Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: beleggen in het duister

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 13 maart 2022 16:39
    USA heeft zelf voldoende olie. Europa heeft het grote probleem!
    En ook voor de toekomst zijn we 100% afhankelijk van Rusland China. Die domineren ook de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor veel hernieuwbare energie en opslag. Denk ook aan het Belt & Road gebeuren, waarbij China de kobalt redelijk heeft veiliggesteld in Congo.

    Tot slot mist de nikkel short squeeze/ prijsvervijfvoudiging! Afgelopen vrijdag geen nikkelhandel ook. Gaat om heel veel geld en 1 Chinees!!
  2. taurus86 13 maart 2022 17:56
    Krijg ik toch een ingeving van jewelste! Misschien heeft Poetin wel de eerste quantum computer tot zijn beschikking.
    Als alle variabelen die hierboven genoemd worden, worden meegewogen, dan klopt het spelletje van Poetin beter, dan de "Yankee version".
    Straks komt hij met Banded Pack aankopen. Géén Olie dan ook geen graan, kalium, nikkel, vanadium, alleen maar vluchtelingen.
    Help!!!
  3. forum rang 4 Jelle Trader 13 maart 2022 18:25
    "Het slimme geld doet even niets,…"

    Afgelopen periode werd de internationale gemeenschap voortdurend ‘gepast’ voorzien van nieuwsitems door Rusland, maar ook diens opponent Oekraïne. Gepast om reden dat beide partijen inhoud- en tijdstip van presentatie bepalen en regisseren. In oorlogstijd heeft het verstrekken- en delen van ‘nieuws’ een volstrekt ander doel dan nieuwsvoorziening in vredestijd. Onjuiste informatie verspreiden heeft bewust een beoogd militair doel en kan betrokken tegenstanders c.q. toekijkende neutrale partijen misleiden.

    Nieuws dat tijdens gesprekken voortgang wordt geboekt en de oorlog spoedig beëindigd wordt, dient om die reden dan ook met de nodige scepsis worden bezien. Financiële markten zijn echter zeer gevoelig voor dergelijk nieuws, immers, specifiek nieuws kan het verloop van olie- en gasprijzen, en voorts toekomstige verwachte inflatie en renteniveaus, sterk beïnvloeden.

    Tijdens oorlogshandelingen, welke grote maatschappelijke, financiële en economische onzekerheid met zich meebrengt, noopt institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, aandelenbeleggingsfonds beheerders enz.) zich te onthouden van aan- en verkoophandelingen. Louter enerzijds om reden dat dit geborgd is hun company manifest. Daarnaast is de beleggershorizon van dergelijke instituten vrijwel perpetueel waardoor de factor tijd beduidend minder negatieve invloed heeft op het geprognotiseerde toekomstig rendement.
    Met andere woorden: factor tijd deert hen veel en veel minder. Dus, het ‘slimme geld’ doet dus even niets waardoor er grote bied- en laatorders ontbreken in de orderboeken hetgeen buitensporige koersuitslagen ten gevolg geeft met relatief kleine omzetten.

    Afgelopen week heeft de beurs een forse upswing te zien gegeven na dagen ervoor substantieel gedaald te zijn, doch is hersteld op enkel op (markt/positie)technische redenen. De recente oorlogshandelingen van Rusland en de opgelegde sancties werken vertragend en verlammend voor de Russische economische groei, maar ook voor de Westerse economieën. Energie, voedsel en ruwe materialen prijzen schieten omhoog wat inflatie aanwakkert bij lagere economische groei. Interestvoeten tenderen omhoog, wat kan uitmonden in een recessie. Lagere economische groei, duurdere kostprijzen, krimpend marktaandeel en buitensporig gefinancierde beursgenoteerde ondernemingen krijgen sowieso mogelijk te maken met lagere omzet- en winstvooruitzichten. Het is aannemelijk dat ook hun outlook een tamelijk ingetogen- en weinig positiefvol karakter zal kennen.

    Nog iets, juist in deze kritische fase hebben de verschillende internationale centrale banken besloten de monetaire verruimingen af te bouwen en deze spoedig te gaan beëindigen. Gratis geld is dus verleden tijd. Het lijkt erg waarschijnlijk dat de gehanteerde economische modellen onderhevig zijn aan behoorlijke slijtage.
    Een gevolg kan zijn dat binnen afzienbare tijd beursgenoteerde bedrijven met afboekingen naar buiten komen met de melding dat Russische deelnames, joint ventures en/of andere lucratieve handelsconstructies, tot het verleden zullen gaan behoren en om die reden afgeboekt zullen gaan worden. In ieder geval valt voor een aantal beurs NV’s een belangrijk afzetgebied weg.

    Dan nog even dit. Institutionele beleggers werken met zgn.(SWOT) handelsmodellen. Input bestaat uit o.a. verwachte interestvoeten, verwachte inflatie, verwachte economische groei, inschatting beleid huidig politiek en geopolitiek klimaat, enz.
    Dit is redelijk goed te kaderen, met in begrip van berekende geschatte tresholds op basis van standaarddeviatie, echter er is één zwaarwegend component wat zich nooit laat kaderen in een model: consumentenvertrouwen! Vertrouwen in de ruimste zin hiervan is bepalend voor economische voortgang.
    Samen met jullie hoop ik niet dat de situatie verslechtert, energieprijzen op een hoog niveau blijven, grondstoffen niet te duur blijven of schaars worden, inflatie en interestvoeten beheersbaar blijven. Iets in mij zegt dat het ergste nog moet komen. De ‘Economische natuur’ moet nog zijn evenwicht vinden. Zwakke en overgefinancierde partijen zullen mogelijk sneuvelen ten faveure van de meer conservatieve en om die reden meer concurrerende partijen. Primaire beleggers hebben de schade en schrik inmiddels ervaren. De secundaire beleggers, deelnemers in aandelenbeleggingsfondsen, ‘kijken het nog even aan,….’ Maar zullen mogelijk later alsnog eieren voor hun geld kiezen om reden dat geïnvesteerde vermogens dusdanige verliezen oplopen maar ook het levensonderhoud met de dag duurder wordt.

    Ik wens u een goede week toe. Tip: Bepaal je stops en maximaal aanvaardbare verlies van tevoren en houd je aan je plan!
    Good luck en happy trade.

  4. mok 13 maart 2022 19:51
    Dus iemand moet de schuld krijgen voor de inflatie. In ieder geval kan dat Biden niet zijn, die is daar veel te kort president voor. Volgens mij is het simpelweg het herstel van de economie na de Corona periode. Plotseling gaat alles een versnelling hoger, iets wat in deze complexe economie met strakke aanvoerlijnen en krappe voorraden (werkkapitaal) direct tot meer vraag dan aanbod leidt. Daarmee is kerninflatie net zo hoog als algehele inflatie. Normaal zou dat tijdelijk zijn, maar de oorlog in Oekraïne, maar ook de belachelijke lockdowns in China, gooien nu roet in het eten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links