein mogelijk te houden.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 5,3 procent, ofwel 5,40 dollar, hoger op 107,81 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Bron: ABM Financial News
  15. forum rang 10 voda 5 mei 2022 17:30
    OPEC+ handhaaft productieafspraken

    Door ABM Financial News op donderdag 5 mei 2022
    Views: 2.301

    (ABM FN-Dow Jones) De OPEC en zijn bondgenoten handhaven de huidige productieafspraken. Dit meldde de Wall Street Journal donderdagmiddag op basis van opmerkingen van functionarissen van het kartel.

    In juni wordt de output van OPEC+ met nog eens 432.000 vaten per dag verhoogd.

    De olieprijs noteert donderdagmiddag bijna een procent hoger, net onder de 109 dollar per vat.

    Bron: ABM Financial News
  16. forum rang 10 voda 6 mei 2022 06:50
    Olieprijs hoger gesloten

    Door ABM Financial News op donderdag 5 mei 2022
    Views: 2.164

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, na het nieuws dat de OPEC en zijn bondgenoten de huidige productieafspraken handhaven.

    In juni wordt de output van OPEC+ met nog eens 432.000 vaten per dag verhoogd.

    De olieprijs bouwde donderdag voort op de winsten die werden geboekt na het nieuws woensdag dat de EU een plan heeft opgesteld om de invoer van Russische ruwe olie binnen zes maanden te verbieden.

    "Het tijdschema voorziet in een ordelijke verandering in de handelsstromen, maar er zijn risico's", zei marktanalist Warren Patterson van ING.

    "Er is de kans voor Rusland om de oliestroom naar de EU te stoppen voordat de afbouwperiode ten einde loopt, waardoor de EU onder druk komt te staan om snel andere leveranties zeker te stellen", zei hij. "Bovendien bestaat het risico van secundaire sancties van de VS op Russische olie, waardoor het voor elk land moeilijk zou worden om Russische olie te kopen", voegde hij toe.

    "Een strak evenwicht tussen vraag en aanbod betekent dat de markt mogelijk niet in staat is om het verlies van de Russische olievoorziening het hoofd te kunnen bieden en als dit gebeurt zullen we aanzienlijk hogere prijzen zien", zei Patterson. "Voorlopig denken we niet dat secundaire sancties waarschijnlijk zijn, dus dit zou landen als India en China in staat moeten stellen hun Russische olie-aankopen op te voeren, waardoor andere bevoorradingsbronnen voor de EU vrijkomen", zei hij.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 0,4 procent, ofwel 0,45 dollar, hoger op 108,26 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Bron: ABM Financial News
  17. forum rang 10 voda 7 mei 2022 08:24
    Olieprijs stijgt

    Door ABM Financial News op vrijdag 6 mei 2022
    Views: 2.101

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gestegen. Bij een settlement van krap 110 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder. Op weekbasis steeg de olieprijs zo'n 5 procent.

    De oliemarkt wordt gedreven door het krappe aanbod, nu de Russische productie daalt en de reservecapaciteit van de OPEC en zijn bondgenoten een probleem dreigt te worden.

    OPEC+ besloot donderdag de productieafspraken te handhaven, waardoor de output in juni met ruim 400.000 vaten per dag wordt verhoogd.

    "Zonder de volatiele productie uit Rusland en Kazachstan verwachten we tussen mei en juli een gemiddelde groei van 160.000 vaten per dag", aldus Paul Sheldon van S&P Global Commodity Insights. Die groei zwakt in augustus af tot 100.000 vaten per dag, denkt Sheldon.

    "Tegen juli zal er nog maar 1,6 miljoen vaten per dag aan OPEC+ reservecapaciteit over zijn, wat de toenemende leveringsrisico's vergroot."

    Deze week werd verder bekend dat de Europese Unie werkt aan een importban op Russische olie. Er is nog geen definitief akkoord, omdat Hongarije dwars ligt. Dat land wordt zwaar getroffen bij een olie-embargo.

    Bron: ABM Financial News
  18. forum rang 10 voda 10 mei 2022 06:56
    Olieprijs flink omlaag

    Door ABM Financial News op maandag 9 mei 2022
    Views: 7.318

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag flink gedaald. Bij een settlement van ruim 103 dollar werd een vat West Texas Intermediate 6 procent goedkoper.

    Beleggers reageerden op zwakke exportdata uit China, die de zorg verder aanwakkeren over de impact van corona in het land. In april steeg de export van Chinese goederen met krap 4 procent, na een stijging van bijna 15 procent in maart.

    Verder heeft Saoedi-Arabië de olieprijzen voor Azië en Europa voor de maand juni verlaagd, tegen een achtergrond van een verzwakte vraag naar olie door de lockdownmaatregelen in grote steden in China.

    Volgens analist Carsten Fritsch van Commerzbank verlaagt Saoedi-Arabië de prijzen om geen marktaandeel te verliezen in met name Azië, waar Rusland met korting olie verkoopt.

    Sinds de oorlog in Oekraïne verhoogde Riyad juist de prijzen, gedreven door de angst dat Westerse sancties de Russische productie zouden beïnvloeden. De olieprijzen lijken de afgelopen weken echter gestabiliseerd, maar blijven boven de 100 dollar per vat. Dit weekend werd bekend dat de G7 een verbod wil op Russische olie.

    Later deze week verschijnen de maandrapporten van OPEC en het Internationaal Energieagentschap.

    Bron: ABM Financial News
2.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 108 109 110 111 112 ... 138 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0651 +0,07%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.695,50 -0,80%
Gold spot 2.391,88 +0,53%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links