Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Mithra Pharmaceuticals BRU:MITRA.BL, BE0974283153

  • 0,230 19 apr 2024 12:29
  • -0,003 (-1,29%) Dagrange 0,221 - 0,232
  • 33.212 Gem. (3M) 380,9K

Mithra in 2022 - het jaar van beLEONing?!

3.656 Posts
Pagina: «« 1 ... 48 49 50 51 52 ... 183 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Hopende 23 april 2022 16:28
    Miljardendroom ‘Waalse Coucke’ ligt aan diggelen

    Twee jaar geleden hoopte François Fornieri, ‘de Waalse Marc Coucke’, nog dat hij zijn farmabedrijf Mithra voor 2 miljard euro zou kunnen verkopen aan Bayer. Vandaag zitten zowel Fornieri als Mithra financieel in het nauw. De klok tikt om het tij te keren.
    Pascal Dendooven
    Zaterdag 23 april 2022 om 3.25 uur
    03193370-1092-489B-A36B-A9CABFB7D073.jpeg Februari 2015. Marc Coucke, die net ­Omega Pharma heeft verkocht, stapt in het farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, van François Fornieri. De erg flamboyante ­Fornieri, een Luikenaar van Italiaanse afkomst, heeft een neus voor zaken. Coucke voelt zich in zijn sas met Fornieri, die in de pers omschreven wordt als ‘de Waalse Coucke’. Hij stopt 40 miljoen euro in ­Mithra.

    ‘De synergie tussen de Waalse Coucke en de Vlaamse Fornieri kan niet mislukken’, orakelde Coucke bij de afkondiging van de deal. ‘Ik voelde het tot in de toppen van mijn tenen, bij mijn eerste ontmoeting met François Fornieri en zijn team.’ De ambities waren torenhoog. ‘Wereldleider worden op het vlak van innovatie in vrouwe-lijke gezondheid’, luidde het. In juni van dat jaar werd Mithra naar de beurs gebracht, tegen 12 euro per aandeel.

    Aanvankelijk modderde de beurskoers wat aan, maar onder impuls van optimistische persberichten van Fornieri schoot de koers vanaf eind 2017 fors hoger, tot bijna 40 euro. Die hoge beurskoers kwam ­Fornieri goed van pas om zijn levensstijl te financieren.

    Hij kan volgens insiders een autoshow organiseren met zijn arsenaal aan snelle auto’s en bezit veel vastgoed. Alleen is het probleem dat hij geld leende door aandelen van Mithra in onderpand te geven. Nu de koers dieptepunten verkent, maken zijn schuldeisers zich zorgen en voeren ze de druk op. Vandaar dat Fornieri de laatste tijd regelmatig aandelen moet verkopen, tegen slechte voorwaarden. Het is een groot contrast met twee jaar geleden, toen hij zich nog in een Ferrari van hem liet ­fotograferen en luidop droomde van een bod van de Duitse farmareus Bayer, van 2?miljard, op zijn bedrijf
    Intussen tikt de klok. Mithra heeft nog maar een half jaar om zijn zaken op orde te krijgen. Waar zitten de uitdagingen?

    1 Stichter en bedrijf zitten financieel klem
    Niet alleen Fornieri zit financieel klem, ook Mithra staat met de rug tegen de muur. Het bedrijf heeft een verleden van verliezen. Op de balans zijn die inmiddels goed voor 336,6 miljoen euro.

    Afgelopen jaar alleen verloor Mithra 116,87 miljoen. Het had nog maar 32,87?miljoen in kas, waar een resem schulden tegenover stonden. Lees even mee: 72,46 miljoen kortlopende schulden bij banken zoals ING en Belfius; een obligatieschuld van 125 miljoen, die in 2025 kan omgezet worden in nieuwe aandelen; voor 118,5 miljoen euro schulden aan insiders, onder wie Fornieri zelf. Plus overheidssubsidies, die Fornieri wist los te weken bij de Waalse overheid, en die deels (voor 14,4?miljoen) moeten teruggestort worden als Mithra zijn beloften niet waarmaakt.

    ‘De synergie tussen de Waalse Coucke en de Vlaamse Fornieri kan niet mislukken’
    Marc Coucke, in februari 2015
    Tegenover de vele verplichtingen staan vooralsnog weinig inkomsten. Afgelopen jaar ging het om 18,9 miljoen. Weinig inkomsten en veel kosten, maakte dat de kassituatie bij Mithra vorig jaar met 105,8 miljoen verslechterde.

    Een gevolg van vooral zware operationele verliezen, die te maken hebben met dure klinische studies. Door de oorlog in Oekraïne worden die nog wat duurder en nemen ze meer tijd in beslag. Zo moest Mithra ­elders 300 mensen zien te vinden om een voldoende geografisch gespreide klinische studie te kunnen maken voor Donesta, een geneesmiddel voor behandeling van kwaaltjes tijdens de menopauze
    Aan geld geraken, is moeilijk
    Het beeld van een bedrijf dat net als zijn grootaandeelhouder verlegen zit om geld, is nefast voor Mithra. Het kan vandaag geen grote kapitaalverhoging organiseren, zolang de markt weet dat Fornieri om de haverklap aandelen moet dumpen om zijn schulden aan te zuiveren. Het eenvoudigste zou zijn dat Fornieri in één keer door zakenbanken een groot pakket van zijn aandelen in de markt laat plaatsen. Maar omdat de man in verdenking is gesteld voor misbruik van voorkennis in het aandeel Mithra, mogen zakenbanken niet voor hem werken.

    Het gevolg is dat Mithra zelf aangewezen is op stressfinanciering. In februari ging het in zee met Goldman Sachs, voor een kredietlijn van 100 miljoen die neerkomt op een faciliteit waarmee in kleine schijfjes aandelen kunnen worden geplaatst. Die lijn kan maar gebruikt worden voor zover het aandeel niet onder de koers van 10 euro zakt. Iets wat afgelopen week gebeurde.

    De noodlijn van Goldman Sachs was ­nodig om te beletten dat de commissaris-revisor van Mithra zou weigeren om de jaarrekening in continuïteit af te tekenen. Zo’n going concern-hypothese kan maar als het bedrijf financieel minstens twaalf maanden verder kan. Een opstelling van een jaarrekening in discontinuïteit, zou betekenen dat er forse afboekingen zouden moeten gebeuren.

    3 Dringend gezocht: contracten
    De raad van bestuur van Mithra zegt dan wel nog twaalf maanden verder te kunnen, het uur van de waarheid komt eerder. ­Uiterlijk ergens deze zomer moet Mithra bewijzen dat het grote farmabedrijven kan overtuigen commercieel in Donesta te investeren, een product voor de behandeling van opvliegers tijdens de menopauze. Zonder grote commerciële contracten, zal Mithra het niet redden.

    Maar welke vooraanstaande Amerikaanse farmagroep zal voor Mithra kiezen, in de wetenschap dat de grootaandeelhouder en bestuurder François Fornieri in verdenking is gesteld door een onderzoeksrechter? Begin vorig jaar werd hij zelfs opgepakt en verdween hij enkele dagen in de cel. Fornieri wordt verdacht voor misbruik van voorkennis in het aandeel Mithra, maar er is ook zijn rol in de Nethys-affaire. Die zaak draaide rond het zich toe-eigenen van ­publieke bezittingen, tegen ondermaatse prijzen.
    Deze gerechtelijke onderzoeken hadden al tot gevolg dat Fornieri vorig jaar, in ­februari, tijdelijk een stap moest terugzetten bij Mithra, waar hij de functie van ceo doorgaf aan de 72-jarige Leon Van Rompay, die in het farmawereldje geld verdiende met generische geneesmiddelen via zijn bedrijf Docpharma. Leon en zijn zoon Stijn Van Rompay waren ook al medestanders van het eerste uur van Fornieri en betrokken bij de feitelijke start van Mithra. Het kernproduct van Mithra, de hormonenmolecule E4, heeft Fornieri te danken aan de zakelijke neus van de Van Rompays, die het voor een prikje kochten.

    Koen Hoffman, een voormalige bestuurder van Mithra die dicht bij aandeelhouder Marc Coucke staat, pleitte er tevergeefs voor dat Fornieri ook tijdelijk ontslag zou nemen uit de raad van bestuur. Om de buitenwereld een duidelijke breuk te tonen. Maar de clan-Fornieri, waarin de Luikse overheidsmanager Gaëtan Servais (van Noshaq) een belangrijke schakel is, weigerde. Servais en Fornieri zijn vrienden. De Luikse overheidsholding Noshaq stopte ook zelf geld in Mithra en Servais is er ook bestuurder.

    François Fornieri heeft zoveel snelle auto’s dat hij een autoshow kan organiseren
    Hoffman nam vervolgens zelf ontslag als bestuurder. Eerder was ook al Marc Coucke zelf, die voorzitter was, er met stille trom vertrokken. ‘Om vijf voor twaalf’, grapt een analist.
  2. forum rang 5 Hopende 23 april 2022 16:33
    Leon Van Rompay, de ceo van Mithra, verdedigt de blijvende rol van Fornieri. ‘Hij heeft niets meer te zeggen in het beleid, maar heeft als bestuurder zijn waarde. Het is geen ezel.’ Van Rompay zet Fornieri ook nog in als consultant. Daarvoor kan hij rekenen op een vergoeding van 20.000 euro per maand, verhoogd met 2.000 euro per dag dat hij effectief werkt als consultant.

    Leon Van Rompay heeft in totaal nog 118,5 miljoen te goed van Mithra, voor ­ingebrachte licenties en rechten vanuit Uteron Pharma, de voorloper van Mithra. In dat Uteron-clubje zitten ook Roland Duchâtelet (Melexis), Jos Sluys (Saffelbergh), Christian Dumolin en Eric Swenden (ex-Vandemoortele). Afgelopen jaar streken ze 25 miljoen euro op. Mithra heeft ook nog schulden aan Stijn Van Rompay, voor ingebrachte rechten. Vorig jaar streek die zo 8,5?miljoen op in het kader van een ‘eerste betaling’.

    De Uteron-club krijgt maar een volgende betaling, zodra opnieuw 100 miljoen ­euro in de kas van Mithra zit. In die zin zeggen sommigen dat de belangen van de familie Van Rompay en de aandeelhouders van Mithra voldoende gealigneerd zijn.

    4 Hormonen zijn een probleem
    Hoe dan ook, een jaar na de aanstelling van Leon Van Rompay heeft Mithra nog niet veel vooruitgang geboekt. Bij de beursgang van Mithra was Estelle, een anticonceptiepil op basis van het hormoon estetrol, het meest concrete product. Mithra vond nooit een of twee grote partijen om het te commercialiseren en moest per markt een partner strikken. In de VS verloopt de verkoop traag en moet het publiek er nog warm voor worden gemaakt.

    De markt van voorbehoedsmiddelen is bovendien erg concurrentieel en de prijzen zijn laag. Bovendien hebben hormonen de perceptie tegen. Mithra beweert wel dat ­Estelle geen bloedklonters veroorzaakt, ­zoals andere voorbehoedsmiddelen, maar die claim is onvoldoende grootschalig uitgetest. Alle hoop ligt nu bij Donesta, het menopauze-middel. Bij veel vrouwen leeft echter de angst dat zo’n hormonenbehandeling borstkanker kan veroorzaken. ­Mithra beweert dat dit niet het geval is met Donesta, maar het is allerminst evident om die perceptie te keren. Van Rompay zegt dat hij probeert grote farmabedrijven warm te maken door aan te tonen dat ­Donesta een groot aantal nadelen van de overgang helpt bestrijden. ‘Ik moet aantonen dat het iets groot is.’

    Van Rompay zegt niet met de eerste en de beste farmagroep een contract te willen afsluiten, maar enkel met toppers. De vraag is of toppers wel op Donesta zitten te wachten. Bayer, dat Fornieri nog zag als overnemer van Mithra, heeft ondertussen Candy Therapeutics overgenomen, dat voor de overgang een niet-hormonaal geneesmiddel ontwikkelde. Sommigen vinden dat Van Rompay overoptimistisch is en te veel praat. ‘Er moeten eieren gelegd worden en Pasen is al voorbij’, zegt een aandeelhouder.
  3. forum rang 5 Hopende 23 april 2022 16:34
    Nood aan een plan B
    Van Rompay zegt alle zeilen bij te zetten. ‘Maandag zit ik in Londen, dinsdag in New York.’ Als het niet lukt, moet Mithra overschakelen naar een plan B. Bijvoorbeeld door zijn fabriek in Luik, voor de productie van generische geneesmiddelen voor derden, te verkopen.

    In die fabriek ging Mithra ook vaginale ringen vervaardigen, wat een bijkomende inkomstenstroom moest genereren. Tot nu toe is er daar weinig van zichtbaar, waardoor het plaatje er anders uitziet dan bij de beursgang werd voorgesteld. In plaats van inkomsten uit drie hoeken, lijkt het hooguit anderhalve hoek te worden. En wat komt er na Donesta?

    Van Rompay zelf ziet de vele vragen als ongepast pessimisme. Critici vinden zijn optimisme dan weer misplaatst. ‘Hij heeft mooie dingen gedaan in zijn leven, maar het wordt een beetje zielig. Het is tijd om de tijdelijke opvolger van Fornieri te vervangen door een ceo die wel een wissel is op de toekomst’, zegt een analist.

    [Modbreak IEX: Gelieve geen reclame te maken door het plaatsen van deze link, bericht is bij dezen aangepast.]
  4. Brahim_av 23 april 2022 16:42
    Het lijkt erop dat Mithra inderdaad krap bij kas zit, De deal met G&S was broodnodig om dit jaar rond te komen, maar zal niet volstaan als de koers onder 10€ gaat.
    De deal voor Donesta moet dit jaar nog binnen, Mithra heeft deze deal hard nodig, maar zo’n partner voor Donesta weet ook dat Mithra er niet goed voor ligt wat het moeilijk maakt om een goede deal te sluiten. Ik vrees dat uiteindelijk resultaat geen topper zal zijn, de omstandigheden zijn vrij uitdagend en veel tijd heeft Mithra niet, het wordt een spannend jaar!

    [Modbreak IEX: Gelieve geen reclame te maken door het plaatsen van deze link, bericht is bij dezen aangepast.]
  5. COMPLEET 23 april 2022 17:19
    Bende bibber de bibber !!!
    Waarom zou een topper als Estelle en Donesta plots niets meer waard zijn :) :)
    Toch maar vreemd dat koersdoel overal boven de 20 staat.
    Jullie focussen zich op een paar cijfermatige gegevens die in biotech nul belang hebben op dit moment.
    Bende amateuristen toch ... En @ zwarte ridder, Hopende,.... Jank ergens anders of breng eens iets zinnigs voor.
  6. forum rang 7 JdeFL 23 april 2022 19:19
    Berenberg ziet de omzet van Mithra stijgen van 31 miljoen euro in 2021 naar 395 miljoen euro in 2022.
    Degroof verwacht daarom voor 2022 een negatieve EBITDA van 41,2 miljoen euro, op een omzet van 57,1 miljoen

    Tussen 57.1M en 395M.... Denk dat Berenberg er ver naast zit.
    '21 van 9 naar 22.7M (+150%), als ze dat nog eens overdoen ... Zo redeneerden die van Degroof dus (mijnen Excell geeft dan 56.75M).
    Realistisch gezien, zou dat (een * 2.5) al mooi zijn. Geen idee of er nog regio's bijkomen, maar het starten gaat sowieso altijd traag.
    Probleem zijn ook die verkoopskosten (selling expenses). Die gaan gewoon mee met de omzet omhoog. Later niet meer, maar de eerste jaren wel, verwacht ik.

    'Wel denkt CEO Leon van Rompay dat 2022 een “spannend” jaar wordt.' Zal wel zo zijn, vermoed ik.
  7. Brahim_av 23 april 2022 19:19
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 23 april 2022 18:22:

    [...]

    Fantasie zal Mithra niet gaan redden.
    Experts, analisten, investeerders en vele anderen met kennis op dit vlak zien een sterk potentieel in Estelle. Goedgekeurd in 2021 en nú gecommercialiseerd op verschillende markten.
    Weet je wat ik denk, ik heb zo’n vermoeden dat jij je huiswerk niet hebt gemaakt.
    Je maakt veel statements, maar tot dusver weinig argumenten bij je statements.
    Je moet ook naar de goeie kanten kijken van een bedrijf, door enkel te focussen op wat het bedrijf slecht doet ga je snel aan geloofwaardigheid verliezen. Als je een balans maakt, en statements dan moet je naar alle aspecten kijken, ook de positieve.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 april 2022 19:22
    quote:

    Brahim_av schreef op 23 april 2022 19:19:

    [...]
    Experts, analisten, investeerders en vele anderen met kennis op dit vlak zien een sterk potentieel in Estelle. Goedgekeurd in 2021 en nú gecommercialiseerd op verschillende markten.
    Weet je wat ik denk, ik heb zo’n vermoeden dat jij je huiswerk niet hebt gemaakt.
    Je maakt veel statements, maar tot dusver weinig argumenten bij je statements.
    Je moet ook naar de goeie kanten kijken van een bedrijf, door enkel te focussen op wat het bedrijf slecht doet ga je snel aan geloofwaardigheid verliezen. Als je een balans maakt, en statements dan moet je naar alle aspecten kijken, ook de positieve.
    Dit verhaal gaat jou veel geld kosten, want jij hebt een bord voor je kop.
  9. forum rang 4 harvester 23 april 2022 19:59
    quote:

    Hopende schreef op 23 april 2022 17:13:

    Denk dat ik me beter ophang fucking hell man man klote belgische bio allemaal bedriegers celyad galapagos biocartis mithra
    Waarom lees je niet een goed boek en geniet van het voorjaar met wat lekkere aardbeien.

    Het beleggen kan teleurstelling opleveren maar het is niet het enige in het leven.
3.656 Posts
Pagina: «« 1 ... 48 49 50 51 52 ... 183 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Mithra laat aandeelhouders schrikken

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links