Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel NSI AEX:NSI.NL, NL0012365084

  • 17,620 19 apr 2024 17:35
  • +0,100 (+0,57%) Dagrange 17,480 - 17,720
  • 43.859 Gem. (3M) 32,5K

2022

325 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 junkyard 9 april 2022 17:21
    www.amweb.nl/135047/chubb-lijkt-vergo...

    Voormalig eigenaar NSI kan waarschijnlijk fluiten naar een vergoeding van ruim € 11 miljoen voor de schade na een zogeheten sinkhole.

    Vandaar dat NSI stil blijft op dit vlak na eerdere hoopvolle berichten in verslagen over deze mogelijke miljoenen compensatie (wat NSI niet waardeerde), passend bij dit hoofdpijn dossier.
  2. forum rang 10 voda 14 april 2022 07:28
    Direct resultaat NSI onder druk
    Winst trekt aan.

    (ABM FN-Dow Jones) NSI heeft in het eerste kwartaal van 2022 een lager direct resultaat geboekt, terwijl ook de huurinkomsten onder druk stonden. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van het Nederlandse vastgoedfonds.

    CEO Bernd Stahli merkte op dat NSI in het afgelopen kwartaal opnieuw getroffen werd door een nieuwe opleving van het coronavirus. Pas tegen het einde van maart zag de topman dat de restricties werden afgebouwd. Desondanks sprak Stahli van een sterk eerste kwartaal.

    NSI boekte in het afgelopen kwartaal een direct resultaat, bestaande uit de huuropbrengsten, verminderd met de exploitatiekosten, beheerskosten, algemene kosten en financieringskosten, van 8,6 miljoen euro, een daling van 4,6 procent ten opzichte van vorig jaar, toen het vastgoedfonds een direct resultaat rapporteerde van 9,0 miljoen euro.

    De netto huurinkomsten daalden dan ook in de verslagperiode met 3,4 procent naar 12,8 miljoen euro. Op vergelijkbare basis stegen de huurinkomsten juist met 10 procent, dankzij een positieve indexatie van de huurcontracten. Maar dit effect zal in de komende kwartalen teruglopen, zo verwacht NSI, omdat de onderhoudskosten zullen oplopen.

    Het indirecte resultaat, inclusief de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed, kwam uit op 1,0 miljoen euro positief, tegenover 0,4 miljoen euro negatief in het jaar ervoor.

    Zo kwam het totale resultaat uit op 9,6 miljoen euro, in vergelijking met 8,6 miljoen euro een jaar eerder.

    De EPRA-winst per aandeel bedroeg 0,49 euro. Dit was een jaar eerder 0,45 euro per aandeel.

    De zogeheten netto loan-to-value bedroeg eind maart 27,1 procent tegen 28,2 procent eind december 2021. Het leegstandspercentage steeg met 0,4 procentpunt tot 6,3 procent.

    Outlook

    Het vastgoedfonds mikt voor 2022 op een EPRA-winst per aandeel van 2,05 tot 2,10 euro, zo liet NSI al eerder weten. Tegen 2026 moet deze winst stabiliseren op 2,70 tot 2,80 euro per aandeel. NSI verwacht een stabiel dividend uit te kunnen keren van 2,16 euro per aandeel.

    Vandaag houdt NSI ook een beleggersdag.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  3. forum rang 10 voda 14 april 2022 10:30
    Beursblik: geen verrassingen bij NSI
    Degroof Petercam handhaaft koopadvies.

    (ABM FN-Dow Jones) NSI heeft in het eerste kwartaal van dit jaar conform verwachting gepresteerd. Dit oordeelde analist Vivien Maquet van Degroof Petercam donderdag.

    Maquet zag geen verrassingen in de kwartaalresultaten. De analist kijkt vooral uit naar de visie op de pijplijn, waar NSI vandaag tijdens een beleggersdag vermoedelijk wat inzicht in zal geven. NSI heeft 700 miljoen euro aan ontwikkelingskosten ingeboekt, zo merkte de analist op.

    Maquet vindt dat NSI een aantrekkelijke blootstelling aan Amsterdam en de andere G4-steden heeft. "Het bedrijf bereikt een belangrijke omslag en zal vermoedelijk significante waarde kunnen creëren dankzij de herontwikkelingspijplijn, die de basis vormt van de nieuwe strategische fase van NSI", aldus Maquet.

    Degroof Petercam heeft een koopadvies op NSI met een koersdoel van 42,50 euro. NSI blijft een favoriet onder de vastgoedspelers met een focus op de kantoormarkt.

    Het aandeel NSI leverde donderdag 0,9 procent in op 38,75 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 8 Branco P 14 april 2022 13:46
    quote:

    junkyard schreef op 9 april 2022 17:21:

    www.amweb.nl/135047/chubb-lijkt-vergo...

    Voormalig eigenaar NSI kan waarschijnlijk fluiten naar een vergoeding van ruim € 11 miljoen voor de schade na een zogeheten sinkhole.

    Vandaar dat NSI stil blijft op dit vlak na eerdere hoopvolle berichten in verslagen over deze mogelijke miljoenen compensatie (wat NSI niet waardeerde), passend bij dit hoofdpijn dossier.
    Zoals ik het begrijp is de verzakking veroorzaakt door de mijnschacht. Dan keert de verzekering niet uit onder het kopje "aardverschuiving" want die mijnschaft is geen natuurlijk fenomeen en dus ook die aardverschuiving niet. Aansprakelijk is dan in principe de mijnbouwfirma van destijds resp. de opvolgers daarvan.
  5. forum rang 8 Branco P 14 april 2022 14:01
    met de verkoop van 't Loon had je een kleine afname van de leegstand verwacht, echter deze nam juist ietsje toe. Daarbij zijn echter de toelichtingen in de Q1 update wel van belang. Er zit wat strategische leegstand in en wat leegstand die al weer richting wederverhuur gaat tegen hogere huren. Dus niet zorgelijk. Toch was een afname iets fijner geweest. Verder ben ik goed te spreken over deze update.

    de 700mio gaat hoofdzakelijk over herontwikkelingen van bestaande panden. Dat lijkt mij op zich goed. Voor het aankopen van nieuwe projecten lijkt mij de tijd nu nog niet rijp. Eerst afwachten wat structureel hogere rente gaat betekenen voor de aankoopprijzen.
  6. forum rang 4 junkyard 14 april 2022 23:25
    Capital markets day presentatie bevat aardig wat detail, dit biedt (veel) meer extra inzicht dan de trading update:

    nsi.nl/news/download/1162196/capitalm...

    Donauweg 2B staat nu anderhalf jaar leeg na de verbouwing en levert de hoogste bijdrage m.b.t. leegstand. De overige 4 panden in de top 5 (m.b.t. leegstand) lijken goed vulbaar, en staan deels leeg i.v.m. upgrade van de ruimte. Daarnaast stelt NSI "Majority of lease expiries in 2022 are under control… working towards a lower vacancy rate at year-end", daar heb ik wel vertrouwen in.

    Interessant dat NSI de glazen bol erbij pakt in sheet 36, en waardegroei verwacht (zelfs mede door verdere yield compressie).

    De grote ontwikkelingen ben ik niet zo positief over, dit trekt risico in het aandeel o.a. door de lange doorlooptijd en omdat NSI op dit vlak onbewezen is. Momenteel biedt het vooral interessant perspectief voor ontplooiing van de NSI organisatie (die anders zou moeten uitdunnen), waarbij men extern vooral wil uitstralen dat dit ontzettend veel waarde biedt en NSI volledig in control is (terwijl beleggers gelijktijdig yield on cost zien dalen met langere doorlooptijden in een markt met meer onzekerheid). Een voorbeeld hiervan is dat NSI bij het project "Well House" noemt dat sprake is van "partially de-risked" nu duidelijk is dat Spaces 20% zal huren. Op een ander punt in de presentatie blijkt dat Spaces het naastgelegen Vivaldi II verlaat, en er sprake is van "Relocation of Spaces to Well House". Daarmee wordt deze voorverhuring iets te mooi voorgespiegeld.

    De aankopen die NSI afgelopen jaren heeft gedaan hebben veel meer en sneller rendement opgeleverd (met lager risico) dan de projecten waar NSI nu aan wil beginnen.. Naar mijn mening kan NSI beter op zoek blijven naar goede aankopen op momenten dat de markt wat instabiel is/wordt, dit is niet langer mogelijk wanneer NSI de grote projecten aangaat omdat dit aanvullende (o.a. ontwikkel, verhuur) risico's (en benodigde capex, LTV verhoging) met zich meebrengt. Als markten nu verslechteren, dan zit NSI met een aantal projecten zonder voorverhuringen op basis van een business case die rekent met relatief lage yield on costs (als zou worden verhuurd). Ik verwacht dat NSI vaker hogere kosten en langere doorlooptijden blijft melden en NSI door deze projecten koopkansen zal missen (en de mooie lage schuldgraad opgeeft). Ceo Stahli is een ex-analist en vooral handig in aankopen en verkopen, niet in zelfstandig ontwikkelen van vastgoed (of zou hij een alleskunner zijn?).
  7. Martin dH 17 april 2022 09:48
    ABM zaterdag, 16 april 2022 15:28

    NSI stelt omruilverhouding dividend vast

    NSI heeft de omruilverhouding voor het dividend in aandelen over 2021 vastgesteld.

    Aandeelhouders krijgen voor elke 38 aandelen die zij bezitten één nieuw aandeel, als zij kiezen voor een dividenduitkering in aandelen.

    NSI stelt maximaal 119.226 aandelen beschikbaar voor het dividend in aandelen.

    Het dividend in contanten bedraagt 1,12 euro per aandeel.

    Het aandeel NSI noteert op 20 april ex-dividend.
  8. forum rang 10 rationeel 19 april 2022 14:52
    quote:

    Martin dH schreef op 17 april 2022 09:48:

    ABM zaterdag, 16 april 2022 15:28

    NSI stelt omruilverhouding dividend vast

    NSI heeft de omruilverhouding voor het dividend in aandelen over 2021 vastgesteld.

    Aandeelhouders krijgen voor elke 38 aandelen die zij bezitten één nieuw aandeel, als zij kiezen voor een dividenduitkering in aandelen.

    NSI stelt maximaal 119.226 aandelen beschikbaar voor het dividend in aandelen.

    Het dividend in contanten bedraagt 1,12 euro per aandeel.

    Het aandeel NSI noteert op 20 april ex-dividend.
    2%.
  9. forum rang 4 junkyard 7 mei 2022 22:33
    Ik heb afgelopen weken mijn NSI positie wat verlaagd. De grote projecten van NSI maken het aandeel voor mij een stuk minder aantrekkelijk, en trekken extra onzekerheden in het aandeel. Daarbij lees ik onvoldoende voorzichtigheid in de NSI uitingen over de projecten, en lijkt NSI zichzelf steeds vaster te committeren om de grote projecten te starten en dit risico te nemen.

    Ik zie het grote potentieel van de projecten niet, een yield on cost van 5,5% is zeer laag voor een jarenlang project (met mogelijke kosten stijgingen, en onzekerheid verhuring) zeker nu gewenste rendementen sterk zijn opgelopen. Daarnaast vind ik nieuwe kantoren neerzetten op erfpacht grond voor € 8.000 per m2 niet aantrekkelijk. Vitrum vind ik een vreemde business case, waarin NSI € 100-110 miljoen wil uitgeven gedurende een bouwtraject van 2 jaar om het aantal m2 met 1.740 m2 op te rekken van 11.600 naar 13.340 m2. Er zal dan vast een prachtig kantoor staan, maar ik vermoed dat NSI de oude kantoren meters wel erg laag gewaardeerd heeft om deze business case sluitend te maken (zijn de oude meters niet op andere wijze met lagere kosten te herontwikkelen?), en ik verwacht dat deze projecten in tijd zullen uitlopen en duurder worden. Afgelopen jaar zie ik de yield on cost op deze projecten dalen (o.a. door hogere bouwkosten) en lopen de projecten steeds verder weg in de tijd, het is aannemelijk dat deze ontwikkeling doorzet. Daarnaast is verhuring bij oplevering geen garantie, NSI lijkt van plan om de projecten te starten met beperkte voorverhuring. Ook Vivaldi III is te ambitieus en zal het naastgelegen NSI pand jarenlang minder aantrekkelijk maken (ivm bouw overlast), de enige voorverhuring is nu aan een huurder (Spaces) die Vivaldi zal verlaten (NSI trekt zo eigen huurders weg om business case op te poetsen).

    Als NSI deze grote projecten start is er geen weg meer terug, en kan NSI komende jaren (als er bijvoorbeeld een recessie / paniek uitbreekt) niet langer gebruik maken van de lage LTV en panden aankopen die tegen aantrekkelijke prijzen worden aangeboden. De lage LTV (lage risico) vond ik altijd een groot voordeel van NSI, en dat zal verdwijnen als NSI zich committeert op de projecten en jarenlange bouwput.

    Ik krijg sterk de indruk dat NSI zichzelf vanuit haar strategische visie heeft vastgezogen in het idee dat NSI een succesvolle ontwikkelaar wil worden, en deze koers met oogkleppen op blijft voortzetten ondanks dalende yields op de projecten (en stijgende yields in de markt) en toenemende onzekerheden. CEO Stahli kan als ex-analist aardig rekenen en aankopen / verkopen uitvoeren, maar door zijn onervarenheid op projecten (en gebrek aan bouwkundige kennis - zijn tool is vooral de calculator) zie ik als extra risico.

    Liever zie ik dat NSI zich alleen richt op kleinschalige projecten die (bijna) direct waarde toevoegen, en geld in de zak houdt om komende jaren bij goede koopkansen toe te kunnen slaan (en NSI zich dus strategisch richt op goede aankopen / verkopen ipv ambitieuze projecten). Zo waren de 3 aankopen begin 2021(o.a. Atlanta) zeer goed en direct bijdragend aan het resultaat. Als er geen koopkansen zijn, kan NSI ook aandelen inkopen (LTV verhogen naar ca. 30%) indien de beurskoers stevig beneden boekwaarde noteert (zoals nu ca. 25%) om zo het (directe / indirecte) resultaat op te krikken.

    Het zal lange tijd duren voordat blijkt of NSI deze projecten succesvol kan realiseren, en ook als NSI dit zal lukken is er grote kans dat het project geen financieel succes is indien markten keren (markthuren omlaag, bouwkosten omhoog, yields omhoog), zeker nu de projecten drijven op een yield on cost van slechts 5,5%.
  10. forum rang 4 junkyard 9 mei 2022 11:37
    Mijn restpositie houd ik, hoewel deze dagen het neerwaarts risico hoger lijkt dan het opwaarts potentieel, waarmee genoeg partijen tegen lagere prijzen hun NSI stukken willen aanbieden.

    Hier dus toch wel enig vertrouwen in NSI en CEO Stahli, maar ik hoop komende periode meer terughoudendheid (en minder enthousiasme bij 5,5% yield on cost zonder voorverhuring) terug te lezen bij berichtgeving over de projecten, NSI lijkt zichzelf te graag te willen bewijzen als ontwikkelaar met honderden miljoenen € in de pijplijn en de lage LTV onvoldoende te koesteren (en onvoldoende bewust van veranderende risico's / marktomstandigheden).
  11. forum rang 4 junkyard 23 mei 2022 12:07
    fd.nl/bedrijfsleven/1440082/bouwkoste...

    Dit sluit aan op mijn eerdere zorgen. Diverse professionele ontwikkelaars zetten de rem op ontwikkelingen in de Zuidas, vanwege toegenomen onzekerheden en stijgende kosten. NSI Well House wordt in het artikel genoemd, NSI heeft in maart (post Oekraïne inval) een aannemer (J.P. van Eesteren) in de arm genomen. NSI meldt (tijdens Capital Markets Day) dat dit project ondanks gestegen bouwkosten het project 'nog steeds uit kan', omdat er sprake is van 'een positief rendement' voor aandeelhouders. Dat mogelijke positieve rendement is afgelopen sterk geslonken, en onzekerheden zijn toegenomen.

    Ik kan mij niet voorstellen dat deze keuze van NSI (op korte termijn) in het belang van aandeelhouders is, en het doorzetten van dit project met lage NIY en hoge onzekerheid vooral plaatsvindt omdat dit aansluit bij de NSI ambitie om grote projecten te ontwikkelen (en aansluit bij de stip op de horizon van NSI).

    NSI heeft op dit vlak geen ervaring en is onbewezen en zet nu stappen die professionele partijen niet (meer) aandurven, en gebruikt aandeelhouders daarmee als proefkonijn om zelf de projectontwikkeling speeltuin/valkuil te betreden. Het kan goed aflopen als markten sterk blijven/aantrekken, maar het is zonde dat NSI de lage LTV en bijbehorende wendbaarheid opgeeft, en nu geen mooie aankopen meer kan doen als er straks koopkansen komen (mooie kantoren met goede yields, of inkoop eigen aandelen) omdat markten paniekerig raken. Zo'n marktcorrectie zal ongetwijfeld plaatsvinden in de periode dat NSI in de bouwput zit en geen extra risico's kan nemen.

    Ik ben nu dus terughoudend over NSI, en bouw mijn (relatief hoge) positie iets af. Omdat NSI (beurskoers) dit jaar niet geraakt lijkt door toegenomen onzekerheden en stijgende yields en vanaf nu het risico in NSI zal stijgen door de projecten, een prima moment om 37+ deels afscheid te nemen.
325 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Stevige winstdruk bij kantorenfonds NSI

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links