Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Er ontvouwt zich nu een heel slecht scenario voor aandelen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Arjenvw 7 maart 2022 14:58
    Tjeemig zeg. Jullie vliegen wel als blaadjes met alles mee zeg.... Eerst gaan we naar de 900, nu is er 10 dagen crisis in Oekraine en is het eind van de wereld in zicht en komen de dramascenarios naar voren. Het lijkt wel de Telegraaf voor de beurs... Lange termijn beleggen blijft nog steeds: fundamentals en een beperkte spreiding. Over een jaar ziet de wereld er weer heel anders uit.
  2. #longterm 7 maart 2022 15:12
    Goed verhaal Arend-Jan, dank darvoor. Wat ik echter ook opmaak uit de plaatjes van de S&P is dat ondanks een imploderende K/W verhouding de koersen zelf (ondanks een stijgende rente en dalende K/W's) vanaf dieptepunt in 1974 vrij snel opliepen, wat dan dus alleen verklaard kan worden door hogere winsten van de S&P bedrijven....

    Dat kan, ook nu, weer gewoon het geval zijn. Heel hard dalen, met name vanwege sentiment, maar al snel weer opkrabbelen omdat de winsten uiteindelijk de koers bepalen
  3. forum rang 10 bp5ah 7 maart 2022 15:14
    quote:

    Arjenvw schreef op 7 maart 2022 14:58:

    Tjeemig zeg. Jullie vliegen wel als blaadjes met alles mee zeg.... Eerst gaan we naar de 900, nu is er 10 dagen crisis in Oekraine en is het eind van de wereld in zicht en komen de dramascenarios naar voren. Het lijkt wel de Telegraaf voor de beurs... Lange termijn beleggen blijft nog steeds: fundamentals en een beperkte spreiding. Over een jaar ziet de wereld er weer heel anders uit.

    Da's een feit, of de wereld er over een jaar beter of slechter voorligt als nu dat moet nog bekeken worden ...
  4. Beerbaron 7 maart 2022 15:16
    Beste Arend-Jan,

    Een niet onbelangrijk detail, en volgens sommige economen zelfs leidend, uit die tijd: 15 augustus 1971 is de dag van de nixon shock, de loskoppeling van de dollar aan goud. Een compleet veranderende geldmarkt wereldwijd. De oorlog kan de katalysator zijn geweest, maar deze loskoppeling was zeer significant voor het ontstaan van stagflatie.
    Neemt niet weg dat we ook nu in onbekend terrein zitten wat betreft geldmarkten, dus de paralellen zouden nog steeds kunnen kloppen.
    Leuke analyse weer.
    Gr Bart
  5. Troef 7 maart 2022 15:19
    Bedankt voor deze analyse. De tijden zijn erg onzeker. Het conflict toen en nu zijn niet helemaal vergelijkbaar ook de economische omstandigheden zijn anders. Maar een ding is mij wel duidelijk de koersen kunnen in de volatiele markt alle kanten op. Een gewaarschuwde beleger telt voor twee.
  6. TA=verlies 7 maart 2022 16:02
    Het verschil is waarschijnlijk toch die rente.
    Tijdens Covid hebben we onmetelijk veel geld gecreeerd, waardoor er lage rentes zijn ontstaan en een torenhoge inflatie.
    We kunnen ons zelf wel de put inpraten maar het alternatief blijft: aandelen!
    Persoonlijk ben ik niet zo bang voor dit geschetste doemscenario.
  7. Prft 7 maart 2022 16:09
    Vorige week was de start van de oorlog nog de slechtste dag voor de beurs en nu kan het alleen nog maar verder omlaag.
    Ik lees hier alleen maar de meest uiteenlopende bullshit die steeds wordt afgesloten met iets in de zin van "maar pin me er niet op vast". Op zich niet erg als je niet in staat bent het gemiddelde niveau van een horoscoop uit de libelle te ontstijgen, maar hou het dan gewoon lekker bij het nieuws en verder niks. Dat houdt de site een stuk geloofwaardiger.
  8. forum rang 6 rene66 7 maart 2022 16:29
    Je kan dit soort dingen bijna onmogelijk vergelijken. Een feit is dat de VS op dit moment zelf kan voorzien in zijn olie en gas behoefte en zelfs kan exporteren. Dat was rond 1973 wel heel anders.

    Er wordt op dit moment op Biden al grote druk uitgeoefend om pijpleidingen die hij heeft laten afsluiten weer open te gooien. Boor concessies weer toe te staan op zee en nog belangrijker een prijs te garanderen voor de onshore boorlocaties.

    www.ig.com/nl/trading-strategieen/wor...

    www.statista.com/statistics/280141/oi...

    Het zijn voor de VS met name politieke beslissingen om ervoor te zorgen dat er nog veel meer olie en gas kan worden geproduceerd. Helaas is ook de Biden administratie meer bezig met duurzaam dan met de economie maar wellicht verandert dat.

    Het soort bedrijven in met name de VS is heel anders dan het soort bedrijven nu. Er zijn veel meer bedrijven in de diensten (software) sector dan maak industrie. Ook daar gaat het vergelijk niet mee op.

    Verder zitten wij nog in de nadagen van de Corona dat voor een belangrijk deel de inflatie veroorzaakt (tot twee weken geleden was dat de oorzaak), de bijkomende oorlogs inflatie wordt geschat op 1,5% in de VS. Tevens is de geld creatie een factor geweest op het geheel.

    Een probleem op dit moment in de VS ten aanzien van de aandelen zijn de hedgefunds die of het nu de aandelen markt of de grondstoffenmarkt manipuleren. Mbt de aandelenmarkt onderneemt de SEC nu eindelijk actie die zal uitmonden in een hardere aanpak. Wellicht wordt dit ook snel opgepakt voor de grondstoffen.

    Verder zijn er met name in de VS grote buyback programma's bij een flink aantal bedrijven. Dat was in 1973 zelfs verboden. Een ander punt is dat zowel de Fed als de ECB de rente niet flink kan verhogen. Dat weet de Fed en de ECB. Door de rente flink te verhogen wordt het juist een chaos.

    Het grootste probleem zal Europa worden omdat de prijs voor energie blijvend omhoog zal gaan. Dat zal hier voor een toenemende inflatie zorgen.

    Als ik een voorspelling moet doen dan zie ik de beurs in de VS toch weer opveren voor eind van het jaar. In Europa zal dit een stuk minder worden. In doemscenario's geloof ik pas als er atoombommen gaan vallen.
  9. forum rang 5 theo1 7 maart 2022 16:45
    Er zijn wel wat verschilletjes. De Yom Kippoer oorlog was een laffe verrassingsaanval maar werd kort daarna verpletterend gewonnen door Israël. Uit wraak volgde dat olieboycot. Dat was op initiatief van de Arabieren.

    Dit is een getelefoneerde invasie met een grote overmacht die is vastgelopen. De Oekraïners hebben de Russen nu al een enorme bloedneus bezorgd, maar zijn (vooralsnog) niet sterk genoeg om ze weer de grens over te jagen. De export ligt stil door sancties, niet omdat Rusland niet wil verkopen. Rusland kan het geld goed gebruiken, ze willen best verkopen, maar dat is effectief onmogelijk door alle sancties.

    Dus het grote verschil is dat de oliecrisis in de jaren '70 pas ophield toen de Arabieren door hun spaargeld heen waren en weer inkomsten nodig hadden. Het was hun keuze. Dit probleem zal over zijn als de oorlog over is. Iedereen heeft dat gas nodig, dus als Poetin bij zinnen komt, of ten val komt, dan is SWIFT zo weer aangesloten en kan het gas weer stromen. Dat het gas nu niet stroomt, is "onze" keuze. Terecht naar mijn mening, maar er hangt een prijskaartje aan. Omdat er in deze oorlog grotere dingen op het spel staan, vind ik dat we die prijs gewoon moeten betalen.

    Een ander verschil is dat nu de VS zelfvoorzienend zijn. Die waren toen ook een grote importeur.

    Op langere termijn lijkt het me strategisch wel zo handig om die afhankelijkheid van Russisch gas flink terug te schroeven. Misschien niet tot 0, maar van 40% naar 20% is al heel wat. Dat kan je in geval van nood wellicht wel opvangen met import van elders. Er is nu ook LNG, dat maakt het al gemakkelijker.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links