Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Krijgen beleggers hun teveel betaalde box 3 belasting wel/niet terug ?

186 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Portisch 23 april 2022 20:14
    quote:

    objectief schreef op 23 april 2022 17:28:

    Vergeet de SGP, JA21, Volt, BDB niet.
    Fredje, wat wil je eigenlijk zeggen ?

    Begrijp er weer niks van
    .
    Jij waarschijnlijk ook niet.

    Denk je echt dat het van waarde is wat je zoal hier neerpent ?

    Roepen om te roepen, meer kan ik er niet van maken.

    Ga zo door !
  2. forum rang 7 leek2018 24 april 2022 08:00
    quote:

    Tony B schreef op 22 april 2022 10:04:

    Brief Bond van Belastingbetalers:

    Inleiding

    Er is veel gebeurd sinds onze box 3-nieuwsbrief van 4 februari jongstleden. Gisteren heeft de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rij van Financiën gedebatteerd over de contouren van de box 3-compensatie.

    Uit dit debat bleek dat de staatssecretaris u zo snel mogelijk duidelijkheid wil bieden over wat u kunt verwachten.

    Hoe wordt er gecompenseerd?
    Het voorstel is om u automatisch rechtsherstel te bieden op basis van een nieuwe berekening. Er zijn voor compensatie twee opties.


    1. Spaar variant
    Bij de eerste variant wordt de box 3-heffing over de jaren 2017-2022 voor u opnieuw vastgesteld door het voordeel uit sparen en beleggen te belasten aan de hand van de werkelijke vermogensverdeling per belastingbetaler. Mensen met spaargeld zullen in deze compensatieregeling worden belast op basis van de actuele spaarrente, die de laatste jaren 0% was. Voor beleggingen (effecten, onroerend goed) wordt – net als nu - uitgegaan van het meerjarige gemiddelde rendement voor beleggingen. Hierdoor worden bijvoorbeeld beleggers niet gecompenseerd voor slechte resultaten in een specifiek jaar, omdat ze ook niet extra worden belast voor goede resultaten in een ander jaar.


    2. Vermogensmix variant
    In de tweede variant wordt de heffing aangepast aan de gemiddelde rendementen voor deze vermogenscategorieën. Het werkelijk rendement op het vermogen wordt op deze manier zo dicht mogelijk benaderd.

    Rekenvoorbeeld.png

    ? Het rekenvoorbeeld van het ministerie van Financiën betreft de herberekening van de box 3-heffing in de aangifte inkomstenbelasting 2020 waarbij de forfaitaire percentages worden gehanteerd.

    De Tweede Kamer lijkt een voorkeur te hebben voor die eerste optie, de ‘spaar variant’. Deze lijkt goed uitvoerbaar, juridisch houdbaar en wordt ook rechtvaardig gevonden. Daarnaast geeft een meerderheid in de Tweede Kamer aan een algemene compensatie voor beleggers (in aandelen, onroerend goed, et cetera) onwenselijk te vinden. Zelfs als die beleggers in sommige jaren in de periode 2017-2022 geconfronteerd zou zijn met een beleggingsrendement dat lager ligt dan de box 3-heffing.

    Wie krijgt compensatie?
    Er zijn twee groepen die sowieso in aanmerking komen voor compensatie.

    Bezwaarmakers
    Ten eerste zijn dat de ongeveer 60.000 mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen de heffing in box 3 over de belastingjaren 2017-2020. Zij liften mee op de collectieve rechtszaak van de Bond voor Belastingbetalers. De tweede groep die sowieso in aanmerking komt voor compensatie zijn alle mensen waarbij de belastingaanslag over de jaren 2017-2020 nog niet definitief vaststaat.

    Niet-bezwaarmakers
    Als u géén bezwaar heeft gemaakt over deze jaren, dan moet u geduld hebben. De reden hiervoor is dat de staatssecretaris eerst wil wachten op het oordeel van de Hoge Raad over een zaak van een spaarder die niet op tijd bezwaar maakte en toch compensatie wil. De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij de uitspraak van de hoogste rechter uiterlijk binnen 6 maanden verwacht. Dit betekent dat de groep niet-bezwaarmakers uiterlijk oktober 2022 duidelijkheid krijgt over compensatie in de jaren 2017-2022.

    Het debat bevestigt dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander lijkt van het bieden van compensatie voor alle gedupeerde spaarders. Dus niet alleen voor de groep ‘bezwaarmakers’, maar ook als u zelf geen bezwaar heeft aangetekend.

    Mocht u een spaarder zijn en tot de groep niet-bezwaarmakers behoren, dan wil de Bond voor Belastingbetalers nu al starten met het nadenken over de wijze waarop u uw belangen en rechten het beste kunt veiligstellen. Uw kans op compensatie achten wij nog steeds aanzienlijk, maar u wilt natuurlijk goed voorbereid zijn op een definitief besluit hierover uiterlijk oktober 2022.

    Tot slot, door het box 3-arrest van de Hoge Raad komt de box 3-heffing in uw belastingaangifte 2021 en 2022 ook in aanmerking voor rechtsherstel. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitvoering van de compensatieregeling. U hoeft daar zelf niets voor te ondernemen.

    Wanneer wordt gecompenseerd?
    In het debat met de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris het volgende tijdpad gepresenteerd:

    Tussen 1 juli en 4 augustus 2022 start de box 3 compensatie voor de groep van ongeveer 60.00 bezwaarmakers voor de periode 2017-2020. Er dient voor 4 augustus 2022 rechtsherstel te zijn geboden.
    Tussen 1 augustus en 1 september 2022 wil de Belastingdienst de box 3-compensatie voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 afhandelen. Het gaat hierbij om een groep van 2,9 miljoen aangiften. Dit geldt ook voor u, ongeacht of u wel/niet bezwaar heeft aangetekend.
    Tussen 1 september en 1 oktober 2022 wil de Belastingdienst de groep belastingplichtigen compenseren waarvan de belastingaanslag nog niet definitief vaststond ten tijde van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021. Het gaat hierbij een groep van circa 200.000 belastingplichtigen.
    Tussen 1 oktober en 1 november 2022 worden de aangiften inkomstenbelasting afgehandeld die nog niet zijn ingediend. Ten tijde van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 moesten er in de periode 2017-2020 nog ongeveer 300.000 aangiften inkomstenbelasting worden ingediend.
    Uiterlijk eind oktober 2022 verwacht de staatssecretaris uitspraak van de Hoge Raad over een zaak van een spaarder die niet op tijd bezwaar maakte, en toch compensatie wil. De uitkomst van dit arrest is bepalend voor de politieke keuze om compensatie voor de box 3-heffing uit te breiden tot de groep belastingbetalers die geen bezwaar hebben aangetekend, maar wel in aanmerking zouden kunnen komen voor rechtsherstel.

    Hoe kunt u ons helpen?
    U helpt uzelf vooral als u ons helpt u te helpen in deze situatie. Wij doen daarom een beroep op u. Iedereen die nu alsnog bezwaar wil aantekenen tegen de box 3-heffing in de jaren 2017-2020, of een verzoek om ambtshalve herziening wil indienen, doe het niet. U zorgt alleen maar voor extra werkdruk en dus vertraging bij de Belastingdienst. Dit zou tot verdere complicatie van de wenselijke en noodzakelijke rechtshersteloperatie leiden. Ons advies is om geduld te hebben.

    Ik blijf het vreemd vinden dat er een verschil gemaakt wordt in mensen die bezwaar hebben aangetekend en niet. Een bezwaar dien je in als een instantie een beoordelingsfout heeft gemaakt. In het huidige geval heeft de belastingdienst geen fout gemaakt, maar een wettelijke regeling uitgevoerd, die achteraf niet aangenomen had gemogen worden.
  3. forum rang 7 Bert12345 24 april 2022 09:21
    quote:

    leek2018 schreef op 24 april 2022 08:00:

    [...]
    Ik blijf het vreemd vinden dat er een verschil gemaakt wordt in mensen die bezwaar hebben aangetekend en niet. Een bezwaar dien je in als een instantie een beoordelingsfout heeft gemaakt. In het huidige geval heeft de belastingdienst geen fout gemaakt, maar een wettelijke regeling uitgevoerd, die achteraf niet aangenomen had gemogen worden.
    Als je aangifte hebt ingediend, de BD regelt deze conform aangifte kan je alsnog bezwaar maken. Dit moet je binnen 6 weken doen. Daar is het definitief.

    Dat niet bezwaarmakers anders worden behandeld, is ook gek.
  4. forum rang 8 Leefloon 24 april 2022 10:58
    quote:

    leek2018 schreef op 24 april 2022 08:00:

    Ik blijf het vreemd vinden dat er een verschil gemaakt wordt in mensen die bezwaar hebben aangetekend en niet. Een bezwaar dien je in als een instantie een beoordelingsfout heeft gemaakt. In het huidige geval heeft de belastingdienst geen fout gemaakt, maar een wettelijke regeling uitgevoerd, die achteraf niet aangenomen had gemogen worden.
    Waarom is de beoordelingsfout dan niet het toch uitvoeren van een wet die nooit aangenomen had mogen geworden? Stel, mensen met jouw haarkleur moeten 10% meer belasting betalen. Dan zou jij daartegen geen bezwaar mogen maken, want de fiscus incasseerde die 10% extra verder correct. Van mij mag jij dan toch bezwaar maken, op basis van de Grondwet.
  5. forum rang 8 Leefloon 24 april 2022 11:21
    quote:

    hirshi schreef op 24 april 2022 09:45:

    Inderdaad verre van fraai.

    Het pleit ervoor ALTIJD bezwaar te maken.
    Nog fraaier is dat je nu niet onnodig alsnog bezwaar hoeft te maken, omdat de fiscus eerst verplicht een vonnis opvolgt en daarna zo schappelijk is om de uitspraak vrijwillig op de hele groep toe te passen. Ook voor degenen zonder enig bezwaar. Freeloaders zou je anders ook gratis precies dezelfde behandeling geven als iemand die veel tijd en geld kwijt is aan het krijgen van gelijk.

    Dat hangt ervan af. Het zou zomaar kunnen dat je dan of zelf eigen rechtszaken moet gaan voeren nadat een gratis bezwaar is weggewuifd, of dat je financieel bij moet dragen aan een collectief. Zonder succesgarantie. Je kunt wel ALTIJD overwegen om bewaar te maken, inclusief eventuele vervolgstappen en de kosten daarvan. Een gegrond bezwaar houdt echter niet altijd op bij een brief aan de fiscus, en ongegrond bezwaar maken is zinloos.
  6. forum rang 7 Bert12345 24 april 2022 14:25
    quote:

    hirshi schreef op 24 april 2022 09:45:

    [...]

    Inderdaad verre van fraai.

    Het pleit ervoor ALTIJD bezwaar te maken.
    Achteraf had je dat in deze zaak moeten doen. Een simpele brief naar de fiscus had volstaan met verwijzing naar de eerder gedane uitspraak van de Hoge Raad. Maar weet alles maar eens van tevoren.

    Zoals aangegeven: mogelijk worden ook de niet-bezwaarmakers gecompenseerd.
  7. forum rang 10 rationeel 24 april 2022 14:28
    quote:

    Bert12345 schreef op 24 april 2022 14:25:

    [...]

    Achteraf had je dat in deze zaak moeten doen. Een simpele brief naar de fiscus had volstaan met verwijzing naar de eerder gedane uitspraak van de Hoge Raad. Maar weet alles maar eens van tevoren.

    Zoals aangegeven: mogelijk worden ook de niet-bezwaarmakers gecompenseerd.
    Dit is een onjuiste aanname.

    Wanneer onjuist door de ficus is gehandeld, of door wie dan ook, dan moet dit onrecht worden rechtgezet.
  8. forum rang 10 rationeel 24 april 2022 14:35
    AAN 5 EISEN MOET VOLDAAN ZIJN
    er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad;

    de onrechtmatige daad moet aan de dader zijn toe te rekenen;

    er moet schade zijn;

    er moet een causaal verband zijn tussen de onrechtmatige daad en de schade;

    de geschonden norm moet beschermen tegen de veroorzaakte schade (relativiteit).
  9. forum rang 10 rationeel 24 april 2022 14:43
    quote:

    objectief schreef op 24 april 2022 14:40:

    [...]

    Dat verschil kun je nog niet vaststellen; want er is nog niks.
    Nee, de gevolgde methode, die wij inmiddels kennen, is net zolang, onderzoeken, en tijd rekken, totdat de burger de moed verliest en maar alles op zijn beloop laat.

    Dat is hoe de huidige regering werkt.
  10. forum rang 7 Bert12345 24 april 2022 15:20
    quote:

    rationeel schreef op 24 april 2022 14:35:

    AAN 5 EISEN MOET VOLDAAN ZIJN
    er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad;

    de onrechtmatige daad moet aan de dader zijn toe te rekenen;

    er moet schade zijn;

    er moet een causaal verband zijn tussen de onrechtmatige daad en de schade;

    de geschonden norm moet beschermen tegen de veroorzaakte schade (relativiteit).
    Je bent aan het googlen geslagen: www.absoluteadvocaten.nl/contractenre...,de%20veroorzaakte%20schade%20(relativiteit).
  11. forum rang 7 Bert12345 24 april 2022 15:25
    FD. Gehele artikel ga ik niet posten:

    In het kort
    Het kabinet wacht op een nieuw arrest van de Hoge Raad over compensatie voor box 3.
    Uitstel van het besluit of meer mensen daar recht op hebben, scheelt op korte termijn miljarden.
    Dat maakt de legpuzzel bij de voorjaarsnota iets minder ingewikkeld.
    Het kabinet schuift waarschijnlijk het besluit of mensen die geen bezwaar maakten, toch compensatie krijgen voor te veel betaalde vermogensbelasting een aantal maanden voor zich uit. Dat scheelt op korte termijn miljarden. Reden is een nieuw arrest van de Hoge Raad dat ergens in de komende zes maanden wordt verwacht.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1436990/vvd-vindt-het-...
  12. forum rang 9 objectief 24 april 2022 17:33
    quote:

    rationeel schreef op 24 april 2022 14:43:

    [...]

    Nee, de gevolgde methode, die wij inmiddels kennen, is net zolang, onderzoeken, en tijd rekken, totdat de burger de moed verliest en maar alles op zijn beloop laat.

    De burgers krijgen wat ze verdienen; de Overheid bestaat uit burgers gekozen door dezelfde samenleving en dat zijn nog de meest betrouwbare.
    NB. nooit gehoord van oplichting verzekeringsschade/belasting ontduiken/drugs bendes/witwassen/motor bendes/oplichting.
    .
  13. forum rang 10 rationeel 24 april 2022 17:42
    quote:

    objectief schreef op 24 april 2022 17:33:

    [...]

    De burgers krijgen wat ze verdienen; de Overheid bestaat uit burgers gekozen door dezelfde samenleving en dat zijn nog de meest betrouwbare.
    NB. nooit gehoord van oplichting verzekeringsschade/belasting ontduiken/drugs bendes/witwassen/motor bendes/oplichting.
    .
    '

    Je denken is onnavolgbaar met LOGICA heeft het weinig van doen.
  14. forum rang 7 Bert12345 24 april 2022 17:58
    quote:

    objectief schreef op 24 april 2022 17:33:

    [...]

    De burgers krijgen wat ze verdienen; de Overheid bestaat uit burgers gekozen door dezelfde samenleving en dat zijn nog de meest betrouwbare.
    NB. nooit gehoord van oplichting verzekeringsschade/belasting ontduiken/drugs bendes/witwassen/motor bendes/oplichting.
    .
    Onze R is een bijzonder kind en dat is ie!
  15. forum rang 7 hirshi 24 april 2022 18:01
    quote:

    objectief schreef op 24 april 2022 17:33:

    [...]

    De burgers krijgen wat ze verdienen; de Overheid bestaat uit burgers gekozen door dezelfde samenleving en dat zijn nog de meest betrouwbare.
    NB. nooit gehoord van oplichting verzekeringsschade/belasting ontduiken/drugs bendes/witwassen/motor bendes/oplichting.
    .
    De overheid is helemaal niet betrouwbaar.
    N.B. Nooit gehoord van de talloze excuses die de overheid heeft moeten maken?
    Nooit gehoord van discriminatie bij de Belastingdienst?
    Nooit gehoord van onterechte uithuisplaatsingen bij het toeslagenschandaal?
  16. forum rang 6 TonyX 24 april 2022 21:47
    Het strijdpunt bij de HR is de zeer formele opstelling van de regering inzake de vraag of de 6 weken beroepstermijn in deze lethaal is of niet. Lukt het die stelling bevestigd te krijgen dan scheelt dat miljarden.

    Echter een goede advocaat van de belastingplichtige zal aanvoeren dat hem niet bekend was en hij hierover ook niet geïnformeerd was dat de heffing beruste op een schending van een verdrag en niet legaal was. Tevens dat gelijke gevallen in gelijke situaties gelijk behandeld dienen te worden.

    De belastingdienst zelf heeft de 2e Kamer in een briefing afgelopen maandag al zeer sterk gewaarschuwd voor het feit dat hun standpunt waarschijnlijk niet voldoende zullen kunnen verdedigen.

    Van Rij probeert zo toch extra tijd te kopen en te zorgen dat de beslissing voor hem genomen wordt door de HR. Dat maakt hem politiek een stukje minder kwetsbaar.

    Gelukkig zit ik bij die 60.000 collectief bezwaarmakers.
  17. forum rang 7 hirshi 24 april 2022 21:49
    En het meest opmerkelijk is nog het volgende.

    Bezwaarmakers hebben geen bezwaar ingediend omdat hun belasting niet volgens de geldende normen zijn vastgesteld.
    Dat is niet het geval.
    zij zijn het niet eens met wettelijke grondslag van de heffing.

    Bezwaarmakers krijgen bij voorrang nu compensatie en dat kan niet in een eerlijke rechtsorde.
186 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0639 -0,30%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.377,42 -0,08%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links