Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BE Semiconductor Industries AEX:BESI.NL, NL0012866412

  • 136,600 25 apr 2024 17:14
  • -2,400 (-1,73%) Dagrange 127,300 - 140,600
  • 856.186 Gem. (3M) 488,5K

Besi Semiconductor jaardraadje 2022

9.628 Posts
Pagina: «« 1 ... 151 152 153 154 155 ... 482 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 april 2022 08:45
    Chippers veren op

    Categorie: Technische Analyse, Beurs vandaag
    Door Wouter Slot op donderdag 21 april 2022
    Views: 2.232
    Chippers veren op
    Beeld: ABM

    Het cijferseizoen is deze week goed op gang gekomen. Naast zwaargewicht Heineken en het fors afgestrafte JustEat Takeaway zijn ook de Nederlandse chippers ASML en ASMI gisteren aan bod gekomen.

    ASML gaf aan dat het tweede kwartaal waarschijnlijk wat zal tegenvallen, maar dat de vooruitzichten op langere termijn meer dan rooskleurig zijn. Het bedrijf kan door problemen in de aanlevering van onderdelen de orderintake nog altijd niet bijhouden. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers.

    ASMI publiceerde gisteravond nabeurs cijfers over het eerste kwartaal. Volgens de eerste berichten vertonen de cijfers nog geen tekenen van verzwakking en ziet ook de outlook er prima uit.

    De chipsector lijkt door de meevallende resultaten de komende periode weer wat te kunnen herstellen. Ook de Amerikaanse halfgeleidersindex SOX lijkt klaar te staan voor een mooie opleving. De index heeft steun gevonden en veert goed op.

    Het langetermijnpatroon van lagere toppen en bodems is nog wel intact. Dit impliceert dat we na deze opleving wel weer rekening moeten houden met nieuwe verkoopdruk.

    SOX-index
    De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd.

    Dat de koers terugkeert boven een vorige bodem, geeft aan dat het aanbod afneemt. De weerstand bevindt zich rond 3.633,14 punten (gevormd op 29 maart). De steun ligt rond 3.088,33 punten (bodem van 19 juli 2021). Binnen deze zijwaartse fase zou de index kunnen herstellen richting de bovenkant.

    ASML
    ASML komt er beter bij te liggen nu de dalende trend is gebroken. De mogelijke hogere koersbodem op de grafiek signaleert aantrekkende vraag naar ASML. De verbetering wordt bevestigd bij een doorbraak en slotstand boven weerstand €642,00 (gevormd op 29 maart). Van belang is dat steun €492,15 (bodem van 13 mei 2021) weet stand te houden.

    ASMI
    ASMI laat tussentijds herstel zien binnen de zijwaartse fase. De steun bevindt zich rond €251,00 (bodem van 7 maart) en de weerstand rond €343,60 (gevormd op 29 maart). Vraag naar ASMI lijkt weer aan te trekken, nu een potentiële hogere koersbodem wordt gevormd. Indien ASMI de weerstand weet te breken, verbetert het technische plaatje verder.

    Besi
    Besi veert op vanaf de onderkant van de zijwaartse bandbreedte van de afgelopen maanden. Het horizontale koersverloop van Besi biedt speculanten de mogelijkheid om te traden tussen €62,60 (bodem van 7 maart) en weerstand €84,90 (gevormd op 29 maart). Voor behoudende beleggers is deze strategie minder interessant.

    Voor meer, zie link:

    www.iex.nl/Artikel/744985/Chippers-ve...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 april 2022 09:37
    quote:

    zitten blijver schreef op 21 april 2022 09:36:

    Zojuist ingestapt en deze post zodat dit draadje bij mijn actieve forum komt te staan.
    (indien iemand weet hoe je dit op een andere manier kan bereiken dan het posten van een bericht verneem ik het graag)
    Je kan ook een kruisje zetten in het keuzevakje.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 21 april 2022 11:20
    quote:

    roloff schreef op 17 april 2022 10:13:

    [...]Besi is volgens geen onderdeel van PhotonDelta en daarnaast ook niet betrokken. Maar misschien heeft iemand anders info (gaarne bronvermelding).

    Het lijkt me in eerste instantie dan ook méér te gaan om Front-End, daar moet de ontwikkeling gebeuren. Back-End, waar Besi nu deel van uitmaakt, volgt mogelijk. Maar dat is even out of the box denken. Technologie is natuurlijk heel anders dan de huidige.

    Tenslotte nog even vermeld dat ik weinig kennis van fotonica heb. Misschien zijn er anderen op dit forum die ons verder kunnen helpen. Graag!

    Met dank alvast.

    ps. het lijkt me ook goed mogelijk dat - ook na 2030 - de huidige technologie en fotonica naast elkaar zullen blijven bestaan, dit afhankelijk van hun toepassing. De technologie moet namelijk zo compact en goedkoop worden gemaakt (en dat nog eens in eens in massaproductie!) dat zij kan concurreren met de huidige. Wat betreft Datacenters lijkt me dat minder uitdaging (daar heb je tenslotte de ruimte) dan wat betreft toepassing in Smartphones. Voorts zijn Datacenters enorme energie verbruikers, dus ook in dat opzicht valt er veel te verbeteren.
    Toevoeging FD artikel:

    Met groeifondsmiljard wil Nederland 'het Taiwan van de fotonische chips' worden
    10:22
    Nederland investeert flink in de chipindustrie van de toekomst. De bedrijven die fotonische chips ontwerpen, fabriceren en toepassen zijn nog klein, maar het optimisme is groot. Zeker na een nieuwe geldinjectie uit het Nationaal Groeifonds. 'Wij kunnen het Taiwan van de fotonische chips worden.'
    fd.nl/bedrijfsleven/1436439/met-groei...

    Dagkoers: Chip van de toekomst heeft geld nodig
    06:00
    De Nederlandse fotonica-industrie krijgt €470 mln uit het Nationaal Groeifonds en nog eens €700 mln van bedrijven. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat de sector naar het buitenland vertrekt, vertelt redacteur technologie Sandra Olsthoorn.
    fd.nl/bedrijfsleven/1436949/dagkoers-...
    Podcast included.
  4. forum rang 6 groene appel 21 april 2022 11:33
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 21 april 2022 11:20:

    [...]

    Toevoeging FD artikel:

    Met groeifondsmiljard wil Nederland 'het Taiwan van de fotonische chips' worden
    10:22
    Nederland investeert flink in de chipindustrie van de toekomst. De bedrijven die fotonische chips ontwerpen, fabriceren en toepassen zijn nog klein, maar het optimisme is groot. Zeker na een nieuwe geldinjectie uit het Nationaal Groeifonds. 'Wij kunnen het Taiwan van de fotonische chips worden.'
    fd.nl/bedrijfsleven/1436439/met-groei...

    Dagkoers: Chip van de toekomst heeft geld nodig
    06:00
    De Nederlandse fotonica-industrie krijgt €470 mln uit het Nationaal Groeifonds en nog eens €700 mln van bedrijven. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat de sector naar het buitenland vertrekt, vertelt redacteur technologie Sandra Olsthoorn.
    fd.nl/bedrijfsleven/1436949/dagkoers-...
    Podcast included.
    en welke beursgenoteerde bedrijven hebben in deze een vinger in de pap?
  5. forum rang 9 nine_inch_nerd 21 april 2022 12:09
    quote:

    groene appel schreef op 21 april 2022 11:33:

    [...]

    en welke beursgenoteerde bedrijven hebben in deze een vinger in de pap?
    In de huidige tijd, zoveel zoekmachines. Ik heb me niet verdiept hierin, maar effe typen/googlen en vond dit al:

    optics.org/stocks

    NB: de Nederlandse bedrijven zijn nog niet beursgenoteerd, volgens mij.
  6. forum rang 9 nine_inch_nerd 21 april 2022 14:11
    Ter info: zit ook een algemene visie in dat voor Besi geldt.

    ASMI: Recht zo die gaat
    donderdag, 21 april 2022 12:21
    Net als ASML kende ook kleinere broer ASM International een prachtig eerste kwartaal met een sterke orderintake. Er kwamen voor €706 mln aan nieuwe orders binnen, wat een book-to-bill ratio betekent van 1.4.

    De omzet in het eerste kwartaal kwam namelijk uit op €516 miljoen. Omzet bij dit soort bedrijven, dat grote, dure machines verscheept, moet je per kwartaal met een klein korreltje zout nemen want het kan maar net zo zijn dat een machine net wel, of net niet, binnen het kwartaal verscheept wordt.

    Maar: omzet is omzet, komt het dit kwartaal niet, dan het volgende. ASMI heeft begin dit jaar al aangegeven dat het eerste kwartaal, door onder andere problemen in de supply chain.

    Tweede kwartaal beter, tweede jaarhelft nog beter

    Het tweede kwartaal zou beter worden, en de tweede jaarhelft beter dan de eerste jaarhelft. Die zienswijze wordt nu bevestigd. Voor Q2 ziet ASMI een omzet van €540-570 mln en dan zou dus H2 minimaal €1,05 miljard aan omzet moeten opleveren.

    De outlook is en blijft ijzersterk. Vorig jaar bij de langjarige outlook gaf ASMI al aan dat het verwacht de komende jaren met 16% per jaar te gaan groeien.

    ASML was wat voorzichtiger met een groeivoet van 11% maar ASML gaat in H2 haar langjarige prognose bijstellen, omhoog that is. De markt is onveranderd sterk, orders blijven binnenkomen terwijl de ondernemingen alles in het werk stellen om de productie op te schalen.

    Waar veel Amerikaanse tech-ondernemingen in deze onstuimige tijd een flinke veer moeten laten, daar laten de chipbedrijven dus zien dat ondanks de hoge inflatie en toenemende economische onzekerheid, de zaken onverminderd sterk blijven gaan.

    Supply chain problemen

    Net als bij ASML en Besi moet ASMI de capaciteit flink vergroten. Een nieuwe fabriek in Singapore gaat dat doen, maar de problemen zitten vaak bij de toeleveranciers, die het tempo nauwelijks kunnen bijbenen.

    Niet alleen kan dat prijstechnisch een probleem worden, het gaat ook puur om de leveringen zélf: kunnen de toeleveranciers de gewenste aantallen op tijd ophoesten? De omzet stijgt dus flink maar de vraag is of de winstmarges dat ook gaan doen.

    Grote plannen richting 2025

    ASMI zit in een hoek waar de groei groter is dan in andere delen van de semiconductorsector. De groei die ASMI voorziet richting 2025 is dan ook vrij fors, 16-21% op jaarbasis richting 2025 om daar uit te komen op een jaaromzet van €2,8-3.4 miljard, met een marge van 46-50%.

    Die 16-21% is dan wel gerekend vanaf 2020, dus er is al een flinke stap genomen (2021 kende een omzetgroei van 30%).

    Op korte termijn verwacht ASMI dus een omzet van €540-570 miljoen in Q2 met een omzet in H2 die 'clearly' hoger is dan in H1. ASMI verwacht dat de wafer fab equipment markt in 2022 met 15-18% stijgt in 2022 waarbij ASMI voor zichzelf een hogere groei dan dit ziet.

    Conclusie

    Na bijna vier maanden in 2022 is de situatie voor de chipmachine fabrikanten nog net zo als drie maanden geleden. De groei is fors, de supply chain kreunt en steunt maar levert en de orders stromen nog steeds binnen, meer dan er aan omzet uitgaat.

    Digitalisering in coronatijd heeft een enorme stap genomen, veel bedrijven die coronavoordeel hadden zien dat nu deels terugvallen (zie Netflix) maar de vraag naar chips is ongekend hoog en blijft hoog. Voorlopig geen terugval bij de belangrijkste chippers.
  7. pes/optimist 21 april 2022 17:23
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 21 april 2022 12:09:

    [...]

    In de huidige tijd, zoveel zoekmachines. Ik heb me niet verdiept hierin, maar effe typen/googlen en vond dit al:

    optics.org/stocks

    NB: de Nederlandse bedrijven zijn nog niet beursgenoteerd, volgens mij.
    Komen die nederlandse bedrijven dan nog wel op de beurs?
    Want dan moet je er misschien snel bij zijn.
    Weet je ook namen van bedrijven, buiten de grote spelers om, die de subsidie gekregen hebben?
  8. Luukje 22 april 2022 11:01
    quote:

    Mouse schreef op 22 april 2022 09:39:

    Wat is dat toch met Besi? Als er gedaald wordt, daalt Besi 2 tot 3 maal zo hard als andere aandelen.
    Persoonlijk is het eerste uur van de beurs ook AMATURE hour na een uur is de daadwerkelijke daling van de ' proffesionals' de daling of stijging het eerste uur wil niks zeggen. Persoonlijk kijk ik dan ook pas serieus naar de stand na ruim een uur
9.628 Posts
Pagina: «« 1 ... 151 152 153 154 155 ... 482 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Iets langer geduld met Besi

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links