Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 201 202 203 204 205 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 12 maart 2022 07:58
    Poetin zet AEX hoger

    Door ABM Financial News op vrijdag 11 maart 2022
    Views: 5.962

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten.

    De AEX index steeg 0,4 procent tot 674,80 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,2 procent.

    De markt veerde op, na berichtgeving dat de Russische president Vladimir Poetin zou hebben gezegd dat er progressie is in de gesprekken met Oekraïne. Dit voedt de hoop op een staakt-het-vuren.

    De wereld wordt geconfronteerd met een stagflatoire schok is, en “lagere groeivooruitzichten leiden tot lagere aandelenkoersen", zei ING.

    Vooruitblikkend naar volgende week zeiden de economen van ING dat de Federal Reserve klaar is om de rente met 25 basispunten te verhogen. "Nu de economie sterk groeit, in grote aantallen banen creëert en de hoogste inflatie in 40 jaar een feit is, zal zelfs alle onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten, veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne, de Fed er niet van weerhouden om woensdag de rente te verhogen", aldus ING. De bank verwacht dit jaar zes verhogingen van elk 25 basispunten en nog eens twee in 2023.

    Het was een relatief rustige macrodag. Voorbeurs werd bekend dat de Duitse inflatie in februari 5,1 procent bedroeg, zoals voorlopige cijfers al meldden. De Britse export daalde in januari met 8,7 procent, terwijl de import juist steeg met 11,0 procent. De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk steeg in januari met 0,7 procent.

    In de VS bleek het consumentenvertrouwen in maart gedaald.

    De euro/dollar noteerde op 1,0943. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0982 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0983 op de borden.

    Olie noteerde vrijdag tot 2,8 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Just Eat Takeaway. Het aandeel schoot tegen het einde van de handelsdag opeens 14,0 procent hoger, bij relatief hoge volumes. Overnamegeruchten lijken voor fantasie in het aandeel te zorgen.

    Universal steeg 4,3 procent. Deutsche Bank zette het aandeel op de kooplijst. ArcelorMittal steeg 3,5 procent, terwijl Signify 2,4 procent won. ING was met een verlies van 3,2 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

    In de AMX noteerde Alfen 8,2 procent hoger, Eurocommercial won 3,7 procent, maar Aperam verloor 2,5 procent.

    In de AScX won Sif 3,2 procent, ForFarmers steeg 3,1 procent en Kendrion daalde 1,8 procent.

    Het lokaal genoteerde Beter Bed schoot 6,9 procent omhoog na cijfers. Vooral de hervatting van het dividend noemde Degroof Petercam positief.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 4.250,81 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het rood.

    Bron: ABM Financial News
  2. forum rang 10 voda 12 maart 2022 07:58
    Europese beurzen hoger richting weekend

    Door ABM Financial News op vrijdag 11 maart 2022
    Views: 2.020

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag gestegen. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,0 procent hoger op 431,17 punten, de Duitse DAX steeg 1,4 procent op 13.628,11 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,9 procent in de plus op 6.260,25 punten en de Britse FTSE sloot 0,8 procent hoger op 7.155,64 punten.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat het een handelsweek was met veel volatiliteit, waarbij het sentiment kwetsbaar blijft.

    De stijging vrijdag was te verklaren door berichten dat de Russische president Poetin zou hebben gezegd dat er positieve verschuivingen zijn in de gesprekken met Oekraïne.

    Hewson wees echter op het gebrek aan details en het feit dat Rusland nog steeds Oekraïense steden bombardeert en meer militairen richting Oekraïne stuurt.

    De EU kondigde in samenspraak met partners van de G7 vrijdag nieuwe sancties tegen Rusland aan.

    "De gevolgen [van de oorlog in Oekraïne] zullen pas in de komende weken tot de bedrijven doordringen, als de gevechten doorgaan en de sancties worden aangescherpt", zei Fidelity. "De schaarste van de grondstoffen zal waarschijnlijk nu pas beginnen te bijten."

    De Duitse inflatie bedroeg in februari 5,1 procent op jaarbasis tegen 4,9 procent in januari. Dat is in lijn met de voorlopige cijfers. De Britse export over januari bleek te zijn gedaald, terwijl de import wel steeg. De industriële productie van het Verenigd Koninkrijk bleek in januari hoger uit te vallen dan voorzien.

    Een vat WTI-olie werd vrijdag 2,5 procent duurder en kostte zo'n 109 dollar. Eerder deze week noteerde de olieprijs nog rond de 130 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0943.

    Bedrijfsnieuws

    EssilorLuxottica heeft in 2021 de omzet ten opzichte van voor de coronacrisis een herstel zien doormaken. Het aandeel steeg zo'n 3 procent.

    In Parijs ging Airbus aan kop in de CAC 40, met een plus van 4 procent. ArcelorMittal steeg ook bijna 4 procent. Renault was met een verlies van zo'n 2 procent de sterkste daler.

    In Frankfurt deed Siemens Energy goede zaken, met een plus van bijna 5 procent. Adidas won 4 procent. Delivery Hero verloor ruim 2 procent en ook RWE moest zo'n 2 procent laten gaan in de DAX. HelloFresh daalde ruim een procent.

    In Amsterdam ging rivaal Just Eat Takeaway juist zo'n 14 procent omhoog bij relatief hoge volumes. Overnamegeruchten lijken voor fantasie in het aandeel te zorgen.

    Wall Street

    Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street overwegend lager.

    Bron: ABM Financial News
  3. forum rang 10 voda 12 maart 2022 07:59
    AEX herpakt zich

    Door ABM Financial News op vrijdag 11 maart 2022
    Views: 2.572

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is licht gestegen in een erg volatiele week, waarin de oorlog in Oekraïne een grote rol bleef spelen.

    Bij een slot van 674,80 punten op vrijdag, steeg de AEX op weekbasis 0,5 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op het Damrak op 671,73 punten, toen een verlies van bijna 8 procent.

    Eind vorige week dook de hoofdindex voor het eerst in ruim een jaar onder de 700 punten.

    Toch denkt vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld International dat de oorlog wel is ingeprijsd, hoewel een daling van 3 tot 4 procent nog wel mogelijk is “op een slechte dag”.

    Aandelen zijn behoorlijk in waarde gedaald en de waarderingen zijn een stuk aantrekkelijker geworden, vindt Van Eerden, en dat biedt koopkansjes volgens hem.

    Dat is voor de korte termijn. Voor de lange termijn is er een recessie, die volgens hem zelfs al begonnen is.

    Dat is terug te zien in de steeds kleinere spread tussen de tweejarige en tienjaarsrente in de VS, die een verslechtering van de economische outlook suggereert, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Als er sprake is van een negatieve spread, waarbij de korte termijn rente hoger is dan de langetermijnrente dan zou dit een recessie inluiden.

    De tweejarige Amerikaanse rente noteerde vrijdag op 1,73 procent en de tienjaarsrente op 2,00 procent.

    Ook een dreigende stagflatie is een probleem, aldus Aslam.

    Bij Carmignac waarschuwen ze dat de oorlog in Oekraïne inderdaad tot stagflatie kan leiden, ofwel een vertraging van de economie in combinatie met een hoge inflatie. En een gebrek aan grondstoffen kan volgens de Franse belegger de verstoringen in de aanvoerketen verder vergroten, met alle negatieve gevolgen van dien.

    ECB verrassend hawkish

    Dat probleem lijkt de Europese Centrale Bank ook te zien. Voorzitter Christine Lagarde waarschuwde bij het rentebesluit afgelopen week dat de Russische invasie in Oekraïne kan leiden tot nieuwe verstoringen.

    De ECB zei ook dat de inflatie in de eurozone dit jaar veel hoger uitkomt dan verwacht, terwijl de risico's voor de economische outlook zijn toegenomen als gevolg van de oorlog.

    "Welkom bij team stagflatie", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook. Volgens hem staat de deur naar een eerste renteverhoging voor het eind van dit jaar "wagenwijd open" op basis van de nieuwste inflatieramingen.

    De ECB rekent in 2022 op een inflatie van 5,1 procent en een kerninflatie van 2,6 procent.

    Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen was het rentebesluit van de ECB "meer hawkish" dan verwacht.

    "De ECB zal de afbouw van haar activa-aankopen versnellen en voorziet een volledige afronding van alle aankopen in het tweede kwartaal. Dat maakt de weg vrij voor renteverhogingen, hoewel 'enige tijd' na het einde van de aankopen de ECB flexibiliteit biedt", aldus Van Leenders.

    "Dit alles ondanks de toegenomen onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne", aldus de marktkenner, die een vrij bescheiden marktreactie zag na het rentebesluit.

    De aandacht ging deze week verder uit naar Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in februari met 7,9 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 6,4 procent. In januari noteerde de inflatie in de Verenigde Staten op 7,5 procent en de kerninflatie op 6,0 procent.

    De olieprijzen koelden aan het eind van de week wat af, nadat ze aanvankelijk flink stegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en nadat de Verenigde Staten een importban op Russische olie bekendmaakte.

    WTI kostte vrijdag 107 dollar per vat, na een piek van bijna 130 dollar eerder deze week.

    De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0980 en daarmee op weekbasis licht hoger.

    Stijgers en dalers

    Shell kondigde deze week aan dat het geen Russische olie meer op zal kopen. De energiereus kocht de afgelopen tijd Russische olie voor de spotprijs, wat op veel kritiek kon rekenen. Shell meldde ook dat de winst die het daarop maakt naar Oekraïne gaat. Het aandeel steeg op weekbasis ruim 5 procent.

    De defensieve waarden RELX en Wolters Kluwer behoorden tot de grootste dalers met verliezen van zo'n 8 procent. DSM verloor ruim 6 procent.

    Koploper in de AEX was deze week Just Eat Takeaway, dat ruim 12 procent won, mogelijk omdat er overname fantasie in het aandeel zou zitten. De winst voor het aandeel werd voornamelijk vrijdag behaald.

    UMG volgde met een plus van zo'n 12 procent. Deutsche Bank zette het aandeel op de kooplijst.

    In de AMX ging Boskalis aan kop met een plus van 35 procent. Boskalis presenteerde deze week jaarcijfers, maar veel belangrijker was het overnamebod van 32,50 euro op de maritiem dienstverlener door grootaandeelhouder HAL, dat al een belang van ruim 46 procent heeft. Degroof Petercam noemde het bod bescheiden. HAL steeg zo'n 4 procent op weekbasis.

    TKH won op weekbasis bijna 11 procent na goed ontvangen jaarcijfers. ING sprak van solide resultaten voor TKH en Degroof Petercam denkt dat er nog meer in het vat zit in 2022, wijzend op bijvoorbeeld de orderportefeuille in Haaksbergen.

    Basic-Fit steeg deze week na het presenteren van cijfers zo'n 4,5 procent. Volgens ING was de aanwas van nieuwe leden erg sterk in het afgelopen jaar.

    Verder steeg AMG op weekbasis zo'n 19 procent, volgens ING nu de vanadiumprijzen steeds verder oplopen. Vopak was hekkensluiter met een verlies van 11 procent. Jefferies haalde het aandeel van zijn kooplijst.

    In de AScX deed Vivoryon afgelopen week goede zaken, met een plus van 11 procent op weekbasis. Heijmans steeg zo'n 9 procent. ForFarmers belandde onderaan in de AScX, met een verlies van ruim 6,5 procent op weekbasis. Kepler Cheuvreux zette ForFarmers op de verkooplijst. CM.com verloor bijna 6 procent.

    Het lokaal genoteerde Beter Bed schoot deze week 17 procent omhoog na cijfers. Vooral de hervatting van het dividend noemde Degroof Petercam positief.

    Bron: ABM Financial News
  4. forum rang 10 voda 15 maart 2022 06:22
    Financials aan kop op vlak Damrak

    Door ABM Financial News op maandag 14 maart 2022
    Views: 2.510

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een klein verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX daalde 0,1 procent naar 674, 30 punten.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets hopen beleggers dat de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne een staak-het-vuren opleveren. Maar, zo benadrukte Hewson, afgelopen weekend namen de oorlogshandelingen alleen nog maar toe.

    Er stonden geen macrocijfers op de agenda vandaag en het cijferseizoen is inmiddels ook achter de rug.

    De euro/dollar handelde op 1,0988 en olie werd circa 7 procent goedkoper rond 102 dollar voor een vat WTI en 105 dollar voor Brent.

    Verder steeg de Amerikaanse tienjaarsrente naar 2,12 procent. Daarmee noteert de rente op de hoogste stand sinds 2019, merkte analist Corne van Zeijl van Actiam op.

    "Een teken dat de oorlogsangst afneemt en er weer meer aandacht komt voor het inflatiegevaar", oordeelde investment manager Simon Wiersma van ING.

    Later deze week zal de Federal Reserve bij zijn rentebesluit vermoedelijk de federal funds rate met 0,25 procentpunt verhogen. Dat is voor het eerst in ruim drie jaar.

    Stijgers en dalers

    Hoewel de AEX per saldo weinig beweging liet zien, was er op fondsniveau sprake van meer geweld. Zo waren de financials ING en Aegon koploper, met koerswinst van 4,4 en 4,7 procent. Daar stonden de techaandelen Just Eat Takeaway en Prosus tegenover met verliezen van 6,6 en10,4 procent.

    De financials profiteren van een oplopend rente. "De richting van de renteontwikkeling is duidelijk naar boven, in aanloop naar het rentebesluit van de Fed aanstaande woensdagavond", zo zei Wiersma van ING.

    Just Eat spoot vrijdag aan het einde van de handelsdag omhoog na overnamegeruchten. Deze geruchten werd vooralsnog niet bevestigd, waarna een deel van de winst van vrijdag weer werd ingeleverd.

    In Azië stonden techaandelen vandaag onder druk, mede omdat de Amerikaanse toezichthouder SEC dreigt om de notering van bepaalde Chinese aandelen in te trekken. Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, verloor maandag bijna 10 procent in Hongkong. Volgens The Wall Street Journal moet Tencent ook op een fikse boete in China rekenen, omdat het de systemen om witwassen te voorkomen niet goed op orde had.

    In de Midkap ging verzekeraar ASR aan de leiding met een koerswinst van 4,3 procent. Corbion steeg 4,2 procent. Alfen en Basic-Fit leverden daarentegen 1,7 en 3,8 procent in. En InPost daalde 1,1 procent, nadat Jefferies het koersdoel verlaagde van 20 naar 8,00 euro.

    Bij de smallcaps ging Vivoryon 13,1 procent hoger en won Kendrion 5,2 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Kendrion met 8 euro naar 20,00 euro.

    Wall Street

    Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street verdeeld. De Dow steeg, de S&P maakte een pas op de plaats, maar de Nasdaq index daalde ruim een procent.

    Bron: ABM Financial News
  5. forum rang 10 voda 15 maart 2022 06:23
    Europese beurzen hoopvol over staakt-het-vuren

    Door ABM Financial News op maandag 14 maart 2022
    Views: 4.647

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink gestegen. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,2 procent hoger op 436,35 punten, de Duitse DAX steeg 2,2 procent op 13.929,11 punten, de Franse CAC 40 eindigde 1,8 procent in de plus op 6.369,94 punten en de Britse FTSE sloot 0,5 procent hoger op 7.193,47 punten.

    Hoewel het optimisme van maandag welkom is, negeert het de escalatie van het Russische geweld in Oekraïne dit weekend, aldus Michael Hewson van CMC Markets, onder meer doelend op de aanvallen vlakbij de grens met Polen.

    "Beleggers hopen op het beste wat in schril contrast staat met wat de realiteit is aan het front", aldus de marktanalist. Volgens hem heeft een staakt-het-vuren alleen kans van slagen als één van de twee partijen aanzienlijk water bij de wijn doet.

    "Om te beginnen zal Oekraïne eisen dat Rusland een groot deel van zijn troepen moet terugtrekken, terwijl de acties van Rusland in Oekraïne momenteel nu niet bepaald een gevoel van bereidheid tot compromissen geven", aldus Hewson. "Vandaar dat het huidige herstel zeer kwetsbaar blijft.

    Naast de ontwikkelingen in Oekraïne zelf, maken beleggers zich zorgen dat de Russische economie volledig in elkaar klapt als gevolg van de westerse sancties. "Rusland moet later deze week wat schulden aflossen en kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat het land dit niet kan opbrengen", aldus Hewson, die verwacht dat dit een reeks wanbetalingen in gang zet.

    De Russische centrale bank meldde afgelopen weekend dat de beurs in Moskou ook deze week dicht zal blijven.

    Het sentiment werd maandag ook geholpen door de lagere olieprijs. Een vat WTI-olie kostte rond het Europese slot zo'n 101 dollar, een daling van ruim 7 procent.

    Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0988.

    Bedrijfsnieuws

    Tencent hangt mogelijk een recordboete boven het hoofd, omdat het mobiele betaalnetwerk WeChat Pay niet voldoet aan de regels van de toezichthouders, zo schreef The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen. Het in Amsterdam genoteerde Prosus, dat een flink belang in Tencent heeft, verloor meer dan 10 procent.

    De Spaanse toezichthouder CNMC heeft drie staalbedrijven een boete opgelegd, waaronder ArcelorMittal. De totale boete bedraagt 24 miljoen euro. Het aandeel ArcelorMittal steeg een half procent.

    Financials deden maandag goede zaken in Europa. ING, BNP Paribas en Commerzbank stegen 4 tot 6 procent. Deutsche Bank voerde met een plus van 8 procent de DAX aan.

    HelloFresh en Delivery Hero belandden onderaan in Frankfurt, met verliezen van zo'n 2 tot 3 procent. Just Eat Takeaway daalde bijna 7 procent in Amsterdam, nadat overnamefantasie het aandeel voor het weekend nog een flinke impuls gaf.

    In Parijs ging Alstom aan kop, met een plus van ruim 5 procent, terwijl Thales ruim 2 procent daalde. Sanofi leverde in de CAC 40 meer dan een half procent in, nu vanochtend bleek dat een studie naar een behandeling van borstkanker geen goed resultaat opleverde.

    Wall Street

    Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street overwegend licht lager.

    Bron: ABM Financial News
  6. forum rang 10 voda 16 maart 2022 06:10
    AEX licht hoger na volatiele dag

    Door ABM Financial News op dinsdag 15 maart 2022
    Views: 3.144

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag, na een volatiele handelsdag, gestegen. Bij een slot van 676,38 punten, steeg de AEX 0,3 procent.

    De hoofdindex wist gedurende de dag op te krabbelen, maar het sentiment blijft broos.

    "De aandelenmarkten staan al geruime tijd onder druk en beleggers vragen zich af of we ons momenteel in een beurscrash bevinden. Maar als we objectief kijken naar aandelenmarkten, waarin correcties heel normaal zijn, is er nog geen sprake van totale paniek", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

    Wel wordt gevreesd voor stagflatie: oftewel een hoge inflatie bij een vertraging van de economische groei.

    "Verschillende zaken zoals de oorlog in Oekraïne, aanhoudende supply chain tekorten, maar ook het feit dat de rente zal worden verhoogd, kunnen de economische groei raken. Stagflatie kan uiteindelijk tot een recessie leiden en kan zeer negatief uitpakken voor aandelenmarkten", aldus Blekemolen.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wakkert de recente corona-uitbraak in China de zorgen aan over de tweede economie van de wereld, hoewel macrodata over de detailhandel en industrie in China dinsdag meevielen.

    "Gezien de recente lockdowns kunnen de komende maanden een stuk uitdagender worden, net als het groeidoel van Beijing van 5,5 procent", aldus Hewson.

    Volgens de marktanalist van CMC blijft het sentiment kwetsbaar door de oorlog in Oekraïne. Enerzijds is er optimisme over de onderhandelingen over een staakt-het-vuren, maar aan de andere kant is de realiteit ter plaatse anders, aldus Hewson, met "Russische troepen die Oekraïense steden overhoop blijven schieten, met weinig achting voor de bevolking."

    Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de Duitse ZEW index, die het economisch sentiment weergeeft. Die daalde in maart fors. De Amerikaanse producentenprijzen waren een meevaller; die stegen in februari minder hard. Wel daalde de Empire State index tot het laagste punt in bijna twee jaar.

    De Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna woensdagavond het rentebesluit volgt, met naar verwachting de eerste renteverhoging in ruim drie jaar.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0954. Een vat WTI is dinsdag 6 procent goedkoper op 97 dollar. De Amerikaanse tienjaarsrente, die maandag flink opliep, is dinsdag iets teruggezakt.

    Stijgers en dalers

    Prosus daalde nog eens 6 procent, nadat het aandeel op maandag ook al een forse stap terug deed. Vanochtend verlaagde JPMorgan Cazenove het advies voor Prosus van Overwogen naar Neutraal en werd het koersdoel bijna gehalveerd tot 47,00 euro. JPMorgan verwacht dat de verkoopgolf in Chinese techaandelen zal voortduren, en Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, is daar zeker een slachtoffer van.

    Ahold Delhaize steeg ruim 2 procent na een koopadvies van UBS.

    Chipproducenten ASMI en Besi deden goede zaken na het bericht dat Intel flink gaat investeren in productiefaciliteiten in Europa. Besi ging aan kop met een plus van 3,5 procent. ASMI won zo'n 2,5 procent.

    In de AMX ging Basic-Fit aan kop, met een plus van bijna 3 procent en won Air France-KLM ruim een procent. Galapagos en Inpost leverden 4 tot 5 procent in.

    Fagron verloor bijna een procent na het presenteren van een nieuwe groeidoelstelling tijdens een beleggersdag. ABN AMRO Oddo vond de groeidoelstelling van 8 procent per jaar weinig verrassend.

    Bij de smallcap won TomTom bijna een procent. Vivoryon leverde zo'n 9 procent in.

    ForFarmers daalde ruim 2 procent. Het veevoerbedrijf besloot het inkoopprogramma van eigen aandelen tijdelijk op te schorten vanwege de toegenomen onzekerheid rondom de grondstof- en gasprijzen.

    Wall Street

    Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen 1,5 to 2 procent hoger.

    Bron: ABM Financial News
  7. forum rang 10 voda 16 maart 2022 06:11
    Europese beurzen sluiten lager.

    Door ABM Financial News op dinsdag 15 maart 2022
    Views: 2.522

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag licht lager gesloten, na een handelsdag waarin China de hoofdrol speelde, met lagere aandelenkoersen en een lagere olieprijs.

    De brede STOXX Europe 600 index verloor 0,3 procent tot 435,12 punten, de Duitse DAX bleef nagenoeg gelijk op 13.917,27 punten en de Franse CAC 40 verloor 0,2 procent tot 6.356 punten. In Londen sloot de FTSE 100 0,3 procent lager op 7.175,70 punten.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wakkert de recente corona uitbraak in China de zorgen aan over de tweede economie van de wereld. Ondertussen daalden de Chinese markten voor de tweede dag op rij, terwijl macrodata over de detailhandel en industrie in China meevielen.

    "Daarom besloot de People's Bank of China vanochtend om de rentes te handhaven, maar gezien de recente lockdowns kunnen de komende maanden een stuk uitdagender worden, net als het groeidoel van Beijing van 5,5 procent", aldus Hewson.

    Volgens de marktanalist blijft het sentiment kwetsbaar door de oorlog in Oekraïne. Enerzijds is er optimisme over de onderhandelingen over een staakt-het-vuren, maar aan de andere kant is de realiteit ter plaatse anders, aldus Hewson, met "Russische troepen die Oekraïense steden overhoop blijven schieten, met weinig achting voor de bevolking."

    "Een giftige combinatie van toenemende coronavirusbesmettingen en de Chinese opstelling naar het Russisch-Oekraïense conflict zorgen dat internationale beleggers Chinese aandelen mijden", stelde Interactive Investor.

    Op macro-economisch vlak bleek de industriële productie in de eurozone in januari vrijwel stabiel. Verder daalde de Duitse ZEW index, die het economisch sentiment weergeeft, in maart fors.

    Een maandrapport van OPEC bracht weinig licht in de duisternis. Het oliekartel bracht zijn ramingen voor de ontwikkeling van vraag en aanbod op de mondiale oliemarkt onder voorbehoud, omdat die nog bijgesteld kunnen worden, afhankelijk van hoe het conflict in Oekraïne zich verder ontvouwt. Voor die beoordeling is meer tijd nodig, stelde OPEC. De risico's voor de economische groei liggen in elk geval aan de onderkant, en dat geldt dus ook voor de vraag naar olie en wellicht dus ook voor de olieprijs.

    De olieprijs daalde dinsdag alvast fors. Een april-future West Texas Intermediate daalde 5 procent tot 97,77 dollar. Brent-olie voor mei werd ook 5 procent goedkoper en sloot op 101,63 dollar.

    Deze daling zou mogelijk samenhangen met de lockdowns in China, die op een cruciaal moment de druk van de ketel halen op de mondiale oliemarkt. Door de lockdowns ligt veel activiteit abrupt stil.

    De euro/dollar noteerde op 1,0954, vrijwel gelijk aan de koers rond het slot van de Amerikaanse beurzen maandag.

    Bedrijfsnieuws

    Ahold Delhaize kreeg een koopadvies van UBS, waarop het aandeel ruim 2 procent steeg.

    Kledinghuis H&M zag in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet verder oplopen. Het aandeel verloor desondanks 3 procent.

    Energieproducent RWE heeft de winstverwachtingen afgelopen jaar overtroffen. In de outlook voor 2022 is de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet meegenomen. Het aandeel steeg een half procent.

    ArcelorMittal beperkte het grotere verlies van eerder dinsdag en sloot 1,4 procent lager.

    De Amerikaanse chipmaker Intel gaat 33 miljard euro investeren in de productie van halfgeleiders in Europa, onder andere in een nieuwe Duitse fabriek. Ook in Ierland, Italië, Polen en Spanje moeten fabrieken komen. Het aandeel Intel bewoog nauwelijks en Europese chipfabrikanten sloten hoger. Besi steeg 3,5 procent in Amsterdam, terwijl STMicroelectronics 1,5 procent steeg.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 1,5 procent hoger op 4.234,05 punten. De Dow Jones index steeg 1,3 procent naar 33.361,52 punten en de Nasdaq won 1,95 procent naar 12.826,61 punten.

    Bron: ABM Financial News
  8. [verwijderd] 16 maart 2022 11:54
    Dit zijn de pro-Poetin-adviseurs van Thierry Baudet

    De Tweede Kamer besluit dinsdag of Forum voor Democratie (FVD) de toegang tot vertrouwelijke briefings over Oekraïne wordt ontzegd. Partijleider Thierry Baudet draagt al jaren pro-Rusland-standpunten uit en blijft als enige fractievoorzitter pal achter de Russische president Vladimir Poetin staan. Door wie wordt hij geadviseerd?

    "Een prachtige kerel", noemde Baudet Poetin recent. Hij vond dat Rusland "extreem mild" optreedt in Oekraïne. In de Tweede Kamer weigerde de FVD-leider de inval van Rusland te veroordelen. Hij schoof het Westen de schuld van de Russische inval in de schoenen.

    "Dit is Kremlin-propaganda in het parlement", zei D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Senator Henk Otten, ooit medeoprichter van FVD, vreest dat Baudet is verworden tot een "speelbal van een vijandelijke mogendheid".

    www.nu.nl/binnenland/6189264/dit-zijn...
  9. forum rang 10 voda 17 maart 2022 06:01
    AEX stoomt op in mondiale opluchtingsrally

    Door ABM Financial News op woensdag 16 maart 2022
    Views: 4.536

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag omhoog geschoten, meeliftend met een wereldwijde opluchtingsrally, na signalen dat er hoop gloort voor het Russisch-Oekraïense conflict.

    De AEX steeg 4 procent tot 703,52 punten, geholpen door een enorme koerssprong voor Prosus. Maar ook in de rest van Europa stegen de indices met vergelijkbare percentages.

    "En uitermate positieve markt", concludeerde Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. Dat heeft volgens hem te maken met de olieprijs die sinds dinsdag weer onder de 100 dollar staat, maar zeker ook met optimisme over de Russische invasie van Oekraïne, die niet de goede kant op zou gaan voor de agressor, de Russische president Vladimir Poetin.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky krijgt juist steeds meer steun en zijn capitulatie lijkt niet aanstaande, met bezoek van Poolse, Tsjechisch en Sloveense regeringsleiders in zijn hoofdstad Kiev, ondanks Russisch artillerievuur, en een staande ovatie voor Zelensky van het Amerikaanse Congres woensdag.

    "Er klinken nu ook uit het Russische kamp minder angstwekkende geluiden", zei Zwanenburg, en dat zou wel eens de hoofdreden voor de opluchting kunnen zijn. "Dit is natuurlijk allemaal zeer voorbarig", benadrukte de beleggingsspecialist, maar het is duidelijk dat Poetins gewenste scenario geen bewaarheid is geworden, en dat hij de EU juist tegen zich verenigd heeft, en veel last gaat krijgen van de enorme sanctiegolf die Rusland over zich heen heeft gekregen.

    Intussen staan de obligatierentes op het hoogste niveau in jaren, nu vanavond de Federal Reserve hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in vier jaar tijd de rente gaat verhogen. Terwijl de rendementen over de gehele rentecurve stijgen, trekken institutionele beleggers zich terug uit obligaties en steken hun geld in de aandelenmarkten. Omdat de rentes weliswaar stijgen, maar nog altijd erg laag zijn, is de risicopremie van aandelen nu gewoon veel aantrekkelijker, zegt Zwanenburg. "De correlatie lijkt te verschuiven."

    Vanavond zal de Fed de rente met 25 basispunten verhogen en hangt het vooral af van de toelichting van voorzitter Jerome Powell, hoe de markt gaat reageren.

    De rally werd vanochtend in gang gezet door China, waar de belofte van de autoriteiten om de aandelenmarkten overeind te houden de koersval van de voorgaande dagen omkeerde, wat tot enorme koersstijgingen leidde. Hierdoor ging ook in Amsterdam het aandeel Prosus met 24 procent omhoog. ´

    Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1000. De olieprijzen stegen met 0,5 procent.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen schoot Prosus 24 procent hoger. Het aandeel kreeg de afgelopen dagen zware klappen en dat werd vandaag goedgemaakt. Chinese techaandelen presteerden sowieso goed vandaag. Tencent won meer dan 23 procent, en Alibaba en JD.com ruim 27 procent en bijna 36 procent.

    Besi, ASMI en ING stegen 5 tot 6 procent in Amsterdam, evenals betaalbedrijf Adyen.

    Shell leverde juist 1,6 procent in. Het olie- en aardgasaandeel is flink opgelopen door de hogere olieprijzen, maar staat nu weer wat onder druk.

    In de AMX schoot Inpost 15 procent omhoog, terwijl Aperam 5 procent steeg. Aalberts vulde de top drie grootste stijgers aan met een plus van bijna 5 procent. OCI daalde juist 3,5 procent.

    Onder de kleinere aandelen won CM.com 13 procent.

    Wall Street

    Ook in New York staan de koersen in het groen, onder aanvoering van de Nasdaq, die ruim 2 procent stijgt.

    Bron: ABM Financial News
  10. forum rang 10 voda 17 maart 2022 06:02
    Europese beurzen hoger gesloten

    Door ABM Financial News op woensdag 16 maart 2022
    Views: 2.072

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 3,1 procent tot 448,45 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 3,8 procent op 14.440,74 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 3,7 procent op 6.588,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,6 procent hoger op 7.291,68 punten.

    De Europese aandelen sloten woensdag hoger, gesteund door een opleving van Chinese techfondsen en opmerkingen van Oekraïne dat er ruimte is voor compromissen in de vredesonderhandelingen met Rusland.

    Naast tech deden ook grondstoffen en energie-aandelen het goed, net als aandelen van bedrijven met een grote blootstelling aan China, nadat plannen van Beijing om de kapitaalmarkten te versterken en de economie nieuw leven in te blazen. Ook reis- en vrijetijdsaandelen stegen.

    "De opleving van Chinese aandelen laat zien hoe gevoelig de markten zijn", zei marktanalist Peter Garnry van Saxo Bank. "We bevinden ons in een omgeving met extreme onzekerheid. Alles kan in een mum van tijd omslaan", zei hij.

    Verder kijkt de markt uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later vanavond, waarbij een renteverhoging van 25 basispunten wordt verwacht.

    Op macro-economisch vlak stonden woensdag in Europa geen publicaties geagendeerd.

    De euro/dollar noteerde op 1,1009. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0954 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0951 op de borden.

    Olie noteerde woensdag tot 0,3 procent hoger. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

    De oorlog in Oekraïne en alle sancties die daarop volgden voor Rusland vormen een grote bedreiging voor de aanbodkant op de oliemarkt en daarmee voor de wereldeconomie stelde het internationaal energieagentschap woensdag in zijn maandrapport.

    Volgens het IEA zullen de sancties ervoor zorgen dat vanaf april dagelijks 3 miljoen vaten Russische olie minder beschikbaar worden. Het agentschap verlaagde de raming voor het aanbod van olie voor dit jaar met 2 miljoen vaten tot 99,5 miljoen vaten per dag.

    Bedrijfsnieuws

    BMW verwacht dat de winstmarge voor het automotive-segment dit jaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vanwege de oorlog in Oekraïne. Het aandeel steeg ruim 4,0 procent.

    E.ON heeft in 2021 meer omzet en winst weten te boeken en rekent voor dit jaar op een record EBITDA. E.ON verloor desondanks 0,5 procent.

    Drankenfabrikant Pernod Ricard gaat voor maximaal 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen tussen vandaag en 6 april. Het aandeel noteerde ruim 3,0 procent hoger.

    Inditex heeft afgelopen jaar de omzet en de resultaten flink zien stijgen. Het aandeel van de Spaanse modegigant daalde circa 2,0 procent.

    In Parijs steeg Société Générale circa 9,0 procent, Alstom won ongeveer 7,5 procent en Thales verloor ruim 1,0 procent.

    In Frankfurt won Hellofresh circa 11,5 procent, terwijl Delivery Hero bijna 10,0 procent steeg. Beiersdorf verloor circa 0,8 procent en naast E.ON verloor ook RWE circa 0,6 procent.

    Een opvallende stijger was te vinden in Amsterdam, waar de koers van het aandeel Prosus bijna 24,0 procent steeg. Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, steeg op de beurs in Hongkong 23 procent. Ook andere Chinese techaandelen hadden vanochtend de wind in de rug, na de koersdalingen in de afgelopen handelsdagen.

    Ook Europese techaandelen deden het goed. Zo stegen de koers van aandelen van halfgeleiderspecialisten ASML, ASMI en Besi in Amsterdam circa 7,0 tot 9,0 procent en steeg die van STMicroelectronics in Parijs circa 7,5 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,7 procent hoger op 4.333,12 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,6 procent in het groen.

    Bron: ABM Financial News
  11. forum rang 10 voda 18 maart 2022 05:56
    AEX weet winst vast te houden

    Door ABM Financial News op donderdag 17 maart 2022
    Views: 2.780

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, na de rally op woendag. De AEX index steeg 0,6 procent tot 707,5 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

    De markt kon donderdag reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde conform de verwachting de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,25 procentpunt naar 0,50 procent.

    De centrale bank voorziet voor dit jaar nog zes renteverhogingen en zei mogelijk al in mei te gaan beginnen met het afbouwen van zijn balans van 9 biljoen dollar.

    De Bank of England verhoogde donderdag ook de rente met 25 basispunten naar 0,75 procent, terwijl de Turkse centrale bank de beleidsrente vandaag handhaafde op 14 procent.

    Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management noemde de pas op de plaats vandaag niet gek, na de koersrally in de VS de afgelopen twee dagen. "Daarnaast nemen de intraday bewegingen licht af, wat na alle volatiliteit ook niet verkeerd is", zei Schutte.

    Beleggers blijven de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne op de voet volgen. Hoewel de berichten volgens investment manager Simon Wiersma van ING over Russische beschietingen weinig hoopgevend zijn, "zijn er de laatste paar dagen steeds meer berichten dat de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne vorderingen maken, waarbij een neutrale positie van Oekraïne misschien wel de meeste kans maakt", zei hij.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari op jaarbasis zijn gestegen met 5,9 procent, tegen 5,1 procent in januari.

    Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald met 15.000 tot 214.000 aanvragen, terwijl de markt rekende op 220.000 eerste steunaanvragen. De Philly-fed index steeg in maart onverwacht. Economen rekenden vooraf juist op een kleine indexdaling. En de industriële productie in de Verenigde Staten is in februari gestegen met 0,5 procent, na een daling van 1,4 procent in januari.

    De euro/dollar noteerde op 1,1113. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1034 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1032 op de borden.

    Olie noteerde donderdag tot 8,8 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een koerswinst van 2,7 procent, gevolgd door IMCD en Wolters Kluwer met winsten van elk 2,3 procent. Philips was met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

    Just Eat Takeaway.com daalde 1,3 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 74,00 naar 53,00 Britse pond, maar herhaalde wel het Outperform advies. Het koersdoel ging omlaag, mede vanwege een lagere waardering van het belang in iFood. Credit Suisse denkt dat het belang 2,5 miljard euro waard is tegen 3,8 miljard euro eerder. Ook werden de verwachtingen voor de financieringskosten verhoogd, vanwege de gestegen rentes.

    In de AMX won InPost 2,2 procent, na de koerssprong op woensdag. Corbion steeg 2,8 procent, WDP won 2,0 procent, maar Alfen verloor 3,1 procent.

    Onder de kleinere aandelen in de AScX ging Sif aan kop met een winst van 3,6 procent. Vivoryon steeg eveneens 3,6 procent, terwijl Wereldhave en Vastned tot 2,3 procent stegen.

    Pharming verloor na cijfers 8,0 procent. De winst en omzet stonden in het afgelopen jaar onder druk. Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar groei voor de verkopen van Ruconest, met een percentage in enkele cijfers. De voorbereidingen voor Leniolisib zullen significante effecten hebben op de winstgevendheid, waarschuwde Pharming.

    Het lokaal genoteerde Core Laboratories daalde 2,5 procent na een winstwaarschuwing. Ease2pay won daarentegen 10,5 procent, nadat de tankapp van het bedrijf werd geselecteerd door leasemaatschappij ALD.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 4.378,59 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

    Bron: ABM Financial News
  12. forum rang 10 voda 18 maart 2022 05:56
    Verdeeld beeld Europese beurzen

    Door ABM Financial News op donderdag 17 maart 2022
    Views: 2.198

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 450,49 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent op 14.388,06 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,4 procent in de plus op 6.612,52 punten. De Britse FTSE sloot 1,3 procent hoger op 7.383,11 punten.

    Michael Hewson van CMC Markets zag dat de beurzen in Europa de dag positief begonnen, in het spoor van een positieve sessie in Azië en aanhoudend optimisme over de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland.

    "Dat optimisme kreeg halverwege de morgen een knauw door een verklaring van het Kremlin dat de berichten woensdag over het boeken van een grote vooruitgang in de gesprekken niet klopten", aldus de marktanalist, die vooral wees op de daling van de DAX.

    "Het is beter om sceptisch te zijn over de berichten rond de vredesgesprekken", vindt Hewson. "Het wordt in toenemende mate duidelijk dat de Russische interesse in een akkoord vooral optisch is."

    Het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond leidde voor de Europese beurzen niet tot nieuwe inzichten. Donderdag verhoogde de Bank of England de rente voor de derde maal op rij. Door de verhoging met 25 basispunten noteert de belangrijkste rente nu op 0,75 procent.

    De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot verdere prijsstijgingen voor energie- en andere grondstoffen, merkte de centrale bank op, en zal de wereldwijde verstoringen van de aanvoerketen waarschijnlijk ook verergeren en de onzekerheid over de economische vooruitzichten aanzienlijk vergroten.

    De inflatiedruk zal wereldwijd de komende maanden volgens de centrale bank dan ook aanzienlijk toenemen, terwijl de economische groei in landen die per saldo energie moeten importeren, zoals het VK, waarschijnlijk zal vertragen.

    Volgens analist Naeem Aslam van AvaTrade vindt de markt dat de centrale bank een veel te agressieve houding heeft aangenomen.

    Op macro-economisch vlak was er in de eurozone aandacht voor inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in februari met 5,9 procent. Een voorlopige meting gaf eerder 5,8 procent aan. In januari stond de inflatie in de eurozone op 5,1 procent.

    Olie werd donderdag na een paar dagen van verliezen duurder. Een vat WTI kost bijna 103 dollar, een stijging van zo'n 8 procent.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1113. Het Britse pond steeg licht ten opzichte van de dollar en noteerde op 1,3156.

    Bedrijfsnieuws

    Deliveroo heeft in 2021 de resultaten zien aantrekken, maar verwacht voor het lopende jaar een fors lagere groei. Het aandeel steeg meer dan 6 procent. Rivalen Delivery Hero en Just Eat Takeaway eindigen respectievelijk licht hoger en ruim een procent lager.

    Cineworld kwam met solide jaarcijfers maar de outlook blijft uitdagend. Het aandeel verloor 5 procent in Londen.

    In Parijs deed Pernod Ricard goede zaken, met een plus van ruim 2 procent. Autoproducenten Stellantis en Renault leverden 3 tot 6 procent in.

    In Frankfurt ging Symrise aan kop met een plus van zo'n 2 procent. HelloFresh was hekkensluiter in de DAX en verloor ruim 4 procent.

    Wall Street

    Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street tot een half procent in het groen.

    Bron: ABM Financial News
  13. forum rang 10 voda 18 maart 2022 18:14
    AEX hoger gesloten
    Biden en Xi spreken elkaar over Oekraïne.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,3 procent tot 716,36 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

    Stijgende olieprijzen en geopolitieke ontwikkelingen domineerden vrijdag opnieuw. "De angst van beleggers voor een sterke economische terugval, vanwege de Oekraïneoorlog, lijkt wat af te nemen, terwijl de vrees voor aanhoudend hoge inflatie nog steeds aanwezig is", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping spraken vrijdag tijdens een videogesprek met elkaar. Daarin zou de Chinese leider hebben gezegd dat het conflict in Oekraïne in niemands belang is, meldde persbureau Reuters.

    Xi zei verder dat China en de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid moeten pakken en werk moeten maken van vrede en rust in de wereld.

    Staatssecretaris Antony Blinken zei donderdag al dat Biden aan Xi duidelijk zou maken "dat China de verantwoordelijkheid zal dragen voor alle acties die het onderneemt om de Russische agressie te ondersteunen".

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de export van de eurozone in januari op jaarbasis is gestegen met 18,9 procent, terwijl de import met 44,3 procent steeg. Dit leverde in januari een tekort op van 27,2 miljard euro, tegen een overschot van 10,7 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder.

    De arbeidskosten zijn in de eurozone in het vierde kwartaal met 1,9 procent op jaarbasis gestegen.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de bestaande woningverkopen in de VS in februari zijn gedaald met 7,2 procent tot 6,02 miljoen woningen, terwijl de mediane verkoopprijs op jaarbasis 15,0 procent is gestegen.

    De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in februari weer licht gestegen, nadat ze in januari nog waren gedaald. De Leading Economic Index steeg met 0,3 procent en kwam uit op 119,9

    De euro/dollar noteerde op 1,1061. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1089 op de borden.

    Olie noteerde vrijdag tot 1,3 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 5,3 procent. ASMI, Besi en ASML stegen tot 4,6 procent. Just Eat Takeaway won 5,2 procent.

    ArcelorMittal was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen. Ahold Delhaize verloor 1,7 procent, terwijl NN Group 1,6 procent daalde.

    In de AMX ging WDP aan kop. Het aandeel won 3,3 procent. Corbion steeg 2,5 procent. Aperam verloor 2,0 procent.

    In de AScX schoot Sif 6,0 procent omhoog na cijfers. De Roermondse funderingsspecialist haalde, zoals verwacht, de eigen outlook en rekent op een verdere stijging van de EBITDA in 2022. Toch sprak ING van een matig vierde kwartaal.

    Vivoryon steeg 1,2 procent en zette daarmee de opwaartse trend van de afgelopen dagen voort.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 4.427,54 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 18 maart 2022 18:33
    Europese beurzen hoger richting weekend
    Na eindsprint richting slot.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd na een eindsprint richting het slot. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,9 procent hoger op 454,60 punten, de Duitse DAX steeg 0,2 procent op 14.413,09 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,1 procent in de plus op 6.620,24 punten. De Britse FTSE sloot 0,3 procent hoger op 7.404,73 punten.

    Volgens Michael Hewson van CMC Markets blijft het sentiment kwetsbaar, met het risico op een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne.

    De Europese beurzen wisten deze week veel terrein terug te winnen, hoewel er volgens Hewson weinig zicht is op een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland.

    "We gaan het weekend in met groeiende scepsis of Rusland wel echt interesse heeft in een akkoord", aldus Hewson.

    De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping spraken vrijdag tijdens een videogesprek met elkaar. Daarin zou de Chinese leider hebben gezegd dat het conflict in Oekraïne in niemands belang is, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

    Xi zei verder dat China en de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid moeten pakken en werk moeten maken van vrede en rust in de wereld.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de eurozone in januari bijna 19 procent meer goederen exporteerde, terwijl de import zelfs met zo'n 45 procent toenam. Daardoor ontstond in januari een tekort op de handelsbalans.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1061. WTI-olie noteert rond de 105 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    Hermes steeg ruim een procent na een koopadvies van Bryan Garnier. Te midden van een moeilijke periode voor de sector voor luxegoederen, ziet Hermes er robuust uit, volgens de analisten. LVMH steeg 1,5 procent en sectorgenoot Kering zo'n 2 procent.

    In Parijs deed verder Eurofins Scientific goede zaken, met een plus van bijna 4 procent. ArcelorMittal daalde dik 2 procent.

    In Frankfurt deden maaltijdbezorgers Delivery Hero en maaltijdboxspecialist HelloFresh goede zaken, met winsten van 6 tot ruim 8 procent. Henkel en vastgoedbedrijf Vonovia leverden zo'n 3 procent in.

    In Amsterdam gingen techaandelen aan de leiding. Besi won zo'n 4,5 procent en Just Eat Takeaway ruim 5 procent, op de voet gevolgd door Prosus met ook een winst van zo'n 5 procent.

    Wall Street

    Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street overwegend hoger, met een plus van ruim een procent voor de Nasdaq.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 19 maart 2022 08:47
    AEX weer boven 700 punten

    Door ABM Financial News op vrijdag 18 maart 2022
    Views: 2.241

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week weer boven de 700 punten gestegen. Bij een slot van 716,36 punten op vrijdag, won de AEX op weekbasis meer dan 6 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op het Damrak op 674,80 punten, toen een winst van 0,5 procent.

    Aan de stevige correctie in de AEX lijkt een einde te komen, nu de koers een eerste sterke stijging laat zien, volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets.

    Toch betekent het volgens de technisch analist niet automatisch dat dalende koersen tot het verleden behoren. "We verwachten een rommelige markt zonder echte trend onder hoge volatiliteit", aldus Van den Akker.

    De handelsweek stond in het teken van de zorgen over de corona uitbraak in China en de mogelijke gevolgen voor de aanvoerketen, die nog altijd veel verstoringen kent.

    Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de belofte van financiële beleidsmakers in China om de kapitaalmarkten stabiel te houden. "Naast de belofte van marktstabiliteit, zei een vergadering van Chinese bestuurders dat de natie zal zorgen voor een toekomstgericht monetair beleid en ernaar zal streven om de risico's te beheersen die voortkomen uit de onroerendgoedsector", aldus Wiersma.

    Verder hielden beleggers het nieuws rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. Midweeks optimisme over een mogelijk staakt-het-vuren, maakte richting het eind van de week plaats voor onduidelijkheid over hoe de gesprekken verlopen.

    Vrijdagmiddag stond een gesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en diens Amerikaanse evenknie Joe Biden gepland.

    De Chinese president Xi Jinping vindt dat het conflict in Oekraïne in niemands belang is. "De crisis in Oekraïne is niet iets dat we willen zien", zei Xi volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

    Langverwachte renteverhoging Fed

    Conform de verwachting verhoogde de Federal Reserve afgelopen week de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,25 procentpunt naar 0,50 procent.

    Daarnaast bleek uit de zogeheten dot plot dat de Fed dit jaar nog zes renteverhogingen verwacht. Dit was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank conform de verwachting en dus ingeprijsd.

    De Fed zei tevens te verwachten dat het binnenkort een plan zal aankondigen voor het verkleinen van zijn balans ter waarde van 9 biljoen dollar.

    Bank of England houdt koers

    Deze week verhoogde ook de Bank of England de rente. Dat was voor de derde maal op rij. Door de verhoging met 25 basispunten noteert de belangrijkste rente nu op 0,75 procent.

    De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot verdere prijsstijgingen voor energie- en andere grondstoffen, merkte de centrale bank op, en zal de wereldwijde verstoringen van de aanvoerketen waarschijnlijk ook verergeren en de onzekerheid over de economische vooruitzichten aanzienlijk vergroten.

    De inflatiedruk zal wereldwijd de komende maanden volgens de centrale bank dan ook aanzienlijk toenemen, terwijl de economische groei in landen die per saldo energie moeten importeren, zoals het VK, waarschijnlijk zal vertragen.

    Volgens analist Naeem Aslam van AvaTrade vindt de markt dat de Britse centrale bank een veel te agressieve houding heeft aangenomen.

    WTI kostte vrijdag rond de 104 dollar per vat, na een flinke dip eerder in de week. Op weekbasis noteert de WTI-olieprijs zo'n 5 procent lager.

    De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1027 en daarmee op weekbasis een procent hoger.

    Stijgers en dalers

    Chipmakers zaten deze week in de lift. Besi steeg bijna 20 procent, ASMI ruim 18 procent en ASML ruim 12 procent, nadat Intel bekendmaakte flink te zullen investeren in Europa.

    Prosus steeg zo'n 6 procent, ondanks problemen bij het Chinese Tencent, waarin het grootaandeelhouder is. JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor Prosus van Overwogen naar Neutraal met een bijna halvering van het koersdoel tot 47,00 euro.

    Er waren weinig dalers in de AEX deze week. Shell sloot de rij met een verlies van 1,5 procent en Philips daalde licht op weekbasis.

    In de AMX ging Inpost aan kop, met een plus van bijna 14 procent. Alfen leverde ruim 4 procent in.

    Fagron steeg 2 procent op weekbasis na het presenteren van een nieuwe groeidoelstelling tijdens een beleggersdag. ABN AMRO Oddo vond de groeidoelstelling van 8 procent per jaar weinig verrassend.

    In de AScX schoot Sif 17 procent omhoog na cijfers. De Roermondse funderingsspecialist haalde, zoals verwacht, de eigen outlook en rekent op een verdere stijging van de EBITDA in 2022. Toch sprak ING van een matig vierde kwartaal.

    Vivoryon en CM.com wonnen respectievelijk bijna 16 en meer dan 20 procent op weekbasis.

    ForFarmers steeg deze week zo'n 3 procent. Het veevoerbedrijf besloot het inkoopprogramma van eigen aandelen tijdelijk op te schorten vanwege de toegenomen onzekerheid rondom de grondstof- en gasprijzen.

    Pharming verloor deze week ruim 4 procent na het openen van de boeken en was daarmee de hekkensluiter onder de smallcaps. De winst en omzet stonden in het afgelopen jaar onder druk. Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar groei voor de verkopen van Ruconest, met een percentage in enkele cijfers. De voorbereidingen voor Leniolisib zullen significante effecten hebben op de winstgevendheid, waarschuwde Pharming.

    Het lokaal genoteerde Core Laboratories verloor deze week 7 procent na een winstwaarschuwing. Ease2pay won bijna 10 procent, nadat de tankapp van het bedrijf werd geselecteerd door leasemaatschappij ALD.

    Bron: ABM Financial News
  16. forum rang 10 voda 22 maart 2022 06:23
    ArcelorMittal en Shell uitblinkers op lichtgroen Damrak

    Door ABM Financial News op maandag 21 maart 2022
    Views: 3.356

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger geëindigd. De AEX sloot 0,3 procent in het groen op 718,37 punten.

    Andre Brouwers van Het Beleggingsfonds meent dat beleggers nog een roze bril op hebben. Maar de AEX krijgt volgens hem op 735 punten te maken met serieuze weerstand.

    “De inflatie en rente zijn serieuze problemen die nog eens worden verergerd door de oorlog in Oekraïne”, aldus Brouwers.

    “Als de belegger zijn roze bril af doet, klopt de werkelijkheid dan nog met zijn perceptie”, aldus Brouwers. Hij denkt dat het wellicht tijd wordt om in plaats van ‘buy the dip’ over te stappen op ‘sell the rally’.

    Beleggers moesten het maandag stellen zonder veel macronieuws. Uit Duitsland kwam het nieuws dat de producentenprijzen afgelopen maand enorm hard stegen. Verder bleek de Chicago Fed index iets gedaald, maar nog altijd te wijzen op een groei boven het langjarig gemiddelde.

    De euro/dollar handelde op 1,1031 en olie werd bijna 6 procent duurder.

    Europa zou, in navolging van de VS, overwegen om een ban op Russische olie te zetten.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees daarnaast op aanvallen van de Houthi-rebellen op een installatie van oliegigant Aramco in Saoedi-Arabië afgelopen weekend. "Een deel van de productie lag een tijd plat", aldus Hewson. "Dit laat zien dat de oliemarkt kampt met veel onzekerheden."

    Stijgers en dalers

    Dankzij de oplopende olieprijs won het aandeel Shell maandag bijna 5 procent. ArcelorMittal deed het net iets beter met een koersstijging van 5,5 procent.

    Techaandelen Prosus en Just Eat Takeaway daalden ruim 5 procent.

    In de Midkap was OCI koploper met een koerswinst van ruim 6 procent. Aperam en AMG volgden met winsten van 2,5 en 4 procent. WDP en InPost daalden zo'n 3 en 4 procent.

    Bij de smallcaps ging B&S Group aan de leiding met een stijging van ruim 3 procent. Bouwers BAM en Heijmans wonnen 1,5 tot 2,5 procent. TomTom en CM.com daalden zo'n 2 tot 3 procent.

    Wall Street

    Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de hoofdindexen in de VS tot een procent lager.

    Bron: ABM Financial News
  17. forum rang 10 voda 22 maart 2022 06:24
    Europese beurzen sluiten verdeeld

    Door ABM Financial News op maandag 21 maart 2022
    Views: 2.037

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag verdeeld geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot fractioneel hoger op 454,79 punten, de Duitse DAX verloor 0,6 procent op 14.326,97 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,6 procent in de min op 6.582,33 punten. De Britse FTSE sloot 0,5 procent hoger op 7.442,39 punten.

    Marktanalist Michael Hewson sprak van een terughoudende start van de week voor de Europese beurzen. De olieprijzen trokken verder aan, onder meer door aanvallen van de Houthi-rebellen op een installatie van oliegigant Aramco in Saoedi-Arabië afgelopen weekend.

    "Dit laat zien dat de oliemarkt kampt met veel onzekerheden", aldus Hewson. WTI steeg maandag zo'n 6 procent.

    Het sentiment rond Oekraïne blijft de markten ondertussen bezig houden, aldus Hewson. Het nieuws van de dag is dat de Oekraïense regering een ultimatum van Rusland om de havenstad Marioepol op te geven, verwierp.

    Hewson wees ook op een bericht van de Bundesbank, waarin de Duitse centrale bank berekende dat de Russische invasie van Oekraïne de economie in Duitsland mogelijk zal raken.

    "Door de hoge energieprijzen zal de economische groei in het tweede kwartaal mogelijk veel zwakker zijn dan verwacht", aldus Hewson.

    Op macro-economisch vlak bleken de Duitse producentenprijzen in februari hard te zijn gestegen. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 25,9 procent op. Dit was iets meer dan in januari.

    Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank benadrukte in een toespraak maandag in Parijs dat er geen elementen van stagflatie zichtbaar zijn in de eurozone.

    Zelfs in het meest zwarte scenario, wanneer olie- en gas uit Rusland geboycot worden en de oorlogssituatie verslechtert en lang aanhoudt, zou de eurozone nog met 2,3 procent moeten groeien, aldus Lagarde.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1031.

    Bedrijfsnieuws

    Volkswagen is in China een joint venture gestart met twee lokale bedrijven, gericht op de aanvoer van grondstoffen voor batterijen in elektrische auto's. Volkswagen x procent.

    In Frankfurt deed ook BMW goede zaken in de DAX, met een winst van ruim 2 procent. Delivery Hero had een lastige dag en leverde zo'n 7 procent in. Berenberg verlaagde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 160 naar 75 eurol.

    De tekorten in de halfgeleiderindustrie kunnen nog twee jaar lang aanhouden, waardoor uitbreidingsplannen van chipbouwers in het water vallen. Hiervoor waarschuwde CEO Peter Wennink van ASML in gesprek met de Financial Times. In Amsterdam sloten de chipaandelen Besi, ASMI en ASML toch tot een procent hoger.

    Drie commissarissen van Credit Suisse, onder wie de vicevoorzitter, hebben zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld en worden vervangen door drie nieuwe kandidaten. Het aandeel sloot nagenoeg onveranderd.

    In Brussel viel de koerswinst van Proximus op. Het aandeel steeg meer dan 3 procent.

    In Parijs was ArcelorMittal koploper met een plus van ruim 5 procent en was Veolia Environnement hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van bijna 4 procent.

    Wall Street

    Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street tot een procent lager.


    Bron: ABM Financial News
  18. forum rang 10 voda 23 maart 2022 06:45
    Financials helpen AEX aan mooie winst

    Door ABM Financial News op dinsdag 22 maart 2022
    Views: 4.315

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger geëindigd. Bij een slot van 728,27 punten, steeg de AEX 1,4 procent.

    Het was een prima dag voor financials. Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de aantrekkende rentes op de obligatiemarkten, nadat er meer hawkish geluiden kwamen vanuit de Federal Reserve, waaronder van voorzitter Jerome Powell, over het sneller verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen.

    "Slechts een paar dagen had Powell blijkbaar nodig om zich ineens veel drukker te maken over de historisch hoge inflatie", zo stelde Wiersma. "Wat hierbij ongetwijfeld zal hebben meegespeeld, is dat de financiële markten vorige week nauwelijks reageerden op de renteverhoging. Dat zal voor Powell een signaal zijn geweest dat de Fed de geldkraan nog wat sneller dicht kan draaien om de inflatie te beteugelen."

    De Amerikaanse tienjaarsrente noteert dinsdag op 2,37 procent en daarmee het hoogste niveau in bijna drie jaar. Opvallend is dat de driejaars- en vijfjaarsrente hoger noteren, op 2,38 procent. De rente op leningen met een looptijd van twee jaar staat nu op 2,18 procent.

    Beleggers letten op de inverse rentecurve, waarbij de rente op kortlopende leningen hoger is dan op langlopende obligaties. Dat zou een voorbode kunnen zijn van een aanstaande recessie.

    Volgens analist Susannah Streeter van broker Hargreaves Lansdown is er nog geen sprake van volledige paniek op de obligatiemarkten na de opmerkingen van Powell, maar "de zorgen nemen toe", gezien de oplopende rentes.

    De Duitse tienjaarsrente staat dinsdag op 0,51 procent.

    Ondertussen blijven beleggers ook bezig met de situatie in Oekraïne en de vredesgesprekken tussen Kiev en Moskou.

    Marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank merkt op dat het proces traag verloopt en benadrukte dat er nog altijd geen akkoord is.

    WTI-olie werd ruim een procent goedkoper en kostte dinsdag rond de 108 dollar per vat. De euro/dollar noteerde op 1,1015.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen deden financials NN, ING en Aegon goede zaken, met winsten van 2 tot 5 procent. Prosus en Unibail-Rodamco-Westfield stegen zo'n 3,5 procent.

    Just Eat Takeaway, dat een wereldwijde intensivering van de samenwerking met McDonald's aankondigde, won meer dan 3 procent. De verliezen waren vrij beperkt. IMCD verloor ruim een half procent en was daarmee hekkensluiter.

    Philips steeg een procent, nadat het opnieuw beademingsapparaten moest terugroepen. Het gaat dit keer om een terugroepactie van 310 apparaten in de VS.

    In de AMX wonnen AMG en Aperam ruim 3 procent en Inpost 5 procent.
    Fagron was met een verlies van 1,5 procent de grootste daler. Vopak verloor meer dan een half procent.

    In de AScX won Ebusco zo'n 6 procent. CM.com, Vivoryon en Heijmans lieten ruim een half procent gaan.

    Wall Street

    Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen keurig in het groen, met een winst van 1,5 procent voor de Nasdaq.

    Bron: ABM Financial News
  19. forum rang 10 voda 23 maart 2022 06:46
    Europese beurzen sluiten hoger

    Door ABM Financial News op dinsdag 22 maart 2022
    Views: 2.466

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, met winsten voor aandelen van banken nadat Jerome Powell aankondigde dat de rente agressiever omhoog kan.

    De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,9 procent hoger op 458,65 punten. De Duitse DAX steeg 1,0 procent to 14.473,20 punten. De Franse CAC 40 eindigde 1,2 procent hoger op 6.659,41 punten en de Britse FTSE100 beperkte de stijging tot 0,5 procent op 7.476,72 punten.

    Powell zei maandag dat sneller bewegen waarschijnlijk gepast is voor de Federal Reserve, omdat de inflatie zeker zal blijven pieken naar nieuwe records voor de afgelopen decennia, omdat de nieuwste cijfers nog niet eens meenemen dat de prijzen van olie en grondstoffen en olie door de oorlog fors hoger zijn."

    Een sneller stijgende rente is gunstig voor banken, die de afgelopen jaren hun rentebaten onder druk zagen staan door de extreem lage marktrentes. De aandelenmarkten schrokken even van de havikachtige teksten, maar herstelden zich redelijk snel.

    Rusland voerde intussen zijn aanvallen vanuit de lucht en vanaf zee op verschillende locaties in Oekraïne op. Een belangrijk doelwit van Poetins agressie, de kuststad Marioepol, is grotendeels verwoest maar is na weken van bombardementen nog altijd niet in Russische handen gevallen.

    De steun voor een boycot van Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne groeit in Europa, volgens betrokken diplomaten. Dit zou een aanzienlijke koerswijziging zijn die de economische druk op Moskou verder zou opvoeren. Een akkoord is nog ver weg, omdat veel Europese landen waaronder Duitsland nog erg afhankelijk zijn van energie uit Rusland.

    Staalconcern ArcelorMittal liet weten geen grondstoffen uit Rusland meer te zullen afnemen. Ongeveer eenvijfde van de steenkool die het bedrijf gebruikt komt uit Rusland.

    BlackRock waarschuwt intussen dat de oplopende inflatie betekent dat beleggers meer compensatie willen voor het risico van staatsobligaties. "De inflatieverwachtingen kunnen losslaan uit hun ankers en omhoog schieten als markten en consumenten het vertrouwen verliezen dat de centrale banken de prijzen in bedwang kunnen houden", aldus BlackRock.

    Uit de eurozone kwam dinsdag één cijfer en dat betrof het overschot op de lopende rekening over januari, dat op maandbasis stabiel bleef op 23 miljard euro.

    De industriesector van de eurozone zal waarschijnlijk de grootste schade lijden van de oorlog in Oekraïne en zou in de komende maanden zelfs kunnen krimpen, volgens Capital Economics. De exportvraag zou zwakker zijn, aanvoerketens opnieuw verstoord, en de energieprijzen zijn veel hoger geworden. Dankzij de groeiende dienstensector rekenen de economen toch op economische groei dit jaar.

    De macro-economische agenda van dinsdag was voor de Verenigde Staten leeg.

    De olieprijs daalde. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 2 procent in het rood op 107,86 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 114,28 dollar werd betaald, een daling van 1,1 procent.

    De euro/dollar noteerde op 1,1015. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een een vrijwel gelijke stand van 1,1014 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Banken profiteerden van de havikachtige uitspraken van de Fed. ING sloot 3 procent hoger en Deutsche Bank werd 5 procent duurder. Ook verzekeraars zoals Axa, Allianz, Munich Re en Hannover Rück varen wel bij een hogere rente.

    Prosus was een sterke stijger in Amsterdam, na een positief rapport van Credit Suisse. De dip in maaltijdbezorgaandelen biedt overnamekansen en het belang in Tencent zou ondergewaardeerd zijn. Het aandeel steeg meer dan 3 procent. Tencent komt woensdag met cijfers.

    Palfinger, maker van hijskranen uit Oostenrijk, gaf maandagavond een tweede winstwaarschuwing af in twee maanden, omdat de oorlog in Oekraïne een negatief effect op de omzet en winst zal hebben.

    De crisis versterkt problemen rond de beschikbaarheid van vrachtwagens en onderdelen en ook verkoopt het bedrijf veel kranen aan Rusland. De productie zal komende weken worden teruggeschaald.

    Kingfisher meldde een aanzienlijk hogere winst en omzet over het afgelopen boekjaar, wat beter was dan verwacht. Het aandeel daalde toch meer dan 6 procent.

    Air Liquide heeft plannen tot en met 2025 bekendgemaakt. De omzet moet met 5 tot 6 procent per jaar groeien en de investeringen bedragen in deze periode 16 miljard euro.

    Fortum verkoopt een belang van 50 procent in Noors verwarmingsbedrijf voor 1,1 miljard dollar.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag hoger. de S&P500 index steeg 0,8 procent.

    Bron: ABM Financial News
  20. forum rang 10 voda 24 maart 2022 05:25
    AEX sluit in het rood ondanks koerswinst Shell

    Door ABM Financial News op woensdag 23 maart 2022
    Views: 4.070

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, terwijl Shell profiteerde van de olieprijs die weer stevig opliep door een mogelijke Europese boycot op Russische olie.

    De AEX index eindigde 0,9 procent lager op 721,81 punten.

    "De veerkracht van de aandelenbeurzen bleek de afgelopen dagen indrukwekkend", stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Ondanks oplopende rentes in de afgelopen twee weken."

    "Aandelenbeleggers lijken niet te schrikken van de steeds havikachtiger geluiden vanuit het kamp van de Fed", zei ook beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. De Amerikaanse hoofdgraadmeter is volgens hem inmiddels uit zijn dalende trend gebroken. "De S&P staat nog slechts 5 procent onder zijn recordstand van begin dit jaar."

    André Brouwers van Het Beleggingsinstituut denkt dat het sterke herstel van de aandelenmarkt niet goed overeenkomt met de onderliggende situatie. "Eerst reageert de beurs positief, omdat de rente van de Fed met maar een kwart procent omhoog gaat, en als een paar dagen later blijkt dat het stappen van 50 basispunten gaan worden, dan wordt dat weer positief uitgelegd, omdat de Fed dan de inflatie goed onder controle krijgt. Dat is natuurlijk erg tegenstrijdig."

    Brouwers ziet een belangrijke weerstand voor de AEX op 735 punten. Dan moet de beurs tegen iets aanlopen waardoor de trend weer omlaag gaat en dat kan best wel eens veel verder omlaag zijn dan 700 punten, vermoedt de beleggingsspecialist.

    Volgens Brouwers gaapt er een enorm gat tussen de hoge inflatie en de lage rente en hebben de centrale banken zitten slapen. Het is nog erg onzeker wat de oorlog, de hoge inflatie, de hoge energieprijs en de stijgende rente gaan doen met de resultaten van bedrijven en met de economische groei, zegt Brouwers.

    Hij denkt zelf dat de olieprijs niet meer heel hard zal stijgen, en dat het tekort aan olie weer afneemt als de economie door de hoge prijzen minder snel groeit. Maar er blijft een kans dat de olieprijs nog veel verder stijgt, en daar is men bang voor, aldus de beleggingsexpert.

    De olieprijs steeg woensdag weer sterk, met 5 procent tot 115 dollar voor een vat WTI ruwe olie op Nymex. De Amerikaanse olievoorraden daalden vorige week met 2,5 miljoen vaten. Ook Brent-olie werd dik 5 procent duurder op 122 dollar voor levering van een vat ruwe olie in mei.

    Donderdag komt de NAVO in Brussel bijeen voor een spoedvergadering met de leiders van de G-7. Er komen mogelijk nieuwe sancties van de VS en Europa om Rusland te bewegen tot stoppen met de oorlog in Oekraïne.
    Rusland liet intussen weten de olie naar "niet-bevriende" landen voortaan in roebels te willen afrekenen in plaats van dollars.

    Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,1005.

    Vanochtend bleek het vertrouwen van Nederlandse consumenten opnieuw te zijn gedaald sinds de oorlog in Oekraïne. Ook liep de Britse inflatie in februari sterker op dan voorzien en stegen de producentenprijzen hard.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen won Shell 3,6 procent, na positieve rapporten van Deutsche Bank en Bank of America, en dankzij de stijging van de olieprijs.

    Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van 20,38 naar 25,51 pond, mede dankzij een 20 procent hogere raming voor de olieprijs dit jaar, en een verdubbeling van de verwachte aardgasprijs in de komende jaren. Volgens analist James Hubbard heeft de oorlog in Oekraïne blootgelegd hoe krap de energiemarkt is. Bank of America bestempelt Shell als favoriet energie-aandeel sinds de oorlog uitbrak, omdat hete relatief goed vertegenwoordigd is in de krappe markt voor vloeibaar gemaakt aardgas, of LNG. Russische gas is nu nog goed voor 40 procent van het Europese gasverbruik en de EU wil dat terugbrengen naar nul.

    Aegon won 2,6 procent, nadat de verzekeraar de verkoop van de Hongaarse activiteiten afrondde. Het geld wordt gebruikt om de schuld te verlagen en om eigen aandelen in te kopen. Analisten van Citi denken dat er nog wel iets meer in het vat zit op beide terreinen.

    Prosus leverde 4,8 procent in na de jaarcijfers van Tencent. Het Chinese Tencent sprak van een "uitdagend jaar" met lagere omzetgroei door maatregelen om het bedrijf op de lange termijn "duurzaam" te maken. Deze maatregelen zouden het Chinese internet structureel gezonder maken, "met een betere focus op waarde, technologische innovatie en sociale verantwoordelijkheid", aldus Tencent. De omzet groeide 16 procent en de winst met 41 procent. Prosus heeft een flink belang in Tencent.

    Ook Just Eat Telecom was weer een grote verliezer, ditmaal met 4,4 procent. Maaltijdbezorgers staan al enige tijd onder druk.

    In de AMX wonnen OCI en Galapagos ruim 3 procent. Aperam en WDP verloren respectievelijk juist 3 en 4 procent.

    Onder de kleinere aandelen won Ebusco 3 procent, maar leverde Forfarmers 5 procent in.

    Het lokaal genoteerde Avantium daalde 6 procent na cijfers. De kaspositie zal volgens ING nog jarenlang een punt van aandacht zijn.

    Renewi sloot vrijwel vlak, ondanks een positieve winstwaarschuwing. Renewi verhoogde de outlook voor het boekjaar dat op 31 maart eindigt in januari al naar een onderliggende EBIT van minimaal 120 miljoen euro. Woensdag liet het bedrijf weten dat het meer wordt, zonder een concreet cijfer te noemen.

    Bron: ABM Financial News
5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 201 202 203 204 205 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links