Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 34,060 15 apr 2024 17:36
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 33,925 - 34,300
  • 7.870.903 Gem. (3M) 7,4M

Uitstappen? Is het echt never sell Shell?

200.031 Posts
Pagina: «« 1 ... 9096 9097 9098 9099 9100 ... 10002 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Fohn2 25 april 2022 13:00
    quote:

    Duyntje schreef op 25 april 2022 12:34:

    Is Phillips nog levensvatbaar? Worden ze niet te klein? Ik durf er geen geld in te stoppen.
    Zou ik ook niet doen. Wanneer een bedrijf aangeeft nog niet te weten hoe hoog de schadeclaims gaan worden door inferieure producten in de markt te slingeren voor mensen met een medische aandoening, dan kun je net zo goed naar het casino gaan vanavond.
  2. forum rang 4 Rakker 25 april 2022 13:00
    Volkskrant.nl Bard van de Weijer25 april 2022, 05:00
    Warmtebatterijen vol zout kunnen ‘miljoenen huishoudens van gas afhalen’
    Restwarmte aftappen in de industrie, om daar later kantoren en huizen mee te verwarmen. Nederlandse wetenschappers boeken succes met een zogeheten warmtebatterij. Cruciaal ingrediënt van die batterij? Doodgewoon zout.

    Halverwege het gesprek haalt Olaf Adan een glazen buisje uit zijn broekzak met witte bolletjes ter grootte van peperkorrels. Hij giet er een beetje kraanwater bij en overhandigt het aan de verslaggever die bij het aanpakken bijna zijn vingers brandt; het buisje is gloeiend heet geworden.

    Wat Adan (hoogleraar technische natuurkunde TU Eindhoven, hoofdonderzoeker bij TNO) zojuist overhandigde is een warmtebatterij, een accu voor warmte. Het principe is als volgt: laad de batterij op bij plaatsen met veel restwarmte, bijvoorbeeld bij een energiecentrale, en gebruik die warmte later op een andere plaats, bij woningen of kantoren.

    In tegenstelling tot Lithium-ion-accu’s in elektrische auto’s, bevat de batterij waar Adan en mede-onderzoekers in Eindhoven aan werken, geen giftige chemicaliën, geen zeldzame of kostbare materialen. De warmte die erin gaat, blijft oneindig bewaard tot je haar nodig hebt. Wat is het wonderspul in deze batterij? Zout. Kaliumcarbonaat, om precies te zijn – ongevaarlijk, goedkoop en overvloedig beschikbaar.

    Theorie en praktijk
    Het thermochemisch proces dat ten grondslag ligt aan de warmtebatterij, is al lang bekend. Door water te verdampen uit zout, verandert de kristalstructuur en neemt het energie op. Die energie kan zonder verlies getransporteerd. Voeg vervolgens water toe en er komt warmte vrij. Veel warmte. Een kubieke meter zout kan 1,3 gigajoule energie opslaan. Dat is omgerekend 361 kilowattuur, net zo veel als in de accu’s van ongeveer zeven middelgrote e-auto’s past.

    Hoewel het principe dus algemeen bekend is, wordt de warmtebatterij nog maar nauwelijks toegepast. Dit komt, zoals zo vaak, doordat theorie en praktijk zich niet makkelijk laten verenigen. Zo was het zout vaak niet stabiel (het valt na een paar keer laden en ontladen uiteen) en was er geen betaalbaar apparaat dat de warmte eenvoudig op kon slaan en weer los kon weken uit het zout.

    ‘Op deze twee punten hebben we de laatste jaren een doorbraak bereikt’, zegt Adan in zijn kantoor in Eindhoven. De onderzoekers zijn erin geslaagd de zoutkorrels stabieler te maken en hebben een apparaat gebouwd dat de opgeslagen energie makkelijk kan oogsten. De installatie die in de hal van zijn Eindhovense kantoor staat, lijkt verdomd veel op de cv-installatie zoals die bij veel Nederlanders op zolder staat. De componenten zijn ook tamelijk eenvoudig: er is een ventilator, nodig om lucht vermengd met waterdamp langs de zoutkorrels te blazen. Er is een drukvat waar de zoutkorrels in een bed liggen, een warmtewisselaar om de warmte aan en af te voeren, een verdamper en een condensor – allemaal standaardspul. ‘Komt zo van de plank.’

    Het mooie is dat het vermogen dat de installatie afgeeft, regelbaar is afhankelijk van de warmtebehoefte. ‘We werken met een temperatuur van ongeveer 65 graden Celsius’, zegt Adan. Daarmee kan het systeem zo worden aangesloten op een bestaande cv-installatie. Dit biedt grote mogelijkheden om het warmtegebruik in Nederland te vergroenen, stelt de hoogleraar.

    Drie tot zes miljoen huishoudens van het gas
    Duurzame warmte is een van de pijlers onder de energietransitie. Nu minister Jetten van Klimaat biomassa voor warmtetoepassingen tot taboe heeft verklaard en Nederland sowieso al nauwelijks van het gas te krijgen was, dreigt ook dit onderdeel van de overgang naar duurzame energie vast te lopen. Adan heeft goed nieuws: zijn vinding kan drie tot zes miljoen huishoudens van het gas halen.

    Restwarmte is er in Nederland in overvloed: ongeveer 1,5 petajoule per jaar. Dit is laagwaardige warmte, onder de 150 graden Celsius, waar de industrie weinig mee kan. Ze wordt daarom geloosd op het oppervlaktewater of in de lucht. Vang die warmte in Adans zouten en transporteer ze naar plekken waar het nodig is. Bijvoorbeeld in een grote kantoorbatterij, of een flinke unit in de wijk, waar de installatie het zout weer kan omzetten in warm water.

    Het voordeel van het opslaan en transporteren van restwarmte is dat er geen grote warmtenetten nodig zijn, zegt Adan. Die zijn duur, de aanleg vergt veel tijd, ze hebben hoge aanloopverliezen (omdat het warmtenet vaak eerst moet aangelegd en er pas later klanten komen) en als de warmtebron wegvalt, is het leidingnet waardeloos. Met de methode-Adan kun je warmte overal ophalen en afleveren, bij wijze van spreken zoals de kolenboer vroeger de kolenkit in de achtertuin vulde. En als een warmtebron verdwijnt, haal je de warmte elders, zegt de hoogleraar.

    Warmtebatterij als airco
    ‘Een veelbelovende toepassing’, zegt hoogleraar vaste stof chemie Elias Vlieg van de Radboud Universiteit. Er wordt volgens hem nu op veel plaatsen aan de keten gewerkt, maar ziet dat ook nog veel onderzoekswerk nodig is. ‘Zo weet ik nog niet zeker of kaliumcarbonaat de beste kandidaat is’, zegt hij. Kan best, maar mogelijk zijn er nog zouten met een nog hogere energiedichtheid.

    Om hun vinding commercieel uit te kunnen baten, is de Eindhovense onderzoeksgroep een start-up begonnen: Cellcius. Volgend jaar begint een proef in Limburg waarbij warmte wordt gewonnen bij industriecomplex Chemelot, die naar woningen in Sittard-Geleen wordt getransporteerd.

    Hoogleraar Adan heeft nog een laatste troef: in huizen en kantoren kan zijn warmtebatterij ook ‘andersom’ werken: in de zomer kan warmte uit gebouwen worden gebruikt om water uit het zout te halen (en er dus energie in te stoppen). Door warmte aan gebouwen te onttrekken, fungeert het systeem als een airco. De in het zout opgeslagen warmte kan op een later moment weer worden gebruikt.

    Vlieg is positief: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we hele terrein van interessante mogelijkheden nog lang niet hebben afgegraasd.’
  3. forum rang 10 bp5ah 25 april 2022 13:01
    quote:

    Arie Jan schreef op 25 april 2022 12:50:

    [...] toch wel bijzonder hoor. Shell verdubbeld en phi gehalveerd pffff. Nooit Philips gehad maar wel heel klote als je daar in zit.
    Laatste tijd alleen maar in PHI gezeten, wel eruit voor de cijfers op 28.34, was prima tradersaandeel, vandaag pas ik ff.

    Shell nu weer in porto op 24.84
  4. forum rang 4 alexnr75 25 april 2022 13:11
    quote:

    Realistische Optimist schreef op 25 april 2022 13:08:

    Het is een scenario.. en ik wil deze meenemen om mijn keuzes te maken. Indien de oorlog snel voorbij is dan olie short, airlines en holiday long, rente short? (oeps..), commodities short... etc.

    wie durft hier de rente naar beneden te praten?
    Misschien is dit een begin, vers van de pers:

    schmulladdertjeonderhetgras.blogspot....
  5. Fohn2 25 april 2022 13:12
    quote:

    Carl 2-8 schreef op 25 april 2022 13:10:

    Olie en goud in de klappenhoek nu even.
    Ik heb toch wat shortverdediging gelost op goud en zoals altijd geven de shorts op goud en olie wat koerswinst.
    Pure manipulatie maar ze doen maar want geeft ook een veilig systeem om in te gaan.

    Niet alleen olie en goud Carl, de chippers doen ook lekker mee vandaag.

    Mooi dag om wat kwaliteit aan te schaffen voor aantrekkelijke prijzen.
  6. forum rang 5 Marco1962 25 april 2022 13:27
    quote:

    Blanco rolling schreef op 25 april 2022 12:01:

    Het is mij onduidelijk wie zich het mindt aande Minsk akkoorden heeft gehouden.
    Zelensky beloofde vrede, maar heeft hij daar ook toe aangezet?
    Is niet belangrijk, die hele oorlog slaat nergens op en het probleem had gewoon aan tafel opgelost kunnen worden.
    Maar met barbaren als Poetin is dat lastig.
  7. forum rang 6 Hendrik65 25 april 2022 13:40
    ... en het verhaal dat er een lockdown voor Beijing dreigt, doet de olieprijs ook geen goed:

    "Chinas Knallhart-Strategie gegen Corona. Auch Peking vor Mega-Lockdown"

    Zie:

    www.bild.de/politik/ausland/politik/p...

    ... en stagflatie is ook niet echt gunstig:

    "The world faces a growing stagflationary storm"

    Zie:

    www.theguardian.com/business/2022/apr...
  8. forum rang 9 Ron-tron system 25 april 2022 13:45
    quote:

    bp5ah schreef op 25 april 2022 13:37:

    [...]
    Niet na 9:00 uur.
    Maakt ook weinig uit voor Shell Carl, brent weer naar links ;)
    Je weet hè de markt draait 23/24u voor de gekken;)
    Aan de miners te zien kan het bij opening straks wel eens is hard omlaag gaan dat is mijn verwachting toch.
200.031 Posts
Pagina: «« 1 ... 9096 9097 9098 9099 9100 ... 10002 »» | Laatste |Omhoog ↑

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links