Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ACOMO AEX:ACOMO.NL, NL0000313286

  • 17,760 16 apr 2024 10:53
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 17,600 - 17,760
  • 5.156 Gem. (3M) 19,7K

ACOMO 2022

353 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. JoopVisser1 6 maart 2022 23:27
    Van de site van de VEB(4 maart 2022)

    Het bedrijf uit de AScX-index, voluit Amsterdam Commodities N.V., gaat weer dividend uitkeren nadat het hier vorig jaar niet van kwam door een grote overname. De nieuwe ceo Kathy Fortmann ziet de grote kracht in de gezonde producten en het vermogen om ook in uitdagende omstandigheden te kunnen voldoen aan de vraag van de klant. Het bedrijf is de laatste jaren steeds groter geworden, wat de vraag oproept of er voldoende focus is.

    Acomo deed in 2010 enkele grote overnames, waarmee het zich volledig richtte op de handel in voedingsmiddelen als noten, zaden en thee. Hierdoor groeide het van een omzet onder de 200 miljoen euro in 2009 naar ongeveer 1,25 miljard euro vorig jaar. Vanaf 2016 bleven de resultaten echter hangen en zat er ook weinig muziek in het aandeel. Met de overname en integratie van Tradin Organic vorig jaar lijkt daar verandering in te zijn gekomen.

    Het al brede productenpalet is daarmee nog verder uitgebreid. Acomo is nu actief in meer dan zeshonderd verschillende producten, van noten, zaden en kruiden, tot thee en een notenvrij alternatief voor pindakaas. Het heeft twaalf zelfstandige dochterondernemingen. Deze handelen in de producten en bewerken en verpakken ze. De grote merkenproducenten van levensmiddelen behoren tot het klantenbestand, evenals retailers.

    Vorig jaar boekte Acomo 62 miljoen euro nettowinst op bijna 1,3 miljard euro omzet. Daarmee ging het voor het eerst door de grens van 1 miljard euro. Tegelijk kreeg het bedrijf met de van oorsprong Amerikaanse Kathy Fortmann ook weer een ceo. Na het vertrek van Erik Rietkerk in 2017 werd die functie erbij gedaan door cfo Allard Goldschmeding.

    Fortmann vertelt in een interview hoe zij als nieuwkomer naar Acomo kijkt, hoe het bedrijf het in de coronacrisis heeft gedaan en gaat in op de kansen die zij ziet na de overname van Tradin Organic.

    1. Acomo is heel breed. Wat is volgens u de kern als het gaat om het verdienmodel?
    “Wij zijn heel goed in het verbinden van de producenten van plantaardige producten met onze klanten en hun consumenten die deze producten willen hebben. Onze teams zorgen ervoor dat die producten beschikbaar zijn als onze klanten ze nodig hebben. Dat draait niet alleen om wachten tot de klant om ons product vraagt, maar ook om vooruitkijken en anticiperen op de ontwikkeling van de vraag.”

    2. Is dat in de coronacrisis gelukt?
    “Het afgelopen jaar waren er veel problemen met het aanbod van de producten en in het transport. Wij zijn in staat geweest om aan de vraag te voldoen, waar andere leveranciers daarmee worstelden. We hebben er nieuwe klanten bij gekregen, waaronder ook partijen die dachten dat ze het zelf konden doen, en nu terug zijn gekomen. Bedrijven die in goede tijden dachten dat ze de inkoop zelf konden doen, zijn erachter gekomen dat dit toch niet zo makkelijk is. Ze liepen tegen problemen aan en kwamen daarom weer naar ons toe.”

    3. U kon aan de vraag tegemoetkomen omdat u producten op voorraad had liggen?
    “In vrijwel alle omstandigheden hebben wij verschillende leveranciers op verschillende plekken in de wereld. Of we hadden het product inderdaad in opslag, of op het water in schepen. Wij halen de grondstoffen ook nooit van een enkele plek. Afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld ook te maken met de gevolgen van stormen bij de aanvoer van kokos op de Filippijnen. We moeten er dan voor zorgen dat we andere leveranciers elders in de wereld hebben.”

    4. Wat is volgens u het grootste risico voor het verdienmodel van Acomo?
    “Dat is als we maar één leverancier zouden hebben op één plek in de wereld. En dat er dan in zo’n oorsprongsland waar onze producten vandaan komen flinke onrust is. Daar hebben we geen controle over en dat kunnen we niet voorzien. De manier om daarmee om te gaan, is ook weer om meerdere aanbieders te hebben. We moeten niet te veel afhankelijk zijn van een enkele producent. Daarnaast gaat het om zaken als klimaatverandering.”

    5. Wat voor klimaatrisico’s loopt het bedrijf en hoe gaat u daarmee om?
    “Wat we zeker weten, is dat de voedselproductie sterk afhankelijk is van klimaatverandering. En dat bepaalt welke gewassen ergens wel of niet worden verbouwd. Het is voor ons vooral belangrijk om goed op de hoogte te zijn van die mogelijke veranderingen en ik denk dat onze handelaren precies weten wat er speelt.”

    6. De overname van Tradin Organic is door het bedrijf beschreven als een transformationele overname, een stap die zorgt voor een soort gedaanteverandering. Wat betekent dat precies?
    “Het heeft de omvang van de onderneming aanzienlijk vergroot. Ik denk dat dit op zich al transformationeel is. Een kleine overname zou ik nooit zo noemen. Daarnaast brengt het ons dichter bij een belangrijke trend in het consumentengedrag, de beweging richting natuurlijke en biologische producten.”

  2. JoopVisser1 6 maart 2022 23:27
    In twee delen.

    7. De bedrijven binnen Acomo opereren onafhankelijk van elkaar. Wordt dat anders met de activiteiten van Tradin Organic?
    “We willen ervoor zorgen dat we de kennis van Tradin Organic goed gebruiken. Als een van onze bedrijven een verzoek krijgt voor een biologisch product dat Tradin Organic kan leveren, dan is het het beste om te kijken of zij dat kunnen doen. Ik denk daarnaast dat er wel meer gebieden zijn waar we kunnen onderzoeken of onze bedrijven samen willen werken. Bijvoorbeeld als het gaat om talentontwikkeling denk ik dat het interessant kan zijn. Iemand die in een van de grotere bedrijven een commerciële rol heeft, zou bijvoorbeeld directeur kunnen worden bij een van de kleinere bedrijven.”

    8. Ziet u meer kansen voor samenwerking?
    “Het gaat daarbij vooral om de vraag op welke terreinen we vergelijkbare behoeftes hebben. HR is daar een voorbeeld van, maar het kan ook op het gebied van IT zijn. Dat betekent niet dat elk bedrijf in onze groep alles op dezelfde manier moet doen en het is ook niet het idee om zaken naar de holding toe te trekken, het gaat om het leggen van logische verbanden. Ik zie dat voor me als het werken met een coalition of the willing.”

    9. Een van de grote investeringen van de afgelopen tijd is de bouw van een pasteurisatiefaciliteit in Etten-Leur. Wat is daarvan het doel?
    “Dat is een faciliteit voor de hittebehandeling van zaden en specerijen. Bijvoorbeeld zaden die worden gebruikt in kant-en-klare salades. Die zie je steeds meer in de supermarkt. Dit is een voorbeeld van het uitbreiden van ons aanbod van diensten waarmee we extra waarde toevoegen voor klanten. Dat gaan we steeds meer doen. We hebben eind vorig jaar bijvoorbeeld ook de overname van Qualino aangekondigd. Dat wordt onderdeel van ons bedrijf Delinuts. De verpakkingslijnen die we zo krijgen geven ons veel meer mogelijkheden voor het verpakken van producten. Daarmee kunnen we waarde toevoegen voor onze klanten.”

    10. Heeft dit ook een positieve invloed op de winstmarges die Acomo maakt?
    “Er is wel een kans voor verbetering van winstmarges, maar het kan ook zijn dat wij onze klanten zo een efficiëntere manier van werken bieden. Ik kijk er eerder naar vanuit het perspectief dat onze klanten een betrouwbare partner zoeken om mee samen te werken. Als wij met onze klanten samenwerken en ze helpen problemen op te lossen, dan geeft dat ons meer inzicht in wat onze volgende stappen moeten zijn. Je maakt hun leven makkelijker en zij komen dan straks weer bij ons voor nieuwe kansen.”

    11. Aandeelhouder Add Value Fund rekende vorig jaar voor dat een verkoop van pindakaasalternatief SunButter 70 tot 90 miljoen euro zou kunnen opleveren. Zou u dat overwegen?
    “SunButter heeft nog veel groeipotentieel en we zullen doorgaan met erin investeren en het product beter neerzetten in de markt. Het is een product dat geweldig smaakt en dat goed bekend is bij moeders van kinderen met een notenallergie. Het heeft het in coronatijden ook goed gedaan door gesubsidieerde lunchprogramma’s op scholen in de Verenigde Staten. SunButter is dus niet te koop.”

    12. Zou u het ook op andere manieren kunnen uitbouwen, bijvoorbeeld met een introductie van het merk buiten de VS?
    “Dat vind ik een interessante vraag waar we naar moeten kijken, maar er is nu geen concreet plan voor. Daarnaast is er de kracht van het merk. Voor mij is een andere vraag of we daar meer mee zouden kunnen doen. We hebben nu al een variant met chocolade.”

    13. Add Value Fund rekende ook voor dat de sappen die mee zijn gekomen met Tradin Organic 60 miljoen euro kunnen opleveren. Zijn die wel te koop?
    “Er is niets te koop. Dingen kunnen altijd veranderen, maar ook dat is voor ons een goede activiteit.”

    14. Blijft het bedrijf zo niet te breed?
    “Volgens mij hebben wij een heel brede portefeuille met producten die aan de goede kant zitten als het gaat om de trends in de markt. Consumenten proberen minder vet, minder suiker en minder zout te eten en willen gezonde, natuurlijke producten. Ik denk dat veel andere bedrijven daar met jaloezie naar kijken, omdat ze ook proberen om die kant op te bewegen. Wij zijn goed gepositioneerd en dat is de reden dat ik hier met veel enthousiasme aan de slag ben gegaan.”

  3. 83M 7 maart 2022 14:50
    quote:

    Hit the bottom schreef op 7 maart 2022 11:15:

    Dat doen ze ook. Ondanks de lagere beurswaarde door het sentiment draait het bedrijf gewoon door. Kijk maar eens naar maart 2020 in de grafiek en het daaropvolgend herstel.
    Er is een bijna perfecte correlatie met de AEX vanaf dat punt dus acomo heeft niet outperformed..
  4. Pierre1 9 maart 2022 15:08
    Interessante materie (VEB). De huidige beurswaarde van Acomo is 29,581,871 uitstaande aandelen (per 31/12/2020) x 22,65 EUR = EUR 670.029.378,15

    11. Aandeelhouder Add Value Fund rekende vorig jaar voor dat een verkoop van pindakaasalternatief SunButter 70 tot 90 miljoen euro zou kunnen opleveren.
    13. Add Value Fund rekende ook voor dat de sappen die mee zijn gekomen met Tradin Organic 60 miljoen euro kunnen opleveren. Zijn die wel te koop?

    Sunbutter en de sappen zouden al 20% van de totale beurswaarde uitmaken. Of is dit tekort door de bocht?
  5. forum rang 6 RJ 80 11 maart 2022 12:07
    quote:

    Bertbelegt schreef op 11 maart 2022 11:56:

    Sinds gisteren een opmerkelijke opleving van de beurskoers. Enige relatie met het bod op Boskalis? Wellicht beleggers die hierdoor wakkergeschud naar andere pareltjes op zoek gaan en bij Acomo uitkomen?
    Hoe bedoel je dit? Acomo en Boskalis zitten nou niet bepaald in eenzelfde segment, verre van dat zelfs? Of heeft HAL ook exposure naar Acomo, bedoel je dat?
  6. Bertbelegt 11 maart 2022 12:14
    Nee, geen enkele relatie met Boskalis en/of HAL. Alleen de constatering dat tot het bod op Boskalis de correlatie met de AEX vrij sterk was de laatste weken en nu plots een opleving t.o.v. de algemene markt.
    Bij mij dan de gedachte dat beleggers die bij Boskalis ‘de boot gemist hebben’ nog eens goed om zich heen kijken of er wellicht andere interessante kandidaten zijn, die een prooi van investeringsmaatschappijen zouden kunnen zijn…
  7. [verwijderd] 12 maart 2022 08:33
    Acomo, let op uw saeck:

    Er worden ivm Ukraine problemen met de voedselvoorziening verwacht.
    www.boerderij.nl/veevoerindustrie-wil...

    Een van de voorgestelde maatregelen is...tijdelijk opschorten van specifieke eisen voor biologisch of lokale herkomst.
    Gevolg zal zijn dat we duur (biologisch) gaan betalen voor voedsel wat 'tijdelijk' niet biologisch is.
    Als de consument daar achter komt... zijn de rapen gaar!!!
  8. JoopVisser1 12 maart 2022 15:40
    CatZinfo dried fruits & nuts
    25 FEBRUARY 2022
    The dramatic developments in Ukraine will certainly have influence in our field of business.
    Of course the human tragedy is by far more important, but from a professional point of view, we must have an eye on the consequences.
    First of all the dollar firmed somewhat, but not as much as was expected. On a logistic point of view we may expect some disruptions as some routings will be cut off, which may add to the imbalance of equipment in certain areas and resulting in higher transportation costs.
    Looking to the markets: Ukraine is a supplier of some of our products (e.g.: raisins and walnuts), which will for sure be stopped for time being.
    On the other hand, Russia is an important market for agricultural products, but no doubt there will be restrictions or even embargoes for the export to this country (and its “friends”). These un-used quantities must find another home!
    Last but not least: if Russia will be disconnected with the financial system, such as for the SWIFT-payments, exporters can and will simply not sell to Russia if they cannot be paid.
    Let us hope the responsible people will realize what they have done, so this nightmare my end pretty soon.
353 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Jaarcijfers van Acomo verdienen een pluim

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links